Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

Συνεχίζεται η περιοδεία στο Αιγαίο - Αναβίωση του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» βλέπουν στην Κουμουνδούρου – Η κυβερνητική φθορά φέρνει αισιοδοξία (Photos)


 


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν πως οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι η αρχή της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. 

«Είναι διαφορετικό για το πολιτικό μας μέλλον το βράδυ των ευρωεκλογών να έχουμε 15-16 μονάδες διαφορά με τη ΝΔ και διαφορετικό να έχουμε 8-9» λέει στο documentonews.gr κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο» πως υπάρχει εναλλακτική προοδευτική πρόταση με δυναμική…

«Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία, βλέπω πολύ κόσμο που έχει μετανιώσει για τις τελευταίες εκλογές. Υπάρχει πολύ καλή περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%. Η αλαζονεία στον γυάλινο πύργο που βρίσκονται πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ.

Μπορεί οι μυστικές μετρήσεις να μην επιβεβαιώνουν αυτό το θετικό κλίμα, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην πόλωση, στα φρέσκα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου, στο άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη σε κοινά που παραδοσιακά είτε δεν ασχολούνταν με την πολιτική, είτε βρίσκονται μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στην κυβερνητική φθορά. 

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαμηλώσει ο ίδιος τον πήχη στο 33% που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019, είναι άκρως ενδεικτικό του βέρτιγκο στο οποίο έχει περιέλθει» έλεγαν χθες από την Κουμουνδούρου και τόνιζαν πως «το δημοσίευμα των Financial Times, αναλύει ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης».

Μένει βέβαια να φανεί αν αυτή η αισιοδοξία, αποτυπωθεί και στις κάλπες…

Ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ

Όσο περνά ο καιρός η πολιτική κόντρα θα οξύνεται. Από τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν σφοδρότατη κριτική στη ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου πως είναι ευπρόσδεκτοι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών και με βάση τα μισόλογα του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ακροδεξιά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Εκεί, άλλωστε, στις ολοκληρωτικές αντιλήψεις και την τοξικότητα της ακροδεξιάς, παραπέμπουν οι ωμές παραβιάσεις του κράτους δικαίου για τις οποίες εγκαλείται η Ελλάδα από το State Department, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο» τόνιζαν εμφατικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τη δήλωση Κασσελάκη πως δεν θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων. «Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να πει το ίδιο; Τον προκαλούμε…» έλεγαν με νόημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση και σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά επειδή δεν σχολίασαν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού. «Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Αριστερά ανάλωσαν, όπως φαίνεται, τόσο πολλή ενέργεια στην ενασχόληση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν βρήκαν το κουράγιο να σχολιάσουν τον βουλευτή της κυβέρνησης. Ή απλά μπορεί για μία ακόμη φορά να προσπάθησαν να προστατέψουν τον σύμμαχο τους, ως γνήσια δεκανίκια» ανέφεραν σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση.

Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρέφει τα πυρά του προς πάσα κατεύθυνση, διότι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει για να μπορέσει να απειλήσει τη ΝΔ, είναι να καθιερωθεί ως ο κύριος πόλος της κεντροαριστεράς. Εξάλλου, οι επιθέσεις από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου προς την Κουμουνδούρου είναι σχεδόν καθημερινές.

Χθες, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μια απόπειρα αναβίωσης του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου με τη συμμετοχή τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

«Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκ των πραγμάτων ο Στέφανος Κασσελάκης, γι’ αυτό θα δούμε πολλά» σχολίαζαν με νόημα, θέτοντας εαυτούς σε… αυξημένη ετοιμότητα.

