Πέμπτη, Οκτωβρίου 31, 2024

Μεγάλες οι προοπτικές για το θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα – Ήδη εισφέρει το 1,8% του ΑΕΠ


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου 2024. Το φεστιβάλ συγκέντρωσε κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου, θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες και προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. 

Το φεστιβάλ φιλοξένησε μια σειρά από εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις, όπως τα Open Air Seminars με κεντρικό θέμα “Go Blue – Go Green – Go Smart”. Τα σεμινάρια αυτά περιλάμβαναν σημαντικές θεματικές ενότητες, προσφέροντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις και δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στις τεχνολογικές καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού. 

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Αναστάσιος Κωνσταντάρος δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι “ο κλάδος αποφέρει ήδη περίπου το 1,8% στο ΑΕΠ της Ελλάδας” και πρόσθεσε ότι “ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μία ασφαλή διέξοδο στο πρόβλημα του υπερτουρισμού και ήδη πολλά μικρά νησιά συντηρούνται από το yachting”.


ertnews.gr





Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2024

Ρόδος - Κρήτη: Διαμαρτυρία των σπουδαστών της ΑΣΤΕ για την υποβάθμιση των σχολών τους


 

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Σύλλογοι Σπουδαστών Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης, αναφορικά με την πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία, όπως τονίζουν, υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό επίπεδο των σχολών τους. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Για ακόμη μία φορά, βλέπουμε το Υπουργείο Τουρισμού να υποβαθμίζει την εκπαίδευση μας. Η πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ (με αριθμό 17770) αναγράφει την προϋπόθεση κατοχής πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) που επιφέρει προτεραιότητα επιλογής, κάτι το οποίο μέχρι πέρυσι ίσχυε για τις ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι η σχετική αναγραφή αρμόζει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα που εισάγεται κάποιος με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εκτός βέβαια αν το Υπουργείο το έχει ξεχάσει και μας θεωρεί ΣΑΕΚ.

Λογική η σύγχυση πάντως, καθώς μας έχετε αφήσει σε καθεστώς ανώτερης εκπαίδευσης, μετά και την σχετική μετατροπή των ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ (Σχολές ΑΝΩΤΕΡΗΣ Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Επίσης, στην συγκεκριμένη αναγραφή δεν υπάρχει ο συνδυασμός των κωδικών ΣΤΕΠ (Διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ + της αντίστοιχης ειδικότητας που κάνουν αίτηση). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διοριστεί ο οποιοσδήποτε έχει την πιστοποίηση χωρίς να είναι το γνωστικό του αντικείμενο. Άλλη μια σοβαρή παράβλεψη από μεριάς του Υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει την Πιστοποίηση Υπάλληλου Υποδοχής και να διδάσκει στην Ειδικότητα της Διοίκησης ή κάποιος που έχει πιστοποίηση Διδακτικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας να διδάσκει στις ΑΣΤΕ (τριτοβάθμιο ίδρυμα).

Συμπληρώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι με σχετικές συζητήσεις και (αναπάντητες) επιστολές, αίτημα μας ήταν η αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλογής και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κάτι το οποίο για ακόμη μια χρονιά δεν το βλέπουμε.

Συντασσόμαστε λοιπόν στο πλευρό των Καθηγητών μας που είναι αντίθετοι με την απόφαση αυτή και διεκδικούμε με την σειρά μας:

Αφαίρεση της προϋπόθεσης κατοχής Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) που επιφέρει προτεραιότητα επιλογής και επειδή η συγκεκριμένη πιστοποίηση αφορά την μη τυπική εκπαίδευση.

Πρόσληψη Μόνιμων Καθηγητών ειδικά καταρτισμένων, με αυστηρότερα κριτήρια αξιολόγησης και απευθείας σχέση με την αγορά εργασίας (κυρίως για τα θεωρητικά μαθήματα).

Οι ΑΣΤΕ για να γίνουν ανταγωνιστικές πρέπει να υπάρξουν σοβαρές παρεμβάσεις και πάνω από όλα θέληση για την ανωτατοποίηση τους και την βελτίωση της καθημερινότητας των Σπουδαστών.

Μέχρι στιγμής το μόνο που βλέπουμε είναι η σταδιακή ισοστάθμισή τους με τα ΙΕΚ."

Ρόδος: Πολίτες «υιοθετούν» πάρκα του δήμου

Στην έγκριση συμφωνητικών που αφορούν την «υιοθεσία» πάρκων στην πόλη της Ρόδου προχώρησαν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου. 


Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινότητας, εξετάστηκαν και αιτήματα πολιτών αναφορικά με την «υιοθεσία - πάρκων στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγκάλιασε ένα πάρκο».

Ειδικότερα, τα μέλη ψήφισαν ομόφωνα θετικά για την σύναψη του συμφωνητικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγκάλιασε ένα πάρκο» μεταξύ των α) Δ/νση Περιβάλλοντος και Πράσινου και β) Hatzimichael Architects & Engineer’s, που αφορά στην υιοθεσία του πάρκου στην πλατεία Πατριάρχου Δημητρίου (στην οδό Κόδριγκτον) και του συμφωνητικού μεταξύ των α) Δ/νση Περιβάλλοντος και Πράσινου και β) Γκινή Φανούρη, στο Πρόγραμμα: «Αγκάλιασε ένα πάρκο», που αφορά στην υιοθεσία του πάρκου στην πλατεία Αγίων Αποστόλων.

Οι συμπολίτες μας μπορούν να υιοθετήσουν έναν χώρο πρασίνου και με εθελοντική εργασία να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και τη φροντίδα του χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις και σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου.

(Με πληροφορίες από τη Ροδιακή)

Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2024

Ο προστάτης του πολιτεύματος

Το παρόν κείμενο φέρει μεγάλες βλέψεις: επιθυμεί διακαώς να γίνει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, καθώς γκώσαμε από Σπαρτιάτες και Πηνελόπες και Τροίες και Πάρηδες. Υπάρχει φρέσκο υλικό στην ελληνική ιστοριογραφία και το καταθέτουμε πάραυτα και διά ζώσης (που δεν το βλέπω...). 

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρξε ένας γενάρχης. Κάτι σαν τον Δία, που ξέφυγε και δεν τον έφαγε ο πατέρας του ο Κρόνος, καθώς φυγαδεύτηκε στο όρος Δίκτη, εκεί που είναι το Δικταίον Αντρο, εκεί που το έχει κλείσει η Μενδώνη για να βάλει στο πανάρχαιο βουνό τελεφερίκια και να το κάνει μονδέρνο. Στο Λασίθι είν' αυτό και πανέμορφο είναι και να το επισκεφθείς μπορούσες πριν το κλείσει η Μενδώνη για να το εκπολιτίσει, ως πρωθιέρεια του Πολιτισμού, και εκεί κατέφυγε ο Δίας, πριν από τη Μενδώνη, για να μην τον πάρει για πρωινό ο Κρόνος. Εκεί κατέφυγε και ο γενάρχης. Το όνομα αυτού: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου (1845-1898) ή γερο-Κωστής. 

Προπάππους του Κυριάκου ήταν αυτός κι από την Πελοπόννησο καταγόταν, όπως κάθε σοβαρός πρόγονος μελλοντικού πρωθυπουργού. Από εκεί όμως να φύγει έπρεπε και στην Κρήτη έφτασε κι εκεί κατάλαβε πως αν ήθελε να γίνει σοβαρός πρόγονος μελλοντικού πρωθυπουργού έπρεπε, με κάποιον τρόπο, να συνδεθεί με την πολιτική. Να την «παντρευτεί» δηλαδή. Αυτό κι έκανε: παντρεύτηκε την αδερφή του Ελευθέριου Βενιζέλου, την Κατίγκω. Εφτιαξε και κόμμα, «των Ξυπολύτων», που μετά το πήρε ο Βενιζέλος και το έκανε «των Φιλελευθέρων».

Πολλά παιδιά έκαμαν (με την Κατίγκω, όχι με τον Βενιζέλο), ωστόσο δύο από αυτά, ο Κυριάκος κι ο Αριστομένης, έγιναν πολιτικοί. Γιος του Κυριάκου ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εγγονός του γερό-Κωστή, δευτερανιψιός του Βενιζέλου, ανιψιός του βουλευτή και υπουργού Αριστομένη Μητσοτάκη, πρώτος εξάδελφος του πρώην υπουργού Κων/νου Στεφανάκη που ήταν γιος της Μαρίας, κόρης του γερο-Κωστή Μητσοτάκη, ανιψιός των βουλευτών και υπουργών Κυριάκου και Αριστομένη, βουλευτής του προδικτατορικού Κέντρου, υπουργός στις λεγόμενες «κυβερνήσεις αποστατών» και βουλευτής της Ν.Δ.

