Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2014

Και η κ. Πεδιαδίτη έχει λαμβάνειν - Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Στους δικαστικούς λειτουργούς, στους οποίους θα επιστραφούν οι περικοπείσες αποδοχές, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, καταλέγεται και η ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη, εις βάρος της οποίας ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για παράβαση των καθηκόντων της, αφού στα πλαίσια της ανάκρισης για την ΕΛΣΤΑΤ κάλεσε στο σπίτι της και, ως μη έδει, «ανέκρινε» ατύπως την κ. Γεωργαντά παρουσία αλλοδαπού τινος.

Όταν οι αστυνομικοί υπερβαίνουν τα όρια της άσκησης των καθηκόντων τους από υπερβάλλοντα ζήλο ή βλακεία, τίθενται πάραυτα σε διαθεσιμότητα, ακολουθεί ΕΔΕ, ενδεχομένως πειθαρχική δίωξη κ.λπ. Στο δικαστικό σώμα φαίνεται πως δεν προβλέπεται διαθεσιμότητα. Έτσι η κ. ανακρίτρια εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της. Κατά τα λοιπά όλοι ανεξαιρέτως διακηρύσσουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους άξιους λειτουργούς της. 

Εγώ, όμως, ερωτώ: πώς μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη στο πρόσωπο της κ. Πεδιαδίτη, όταν τη βλέπω στην έδρα να με δικάζει ή στο γραφείο της να με ανακρίνει; 

Πώς μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του διοικητικού δικαστή που δικάζει υπόθεσή μου, όταν ξέρω ότι έχει καταδικασθεί πρωτοδίκως για αποπλάνηση του πέντε ετών άρρενος τέκνου του και περιμένω να εκδικασθεί η έφεσή του, για να πάψει, να δικάζει; [ΣΗΜ: ο συγκεκριμένος καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε 13 ετών κάθειρξη και σε δεύτερο βαθμό σε 6 ετών κάθειρξη, οπότε και εγκλείσθηκε στις φυλακές]. Και αυτός έχει λαμβάνειν τις περικοπείσες αποδοχές του;


Πάντως, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν κάλεσε στο γραφείο του την κ. Πεδιαδίτη για να της βάλει πάγο, σε αντίθεση με ό,τι έκανε με την κ. Γεωργίτση, η οποία προήδρευσε του δικαστηρίου που κατεδίκασε τον Μπουμπούκο σε καταβολή χρηματικής ικανοποίησης για συκοφαντική δυσφήμιση του Π. Καμμένου.


Ας θυμηθούμε, όμως και τα καλά, για να ξεπλύνουμε την πικρή γεύση που μας αφήνουν τα ανωτέρω: ήταν Νοέμβριος του 2010, όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες απέστειλε έγγραφο στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκο και στους ειδικούς εφέτες ανακριτές Μ. Νικολακέα, Ι. Φιοράκη και Ν. Πιπιλίγκα, σχετικό με την επιστολή του Σήφη Βαλυράκη, προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, η οποία είχε διαβιβασθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη και στους Τέντε, Σακελλάκο, Νικολακέα, Φιοράκη, Πιπιλίγκα. Στην επιστολή εκείνη ο Βαλυράκης ανέφερε ότι η υπόθεση της Siemens είναι στο στάδιο της ανάκρισης και δεν έχουν ακόμα ασκηθεί συμπληρωματικές ποινικές διώξεις. Επίσης, στην ίδια επιστολή ανέφερε: «Επειδή, η άμεση, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ώστε να διαφυλαχθεί και το ίδιο το κύρος και η αξιοπιστία αυτής».


Στο δικό του έγγραφο ο κ. Τέντες ανέφερε τα ακόλουθα:


«Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων "για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολό της" απηύθυνε και προς εσάς το υπ' αριθμ. πρωτ. 274/15.11.10 έγγραφό του. Από το περιεχόμενο αυτού προκύπτει προσπάθεια του συντάκτη του να ασκήσει μη επιτρεπόμενο από το νόμο και αντίθετο προς τη συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών έλεγχο και εποπτεία επί δικαστικών αρχών υποδεικνύοντάς σας αναρμοδίως αυτονόητες ενέργειες αναγόμενες στα καθήκοντά σας. Σας παρακαλώ, επομένως, να μη λάβετε υπόψη σας το έγγραφο αυτό κατά το ως άνω περιεχόμενό του».


[ΣΗΜ: το «σας παρακαλώ» στο τέλος του εγγράφου δεν μου αρέσει, αλλά δεν πειράζει. Θα προτιμούσα το ορθόν: «οφείλετε, επομένως, να μην..»].


Σωτήριος Καλαμίτσης

Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος



Υ.Γ. Κυκλοφορεί ευρύτατα στο διαδίκτυο έγγραφο της κ. Πεδιαδίτη, με το οποίο φέρεται να έχει συντάξει πόρισμα επί της ανακρίσεως αποφαινόμενη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικήματος από τον Γεωργίου. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με το εν λόγω «πόρισμα» η κ. ανακρίτρια διαστρεβλώνει ή παραλείπει καταθέσεις μαρτύρων, ώστε να καταλήξει στα δικά της απαλλακτικά συμπεράσματα. Επειδή η σύνταξη τέτοιου «πορίσματος» δεν προβλέπεται στον νόμο ουδέ είθισται στην πράξη, διερωτώμαι πόσο μπορεί να βρωμάει αυτή η υπόθεση.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More