Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2013

1) Το γεφύρι του θανάτου φέρει τη σφραγίδα του Γιάννη Μαχαιρίδη - 2) Εισαγγελέας τώρα ή ποτέ.Θρίαμβος της διαπλοκής η συμφορά που έπληξε τη Ρόδο - Δύο άρθρα του Θ.Μαρασιώτη (video)

*
video  από enikos.gr

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΙΛΑΝΕ

Το 2010 ανήγγειλε την δημοπράτηση για την κατασκευή δίδυμης γέφυρας και τον Δεκέμβριο του 2012 δήλωσε ότι το έργο είναι ώριμο και ξεκινά! Και μια προφητική τραγική προειδοποίηση
Χρόνια και χρόνια περίμενε το γεφύρι της Κρεμαστής να πάρει στην ιδιοκτησία του το μερίδιο της προίκα που του αναλογούσε από το «οικόπεδο» του θανάτου. Τελικά ο πόθος εκπληρώθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 με τον πνιγμό της 27χρονης άτυχης δασκάλας και την εξαφάνιση ενός συναδέλφου της εκπαιδευτικού, ακριβώς 1 μήνα πριν συμπληρωθεί χρόνος από την πλημμύρα του 2012.

Το ίδιο το γεφύρι «φώναζε» από καιρό και διεκδικούσε τα δικαιώματά του από συγκεκριμένα πρόσωπα που δήλωναν επί χρόνια ότι θα κατασκευασθεί δίπλα του ένα άλλο ώστε να γίνει δίδυμη γέφυρα και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, που πάντα ήταν φανεροί και επομένως αναμενόμενοι.

Όπως αναφέρει το Epoli.gr το 2010, για το συγκεκριμένο έργο της Γέφυρας της Κρεμαστής, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης - τότε Νομάρχης Δωδεκανήσου - είχε δώσει εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες της τέως Νομαρχίας Δωδεκανήσου να προχωρήσουν στη δημοπράτηση της Γέφυρας στην Κρεμαστή, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ καθώς δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για χρηματοδότηση του έργου και του δρόμου Ρόδος -– Αεροδρόμιο από πόρους του γνωστού ως «σπατόσημου».

Όμως παρά τις δηλώσεις δεν έγινε καμιά δημοπράτηση.

«Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ…»

Πιο πρόσφατα, το 2013, 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στην γέφυρα της Κρεμαστής, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Στην διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας που έπληξε το νησί μας στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2012, η περιοχή της Κρεμαστής δέχτηκε πολύ μεγάλο όγκο νερού κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο χείμαρρος να υπερχειλίσει και να δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που δημιούργησε είναι το ότι ξεγύμνωσε εντελώς το τρίτο πέδιλο της γέφυρας από την ανατολική πλευρά και σε συνδυασμό με το ότι κατά την προ διετίας θεομηνία αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και στο τρίτο πέδιλο από δυτικά της ίδιας γέφυρας, μας κάνει να προβληματιζόμαστε έντονα για την στατική της επάρκεια.

Πάρα τις επανειλημμένες αναφορές από μέλη της παράταξης μας, κατά την διαδικασία της ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων και κατά την συζήτηση για την θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2011 αλλά και στην συνέχεια κατά τις συνεδριάσεις για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, δεν έγινε απολύτως καμμία εργασία αποκατάστασης στο ήδη επιβαρυμένο πέδιλο.

Λόγω του ότι καθημερινά από την γέφυρα, η οποία ως γνωστό αποτελεί την είσοδο του νησιού μας από το αεροδρόμιο Διαγόρας, διέρχονται χιλιάδες πολιτών και επισκεπτών με τα οχήματά τους και εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια τους, παρακαλούμε τις υπηρεσίες σας να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για την γέφυρα ούτε και για την σωματική ακεραιότητα όσων την διαβαίνουν.

