Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2022

4 μακρινά νησιά που αξίζει να βάλετε στο πλάνο σας φέτος

 


Τι θα λέγατε αν αντί για 5 ώρες στο πλοίο, κάνατε λίγο παραπάνω, αλλά με σκοπό να φτάσετε σε προορισμούς με ξεχωριστή ομορφιά σε πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας;

Κάρπαθος, στην εσχατιά του Αιγαίου
Το πλοίο θα κάνει περίπου ένα 24ωρο για να σας αφήσει στο λιμάνι της Καρπάθου, ωστόσο υπάρχει και η επιλογή του αεροπλάνου αν θέλετε να εκμηδενίσετε τις αποστάσεις και να βρεθείτε πιο άμεσα στο ιδιαίτερο αυτό νησί. Η Κάρπαθος φημίζεται για τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της στις πανέμορφες παραλίες της Λευκός, Κυρά Παναγιά, Άμπελα, Διακόφτι και για τα διαφορετικά χωριά της, με πρωταγωνιστή την Όλυμπο που μοιάζει αποκομμένη από το υπόλοιπο νησί, σε απόσταση 1 ώρα από τα Πηγάδια, όπου θα συναντήσετε πιο έντονη την παράδοση του νησιού. Το Μεσοχώρι είναι επίσης πανέμορφο χωριό για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, το Όθος είναι το πιο ψηλό, με ένα ιδιαίτερο Λαογραφικό Μουσείο, στις Πυλές σας περιμένει το Αγροτικό Μουσείο και η Αρκάσα μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριό σας, αν θέλετε περισσότερη ησυχία και νησιώτικη ατμόσφαιρα. 

Σύμη, για ρομάντζο και συμιακό γαριδάκι
Τα θαλασσινά είναι αφροδισιακά, το ίδιο και το νησί της Σύμης στα Δωδεκάνησα, ένα νησί που δεν μπαίνει εύκολα στους προορισμούς διακοπών, αν και θα έπρεπε. Είναι ιδανικός προορισμός για ρομαντζάδες, με γραφικό λιμάνι που θεωρείται από τα πιο γραφικά της χώρας, δεκάδες μικρές παραλίες και όμορφο, καλοκαιρινό σκηνικό με παστέλ σπίτια, παραδοσιακές ταβέρνες, μπαράκια και ό,τι χρειάζεται ένας προορισμός διακοπών. Εκεί θα βουτήξετε στον αμμουδερό Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο που θεωρείται η πιο εντυπωσιακή του νησιού, την Αγία Μαρίνα στα βόρεια, τη βοτσαλωτή Γυάλα κι έπειτα θα πάτε για συμιακό γαριδάκι από την πηγή. Όλα αυτά 15 ώρες μακριά από την Αθήνα με το πλοίο.


Λέσβος, η αρχόντισσα του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας δεν αστειεύεται, αφού μετρά έκταση 1630 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, αν θέλετε να δείτε τα βασικά σημεία του. Η Μυτιλήνη είναι το πρώτο μέρος που θα δείτε, με τα διατηρητέα νεοκλασικά και δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κτίρια, το μοναδικό καμπαναριό της Ελλάδας νεογοτθικού ρυθμού στη μητρόπολη και τον Πύργο της Μυτιλήνης μπελ επόκ ρυθμού. Ωστόσο και στο υπόλοιπο νησί σας περιμένουν αξιοθέατα και όμορφα μέρη. Εξερευνήστε το Πλωμάρι, επισκεφτείτε το μαγευτικό Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, δίπλα στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού, όπως και τα Κάστρα της Μυτιλήνης και του Μολύβου, στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας. Ο Μόλυβος είναι ένα υπέροχο χωριό που μοιάζει με νησιώτικο Πήλιο και αξίζει να φτάσετε στα βορειοανατολικά του νησιού για να το δείτε ή και να μείνετε. Για δροσερές, αλλά και «καυτές» βουτιές, κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή Ερεσό με την αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά, στον Μόλυβο, για παγωμένα νερά, στην απόκοσμη και θερμή Άργενο για καυτά μπάνια και στη Σκάλα Καλλονής για περισσότερη φασαρία με beach bar και ουζερί στην αμμουδερή παραλία. Στη Λέσβο μπορείτε να φτάσετε με πλοίο, έπειτα από 12-18 ώρες, αλλά υπάρχει πάντα και η επιλογή του αεροπλάνου, όπου σε 40 λεπτά θα είστε εκεί. 


Νίσυρος, για ατέλειωτα πανηγύρια
Στη Νίσυρο θα πάτε τον Αύγουστο για να ζήσετε τα παραδοσιακά της πανηγύρια και τους πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγίας. Πέρα, όμως, από τα πανηγύρια, το ηφαιστειακό αυτό νησί της άγονης γραμμής θα σας κάνει να νιώσετε τη διαφορετικότητα του τόπου, με επίκεντρο το ηφαίστειο. Για μπάνιο θα πάτε στην Παχιά Άμμο με τη μαύρη άμμο, στο Γιαλισκάρι, στο Αυλάκι που είναι από τις πιο μακρινές παραλίες κι αν δεν θέλετε αποστάσεις, θα παραμείνετε στην παραλία Χοχλάκοι. Γενικά κυριαρχούν τα μαύρα βότσαλα και η μαύρη άμμος λόγω του ηφαιστείου, που θα δώσουν άλλη αίσθηση στο μπάνιο σας, ενώ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα έχουν και τα χωριά, από το Μανδράκι μέχρι τον Εμπορειό και από τα Νικιά μέχρι το χωριό Πάλοι. Η απόσταση με το πλοίο είναι κάτι παραπάνω από 13 ώρες, ενώ πλοία θα βρείτε 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr μέσω www.clickatlife.gr

 

 

 

 


 


Το "deal" Ερντογάν για τα F16 και το αφήγημα της Αθήνας περί αναδίπλωσης


Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

 

Ο δρόμος για την πώληση νέων F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία φαίνεται πως ανοίγει, βάζοντας ξανά την Άγκυρα στην κούρσα των εξοπλισμών και στο “ραντάρ” της Ουάσινγκτον μετά από μία μακρά περίοδο απομόνωσης λόγω της αγοράς των ρωσικών S400.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος των παζαριών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όλο το προηγούμενο διάστημα με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν- Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συνάντησε χθες και δια ζώσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Μαδρίτη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, γεγονός που επιβεβαιώνει πως αν μη τι άλλο συζητήθηκε το θέμα των F16.

H Tουρκία έχει ήδη εκφράσει από τον Οκτώβριο την πρόθεση να αγοράσει 40 νέα μαχητικά τύπου F-16 από την Lockheed Martin αλλά και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων μαχητικών της (αυτού του τύπου).