Συνεχίζεται η περιοδεία στο Αιγαίο


Στην Κάλυμνο

Χτες ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε την Κάλυμνο, τη Λέρο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Ικαρία και την Πάτμο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με κατοίκους και άκουσε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Στη Λέρο
Στους Λειψούς συγκινητική ήταν η έκκληση ενός πατέρα για την έλλειψη δασκάλων στο σχολείο του νησιού. «Το μόνο πράγμα που έχουν τα παιδιά του νησιού για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα είναι το σχολείο», του ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους Λειψούς



Στους Αρκιούς οι κάτοικοι τον ενημέρωσαν ότι στερούνται τη μόνιμη παρουσία γιατρού. Το ζήτημα της Υγείας στις ακριτικές περιοχές έχει αναδειχθεί πολλάκις από τον Στέφανο Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν προνόμια σε υγειονομικούς για να υπηρετήσουν στα νησιά, την οποία απέρριψε η ΝΔ. 

Σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον στενό του συνεργάτη, Μπάμπη Παπαδάκη θα επισκεφθεί τους Φούρνους, το Αγαθονήσι, τη Σάμο, τη Χίο και τα Ψαρά.

Η ναυτική περιοδεία -το πρόγραμμα της οποίας δεν τηρήθηκε κατά γράμμα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο τις προηγούμενες ημέρες- θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα. 



Διαβάστε περισσότερα: => ΕΔΩ


Οι Financial Times γκρεμίζουν το αφήγημα Μητσοτάκη: Η φτωχοποίηση της χώρας και η σύγκριση με τη Βουλγαρία


 


Σε μία ανάλυση της ευημερίας των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας αλλά της φτωχοποίησης της χώρας προχωρά με άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάτι βεβαίως που ερμηνεύεται ως ανάγκη αλλαγής πορείας. 

Χωρίς να ασχολείται με τις επιμέρους πολιτικές φτωχοποίησης, την ακρίβεια, τα υπερκέρδη στην ενέργεια λόγω της ταξικής πολιτικής τα τελευταία πέντε χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνει την καταστροφή της οικονομίας κατά τη διάρκεια των μνημονίων στην οποία εν μέρει αποδίδει τη σημερινή εικόνα.

Προσθέτει πως παρά τους σχετικά (και συγκριτικά) καλούς ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης της ζώνης του Ευρώ και οριακά προτελευταία στην Ευρώπη των 27, καθιστώντας τη χώρα ως τη φτωχότερη στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει παρά το ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με το μέσο όρο το 2009, από τότε δέκα χώρες έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα.

Σημειώνει μάλιστα τη λυπηρή πρόβλεψη:

«Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ».

Σύμφωνα με την Financial Times, «η απάντηση βρίσκεται στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του 2010. Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. Η έκταση της οικονομικής ζημίας ήταν εξαιρετική για καιρό ειρήνης».

Όπως αναφέρει η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν σχεδόν κατά 30% σε όλα, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι «το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 65%».

Όπως σημειώνει την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σχεδόν στο 30%.

Την ίδια περίοδο ωστόσο που η ελληνική οικονομία προχωρούσε σε μια καταστροφική συρρίκνωση (σήμερα η ελληνική οικονομία είναι περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007) η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Παραμένει ωστόσο το τραγικό συμπέρασμα πως με αυτή την πολιτική πρόκειται να κατέβουμε ακόμα μια θέση μεταξύ των «27» της Ε.Ε. 



Παραθέτουμε όλο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στους Financial Times:

Ήρθε η ώρα να δούμε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία σε ιστορικό πλαίσιο. Η χώρα συγκαταλέγεται πράγματι στις καλύτερες πρόσφατες επιδόσεις της ευρωζώνης, αλλά έχει γίνει και η φτωχότερη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P ήταν ο τελευταίος που έπλεξε το εγκώμιο της χώρας, καθώς αναθεώρησε τις προοπτικές της χώρας σε “θετικές”. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της ανάληψης από τις ελληνικές αρχές “μιας ευρείας κλίμακας ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της αντιμετώπισης μακροχρόνιων σημείων συμφόρησης”, η οποία ενίσχυσε την ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να ωθεί τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να ξεπερνά τις αντίστοιχες της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πράγματι, τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 162% το 2023.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% το 2023, ξεπερνώντας τη συρρίκνωση της Γερμανίας κατά 0,3%. Από το 2019, πριν από την πανδημία, η χώρα αναπτύχθηκε με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% και φέτος και θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ισχυροί αριθμοί του τουρισμού – οι οποίοι συμβαδίζουν με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης – βοηθούν. Το ίδιο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη, όπως η αύξηση της ψηφιακής πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων και η βελτίωση της διαφάνειας και των δημόσιων οικονομικών.

