Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2017

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο στο Αιγαίο - Τι λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα σχετικά με το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία ανοιχτά της Ρόδου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.


enikos.gr - July 03, 2017 
______________
Τουρκικά ΜΜΕ: Το ελληνικό λιμενικό άνοιξε πυρ σε τουρκικό πλοίο


Ένταση επικράτησε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο κοντά στη Ρόδο, όταν το ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε να κάνει νηοψία σε φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία, στο οποίο υπήρχε η πληροφορία πως ενδέχεται να μεταφέρει ναρκωτικά.

Το φορτηγό πλοίο, που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο όταν του ζητήθηκε από σκάφος του λιμενικού από τη Ρόδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποιητική βολή σε ασφαλές σημείο του πλοίου από το πλήρωμα.

Το πλοίο ονομάζεται ACT και υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε ναρκωτικά. Ο Alpha μετέδωσε, επικαλούμενος ελληνικές πηγές, ότι η πληροφορία στο ελληνικό Λιμενικό περί ναρκωτικών είχε δοθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο -σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών- στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το ελληνικό λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον του φορτηγού πλοίου και σημειώνουν ότι υπάρχουν 16 τρύπες από σφαίρες στο κέλυφος του πλοίου.

Επικαλούνται δηλώσεις του καπετάνιου του πλοίου, Haluk Sami Kalkavan, ο οποίος μιλώντας στο CNN Türk ανέφερε ότι το ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον του πλοίου.

Ο ίδιος, όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, τόνισε ότι το ελληνικό Λιμενικό του ζήτησε να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου από διεθνή ύδατα, αλλά αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή και ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές για το περιστατικό.

"Η ελληνική ακτοφυλακή απαίτησε από το πλοίο να ελλιμενιστεί σε λιμάνι της Ρόδου την ώρα που περνάγαμε γύρω από το νησί.

Είπαν ότι θέλουν να ελέγξουν το πλοίο αλλά δεν το δεχθήκαμε. Μετά είπαν ότι θα ανοίξουν πυρ αν δεν σταματούσαμε, όπως και το έπραξαν. Αποφύγαμε ένα μεγάλο κίνδυνο", είπε.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τραυματισμό μέλους του πληρώματος από το τουρκικό πλοίο, ενώ άμεσα στο σημείο έφτασαν και δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η είδηση υπάρχει και σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το Russia Today, που επικαλούνται το τουρκικό δίκτυο NTV, το οποίο αναφέρει πως το ελληνικό Λιμενικό έριξε δεκάδες προειδοποιητικές βολές εναντίον του φορτηγού πλοίου, και 16 βρήκαν ACT.

"Το φορτηγό πλοίο πήρε φορτίο από το τουρκικό λιμάνι Iskenderun (Αλεξανδρέττα) και κινείτο προς την κατεύθυνση του Izmit Bay (Νικομήδεια), στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ενώ βρισκόταν στο Αιγαίο, το τουρκικό πλοίο προσεγγίστηκε από σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία απαίτησαν να μπει στο λιμάνι της Ρόδου για να γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.

Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις, κάτι που οδήγησε στο να ανοίξουν πυρ τα πλοία του ελληνικού Λιμενικού", αναφέρει το RT.

Tο ρωσικό Sputnik αναφέρει πως το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου βρήκε 16 τρύπες από σφαίρες.

Η τουρκική έκδοση του Sputnik δημοσιεύει φωτογραφίες από το τουρκικό πλοίο.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Μ. Ιγνατίου, (mignatiou.com):

"Θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες.

Η Ελλάδα θα το πληρώσει προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό".


nooz - July 03, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More