Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

Ρόδος: Μεγάλη η ανταπόκριση και των φοιτητών στην απεργιακή συγκέντρωση (Photos)


“Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή» ήταν το σύνθημα που γέμισε τα στόματα των εκατοντάδων λαού και νεολαίας στη μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων πίσω από τα πανό των σωματείων και των φορέων που ξεκίνησαν την πορεία τους έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπως μεταξύ άλλων το σωματείο εργαζομένων δήμου Ρόδου, το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, σύλλογοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.α. Στη συνέχεια, το απεργιακό ποτάμι ενώθηκε με την προσυγκέντρωση πλήθους μαθητών από τα περισσότερα σχολεία της πόλης και των χωριών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής τους. 

Μαζί με τα τρακτέρ των αγροτών του νησιού που βρίσκονται εδώ και καιρό σε θέσεις μάχης, η μεγάλη πορεία περνώντας μπροστά από το Πανεπιστήμιο, «έγινε ένα» με τους φοιτητικούς συλλόγους, που μέσα από τις μαζικές Γενικές τους Συνελεύσεις, βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια εδώ και πάνω από 7 εβδομάδες. 

Στην πορεία συμμετείχε και ο σύλλογος σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ, που αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα των σπουδαστών, διεκδικώντας αναβάθμιση του πτυχίου τους, δικαιώματα στη δουλειά και στην πρακτική.

Το μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι κατέληξε στο μπροστά στο δημαρχείο, στο μπλόκο των αγροτών σε κλίμα ενθουσιασμού και θερμής υποδοχής.

Χαιρετισμούς και παρεμβάσεις έγιναν από τους: Ζώη Φιλιππή, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Νίκο Φραζή, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, Χάρη Μπαρό, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Καλογιάννα Ζλάτεβα, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής μαθητών Ρόδου, Κώστας Μουτσάκης, πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτα Παπαχρυσάφη, πρόεδρος της ένωσης γονέων Ρόδου και Βασίλης Φιλίππου, Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. 









Οι «Ικέτιδες» των Τεμπών


 

Ο Ευριπίδης το λέει καθαρά: «Λεύτερη είναι η πόλη κι ένας μονάχα δεν την κυβερνάει» 

Του Μιχάλη Ψύλου από τη naftemporiki.gr - 

«Μου λένε ότι έγινες άγγελος, να μην στενοχωριέμαι… πως θα ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή, να έχω υπομονή… ότι είσαι συνέχεια δίπλα μου, να μάθω να σε αισθάνομαι… ίσως… να είναι έτσι… αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι…Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας»

Συγκλόνισε για άλλη μια φορά τις καρδιές των Ελλήνων, η Μαρία Καρυστιανού , μιλώντας για την αδικοχαμένη κόρη της Μάρθη στο έγκλημα των Τεμπών.

Συγκλόνισε η  μάνα Καρυστιανού εκφράζοντας όχι μόνο τους συγγενείς των 57 νεκρών, αλλά όλες τις μανάδες του κόσμου «Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας».

Μια σύγχρονη τραγωδία, που έφερε στο νου μια άλλη, 2.500 χρόνια πριν. Τις «Ικέτιδες». Την πιο ξεχασμένη ίσως, τραγωδία του Ευριπίδη. Όταν οι μανάδες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα προσπέφτουν Ικέτιδες ,γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επέτρεπαν την ταφή τους.  Με αφορμή το ζήτημα της ταφής μετά την ήττα των Επτά επί Θήβας, ο Ευριπίδης έπλασε ένα βαθιά πολιτικό έργο που πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατικής πολιτείας.

Σαν να μη φαίνονται αρκετά τα πάθη της Ιστορίας, βρισκόμαστε ξανά σήμερα σε ένα σημείο όπου μια τραγωδία όπως οι «Ικέτιδες» προσφέρει πολύτιμες σκέψεις για τη ζωή, τον αγώνα για δικαίωση, αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Οι μανάδες του Ευριπίδη τα κατάφεραν τελικά με τον αγώνα τους να θάψουν τους νεκρούς τους, με τη συνδρομή του Θησέα, του θρυλικού βασιλιά της Αθήνας.

Οι μανάδες των Τεμπών μπορεί να «έθαψαν» τα παιδιά τους, αλλά ο αγώνας τους για δικαίωση απέχει πολύ από να έχει πετύχει.

Μήνυμα αισιοδοξίας βέβαια οι υπογραφές στο ψήφισμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 για «δικαίωση», που αναμένεται να φτάσουν το ενάμιση εκατομμύριο.

Αλλωστε, όπως και 2.500 χρόνια πριν, ο Ευριπίδης έδειξε να συγκρούονται πολιτικές θέσεις και επιχειρήματα για το ρόλο του δημοκρατικού πολιτεύματος, έτσι και σήμερα ο κόσμος αξιώνει να λειτουργήσει πραγματικά η δημοκρατική πολιτεία. Να μην υπάρξει συγκάλυψη.

Ο Ευριπίδης το λέει καθαρά:


«Λεύτερη είναι η πόλη

κι ένας μονάχα δεν την κυβερνάει.

Kυρίαρχος ο λαός, που κάθε χρόνο

δίνει την εξουσία σε πολίτες

με τη σειρά· στους πλούσιους δε χαρίζει

προνόμια παραπάνω κι οι φτωχοί έχουν

τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι» 


Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr


Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024

Έγκλημα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα των 1.000.000 υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πώς να συμμετέχετε


Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι υπογραφές στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για το έγκλημα στα Τέμπη. 


