Στον ορυμαγδό των εξελίξεων γύρω από το σκάνδαλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προστίθενται καθημερινά και νέες ΜΚΟ, οι οποίες έχουν λάβει σημαντικά κονδύλια από το ελληνικό Δημόσιο, με το έργο που ισχυρίζονται ότι έχουν παράξει να παραμένει ασαφές.
Μία από τις οργανώσεις που έλαβαν σημαντικά κονδύλια από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership, το οποίο σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα της ΥΔΑΣ έλαβε από το 2005 έως το 2008 605.942 ευρώ. Το ινστιτούτο δημιουργήθηκε το 2000 από τον γνωστό «γαλάζιο» επιχειρηματία Αντώνη Λιβάνιο, νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Energy Stream CMG GmbH, μιας διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα τη Φρανκφούρτη. Στο παρελθόν ο κ. Λιβάνιος είχε διατελέσει στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ και αναπληρωτής διευθυντής στο «Ίδρυμα Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλή».
Εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα με τον πίνακα της ΥΔΑΣ τα ποσά που εξασφαλίζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership του κ. Λιβάνιου συμπίπτουν χρονικά με τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009.
Η ΜΚΟ Leadership είχε ως στόχο την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της οικονομικής διπλωματίας στις γείτονες χώρες, με έμφαση στην επέκταση της ελληνικής τραπεζική παρουσίας στην Αίγυπτο, Σερβία και Τουρκία. Ωστόσο μερικές από τις ημερίδες που είχε διοργανώσει την περίοδο που μεσουρανούσε, η οποία συμπίπτει με την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας, απέχουν από τους ασαφείς στόχους της.
Είναι άξιο απορίας πως η ελληνική επιχειρηματικότητα θα άνοιγε τα πανιά της για να κατακτήσει τις αγορές της Αιγύπτου μέσα από το συνέδριο “Δημοσκοπήσεις και ο ρόλος τους στην διαμόρφωση του πολιτικού και επιχειρηματικού προφίλ“ στο οποίο μετείχε ως ομιλητής ο Σάββας Τσιτουρίδης ή “H Μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες” στην οποία ήταν ομιλητές όλη η... αφρόκρεμα της πολιτικής και δημοσιογραφικής «ελίτ» της εποχής που προσέδιδε το απαραίτητο... «νομιμοποιητικό» κύρος στην ΜΚΟ (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιαννης Πρετεντέρης , Γιάννης Λοβέρδος, Γιώργος Βουλγαράκης, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Θανάσης Νάκος και από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης).
Το site της εν λόγω ΜΚΟ, όπως έχει συμβεί και με αρκετές άλλες κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ του koutipandoras.gr δεν βρίσκεται στον αέρα, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστες οι αναφορές στο διαδίκτυο στο Ινστιτούτο Leadership.
Σε επικοινωνία που είχε το koutipandoras.gr με τον Αντώνη Λιβάνιο, ο επιχειρηματίας διευκρίνισε ότι η ΜΚΟ έχει παύσει τις δραστηριότητές της «εδώ και κάποια χρόνια», επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως το ποσό που αναγράφεται στις καταστάσεις της ΥΔΑΣ είναι ορθό.
«Εμείς ως ΜΚΟ είχαμε καταθέσει στο ΥΠΕΞ τις οικονομικές καταστάσεις μας. Πρόκειται για μία οργάνωση που τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας για να είναι διαφανής στη διεκπεραίωση των έργων που είχε αναλάβει, τα οποία ήταν συνυφασμένα με τους στόχους που είχαν τεθεί τότε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στην Ελλάδα επικρατούσε τότε μία εντελώς διαφορετική οικονομική συγκυρία. Έτσι μας είχε ζητηθεί από το ΥΠΕΞ να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τις οικονομικές σχέσεις σε χώρες του κυβερνητικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Εμείς εκπονήσαμε πολύ εξειδικευμένα προγράμματα για μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις χώρες που στόχευε η Ελλάδα να αναπτύξει ευρύτερη οικονομική συνεργασία» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «Δεν πρέπει συλλήβδην όλες οι ΜΚΟ να μπουν στο ίδιο τσουβάλι επειδή μερικές δημιουργήθηκαν για να παίρνουν κονδύλια από το ΥΠΕΞ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι το ινστιτούτο προϋπήρχε και δραστηριοποιούνταν από το 2000, πέντε χρόνια πριν ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις της ΥΔΑΣ και εν τέλει σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω της οικονομικής κρίσης που άλλαξε τις προτεραιότητες. Το Leadership τιμήθηκε με δύο διεθνή βραβεία Templeton». Ωστόσο ανατρέχοντας στα αρχεία του ιδρύματος John Templeton Foundation δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο ινστιτούτο Leadership και τον κ. Λιβάνιο, εκτός αν πρόκειται για κάποιο άλλο βραβείο Templeton.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δράσεων οι οποίες επιχορηγήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ο κ. Λιβάνιος σημείωσε πως «Το έργο της και τα αποτελέσματά του φάνηκαν μέσα από την αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο, όπου το ινστιτούτο είχε ισχυρή παρουσία με εκδηλώσεις και ημερίδες παρουσία της τοπικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, την άνοδο της παρουσίας ελληνικών τραπεζών, την αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων καθώς και την παρουσία εκπαιδευτικών αποστολών.
Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν στο koutipandoras πως το έργο που επιτέλεσε η συγκεκριμένη ΜΚΟ τελεί υπό αίρεση και θα πρέπει να διερευνηθεί ώστε να αποσαφηνιστεί σε ποιες δράσεις και ενέργειες διοχετεύθηκαν τα 600.000 ευρώ που δόθηκαν ως επιχορήγηση μέσα σε μία τριετία.
Νίκος Ανδριόπουλος
koutipandoras.gr