Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

«Στον Γερμανό μπορείς μόνο να υπαγορεύεις!»

 
  Τι έλεγε ο Κλεμενσώ για την διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς
Ευτυχώς υπάρχει και η Ιστορία, για να μας θυμίζει ότι η ανθρωπότητα πολλές φορές επαναλαμβάνει τα λάθη της με μαθηματική ακρίβεια.


«Πιστεύω ακράδαντα αυτό που αναφέρει και η γερμανική ψυχολογία, ότι ο Γερμανός καταλαβαίνει μόνο μέσω εκφοβισμού, ότι δεν είναι γενναιόδωρος, ούτε μετανοεί κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων, ότι θα προσπαθήσει να σε εκμεταλλευτεί με όποιο τρόπο μπορεί και δεν δεσμεύεται ακόμα και να ντροπιαστεί για να κερδίσει, διότι δεν έχει τιμή, υπερηφάνεια ή οίκτο. Για αυτό δεν πρέπει ποτέ να διαπραγματεύεται κανείς με τους Γερμανούς, ούτε να επιδιώκει συμφιλίωση, πρέπει απλά να του υπαγορεύει. Είναι ο μόνος τρόπος για να σε σεβαστεί και για να τον αποτρέψεις από το να σε εξαπατήσει».

Λόγια του μεγάλου φιλέλληνα Γεώργιου – Ευγένιου – Βενιαμίν Κλεμανσώ  ( 1841 – 1929 ) αναφερόμενο στην ανάλυση της γερμανικής ψυχολογίας  και την στάση των γερμανών διαπραγματευτών  σε συσκέψεις.

Όλα αυτά αναφέρονται στο βιβλίο του John Maynard Keynes, επίσημου αντιπρόσωπου του Βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών στην Διάσκεψη Ειρήνης.

Ο Keynes τα αναφέρει όλα αυτά στο βιβλίο του ‘’ The Economic Consequences of the Peace ‘’, το οποίο έγραψε τον Νοέμβριο 1919 στο Kings College Cambridg.
Το βιβλίο αναλύει  τους όρους της Συνθήκης Ειρήνης που υπεγράφη μεταξύ Συμμάχων και Γερμανίας στο Παρίσι.

Για την ιστορία η Συνθήκη μέσα σε όλα είχε και την διαπραγμάτευση μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης  και τα προγράμματα μέτρων που έπρεπε να εφαρμοσθούν από την Γερμανία ( με άλλα λόγια Μνημόνια ) για την πληρωμή των αποζημιώσεων, που καταλογίσθηκαν στην Γερμανία, για τις καταστροφές που προκάλεσε με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ηλιάνα Φωκιανάκη
Από το prothema.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More