Σε απαγόρευση της διάθεσηςστην καταλάνωση των σφαγίων που προέρχονται από την εκμετάλλευση πτηνοτροφικής μονάδας της Ρόδου που δεν πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσής τους από σαλμονέλα, προχώρησε χθες, με απόφαση που εξέδωσε, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τα βακτηρίδια σαλμονέλα είναι μια ομάδα παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν διαρροϊκές ασθένειες στους ανθρώπους. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να προσβληθούν από τα μικρόβια αυτά και κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν σοβαρές λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης (μη τυφική σαλμονέλωση) είναι διάρροια, πυρετός και κοιλιακοί πόνοι. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση. Διαρκούν από 4 έως 7 μέρες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να χρειάζονται θεραπεία.
Εάν ο ασθενής υποστεί σημαντική αφυδάτωση ή εάν η ασθένεια επεκταθεί εκτός του εντέρου τότε χρειάζεται ενυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά.
Η σαλμονέλα μεταδίδεται από τα κόπρανα ανθρώπων ή ζώων σε άλλους ανθρώπους ή ζώα.
Η σαλμονέλα Typhi προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό και προσβάλλει όχι μόνο το έντερο αλλά ολόκληρο τον οργανισμό. Ο τυφοειδής πυρετός, χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ανορεξία, εντερική αιμορραγία, πιθανότητα εντερικής διάτρησης, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία. Ο πυρετός υποχωρεί μετά την τρίτη εβδομάδα. Ο τυφοειδής πυρετός μπορεί να απειλήσει τη ζωή. Οι υπεύθυνοι των Πτηνοσφαγείων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 2073/2005, για τα μικροβιολογικά κριτήρια, έχουν υποχρέωση να διενεργούν αναλύσεις για την σαλμονέλα μια φορά την εβδομάδα. Επίσης οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οφείλουν να διενεργούν αναλύσεις για τη σαλμονέλα σε όλα τα πτηνοσφαγεία δύο φορές το χρόνο, να ελέγχουν την συχνότητα των αναλύσεων που διενεργούν οι υπεύθυνοι των πτηνοσφαγείων και να αξιολογούν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους.
Στην απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής αναφέρονται τα εξής:
"Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
-Το με αριθμ. 2300/66815/12.06.2012 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαχείριση σφαγίων που προέρχονται από σμήνη θετικά σε Salmonella enteritidis ή Salmonella typhimurium και από σμήνος άγνωστου υγειονομικού καθεστώς».
-Τη με αριθμ. 133362/23.12.2011 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Πρόγραμμα ελέγχου της σαλμονέλλωσης στα ορνίθια κρεατοπαραγωγής του είδους Gallus gallus».
-Τη με αριθμ. 24078/2444 απόφαση Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου περί « Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής «Με Εντολή Περιφερειάρχη» σε Προϊσταμένους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Αποφασίζουμε
Απαγορεύουμε τη διάθεση στην κατανάλωση των σφαγίων που προέρχονται από την εκμετάλλευση (...) καθώς είναι αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος ως προς την Salmonella enteritidis και Salmonella typhimurium. Όλα τα σφάγια πρέπει είτε να καταψυχθούν είτε να αποσταλούν για θερμική επεξεργασία. Στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή μικροβιολογικών αναλύσεων, για την ικανοποίηση του μικροβιολογικού κριτηρίου της Salmonella στα σφάγια.
Ο Διευθυντής Κτηνιατρικής
ΗΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ.
Από dimokratiki.gr