Όπως δήλωσε στη FTAV ο οικονομολόγος της BNP Paribas Guillaume Derrien:

Η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η απότομη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν.

Ωστόσο … Η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους βγάλει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι κάτι σχετικά νέο για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Έκτοτε, σε 10 χώρες το βιοτικό επίπεδο αυξήθηκε πάνω από αυτό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στο μπλοκ του κοινού νομίσματος

Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ.

Πώς συμβιβάζονται αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας;

Η απάντηση βρίσκεται στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του 2010. Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. Η έκταση της οικονομικής ζημίας ήταν εξαιρετική για καιρό ειρήνης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30% από την κορυφή έως κάτω. Το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 65%. Την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σχεδόν στο 30%.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία – ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Το οικονομικό πλήγμα είναι σχεδόν πρωτοφανές στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, σημειώνει ο Γιώργος Λαγαρίας επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022, την τελευταία διαθέσιμη τιμή στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, και είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με τα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ο κατασκευαστικός τομέας – σημαντικός μοχλός ανάπτυξης πριν από την κρίση – έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι επενδύσεις σε κατοικίες, οι οποίες αντιπροσώπευαν πάνω από το 10% του ΑΕΠ στο αποκορύφωμα της φούσκας του 2008, έχουν έκτοτε κατρακυλήσει στο 2% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Όπως λέει ο Derrien της BNP: ” Η Ελλάδα έχει πλέον ένα λιγότερο ανισόρροπο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης -κάτι που είναι θετικό- αλλά η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δεν έχει ακόμη εξισορροπηθεί πλήρως από την επέκταση σε νέους τομείς.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο κ. Λαγκάριας υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη με περιορισμένη μόχλευση* -που είναι η περίπτωση της Ελλάδας- θα παραμείνει υποτονική και προβλέπει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια “επίμονων μεταρρυθμίσεων” για να επιστρέψει η Ελλάδα στο σημείο που βρισκόταν το 2007. Οι χαμηλές επενδύσεις και η υποτονική παραγωγικότητα συνεχίζουν επίσης να περιορίζουν το οικονομικό δυναμικό της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Derrien. Στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνο – καθώς το 90% των τουριστικών υποδομών της χώρας και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται σε υψηλούς κλιματικούς κινδύνους – και τα ολοένα και πιο θλιβερά δημογραφικά στοιχεία. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο.

Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να πανηγυριστεί, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που την έχει αφήσει σε μια τρύπα από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να βγει.

* Η μόχλευση είναι ένα επενδυτικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο απαιτείται από τον επενδυτή να καταβάλει μόνο ένα μέρος της συνολικής αξίας της θέσης που επιθυμεί να λάβει. Ο πάροχος του προϊόντος υπό μόχλευση είναι εκείνος που δανείζει το υπόλοιπο ποσό.


www.documentonews.gr


Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Πάσχα: Πόσο κοστίζουν τα ταξίδια στους δημοφιλείς προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό


 

Σε δημοφιλείς προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ετοιμάζονται να ταξιδέψουν οι εκδρομείς για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα. - 

Στις κορυφαίες προτιμήσεις εντός Ελλάδας βρίσκονται μεταξύ άλλων η Σαντορίνη και η Κέρκυρα.