Συγκεκρμένα, την ώρα που ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής εξοργίζει με τις δηλώσεις του και αυτοσυγχαίρεται για την παραίτησή του, η οργή του κόσμου ξεχειλίζει με την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση προσπαθώντας να συγκαλύψει την εγκληματική αδιαφορία επιχειρώντας μετακύλιση ευθυνών. 

Στον αντίποδα με ένα ψήφισμα που προτείνει μέσω πλατφόρμας η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της Μάρθης, της νεαρής φοιτήτριας που βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα συγκεντρώνει και αυτό όλη την οργή του κόσμου σε μια χώρα που δεν αναζητούνται ευθύνες, που καλύπτονται λάθη, παραλείψεις και εγκληματικές πολιτικές ενώ το Κράτος Δικαίου διασύρεται και υποβαθμίζεται συνεχώς.

Μετά και την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη οι υπογραφές από τους απλούς πολίτες που ζητούν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και καταλογισμό ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο υπογραφές ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν ξεπεράσει τις 100.030.000.

Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό απεργιών και στάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους πολίτες, τους φοιτητές, τους αγρότες να ζητούν απόδοση Δικαιοσύνης.

Όχι, οι νεκροί δεν θα γυρίσουν πίσω. Θα είναι όμως ένα μήνυμα ουσιαστικό προς κάθε κατεύθυνση της εξουσίας πως τα εγκλήματα δεν μένουν ατιμώρητα.

Θα είναι σαφές προς κάθε πολίτη που έχει εξουσία πως θα πρέπει να εργάζεται για το καλό του συνόλου, για την ευημερία των πολιτών και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας των πολιτών.

Επιτέλους θα πρέπει το Κράτος και η εκάστοτε εξουσία να μην κρύβεται πίσω από τη διαφθορά, τη διαπλοκή διαιωνίζοντας προνόμια και θέσεις και γνωρίζοντας πως όλα είναι ατιμώρητα.

Οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω, δυστυχώς.

Αλλά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία αποκτάται και χρειάζεται πολιτική βούληση.

Και αν ορισμένοι δεν την έχουν, μερικές φορές εκφράζεται και ο Λαός…

ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ

Το Ψήφισμα

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!

ΨΗΦΙΖΩ ΕΔΩ



Διαβάστε επίσης: ΕΔΩ


Εξοργιστική δήλωση Καραμανλή για Τέμπη: Ακόμη αυτοσυγχαίρεται για την παραίτησή του

Απεργία: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» – Οργή λαού στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη (Photos)

Η συγκλονιστική σιωπή στα Τέμπη και ένα «δεν μπορεί, ρε μαλ*κα» που με στοιχειώνει…

Κασσελάκης για Τέμπη: «Δίπλα στον αγώνα των οικογενειών των θυμάτων για Δικαιοσύνη»

Σόφι Ιν’τ Φελτ για Τέμπη: «Να έρθουν όλα στο φως – Ζωτικής σημασίας η απονομή δικαιοσύνης» 




Τέμπη: Οι υπογραφές για το ψήφισμα πλησιάζουν το 1.000.000 – Πώς μπορείτε να συμμετέχετε


Ένας χρόνος συμπληρώνεται, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η ολόκληρη η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων που ζητούν δικαιοσύνη. 

Ένας χρόνος που το επιβατικό τρένο Intercity 62 συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στον Ευαγγελισμό στην κοιλάδα των Τεμπών σκοτώνοντας 57 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες. 

Η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της Μάρθας, της νεαρής φοιτήτριας που βρήκε τραγικό θάνατο, ξεκίνησε πριν λίγο καιρό μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών που σκοπό έχουν την άρση βουλευτικής ασυλίας των πολιτικών υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών εκφράζει όλους εκείνους που δεν είδαν ποτέ τους δικούς τους ανθρώπους να επιστρέφουν. 

Οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 875 χιλιάδες με τον επόμενο στόχο να είναι το 1.000.000. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι νεκροί του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών ζητούν δικαίωση. 

Δείτε εδώ το σχετικό ψήφισμα και ακολουθήστε τις οδηγίες για να το υπογράψετε και εσείς! 

Πώς θα υπογράψετε το ψήφισμα για τα Τέμπη:

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. 

Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε καθηλώσει το Πανελλήνιο με την κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το δυστύχημα. 



Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024

Εργατικό Κέντρο Β. Δωδεκανήσου: Να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών. – ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς



Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης 28 Φλεβάρη που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο και Εργατικά Κέντρα του Ιδιωτικού τομέα, ημέρα  που συμπληρώνεται  ένας χρόνος από το σιδηροδρομικό δυστυχημα των Τεμπών, απευθύνουν τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, με κεντρικό σύνθημα «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους. Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια».Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν 

Στη Κω στη Πλατεία Ελευθερίας 10.30 πμ

Στη Κάλυμνο στο Πνευματικό Κέντρο στις 11 πμ και

Στη Λέρο στον Πλάτανο έξω από το Δημαρχείο στις 10.30 το πρωί

ΕΙΘΕΛ-Καταρρέουν αναισθησιολόγοι νοσηλευτές από συνεχόμενες βάρδιες

Να συμμετέχουν στην  απεργιακή συγκέντρωση που έχει χαρακτήρα γενικής απεργίας, στις 10:30 έξω από το δημαρχείο Λέρου καλεί  εργαζόμενους  και σωματεία του νησιού η ΕΙΘΕΛ(Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου ,ΚΥ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών ,Αγαθονησίου)

Στο κάλεσμα της η διοίκηση της Ένωσης καταγγέλλει  ως τραγική τη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας με το 30% των αιθουσών να είναι κλειστό με αναισθησιολόγους και νοσηλευτές να καταρρέουν από τις συνεχόμενες βάρδιες και πάνω από 90.000 να είναι τα εκκρεμή χειρουργεία

Παράλληλα ζητά ενίσχυση προσωπικού στο ΚΥ Πάτμου ,στο Πολυδύναμο ιατρείο Λειψών και στο Ιατρείο  Αγαθονησίου που λειτουργεί με μια μόνο αγροτικό ιατρό .

