Κυριακή, Απριλίου 05, 2015

Πώς επηρέασε το γερμανικό κοινό η σατιρική εκπομπή με την ελληνική ταβέρνα. Τι λένε οι συντελεστές της

Μεγάλη απήχηση είχε το σατιρικό σκετς της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, στο οποίο οι συντελεστές του άσκησαν κριτική για τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, αλλά και στη στάση της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ συγκίνησαν και ευαισθητοποίησαν τη κοινή γνώμη για την τραγωδία του Διστόμου το 1944.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σατιρικής εκπομπής «Die Anstalt» του ZDF είχε εκατομμύρια προβολές στο Youtube και οι σεναριογράφοι της σατιρικής εκπομπής μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» για το πώς εμπνεύστηκαν το επεισόδιο με την ελληνική ταβέρνα, την οποία επισκέπτεται μια «τρόικα», αλλά και για τη σχέση τους με την Ελλάδα.

Ο Ντίτριχ Κράους, παραγωγός και σεναριογράφος του «Anstalt», και ο Κλάους φον Βάγκνερ, ηθοποιός και σεναριογράφος της εκπομπής, είπαν ότι ήθελαν να δείξουν με εικόνες τι σημαίνει η πολιτική λιτότητας και γιατί δεν λειτουργεί.

Για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, είπαν πως το είχαν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στο μυαλό τους.

«Στη Γερμανία υπάρχει εδώ και χρόνια μια μονόπλευρη ρητορική για την ευρωπαϊκή πολιτική κρίση, η οποία οδήγησε σε μια στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας: η ''πολιτική διάσωσης'' αναπαρίσταται δημόσια ως μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι Έλληνες στον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής με καρότο (πίστωση) και μαστίγιο (όρους). Στην πραγματικότητα, η πολιτική αυτή έχει επιδεινώσει την κρίση στο μέγιστο» δηλώνουν ο Κράους και ο φον Βάγκνερ

Ενοχή και χρέος

Οι ίδιοι εξηγούν και με έναν διαφορετικό τρόπο τη γερμανική νοοτροπία για την κρίση χρέους.
«Στη Γερμανία οι λέξεις ''ενοχή'' (''Schuld'') και χρέη (''Schulden'') έχουν στα γερμανικά την ίδια ρίζα.
Το να έχεις χρέη, τουλάχιστον από γλωσσικής άποψης, έχει στη Γερμανία και μια ηθική διάσταση. Και έτσι αξιολογείται» αναφέρουν.

Μεγάλη απήχηση

Το επεισόδιο με την ελληνική ταβέρνα επηρέασε βαθιά τη γερμανική γνώμη, καθώς όπως λένε το παρακολούθησαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ και πριν από αυτήν είχε πολλούς θεατές στο Διαδίκτυο, μόνο στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατομμύριο.

«Η απήχηση του επεισοδίου είναι συντριπτικά θετική» και παρόλο που «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τελευταία ότι η πλειοψηφία είναι αντίθετη σε μια νέα ''βοήθεια προς την Ελλάδα'' και σε διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις, διαπιστώσαμε ότι μετά την εκπομπή ο κόσμος συμμερίζεται τον πόνο των θυμάτων και ντρέπονται για τη συμπεριφορά της γερμανικής γραφειοκρατίας μετά το 1945».

Στην επιτυχία του επεισοδίου συνέβαλε και ο Αργύρης Σφουντούρης, ένας από τους επιζώντες της σφαγής του Διστόμου.

Οι σεναριογράφοι μιλούν με συγκίνηση και θαυμασμό για τον κ. Σφουντούρη, λέγοντας πως ήταν «πιο ετοιμόλογος».

Οι συντελεστές της δημοφιλούς σατιρικής εκπομπής «Anstalt» («ίδρυμα» στα γερμανικά) δεν ασκούν κριτική εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, όπως λένε, αυτό το κάνουν ήδη σε υπερβολικό βαθμό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Σκοπός μας είναι να φωτίζουμε περισσότερο απόψεις οι οποίες θεωρούμε ότι δεν προβάλλονται στον δημόσιο διάλογο», εξήγησαν.

Ενα από τα μέσα που έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας είναι και η εφημερίδα «Bild», την αξία της οποίας οι Κράους και φον Βάγκνερ περιγράψουν ως εξής: «Οποιος διαβάζει "Bild" για να ενημερωθεί, είναι σαν να πίνει σφηνάκια για να ξεδιψάσει!».

Στους Ελληνες αναγνώστες οι σεναριογράφοι θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι «δεν είναι όλοι οι Γερμανοί αναγνώστες της "Bild"» και ότι «στην πρόσφατη καμπάνια της, ''Nein'', συμμετείχαν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι στη Γερμανία, παρόλο που η εφημερίδα προσπάθησε να δώσει άλλη εντύπωση!».

Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής» ο Ντίτριχ Κράους επισκέφθηκε την Αθήνα το 2013.

«Παρακολούθησα τον αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και γι' αυτό το ταξιδιωτικό μου πρακτορείο κατάφερε να με βάλει δωρεάν στο γήπεδο. Τι κίνηση απέναντι στους Γερμανούς εν μέσω τέτοιας πολιτικής κατάστασης!» είπε.

Όσο για τον Κλάους φον Βάγκνερ, εκείνος έχει επισκεφθεί περισσότερες φορές τη χώρα μας και, όπως εξηγεί, έχει ταξιδέψει με backpack στα ελληνικά νησιά και έχει γνωρίσει «πολύ φιλικούς και εγκάρδιους ανθρώπους», ενώ ο Σερντάρ Σομούντσου, ο Τούρκος που υποδύθηκε τον Έλληνα ταβερνιάρη δηλώνει πιο κοντά στην ελληνική παρά στην τουρκική κουλτούρα.

«Είμαι από την Κωνσταντινούπολη και η οικογένειά μου είναι πολύ ευρωπαϊκή. Είχαμε πολλές επαφές με Ελληνες. Ως παιδί μιλούσα και καταλάβαινα ελληνικά και αυτό το καλοκαίρι θα επισκεφθώ ξανά την Ελλάδα για να τα φρεσκάρω».

Επιπλέον είπε πως η Τουρκία για εκείνον γίνεται ολοένα και πιο ξένη «λόγω της πολιτικής Ερντογάν και της προσπάθειας ισλαμοποίησής της. Ετσι η ελληνική κουλτούρα παρέμεινε πιο οικεία σε εμένα». «Οι Ελληνες είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, είναι σαν Τούρκοι χωρίς μαντίλα», του έλεγε η μητέρα του όταν ήταν μικρός.


πηγή: 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More