Κουκιάς Μάριος, Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου
Παναή Ευαγγελία, Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου
Ανανίας Αγγελος, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής
Ποδιώτης Τσαμπίκος, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μάλιστα, για το έργο της Γέφυρας της Κρεμαστής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, τον περασμένο μόλις Αύγουστο, είχε δηλώσει:

«Έχει ωριμάσει η μελέτη και σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής της γέφυρας στην Κρεμαστή, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Στην Κρεμαστή θα έπρεπε να δημιουργηθεί υποδομή, ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να μην περνούν μέσα από τα ποτάμια της περιοχής» και πρόσθεσε:

«Η γέφυρα στην Κρεμαστή θα κατασκευαστεί με τρόπο, ώστε να αναβαθμίσει την περιοχή. Θα διευθετηθεί η κοίτη του ποταμού της Κρεμαστής και η εικόνα της περιοχής θα βελτιωθεί».

Από : rodosalarm.gr

Εισαγγελέας τώρα ή ποτέ. Θρίαμβος της 

διαπλοκής η συμφορά που έπληξε τη Ρόδο

Τεράστιες οι ευθύνες για τις ζωές που χάθηκαν και τις περιουσίες που καταστράφηκαν. Αυτές οι ευθύνες δεν είναι ορφανές, υπάρχουν ένοχοι!

Η Ρόδος, που από την Μαύρη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013, δεν είδε την πόρτα της κολάσεως και πέρασε το κατώφλι της, τυχαία, για μια ρεβεράντζα. Ο εξ ουρανού ολετήριος «μηχανισμός» λειτούργησε στην ώρα του. Τα χρόνια που προηγήθηκαν κατασκευάσθηκε μια ωρολογιακή βόμβα που κανένας δεν γνώριζε πότε θα εκραγεί. Πάντως, εξερράγη όπως είχε προγραμματισθεί από τους κατασκευαστές της και μόλις συντελέσθηκε το πλήρωμα του χρόνου.

Ήταν πράγματι μανιακή η θεομηνία και έπεσαν στη ροδιακή γη πολλές χιλιάδες τόνοι νερού – ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοια κοσμοχαλασιά.

Συνέβη πολλές φορές και στο παρελθόν με τις ίδιες ποσότητες νερού, ίσως κάπως λιγότερες, αλλά ίσως και περισσότερες.

Όμως τόσο και τέτοιες εκτεταμένες καταστροφές πρώτη φορά συνέβησαν – ή μάλλον πρώτη φορά έγιναν αντιληπτές, τις είδαν όλοι και όλοι τρόμαξαν.

Αυτό που συνέβη τη Μαύρη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013, δεν ήταν νομοτελειακά προσδιορισμένο.

Παλαιότερα, όπως και τώρα η Ρόδος είχε αφθονία νερού από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τα ποτάμια, οι χείμαρροι, τα ρυάκια, τα ρέματα, «κατέβαλαν» νερά ολόκληρο το χειμώνα, μέχρι και το τέλος της άνοιξης. Ακόμα και τους ανοιξιάτικους και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, οι γεωργοί μας πότιζαν τις καλλιέργειές τους από τα τρεχούμενα νερά – γι’ αυτό άλλωστε και κατασκευάσθηκαν σε όλα τα γεωργικά χωριά συστήματα υδραυλάκων που διασώζονται μέχρι και σήμερα.

Τότε τα νερά δεν κατέβαιναν από τα βουνά και εισέβαλλαν στα χωριά, αλλά και στην πόλη, μεταμορφώνοντας τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια και χειμάρρους. Γι’ αυτό δεν γινόταν λόγος για κοσμοχαλασιά και για πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα. Και δεν συνέβαιναν αυτά, διότι τα νερά από τις βροχές είχαν τους δικούς τους δρόμους – ιδιόκτητους και αποκλειστικής χρήσης – και «γνώριζαν» από πού θα περάσουν και πού θα καταλήξουν.

Τα νερά σαν αυτά της Μαύρης Παρασκευής γνώριζαν τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρυάκια σαν σπίτια τους και σ’ αυτά έβρισκαν καταφύγιο και διέξοδο.

Σήμερα σε πολλά ποτάμια οι όχθες μπαζώθηκαν, οι χείμαρροι ψήλωσαν και έγιναν οικόπεδα, όπου κτίσθηκαν μονοκατοικίες με θέα, τα ρέματα έγιναν κτηματολογικές μερίδες, ιδιοκτησίας εργολάβων και ξενοδόχων.