Υπενθυμίζεται δε ότι στα μέσα του Μαίου η Τουρκία είχε θέσει ως όρο την επιστροφή της και στο πρόγραμμα παραγωγής αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της για την απόκτηση των ρωσικών S-400, για να πει το "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Λίγο πριν τη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Celeste Wallander δήλωσε δημοσίως ότι “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F16 της Τουρκίας”, ότι “αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά” και ότι αυτό “θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ.” Αμερικανός αξιωματούχος πάντως επέμενε ότι οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτα στην Άγκυρα για να άρει το βέτο. Αλλά ως γνωστόν στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δε λέγονται...

Την ίδια στιγμή, “έφευγε” το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για αγορά 20 + 20 μαχητικών αεροσκαφών F35 από τις ΗΠΑ. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πάντως ότι η αποστολή του αιτήματος αυτή είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό, καθώς πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Με την τριμερή συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία, η Τουρκία πήρε δεσμεύσεις για αυτό που ονομάζει τρομοκρατία συμπεριλαμβανομένων των γκιουλενιστών, αν και κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι οι δύο χώρες θα κινηθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πήρε επίσης δήλωση στήριξης της συμμετοχής της στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ), καθώς και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Αλλά και άρση του εμπάργκο πώλησης οπλισμού από Σουηδία και Φινλανδία. Και πήρε επίσης το πράσινο φως ουσιαστικά για εισβολή στη Συρία.

Ο Μπάιντεν πάντως κατα τη συνάντηση με τον Ερντογάν έθεσε τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο (προς ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης) και τη Συρία.

Ο τουρκικός τύπος υποδέχθηκε σε κάθε περίπτωση πανηγυρικά το deal του Τούρκου προέδρου στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά η εφημερίδα Σαμπάχ έκανε λόγο για “θρίαμβο Ερντογάν”. Και στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν στη συμφωνία αυτή εγγυήσεις για τη τουρκική επιιθετικότητα κατά της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση πάντως βλέπει “αναδίπλωση” Ερντογάν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου σταμάτησαν στο ρεαλισμό. Το γεγονός δε ότι ο Ερντογάν χθες “ξέχασε” το Αιγαίο και αν κρίνει κανείς από την αναφορά Μπάιντεν στην ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, πιθανόν να αποφύγει να το θυμηθεί και σήμερα, αξιολογείται ως θετικό απο την ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν εξάλλου ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε χωρίς να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και ότι η συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ενώ υπενθύμιζαν ότι οι ευσεβείς πόθοι της Τουρκίας να συμμετάσχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια της ΕΕ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς το “ΟΚ” της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η κυβερνητική πλευρά θεωρούσε επίσης ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με την αναφορά στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

Το πραγματικό ερώτημα όμως δεν είναι εάν κέρδισε ή εάν έχασε η Τουρκία στη Μαδρίτη. Αλλά τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο ή βγάλει γεωτρύπανο στην Κρήτη... 

 

Βίκυ Σαμαρά 

Νεότερες ειδήσεις -->> news247.gr

 

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022

DW: «Απλησίαστες οι διακοπές στην Ελλάδα»


Στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα εστιάζει ο γερμανικός τύπος.

 

«Ακριβή Ελλάδα: Για πολλούς ντόπιους οι διακοπές έχουν γίνει απλησίαστες» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση του δημοσιογραφικού δικτύου RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland), που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες. 

Το ρεπορτάζ αρχίζει με ένα παράδειγμα: «Με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ η οικογένεια της Ελένης και του Γιώργου Κοντογιώργη ανήκουν στον μέσο όρο στην Ελλάδα. 

Ο 30χρονος οικογενειάρχης είναι αστυνομικός, η 31χρονη σύζυγός του εργάζεται με μειωμένο ωράριο σε νηπιαγωγείο, στο οποίο πηγαίνουν και οι κόρες του ζευγαριού, τριών και πέντε ετών. 

Κανονικά ήθελαν να πάνε διακοπές τον Αύγουστο στην Πάρο για 14 μέρες, όπως έκαναν και τα προηγούμενα τρία χρόνια. ‘Αλλά τελικά το ακυρώσαμε', λέει η Ελένη. 

Το ξενοδοχείο τους έχει αυξήσει τις τιμές κατά 25% σε σχέση με πέρσι». 

Αντί για την Πάρο, «έκλεισαν παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι με 95 ευρώ το βράδυ. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων τα αεροπορικά εισιτήρια θα στοιχίσουν περίπου 2.000 ευρώ, αλλά όπως λέει ο Γιώργος Κοντογιώργης, ‘συνολικά οι διακοπές στα Εμιράτα θα μας έρθουν φθηνότερα από τις Κυκλάδες'».

Η ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει ότι «σύμφωνα με ετκτιμήσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Mabrian, οι τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 110% σε σύγκριση με το έτος 2019, προ κρίσης. 

Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων η αύξηση ανέρχεται στο 63%, για τριών αστέρων στο 19%. 

Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 11,3%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών. 

Τα πάντα ακριβαίνουν, από το ξενοδοχείο μέχρι το φαγητό στην ταβέρνα και το ποτό στο μπιτς-μπαρ ή το ενοκιαζόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτά προστίθενται οι υψηλές τιμές της βενζίνης. Στα ελληνικά νησιά, σε πολλά πρατήρια, ένα λίτρο βενζίνης σούπερ στοιχίζει πάνω από 2,70 ευρώ».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

ΣουλταΝΑΤΟ...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το -->> tvxs.gr

«Ναι» της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ


Σε συμφωνία που οδηγεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει το βέτο απέναντι στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας κατέληξε η τετραμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινάει την Τρίτη στη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχει ανακοινωθεί συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Ρατζέπ Ταγίπ Εντρογάν στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι – Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τι πήρε η Τουρκία από την συμφωνία

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκία πήρε «αυτό που ήθελε» από την συμφωνία.

Συγκεκριμένα, τουρκικά Μέσα αναφέρουν πως «Η Τουρκία εξασφάλισε "την πλήρη συνεργασία" της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες».

Όπως αναφέρεται, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς (εμπάργκο). Θα συγκροτήσουν επίσης έναν δομημένο μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Επίσης συμφωνήθηκε η «επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» τονίζεται όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Ακόμα, σύμφωνα με την Τουρκία, συμφωνήθηκαν τα εξής:

Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των
παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

• Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

 

-->> tvxs.gr 

 

 

 

 

 

Τι συμβαίνει με τον ρωσικό τουρισμό εντός και εκτός Ρωσίας


 

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ο Ρωσικός τουρισμός στο εσωτερικό της χώρας καταρρέει όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις, ενώ οι Ρώσοι αναζητούν πτήσεις για να πάνε διακοπές εκτός της χώρας τους.

 

«Βουτιά στο κενό» για τον εισερχόμενο διεθνή τουρισμό στη Ρωσία, που μετρά ανεπανάληπτες απώλειες, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για το αν θα μπορέσει να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Την ίδια ώρα οι Ρώσοι τουρίστες αναζητούν εναγωνίως πτήσεις για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, έστω προς στις ελάχιστες χώρες που επιτρέπεται.

