Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2015

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει διαγραφή χρέους αν προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων


Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

«Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕγχΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

πηγή :news247.gr
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/varoyfakhs-h-ellada-den-zhtaei-pleon-diagrafh-xreoys.3282938.html

Επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο

Ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο.

Στην πρώτη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και σύμφωνα με πληροφορίες τους εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών και πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Γ.Βαρουφάκης συναντήθηκε με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.

πηγή : in.gr
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231382406

Βαρουφάκης από το Λονδίνο: Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία

 “Θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που θα επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μια για πάντα”, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, στο Λονδίνο.

Όπως είπε υπήρξε συμφωνία με τον Τζορτζ Οζμπορν για την ανάγκη να τερματιστούν τα μυθεύματα που οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη. “Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης”, είπε.  Ακόμη και για τη Βρετανία που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία”, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.


Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τζορτζ Οζμπορν, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. “Στην πραγματικότητα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα”, είπε και πρόσθεσε: “Η αίσθησή μου φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει”.

Υπενθυμίζεται πως για εποικοδομητική συζήτηση μίλησε και ο Τζ.Όσμπορν προειδοποιώντας όμως πως “είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια Οικονομία”. Απευθύνοντας συστάσεις και προς τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είπε: “Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη”.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως χρειάζεται σταθερότητα προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. “Αυτή η αίσθηση της σταθερότητας θα προέλθει από την αποφασιστικότητα όλων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και όλων των εταίρων σε αυτό το παζλ που είναι η Ευρώπη, ότι πρόκειται να βρούμε μία λύση γρήγορα”, τόνισε και κατέληξε: “Χρειάζεται μία πάρα πολύ κυνική προσέγγιση για να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα, σκοπός της οποίας είναι να κρατά ενωμένη την Ευρωζώνη, θα πράξει οτιδήποτε που θα την υπονομεύσει”.

πηγή : tvxs.gr 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More