Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2013

Νέο σοκ: Παρατείνεται ως το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης

Tην παράταση για ένα χρόνο ακόμη χρόνο, μέχρι και το 2016 της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

Συγκεκριμένα, στο επικαροποιημένο Μνημόνιο τονίζεαι πως η κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο πρέπει να έχει θεσμοθετήσει την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αυτή ήταν προγραμματισμένο να επιβάλλεται μέχρι και το 2015.

Σε ποιους τομείς έχει επιτευχθεί πρόοδος και σε ποιους καθυστερήσεις σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν

Παράλληλα, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς, όπως στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών αλλά και τους κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα που προκύπτουν από τα νέα ελλείμματα που εντοπίστηκαν, ειδικά στον τομέα της υγείας, και απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 σημείωνει η έκθεσεη της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν την επίτευξή των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 και οι οποίοι είναι οι εξής: «Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση της Κομισιόν και προσθέτει πως τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου αναφέρει πως η προσπάθεια συνεχίζεται, έστω και με καθυστερήσεις.

Ακόμη, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος μη εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός και αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα.

Στα 3,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για το 2014

Τέλος δημοσιονομικό κενό του προγράμματος εκτιμάται στα 3,4 δισ ευρώ έως το τέλος του 2015 και συνολικά 4 δισ. έως το τέλος του 2016, ενώ το χρηματοδοτικό κενό φθάνει τα 3,8 δισ. και ξεκινά από την άνοιξη του 2014.

Πηγή:  iefimerida.gr 
____________________________

Όλοι λένε όχι νέα μέτρα, αλλά η έκτακτη εισφορά παρατείνεται έως το 2016

- Η παράταση της έκτακτης εισφοράς αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
- Η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τον Νοέμβριο
- Δείτε αναλυτικό πίνακα ποιοί θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και ποιές είναι οι εξαιρέσεις
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έως το 2016 τελικά παρατείνεται το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστές από 1% έως 4%, όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα και η οποία δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα. 
Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, καθώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.


ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
12.001 - 20.000 1%
20.001 - 50000 2%
50.001 - 100.000 3%
100.001 και άνω 4%
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ


Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Αυτό φυσικά και είναι νέο μέτρο και όσο και η κυβέρνηση να μην θέλει να το παραδεχθεί για άλλη μία φορά είναι ανίκανη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές κινήσεις και έτσι μετακυλίει το βάρος της αργοπορίας της στους γνωστούς ταλαίπωρους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η σχετική νομοθετική διάταξη για την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Πέρα από την έκτακτη εισφορά όμως, η έκθεση αναφέρει και τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του Οκτωβρίου και τα οποία είναι:

- Εντός του Αυγούστου να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, και ΛΑΡΚΟ και η οποία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου
- Καθορισμός των χρεών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
- 12.500 διαθεσιμότητες από τον δημόσιο τομέα
- Νέος κώδικας για τους δικηγόρους


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από  newsit.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More