Ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα της μηνύτριας και παράλληλα διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση -
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος, μετά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα.
Ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα της μηνύτριας Λίνας Νικολοπούλου- Στουρνάρα για ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και παράλληλα διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση και όσα καταγγέλλονται στη μήνυση.
Οι δημοσιογράφοι παραδόθηκαν μετά τη μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα που αφορούσε το δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα: Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες».
Πηγή: www.lifo.gr
______________
Ελεύθερος ο Κώστας Βαξεβάνης
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, Κώστας
Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος, μετά την κατάθεσή τους στον
εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη, ο οποίος δεν άσκησε δίωξη κατά των δύο
μηνυόμενων. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για
την υπόθεση, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της μηνύτριας, Λίνας
Νικολοπούλου, για ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.
Στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας παρουσιάστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τη μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για το δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα: Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες». Έπειτα, οι δύο δημοσιογράφοι με τη συνοδεία της Αστυνομίας, οδηγήθηκαν στη ΔΕΕ για τις ανάλογες φωτογραφίες, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για να καταθέσουν.
«Του εύχομαι καλή τύχη» δήλωσε -απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα- ο εκδότης της εφημερίδας Documento κατά την έξοδό του από το Α.Τ. Καλλιθέας. Μετά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, οι δύο δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να καταθέσουν, με τον εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη, να μην ενεργοποιεί τη διαδικασία του αυτοφώρου και να μην ασκεί διώξεις κατά των Βαξεβάνη και Ανδρανόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Γκύζης διέταξε προκαταρκτική έρευνα, δηλαδή την έναρξη κύκλου καταθέσεων από τους μηνυτές και τους μηνυόμενους για να αποφανθεί, ενώ παράλληλα θα έχει και τον απαιτούμενο χρόνο για να εξετάσει το δημοσίευμα αναφορικά με το αν προκύπτει συκοφαντική δυσφήμηση της κ. Στουρνάρα.
«Οι σοβαρές αμφιβολίες του εισαγγελέα ως προς τη βασιμότητα των καταγγελλομένων από τη μηνύτρια, τον οδήγησαν στο να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου θα διερευνηθούν και τα καταγγελλόμενα και οι ανταποδείξεις από τον κ. Βαξεβάνη» είπε ο συνήγορος του δημοσιογράφου, Γιάννης Μαντζουράνης.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε μετά την κατάθεσή του: «Ο κ. Στουρνάρας ως δημόσιο πρόσωπο, η οικογένεια Στουρνάρα με τη δημοσιότητα που έχει και το δημόσιο ρόλο, πρέπει να απαντήσουν στην ουσία των όσων έχουμε δημοσιεύσει και όχι να κρύβονται πίσω από τις μηνύσεις».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Να απαντήσουν αν είχαν σχέσεις και ποιες σχέσεις με τις φαρμακευτικές. Αν η κ. Στουρνάρα διοργάνωνε εκδηλώσεις, χορηγούμενες από τις φαρμακευτικές, στις οποίες μίλαγε ο κ. Στουρνάρας. Αν πήρε 400.000 ευρώ από ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό και να μας πει ο κ. Στουρνάρας όσα λέγονται και μάλιστα ενόρκως ότι συνομιλούσε με τον κ. Φρουτζή της Novartis».
Αν και στη μήνυσή της η κ. Στουρνάρα δεν αμφισβητεί την ύπαρξη των γεγονότων που δημοσιεύονται στην έρευνα των δύο δημοσιογράφων, ωστόσο σπεύδει να χαρακτηρίσει όσα αναγράφονται στο Documento ψευδή δίχως να τοποθετείται ως προς τα επίδικα.
Η Λίνα Νικολοπούλου μπορεί να μην δίνει επίσημη απάντηση για τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο δημοσίευμα, κύκλοι όμως από το περιβάλλον της -πάγια πρακτική για να μην αναλάβει κανείς ποτέ τις ευθύνες για τα λεγόμενά του- παραχωρούν συκοφαντικές δηλώσεις σε site κατά των δύο δημοσιογράφων.
«Αυτή τη φορά ο "δημοσιογράφος", όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται, δεν μπόρεσε να αποφύγει το δικαστήριο όπως έκανε στην προηγούμενη μήνυση Στουρνάρα, όπου ούτε καν εμφανίστηκε, και τώρα θα πρέπει σήμερα το μεσημέρι να αποδείξει τα ψέματα και τις συκοφαντίες που εμπεριέχονται στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Documento» είπαν κύκλοι της οικογενείας Στουρνάρα στο iefimerida.gr, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ρεπορτάζ εξαιτίας της επιχειρηματικής σχέσης της κ. Νικολοπούλου με τον υπόδικο για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και πρώην μέτοχο του site, Κυριάκο Γριβέα.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι αναχρονιστικές προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου. Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος καλείται να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να δημοσιεύσει τα πεπραγμένα ανθρώπων που έχουν εντάξει τον εαυτό τους αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα, λειτουργεί υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των νομικίστικων οδών που θα ακολουθήσει ο εκάστοτε μεγαλόσχημος επιχειρηματίας, πολιτικός ή εκπρόσωπος κάποιου θεσμικού φορέα.
Ως εκ τούτου, η δημοσιογραφία μεταβάλλεται σε υποχείριο των ποινικών ορέξεων, με απώτερο σκοπό τη φίμωση και την αποσιώπηση. Ασχέτως με το τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δημοσιογραφικό λειτούργημα στο άρθρο 10, παρέχοντας το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να κρίνουν ακόμα και αυστηρά τα δημόσια πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην Ελλάδα ο εκάστοτε θιγόμενος μπορεί να σύρει στο αυτόφωρο τον δημοσιογράφο, προκαλώντας το ανάλογο μιντιακό γεγονός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ΣΚΑΪ βρισκόταν με κάμερα έξω από το Τμήμα που παραδόθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον για τον τρόπο που θα καλυφθεί από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.
Όπως και να έχει, το εν λόγω περιστατικό αποτελεί μία ακόμα σαφή απόδειξη πως πρέπει να επέλθει η απαιτούμενη πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να προασπιστεί εν γένει το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η κοινωνική αποστολή των δημοσιογράφων. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει η ηγεσία του υπουργείου να ταυτίζεται με την άποψη που θέλει τη δημοσιογραφία ανεξάρτητη και κυρίως ως την «Τέταρτη Εξουσία» εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος.
koutipandoras.gr - Apr 10, 2017