Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Α.μεΑ – PRIVATE SCHOOLS AND PHYSICAL DISABILITIES - Του Βαγγέλη Παυλίδη


Διάταξη στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη εκπαίδευση που βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης κομμάτων και αρμόδιων φορέων με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προβλέπει πως στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια “απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους” και πως οι μαθητές αυτοί μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν “με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία”.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) που κατηγόρησε το αρμόδιο υπουργείο για σοβιετικού τύπου νομοθέτηση.

Αντίδραση όμως υπήρξε και απο την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και απο την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Η Ε.Σ.Α.μεΑ μιλάει για “απαράδεκτη στάση του ΣΙΣ”, καθώς “η εγγραφή ατόμων με αναπηρία σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ανθρωπιστική επιλογή, αλλά δικαίωμα”, ενώ η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί τον ΣΙΣ για “ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία δεν έχει μόνο ευτελή οικονομικά κίνητρα, αλλά φθάνει σε όρια κοινωνικού ρατσισμού”.

Αυτά είναι τα (γνωστά) γεγονότα κι εγώ δεν μπορώ να προσθέσω τίποτ’ άλλο στα λόγια και τους (ήπιους πιστεύω) χαραχτηρισμούς Ε.Σ.Α.μεΑ και ΟΙΕΛΕ. Ένα πράγμα μόνο: να θυμίσω στην ΣΙΣ πως ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία, που έφτανε μέχρι την στείρωση και την φυσική τους εξόντωση, ήταν όχι σοβιετικής αλλά Ναζιστικής έμπνευσης και πρακτικής.

================================================

The Greek Association of Private Schools refuses to accept students with physical disabilities or learning problems.pavlidiscartoons.com - July 30, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More