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Κω, στη δύναμη του οποίου  ανήκουν τα νησιά του Βορείου συγκροτήματος ,αντιδρώντας στη κατάργηση και συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος ακυρώνονται οι πτήσεις της AEGEAN και Olympic Air ενώ δεν θα εκτελεστούν δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια προς τα νησιά λόγω συμμετοχής των ναυτεργατών στις κινητοποιήσεις. 


Πηγή: www.ertnews.gr

Από τον ροδίτικο ξενοδοχειακό όμιλο Hatzilazarou Group εξαγοράστηκε το ιστορικό ξενοδοχείο Titania στο κέντρο της Αθήνας


 

Μετά την πρόσφατη εξαγορά του Rhodes Bay Hotel & Spa και Elite Suites, ο όμιλος H Hotels Collection | Hatzilazarou Group με υπερηφάνεια ανακοινώνει την προσθήκη ενός ακόμα ξενοδοχείου, στην περιοχή της Αθήνας, στο χαρτοφυλάκιό του.

Στο δυναμικό της ροδίτικης ξενοδοχειακής εταιρείας εντάχθηκε το ιστορικό Titania Hotel, το οποίο σηματοδοτεί την προσθήκη του 8ου ξενοδοχείου αλλά και το πρώτο του εγχείρημα έξω από το Νησί των Ιπποτών, τη Ρόδο. 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτή την επένδυση, ο όμιλος συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, ακολουθώντας πιστά το όραμά του.Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτή την επένδυση, ο όμιλος συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, ακολουθώντας πιστά το όραμά του.

Ο όμιλος H Hotels Collection ξεκίνησε με το πρώτο του ξενοδοχείο, το Rodos Princess Beach Resort & Spa, το 1993, με 450 κλίνες και 200 εργαζόμενους. Σήμερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια, διατηρεί περισσότερες από 8.000 κλίνες και απασχολεί πάνω από 1.700 εργαζόμενους, πάντα σταθερός στην αποστολή του να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, κάνοντας τις στιγμές των επισκεπτών να αξίζουν, “We make moments matter”.

Η επέκταση στην Αθήνα ενισχύει τη δέσμευση του ομίλου για ανάπτυξη και παράλληλα παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Η ροδίτικη εταιρεία παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 


(Με πληροφορίες από www.euro2day.gr)

Τέμπη: Οργή για τον Μητροπολίτη Λάρισας που έκραξε τους συγγενείς των θυμάτων – «Μην κάνετε θόρυβο» (Video)


Την Τετάρτη 28/05 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικόδυστύχημα στα Τέμπη όπου έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι και χθες Κυριακή 25/02 πραγματοποιήθηκε στον τόπο της τραγωδίας τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων. 

Παρ’ όλα αυτά ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με δηλώσεις του μετά το τέλος του μνημόσυνου καθώς ουσιαστικά επίπληξε τους συγγενείς των θυμάτων για τον αγώνα που δίνουν με σκοπό την δικαίωση και τους κάλεσε να σιωπήσουν. 

«Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο», ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας την αντίθεσή του στον αγώνα που δίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Η δήλωση αυτή του Μητροπολίτη Λάρισας είναι πανομοιότυπη με τη δήλωση που έκανε ο Κώστας Καραμανλής κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όταν προχώρησε σε «μαθήματα πένθους» προς τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη προκρίνοντας τον «βουβό πόνο». 

«Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή, το πώς θα γίνει ώστε οι σιδηρόδρομοι να είναι ασφαλείς, οι τόποι μας να είναι τόποι που θα είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και δεν θα γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους και από εκεί και μετά όλα τα άλλα είναι απλά λόγια.

Λόγια που απλά κουράζουν. Τόσα πολλά που δεν νομίζω ότι δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν», συμπλήρωσε στη συνέχεια ζητώντας ουσιαστικά να σταματήσουν τις προσπάθειες που κάνουν συγγενείς και επιζήσαντες προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το εάν θεωρεί ότι υπάρχει δικαίωση μέχρι τώρα καθώς δεν έχει γίνει τίποτα προς το παρόν και ο Μητροπολίτης Λάρισας απάντησε: 

«Δεν είμαι αρμόδιος επί θεμάτων δικαιοσύνης και κοινοβουλευτικών θεμάτων. Ακούγονται πολλά λόγια και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Άρα το σπουδαίο είναι να αφήσουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να μιλήσουν, να κάνουν τη δουλειά τους, να μην βιαζόμαστε», επικρίνοντας ξανά τον αγώνα όλων μέχρι τη δικαίωση. 

