Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2012

Κύπρος: Κρατική πλέον η Λαϊκή τράπεζα

Κρατική είναι πλέον η άλλοτε πανίσχυρη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο.

                       
Κύπρος: Κρατική πλέον η Λαϊκή τράπεζα

Και ενώ στην Κύπρο καταφθάνει κλιμάκιο της τρόικας, σε ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών αναφέρεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα άντλησε 3 εκ. ευρώ από την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 1,8 δισ. ευρώ και 177 εκ. ευρώ από τη μετατροπή υβριδικών αξιογράφων ύψους 738 εκ. ευρώ, αφήνοντας στο κράτος την κάλυψη των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών.
Όπως τονίζεται, το 1,8 δισ. ευρώ θα καλυφθεί στη βάση του διατάγματος που εκδόθηκε από την κυβέρνηση το Μάιο και τα υπόλοιπα, αναμένεται να καλυφθούν με ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με την τρόικα.
Με βάση τις παραπάνω λοιπόν εξελίξεις, το κράτος καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας, κατέχοντας ποσοστό ύψους 84%.
Το κυπριακό κράτος έχει ήδη διορίσει πέντε συμβούλους στο ΔΣ της Λαϊκής και εντός των ημερών αναμένεται να διορίσει άλλους τρεις.
«Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα αξιολογηθούν, μετά από ενδελεχή μελέτη του ενεργητικού τους και σε σχέση με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις», αναφέρει ανακοίνωση.
Τι συνέβη ωστόσο και η ισχυρή τράπεζα έφτασε σε αυτό το σημείο;
Ήταν αρχές Μαΐου όταν ο ισχυρός άνδρας της Marfin κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εξέφραζε την ανησυχία του για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή».
Ο τέως εκτελεστικός πρόεδρος της MPB, που μετονομάσθηκε σε Λαϊκή Τράπεζα, εξέφραζε τότε την ευχή να «οδηγηθούμε σε έξοδο από την τελματώδη κατάσταση», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης δεν θα βλάψουν τους Κύπριους φορολογούμενους.
Βουλευτές και τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο υπογραμμίζουν ότι η διοίκηση Βγενόπουλου έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα δάνεια και προχώρησε σε αδικαιολόγητες σπατάλες, ενώ παράλληλα αγόραζε ανεξέλεγκτα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Βέβαια, όπως σημειώνει η σημερινή ηγεσία του ομίλου, τα δάνεια δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα για να αγοράσουν ομόλογα της Marfin Investment Group, όταν προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει Κυριακάτικη εφημερίδα, μεγάλο ρόλο στην εξανέμιση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, έπαιξε και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τα οποία η τράπεζα αγόραζε αφειδώς πριν από το 2009 και πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα τότε αποτελούσαν μια ασφαλή επιλογή καθώς έδιναν ασφαλή επιτόκια 4% και 6%.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βγενόπουλος σημάδεψε την Κύπρο και την οικονομία της, οδηγώντας ουσιαστικά μια από τις ισχυρότερες τράπεζες σε κρατικοποίηση.

Από  newsbomb.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More