Πρωθυπουργός της Ελλάδος έγινε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που εκτός από αποστασίες και ανένδοτους αγώνες έκανε πολλά, και μάλιστα σε τρία μόλις χρόνια πρωθυπουργίας (γεια σου, βρε Κατσίκη, με τα ωραία σου!). Τι έκανε: μείωσε τον δημόσιο τομέα, απορύθμισε την οικονομία, απελευθέρωσε το ωράριο και την κίνηση κεφαλαίων (οι εργαζόμενοι ακίνητοι στις δουλειές τους, τα κεφάλαια αμολητά), ιδιωτικοποίησε την ΑΓΕΤ-Ηρακλής, φυγάδευσε κρατική περιουσία αμύθητης αξίας από το Τατόι και την έδωσε σε κάτι πρώην βασιλιάδες, έκανε συνεχόμενες απόπειρες οπισθοδρομικής πειθάρχησης της δευτεροβάθμιας και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας, παρακολουθούσε τηλέφωνα και έδωσε άδειες κινητής τηλεφωνίας σε εταιρείες που μετά παρακολουθούσαν άλλα τηλέφωνα, ιδιωτικοποίησε τις αστικές συγκοινωνίες με ολέθρια αποτελέσματα, κατήργησε τον αγορανομικό έλεγχο των τιμών, αύξησε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αποσύνδεσε τις συντάξεις από τον αντίστοιχο μισθό και ακόμα τις κλαίμε, απέλυσε χιλιάδες εργαζομένους αλλά προσέλαβε πολλούς αγροφύλακες-εκλογική πελατεία, έκανε ειδικά δικαστήρια και επέκτεινε την εθνικιστική βάση του κόμματος. Μεταξύ μας, για τρία χρόνια στην εξουσία, λίγα πως έκανε δεν το λες.

Την κόρη του προόριζε για πρωθυπουργό, αλλά ο Κυριάκος προηγήθηκε της Ντόρας, καθώς έκανε κολεγιά με τον άνθρωπο που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα του, για να τελειώσει πολιτικά την αδερφή του (#Ούτε_οι_Βοργίες). Ετσι ο Κυριάκος Μητσοράκης έγινε πρωθυπουργός και μετά ξαναέγινε και τι έκανε; (τα βαριά βαριά θα πούμε:) Συγκάλυψη του σκανδάλου Ζίμενς, Νοβάρτις, υποκλοπών, συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, του ναυαγίου της Πύλου, των ματιών της Παναγιάς, παρακώλυση συγκρότησης ΕΣΡ και προσχηματική καταδίκη του Παππά που μπήκε στο μάτι των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και ώς τώρα τον μισούν θανάσιμα. Αλλά δεν του μιλάει ο Μητσοτάρχας, και την πλάτη τού γύρισε στη Βουλή, γιατί λέει είναι καταδικασμένος, ενώ η Ν.Δ., που έχει ήδη καταδικαστεί σε 440.000 ευρώ για τη διαρροή των e-mails στην Ασημακοπούλου και έκανε τόσα κι άλλα τόσα, αστράφτει καθαρότητα! «Είμαι προστάτης του πολιτεύματος!», έκραξε ο εν λόγω, σαν πήρε τελικά τον λόγο.

Μόνο που προστάτης σημαίνει και νταβατζής.

Τα παραπάνω να τα θυμόμαστε ούτε καν. Αυτό έστω;

Νόρα Ράλλη
Από την efsyn.gr

Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2024

Μάνος Χατζιδάκις: «Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου…» (Audio).



Ο Μάνος Χατζιδάκις και το διαχρονικό του σχόλιο για την 28η Οκτωβρίου.  Σε ένα από τα σχόλια που έκανε ως διευθυντής του Γ’ Προγράμματος, είχε πει τα εξής, κάνοντας τον απολογισμό: 

«Επειδή είμαστε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ’ εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας. 

Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά… Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα… Μπορεί κάποιος να ερωτηθεί και αν λέγαμε ναι; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία, μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς; Κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ασε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.

Πιστεύαμε στο τέλος σαν τον Καραγκιόζη πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας ταΐσαμε στους εαυτούς μας. Για άλλη μια φορά νίκησαν οι χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές… Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

*

Διαβάστε επίσης => ΕΔΩ

Χάρης Αθανασιάδης: Γιορτάζοντας την αντίσταση

Τρία φιλμ για την 28η Οκτωβρίου

Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Ο πρώτος νεκρός ΄Ελληνας αξιωματικός του πολέμου


 

Από το 1929 που αναγκάστηκε να φύγει από την Ρόδο έχοντας ζήσει το κλίμα τρομοκρατίας και καταπίεσης των Ιταλών σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Δωδεκανήσου περίμενε αυτή την μάχη ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του ελληνοϊταλικού  πολέμου. 

Στη Τσούκα της Πίνδου με το μάλινχερ ενός σκοτωμένου φαντάρου στο χέρι και με την κραυγή  «Εμπρός παιδιά!  Για μια μεγάλη Ελλάδα ! Για μιαν ελεύθερη Δωδεκάνησο !», οδήγησε τους άνδρες του λόχου του στην ανακατάληψη του υψώματος που υπεράσπιζαν υπέρτερες και καλύτερα εξοπλισμένες ιταλικές δυνάμεις.

Αυτές ήταν και οι τελευταίες του λέξεις αφού δευτερόλεπτα μετά δέχτηκε τα πυρά του ιταλικού πολυβόλου και βρέθηκε νεκρός. Λίγα χρόνια νωρίτερα ήταν αυτός που μαζί με άλλους μαθητές του ιστορικού Βενετοκλείου γυμνασίου της Ρόδου είχε κατεβάσει από τον ιστό την ιταλική σημαία  που επίτηδες οι Ιταλοί κατακτητές είχαν επιβάλλει να βρίσκεται στο σχολείο που αποτέλεσε φάρο του Ελληνισμού εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Ο Αλέξανδρος Διάκος ήταν πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε μαχόμενος στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και συγκεκριμένα στις 1 Νοεμβρίου 1940 στην Πίνδο, στην τοποθεσία Τσούκα.

Είχε γεννηθεί στην Χάλκη  το 1911, η οποία ένα χρόνο μετά πέρασε υπό ιταλική κατοχή, όπως όλα τα Δωδεκάνησα. Το 1929 φεύγει στην Αθήνα και σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων μέχρι το 1934 που αποφοίτησε και εντάχτηκε στον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με την αναφορά του Ταγματάρχη Καραβία,  ο λόχος δέχτηκε επίθεση από πολλαπλάσιες ιταλικές δυνάμεις Αλπινιστών.

Ο Διάκος στεκόταν όρθιος κραυγάζοντας και δίνοντας εντολές για να εμψυχώσει τους στρατιώτες του, κατάφερε να ανασυντάξει τον λόχο του και να αντεπιτεθεί στους Ιταλούς κάνοντας έφοδο, για την ανακατάληψη του υψώματος. Μπαίνοντας πρώτος στην μάχη, ριπή πολυβόλου τον φόνευσε. Στο σημείο που έγινε η μάχη έχει στηθεί ανδριάντας του, ενώ ο Ελληνικός στρατός έχει δώσει το όνομα του σε στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ταγματάρχη Καραβία  που  στάλθηκε στον συνταγματάρχη Δαβάκη  διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου, και η οποία αναφέρει τα εξής: «Πολλαπλάσιαι ιταλικαί δυνάμεις αντεπετέθησαν κατά των οπλιτών του λόχου. Με αδάμαστον αποφασιστικότητα και ακλόνητον θάρρος ο υπολοχαγός Διάκος Αλ. κατόρθωσε ν' ανασυντάξη εκ τρίτου τον λόχον, να τον εμψυχώση και να τον ρίψη μετά νέας ορμής εναντίον των λυσσωδώς αμυνομένων Ιταλών. Καθ' ον δε χρόνον διά τετάρτην φοράν ο δοκιμασθείς λόχος εκαλείτο με την λόγχην εφ' όπλου ν' αντιμετωπίση νέαν, θραυσθείσαν και αυτήν, αντεπίθεσιν του εχθρού διά της τελικής εφόδου του, ο δε ηρωικός διοικητής του λόχου αυτού, τεθείς επί κεφαλής, εκραύγαζε με φωνήν Άρεως: «Εμπρός, παιδιά, για μια μεγάλη Ελλάδα και μίαν ελεύθερη Δωδεκάνησο», ριπή πολυβόλου τον εφόνευσε».