Πηγή: www.koutipandoras.gr


Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2024

Μαγεύτηκαν από τη Ρόδο διάσημοι Νοτιοκορεάτες καλλιτέχνες! (Photos)


 

Η μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου, ένα σημαντικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την πλούσια ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις αιώνων, αλλά και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, κατέκτησαν τις καρδιές πέντε διασήμων καλλιτεχνών της Νότιας Κορέας, αγαπημένων της νεολαίας, αλλά και όλων των μελών του συνεργείου, που επισκέφθηκαν το νησί μας από τις 14-17 Νοεμβρίου 2024, προκειμένου να προβάλουν τη Ρόδο στην πατρίδα τους και γενικότερα στις χώρες της Άπω Ανατολής, μέσω της τουριστικής τηλεοπτικής εκπομπής “I’m ground” στο κανάλι- ΕΝΑ  της Νότιας Κορέας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Reality Tourism Show με ένα παχνίδι K-GAME, στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες και Κορεάτες νέοι οι οποίοι μέσα από διάδραση μεταξύ τους μαθαίνουν ο ένας για την χώρα του άλλου, όπως κι έγινε. 

Να σημειωθεί δε ότι το αφιέρωμα στο νησί των Ιπποτών αποτελεί την  έναρξη της τηλεοπτικής τους εκπομπής “I’m ground” στο κανάλι- ΕΝΑ (καλωδιακό δίκτυο) της Νότιας Κορέας, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη  στο νησί ενός άλλου –τεχνικού- συνεργείου για την προετοιμασία των γυρισμάτων.  

Η δυναμική προβολή και προώθηση της Ρόδου στις τουριστικές αγορές της Ασίας, κυρίως Ινδία, Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία, η προσέλκυση επισκεπτών από τις χώρες αυτές της Ασίας και οι συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής, αλλά και τοπικών φορέων προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί τα τελευταία χρόνια, πρωταρχικό στόχο του Δήμου Ρόδου για την διεύρυνση της  τουριστικής περιόδου τους μήνες της χαμηλής τουριστικής κίνησης, ουσιαστικά τους μήνες του χειμώνα και της άνοιξης και την περαιτέρω ανάπτυξη του ροδιακού τουρισμού.

Είναι γνωστό ότι Νοτιοκορεάτες, Κινέζοι, Ινδοί και Ιάπωνες ταξιδεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο, ενώ συχνά προτιμούν την περίοδο από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και τους μήνες του χειμώνα. Η προβολή της Ρόδου ως ελκυστικού προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από τις χώρες της Ασίας, καθίσταται επιβεβλημένη για το Δήμο Ρόδου διαχρονικά.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων και προσπαθειών εντάσσεται και το πρόσφατο ταξίδι –πρόσκληση των 5 γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών από τη Νότια Κορέα στη Ρόδο, οι οποίοι γύρισαν βίντεο απαθανατίζοντας τις φυσικές ομορφιές, τα Κάστρα και τα Μνημεία της Ρόδου καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.

Έζησαν την μαγεία της Μεσαιωνικής Πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, επισκέφθηκαν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, περπάτησαν στην περίμετρο των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης, ξάπλωσαν κυριολεκτικά στα βοτσαλωτά σοκάκια της οδού Ιπποτών, για «να νοιώσουν» όπως είπαν, «την ενέργεια της γης», αυτής της γης που αιώνες πριν περπάτησαν Ιππότες και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, αισθανόμενοι ότι μετέχουν κυριολεκτικά σε ταινία εποχής!.

«Μπορείς να αισθανθείς πραγματικά την κουλτούρα μιας άλλης εποχής, κάθε μνημείο της πόλης αυτής και μια ιστορία» ακούγονται να λένε βιντεοσκοπώντας  κάθε σημείο της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και όλου του νησιού. Δεν μπορείς με μία κάμερα να αποτυπώσεις την αίσθηση της μαγείας που σου προκαλεί όλη αυτή η ομορφιά, η ιστορία και ο πολιτισμός της Ρόδου, πρέπει να το επισκεφθείτε", καταλήγουν, προτρέποντας συμπατριώτες τους  και άλλους κατοίκους χωρών της Άπω Ανατολής, να έλθουν στο νησί.

Στο συγκεκριμένο βίντεο μπορείτε επίσης να τους δείτε να θαυμάζουν τις θάλασσες, να ενθουσιάζονται  από τους υπέροχους χρωματισμούς των θαλασσών μας, σε σημείο που αυθορμήτως και χωρίς κανέναν προγραμματισμό κολύμπησαν στα κρυστάλλινα νερά της Ρόδου, είτε στη δυτική πλευρά της Ρόδου είτε στο λιμανάκι του Άντονυ Κουϊν.

Συνομίλησαν επίσης  με νέους της ηλικίας τους από τη Ρόδο ή και από άλλες χώρες, ανταλλάσσοντας γνώσεις, εντυπώσεις και απόψεις, γεγονός που αποτελεί εν κατακλείδι και την ουσία της εκπομπής τους αυτού του τηλεοπτικού K- Game.