Οι πληρότητες αγγίζουν το 90% στο εσωτερικό της χώρας και το ξεπερνούν στους προορισμούς εκτός Ελλάδας.

Ελλάδα

Δείτε παρακάτω τους δημοφιλείς προορισμούς στο εσωτερικό που επιλέγουν οι Έλληνες για Πάσχα

Σαντορίνη: 4 ημέρες, από 380 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Κέρκυρα: best seller, 4 & 5 ημέρες από 250 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Πάρος: από 270 € το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Ρόδος: 6 ημέρες, από 600 € το άτομο με διαμονή & αεροπορικά

Κυκλάδες – Τήνος, Σέριφος: από 250 – 300€ το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Χίος: από 200-250€ το άτομο με διαμονή & ακτοπλοϊκά

Ναύπακτος: από 150-200€ το άτομο για τη διαμονή

Πληρότητες: Άνω του 85% – 90% 


Εξωτερικό

Οι κορυφαίοι προορισμοί στο εξωτερικό που επιλέγουν οι Έλληνες καταγράφονται ως εξής:


Παρίσι: 4 ή 5 διανυκτερεύσεις, 550-750 € / άτομο

Λονδίνο: 5 διανυκτερεύσεις, 750-850 € / άτομο

Βιέννη: 4 διανυκτερεύσεις, 450-500 € / άτομο

Ρώμη: 5 διανυκτερεύσεις, 600-650 € / άτομο

Πληρότητες: Άνω του 90% σε όλους τους προορισμούς


Πηγή: www.ot.gr

Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Ζωή με δανεικά και φτώχεια για 7 στους 10 μισθωτούς


Ακόμη και νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες - 

Ζωή με αξιοπρέπεια: το κεντρικό σύνθημα κατά την απεργιακή κινητοποίηση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα την περασμένη Τετάρτη. Το ερώτημα αναφύεται αβίαστα. Πώς είναι δυνατόν ο κόσμος της μισθωτής εργασίας να ζητά διαδηλώνοντας και απεργώντας «ζωή με αξιοπρέπεια» την ίδια περίοδο που ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής»; Πώς συνδέεται η εικόνα των υπουργών που πανηγυρίζουν και αυτοθαυμάζονται γιατί από την 1η Απριλίου αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ με αυτήν 17 μέρες μετά, που οι μισθωτοί βγαίνουν τους δρόμους για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια; Εδώ μπαίνουν τα στοιχεία και βοούν. Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, σε ποσοστό άνω του 65%, ζουν «ζωή επιβίωσης» σε μια χώρα στην οποία η κρίση κόστους ζωής οφείλεται στον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας που φουσκώνει μέρα τη μέρα ώστε να κερδίζουν τα καρτέλ και να αβγατίζει μέσω των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) το ΑΕΠ.

Ακόμη και στην κολυμπήθρα του Φόρουμ των Δελφών, όπου ξεπλένεται το εγχώριο πολιτικό σύστημα και βαυκαλίζονται οι συμμετέχοντες υπουργοί για τις «επιτυχίες» τους, το πρόβλημα δεν μπόρεσε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Συντονίζοντας σχετική συζήτηση ο καθηγητής Διοίκησης, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Δουκίδης ανέδειξε ό,τι συμβαίνει μπροστά από τα ράφια των σουπερμάρκετ. Εκεί όπου ποδοπατείται η αξιοπρέπεια των Ελλήνων που δεν αντέχει το πορτοφόλι τους να πάρουν όσα χρειάζονται:

Τα 2/3 του εισοδήματος δαπανώνται σε λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους.

Τα 2/3 των καταναλωτών στην Ελλάδα δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους για αγορά βασικών αγαθών.

Το 36% αισθάνεται ανασφάλεια.

Το 29% αισθάνεται θυμό και το 20% φόβο.

Τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι θα μειώσουν τις αγορές το επόμενο εξάμηνο.

