Σκηνές που ξεπερνούν κάθε φαντασία και δοκιμάζουν την αξιοπρέπεια
χιλιάδων ανθρώπων διαδραματίζονται καθημερινά στα Τμήματα Εξωτερικών
Περιστατικών των νοσοκομείων του Ηρακλείου. Η κατάσταση έχει γίνει
απελπιστική μετά και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς και το
νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζονται πάνω από τις δυνάμεις τους και
ασθενείς να εκλιπαρούν για παυσίπονα γιατί δεν έχουν την οικονομική
δυνατότητα να τα αγοράσουν αν και στοιχίζουν 1,5 ευρώ.
Του Κώστα Θ. Βασιλάκη
«Σε λίγο καιρό θα ζούνε όσοι έχουν γερή κράση», λέει γιατρός.
Κορυφαίο διοικητικό στέλεχος νοσοκομείου του Ηρακλείου μας έλεγε ότι σε μια μόνο ημέρα εφημερίας, μετά το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, πέρασαν από τα έκτακτα περιστατικά 750 ασθενείς. Η κατάσταση σημείωσε ήταν απελπιστική και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη παρ’ ότι έγινε ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από την πλευρά τους οι γιατροί τονίζουν πως έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, υποστηρίζοντας πως είναι απλά θέμα χρόνου η πλήρης κατάρρευση του συστήματος.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η πολύ μικρή χρηματοδότηση των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην γίνονται όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις, ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχει έξαρση του ιού της γρίπης.
Γιατρός του παθολογικού τμήματος μας είπε πως επειδή δεν μπορούν να κάνουν, λόγω κόστους, εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν ένας ασθενής έχει προσβληθεί από γρίπη και από ποιο στέλεχος του ιού, αναγκάζονται να καλύπτουν με tamiflu όποιον ασθενή έχει τα συμπτώματα «προκειμένου να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο».
Δυστυχώς όμως στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη του φαρμάκου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι. Οι προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να διασκεδάσει τους φόβους των ασθενών, προκαλεί την οργή των γιατρών που τον καλούν να επισκεφθεί ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) «και μετά να ομιλεί κάνοντας και συστάσεις».
Χαρακτηριστικό της κίνησης στα ΤΕΠ είναι το νούμερο των 2.589 παιδιών που εξετάστηκαν στο Παιδιατρικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στις πρώτες 25 μέρες εφημερίας του 2014. Πάνω από 100 παιδιά ημερησίως.
Αρχαία τραγωδία
«Η δουλειά μετά το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ έχει αυξηθεί κατά 70%, στο νοσοκομείο επικρατεί πανικός, ειδικά τις ώρες αιχμής, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πλέον εξαντλητικά ωράρια που δεν αντέχονται», μας είπε παιδίατρος νοσοκομείου του Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως ο χρόνος αναμονής ξεπερνά και τις τρεις ώρες, με παιδιά να ψήνονται στον πυρετό και γονείς να είναι αλαφιασμένοι.
Αυτοί οι άνθρωποι όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και σκηνές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, με άνεργους ανασφάλιστους γονείς οι οποίοι εκλιπαρούν να τους δώσουν λίγα φάρμακα από το νοσοκομείο.
Ένα περιστατικό που θυμίζει σκηνή αρχαίας τραγωδίας –και δεν είναι το μόνο- τους έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό. Ένα βράδυ πήγε στο νοσοκομείο μια μητέρα με το μικρό της παιδί- άνεργη και ανασφάλιστη οικογένεια- το οποίο επί τρεις ημέρες ψηνόταν στον πυρετό. Μπήκε στο ιατρείο κλαίγοντας για να την πληροφορήσουν μετά από λίγο ότι πρόκειται για μια απλή ίωση που δε χρειάζεται αντιβίωση. Όταν της είπαν να δίνει στο παιδί αντιπυρετικό και αναλγητικό, η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά το 1,5 ευρώ, κόντεψε να καταρρεύσει γιατί δεν είχε τα χρήματα να το αγοράσει.
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα τμήματα όπου ασθενείς ζητούν κλαίοντας από τους γιατρούς, «ένα- δύο χάπια παραπάνω γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα». «Δυστυχώς- αναφέρει παθολόγος- υπάρχουν άνθρωποι, άνεργοι, οι οποίοι ενώ καλύπτονται ακόμη ασφαλιστικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για την αγορά φαρμάκων».
«Θα φανεί υπερβολικό αυτό που θα πω- μας λέει παιδίατρος- αλλά έχουμε περιπτώσεις με μανάδες να φέρνουν τα παιδιά τους χωρίς να έχουν τίποτα, μόνο και μόνο για να τους βάλουμε πάμπερς και να τους δώσουμε και ένα παραπάνω».
Όλα αυτά βέβαια δεν τα βλέπει ο υπουργός Υγείας ο οποίος είναι απασχολημένος με τις εμφανίσεις του στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και με τις… ατάκες του στο twitter.
Κατάρρευση
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό περιμένουν δραματοποίηση της κατάστασης τις επόμενες μέρες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της χαμηλής χρηματοδότησης.
Στο τέλος Φεβρουαρίου και το Μάρτιο φεύγουν και από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου αρκετοί ειδικευόμενοι γιατροί, χωρίς να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αντικατάστασης, και αυτό θα φέρει καταστάσεις εκτός ελέγχου. Όσοι απομείνουν δεν θα αντέξουν το φόρτο εργασίας και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως αυτός της υγείας, όπου ο γιατρός πρέπει να έχει καθαρό μυαλό.
«Έχουν καταπατηθεί- μας λένε- όλα τα διεθνή πρότυπα και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση γιατί τίθεται μείζον θέμα δημόσιας υγείας».
Όλη αυτή η εικόνα στα νοσοκομεία και ειδικά στα ΤΕΠ φέρνει και εντάσεις με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθενείς και τους συνοδούς τους, οι οποίοι περιμένουν με τις ώρες. Υπάρχουν περιπτώσεις- όταν απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις και μικροβιολογικός έλεγχος- ασθενείς να περιμένουν μέχρι και έξι με εφτά ώρες στο διάδρομο του νοσοκομείου.
Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε γι’ αυτό το ρεπορτάζ είναι απογοητευμένοι, αλλά το χειρότερο, πιστεύουν ότι άνθρωποι θα χάσουν άδικα τη ζωή τους, εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει πλέον στο δημόσιο χώρο υγείας στην Ελλάδα.
Χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, άλλοι κάνουν- για λόγους οικονομίας- το λιγότερο δυνατόν.
«Δυστυχώς- μας λένε- φτάνουμε σε εικόνες της δεκαετίας του ’50 και πιο πίσω, όταν η επιβίωση ενός ανθρώπου εξαρτιόταν από την κράση του. Ελπίζουμε κάποιοι να αντιληφθούν- έστω και τώρα- τη σοβαρότητα των όσων λέμε».
πηγή : tvxs.gr/news