Να σημειωθεί ότι το βίντεο –αφιέρωμα στη Ρόδο έχει ήδη αναρτηθεί:

    Στην ευρέως γνωστή πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο Dailymotion η οποία έχει 400 εκ. χρήστες (ολόκληρο το βίντεο) και

    Στο Youtube κανάλι το KOCOWA TV που έχει 7,06 εκ. εγγεγραμμένους χρήστες στο οποίο ανεβαίνουν short video 

«Στόχος του Δήμου Ρόδου», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Γιώργος Τόππος «είναι η διερεύνηση των διαδικασιών και των προϋποθέσεων εκείνων που είναι  απαραίτητες για την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες απ΄ όλους τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, καθώς οι παράγοντες του ασιατικού τουρισμού έχουν μεγάλες απαιτήσεις, όπως σύγχρονες υποδομές, πολυτελή ξενοδοχεία, απευθείας πτήσεις στον προορισμό, οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις και πλήθος άλλων παροχών. Η Ρόδος θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προβάλλουν, καθώς διαθέτει, πέραν της ιστορίας και του πολιτισμού, υπερπολυτελή και σύγχρονα ξενοδοχεία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επιβάλλεται δε να εστιάσουμε και στον εναλλακτικό τουρισμό που μπορεί να προσφέρει η Ρόδος, με κυρίαρχο τον πολιτισμό μας, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα». 

Για το υπέροχο , όπως ανέφεραν, ταξίδι τους στη Ρόδο, ευχαρίστησαν από καρδιάς τον αντιδήμαρχο κ. Τόππο και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου, για τις πληροφορίες που τους έδωσαν και το πλούσιο έντυπο και ψηφιακό πληροφοριακό υλικό μεταφρασμένο στα κορεάτικα. 











Τουρισμός: Κρήτη και Ρόδος ανοίγουν τη σεζόν στις 25 Μαρτίου


Από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε προσγειώνονται και οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ, εκκινεί η φετινή τουριστική σεζόν στους δύο κορυφαίους προορισμούς της χώρας, τη Ρόδο και την Κρήτη, που κάνουν έναρξη με προκρατήσεις αυξημένες -αυτή τη στιγμή- σε ποσοστό πάνω από 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Στη Δυτική Ελλάδα, η έναρξη της σεζόν για την τουριστική ναυαρχίδα του Ιονίου, την Κέρκυρα, φαίνεται ότι θα συμπέσει με το μεγάλο ορόσημο για τις πρώτες πτήσεις των υδροπλάνων στη χώρα μας, εξέλιξη που θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο τη θερινή περίοδο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Τον τόνο της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα δίνουν και οι μεγάλοι tour operators, οι οποίοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν το θετικό momenum, με την TUI ενδεικτικά να εκκινεί τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ στις 26 Μαρτίου στην Κρήτη και τη Ρόδο – με την έναρξη των διακοπών του καθολικού Πάσχα. Mάλιστα, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης μόλις την περασμένη εβδομάδα -από το Ανόβερο- ενέταξε την Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία στις τρεις δημοφιλέστερες αγορές για τον όμιλο τη σεζόν του 2024, όπως αντίστοιχα συνέβη και το 2023.

Οι επιτελείς του, δε, αναφέρουν ότι συνολικά οι κρατήσεις των Ευρωπαίων (που είναι και η μεγάλη δεξαμενή εισερχόμενων επισκεπτών της Ελλάδας) για το φετινό καλοκαίρι παραμένουν πολλά υποσχόμενες και είναι 8% αυξημένες σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, με το 32% του προγράμματος να έχει ήδη πουληθεί. Ειδικότερα, η TUI διαπιστώνει ότι η ζήτηση σε σχέση με πέρυσι είναι υψηλότερη σε όλους τους βασικούς προορισμούς μεσαίων και μικρών αποστάσεων, με τους προορισμούς σε Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία να αποδεικνύονται και πάλι οι δημοφιλέστεροι για την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Κρήτη

«Ξεκινάμε φέτος στο τέλος Μαρτίου, οπότε θα ανοίξουν τα πρώτα ξενοδοχεία, και με βάση τις πρώτες προκρατήσεις προβλέπουμε ότι η σεζόν θα είναι πολύ καλή, καλύτερη ακόμη και από πέρυσι», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Nίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Και προσθέτει: «Οπως δείχνουν αυτή τη στιγμή τα στοιχεία των προκρατήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, υπολογίζουμε ότι είμαστε 7%-8% πιο ψηλά.

Οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ, κυρίως από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, έρχονται την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και ενώ δεν προβλέπεται να ανοίξουν πολλά ξενοδοχεία για την αρχή, ωστόσο στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη Απριλίου θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία. Ξέραμε από νωρίς φέτος ότι θα πήγαινε ακόμη καλύτερα η σεζόν του 2024 -υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν έκτακτες συνθήκες-, κι αυτό είχε φανεί ήδη από πέρυσι, όταν κλείναμε τα συμβόλαια με τα πρακτορεία, γιατί είχαμε το μήνυμα ότι η ζήτηση είναι ψηλά για την Ελλάδα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λείπουν οι πολύ κρίσιμες -και για την Κρήτη– αγορές των Ρώσων και των Ισραηλινών. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι οι απώλειες καλύπτονται από αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ και οι Αμερικανοί αναδεικνύονται πλέον σημαντικοί παίκτες, με την κίνηση από τις ΗΠΑ να διαχέεται πλέον και εκτός Αθηνών. Βλέπουμε επίσης μεγάλη αύξηση και από την Πολωνία, η οποία έχει ανέβει στην 5η θέση μετά τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ολλανδούς». 

Στο ερώτημα πόσο μπροστά τελικά μπορεί να έρθει η σεζόν στη χώρα ώστε να αμβλυνθεί η εποχικότητα, που είναι και το διαχρονικό μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα, ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει: «Θα πρέπει να συμπράξουμε για τον σκοπό αυτό όλοι μαζί οι φορείς, να υπάρξει συνεργασία με εκατέρωθεν προτάσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα». 

