Τρίτη, Αυγούστου 05, 2014

"Χτύπημα" αλά Δίδυμοι Πύργοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, συγκλονισμένοι οι παράγοντες της αγοράς


Σοκ από το "χτύπημα" αλά Δίδυμοι Πύργοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (;) αλλά ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.
 
Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε να κατρακυλά όταν έκλεισε η συνεδρίαση ενώ η συνέχεια προδιαγράφεται εξίσου εφιαλτική.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day έντονος ο προβληματισμός προς το κλείσιμο και λίγο μετά την ολοκλήρωση της ημέρας σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και με όσους επιχειρηματίες επικοινωνήσαμε.
 
Σε ένα από τα χειρότερα πτωτικά σερί του 2014 εξελίσσεται η πτώση διαρκείας του ΧΑ, που με την σημερινή νέα...βύθιση συμπλήρωσε τις 7 αρνητικές συνεδριάσεις.

Μάλιστα η απογοητευτική εικόνα της αγοράς επιβαρύνθηκε όταν μετά τις 16.20-16.25 ενεργοποιήθηκαν «υποχρεωτικές πωλήσεις» θέσεων από τουλάχιστον 2 χρηματιστηριακές.

Μάλιστα στα τελευταία 5-10 λεπτά οπότε και επιταχύνθηκαν οι συναλλαγές και πωλήσεις έβγαιναν στους 24 από τους 25 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνέπεια αυτού το κλείσιμο του ΓΔ στο χαμηλό ημέρας (των 1.123 μον.) όπως και του FT25 (359 μονάδες) και του Τραπεζικού (στις 146 μονάδες).

Εντονη πίεση και εικόνα... ξεπουλήματος με ορισμένες μετοχές να κλείνουν επίσης στο χαμηλό ημέρας με χαρακτηριστικό το άδειασμα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς (μέχρι τα 1,42 ευρώ) και τα 2,27 ευρώ για την Εθνική.

Πλέον η τεχνικότητα των βασικών δεικτών «δείχνει» επίσπευση της δοκιμασίας των 1.120 μονάδων για τον ΓΔ και των 350 για τον FT25.

Εντονος ο προβληματισμός προς το κλείσιμο και λίγο μετά την ολοκλήρωση της ημέρας σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και με όσους επιχειρηματίες επικοινωνήσαμε.

Πλέον, μετά και το σημερινό άδειασμα, ο Γενικός Δείκτης μετρά εβδομαδιαίες απώλειες 5,8% ενώ στο 3,2% φτάνουν συνολικά από την αρχή του έτους. Ανησυχητικά τα μηνύματα όχι μόνον από την καθοδική διάσπαση των 150 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, αλλά κυρίως από την ένταση των πωλήσεων σε μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Πλέον μετά και το νέο μείον του 25άρη ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει τις 360 μονάδες «κινδυνεύοντας» με άμεση επιστροφή στα χαμηλά των 19-20 Μαίου (341-342 μονάδες). Το εξίσου αποθαρρυντικό είναι, πως μετά από από 6 συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις στη σημερινή έβδομη, η έκταση της διόρθωσης ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε ένα μικρό «ξεπούλημα».

Πάντως σήμερα για πρώτη φορά από την αρχή της τελευταίας διόρθωσης (Τρίτη 29/7) ακόμη και ψύχραιμοι παράγοντες της αγοράς ήταν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι. Το αρνητικό δε είναι, πως το ΧΑ «βυθίζεται» την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κρατούσαν τις θέσεις τους.

Οι ίδιοι παράγοντες απέδιδαν την εικόνα της αγοράς στις συνεχείς αναφορές και προειδοποιήσεις (άμεσες είτε έμμεσες) των ξένων, στην εικοτολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τα stress tests- τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών- στην «ασφυξία» που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, στην πολιτική ρευστότητα και στην αδυναμία της συγκυβέρνησης να χειριστεί τα αυτονόητα.

Προφανώς οι νέες.. περιπέτειες με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα με την Ελενα Λάσκαρη να σημειώνει πως οδηγείται στο... χειρουργείο.

Δείγματα γραφής, που δεν καλύπτονται ούτε από τις αναβαθμίσεις της Moody’s, ούτε από τους εναγκαλισμούς των... Σαμαρά- Γιουνκέρ και τις δηλώσεις... στήριξης του νέου Κομισάριου των Βρυξελλών.

Η πραγματική οικονομία «αγκομαχά», οι ξένοι προειδοποιούν όσο πιο ευγενικά γίνεται (Credit Suisse, Handelsblatt) οι φημολογίες για τις τράπεζες είναι έντονες και τα σενάρια για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου δίνουν και παίρνουν.

Σε αυτό το «γκρίζο» περιβάλλον, με τους ξένους να απέχουν είτε να μειώνουν τις θέσεις τους το 7 στα 7 έρχεται απολύτως φυσιολογικά. «Απειλώντας» πλέον το σερί 9 πτωτικών συνεδριάσεων του Απριλίου όταν η αγορά από τις 1.325-1.350 μονάδες (3 Απριλίου) «βυθίστηκε» μέχρι τις 1.180-1.220 μονάδες στη συνεδρίαση της 15 ης Απριλίου.

Μόνο που τότε η διόρθωση ήταν συνέπεια εντελώς διαφορετικών λόγων και αφορμών από τους ουσιαστικούς που τώρα πιέζουν (και) το χρηματιστήριο.


5 Αυγούστου 2014,
kourdistoportocali.com 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More