Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Ανδ. Ανδρεάδης: Ο τουριστικός τομέας απασχολεί έναν στους τέσσερις εργαζόμενους


Το 86% των Ελλήνων θεωρεί ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα της MRB για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Από το βήμα της κλειστής συνεδρίασης της ετήσιας τακτικής συνέλευσης του συνδέσμου ο πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι ο τουριστικός τομέας απασχολεί, πλέον, άμεσα και έμμεσα έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.

Όπως είπε, μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, όταν το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε πάνω από 25%, με ένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, με capital controls, με ακραία υπερ-φορολόγηση, με την εικόνα της χώρας στο ναδίρ και το country risk στο ζενίθ, ο τουρισμός αναπτύχθηκε άνω του 30%, με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο των ανταγωνιστών στην Ευρωζώνη.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΣΕΤΕ και κατ’ επέκταση του ελληνικού τουρισμού, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, είναι το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο όραμα αλλά και καταγεγραμμένη στρατηγική για την επίτευξή του. Συνθέτοντας τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει ηγέτιδα, παγκοσμίως, στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και να συμπαρασύρει έτσι τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Έρευνα ΜRB για τον τουρισμό

Σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την MRB, ο τουρισμός στο ευρύ κοινό αντιπροσωπεύει την ελπίδα για την ανάπτυξη. Με ένα αδιαπραγμάτευτο 86% οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης στους Έλληνες, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή. Όσον αφορά τον ΣΕΤΕ, το 91% θεωρεί ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι κατέχουμε την απαραίτητη εμπειρία και τη στρατηγική για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Ανδρεάδης αναγνώρισε ότι δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε, οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, και την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι δεν «πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον μόνο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας». Στο πλαίσιο αυτό ανάφερε ότι δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι πιο αδύναμες περιοχές, ο εσωτερικός τουρισμός, και η αγροτική παραγωγή.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ συνεχίζονται προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος και δ.σ. του συνδέσμου, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική ανοικτή γενική συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής.


Πηγή: ΑΜΠΕ / naftemporiki.gr  - May 18, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More