Επισκέπτες τον Φεβρουάριο στη Ρόδο

Ο έτερος κορυφαίος προορισμός της χώρας, η Ρόδος, ξεκινά επίσης, όπως η Κρήτη, από νωρίς, σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει την τουριστική σεζόν τουλάχιστον στα δύο άκρα της. Ηδη αυτή την περίοδο, από τις 15 του μήνα, τρέχει το β’ μέρος του κοινού προγράμματος για συνολικά 30.000 Ευρωπαίους επισκέπτες που έρχονται στο νησί εκτός σεζόν, μέσα στον χειμώνα, συνδυάζοντας και τον έτερο κοντινό προορισμό στην Τουρκία, τη Μαρμαρίδα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος, με τους πρώτους 10.000 επισκέπτες να έχουν έρθει στο νησί πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ τώρα έρχονται οι υπόλοιποι – περίπου 20.000.

«Πρόκειται για Ευρωπαίους ταξιδιώτες από Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και λίγους Βρετανούς που συνδυάζουν δύο προορισμούς σε Ελλάδα και Τουρκία», αναφέρει στο «b.s.» ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Και συνεχίζει: «Ως προς την έναρξη της σεζόν, ακολουθούμε το καθολικό Πάσχα και ξεκινάμε φέτος νωρίς, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, από το βόρειο κομμάτι του νησιού, ενώ η κανονική σεζόν ξεκινά γύρω στις 15 Απριλίου και μετά, με το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων. Διαπιστώνουμε φέτος μια αυξημένη ζήτηση με άνοδο των προκρατήσεων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ακόμη και πάνω από 10%, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 15%». 

Ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου


Σε σχέση με τις περιοχές που επλήγησαν από τις περσινές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρει: «Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη -δεν γίνεται η εικόνα να εξαφανιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη-, ωστόσο γίνονται προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε να βελτιωθεί, να στηριχθούν οι περιοχές στον μέγιστο βαθμό σε ό,τι έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση, να γίνεται προβολή των προγραμμάτων αναδάσωσης που έχουν ξεκινήσει, ενώ τα ξενοδοχεία, από την πλευρά τους, στις περιοχές που επλήγησαν είναι σε ανοιχτή γραμμή συνεχώς με τους tour operators και παρέχουν ενημέρωση για την πορεία της αποκατάστασης». [...]


(Με πληροφορίες από www.newmoney.gr)

Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2024

«Τοξική ωρολογιακή βόμβα» στον βυθό της Σαντορίνης;


«Δεκαεπτά χρόνια μετά, πετρέλαιο και άλλες τοξικές ουσίες συνεχίζουν να φτάνουν στην επιφάνεια της θάλασσας από το ναυάγιο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης φοβούνται μια ‘οικολογική βόμβα’», γράφει ρεπορτάζ της γερμανικής Berliner Morgenpost. 


Έτσι χαρακτηρίζει αναπόκριση του Γκερντ Χέλερ στην Berliner Morgenpost το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που είχε βυθιστεί στις 5 Απριλίου του 2007 στην Καλντέρα της Σαντορίνης και έκτοτε παραμένει στον βυθό, προκαλώντας έντονη ανησυχία για περιβαλλοντική μόλυνση σε κατοίκους και επιστήμονες. Το ρεπορτάζ κάνει ένα flashback σε εκείνες τις δραματικές τρεις ώρες που χρειάστηκαν για να μεταφερθούν παραθεριστές και το προσωπικό με ασφάλεια στη στεριά, με έναν 45χρονο και την 16χρονη κόρη του να αγνοούνται.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, πετρέλαιο και άλλες τοξικές ουσίες συνεχίζουν να φτάνουν στην επιφάνεια της θάλασσας από το ναυάγιο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης φοβούνται μια ‘οικολογική βόμβα’ και μια πρωτοβουλία πολιτών ζητά με ανοιχτή επιστολή της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ελληνικής βουλής την ανέλκυση του πλοίου».

Εναλλακτικός τουρισμός στη Σαντορίνη;

Όπως εξηγεί η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, τοξικές ουσίες «από μπαταρίες, βαρέα μέταλλα, υγρά και αέρια από το σύστημα κλιματισμού» συνθέτουν μια «τοξική ωρολογιακή βόμβα». Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης «ειδικοί φοβούνται ότι όσο διαβρώνεται το ναυάγιο τόσο περισσότεροι ρύποι θα απελευθερώνονται». Όσο για τους ντόπιους εκφράζουν φόβους για μια «ανεπανόρθωτη καταστροφή στην Καλντέρα, που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και τουριστών, αλλά και την τοπική οικονομία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει ακόμη δράση, αν και απόφαση του ΣτΕ από το 2019 έκρινε ότι το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν υποχρεωμένο να διασφαλίσει την ανέλκυση του πλοίου. 

«Η ανέλκυση του ναυαγίου είναι δύσκολη και επικίνδυνη (...) Επιπλέον το κόστος είναι τεράστιο και υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι δικαστήριο είχε καταδικάσει την ιδιοκτήτρια κυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία Louis Cruises (νυν Celestyal Cruises) θεωρώντας την υπεύθυνη για την ανέλκυση του ναυαγίου. Έπειτα όμως ασκήθηκε έφεση, με τις χρονοβόρες διαδικασίες ενώπιον της δικαιοσύνης, να μην έχουν οδηγήσει ακόμη στην ανέλκυση του πλοίου.