Η κήρυξη του πολέμου βρήκε τον Αλέξανδρο Διάκο στο βαθμό του υπολοχαγού, να υπηρετεί στην Πίνδο. Ο ίδιος ζήτησε να μεταβεί στην πρώτη γραμμή και ορίστηκε διοικητής του 2ου λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού. Πάνω όμως στην αιματοποτισμένη ράχη της Τσούκας, αναφέρει ο πολεμικός ανταποκριτής Κώστας Τριανταφυλλίδης  «ο εχθρός είχε ιδεί, για πρώτη φορά από τη μέρα της εισβολής, να ξεσπάει έτσι εναντίον του η πολεμική μανία της οργισμένης Ελλάδος. Και θορυβημένος από την ξαφνική αγριότητα του χτυπήματος, από την ορμή και το πείσμα του Διάκου και των φαντάρων του,βέβαιος πως πίσω από τη δράκα αυτή των παλικαριών έπρεπε να υπάρχουν στη Ζούζουλη μεγάλες ελληνικές δυνάμεις έτοιμες να συνεχίσουνε την επίθεση, ο Τζιρόττι χαλάρωνε για τρεις ολόκληρες ώρες την πίεσή του στο Ρωμιό, έστρεφε τα πυρά των πυροβόλων και των όλμων του προς τη Τσούκα, έστελνε ενισχύσεις εκεί, έχανε πολύτιμο χρόνο».

Τρεις μέρες αργότερα, όταν αποκρούστηκε η επίθεση των Ιταλών, κάποιο ελληνικό τμήμα, περαστικό από τη Τσούκα, βρήκε το κορμί του Αλέξανδρου Διάκου πάνω σ' ένα στρώμα από κλαδιά και φύλλα. Τα κουμπιά της στολής του έλειπαν. «Να ήταν, τάχα, ένα βάρβαρο και ιερόσυλο πάθος που είχε σπρώξει τους Αλπίνι  ν΄ απλώσουνε βέβηλο χέρι πάνω στο σκοτωμένο παλικάρι, ή, μήπως, η επιθυμία να πάρουν ευλαβικά κάποιο ενθύμιο από το άγιο λείψανο ενός αληθινού ήρωα;» αναρωτιέται ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Μετά από χρόνια τα οστά του Αλέξανδρου Διάκου μεταφέρθηκαν στην γενέτειρα του, στο νησί της Χάλκης ενώ ο ανδριάντας του δεσπόζει σε κεντρικό σημείο στην πόλη της Ρόδου για να θυμίζει την θυσία του στις νεότερες γενιές.

To Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων





Με το ίδιο πάθος σαν αυτό του Αλέξανδρου Διάκου έσπευσαν αμέσως από την πρώτη μέρα του πολέμου να καταταγούν  οι Δωδεκανήσιοι που βρισκόταν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Εκατοντάδες από αυτούς κάθε ηλικίας και από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου  ζήτησαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου θεωρώντας ότι αυτός ο πόλεμος θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των νησιών οι κάτοικοι των οποίων υπέφεραν τα πάνδεινα από την Ιταλική κατοχή. Οι Δωδεκανήσιοι αυτοί συγκρότησαν το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων που ύστερα από εκπαίδευση στου Γουδή βρέθηκε στην Μακεδονία για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Με την εισβολή των Γερμανών και την κατάληψη της Ελλάδας το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων διαλύθηκε ενώ οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων μπήκαν στην «μαύρη λίστα» των Ιταλών και κατάφεραν να επιστρέψουν στα νησιά μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Λουκάς Μαστής

Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024

Καστελλόριζο ώρα μηδέν: Η Αλήθεια


Λυκούργος Λιακάκος*- Από naftemporiki.gr - 

Έχουν διαρρεύσει  φήμες για προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ενδέχεται να αποδίδει μειωμένη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου 

Ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, παρατηρείται έντονη κινητικότητα αναφορικά με το αναβαθμισμένο επίπεδο της συζήτησης για ζητήματα υψηλής πολιτικής. Οι διαβουλεύσεις ενδεχομένως να αφορούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη σύναψη συνυποσχετικού για πιθανή προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. 

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, έχουν διαρρεύσει  φήμες για προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ενδέχεται να αποδίδει μειωμένη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς η σημασία του συμπλέγματος της Μεγίστης αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο ύψιστης προτεραιότητας για τα εθνικά συμφέροντα. 

Η Τουρκία, διαχρονικά, παρουσιάζει νομιμοφανή επιχειρήματα που βασίζονται σε επιλεκτική ερμηνεία των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και προηγούμενα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, προβάλλει επανειλημμένα χαρτογραφικά στοιχεία που εμφανίζουν τις ελληνικές θέσεις ως ανεδαφικές και επικεντρωμένες σε ένα «απομακρυσμένο κομμάτι ξηράς».

Ειδικότερα, χαρακτηρίζει το Καστελλόριζο ως ένα μικρό και απομονωμένο νησί έκτασης 10 τ.χλμ., που απέχει μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, η απόσταση αυτή δεν προκαλεί έννομες συνέπειες εις βάρος της χώρας μας. Το Καστελλόριζο δεν είναι αποκομμένο, αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο ενός συμπλέγματος 13 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και συνιστά τμήμα ενός ευρύτερου συμπαγούς νησιωτικού τόξου που εκτείνεται από τον Έβρο έως αυτό.

Περίπου το 33% της ελληνικής νησιωτικής επικράτειας περιλαμβάνεται σε αυτή την θαλάσσια αλυσίδα και οι αντικείμενες ακτές των νησιών αυτών προς την Τουρκία δεν μπορούν να αγνοηθούν σε μια συνολική οριοθέτηση. Επιπλέον, το Καστελλόριζο ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στα Δωδεκάνησα, με τη νησίδα Ρω να απέχει 62 ν.μ. από τη Ρόδο, όπως αποτυπώνεται στο Ιταλο-τουρκικό Πρωτόκολλο του 1932 και στις επακόλουθες ανταλλαγές επιστολών έως το 1936.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται επίσης ότι η αρχή της αναλογικότητας ευνοεί τα συμφέροντά της, υποστηρίζοντας ότι η μικρή ακτογραμμή του Καστελλόριζου σε αντίθεση με την εκτεταμένη της ίδιας που ανέρχεται τα 2.000 τ.χλμ. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν δικαιολογεί συγκριτική επήρεια . Ωστόσο, η τουρκική ακτογραμμή στην περιοχή, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται εκείνη που αντικρίζει την Κύπρο, υπολογίζεται στα 340 χλμ. Επιπλέον, αν συμπεριληφθούν οι ακτές της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου, που έχουν υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, προκύπτει μια σχεδόν ισότιμη αναλογία.

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η μοναδική διαφορά με τη γείτονα χώρα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η πληθώρα των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο καθιστά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καίριο και κύριο Θαλασσοχώρο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με καταλυτικό τον ρόλο του Καστελλόριζου. Επιπλέον, στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής ενδέχεται να επικάθηνται σημαντικά αποθέματα ενεργειακών πόρων, όπως υδρίτες μεθανίου, που δύναται να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Εάν η Αθήνα απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτή την κρίσιμη περιοχή ως κίνηση καλής θέλησης, στο πλαίσιο μιας πρώιμης ελληνοτουρκικής συμφωνίας, ενέχεται σοβαρός κίνδυνος οι διεκδικήσεις της Τουρκίας να επεκταθούν περαιτέρω.

Αυτό υποδηλώνεται από τις δηλώσεις, και τους χάρτες ανώτατων αξιωματούχων της Τουρκίας, καθώς και τις παράνομες αιτιάσεις της (Τουρκολιβυκό-CasusBeli) που ευθυγραμμίζονται με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η προστασία των εθνικών συμφερόντων απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, διεθνοποίηση των ζητημάτων με τη γείτονα και αναβάθμιση πολλών μείζονων θεμάτων σε ευρωτουρκικά. Με σταθερή τη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, ώστε να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.


*Ο Λυκούργος Λιακάκος είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024

Φταίνε όλοι για τη Ρόδο πλην της κυβέρνησης!


Φταίει η απεργία της ΠΝΟ, φταίει η έλλειψη τουριστικών πούλμαν στα νησιά, φταίει και η τοπική κοινωνία της Ρόδου που δεν δέχεται την κατασκευή μιας δομής προσωρινού χαρακτήρα”. Σε όλους αυτούς και σε μερικούς ακόμα επέρριψε ευθύνες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο με τους εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες σε δρόμους και πλατείες του νησιού και την ανικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει είτε μερικά καταλύματα σε ξενοδοχεία του νησιού είτε την άμεση αναχώρησή τους για το εσωτερικό της χώρας. 

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά παραδέχθηκε το κυβερνητικό αλαλούμ, βάζοντας έστω και άθελά του στο κάδρο των ευθυνών τόσο τον υπουργό Ναυτιλίας όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και σε επίπεδο επιτελικών αρχηγών, προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα αυτή την αποσυμφόρηση της Ρόδου» ανέφερε. Όσο για το μπάχαλο που συνέβη με τους 200 μεταφερόμενους από τη Ρόδο στη Χίο που τελικά παρέμειναν Σάμο και προορίζονται για Πειραιά, δεν έδωσε λεπτομέρειες. 

