Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2012

Κρασί 3.000 ετών από την Κίνα




Χάλκινο αγγείο κρασιού
της Δυναστείας των West Zhou
Κρασί βρέθηκε μέσα σε αρχαίο χάλκινο αγγείο, που χρονολογείται από τη δυναστεία West Zhou  (1046 π.Χ.- 771 π.Χ.) στην πόλη Baoji της Κίνας.

«Το υγρό είναι πιθανόν το αρχαιότερο κρασί που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Κίνα», δήλωσε ο Liu Jun, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Baoji, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανασκαφή.


Σύμφωνα με τον Jun, η ανακάλυψη του υγρού έγινε όταν το αγγείο - ένα από τα έξι που βρέθηκαν στον τάφο - κουνήθηκε.


Ωστόσο, το πώμα του αγγείου παραμένει ερμητικά κλειστό, και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία που πρέπει να υπάρχουν στο χώρο της ανασκαφής, το υγρό δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί.


«Το κρασί έγινε σύμβολο της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της δυναστείας Shang (1600 π.Χ.-1046 π.Χ.) καθώς οι αξιωματούχοι έπιναν υπερβολικά. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση συσκευών απαγόρευσης στη διάρκεια της επόμενης δυναστείας Zhou, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο τραπέζι για να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να πίνουν με μέτρο», δήλωσε ο Jun.


Μια τέτοια «συσκευή απαγόρευσης»,  μήκους 95 εκατοστών, ήρθε στο φως με την ανεύρεση των αγγείων σε τάφο, το πρώτο στο είδος του που βρέθηκε ποτέ στην πόλη Baoji.
Το ανασκαφικό έργο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, με περισσότερες χάλκινες συσκευές να αναμένεται να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.


Η παρακμή της δυναστείας Shang αποδίδεται πολλές φορές στις συνήθειες κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος από τους κυβερνήτες της.


Το αρχαίο κρασί δεν είναι άγνωστο στην Κίνα, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κατέχει μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Κατάλοιπα κρασιού ηλικίας πάνω των 9.000 ετών, έχουν επίσης βρεθεί σε αρχαία κινεζικά αγγεία. Σε έκθεση του 2004 του BBC, ο αρχαιο-χημικός Patrick McGovern αναφέρει ότι το υγρό αυτό αποτελείται από «ρύζι, μέλι και φρούτα».


Η δεύτερη παλαιότερη απόδειξη ύπαρξης κρασιού, χρονολογείται πριν από 7.000 χρόνια και προέρχεται από το Ιράν.






Πηγή: The Archaeology News Network

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More