Πηγή: Deutsche Welle /www.euro2day.gr

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024

Στέφανος Κασσελάκης: Προσφεύγω στα μέλη του κόμματος – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε


 

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο της παράταξης στο γήπεδο Tae Kwon Do. 


«Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης  στη σκιά της παρέμβασης-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας γνωστό ότι προσφεύγει στις ρίζες του, στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας σε εκλογές..

«Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα».

Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι είναι εδώ, όρθιος και έτοιμος για «να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

«Χρειάζεται ομοψυχία»

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξανασυστηθούμε ως κόμμα! Όχι μεταξύ μας. Στην κοινωνία. Και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω της αξιοπιστίας μας. Για το κοινό καλό!». Όπως είπε, για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Ομοψυχία. «Θέλετε να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Δεν υπάρχει, φίλες και φίλοι.

Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια εγώ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το εμείς.

Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες:

Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα; Στα αζήτητα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε λέγοντας ότι «αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε και εμένα.

Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις, διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους.

Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Και μακάρι να ήταν. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα;

Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι τους δικαιολογεί «ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους.

Ότι θα έχουν έναν πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε.

Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη. Όλοι είμαστε εδώ όσο είμαστε η φωνή δική σας. Είμαστε τα δικά σας ηχεία. Όχι φωνές του εγώ μας.

Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%».

«Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι»

Ο Στέφανος Κασσελάκης συμπλήρωσε: «Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο και ομοψυχία. Χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα.

Χρόνο να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες -όχι τσιτάτα στον αέρα- για να πούμε στους πολίτες: Αυτοί είμαστε, αυτά πιστεύουμε, τόσο κοστίζουν, δώστε μας τη δύναμη να τα πετύχουμε. Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη.

Θα κριθώ – και θα κριθώ πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όμως ένας ίσον κανένας. Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πάρα ολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί. 

  => www.koutipandoras.gr



Βόμβα Τσίπρα: Ζητά νέες εκλογές για πρόεδρο από τα μέλη – Δεν πάει στο Συνέδριο



«Την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Στέφανο Κασσελάκη και συμπληρώνει: «Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας». 


Με αυτά τα λόγια ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά ζητά νέες εκλογές για να ανάδειξη προέδρου ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει «τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο». 

«Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα. Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας».

Με αυτή την ανάρτηση ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική τόσο στους αποχωρήσαντες, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, αφήνει αιχμές για στελέχη που «περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία» για να τη χρεώσουν στον πρόεδρο του κόμματος και ξεκαθαρίζει πως δεν θα παραβρεθεί στο Συνέδριο που ξεκινά σε λίγη ώρα. Παρόλα αυτά, τονίζει πως δεν θα παραμείνει «σιωπηλός», κάτι που προοικονομεί πολιτικές δράσεις στο μέλλον.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα: 

«Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.

Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.

Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.

Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.

Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.

Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.

Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας.

Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.

Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.

Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος .

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.

Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.

Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.

Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.

Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:

Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.


Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.»


Διαβάστε επίσης: Σηκώνει το γάντι ο Κασσελάκης: «Κανονικά συνεχίζουν όλα»

Νομοσχέδιο οδοστρωτήρας για τις παραλίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέο στραπάτσο για ΝΔ στην Εξεταστική: Πράσινο φως για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή

Ο Άδωνης Γεωργιάδης ομολογεί: «Δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία» (Audio)

Ματίνα Παγώνη: «Δεν υπάρχουν γιατροί για να λειτουργήσουν» τα απογευματινά χειρουργεία (Video)

Δυσεύρετα ακόμη και βασικά φάρμακα – «Βασική αιτία η τιμολογιακή πολιτική της Ελλάδας»

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Long Covid: Έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο της «ομίχλης εγκεφάλου»


=>ΕΔΩ

Η Χρύσα Καραγιάννη για το ζήτημα με τα ελάφια και τον Αιγιαλό


Την μη ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα των δύο συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε με δηλώσεις της προς την ‘δ’ η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο) κα Χρύσα Καραγιάννη. 

«Ο θεσμός της ειδικής συνεδρίασης της ‘λογοδοσίας’ μπορεί να έχει μια δημοκρατική βάση, παρ’ όλα αυτά, φάνηκε πως δεν είναι μια διαδικασία την οποία… απολαμβάνει η περιφερειακή αρχή. Πριν την τοποθέτησή μου, ένιωσα την ανάγκη να ρωτήσω εάν πράγματι ο σκοπός της, είναι η ενημέρωση και η κοινή συμπόρευση σε κάποια θέματα. Στην δική μου περίπτωση και στις δικές μου απαντήσεις, μπορώ να πω ότι οι απαντήσεις που έλαβα ήταν παραπλανητικές. 

Η δική μου ερώτηση για το ζήτημα με τα ελάφια που απασχολεί τους αγρότες και όχι μόνον, αφορούσε στις λύσεις που πρέπει να βρεθούν. Γνωρίζουμε όλοι ότι προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες εδώ και πολλά χρόνια, ότι είχε δοκιμαστεί η περίφραξη (ως πιλοτική δράση αλλά χωρίς αποτέλεσμα) και τώρα, είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, πώς το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο, έλαβε ομόφωνη απόφαση να φτιάξει ένα ‘πάρκο’ κοντά στο Φράγμα Γαδουρά και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα 18 ημερών; Έχουμε φτάσει Φεβρουάριο και δεν έχουμε δει τίποτε. Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την ΠΝΑι κατέληξαν σε άλλη απόφαση, να φτιάξουν πέντε πάρκα. Για εμάς, το σχήμα είναι… οξύμωρο. 

