Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

Ο Δήμαρχος της Ρόδου, έκανε γνωστό ότι υπάρχει η σκέψη να προσφύγουν οι δήμοι της Δωδεκανήσου στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ.

Στην «επόμενη μέρα» μετά την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ έδωσε ιδιαίτερο βάρος χτες ο δήμαρχος της Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε ψύχραιμος αποδεχόμενος την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας αν και έκανε γνωστό ότι υπάρχει η σκέψη να προσφύγουν οι δήμοι της Δωδεκανήσου στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφερόμενος στην εκδίκαση της υπόθεσης, και ενημερώνοντας την κοινή γνώμη έκανε γνωστό ότι 16 μέλη του ΣΤΕ τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του φόρου εκτιμώντας ότι ο ΔΗΦΟΔΩ είναι αντισυνταγματικός και 6 τάχθηκαν υπέρ του φόρου (μεταξύ των οποίων και ο εισηγητής που μελέτησε το φάκελο) ενώ υπήρξε και ένα μέλος του συμβουλίου και συγκεκριμένα η κ. Καραμανώφ η οποία απεφάνθη ότι το ΣΤΕ δεν είναι αρμόδιο να ασχοληθεί με το φόρο τον οποίο ψήφισε η βουλή και είναι πλέον νομοθετημένος.

Αναζητούνται 10 εκ. ευρώ

Σημειώνεται ότι όπως ομολόγησε ο δήμαρχος γνώριζε όντως την απόφαση από την περασμένη Πέμπτη, όταν ενημερώθηκε σε νομικό επίπεδο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του συμβουλίου, όμως όπως είπε ανέμενε να καθαρογραφεί και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΤΕ.

Πρέπει να βρεθούν 10 εκ. ευρώ!

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο δήμαρχος έδωσε βάρος στο ότι ο δήμος καλείται πλέον να εξασφαλίσει ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη υπολογιστεί στον προϋπολογισμό για το 2015, για να καλύψει τα έσοδα από τον ΔΗΦΟΔΩ.

Από την περασμένη Παρασκευή κατ’ εντολήν του σταμάτησαν οι βεβαιώσεις του φόρου από τους υπαλλήλους του δήμου, και ως εκ τούτου πρέπει να καλυφθεί το κενό.

Πρόκειται όπως είπε ο ίδιος για το 24% των τακτικών εσόδων του δήμου της Ρόδου, που θα πρέπει να βρεθούν άμεσα για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός στα έσοδα και στα έξοδα.

Δεν θα πληρώσουν οι αδύναμοι!

Πάντως ο ίδιος ο δήμαρχος και κατόπιν ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για το πώς θα αναπληρωθούν τα κενά διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σηκώσουν το βάρος οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις.

Όπως έκανε γνωστό υπάρχουν πολλές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα συγκεντρωθούν από ειδική επιτροπή που θα τις επεξεργαστεί και κατόπιν θα κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο για πάρει την τελική απόφαση.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη και ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα με σύνεση. Υπάρχουν όπως είπε σκέψεις όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο και κανένας δε γνωρίζει αν δηλαδή θα γίνει αύξηση των δημοτικών τελών ή θα επιβληθούν φόροι. Μία από τις σκέψεις είναι και να προστεθεί ένα μικρό ποσό ύψους ακόμα και ενός ευρώ στα τέλη παρεπιδημούντων.

Δεν απειλείται ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της άμεσης σχέσης που είχε με τον ΔΗΦΟΔΩ ο ΠΡΟΤΟΥΡ και η χρηματοδότηση των δράσεών του, εκφράστηκε η ανησυχία για την τύχη που θα έχει, όμως ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα και κανένας κίνδυνος με τη λειτουργία του. «Θα διατηρηθεί με κάθε τρόπο» ήταν τα λόγια του δημάρχου χτες ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο και μάλιστα πολλές άλλες περιοχές ακολουθούν το μοντέλο αυτό.

Πάντως μιλώντας για την αποτελεσματικότητά του οργανισμού ο κ. Χατζηδιάκος είπε μεταξύ άλλων ότι τα 2 εκατομμύρια τουρίστες που ήρθαν στη Ρόδο δεν ήρθαν τυχαία αλλά κατόπιν της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης των τουριστών.

Είχαμε τη συναίνεση των φορέων

Πάντως ο δήμαρχος που υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται με το θέμα της διαχείρισης του ΔΗΦΟΔΩ από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι όπως διαπιστώθηκε όλοι οι φορείς σε σύσκεψη που έγινε προ καιρού τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του φόρου εκτός από το Επιμελητήριο.

Πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει στα οικονομικά των Δήμων της Δωδεκανήσου από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ ανέλαβε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης. Σήμερα συγκαλεί σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κω με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να χαραχθεί κοινή γραμμή και να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για την αναπλήρωση των εσόδων που υπήρχαν από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Ο Δήμαρχος Κω, με επιστολή του στους άλλους δημάρχους της Δωδεκανήσου, ζητά κοινή συνάντηση όλων με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα που  προκύπτει για τα οικονομικά των Δήμων.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: ‘’ Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Είναι δεδομένο όμως ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στους Δήμους από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές δράσεις για την τουριστική προβολή, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε πίσω. Αυτή τη στιγμή προκύπτει η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού τα συγκεκριμένα έσοδα είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Κω αλλά και των άλλων Δήμων. Όσοι θέλουν να μας βάλουν σε μία λογική αύξησης των δημοτικών τελών και ανεξέλεγκτης φορολόγησης των δημοτών, καλύτερα να το ξεχάσουν.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναπλήρωση των εσόδων που προέκυπταν από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα που αφορούν την τουρισμό, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον. Πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδέεται με  υπέρογκες επιβαρύνσεις στους δημότες.

Σκοπεύω την πρόταση και τη λύση που θα αναζητηθεί να την θέσω σε δημόσιο διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες, προκειμένου να υπάρχει και η δική τους συναίνεση.

Οι Δήμοι όμως πρέπει να λειτουργήσουν. Πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δημότες.

Η Πολιτεία οφείλει να συνυπολογίσει την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, σε θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, για τους Δήμους της Δωδεκανήσου.
Προκύπτει επίσης η ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων και ιδιαίτερα του Δήμου της Κω προκειμένου να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα.

Ανέλαβα σχετική πρωτοβουλία συνάντησης με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Κω, προκειμένου να επιδιωχθεί η χάραξη κοινής γραμμής, η συνεννόηση και η κατάθεση κοινής πρότασης για την αναπλήρωση των εσόδων, που χάνονται μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβα και σε επίπεδο Δημάρχων της Δωδεκανήσου.
Κάτι ακόμα: όσοι επιχαίρουν για την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ οφείλουν να προβληματιστούν  σοβαρά.

Ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, παρά τις στρεβλώσεις του και τις αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια,αποτελούσε μια μοναδικότητα. Συνδεόταν με τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών Δήμων. Υπενθυμίζω ότι μία ακόμα μοναδικότητα, ίσως η τελευταία που διαθέτουν τα Δωδεκάνησα, είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Ενδέχεται κάποιοι, θεωρώντας ότι αφαιρείται ένα βάρος από την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ να επιχειρήσουν να προσθέσουν ένα νέο και πολύ πιο δυσβάσταχτο και επαχθές βάρος με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ .’’

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More