“Κρίθηκε προτιμότερο να αποβιβαστούν στη Σάμο, να διανυκτερεύσουν εκεί και σήμερα εντός της ημέρας να μεταφερθούν και αυτοί στον Πειραιά για να πάνε στη Μαλακάσα”, είπε, προϋποθέτοντας για όλα αυτά τη λύση της απεργίας των ναυτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων από τη Ρόδο “είναι σύνθετη και αργή γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι. Πρέπει να βρεθούν πλωτά μέσα, με απεργία ΠΝΟ, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, σήμερα λύνεται, και βέβαια πρέπει να βρεθούνε και μεταφορικά μέσα άπαξ και πιάσουν στεριά. Είτε με μεταφορικά της αστυνομίας, όταν έχουμε να κάνουμε με μεταγωγή, με κρατούμενους δηλαδή που κάνουμε μεταγωγή υπό την εποπτεία της αστυνομίας, δεν γίνεται αλλιώς για κρατούμενους, δεν μπορούν να μπουν στο τουριστικό λεωφορείο ή στο ταξί, είτε με εμπορικά τουριστικά πούλμαν, τα οποία στο τριήμερο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν.”

Φταίει όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, και η τοπική κοινωνία στη Ρόδο, στην οποία σκέφτεται ότι πρέπει να εφαρμοστούν έκτακτες λύσεις. “Όλο το καλοκαίρι έγιναν 2 ή 3 επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Ρόδο για να συζητήσει με τοπικούς παράγοντες εκεί τη δυνατότητα δημιουργίας όχι δομής -να το ξεκαθαρίσω αυτό-, όχι δομής hotspot, αλλά ενός προσωρινού χώρου φύλαξης περιφραγμένου, με προδιαγραφές ασφαλείας, με αστυνομική προφανώς φύλαξη, εκεί όπου είναι δυνατό. Κάποιες πρόχειρες σκηνές, κάποιες χημικές τουαλέτες, οργανωμένη κατάσταση όμως με δυνατότητα να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι υπό έλεγχο κι όχι ανεξέλεγκτοι στους δρόμους, μέχρις ότου να προωθηθούν προς καταγραφή σε δομή νησιού ή στην ενδοχώρα. Έχω την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε μία φάση έκτακτων καταστάσεων που απαιτούν και έκτακτες λύσεις” τόνισε.

Για να συμπληρώσει στη συνέχεια και τα εξής: “Αν συνεννοηθούμε τις επόμενες μέρες, προβλέπω ότι θα γίνει μία συνάντηση με όλους χωρίς (σ.σ.: προφανώς πρόκειται για λάθος διατύπωση) τη Ρόδο, ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο προσωρινός χώρος φύλαξης και κράτησης αυτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, και τότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε και αυτές τις πολύ δυσάρεστες εικόνες. Είναι πολύ βασικό να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για δομή, γιατί η δομή έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα καταγραφής. Δεν θα καταγράφονται αυτοί εκεί ούτε θα υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Θα κρατούνται φυλασσόμενοι, ελεγχόμενοι, μακριά από πλατείες και δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη, μέχρις ότου να προωθηθούν. Αυτή είναι η πρόθεσή μας σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που τώρα νομίζω είναι πιο έτοιμη να το ακούσει αυτό”.

Δήλωση του βουλευτή και Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργου Ψυχογιού

“Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις για να σταματήσει η εξαθλίωση των προσφύγων που παραμένουν στους δρόμους και τα πάρκα της Ρόδου, να ενισχύσει έμπρακτα για τη διαχείριση του ζητήματος την αυτοδιοίκηση, τις λιμενικές και αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού, που είναι τραγικά υποστελεχωμένες, και να φροντίσει για τη μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες στα νησιά ή την ενδοχώρα” κάλεσε την κυβέρνηση με δήλωσή του ο κ. Ψυχογιός.

“Όπως φαίνεται, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε πλήρως δείχνει αυτό που είχαμε επισημάνει. Ότι, δηλαδή, οι χώρες πρώτης υποδοχής αφήνονται χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς αναλογική κατανομή της ευθύνης, σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό ζήτημα” κατέληξε.

Γιώργος Παγούδης

Πηγή: efsyn.gr

Πίστη….


 


Το σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.  

Ρόδος – Ο πόλεμος είναι εδώ: 400 πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες βρίσκονται «στα τσιμέντα»


 

Περίπου 400 πρόσφυγες, που στην πλειονότητά τους κατάγονται από Συρία, κουρδικές περιοχές, Λίβανο και Παλαιστίνη, βρίσκονται άστεγοι σε κεντρικές πλατείες στη Ρόδο. 

Περίπου 400 πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, της Παλαιστίνης (Δυτική Όχθη και Γάζα), του Λιβάνου αλλά και Κούρδοι από Ιρακινό Κουρδιστάν και Συρία βρήκαν καταφύγιο στο δήμο Ρόδου, σε χώρους του δημαρχείου, στα ΕΛΤΑ, περιμετρικά του κτιρίου της Νομαρχίας Ρόδου, πίσω από την Τροχαία Ρόδου, στην οδό επί της Ιερού Λόχου, έξω από την Ασφάλεια Ρόδου και την Πυροσβεστική, στο Πάρκο Θέρμαι και απέναντι από αυτό, καθώς και στο Βασιλικό Πάρκο Ρόδου. 

Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένο χώρο με μέριμνα του δήμου Ρόδου και του Ερυθρού Σταυρού. Πολλά άτομα χρειάζονται νοσηλεία και άμεση φροντίδα, με τον Ερυθρό Σταυρό να έχει επιληφθεί της κατάστασης, με τα ζητήματα στέγης και τροφής να έχουν πάει σε δεύτερη μοίρα.

Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν είναι γνωστό αν διαθέτουν τα φάρμακά τους. Τα παιδιά είναι περισσότερα από 30, χωρίς να υπάρχει σαφής γνώση πόσα από αυτά αποχώρησαν και πόσα παραμένουν στα τσιμέντα.

Την Δευτέρα περίπου 150 από τους πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, ώστε να περάσουν διαδικασία ασύλου για όσους διαπιστωμένα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η Υπηρεσία Καταγραφής Ασύλου (Γραφείο Ασύλου Ρόδου) είναι αρκετά υποστελεχωμένη, οπότε η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως λένε άνθρωποι που ασχολούνται με το ζήτημα στο in ο Δήμος Ρόδου προσπαθεί όμως το αρμόδιο υπουργείο δεν απαντά στις (εκ)κλήσεις.

Ο χώρος όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.



Ο δήμος Ρόδου τοποθέτησε χημικές τουαλέτες και σκηνές τοποθετήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία

Την δεδομένη στιγμή οι πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι στους άνω αναφερόμενους χώρους, πάρκα και πεζοδρόμια της πόλης. Την ίδια ώρα οι αρχές πιστεύουν πως πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες αναμένονται να φτάσουν στο Νησί των Ιπποτών τις επόμενες μέρες.  Οι αρχές και οι εθελοντές πιθανολογούν πως πρόσφυγες βρίσκονται σε περιοχές της βορειοανατολικής Ρόδου, προσπαθώντας να μετακινηθούν προς τη χώρα.

Το ζήτημα της διατροφής των προσφύγων δεν έχει επιλυθεί, ούτε από εθελοντές, ούτε από τον δήμο Ρόδου προς το παρόν. Ο δήμος έχει αναλάβει τα ζητήματα της καθαριότητας, της προσωρινής φιλοξενίας έως την καταγραφή και την περίθαλψη έκτακτων περιστατικών.

Μόνο μεμονωμένα εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν στη σίτιση των προσφύγων με ξηρά τροφή. Ούτε οι ξενοδόχοι μπορούν να φιλοξενήσουν ευάλωτα άτομα και οικογένειες πριν την καταγραφή τους, χωρίς τυπικά να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για διακίνηση μεταναστών.

Εν τέλει σε χώρο του Λιμενικού στο λιμάνι της Ακαντιάς στήθηκαν σκηνές να τους φιλοξενήσουν από (...) Τετάρτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Οι χώρες καταγωγής των προσφύγων είναι είτε σε εμφύλιο, είτε σε εμπόλεμη κατάσταση

Οι περισσότεροι αναφέρονται από τη Συρία, περιοχές των Κούρδων, Παλαιστίνη και Λίβανο, ως επί το πλείστον από αναγνωρισμένες εμπόλεμες ζώνες.

Χαρακτηριστικό είναι σε κάθε περίπτωση πως δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Αρχικά τους πήραν τα κλειδιά από τα χέρια!

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προσέφερε 15 σκηνές που επαρκούν για 12 άτομα έκαστη, με τον δήμο Ρόδου να τοποθετεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Λιμενικό, στο λιμάνι της Ακαντιάς, 8 χημικές τουαλέτες.

Ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να εποπτεύεται με κάμερες, αλλά το Λιμενικό ζήτησε γραπτή εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να τοποθετηθούν οι πρόσφυγες στον χώρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σκηνές που είχαν τοποθετηθεί από τον Ερυθρό Σταυρό για να στηθούν στο χώρο, πετάχτηκαν με απόφαση του Λιμεναρχείου εκτός του περιφραγμένου χώρου. Ενώ δεν άκουγαν το παραμικρό από όσα τους έλεγαν ο αντιδήμαρχος Σταύρος Τσούβαλης και η γγ του δήμου Ρόδου Άννα Παρασκευοπούλου, τους οποίους και απομάκρυναν από τον χώρο.

Το γεγονός, υποχρέωσε τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη να αποχωρήσει από το επίσημο γεύμα με την υπουργό Πολιτισμού και μαζί με τον αντιδήμαρχο κο Κώστα Χαλκιά και στελέχη του δήμου της Ρόδου να φθάσουν στο σημείο.

Ακολούθησαν διάλογοι σε κάτι περισσότερο από υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Λιμενάρχη και τον δήμαρχο, όπου μάλιστα ο δήμαρχος Ρόδου χρειάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τη γενική γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής και τον αστυνομικό διευθυντή Δωδεκανήσου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση.

Εν τέλει βρέθηκε λύση

Αργότερα όταν έπεσαν οι τόνοι, ο δήμαρχος και ο Λιμενάρχης τα βρήκαν και πήρε νέα έγγραφη άδεια για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στο λιμάνι της Ακαντιάς. Να τονιστεί πως ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον δήμο Ρόδου εγγράφως από το Λιμενικό Ταμείο για ένα μήνα.

Στην τελευταία ομάδα προσφύγων εκτός από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κανείς άλλος δεν προσέτρεξε για τον ιατρικό έλεγχο των προσφύγων. Υπάρχουν μαρτυρίες πως το ΕΚΑΒ φέρεται να αρνήθηκε -σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό- να μεταφέρει καρκινοπαθή στο νοσοκομείο Ρόδου, προκειμένου να λάβει αγωγή που είχε να πάρει πολλές μέρες και ενημέρωσε πως πρέπει να μεταβεί με ίδια μέσα στο νοσοκομείο.

0Να τονιστεί πως τόσο η δημοτική αρχή, όσο και εθελοντές που προσπαθούν να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες, αντιμετωπίζονται με τις πατροπαράδοτες «κορώνες» περί ανθελληνισμού μαζί με προσβολές προς τους πρόσφυγες κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στον δρόμο.

Ρεπορτάζ: Σοφοκλής Αρχοντάκης

Πηγή: in.gr



Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Όποιος υποτιμά τη λαϊκή δυσαρέσκεια θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις

Γράφει ο Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος από το in.gr - 

Δεν έχουμε ακόμη «απεργιακό κύμα». Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει - 


Τις επόμενες μέρες έχουμε αρκετές κινητοποιήσεις εργαζομένων. Στους ναυτεργάτες, στα σχολεία, τον Νοέμβρη υπάρχει και πανεργατική απεργία. Έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις των διανομέων και των νοσοκομειακών γιατρών (που επιφυλάσσουν πάντα «θερμή» υποδοχή στον υπουργό Υγεία Άδωνι Γεωργιάδη). 

Ξέρω τι θα μου πείτε: ότι όλα αυτά είναι απλώς κάποιες συνδικαλιστικές κινήσεις.

Οι κυνικοί μπορεί και να πουν ότι αυτά τα κάνει η «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

Παρότι δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω όποιον υποστηρίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται εδώ και καιρό σε κρίση και δεν έχει ανακάμψει από τα χτυπήματα που δέχτηκε στην περίοδο των μνημονίων, την ώρα που δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με νεότερες γενιές, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων.

Γιατί μπορεί να έχει υποχωρήσει η ανεργία και να έχουν αυξηθεί οι ονομαστικοί μισθοί, εντούτοις η αύξηση του κόστους ζωής είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη, τόσο ως αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων όσο και ως αύξηση του κόστους ζωής.

Αυτό δημιουργεί τη διαρκή αίσθηση ότι ο μισθός τελειώνει πολύ πριν τελειώσει ο μήνας.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι δεν παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την όποια οικονομική ανάπτυξη.

Βλέπουν κερδοφορίες, βλέπουν αυξημένες αποτιμήσεις, αλλά δεν βλέπουν ανάλογη βελτίωση στο δικό τους μισθό.

Ακόμη χειρότερα βλέπουν αρκετές από τις καινούριες θέσεις εργασίας να είναι σε κλάδους που δεν προσφέρουν ιδιαίτερα καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Και βέβαια οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα λένε ότι τα μνημόνια και η επιτήρηση τελείωσαν εδώ και χρόνια αλλά το καθεστώς για τις συλλογικές συμβάσεις δεν έχει επιστρέψει εκεί που ήταν.

Ούτε εμπνέουν αισιοδοξία οι εξαγγελίες για περίπλοκους μηχανισμούς υπολογισμού του κατώτατου μισθού όταν η κοινή λογική λέει ότι αυτό που χρειάζεται είναι πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν την αύξηση του κόστους ζωής αλλά και σταδιακά να βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων.

Από την άλλη, ακόμη και στο δημόσιο, όπου υποτίθεται ότι οι εργαζόμενοι ήταν κυρίως ικανοποιημένοι επειδή έχουν σίγουρη εργασία, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Γιατί ναι μεν η μονιμότητα προστατεύει από την ανασφάλεια, όμως την ίδια στιγμή οι μισθοί που παίρνουν, ιδίως οι πιο εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του δημοσίου, όπως οι γιατροί, συχνά μοιάζουν κοροϊδία σε σχέση με το είδος της εργασίας και της επιστημονικής εξειδίκευσής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε φτάσει στο σημείο θέσεις να προκηρύσσονται και να μην καλύπτονται.

Όλα αυτά, σε όποιον μπορεί να αντιληφθεί πώς διαμορφώνονται κοινωνικές δυναμικές δείχνουν πόσο λανθασμένη θα ήταν μια εκτίμηση ότι έχουμε ξεμπερδέψει με το ενδεχόμενο μεγάλων αγώνων και από τη μεριά των εργαζομένων. Πόσο μεγάλων και πόσο έντονων, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς, αλλά ούτε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Και τότε θα μιλάμε για ένα διαφορετικό τοπίο.

Γιατί μπορεί να συνηθίζουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικό σκηνικό και στα προβλήματα που υπάρχουν με την κατάσταση της αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα και η κοινωνική αντιπολίτευση.

Και δεν ξέρω εάν θα είναι πιο αποτελεσματική, σίγουρα όμως θα είναι πιο δυναμική.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Ποιοι τουρίστες ήρθαν φέτος με... καβούρια στις τσέπες


 

Με… ψαλιδισμένο budget έκαναν φέτος στο peak της σεζόν διακοπές στην Ελλάδα οι τουρίστες, καθώς τον Αύγουστο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι υποχώρησε κάτω από τα 600 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 594,3 ευρώ, μειωμένη σε ποσοστό 8,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. 

Μάλιστα, ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο οι δαπάνες των ταξιδιωτών είναι σημαντικά περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι -και όχι μόνο-, γεγονός που κρατά καθηλωμένο στα 584,3 ευρώ και τον αντίστοιχο μέσο όρο του 8μήνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, τον έτερο από τους δύο μήνες υψηλής ζήτησης της σεζόν, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε ανέλθει στα 608 ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό στο 7μηνο να διαμορφώνεται στα 583,9 ευρώ και να θυμίζει εποχές 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τουρίστες που αποδείχθηκαν πιο… σφιχτοί στις δαπάνες τους τον Αύγουστο, τον πιο «θερμό» μήνα της σεζόν, ήταν οι Γάλλοι, οι οποίοι περιόρισαν σχεδόν κατά 200 ευρώ τα έξοδά τους.

Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη των Γάλλων ταξιδιωτών τον Αύγουστο περιορίστηκε στα 730 ευρώ έναντι 922 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ποσά που μαρτυρούν πτώση άνω του 20% σε ετήσια βάση.

Μειωμένα ήταν και τα έξοδα των Γερμανών τουριστών, οι οποίοι από 839 ευρώ που δαπάνησαν πέρυσι, φέτος περιόρισαν κατά 14% το budget τους, στα 723 ευρώ.

Περιορισμένες δαπάνες σε ποσοστό 10% έκαναν και οι Βρετανοί, με τη σχετική μέση δαπάνη να διαμορφώνεται στα 743 ευρώ από 823 ευρώ τον Αύγουστο του 2023.

Αυτοί που μάζεψαν τη... χασούρα ήταν οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί. Οι μεν Ιταλοί αύξησαν κατά 12% τις δαπάνες τους, με τον σχετικό μέσο όρο να ξεπερνά τα 716 ευρώ έναντι 640 ευρώ το 2023, οι δε Αμερικανοί, παρά το γεγονός ότι η μέση δαπάνη τους έπεσε κάτω από τα 1.000 ευρώ, ξόδεψαν 948 ευρώ, ελάχιστα αυξημένη από τα 939 ευρώ του 2023.

