Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2018

Guardian: Το ελληνικό νησί που θυμίζει Ιταλία [Photos - Video]

Εκτενές αφιέρωμα σε ένα ελληνικό νησί με πανέμορφες παραλές, κρυστάλλινα νερά, νόστιμο φαγητό και… ιταλικό αέρα έκανε ο Guardian.

Κι όχι δεν πρόκειται για την Κέρκυρα, ούτε για κάποιο από τα νησιά του Ιονίου, αλλά για την την Λέρο που ανήκει στα Δωδεκάνησα.

Είναι ιδανικό για ήσυχες διακοπές, ενώ εντυπωσιάζει με την ιταλική αρχιτεκτονική του και το επιβλητικό κάστρο της Παναγιάς στον λόφο Απιτύκι. Προστατευμένοι όρμοι, λόφοι, πευκώνες και ελαιώνες, χαμηλές πεδινές εκτάσεις με άφθονα νερά συμπληρώνουν την εικόνα της.

«Η Λέρος είναι ασυνήθιστη, αλλά με την καλή έννοια. Είναι μόλις λίγα μίλια από την Τουρκία, αλλά ένα εκατομμύριο τουριστικά μίλια από την Κω και τη Ρόδο, τους γείτονές της στα Δωδεκάνησα. Η Λέρος δεν βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών και είναι κρίμα, γιατί έχει όλα όσα θέλουμε από ένα ελληνικό νησί - παραλίες, ψαροχώρια, ταβέρνες, αρχαία και μια εξαιρετική σύγχρονη ιστορία. Χάρη στον Μουσολίνι», αναφέρει το δημοσίευμα.


Οι Ιταλοί άρπαξαν τα Δωδεκάνησα το 1912 και ο Μουσολίνι αργότερα έριξε χρήματα και τσιμέντο στη Λέρο για να γίνει η βάση για τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του. Κατασκευάστηκε ένα καινούριο λιμάνι και μια νέα πρωτεύουσα, τοτο Πόρτο Λάγο, σε περιοχή που μέχρι τότε ήταν βαλτότοπος, γεμάτος κουνούπια.

Αυτή η μοντέρνα πόλη είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα (εκτός Ιταλίας) της ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής και είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη σχεδόν 100 χρόνια μετά. Οι μεγάλοι δρόμοι, οι βίλες για τους αξιωματικούς, οι πολυκατοικίες για τις κατώτερες τάξεις και το χώρος της παλιάς αγοράς βρίσκονται ακόμα εδώ.

Η πόλη, που μετονομάστηκε σε Λακκί μετά τον πόλεμο και άρχισε να παρακμάζει για δεκαετίες. Αλλά οι κάτοικοι αγαπούν το νησί τους και έκαναν τα πάντα για να επιστρέψει σιγά σιγά στη ζωή.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος άφησε το σημάδι του σε ολόκληρο το νησί: Σε εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά κτίρια με εκπληκτικές τοιχογραφίες, σε σήραγγες στα βράχια. Στα παράλια βρίσκονται τα ναυάγια πολλών πλοίων και αεροπλάνων από τη μάχη της Λέρου, η οποία ενέπνευσε «Τα κανόνια του Ναυαρώνε».

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τη Λέρο γιατί τα πρώην στρατόπεδα του Μουσολίνι έγιναν η φυλακή πολλών Ελλήνων πολιτικών κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας και έγιναν διαβόητα ψυχιατρικά νοσοκομεία (τώρα είναι στρατόπεδα προσφύγων)», συμπληρώνει στο αφιέρωμα ο Guardian.


Σημειώνεται, ότι οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη έφτασαν στη Λέρο 600 χρόνια πριν τον Μουσολίνι και το βυζαντινό κάστρο που κατέκτησαν και οχύρωσαν εξακολουθεί να δεσπόζει στο νησί. Φαίνεται πάνω από τον κόλπο του Αλίντα και την παραλία του, η οποία είναι μεγαλύτερη στο νησί. Είναι ένα όμορφο σημείο του νησιού και μαζί με την μικρή Λέρο είναι από τα πλέον τουριστικά σημεία. Υπάρχουν πολλές καλές ψαροταβέρνες στην περιοχή, αλλά οι ντόπιοι εκτιμούν το Μύλο, το οποίο έχει καταπληκτική θέα στη θάλασσα από έναν ανεμόμυλο.

Όμορφο είναι και το κοντινό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Ιδανικός προορισμός για έναν χαλαρό καφέ και για όσους θέλουν να χαζεύουν σε... περατζάδες. Άλλη καλή επιλογή ένας περίπατος μέχρι τον λόφο, όπου βρίσκεται ο Πλάτανος, η παλιά πρωτεύουσα, με τα λευκά σπίτια. Η παραλία Παντελή, κάτω από τον Πλάτανο, είναι πραγματικά πιο όμορφη από την Αλίντα, κυρίως λόγω των εξαιρετικών εστιατορίων της, όπως αυτό του El Greco. Στο νησί μπορείτε να απολαύσετε και φανταστικές διαδρομές, για να φτάσετε σε όμορφες μικρές παραλίες.

Πηγή: tvxs.gr - July 11, 2018 


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More