Στα όρια της επιβίωσης

Η εικόνα είναι αν μη τι άλλο δυστοπική. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 66,6% ασφυκτιούν από την κρίση του κόστους ζωής. Ειδικά για τους μισθωτούς τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ποια είναι όμως η εικόνα του κόσμου της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός για το 2023 κυμάνθηκε κοντά στα 1.250 ευρώ μηνιαίως. Επειδή στην Ελλάδα αμειβόμαστε με 14 μισθούς, οι ετήσιες απολαβές ανέρχονται σε 17.500 ευρώ. Προσοχή, αυτός είναι ο μεικτός μισθός. Αν αφαιρέσουμε τον φόρο εισοδήματος (1.299 ευρώ) και τις ασφαλιστικές εισφορές (2.427 ευρώ), μένει καθαρός μισθός (ετήσιο 13.774 ευρώ) της τάξης των 984 ευρώ τον μήνα. Με αυτά καλείται να ζήσει ο μέσος μισθωτός στην Ελλάδα. Ακόμη και αν εργάζεται και ο/η σύζυγος και λαμβάνει τον μέσο μισθό –γεγονός σπάνιο–, το οικογενειακό εισόδημα από μισθωτή εργασία ανέρχεται σε 27.548 ευρώ ετησίως.

Στα ύψη οι δαπάνες

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης εντάσσονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και ταξινομούνται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση: βασικές ανάγκες, εστίαση, διαρκή αγαθά και μετακινήσεις – αναψυχή.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται από 18.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Ομως στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης δεν συγκαταλέγεται η στέγαση. Αν μια τετραμελής οικογένεια νοικιάζει, το κόστος της επιβίωσης φτάνει σε δυσθεώρητα μεγέθη. Οπως προκύπτει από τις σχετικές πλατφόρμες αναζήτησης, ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε πολυκατοικία χτισμένη τη δεκαετία του 1970 στο Παγκράτι ενοικιάζεται περί τα 800 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για συνοικία της Αθήνας όπου μένει μια μέσου εισοδήματος οικογένεια. Στα ίδια μεγέθη κινούνται τα ενοίκια στις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστεθούν άλλες 10.000 ευρώ στις δαπάνες.

Οπως προκύπτει, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, αγγίζουν τις 30.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζουμε έκτακτα έξοδα (ανακύπτοντα προβλήματα υγείας κ.λπ.). Το μέσο εισόδημα μιας τετραμελούς φαμίλιας που εργάζονται και οι δύο γονείς ανέρχεται σε 27.548 ευρώ ετησίως και υπολείπονται κατά 2.500 ευρώ από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Τι κάνουν όλοι αυτοί για να επιβιώσουν στη χώρα με την καταπληκτική, κατά Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιότητα ζωής; Σύμφωνα με μελέτη της Ιntrum, σχεδόν τρεις στους δέκα καταναλωτές στην Ελλάδα δαπανούν περισσότερα από το μηνιαίο εισόδημά τους, με τη μέση υπερβάλλουσα δαπάνη να υπολογίζεται σε 275 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται είτε από αποταμιεύσεις είτε από κάρτες είτε από δανεικά…

Κάτω από €1.000 το 53,6% των μισθωτών

Το περιβάλλον σε σχέση με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που δεν μειώνονται αναλόγως με τις μισθολογικές απολαβές, γίνεται ασφυκτικό αν κάποιος βρίσκεται κάτω από τη ζώνη των 1.000 ευρώ μεικτά. Δεν θα ήταν πρόβλημα αν σε αυτήν τη ζώνη δεν ανήκει, σύμφωνα πάντα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το 53,68% των μισθωτών της χώρας, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 2,29 εκατ. εργαζόμενους. Αλλοι 373.163 (το 16,25% δηλαδή) αμείβονται από 1.001 έως 1.200 ευρώ. Ζωή με δανεικά, λοιπόν, γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να τροφοδοτήσει τα καρτέλ με αισχρά κέρδη και να πανηγυρίζει για τη φορομπηχτική ανάπτυξη. 