Τα μεγέθη του 8μήνου

Παρόμοια είναι και η εικόνα σε επίπεδο 8μήνου, με τους Γάλλους να είναι εκείνοι που διατήρησαν χαμηλά τον πήχη ως προς τις δαπάνες τους. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Γάλλων το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου έπεσε στα 663 ευρώ από τα 815 ευρώ του 2023, καταγράφοντας μείωση 19% σε ετήσια βάση.

Λιγότερα ξόδεψαν και οι Γερμανοί, με τη μέση δαπάνη κατ’ άτομο να περιορίζεται στα 684 ευρώ από 776 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παραπέμποντας σε πτώση 12% σε ετήσια βάση.

Οριακά χαμηλότερα ήταν τα έξοδα των Βρετανών, αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη διαμορφώθηκε στα 757 ευρώ φέτος από 765 ευρώ πέρυσι.

Συντηρητικοί απεδείχθη ότι ήταν το 8μηνο και οι Αμερικανοί, με τη μέση δαπάνη να συρρικνώνεται στα 963 ευρώ και να πέφτει κάτω από τα 1.036 ευρώ του 2023, μειωμένη κατά 11% σε ετήσια βάση.

Οι μόνοι που έβαλαν… βαθιά το χέρι στην τσέπη -συγκριτικά πάντα- ήταν οι Ιταλοί, αφού δαπάνησαν περί τα 640 ευρώ κατ’ άτομο από 600 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, παραπέμποντας σε άνοδο 7% σε σχέση με πέρυσι.


Εύα Δ. Οικονομάκη

oikeva@yahoo.gr

Πηγή: www.euro2day.gr



Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024

«Μασάζ» Γεραπετρίτη σε βουλευτές ΝΔ: «Μαζεύει» το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό μετά τις αντιδράσεις


 

Αντίθετος στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την αξιωματική αντιπολίτευση ως νέο «γκριζάρισμα» σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, παρουσιάστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την «κοινοβουλευτική ενημέρωση» των «γαλάζιων» μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος περιμένει στις αρχές Νοεμβρίου τον Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, φέρεται να τόνισε πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις για το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που συντάχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και Τουρισμού. 

Σε αυτό το μοτίβο, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως το χωροταξικό θα επανεξεταστεί και δεν θα «περάσει έτσι», καθησυχάζοντας τους «γαλάζιους» βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα για το εν λόγω ζήτημα 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου- είχαν καταθέσει σχετική Ερώτηση με θέμα: «Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδα».

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν:

«Σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα, συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τούτο σημαίνει ότι η κυβερνητική αυτή ρύθμιση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου».

«Καρφί» σε Δένδια

Σε μία ακόμα κοινοβουλευτική ενημέρωση ο κ. Γεραπετρίτης φρόντισε να εξαπολύσει ένα προσεκτικό μεν, ξεκάθαρο δε καρφί στον προκάτοχο του, Νίκο Δένδια. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ανέφερε δεν υπήρχε καν το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ πριν ο ίδιος αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Καλό κλίμα, ελάχιστοι απόντες

Κατά τις πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με μόλις τέσσερις από τους 32 βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή να απέχουν από τη διαδικασία. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο «γαλάζιου» βουλευτή κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλείμματος: «Το κλίμα είναι τόσο καλό που η διαδικασία καταντά βαρετή!».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προηγούμενες «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» είχαν γίνει κατά σειρά από τη Νίκη Κεραμέως, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο δίχως ιδιαίτερη επιτυχία ως προς τη προσέλευση.

Μάλιστα, στο προηγούμενο «μασάζ» από τον υπουργό Ανάπτυξης σημειώθηκε επεισόδιο με τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε να επισκεφθεί το γραφείο του Τ. Θεοδωρικάκου για να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά έδωσε ραντεβού με τον κ. Θεοδωρικάκο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…


Διαβάστε επίσης: ΕΔΩ


«Μπλόκο» στις ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με εντολή Μητσοτάκη;

Ασθενείς και βιομήχανοι έξαλλοι με τον Άδωνη για τα φάρμακα

Και άλλα



Κάτω από τον πήχη του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Αυγούστου

Δεύτερο σερί μήνα, στην κορύφωση της σεζόν, τα έσοδα ήταν λιγότερα από πέρυσι, παρά τη σημαντική αύξηση των επισκεπτών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 8μηνο εκτινάχθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ. 


Κάτω από τον πήχη του 2023 έπεσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο, στην καρδιά του καλοκαιριού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Πρόκειται για τον δεύτερο σερί μήνα που τα έσοδα είναι λιγότερα από αυτά της περσινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023. Συγκεκριμένα, τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. 

Φέτος τον Αύγουστο οι εισπράξεις ήταν 78,6 εκατ. ευρώ λιγότερες αυτών του Αυγούστου του 2023 και συγκεκριμένα 4,249 δισ. ευρώ έναντι 4,328 δισ. ευρώ. Η μείωση έρχεται παρότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, το σύνολο των εσόδων στο 8μηνο διαμορφώνεται στα 15,179 δισ. ευρώ έναντι 14,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και η συνολική άνοδος «ψαλιδίζεται» στα 476 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι σχετικές εισπράξεις μόλις κατά 3,2%.

Την ίδια στιγμή, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

(Περισσότερες πληροφορίες από το www.euro2day.gr)




Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2024

Ρόδος: Δόθηκε το «πράσινο» φως για την μεταφορά μεταναστών στο Λιμάνι της Ακαντιάς

Το «πράσινο» φως, για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε περιφραγμένο χώρο στο λιμάνι της Ακαντιάς στη Ρόδο, έδωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. 


Τον χώρο στο λιμάνι, που είναι περιφραγμένος και με κάμερες ασφαλείας, παραχώρησε για έναν μήνα στον Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

Σε αυτόν θα εγκατασταθούν 80 με 100 άτομα, που σύμφωνα με το έγγραφο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, θα πρέπει να έχουν ταυτοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο είχε προκληθεί ένταση στο λιμάνι της Ακαντιάς, όταν λιμενικοί απαγόρευσαν σε εκπροσώπους του Δήμου να στήσουν σκηνές. 


Σύνταξη: Χριστίνα Μέγα

www.ertnews.gr





Κυριακή, Οκτωβρίου 20, 2024

Συνεχείς οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών: 80 στην Κάρπαθο 29 στη Ρόδο


Περίπου 80 άτομα αποβιβάστηκαν αργά τη νύχτα στη θέση Καλαμιές της περιοχής Βανάντα, βόρεια της Καρπάθου και βλέποντας τα φώτα εμφανίστηκαν σήμερα το πρωΐ στο Διαφάνι. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά γυναικόπαιδα. 

Σε ερωτήσεις Λιμενικών ξεκαθάρισαν το σημείο που τους αποβίβασε η λέμβος απο την Τουρκία ενώ βρέθηκαν και τα υπόλοιπα πράγματα που είχαν μαζί τους. Το σημείο αυτό είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για προσέγγιση σκαφών. Όπως είπαν, ήρθαν από τα Τουρκικά παράλια, δίνοντας 5.000 ευρώ ο καθένας. Οι κάτοικοι τους πρόσφεραν νερό και ό,τι άλλο ζήτησαν, ενώ μετά από συμφωνία, επιχειρηματίας της περιοχής θα τους παρέχει τροφή αν οι άνθρωποι αυτοί παραμείνουν όλη την ημέρα εκεί. 

Να σημειώσουμε πως η Κάρπαθος είναι ένα νησί που δεν έχει συχνά αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού από τη Ρόδο εντόπισε μεσοπέλαγα και πριν την έξοδό τους σε διεθνή ύδατα δύο ιστιοφόρα των οποίων οι κυβερνήτες φέρονται να μετέφεραν λίγες ώρες νωρίτερα τους 80 μετανάστες στα Καλάμια της Β. Καρπάθου με φουσκωτό που διέθεταν. Τα στοιχεία των πλοίων έδωσαν οι ίδιοι οι μετανάστες κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Οι κυβερνήτες ανακρίνονται αυτή τη στιγμή και κατά πληροφορίες αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στη μεταφορά αυτή.

Είκοσι εννέα (29) πρόσφυγες και μετανάστες αφίχθησαν χθες πρωϊνές ώρες στη Ρόδο.

Τους αλλοδαπούς (6 άνδρες, 7 γυναίκες και 16 ανήλικους) αποβίβασε στη θαλάσσια περιοχή της Κατταβιάς, νοτιοανατολικά της Ρόδου, ταχύπλοο σκάφος, ο χειριστής του οποίου επιχείρησε να διαφύγει.

Μετά από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν ως διακινητές τέσσερα άτομα.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή της Ρόδου, ενώ κατασχέθηκε το μέσο μεταφοράς.


