Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

Τα 8 μέτρα που αλλάζουν τη ζωή των εργαζομένων

Σαρωτικές, προς όφελος των εργαζομένων, είναι οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.
Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

 
Μεταξύ άλλων προβλέπει :
  1. Την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά και σε συνδυασμό με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Η επαναφορά θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι μέσα στο 2015 και η ολοκλήρωση θα γίνει μέσα στο 2016. Σε αντίθεση δε με τα μνημόνια που είχε ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η επαναφορά θα είναι για τους εργαζόμενους όλων των ηλικιών και δεν θα τους διαχωρίζει σε άνω και κάτω των 25 ετών. Σήμερα βάση των μνημονίων ο κατώτατος είναι για τους άνω των 25 ετών 586,08 ευρώ και για τους κάτω στα 510,96. Το αρμόδιο υπουργείο θα αποφασίσει για την ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί πλήρως η επαναφορά μετά από συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
  2. Το άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αλλάζει είναι ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ανάλογα και με τον χρόνο προϋπηρεσίας φτάνει και τους έξι μήνες. Ανάλογα με τα χρόνια εργασίας μελετάτε να είναι και το ύψος της αποζημίωσης. Σήμερα ισχύει πως από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.
  3. Η τρίτη πολύ σημαντική αλλαγή είναι η εφαρμογή μέτρων για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας ώστε να ενισχυθεί η μακροχρόνια εργασιακή σχέση. Πιο συγκεκριμένα θα διασφαλίζεται η επαναφορά της Κυριακάτικης Αργίας και η 5μερη εργασία, ο περιορισμός της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και των προσωρινών συμβάσεων και βέβαια το αισχρό μέτρο του «δανεισμού ή ενοικίασης εργαζομένων» μέσω του περιορισμού των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας με παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων φορέων προώθησης της εργασίας
  4. Το όριο των ομαδικών απολύσεων πέφτει από το 5% στο 2% για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη ενεργοποίηση της υπουργικής αρνησικυρίας
  5. Θα προβλέπεται επίσης ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα υπερισχύει της ατομικής σύμβασης και σε αυτή θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
  6. Αυξάνεται επίσης η διάρκεια του χρόνου διαπραγμάτευσης μετά την λήξη μιας συλλογικής σύμβασης από τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι και αν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών- εργαζομένων θα ισχύει αυτόματα περίοδος μετενέργειας.
  7. Δίνεται τέλος στους όρους της προηγούμενης ηγεσίας (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) του υπουργείου Εργασίας που εμπόδιζαν επί της ουσίας τη μονομερή προσφυγή εργαζομένων στη Διατησία για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
  8. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τέλος θα είναι δεσμευτική και για τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν εντάσσονται στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο, καθώς μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα στους εργοδότες να αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από τον κλάδο και να προωθούν επιχειρησιακές ή και ακόμα χειρότερα ατομικές συμβάσεις. πηγή:koutipandoras.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More