Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2017

Κάρπαθος: Ένα νησί πανέμορφο και φιλόξενο με «ζωντανή λαογραφία» - « Ανερχόμενη τουριστική δύναμη»

« Η Κάρπαθος είναι μία ανερχόμενη τουριστική δύναμη. Εμείς για την Κάρπαθο ονειρευόμαστε περισσότερους επισκέπτες. Τώρα η δυναμικότητα του νησιού σε κλίνες φθάνει περίπου τις 8. 500, θεωρούμε όμως ότι το μέγεθος της Καρπάθου αντέχει πολύ περισσότερες κλίνες. Η Κάρπαθος έχει προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς να καταστρέφουμε το τοπίο και χωρίς να ξεχνάμε τα έθιμά μας, την παράδοσή μας». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα « Helenic mail». Η συνέντευξη είχε καθαρά τουριστικό περιεχόμενο, στο πλαίσιο της αναφοράς της εφημερίδας σε διάφορους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δημάρχου Καρπάθου, κ. Ηλία Λάμπρου, στη Mail

Κύριε Δήμαρχε, η Κάρπαθος είναι ένα νησί αυθεντικό, πανέμορφο, νησί των αντιθέσεων με σμαραγδένια νερά και υπέροχο ορεινό όγκο. Μιλήστε μας για το νησί σας.

Το νησί της Καρπάθου όπως γνωρίζετε, ανήκει στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος και το 3ο - 4ο σε πληθυσμό. Πράγματι η περιγραφή που δώσατε είναι αληθινή, είμαστε ένα νησί πανέμορφο, με συνδυασμό πράσινου, ορεινού όγκου και ονειρεμένες παραλίες.

Έχουμε τόσες πολλές παραλίες που τα γούστα του κάθε επισκέπτη θα μπορούν να καλυφθούν, είτε θέλοντας να πάει σε μια οργανωμένη παραλία, είτε σε μια παραλία η οποία μπορεί να είναι και μοναχική. Υπάρχουν προσβάσεις προς όλες τις παραλίες και πραγματικά είναι ένα νησί που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και όχι μόνο, διότι κανείς μπορεί να βρει και τη νυχτερινή ζωή πάνω στην Κάρπαθο, αν τη θέλει, αλλά το σπουδαιότερο πράγμα που μπορεί να δει ένας επισκέπτης στην Κάρπαθο είναι η ζωντανή λαογραφία που έχουμε, είμαστε ένα φιλόξενο νησί, τα πανηγύρια μας, οι γάμοι μας, οι βαφτίσεις μας, όλα είναι παραδοσιακά και ο επισκέπτης μπορεί να τα δει και να συμμετέχει βλέποντας αυτή τη πραγματικά ζωντανή λαογραφία που υπάρχει στο νησί μας.

Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει και η Όλυμπος που εγώ προσωπικά την ονομάζω ναυαρχίδα της Καρπάθου όπου είναι πραγματικά ένα ονειρεμένο χωριό με την παράδοση, τις τοπικές ενδυμασίες και τα ήθη και έθιμα τα οποία είναι ζωντανά σε καθημερινή βάση.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις ξεχωριστές ομορφιές της Ολύμπου;

Η Όλυμπος είναι στο Βόρειο μέρος της Καρπάθου, το επίνειο της Ολύμπου είναι το Διαφάνι. Ένας επισκέπτης λοιπόν, μπορεί να επισκεφτεί την Όλυμπο ερχόμενος στην Κάρπαθο είτε οδικώς, είτε με ημερόπλοια από την πρωτεύουσα του νησιού στο Διαφάνι και στη συνέχεια με λεωφορείο να ανέβει πάνω στην Όλυμπο.