Εάν ένας εισαγγελέας θελήσει να αναζητήσει την αλήθεια για τα τραγικά και ολέθρια αποτελέσματα της Μαύρης Παρασκευής, δεν έχει παρά να συστήσει επιτροπή πραγματογνωμόνων και να ζητήσει να ελεγχθούν οι παλιοί χάρτες της Ρόδου με τους σημερινούς χάρτες. Είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα μείνει έκπληκτος από τα συμπεράσματα της επιτροπής των πραγματογνωμόνων.

Οι παλιοί χάρτες της Ρόδου με τα ποτάμια, τους χειμάρρους, τα ρέματα και τα ρυάκια δεν έχουν καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Κυριολεκτικά, σήμερα ζούμε σε μια άλλη βιασμένη και παραμορφωμένη Ρόδο, σ’ ένα άλλο νησί.

Και φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Αντίθετα έγιναν καλά σχεδιασμένα και απέφεραν μεγάλα κέρδη σε όσους με βία ασέλγησαν πάνω στο νησί. Όμως αυτοί οι βιαστές της Ρόδου είναι γνωστοί μεγαλοσχήμονες, όπως γνωστοί είναι και οι φίλοι – προστάτες τους από το χώρο της τοπικής πολιτικής ηγεσίας των τελευταίων 30 ετών.

Τα ερωτήματα είναι απλά και χρήζουν συγκεκριμένων και πρακτικών απαντήσεων:

1) Πού πήγαν τα ρέματα στην περιοχή της Μήδειας, των Κρητικών, της Φανερωμένης, της Ιξιάς;

2) Πού πήγαν οι χείμαρροι και τα ρυάκια στους Τρεις, την Ιαλυσό, τη Φιλέρημο και την Παστίδα;

3) Πού πήγαν τα ρέματα στο Φαληράκι, τα Κολύμπια, στα Στεγνά, στους Πεύκους, τη Λάρδο και σ’ όλη τη Νότια Ρόδο;

4) Ποιοι και για ποιο σκοπό στένεψαν τα ποτάμια μπαζώνοντας τις όχθες τους, ακόμα δε και τις εκβολές τους;

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συνοπτικά ερωτήματα είναι παντελώς ρητορικά. Και η απάντηση συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση: Ποτάμια, ρέματα, ρυάκια, τα πάντα, μπαζώθηκαν, έγιναν οικόπεδα στα οποία κτίσθηκαν μπανγκαλόου ξενοδοχείων, βίλες με ή χωρίς πισίνες και μονοκατοικίες. Και φυσικά πίσω από αυτή τη λεηλασία δημόσιας γης βρίσκονται μεγάλα συμφέροντα, τα οποία δεν αγγίζει κανείς – κι’ ούτε πρόκειται να τα’ αγγίξει κανείς αφού έχουν ως σκέπη τη διαπλοκή.

Οι ευθύνες δεν είναι ορφανές, είναι απολύτως προσωποποιημένες. Διαχρονικά αφορούν τους δημάρχους, τους νομάρχες, τους Περιφερειάρχες, την Πολεοδομία, τη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, το Δασαρχείο.

Βροχές θα έχουμε πάντα στη Ρόδο, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια – και τα πιο μακρινά. Αλλά δεν υπάρχουν πια τα ρέματα, τα ρυάκια και τα ποτάμια. Κι’ έτσι …κοσμοχαλασιές θα συμβαίνουν διαρκώς.

Τουλάχιστον ας λέμε την αλήθεια, ας μην υποκρινόμαστε, ας μην ρίχνουμε τις ευθύνες στο …Θεό γιατί έβρεξε κάτι παραπάνω από το κανονικό!

Οι ασελγείς δράστες έκαναν έξωση τα νερά από τα σπίτια που από τη Φύση κληρονόμησαν και δικαιολογημένα τα νερά εισέβαλαν στα σπίτια του κόσμου…

Θ. ΜΑΡΑΣΙΩΤΗΣ

Από: rodosalarm.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More