Δευτέρα, Απριλίου 02, 2018

Συμφωνία Βενιζέλου με ΝΔ

Είναι ένας εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που – με βάση την δικογραφία – φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, είναι ο άνθρωπος που ως υπουργός Οικονομικών είχε θάψει στο συρτάρι του το περίφημο «στικάκι» της λίστας Λαγκάρντ διότι μόνος έκρινε και αποφάσισε πως «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως», και είναι επίσης ο αρχιτέκτονας του νόμου περί ΜΗ ευθύνης υπουργών και του εκτρωματικού άρθρου 86 του συντάγματος περί παραγραφής και ασυλίας – ενός νόμου, που ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος έχει χαρακτηρίσει, σε ανύποπτο χρόνο, ως «ανήθικο προνόμιο».

Πολύ περισσότερο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι συνυπεύθυνος για την χρεοκοπία της χώρας – και όχι μόνον λόγο της πολιτικής ευθύνης που συνεπάγεται η συμμετοχή του ως υπουργού στην κυβέρνηση Παπανδρέου και ως αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι πρωτίστως συνυπεύθυνος ως εμπνευστής και εκτελεστής του PSI, του «κουρέματος» του χρέους το 2012 το οποίο έχει αποδομήσει ως ανεπαρκές και άκαιρο ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ. Πρόκειται για το «κούρεμα» που, στην πράξη, τίναξε στον αέρα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αναγκάζοντας στην συνέχεια το κράτος να προχωρήσει σε νέο υπερδανεισμό για την διάσωσή τους και, εν τέλει, οδήγησε το χρέος από το 171,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 στο 177,1% το 2014.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του δυτικού «αστικού πολιτισμού», τον οποίο και επικαλείται, το πιθανότερο είναι πως ένας πολιτικός σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα είχε ήδη αποσυρθεί από την δημόσια σκηνή. Όμως όχι μόνον δεν αποσύρεται αλλά διεκδικεί ξανά ρόλο και, δη, πρωταγωνιστικό. Έναν ρόλο που, πασιφανώς πλέον, μάλλον βρίσκεται μακριά και πέραν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην οποία ακόμη, τύποις τουλάχιστον, ανήκει.

Η συμφωνία με την ΝΔ

Η ταύτισή του, άλλωστε, με τις θέσεις της ΝΔ είναι πλέον πλήρης, ενώ ποτέ δεν έκρυψε την στενή σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Τvxs.gr έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την ΝΔ για συμμετοχή του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εξωτερικών σε πιθανή κυβέρνησή της. Πρόκειται για μια προοπτική που είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει – σφοδρές – αντιδράσεις και εντός Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι «γέφυρες» χτίζονται όλο και πιο εμφανώς. Και, ταυτόχρονα, σπάνε και οι τελευταίοι δεσμοί του με το Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά.

Η χθεσινή, νέα και διπλή επίθεσή του κατά του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται. Εμφανιζόμενος σταθερά ως ηγέτης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι η «επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του», και καταλόγισε εμμέσως πλην σαφώς στην Φώφη Γεννηματά «τακτικισμούς» και «μικροκομματισμούς» επειδή πρότεινε διακομματική συνεννόηση για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Οι κλιμακούμενες, ανάλογες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα δεν είναι άσχετες με τον ρόλο που επιμένει να διεκδικεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το τελευταίο επεισόδιο προστίθεται σε μία σειρά άλλων. Με την έντονη αντίδραση Βενιζέλου στην πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να στείλει επιστολές για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, διαχώρισε σαφώς τη θέση του και επί της ουσίας επιβεβαίωσε τη ρήξη με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και τα βήματα του προς τη ΝΔ. Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμισε ότι το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος συζητήθηκε εκτενώς στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. «Τώρα, απλώς, υλοποιούμε την απόφαση του Συνεδρίου» είχαν πει χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.


Πηγή: http://tvxs.gr - Apr 02, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More