Σύνταξη: Αριστείδης Μιαούλης - Χριστίνα Μέγα

(Με πληροφορίες από ertnews.gr)




Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

Ποιος είναι ο Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου που προσκάλεσε η Κ. Σακελλαροπούλου - Σχόλιο του Κ. Βαξεβάνη


 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μεγάλο Μάγιστρο του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Οσπιτάλιου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων της Ρόδου και της Μάλτας, Τζον Ντάλαπ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή, απένειμε στον Μεγάλο Μάγιστρο Τζόν Ντάνλαπ, το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Με τη σειρά του, ο Μεγάλος Μάγιστρος απένειμε στην Πρόεδρο το Περιδέραιο του Τάγματος pro Merito Melitensi. 

Ο Μεγάλος Μάγιστρος μετά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μεταβεί με το ιδιωτικό του τζετ στη Ρόδο για να εγκαινιάσει το μεσημέρι του Σαββάτου μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την έκθεση με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» η οποία φιλοξενείται στο Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου. Μάλιστα, συνοδεύεται από εννεαμελή αποστολή που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τον Μέγα Καγκελάριο, τον Μέγα Κομεντάριο και τον Μέγα Οσπιταλάριο. 

Ποιος είναι, όμως, ο Μέγας Μάγιστρος και ποιον εκπροσωπεί;

Ο πλήρης τίτλος του είναι Mέγας Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Οσπιτάλιου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας, αναφερόμενο συχνά και ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας (ΚΣΤΜ).

Φέρεται ως συνέχεια του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών που έδρασαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την εποχή των σταυροφοριών.

Το ΚΣΤΜ είναι κυρίαρχη οντότητα, μερικώς αναγνωρισμένη ως μέλος-παρατηρητής στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη, τα μέλη του οποίους αναφέρονται και ως Ιππότες της Μάλτας/ Ιππότες της Ρόδου ή και ως Ιωαννίτες Ιππότες ή Οσπιτάλιοι ή και Μελιταίοι σε παλαιότερα έγγραφα. Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια.

Στις 13 Ιουνίου 2022 ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Ντάνλαπ αναπληρωτή του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος. Το χρίσμα για τον Fra’ John Dunlap  κατέστη δυνατό με τις αναθεωρήσεις του 2022 στο σύνταγμα του Τάγματος που διέταξε ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίες αφαίρεσαν την παραδοσιακή απαίτηση να μπορεί ο Μέγας Διδάσκαλος να αποδεικνύει ευγενή καταγωγή.

Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ιππότες σήμερα είναι μία ξεχωριστή οντότητα, το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και αριθμεί 12.500 μέλη, 80.000 μονίμους εθελοντές και 13.000 ιατρικό προσωπικό.

Ο Τζον Ντάνλαπ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά, εργάστηκε σαν δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Βατικανού. Θεωρείται ηγεμόνας… χωρίς κράτος.

Πηγή: documentonews.gr

_________________________________

Το σχόλιο στο twitter (Χ) του Κώστα Βαξεβάνη

Kostas.Vaxevanis

@KostasVaxevanis

Εσείς που γελάτε βλέποντας τον Μέγα Μάγιστρο, Οφικιούχο και Στρατάρχη του Τάγματος του Χάρρυ Πότερ, να θυμάστε ότι είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της περιστρεφόμενης πόρτας στον σύγχρονο κόσμο. 

Ονομάζεις κάποιον κάπως, τον ντύνεις όπως χρειάζεται, τον βαφτίζεις σπουδαίο και αυτός στη συνέχεια θα αναγορεύσει σπουδαίους όσους χρειάζεται για να συνεχιστεί το πανηγύρι της γελοιότητας που ντύθηκε με τη στολή της αριστείας 




Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Με 57% αύξηση μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα το 2023, ο κ.Μητσοτάκης μίλησε για «καλή φύλαξη των συνόρων»...

Στη συζήτηση για το Μεταναστευτικό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσε ότι Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη, Είναι θετικό, προσέθεσε, ότι πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η Ε.Ε. 


Η αυστηρή φύλαξη για την οποία μιλάει ο κ.Μητσοτάκης δεν φαίνεται στους αριθμούς αφού οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 57% το 2023! 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Μητσοτάκης «τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες – ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. 

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ. Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Εκεί θέλω να θυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από το 2016», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης». 

Ο κ.Μητσοτάκης «βαφτίζει» ακραίους όσους ασκούν κριτική στην Ι.Χ πολιτική του στα ελληνοτουρκικά 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο Ιανουάριος του 2025, όταν σύμφωνα με τον Ερντογάν , ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει «λύση» για το Αιγαίο, πλησιάζει. Ο κ.Μητσοτάκης ίσως να έχει αρχίσει να κατανοεί πως η «λύση» δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γι΄ αυτό κι έχει αρχίσει τις ανακρίβειες ,τις υπεκφυγές αλλά και τα …τρικ που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις Πρέσπες. 

Από τις  εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ.Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση για λανθασμένη -έως μειοδοτική- προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κύπρο, την Τετάρτη (16/10), ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «καταστροφικές και άδικες λύσεις» που ακούγονται ότι «μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και στη Μεγαλόνησο.

Κληθείς να σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και κατά πόσο η Αθήνα με την Άγκυρα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τις φωνές όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Να κάνω μια διάκριση μεταξύ του κ. Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται. Είναι πρώην πρωθυπουργός και οι απόψεις του είναι σεβαστές. Και ο ίδιος στο παρελθόν συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές.

Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές και εξαιρετικά ακραίες φωνές, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση πως είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητάμε με την Τουρκία; Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες όταν δεχόμασταν υβριδική απειλή τον Μάρτιο του 2020 και εμείς φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί όταν επεκτείναμε τη ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια; Πού ήταν αυτοί όταν αγοράζαμε τις Belhara και τα Rafale κάναμε παραγγελία για τα F35; Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ιστορία της αυτήν την ακραία ρητορική και σίγουρα δεν κομίζει καμία εναλλακτική πολιτική στο τραπέζι».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την Άγκυρα «συζητάμε σε μία βάση πολύ ισχυρή από το 2019. Η Ελλάδα μπορεί να συζητά σήμερα πολιτισμένα. Δεν ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε συμφωνία. Και ήθελα να δώσω μια απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν εαυτούς πιο πατριώτες από εμάς, οι οποίοι σε μία πραγματική κρίση, στην πρώτη ευκαιρία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια».


Φωτο: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)


Πηγή: www.militaire.gr


Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2024

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας ο ξενοδοχειακός κλάδος


 

Ο κλάδος των ξενοδοχείων, πέραν του αυστηρού πλαισίου προδιαγραφών, καλείται να αντιμετωπίσει και ένα σύνθετο και διαρκώς αυξανόμενο μίγμα οικονομικών βαρών - 

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ όπου ο κλάδος της φιλοξενίας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις, η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων θα έπρεπε να αποτελεί βασικό μέλημα. 

Αυτή η αύξηση των δαπανών δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα, αλλά μάλλον μια συρροή διαφόρων οικονομικών παραγόντων. Καθώς αυτά τα κόστη συνεχίζουν να αυξάνονται, η κατανόηση της προέλευσης και των συνεπειών τους καθίσταται επιτακτική για οποιονδήποτε δραστηριοποιείται σε αυτόν τον κλάδο.

Από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσαυξήσεις σε τέλη και φόρους, έως την εξελισσόμενη καταναλωτική ζήτηση, κάθε στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού οικονομικού τοπίου των ξενοδοχείων και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι αιτίες αύξησης του κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι πολλαπλές, με βαθιές επιπτώσεις στην κερδοφορία του κλάδου, στην ποιότητα των υπηρεσιών και τη συνολική δυναμική της τουριστικής αγοράς.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ πιέσεις: Ο πληθωρισμός επηρεάζει τον κλάδο της φιλοξενίας με διάφορους τρόπους, εφόσον το αυξανόμενο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών σημαίνει ότι τα πάντα, από τις προμήθειες τροφίμων μέχρι τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, γίνονται πιο ακριβά.

Αυτή η αύξηση επηρεάζει τα κέρδη, καθώς τα ξενοδοχεία καλούνται να ξοδέψουν περισσότερα για να διατηρήσουν το  ίδιο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ζήτηση για premium υπηρεσίες: οι σημερινοί καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί και συχνά αναζητούν υψηλής ποιότητας, εξατομικευμένες εμπειρίες.

Αυτή η ζήτηση για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας απαιτεί πρόσθετους πόρους, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και συχνά πιο εξελιγμένες υποδομές.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ προσωπικού και αυξήσεις μισθών: Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι εντάσεως εργασίας και οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν σημαντική έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Κατ’ επέκταση, για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν προσωπικό, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συχνά αναγκάζονται να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, αυξάνοντας περαιτέρω το λειτουργικό τους κόστος.

ΚΟΣΤΟΣ ενέργειας: Τα ξενοδοχεία για την παροχή υψηλών υπηρεσιών καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ενέργειας, που διογκώνουν σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ρυθμιστικό κόστος και κόστος συμμόρφωσης: η συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον (διά νόμου) απαιτεί συχνά μεγάλες επενδύσεις.