Η απάντηση της Π.Α. ήταν ότι το χρονικό όριο 15-18 ημερών δεν ήταν μέτρο άμεσης αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των ελαφιών, αλλά θα ήταν μέτρο που θα εφαρμοζόταν από την ημέρα που θα δινόταν η άδεια κατασκευής του πάρκου. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε; Εν τέλει, ποιος έχει την αρμοδιότητα για τις αποφάσεις; Όπου μας συμφέρει είμαστε αρμόδιοι, και όπου δεν μας συμφέρει, ξεπερνάμε τα όρια των αρμοδιοτήτων;

Προσωπικά, δεν έχω καλυφθεί από τις απαντήσεις που έλαβα από την περιφερειακή αρχή.

Η απόφαση του Π.Σ. να μειωθεί ο πληθυσμός των ελαφιών δεν καλύπτει το πραγματικό πρόβλημα που αφορά στην μείωση του υπερπληθυσμού. Τελικά δεν το εισήγαγαν όπως έπρεπε.

Ο λόγος που ψηφίσαμε θετικά, ήταν επειδή η ΠΝΑι θα αναλάβει την εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης με 300.000 ευρώ από έναν επίσημο, έγκριτο φορέα.

Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο στειρώσεων, το ενδεχόμενο μεταφοράς ελαφιών σε άλλα μέρη κ.λπ. Όλα αυτά όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει πρόταση για οριστική λύση» - όπως τόνισε.

Σχετικά με το 2ο θέμα, της τακτικής συνεδρίασης ‘Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση εναρμόνισης με την υπόλοιπη Ελλάδα της διαδικασίας χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη Δωδεκάνησο’ η κα Καραγιάννη, είπε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για να συζητηθεί στο Π.Σ. και να ληφθεί απόφαση, αφού ήδη έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση. 

«Νομίζω πως ο νόμος πλέον, δεν καλύπτει ούτε το Δημόσιο ούτε τους ιδιώτες. Δεν το ψηφίσαμε γιατί είναι ευαίσθητα θέματα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τα συμφέροντα…» -κατέληξε η κ. Καραγιάννη.


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2024

Δήμαρχος Νισύρου: Να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας όχι να αυξήσουμε τα κέρδη ιδιωτών


 

‘’Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με τη κατάργηση της δωδεκάμετρης λωρίδας που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία είναι να μετατρέψει όλη τη περιοχή της παραλίας σε χώρο εκμετάλλευσης βοηθώντας μερικούς ιδιώτες’’ τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος.

‘’Στόχος μας ,συμπλήρωσε, δεν είναι να αυξήσουμε τα κέρδη των ιδιωτών αλλά να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και αυτό αφορά στο κάθε πολίτη και δήμαρχο.’’

Όσον αφορά στη κατάργηση του άρθρου 8 του Ν.510/1947 που ισχύει στα Δωδεκάνησα, ρύθμιση που ανάγεται στην εποχή της Ιταλικής κατοχής και προέβλεπε ότι η γραμμή αιγιαλού είναι 12 μέτρα μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα ο κ Κορωναίος, με σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική καριέρα , υποστήριξε ότι η ρύθμιση έγινε ‘’για να προστατευθούν και διασωθούν οι παραλίες καθώς δεν υπήρχε χάραξη αιγιαλού ’’

‘’Τώρα ,πρόσθεσε ο δήμαρχος Νισύρου,  το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έρχεται με μια ρύθμιση να την καταργήσει, αποφασίζοντας, ότι το υπόλοιπο θα περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, δηλαδή θα μπορεί να δοθεί προς εκμετάλλευση. Προς όφελος όμως τίνος; διερωτήθηκε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ‘’πως στόχος δεν πρέπει να είναι πάντα η απεριόριστη ανάπτυξη. ‘’

Όσον αφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης και η οποία επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης ο κ Κορωναίος ανέφερε πως πρόκειται για ένα δελτίο τύπου το οποίο υπογράφει μόνο ο κ Καμπουράκης εκτιμώντας ότι και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και η ΚΕΔΕ οφείλουν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα .

‘’Δεν έχει γίνει ‘’εξήγησε ’’συζήτηση σε κανένα δημοτικό συμβούλιο στα νησιά μας για τη ρύθμιση αυτή στο σχέδιο νόμου, που υπάγει τα Δωδεκάνησα στο ίδιο καθεστώς με την υπόλοιπη χώρα και κατατέθηκε στη βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.’’

Ιδιαίτερη ήταν η επισήμανση του δημάρχου περί ανάγκης προστασίας των περιοχών Natura που καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις όπως συμβαίνει στη Νίσυρο και για τις οποίες προβλέπεται επιλεκτική θέσπιση «απάτητων» παραλιών και άλλων οικοσυστημάτων καθώς και για την ιδιαίτερη μέριμνα που πρέπει να δείξει το κράτος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις για την άρση αυτού του προστατευτικού καθεστώτος των Δωδεκανήσων,από την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ) 

Φωτο από την παραλία Παχιά Άμμος στη Νίσυρο

ertnews.gr




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More