Οι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας δηλώνουν ότι πρακτικά δεν υπάρχουν ξένοι τουρίστες στη Ρωσία αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο γιατί δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πτήσεις, όσο και για άλλους λόγους, όπως οι περιορισμοί στην έκδοση βίζα, την αδυναμία πληρωμής με τραπεζικές κάρτες κ.α. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου για τη θερινή περίοδο του 2022, η ροή των τουριστών στα κλασικά αξιοθέατα θα μειωθεί περισσότερο από 95% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Εκπρόσωπος του tour operator Intourist δήλωσε ότι η ζήτηση εισερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία από οργανωμένους ταξιδιώτες και μεμονωμένους τουρίστες από τις κύριες εισερχόμενες αγορές, που είναι οι χώρες της Ευρώπης, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, έχει ουσιαστικά σταματήσει.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τον τουρισμό το 2019 ανήλθαν σε πάνω από 11 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 2 δισ. δολάρια. Αντί για ξένους τουρίστες, τα ξενοδοχεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, θα υποδεχθούν τουρίστες από τις περιοχές της Ρωσίας, οι οποίοι όμως προτιμούν χαμηλής και μεσαίας τιμής καταλύματα, κυρίως ξενοδοχεία 3 αστέρων.

Οι Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν

Οι Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν κυρίως προς την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, αν και η ροή το Μάιο ήταν μειωμένη κατά 62,4% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρώσικης ένωσης των tour operator ΑΤΟΡ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σημαντικά, προσεγγίζοντας τους όγκους πριν από την πανδημία στα θέρετρα της Τουρκίας. Το Μάιο που μας πέρασε την Τουρκία επισκέφτηκαν 3,8 εκατομμύρια τουρίστες, μόλις 5% λιγότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του ’19.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι που πήγαν στην Τουρκία διακοπές το Μάιο ήταν 362.676, αντί 963.000 το Μάη του 2019 και βρέθηκαν στην 3η θέση, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 9,48% της συνολικής ροής ξένων τουριστών. Η ATOR υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για αυτήν την κατάσταση δεν είναι η μείωση της ζήτησης για την Τουρκία από τη Ρωσία, αλλά η έλλειψη των αεροπορικών μεταφορών.

Οι Ρώσοι πράκτορες τώρα εκτιμούν ότι τον Ιούνιο, η τουριστική ροή προς την Τουρκία από τη Ρωσία θα είναι ακόμα καλύτερη από ότι τον Μάιο. Ο αριθμός των πτήσεων από ρωσικές πόλεις έχει αυξηθεί και ο κατάλογος των περιοχών που αναχωρούν έχει διευρυνθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς και σύμφωνα με τα προγράμματα πτήσεων, η Ρωσία μπορεί, έως τα τέλη Ιουνίου, αν όχι να ανακτήσει την ηγετική της θέση στον τουρκικό τουρισμό, αλλά σίγουρα να εκτοπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο και να πάρει τη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία στη λίστα με τις βασικές αγορές εισόδου της Τουρκίας.

Εντωμεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε πρόσκαιρα όταν ανακοινώθηκε από το ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα, ότι ακυρώνεται λόγω τεχνικών προβλημάτων η έκδοση βίζας στους Ρώσους. Την επόμενη μέρα το Προξενείο ανακοίνωσε ότι τα κέντρα έκδοσης βίζας της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά από τις 27 Ιουνίου.

 

Βίκυ Βαμιεδάκη 

Νεότερες ειδήσεις -->> news247.gr 

 

Τρίτη, Ιουνίου 28, 2022

Στον «ύπνο» πιάστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ξέχασε να υποβάλλει ένσταση για το «Turkaegean»


 

Σοβαρά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM), σχετικά με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «turkaegean» από την Τουρκία.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο EUTM από το Σεπτέμβριο του 2021 έως και το Δεκέμβριο του 2021 η χώρα μας θα μπορούσε να υποβάλλει ένσταση κατά της τουρκικής αίτησης για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «turkaegean». Ωστόσο ουδέποτε προέβη σε μια τέτοια κίνηση. Κάτι που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς από ότι φαίνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον «ύπνο». Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ημερομηνίες και την πορεία της τουρκικής αίτησης σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι κατοχυρωμένα στην ΕΕ.

Τον Ιούλιο του 2021 και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε. Η ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η διαδικασία της ανακοπής διήρκησε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της. Μερικές μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 το «turkaegean« κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύτηκε. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια.


 

Υπουργείο Εξωτερικών και Τουρισμού το είχαν πάρει γραμμή;

Είναι άγνωστο γιατί η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλλε αίτηση ανακοπής κατά της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου, όπως είχε κάθε δικαίωμα. Δεν το αντιλήφθηκε κανείς στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη; Το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Τουρισμού, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και οι αρμόδιοι υπάλληλοι το ανακάλυψαν εκ των υστέρων; Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία και θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άμεσα.

Εκ των υστέρων βέβαια, όταν η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε με «τη γίδα στην πλάτη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει στην ΕΕ για την κατοχύρωση του όρου του «Turkaegean». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του EUTM η Ελλάδα είχε δικαίωμα να καταθέσει ένσταση από το 2021.

Το τουρκικό σποτ – ντροπή για τη χώρα μας

Να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί ήδη το «Turkaegean» στα διαφημιστικά σποτ που προβάλλει για την προσέλκυση τουριστών. Την ώρα δηλαδή που ο Ταγίπ Ερντογάν συστηματικά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει απειλές η κυβέρνηση «Μητσοτάκη» έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να χρησιμοποιεί τον όρο Αιγαίο «για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών» σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή. Το τουρκικό σποτ έχει ανέβει μάλιστα στο youtube από την 1η Μαρτίου όπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο. Εάν δεν το ανακάλυπταν τα ΜΜΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμη θα απολάμβανε τον «ύπνο του δικαίου».


Βαγγέλης Τριάντης 

Διαβάστε επίσης: Turkaegean: Που μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τον όρο η Τουρκία (Έγγραφο)

Νεότερες ειδήσεις -->> documentonews.gr 

TUI: Σε αναζήτηση επιπλέον χωρητικότητας στην Ελλάδα – "Γεμίζουν Κως και Ρόδος, τα last minute ακριβαίνουν"


 

Σε αγώνα διεύρυνσης της χωρητικότητάς της σε Μεσογειακούς προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα, επιδίδεται ο μεγάλος τουρ οπερέιτορ TUI Γερμανίας, καθώς, όπως επισημαίνει ο διευθυντής Stefan Baumert, η ζήτηση διακοπών για αυτό το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ισχυρή και συστηματικά ξεπερνά τα επίπεδα 2019.