Τζώρτζης Ρούσσος

=> www.documentonews.gr



Τρίτη, Απριλίου 23, 2024

Πρωτοφανής επίθεση του ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη




Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί το ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του για την έκθεση-ράπισμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, μετά το Ευρωκοινοβούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντόπισε και άλλο «εχθρό» και αυτή τη φορά επιτίθεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«⁠Η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 46 σελίδες της έκθεσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, θέτοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και στην Ελευθερία του Τύπου, κάνοντας λόγο για πιέσεις σε ΜΜΕ «για να μην κάνουν κριτική στην κυβέρνηση», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος και για χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος.

Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».Δείτε επίσης:


Διαβάστε επίσης: ΕΔΩ

Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κυβέρνηση Μητσοτάκη – Υπόλογη για παρακολουθήσεις, διαφθορά, ελευθερία του Τύπου



Δευτέρα, Απριλίου 22, 2024

FT: Ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις να στείλει Patriot ή S-300 στην Ουκρανία – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση


Έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ ώστε να παράσχει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. 

Τις έντονες πιέσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ που δέχονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Σάντσεθ, για να παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας (Patriot ή S-300), αποκάλυψαν νωρίτερα οι Financial Times με ρεπορτάζ τους που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την Σύνοδο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜΥΝ των χωρών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. 

Σε αυτό αναφέρεται πως πιέσεις ασκούνταν πριν από την σύνοδο, αλλά και ότι αναμένεται να ασκηθούν και κατά την διάρκεια αυτής, αφού οι χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία, έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν συνολικά επτά συστήματα αεράμυνας τα οποία ζητάει απεγνωσμένα η Ουκρανία (πιέζει ιδιαίτερα για Partiot) για να «σώσουν ζωές», όπως έχει υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η δέσμευση αυτή ήρθε μετά από την διαδικτυακή σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: «Οι Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές, αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

Όπως ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, πως τα κράτη μέλη του μπλοκ, αναμένεται να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς το μπρος και σε αυτό το πλαίσιο: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι ευρωπαίοι ηγέτες, επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή».

Διαψεύδει το Μαξίμου

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατά ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή αεράμυνα της χώρας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά». Μάλιστα, σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν πιέσεις, είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει και εμμένει στην αρχική του απάντηση. 


=>    www.documentonews.gr

militaire: NAVTEX πρόκληση από την Τουρκία για το Καστελόριζο,αλλά στην Αθήνα «πέρα βρέχει»! (Χάρτης)


 

Λίγες ώρες πριν αρχίσει ένας ακόμη κύκλος συζητήσεων MOE , η Τουρκία με NAVTEX αμφισβητεί περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κατελόριζου! Είναι εκείνη η περιοχή που αφέθηκε στη…τύχη της με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Αίγυπτο και με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζει ψευδώς ότι…μεγάλωσε την Ελλάδα. 

Η Τουρκία με τη NAVTEX που εξέδωσε …απαγορεύει ασκήσεις χωρίς πυρά σε περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Στην Αθήνα …πέρα βρέχει και ο πρωθυπουργός όπως γράφαμε είναι αποφασισμένος να «πάει μέχρι τέλους» στα ελληνοτουρκικά . Κι από  ότι φαίνεται ότι κι αν κάνουν οι Τούρκοι ,όσο κι αν μας περιφρονήσουν η σημερινή κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει…

Όσο για τους …συμμάχους; Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τ.Κέρι μας συμβουλεύει να …τα βρούμε με τους Τούρκους και για τα θαλάσσια πάρκα…



Με πληροφορίες από το www.militaire.gr

https://www.militaire.gr/navtex-proklisi-apo-tin-toyrkia-gia-to-kastellorizo-alla-stin-athina-pera-vrechei/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More