Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2013

Επιστολή Κουσουρνά προς τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων



Την τροποποίηση του «νόμου Λοβέρδου» για το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχ/λων, αλλά και άλλων εποχικά εργαζομένων, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για 16.000 ξενοδοχ/λους της Ρόδου η μη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τονίζει ότι χιλιάδες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν μεγάλα βιοποριστικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι εκτός τούτου η μη καταβολή του επιδόματος ανεργίας θα προκαλέσει και αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, αφού θα λείψουν από την αγορά πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

 Η επιστολή του Δημάρχου Ρόδου  προς τον Βρούτση


Θέμα : Επίδομα ανεργίας εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά επαγγέλματα 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
με αυτή την επιστολή μου ενώνω τη φωνή μου με εκείνη των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, προκειμένου να αρθούν οι επιπτώσεις που φέρνει η εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν.3986/2011.

Όπως γνωρίζετε, η εφαρμογή του εν λόγω νόμου, με το οποίο προβλέπεται πλαφόν των 450 πληρωμένων ημερών ανεργίας (400 για το 2014) σε ορίζοντα προηγούμενης  τετραετίας, ενώ μπορεί σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους να μην έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις, στους απασχολούμενους στο κατ΄ εξοχήν εποχικό τομέα του τουρισμού δημιουργεί τεράστια προβλήματα:

Κοινωνικό πρόβλημα: Μόνο στη Ρόδο θα μείνουν χωρίς εργασία και χωρίς επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς και νεκρούς για τον τουρισμό μήνες περίπου 16.000 εποχιακά εργαζόμενοι (σε έναν ενεργό πληθυσμό της τάξης των 50.000 ατόμων), οι οικογένειες των οποίων περιμένουν από αυτό το επίδομα να βιοποριστούν αξιοπρεπώς τον χειμώνα.

Οικονομικό πρόβλημα: Ενώ υποτίθεται ότι ο νόμος αυτός έρχεται να συμβάλει στην ανακούφιση της για πέμπτη χρονιά υφεσιακής οικονομίας της χώρας, στερεί από την τοπική οικονομία πάνω από 30 εκ. ευρώ. Επιπλέον, ο νόμος δείχνει διαδρομές εισφοροδιαφυγής, αφού με την εφαρμογή του παύει να υπάρχει κίνητρο ασφάλισης, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μακροπρόθεσμο τουριστικό πρόβλημα: Εν μέσω ύφεσης, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα να βρίσκουν ότι δεν τους καλύπτει πλέον βιοποριστικά η εργασία στον τουριστικό κλάδο, αρχίζει να πλήττεται σοβαρά και ο ίδιος ο τομέας του τουρισμού, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό για την μόνη εναπομείνασα «βιομηχανία» της χώρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα των τουριστικών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ρόδος, που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, και να αναθεωρηθεί προς το δικαιότερο για αυτή την κατηγορία εργαζομένων, το επίμαχο άρθρο 39 του νόμου 3986/2011.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ   
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ


πηγή : palmos-fm.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More