ΑΘΗΝΑ 17/12/2014 -
Ενισχύει την πίεση προς τους βουλευτές - κυρίως τους ανεξάρτητους - η κυβέρνηση, ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ξεκινά στις επτά το απόγευμα και θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ για το πόσους βουλευτές μπορεί να συγκεντρώσει η επιλογή του Σταύρου Δήμα.Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, το μεσημέρι της Τετάρτης, γίνεται έκκληση στους βουλευτές να "υπερασπίσουν το Σύνταγμα", αλλά και να πάρουν αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί "μία πολιτική περιπέτεια που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".
Αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας".
Σημειώνεται πως στις τέσσερις το απόγευμα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πιέσεις εντός και εκτός
Ενόψει της προεδρικής εκλογής, οι βουλευτές βρίσκονται σε "κλοιό" πρωτοφανών πιέσεων, τόσο από την κυβέρνηση που επισίει τον φόβο ρήξης με τους δανειστές σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν ταχθεί απροκάλυπτα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κλίμα εξωτερικών πιέσεων διαμόρφωσε τόσο η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος μία ημέρα πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, προσέφερε τη στήριξή του στην συγκυβέρνηση.
Η επίσκεψη Μοσκοβισί προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση ακόμη και γάλλων ευρωβουλευτών του ίδιου κόμματος.
Ως προς το εσωτερικό "μέτωπο", την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση Στουρνάρα περί ρευστότητας και κινδύνου για την Οικονομία.
Καθημερινά είναι στο μεταξύ τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για Grexit στον γερμανικό Τύπο. Μέσω της εφημερίδας Die Welt, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε την Τρίτη την απειλή ότι η χρηματοδότηση της χώρας θα συνεχιστεί μόνο υπό την παρούσα κυβέρνηση και θα τεθεί εν αμφιβόλω με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ισορροπίες της πρώτης ψηφοφορίας
Ως προς τα της πρώτης ψηφοφορίας, η κυβέρνηση φέρεται να τοποθετεί στις 165 θετικές ψήφους τον πήχη με την προσδοκία ότι στις δύο επόμενες κόμματα και βουλευτές θα "λειτουργήσουν με ευθύνη μπροστά σε συγκεκριμένα διλήμματα", ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση στην πίεση του τμήματος της κοινωνίας που επιζητεί αλλαγή πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα της αριθμητικής λέει ότι 155 βουλευτές, της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28), αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο και για τον αριθμό των 180 αναζητούνται ακόμη 25 από μία δεξαμενή 46 βουλευτών, εκ των οποίων 24 είναι ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ.
Τόσο το κόμμα του Πάνου Καμένου όσο και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχουν ταχθεί κατά της προεδρικής εκλογής, προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές, συμπαρατασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, βουλευτές των δύο κομμάτων, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν τον Σταύρο Δήμα.
Ειδικά για τους 17 Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές (Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Ιατρίδη, Βουδούρης, Καπερνάρος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μακρή, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νταβρής, Παραστατίδης, Τατσόπουλος, Τζάκρη, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Μελάς) τα πράγματα έχουν ως εξής:
Στα σίγουρα "όχι" είναι οι: Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρα Τζάκρη.
Την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας γνωστοποίησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
πηγή : nooz.gr
http://www.nooz.gr/greece/to-maksimou-auksanei-tin-piesi-stous-vouleutes