Δευτέρα, Απριλίου 21, 2014

Το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ το έφτιαξε ο ... Μπαλτάκος

Με ποδοσφαιριστές (Ζαγοράκης), τηλεαστέρες (Ράγιου, Σπυράκη), πρώην υποστηρικτές του ΛΑΟΣ (Κύρτσος, Τζαβέλα), άντε και με τον πρώην διοικητή της ΕΛΑΣ Αν. Δημοσχάκη που συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιό του, θα προσπαθήσει ο Αντώνης Σαμαράς να «συμμαζέψει» τις ψήφους της Ακροδεξιάς και της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» παρότι... άλλα ήταν τα σχεδιά του!
 
Η «γαλάζια ομάδα» θα κατέβει στο (εκλογικό) γήπεδο χωρίς τρία «(ακρο)δεξιά εξτρέμ», τον Κ. Βελόπουλο, τον Φ. Κρανιδιώτη και τον Θ. Πλεύρη. Αυτά μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την υπόθεση Μπαλτάκου, γεγονός το οποίο αναγκάζει την ηγετική κλίκα της Νέας Δημοκρατίας να κρατήσει σχετικές αποστάσεις, προκειμένου να προσεγγίσει τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο».
 
Φυσικά όλα αυτά στο επίπεδο της επιλογής προσώπων γιατί η ακροδεξιά ατζέντα θα κυριαρχήσει στον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοτικές εκλογές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υποψήφιου για τη δημαρχία της Αθήνας Αρη Σπηλιωτόπουλου που ζητά να «επιστρέψουν οι Έλληνες στις γειτονιές τους» έχοντας... στο πλευρό του τον Θ. Πλεύρη, ο οποίος θα διεκδικήσει τελικά θέση δημοτικού συμβούλου αντί για θέση ευρωβουλευτή.
 
Το υπόλοιπο 50% της προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει -όπως είναι αναμενόμενο- η θριαμβολογία περί «εξόδου στις αγορές» και η ακατάσχετη ψευδολογία περί «τέλους των Μνημονίων» και «αρχής της ανάπτυξης».
Χαρακτηριστικές άλλωστε ως προς αυτό ήταν και οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά που ανέφερε παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο πως «περάσαμε τον κάβο», αφού «δίνεται κοινωνικό μέρισμα, βγήκαμε στις αγορές και αρχίζει η ανάκαμψη». Βεβαίως ξεκαθάρισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές θα συνεχιστούν κανονικότατα, αφού «οι μεταρρυθμίσεις θέλουμε να ολοκληρωθούν ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας μια σύγχρονη φυσιολογική χώρα».

 
Ένα μήνα πρίν από τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει σαφώς τις επιπτώσεις της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και ακριβώς επειδή η συνέχισή της είναι προαποφασισμένος μονόδρομος δεν διστάζει να πει χοντροκομμένα ψέματα. Παρ' όλα αυτά οι φόβοι της για επικείμενη συντριβή είναι δύσκολο να κρυφτούν. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που αναφέρονται στη «σαμαρικών συμφερόντων» ιστοσελίδα antinews, όπου τονίζεται πως «δεν μπορεί να είναι τιμωρητική η ψήφος σε εκλογές που κρίνουν την πολιτική σταθερότητα και την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας», ενώ γίνεται λόγος για «άθλιους λαϊκιστές της δεκάρας, δεξιά κι αριστερά, οι οποίοι απλώς γαυγίζουν χωρίς να έχουν αρθρώσει έστω και μια λύση για τα προβλήματα της χώρας και της Ευρώπης».
 
Χαρακτηριστική του προβληματισμού αλλά και της υποκρισίας της Νέας Δημοκρατίας ήταν η υπόθεση της συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου. Με ένα σύντομο μήνυμά του στο twitter ο Κ.Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, γιατί αντιδρούν οι υποστηριχτές του. Το «διαζύγιο» προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ακριβώς για να στηριχθεί το «κεντρώο» προφίλ, ενώ επικουρικό ρόλο στην όλη ιστορία έπαιξε και το γεγονός πως δεν αναμένεται vα εκλεγούν περισσότεροι από 5 ή 6 ευρωβουλευτές από το κυβερνών κόμμα. Αυτό βεβαίως δυσκολεύει πολύ την κατάσταστ στις «πριμοδοτήσεις» με σταυρούς.
 
Ένα επιπλέον στοιχείο που αναδεικνύεται από τις διαδικασίες συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας είναι η... μοναξιά του Αντώνη Σαμαρά στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματος του Είναι αναμενόμενο σε τέτοιου είδους κόμματα φατριών να υπάρχει γκρίνια πριν και μετά τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου. Μόνο που στην συγκεκριμένη συγκυρία έχουν πάρει τη μορφή εσωκομματικής χιονοστιβάδας. Κι αυτό έχει προφανώς να κάνει με τη σχετικά σύντομη «ημερομηνία λήξεως» της πολιτικής πορείας του πρωθιυπουργού που άπαντες στη Νέα Δημοκρατία διαβλέπουν.
 
Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του αμφισβιτώντας ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε στο κυπρικό  κανάλι ΡΙΚ ότι «δεν συγχωρώ τον Αντώνη Σαμαρά» για την πτώση της κυβέρνησης του το 1993. Αντίστοιχη δράση επέδειξε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν χειροκρότησε την ανακοίνωση του ψηδοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας και δημιούργησε θολούρα διαψεύδοντας ότι έκανε δήλωση σύμφωνα με την οποία το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ υποτιμά του πολίτες. Μάλιστα έχει προκληθεί έντονη ενόχληση στο Μ. Μαξίμου από το γεγονός ότι στελέχη προσκείμενα στην Ντ. Μπακογιάννη υποστηρίζουν στον Πειραιά τον συνδυασμό του Μώραλη αντί του Μιχαλολιάκου
 
 
 
Πηγή: Γεράσιμος Λιβιτσάνος - "Πριν"

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More