Επενδύσεις τεχνολογίας: Για να παραμείνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές πρέπει να επενδύουν συνεχώς στην τεχνολογία. Ωστόσο, το αρχικό κόστος της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογικών συστημάτων είναι αρκετά υψηλό.

Πρόσθετα τέλη και φόροι: Οι πρόσφατες ασύμμετρα και μη εξορθολογισμένες αυξήσεις στο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και στο τέλος παρεπιδημούντων οφείλουν να λάβουν υπόψη τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων στις πόλεις και στους προορισμούς.

ΚΑΘΕΝΑΣ από τους ανωτέρω παράγοντες συμβάλλει στην αύξηση του λειτουργικού κόστους στον κλάδο της φιλοξενίας, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν και να διατηρήσουν ένα επίπεδο υψηλής ανταγωνιστικότητας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Το αυξανόμενο αυτό κόστος στον κλάδο της φιλοξενίας έχει ένα κυματοειδές αποτέλεσμα, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές των επιχειρηματικών λειτουργιών και τη συνολική δυναμική του κλάδου, όπως:

Μικρότερα περιθώρια κέρδους.

Πιέσεις τιμολόγησης.

Επιπτώσεις στο ηθικό και την εναλλαγή των εργαζομένων.

Μειωμένη ικανότητα επένδυσης και καινοτομίας.

Μετατόπιση στη δυναμική της αγοράς.

Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ αυτών των παραγόντων είναι απαραίτητη τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και από πλευράς φορέων του κλάδου, ώστε να προσανατολιστούν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, ο κλάδος των ξενοδοχείων, πέραν του αυστηρού πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών, υγιεινής και ασφάλειας που τηρεί βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας -με σημαντικό κόστος επενδύσεων στον τομέα αυτό- και των ρυθμισμένων, εδώ και δεκαετίες, εργασιακών σχέσεων διασφαλίζοντας συνθήκες εργασιακής ειρήνης στη χώρα μας, καλείται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει και ένα πρωτοφανές, σύνθετο και διαρκώς αυξανόμενο μίγμα οικονομικών βαρών, δυσανάλογο μάλιστα με αντίστοιχα βάρη παράλληλων δραστηριοτήτων στον χώρο της φιλοξενίας, όπως αυτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα ως οικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 25% ετησίως τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα στους περισσότερους δυναμικούς προορισμούς οι κλίνες που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτές των ξενοδοχείων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, σε σχετική μελέτη της Grant Thornton, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επισημαίνεται ότι, σε πανελλαδικό επίπεδο, από το 2019 έως το 2023 οι κλίνες της οικονομίας διαμοιρασμού αυξήθηκαν κατά 100%, φτάνοντας τις 857,7 χιλιάδες, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι ξενοδοχειακές κλίνες ανέρχονται σε 886,1 χιλιάδες, έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 3,5%.

Τα ανωτέρω συγκριτικά στοιχεία για την αύξηση των κλινών μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πολλούς προορισμούς της χώρας καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην κλάδο της φιλοξενίας, με μια ανεξέλεγκτη επέκταση της δραστηριότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση σχεδόν δεκαπλάσιους από εκείνους των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιβάρυνση των υποδομών, σε ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, σε στεγαστικό πρόβλημα και σε αύξηση των μισθωτικών αξιών ακινήτων για κύρια κατοικία.

ΑΚΟΜΗ και τα πρόσφατα -κατά βάση περιοριστικού και προσωρινού χαρακτήρα- «μέτρα» που ανακοινώθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης για τη συγκράτηση του φαινομένου, δείχνουν παντελώς αδύναμα να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τις όποιες ολέθριες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, καθώς το όφελος που απορρέει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έναντι των μακροχρόνιων είναι πολλαπλάσιο.

Και όσο οι ρυθμοί επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα αυξάνονται, τόσο θα μειώνεται (για λόγους μικροπολιτικής οπτικής) η πραγματική βούληση της κυβέρνησης να κάνει τις τομές που πρέπει για να επέλθει μια ισορροπία στην αγορά των καταλυμάτων με όρους ισονομίας απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο και τη βραχυχρόνια μίσθωση.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ τέτοιο κλίμα οι θέσεις των συλλογικών οργάνων του κλάδου της φιλοξενίας είναι κάθετες: η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει μέτρα ελέγχου της αγοράς απέναντι στην ανεξέλεγκτη και άνευ ρυθμιστικού πλαισίου επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μετριαστεί ο κοινωνικός, οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος και να μην κινδυνεύσει από συρρίκνωση ένας κλάδος με υψηλό πολλαπλασιαστή και με τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ, στο εισόδημα και την απασχόληση.

Οφείλει η πολιτεία να θεσπίσει άμεσα λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και ένα εργαλείο ελέγχου τήρησης του πλαισίου αυτού, ώστε η εν λόγω δραστηριότητα να αναπτύσσεται προς όφελος του κλάδου συνολικά.


Τoυ Δρ. Κωνσταντίνου Μαρινάκου, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων


Πηγή: www.naftemporiki.gr

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Το «κράτος των Αθηνών» κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: Μας δουλεύει....


 

Ακόμα περιμένουμε εδώ και μήνες, τα όσα υποσχέθηκαν οι περιπλανώμενοι παράγοντες, κυβερνητικοί και μη, που πέρασαν από το νησί της Ρόδου και είδαν τη χαώδη κατάσταση στην οποία οδηγείται το μεταναστευτικό! Όλα όσα μας έταξαν, για ακόμα μια φορά, αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα. Λόγια και θεωρίες. Από πράξεις τίποτα. 

Και αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο κέντρο της Ρόδου, με τους 350 τουλάχιστον μετανάστες, που μη έχοντας άλλη επιλογή, κατέλαβαν πάρκα, πλατείες, τα υπόστεγα σε κτήρια του δήμου και της περιφέρειας. Ανθρώπους στο έλεος του Θεού, να στήνουν αυτοσχέδιους καταυλισμούς με χαρτόκουτα, υπαίθρια κουρεία, μπάνια και να αφοδεύουν όπου βρουν.  

Την ίδια στιγμή, αντί ο αριθμός να μειώνεται, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Κι ούτε με μέσα και λιμενικούς ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες μας, για να αποτρέψουν τα κυκλώματα διακινητών να θησαυρίζουν, διακινώντας ανθρώπινο πόνο, ούτε με αστυνομικούς για να ταυτοποιούν τους παράνομους μετανάστες και να τους στέλνουν στα κέντρα υποδοχής.

Πού παραπέμπει όλο αυτό: Στο αδιέξοδο που βλέπουμε, για να αποδεχθούν άπαντες το «προσωρινό» υποτίθεται hot spot. 

Αυτός ο τόπος, έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι δεν φοβάται τους μετανάστες. Τους δικούς μας, είναι που τρέμουμε με τα μουλωχτά καμώματα που ετοιμάζουν για εμάς, χωρίς εμάς! 


(Από τους Αντίλαλους της Ροδιακής)

Ρόδος: Λύση στο πρόβλημα των προσφύγων αναζητεί η δημοτική αρχή – Δυσφορία για τη στάση της κυβέρνησης


Στον χώρο πίσω από το δημαρχείο προσανατολίζεται ο δήμαρχος Ρόδου να συγκεντρώσει τους πρόσφυγες που είναι διασκορπισμένοι σε πάρκα, παρτέρια και πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της πόλης. «Πρέπει  να βρίσκονται σε ένα χώρο που να υπάρχουν σκηνές, χημικές τουαλέτες και μια στοιχειώδης φροντίδα. Υπάρχουν θέματα ασφάλειας και υγιεινής» δήλωσε ο Αλέξανδρος Κολιάδης, για να προσθέσει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, δεν μπορεί να συνεχιστεί. 



«Έχουμε κουραστεί. Θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε, για το καλό της Ρόδου, αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς. Έχουμε δώσει περισσότερους από 3 μήνες περιθώριο για να βρουν μια λύση και δεν το έκαναν. Δεν πάει άλλο» είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στην κυβέρνηση. «Το πρόβλημα δεν τους ενοχλεί εκεί πάνω (σ.σ. στην κυβέρνηση), αλλά εμάς μας ενοχλεί πάρα πολύ» 


«Έχουμε κουραστεί. Θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε, για το καλό της Ρόδου, αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς. Έχουμε δώσει περισσότερους από 3 μήνες περιθώριο για να βρουν μια λύση και δεν το έκαναν. Δεν πάει άλλο» είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στην κυβέρνηση. «Το πρόβλημα δεν τους ενοχλεί εκεί πάνω (σ.σ. στην κυβέρνηση), αλλά εμάς μας ενοχλεί πάρα πολύ» 




Πηγή: www.ertnews.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More