Η ΤUI επιδιώκει να διασφαλίσει μεγαλύτερη χωρητικότητα στους δημοφιλείς προορισμούς σε περίπτωση που τα πράγματα «στενέψουν» περαιτέρω τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, διεξήγαγε επιτυχείς διαπραγματεύσεις με ξενοδοχεία σε ορισμένα Ελληνικά νησιά, αλλά και σε προορισμούς της Τουρκίας, των Καναρίων, της Αιγύπτου, της Κύπρου και του Κέιπ Βέρντε. Ιδιαίτερα στην Κω και τη Ρόδο, η ζήτηση θα πιέσει πολύ τις χωρητικότητες στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, τόνισε ο κ. Baumert.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρουσιάζουν επίσης ισχυρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Η TUI λάνσαρε ένα επιπλέον αεροσκάφος στην Αττάλεια για το φθινόπωρο και προσέθεσε 18.000 επιπλέον θέσεις στο πρόγραμμά της.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ενώ οι τρέχουσες τιμές των πακέτων, οι οποίες «κλείδωσαν» μέσα από συμβόλαια, δεν συμβαδίζουν με τις αυξημένες τιμές που καταγράφονται αυτή την περίοδο, μόλις τα αποθέματα των πακέτων αυτών εξαντληθούν, κάτι που, όπως είπε, θα γίνει σύντομα, το κόστος θα βασίζεται στις τρέχουσες υψηλές τιμές και στο αυξημένο κόστος καυσίμων και φαγητού. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι last minute κρατήσεις να μην είναι όσο φθηνές ήταν πριν από την πανδημία, με τις αυξήσεις που θα κυμαίνονται έως +10% να αποτελούν τον κανόνα σε αυτό το κομμάτι.

 


 

Η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες - Και ταξιδιωτική οδηγία για «μη ασφαλή χώρα»


 

Στην απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών προχωρά η Ρωσία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε τους Έλληνες διπλωμάτες ως «personea non gratae» και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σε οκτώ ημέρες.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”.

Στον πρέσβη παραδόθηκε σημείωμα με την κοινοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν “personae non gratae” και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Ενημερώθηκε και για άλλα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία των ελληνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό στη Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των μη φιλικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε».

 


Η αντίδραση της Ελλάδας

Για αβάσιμη απόφαση των ρωσικών αρχών κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναλυτικά:  «Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Επίθεση και από τον Ρώσο Πρεσβευτή: Μη ασφαλής η Ελλάδα για τους Ρώσους

Της απέλασης των Ελλήνων διπλωματών ακολούθησε επίθεση του Ρώσου πρεσβευτή στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ. Όπως είπε οι ελληνικές Αρχές διέκοψαν τις επαφές με τη ρωσική Πρεσβεία και το γενικό Προξενείο, υπογραμμίζοντας πως η ρωσική διπλωματική αποστολή είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Ρώσους εάν χρειαστεί, αλλά οι δυνατότητες είναι πλέον περιορισμένες.

Όπως αναφέρεται σε ρωσικά ΜΜΕ, «ο Ρώσος Πρέσβης προτρέπει τους Ρώσους που σχεδιάζουν διακοπές στην Ελλάδα να βρίσκονται σε επαγρύπνιση» για εκδηλώσεις εθνικισμού από την πλευρά των ουκρανών που ζουν στη χώρα. Ο Μασλόφ τόνισε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί κάνοντας λόγο για πρόσθετες μεγάλες δυσκολίες για διακοπές στην Ελλάδα λόγω της διακοπής από την ελληνική πλευρά της αεροπορικής επικοινωνίας με τη Ρωσία.

«Εάν οι Ρώσοι πολίτες επισκεφθούν την Ελλάδα, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, να παραμείνουν σε εγρήγορση, να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί εθνικιστές. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ο ρώσος πρέσβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής του 4ου  ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Γιούρι Πίλιπσον, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα δε συνιστά πλέον ασφαλή χώρα για διακοπές Ρώσων πολιτών, καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές για διακριτική συμπεριφορά και επιθετικότητα κατά Ρώσων πολιτών.

 

Νεότερς ειδήσεις -->> tvxs.gr 

 

 

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022

Η Τουρκία κατοχύρωσε στην Ε.Ε. τον εμπορικό όρο «Τουρκικό Αιγαίο»


 

Γ. Κατρούγκαλος: «Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της»

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανοίγει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων (EUIPO) να αναγνωρίσει, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, τον εμπορικό όρο «Τουρκικό Αιγαίο» (Turkaegean). Ερωτήματα τίθενται πώς ελήφθη αυτή η απόφαση και πώς ενήργησε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση.

Ο όρος κατοχυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού και θα έχει ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έως τον Ιούλιο του 2031.

Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η EUIPO αναγνώρισε τον όρο «Turkey» για τουριστικούς σκοπούς και έδωσε την άδεια να χρησιμοποιείται συνδυαζόμενος με το Αιγαίο για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ακολουθεί το σχετικό διαφημιστικό βίντεο του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού

 

*

«Όχι» -προσωρινά- από τις ΗΠΑ 

Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ, απέρριψε τον Ιούνιο το σχετικό αίτημα να αναγνωριστεί ο όρος, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν λάθη στην αίτηση και έδωσε περιθώριο 6 μηνών στις τουρκικές αρχές να υποβάλουν εκ νέου αίτημα. 

Πάντως, ο εμπορικός όρος «Turkaegean» εμφανίζεται ενεργός σε Αυστραλία, Μπρουνέι, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις σε ακόμη 15 χώρες. 

Γ. Κατρούγκαλος: «Επιθετικό» σήμα, απαράδεκτη η αποδοχή του από την Ε.Ε. 

Αναφερόμενος στην αποκάλυψη της εφημερίδας «Ναυτεμπορικής», και στο συγκεκριμένο γεγονός, με ανάρτησή του στο Τwriter, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρει τα εξής: 

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της». 

 

--->> efsyn.gr 

Επέλαση ξένων ξενοδόχων στην Ελλάδα - Θα εκτοπίσουν τις μεγάλες εγχώριες αλυσίδες και από Ρόδο - Κω;


Ανοίγουν συνεχώς νέα ξενοδοχεία στη χώρα μας, πολλά από τα οποία ανήκουν σε ξένους επενδυτές. Κάποιοι από αυτούς «απειλούν» τις πρώτες θέσεις των ελληνικών ξενοδοχειακών Ομίλων, τουλάχιστον σε αριθμό μονάδων.

 

Επενδυτικός «πυρετός» και μάλιστα υψηλός επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με την πανδημία, όπως φάνηκε, να μην επηρεάζει τα σχέδια των ξένων επενδυτών που σχεδόν καθημερινά ανοίγουν ξενοδοχεία στη χώρα μας, τα περισσότερα στη θέση παλαιότερων που εξαγόρασαν και ανακαίνισαν.