Η πρώτη εικόνα που δίνει η Όλυμπος στον επισκέπτη είναι το άγριο τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό στην κορυφή βουνού με δυο όψεις, ανατολικά και δυτικά. Μπορεί δηλαδή, ένας επισκέπτης να σταθεί σε ένα σημείο σε αυτό το χωριό και το πρωί να δει την ανατολή και το βράδυ τη δύση, είναι μια εικόνα που δεν μπορώ να την περιγράψω, χάρμα οφθαλμών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες που έρχονται στην Κάρπαθο, προερχόμενοι από Ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες, απαραίτητα στις μέρες που θα μείνουν στην Κάρπαθο, μια από αυτές αφιερώνεται για να πάνε να δουν την Όλυμπο.

Στην Κάρπαθο όπως είπατε, ο επισκέπτης έχει πάρα πολλές επιλογές. Εκτός από την Όλυμπο, ποια άλλα μέρη θα προτείνατε να επισκεφτούμε οπωσδήποτε;

Η Κάρπαθος αποτελείται συνολικά από 10 χωριά. Κάθε ένα χωριό έχει την ιδιομορφία του και την ομορφιά του. Πραγματικά τα χωριά μας είναι πάρα πολύ όμορφα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα ότι διαφέρει. Και τα 10 χωριά είναι χτισμένα με πανοραμική θέα με επίκεντρο πάντοτε μια εκκλησία όπως είναι οι Μενετές ή το Απέρι, το οποίο είναι ένα καταπράσινο χωριό, η Βωλάδα, το Όθος, οι Πυλές, η Αρκάσα, όλα μας τα χωριά, το Μεσοχώρι, η Σπόα έχουν την ιδιομορφία και τις ομορφιές τους. Ένας επισκέπτης δηλαδή, για να γνωρίσει την Κάρπαθο, και το λέω αυτό με γνώση, δε θα τη γνωρίσει αν έρθει να κάνει ένα τριήμερο διακοπές, το ελάχιστο είναι μια εβδομάδα με 14 μέρες, να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο για να γνωρίσει πραγματικά την Κάρπαθο. Έχει ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο και δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να επισκεφτεί όλη την Κάρπαθο γιατί σας είπα ότι έχει και μεγάλη έκταση.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλατε να μας πείτε πώς θα θέλατε να είναι η Κάρπαθος την επόμενη πενταετία;

Η Κάρπαθος είναι μια ανερχόμενη τουριστικά δύναμη, εμείς για την Κάρπαθο ονειρευόμαστε ακόμα περισσότερους επισκέπτες, τώρα βρισκόμαστε σε μια δυναμικότητα περίπου 8.500 κλινών, θεωρούμε ότι η έκταση μπορεί να ανεβάσει πολύ περισσότερο τις κλίνες, έχουμε τη δυνατότητα και πιστεύω, χωρίς βέβαια να χαλάμε το τοπίο και χωρίς να χαλάμε τα έθιμά μας, την παράδοση και όλα αυτά, ότι η Κάρπαθος έχει προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα στο νησί μας γίνονται κάποια έργα βασικών υποδομών τα οποία είναι στο τελικό στάδιο και όταν αυτά ολοκληρωθούν, που στην χειρότερη περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 και ίσως στο 2018, δίνουν νέες προοπτικές για την Κάρπαθο και αναφέρομαι στο νέο νοσοκομείο που δημιουργείται στην Κάρπαθο, στον βιολογικό καθαρισμό που δημιουργείται στην Κάρπαθο και στο φράγμα που θα μας λύσει ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε με την ύδρευση. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα 3 έργα τα οποία είναι τα κύρια έργα, να πιστέψετε και να το πιστέψουν όλοι ότι η Κάρπαθος θα έχει μια ακόμη περαιτέρω ανοδική πορεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο μπορώ να σας πω μετά το «Βενιζέλος» και τη Θεσσαλονίκη και όποια άλλα είναι στην Ελλάδα.

Τέλος, να σας πω ότι η επίσκεψη στην Κάρπαθο μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης μιας και έχουμε 14 διαφορετικούς προορισμούς από το εξωτερικό στην Κάρπαθο απευθείας με charter.


Πηγή: thehellenicmail.gr και ert.gr - Aug 16, 2017



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More