Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, με μία διπλωματική λύση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, παρά το γεγονός ότι Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 23:00 συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από την απόσυρση του Ρωσικού αιτήματος, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του οργάνου.

Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία δεν πρόκειται να πετύχει εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν απορρίψουν τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.
«Η πρόταση μπορεί να δουλέψει μόνο εάν ακούσουμε τις ΗΠΑ και όσους τις υποστηρίζουν ότι απορρίπτουν την στρατιωτική επέμβαση» τόνισε ο Πούτιν.Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό θα είναι «σημαντικό βήμα για μια ειρηνική λύση» στη συριακή κρίση.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Είχαν προηγηθεί συνομιλίες μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, του Φρανσουά Ολάντ και του Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου για εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης.
Όπως είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον «έλεγχο» και την «καταστροφή» των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και την χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ.
Η Ρωσία από την πλευρά της, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, - ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλγό του- έσπευσε να απορρίψει το σχέδιο λέγοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό».
Σκιαγραφόντας την πρόταση που θα υποστηρίξουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων».

Έτοιμη να υπογράψει την συνθήκη απαγόρευσης των χημικών η Δαμασκός

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Δαμασκός συμφώνησε με το ρωσικό σχέδιο για να τεθούν τα χημικά της όπλα σε καθεστώς εποπτείας. Μάλιστα, ο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να υπογράψει  τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που προβλέπει την απαγόρευση ανάπτυξης, αποθήκευσης και χρήσης.
Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο Σύρος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει την παραγωγή τέτοιου είδους όπλων.

Έντονο παρασκήνιο

Σημειώνεται ότι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η χθεσινή πρόταση δεν ήταν αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κατόπιν επαφών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε σειρά συνεντεύξεων προς αμερικανικά Μέσα αποκάλυψε ότι είχε μυστικές συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν για την ανεύρεση μιας πιθανής διπλωματικής λύσης. Αυτές έγιναν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε «με ενδιαφέρον» την πρόταση όμως θέλει να βεβαιωθεί πως η πρόταση αυτή είναι «σοβαρή» και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Μελετάμε την πρόταση με ενδιαφέρον. Χαιρετίζουμε κάθε πρόταση που μπορεί να μειώσει τη βία στη Συρία» είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία (...) αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε τις λεπτομέρειες της πρότασης, αν είναι σοβαρή και μπορεί να εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο Μαν, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται η επίσημη αντίδραση της ΕΕ.