Ισραηλινοί, Κινέζοι, Κύπριοι και άλλοι επιχειρηματίες «βάζουν για τα καλά πόδι» στον ξενοδοχειακό χάρτη της Ελλάδας, ανοίγοντας φέτος ένα μεγάλο αριθμό μονάδων και ανακοινώνοντας μεγαλεπήβολα σχέδια επέκτασης, πολλά από τα οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο. Οι μεγάλες παραδοσιακές οικογένειες της χώρας, δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, αφού επίσης εξακολουθούν να επενδύουν σε νέες μονάδες. 

Την ίδια ώρα, αρκετά ξενοδοχεία βρίσκονται πλέον στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και πωλούνται σε πλειστηριασμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κατασχεμένα «φιλέτα» έχουν ήδη πουληθεί και ενώ μένουν αρκετές δεκάδες μονάδες να περιμένουν νέους ιδιοκτήτες, που όμως οι περισσότερες είναι προβληματικές και μένουν στα αζήτητα.

Ισραηλινοί VS Grecotel

Την πλέον δυναμική ανάπτυξη στη χώρα μας εμφανίζει η αλυσίδα Brown Hotels, ισραηλινών συμφερόντων, που τους τελευταίους μήνες ανοίγει το ένα resort πίσω από το άλλο, διαθέτοντας ήδη δυνατή παρουσία στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πλήρως ανακαινισμένα και με νέο όνομα εννέα μονάδες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν 15. Το επενδυτικό της πλάνο της εταιρείας για την επόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, τα οποία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή της ανάπτυξης.

Μέσα στο 2022, ο ξενοδοχειακός Όμιλος θα εγκαινιάσει ακόμα τρία ξενοδοχεία στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τα: Brown Spices, Domino House και House Sans Rival, ενώ ήδη εγκαινιάστηκαν και τα πρώτα resorts της αλυσίδας στην Κόρινθο, Χαλκίδα, την Ερέτρια και την Κέρκυρα, ενώ αναμένεται αυτό των Χανίων.

Με 42 μονάδες σε όλη τη χώρα, η Brown Hotels θα ξεπερνούσε σήμερα το χαρτοφυλάκιο 40 ξενοδοχείων του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, που είναι και η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα της χώρας με δυναμικότητα 17.000 κλινών στις μονάδες του. Τα ξενοδοχεία του Ομίλου είναι 4 και 5 αστέρων και βρίσκονται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο και Κω, καθώς και σε αστικούς όπως Αθήνα και Σούνιο, Πελοπόννησος, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. O Όμιλος Grecotel ενίσχυσε φέτος την παρουσία του στην Κέρκυρα, με τη λειτουργία τέταρτου ξενοδοχείου στο νησί. Η νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα του Ομίλου με την επωνυμία Grecotel Costa Botanica, βρίσκεται στην περιοχή Αχαράβη και διαθέτει 401 δωμάτια.

Κινέζοι VS Mitsis Hotels

Η κινεζική Fosun που «κληρονόμησε» τα ξενοδοχεία του πτωχευμένου κολοσσού Thomas Cook στην Ελλάδα, ήδη δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας με τέσσερις μονάδες, ενώ φέτος άνοιξαν άλλες τέσσερις, κάτω από τα brands «Casa Cook» και «Cook's Club». Στο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνονται τουλάχιστον 17 πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που πρόκειται να λειτουργήσει σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς. Στο στόχαστρο στης Fosun είναι η Αθήνα, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Ζάκυνθος, η Θάσος, η Χαλκιδική, λουτροπόλεις της ενδοχώρας, καθώς και άλλα νησιά, όχι απαραίτητα σε κύριους προορισμούς, αλλά και σε πιο άγνωστους.

Φτάνοντας τις 17 μονάδες σε όλη τη χώρα ο όμιλος Fosun θα ισοφάριζε τον Όμιλο Mitsis Hotels, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη ιδιόκτητη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα. Διαθέτει 17 ξενοδοχεία στο δυναμικό του σε κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς όπως στην Αθήνα, τα Καμένα Βούρλα, την Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις δύο εταιρείες, ο όμιλος Mitsis Hotels φαίνεται ότι έκλεισε συμφωνία με τον Όμιλο Aldemar για την απόκτηση των δυο μονάδων του δεύτερου στην Κρήτη.

Οι άλλοι μεγάλοι ξένοι παίχτες

Από τον Ιούνιο του 2020, το επενδυτικό σχήμα της Henderson Park και της Hines, αγόρασε πέντε μονάδες στην Κρήτη, ενώ πέρυσι εξαγόρασε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Out of the Blue, που άνηκε στην οικογένεια Καψή, στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο. Οι εταιρείες λειτουργούν ήδη το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Αθήνα, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στο στάδιο επέκτασης.

Δυναμικά αναπτύσσεται και ο Όμιλος Sani/Ikos που σήμερα μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort, Ikos Resorts, λειτουργεί δέκα ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα, σε Χαλκιδική, Κέρκυρα, και Κω, ενώ σχεδιάζει την επέκταση του στα Χανιά της Κρήτης και αλλού.

Ο Κυπριακός Όμιλος της Louis, μπορεί να πώλησε κάποιες από τις μονάδες του στα Επτάνησα, σήμερα διατηρεί στην Ελλάδα έξι ξενοδοχεία σε Μύκονο, Κρήτη Κέρκυρα και Ρόδο και 20 ξενοδοχεία σε Λευκωσία, Πάφο, Λεμεσό, Πρωταρά και Πόλη Χρυσοχούς.

Μεγάλα επενδυτικά τουριστικά σχέδια για την Κρήτη έχουν ανακοινώσει και οι Όμιλοι Λεπτού και Φωτιάδη. 

Βίκυ Βαμιεδάκη

==>> news247.gr 

 

Κυριακή, Ιουνίου 26, 2022

Στο στόχαστρο τουριστών από άλλες ηπείρους μπήκε η Ελλάδα - Ερευνα European Travel Commission


Η χώρα μας καταλαμβάνει μία θέση στη 10άδα των αγαπημένων ευρωπαϊκών προορισμών Βραζιλιάνων, Καναδών, Αμερικανών και Γιαπωνέζων ταξιδιωτών, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

 

Μία θέση στο top 10 των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, η Βραζιλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, καταλαμβάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC), παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για την Ευρώπη ως προορισμό, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της υγειονομικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, παραμένει στα προ πανδημίας επίπεδα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για διακοπές για Βραζιλιάνους, Καναδούς, Αμερικανούς και Γιαπωνέζους ταξιδιώτες.

Η Ελλάδα μοιράζεται με την Ελβετία την πέμπτη θέση στη λίστα των αγαπημένων προορισμών μακρινών αποστάσεων των Βραζιλιάνων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του 13% των ταξιδιωτών από τη χώρα της λατινικής Αμερικής, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους για το φετινό καλοκαίρι. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, καταλαμβάνει μία θέση στο top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών των Καναδών, μαζί με την Αυστρία, συγκεντρώνοντας η καθεμιά το 12% του ενδιαφέροντος των τουριστών. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Καναδών βρίσκεται η Γαλλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία με την Ισπανία που μοιράζονται την τέταρτη θέση.

Την προτίμησή τους στην Ελλάδα δείχνουν και οι Ιάπωνες, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ένατη στη σχετική λίστα μαζί με τη Νορβηγία και τη Σουηδία (5%). Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δυναμική της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά αποτυπώνεται ήδη στις αφίξεις των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά στην πρώτα 10άδα των κορυφαίων για τους Αμερικανούς προορισμών. Συγκεκριμένα, η χώρα μας καταλαμβάνει την έβδομη θέση με ποσοστό 12% και στις πρώτες θέσεις βρίσκονται Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Αυστρία.

Βέβαια, η Ελλάδα είναι απούσα από το top 10 των αγαπημένων προορισμών των Κινέζων τουριστών, με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών της ασιατικής χώρας.

Σταδιακή ανάκαμψη

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται, την ίδια στιγμή, ο κλάδος των αερομεταφορών παγκοσμίως, με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization - ICAO) να «μαρτυρούν» για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου αύξηση κατά 65% του αριθμού των επιβατών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ανοδικά σε ποσοστό 30% συγκριτικά με πέρυσι κινήθηκε και ο αριθμός των πτήσεων, ενώ στο συν 32% διαμορφώθηκε και η διαθεσιμότητα των προσφερόμενων από τις αεροπορικές εταιρείες θέσεων.

Ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης καταγράφουν η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η Λατινική Αμερική/Καραϊβική, η Μέση Ανατολή και η νοτιοδυτική Ασία. Εξ ου και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022 η διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων θα έχει προσεγγίσει ή και υπερβεί τα αντίστοιχα νούμερα του 2019.

Πιο αργούς ρυθμούς ακολουθεί η ανάκαμψη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Αφρική, με τις προβλέψεις για πλήρη επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα να δείχνουν για τη μεν Ασία-Ειρηνικό τη διετία 2023-2024, για τη δε Αφρική τη διετία 2024-2025.

Εύα Οικονομάκη

Πηγή: euro2day.gr 

 

Ο πληθωρισμός του καρπουζιού (Video)


Τι σχέση έχει το ταπεινό καρπούζι με την απληστία και γιατί το σύμβολο του ελληνικού θέρους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις για την ακρίβεια.

Η τιμή χονδρικής του καρπουζιού φέτος τον Ιούνιο στην Ελλάδα είναι διπλάσια συγκριτικά με τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Καρπούζια υπάρχουν, όμως κοστίζουν ακριβά.

Με έναν πόλεμο σε εξέλιξη και με την απειλή της επισιτιστικής κρίσης να είναι ορατή, οι οικονομικοί αναλυτές ξαναθυμήθηκαν τον όρο "greedflation" (από το greed-απληστία και το inflation-πληθωρισμός).

Τι σχέση έχει το ταπεινό καρπούζι με όλα τα παραπάνω; Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν το φρούτο-σύμβολο του ελληνικού θέρους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις σε ένα παιδί για τον πληθωρισμό ή στους γονείς του για την απληστία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ EXPLAINER ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 24MEDIA LAB

*

Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ - Πόθεν Έσχες-πρόκληση: Γαλάζιοι υπουργοί με εκατομμύρια και πολλά δάνεια


Κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στα ιλιγγιώδη ποσά που καταγράφονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και σε όσα βιώνει σήμερα η κοινωνία. Από τη μια εισοδήματα, ακίνητα και μετοχές και από την άλλη οι μέρες που περισσεύουν όταν τελειώνει ο μισθός.

 

Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, που έγινε χθες, είναι ένα θεσμοθετημένο μέτρο διαφάνειας. Σε καιρούς όμως ακραίας ακρίβειας και ασφυκτικής συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών αποκτά μια πρόσθετη πολιτική αξία. Κυρίως επειδή τα στοιχεία του δείχνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που τα στελέχη της διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα και πολύ μεγάλο τραπεζικό δανεισμό. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται όχι μόνον στο Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και σε υπουργούς που τα τελευταία 3 χρόνια έχουν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την κοινωνία αλλά το κοινό αίσθημα.

Οι χρόνιες παθογένειες

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, δημοσιοποιήθηκαν για άλλη μια χρονιά «κουβαλώντας» μαζί τις παθογένειες του θεσμού από το 2003 που αρχικά νομοθετήθηκε. Με βασικότερο από όλους την αδυναμία ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων που δηλώνονται. Για πολλοστή φορά η ίδια η επιτροπή Πόθεν Έσχες δηλώνει ότι την ευθύνη για τα ποσά που καταγράφονται στις δηλώσεις έχουν αυτοί που τις καταθέτουν μια και δεν έχει προϋπάρξει λογιστικός έλεγχος. 

Επίσης οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες, για μια ακόμη φορά είναι … ανεπίκαιρες. Πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2022 πληροφορούμαστε για τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν τα πολιτικά πρόσωπα το 2020, δηλαδή δύο χρόνια πριν. Αυτά ενώ η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται με μη-επεξεργάσιμο τρόπο. Ο πολίτης στον οποίο απευθύνονται τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών ως μέτρο διαφάνειας δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί ούτε – το πιο βασικό- να συγκρίνει τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων σε συνάρτηση με τον χρόνο ενασχόλησής τους με την πολιτική


Πολλά λεφτά - σκληρές πολιτικές

Μία διαπίστωση με έντονη πολιτική σημασία μπορεί να κάνει εύλογα κανείς με βάση στοιχεία από τις φετινές δηλώσεις: Αυτή που θέλει κυβερνητικά στελέχη που ασκούν ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς πολιτικές με επιπτώσεις στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας να έχουν περιουσιακά στοιχεία τεράστιου μεγέθους.

Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Κωστή Χατζηδάκη. Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας που ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τα συνδικάτα λόγω του νομοσχεδίου του για τις εργασιακές σχέσεις που κατήργησε το 8ωρο. Επίσης προωθώντας το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως συκοφάντης των ανέργων, αφού μιλούσε για επιδοτούμενους με εισόδημα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Στο Πόθεν Έσχες του ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ετήσιο εισόδημα 1.108.500 ευρώ, ενώ η αξία των μετοχών και των επενδύσεών του αποτιμάται στα 1.338.892 ευρώ και παράλληλα διαθέτει 27 ακίνητα.

Έτερο παράδειγμα αυτό της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση αλλά και τους φορείς της εκπαίδευσης ως μία υπουργός που με την πολιτική της (ιδίως τις περικοπές εισακτέων από τα ΑΕΙ) βάλει εναντίον της δωρεάν παιδείας, προάγοντας την ιδιωτική εκπαίδευση. Μέτρο που κατά βάση πλήττει τα χαμηλόμισθα στρώματα. Η εν λόγω υπουργός εντοπίζεται στο Πόθεν Έσχες να έχει καταθέσεις 1.394.759 ευρώ και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος τους σε γερμανική τράπεζα, να διαθέτει 236.634 ετήσιο εισόδημα. Επίσης μετοχές αξίας 596.856 ευρώ παράλληλα με 11 ακίνητα. 

Δανειακά υπόλοιπα σχεδόν 1,3 εκατομμύρια για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Δάνεια και πάλι δάνεια

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που προκύπτει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι ο εξαιρετικά υψηλός δανεισμός των μελών της κυβέρνησης. Το στοιχείο είχε αναδείξει και στα Πόθεν Έσχες της περσινής χρονιάς το News 24/7 παρουσιάζοντας τον υψηλό δανεισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Όμως φέτος το φαινόμενο δείχνει να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συνολικός δανεισμός των μελών της κυβέρνησης αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προκύπτει από στα στοιχεία του Πόθεν Έσχες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος στην λίστα των μελών της κυβέρνησης με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις. Μαζί με την σύζυγό του οφείλει 1.295.926 ευρώ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε αντίστοιχη κατάσταση όμως βρίσκονται και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει δανειακές οφειλές λίγο μικρότερες από αυτές του πρωθυπουργού, μια και χρωστά 1.234.271 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα δανεισμού βρίσκεται και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, μιας και οι οφειλές του σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται σε 1.037.237 ευρώ. Λίγο κάτω από το ένα εκατομμύριο σε οφειλές ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις Γιάννης Τσακίρης που χρωστά 916.176 ευρω.

Σε …χαμηλότερη κλίμακα αλλά επίσης με υψηλό δανεισμό καταγράφονται άλλα προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει οφειλόμενα υπόλοιπα 654.006 ευρώ. Πιο πίσω βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με χρέη 557.758 ευρώ. Εντυπωσιακές και οι οφειλές του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που οφείλει 648.454 ευρώ

 

Νεότερες ειδήσεις==>>news247.gr 

 

 

 

 

 

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» πολιτικών της Δωδεκανήσου


 

Αναρτήθηκαν χθες στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων τα «Πόθεν Έσχες» των 300 βουλευτών, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, των ευρωβουλευτών, καθώς και των τέως βουλευτών και υπουργών, δημάρχων και περιφερειαρχών, για το οικονομικό έτος 2021 (χρήση 2020).

Τα «πόθεν έσχες» των εν ενεργεία και πρώην βουλευτών του νοµού Δωδεκανήσου, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για το έτος 2020, έχουν ως εξής:
 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):
Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους: 95.853,93 €
Καταθέσεις: 18.716,31€
Ακίνητα: 4
Οχήματα: 2 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 8.516,37 €
(αρχικό ποσό)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους:
93.279,52€
Καταθέσεις: 116.307,94€
Μετοχές: 96.688,81 €
Ακίνητα: 4
Οχήματα: 2 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 37.616,79
(αρχικό ποσό)

ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους:
82.807,39€
Καταθέσεις: 16.102 €
Ακίνητα: 24
Οχήματα: 3 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 202.077,57 €
(αρχικό ποσό)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους:
50.644,74 €
Καταθέσεις: 82.491,22 €
Ακίνητα: 6
Οχήματα: 1 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 39.925,92 €
(αρχικό ποσό)

ΝΕΚΤ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους:
54.852,11 €
Καταθέσεις: 25.828,18€
Ακίνητα: 2
Οχήματα: 1 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 270.580,31
(αρχικό ποσό)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους: – €
Καταθέσεις: 12.419.85 €
Μετοχές: 330,86 €
Ακίνητα: 23
Οχήματα: 2 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 26.412,32 €
(αρχικό ποσό)

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους: – €
Καταθέσεις: 2.316.37€
Ακίνητα: 14
Οχήματα: 2 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 1.234.730.45 € (αρχικό ποσό)

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους:
49.330,02 €
Καταθέσεις: 6.691,69 €
Ακίνητα: 19
Οχήματα: 2 ΙΧ, 1 ΔΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 141.561,9 €
(αρχικό ποσό) 44.665,15 ελβετικό
φράγκο

ΑΝΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους: 146.329,64€
Καταθέσεις: 72.675,4€
Μετοχές: 131 €
Ακίνητα: 41
Οχήματα: 1 ΙΧ
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: – (αρχικό ποσό)

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ (ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ):

Εσοδα προηγούμενου φορολογικού έτους:
88.193,31€
Καταθέσεις: 867.870.42 €
7.236,17 $
Μετοχές: 144.719,25 €
Ακίνητα: 57
Οχήματα: 1 ΙΧ, 1 δίκυκλο
Δανειακές υποχρεώσεις-οφειλές: 246.903,04 € (αρχικό ποσό)

 

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Black out στις επιχειρήσεις της Κω εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων Covid στο προσωπικό

 
 
Ένα επιπλέον πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρήσεις πάσης φύσεως στην Κω, καθώς ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή την στιγμή τεράστιο θέμα λειτουργίας.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί , ξενοδοχεία , καφέ , εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και όχι μόνο,  προσπαθούν να βρουν λύση είτε με το υπάρχων ανθρώπινο δυναμικό, είτε με την εύρεση εκτάκτου προσωπικού κάτι που μοιάζει με λαχείο αφού φέτος είναι οξυμένο το ζήτημα εύρεσης προσωπικού.
 
Τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Κω έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς αλλά και στους επαγγελματίες καθώς ο ιός επέστρεψε για τα καλά, στην καρδιά του καλοκαιριού.
 
Δεδομένου των παραπάνω, καλό θα είναι οι πελάτες να επιδείξουν κατανόηση και υπομονή σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς η μεταδοτικότητα του Covid είναι σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.
 
Το ευτύχημα είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις σήμερα το πρωί στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της προέδρου των νοσοκομειακών ιατρών κα. Κατερίνα Γαβαλά, οι νοσηλείες είναι σε χαμηλό επίπεδο παρά τα αυξημένα κρούσματα.
 
Σάντυ Λαδικού
 
Πηγή: vimatisko.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2022

Θετικό ένα στα δύο τεστ κορωνοϊού στη Μύκονο - Διπλασιασμός θετικότητας πανελλαδικά και στη Ρόδο [πίνακας]

 

Ποια ποσοστά αύξησης καταγράφονται στα νησιά, τι γίνεται στις μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες και σε τι διαφοροποιούνται η Χίος και η Κέα.

Στο απίθανο ποσοστό 50,89% έχει φτάσει η θετικότητα για κορωνοϊό στη Μύκονο. Αυτό σημαίνει πως ένα στα δύο τεστ που διενεργούνται στο νησί βγαίνει θετικό στον ιό!

Πολύ υψηλές είναι οι θετικότητες στη Σαντορίνη, όπου εντοπίζεται ο ιός σε ένα από τα τρία τεστ (33,51%), ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στη Μήλο (32,31%).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα εβδομαδιαία στοιχεία (13 έως 19 Ιουνίου), τα οποία περιλαμβάνονται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το iatronet.gr συνέκρινε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου (16 έως 22 του περασμένου μήνα), με τα αντίστοιχα της τρίτης εβδομάδας του Ιουνίου (13 έως τις 19 του μήνα), από τα οποία προκύπτουν συνοπτικά τα εξής:

Υπήρξε μεγάλη αύξηση των θετικών τεστ πανελλαδικά, η οποία έφτασε στο 81,9% (8,77% από 4,82%). Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκε μικρή μείωση (2,6%) στον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις πυκνοκατοικημένες Περιφερειακές Ενότητες αφορά το Ηράκλειο (276,1%), όπου σε έναν μήνα η θετικότητα εκτινάχθηκε από το 4,35% στο 16,36%.

Σε διψήφια ποσοστά έχει πλέον διαμορφωθεί η θετικότητα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, με εξαίρεση τον Νότιο Τομέα Αθηνών (9,43%), ο οποίος, ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη αύξηση τον Ιούνιο (89%). Το υψηλότερο ποσοστό θετικών τεστ καταγράφεται στη Δυτική Αττική (21,51%). 

Θετικότητες την 3η εβδομάδα Μαΐου και Ιουνίου (ποσοστό %)

 Περιφερειακή Ενότητα 16 έως 22 Μαΐου 13 έως 19 Ιουνίου Διαφορά 
Ηρακλείου 4,35  16,36  +276,1%
Κεντρικού Τομέα Αθηνών 6,91  13,66  +97,7%
Βόρειου Τομέα Αθηνών 5,57  9,52  +94%
Πειραιά 6,98  13,24  +89,7%
Νότιου Τομέα Αθηνών 4,99  9,43  +89%
Ανατολικής Αττικής 8,78  16,56  +88,6%
Αχαΐας 5,57  9,52  +70,9%
Δυτικού Τομέα Αθηνών 7,23  11,78  +62,9%
Δυτικής Αττικής 14,74  21,51  +45,9%
Λάρισας 4,68  6,5  +38,9%
Θεσσαλονίκης 3,88  5,26  +35,5%
 Σύνολο tests (Επικράτεια)  617.637* 601.239*  -2,6% 
Θετικότητα (Επικράτεια)  4,82% 8,77%  +81,9% 

* Σε απόλυτους αριθμούς.

Εκρηκτική αύξηση

Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά θετικών τεστ στα νησιά, που αποτελούν γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Η εικόνα στα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι η εξής:

  • Μύκονος: Η θετικότητα έφτασε στο 50,89% την τρίτη εβδομάδα Ιουνίου, από 19,72% την τρίτη εβδομάδα Μαΐου (αύξηση 158%).
  • Σαντορίνη: Η θετικότητα αυξήθηκε από 16,31% τον Μάιο, σε 33,51% τον Ιούνιο (αύξηση 105,4%).
  • Μήλος: Η θετικότητα βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον Μάιο (20%), αλλά τον Ιούνιο εκτοξεύτηκε στο 32,31% (αύξηση 61,5%).
  • Εύβοια: Το ποσοστό θετικών τεστ έφτασε στον Ιούνιο το 10,03%, από 6,72% τον Μάιο (αύξηση 49,2%).
  • Κέα - Κύθνος: Αντίθετα με τη συνολική εικόνα, υπήρξε υποχώρηση της θετικότητας, από 6,44% σε 3,87% (μείωση 39,9%).
  • Κέρκυρα: Καταγράφεται πολύ μεγάλη άνοδος, καθώς η θετικότητα έφτασε τον Ιούνιο στο 12,12%, από 5,03% τον Μάιο (αύξηση 141%).
  • Κεφαλονιά: Η θετικότητα αυξήθηκε από 5,43% σε 8,88% (αύξηση 63,5%).
  • Νάξος: Στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα, η οποία έφτασε από 9,64% τον Μάιο, σε 17,52% τον Ιούνιο (αύξηση 81,7%).
  • Πάρος: Η θετικότητα έφτασε τον Ιούνιο στο 23,81%, από 10,2% τον Μάιο (αύξηση 133,4%).
  • Ρόδος: Το ποσοστό των θετικών τεστ τον Μάιο ήταν 8,19%, για να φτάσουν στο 16,66% τον Ιούνιο (αύξηση 103,4%).
  • Σάμος: Καταγράφεται σχετικά μικρή αύξηση θετικότητας, από 4,21%, σε 6,18% (αύξηση 46,8%).
  • Σύρος: Η θετικότητα ανέβηκε τον Ιούνιο στο 12,16%, από 7,77% τον Μάιο (αύξηση 56,5%).
  • Τήνος: Τα θετικά στον ιό τεστ αυξήθηκαν από 7,78% τον Μάιο, σε 16,73% τον Ιούνιο (αύξηση 115%).
  • Χίος: Παρατηρείται μείωση της θετικότητας, από 8,25% σε 7,89% (μείωση 4,36%).

 

 Πηγή: iatronet.gr

Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2022

Είναι ακραία βία να τελειώνει ο μισθός στις 20 του μήνα - Θα κάνουμε κάτι γι' αυτό;


Ο βίος που γίνεται αβίωτος στην Ελλάδα του 2022 δεν είναι αυτό που αξίζει σ' αυτούς που μάτωσαν τα τελευταία 12 χρόνια του μνημονιακού τρόμου. Η βία της φτώχειας πρέπει επειγόντως να ανακοπεί.

 

Οι επισκέψεις για τα απαραίτητα στο σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε μία απολύτως ψυχοφθόρα διαδικασία. Ειδικά αυτές που γίνονται από την 20η ημέρα και του μήνα. Με λιγοστά χρήματα στην τσέπη ή στην κάρτα αφού τις προηγούμενες ημέρες ο πληθωρισμός έχει καταβροχθίσει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού αναγκαστικά κάνεις δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Απλώνεις το χέρι, παίρνεις το προϊόν που συνηθίζεις να αγοράζεις αλλά το αφήνεις γιατί δίπλα υπάρχει κάποιο κάτα τι φθηνότερο. Το ξέρεις ότι δεν είναι το ίδιο ποιοτικό αλλά...money rules, το βάζεις στο καρότσι. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Στη μαναβική, στα μακαρόνια, στα απορρυπαντικά, στα χαρτικά.

Τελειώνει ο μισθός από τις 20 του μήνα, που να πάρει και να σηκώσει. Δεν φτάνουν τα λεφτά. Δεν υπάρχει πιο στρεσογόνα συνθήκη για έναν άνθρωπο, νέο ή μεγαλύτερο, άνδρα ή γυναίκα, οικογενειάρχη ή όχι. Τρέμουν τα πόδια, ιδρώνουν τα χέρια, οι εφιάλτες έρχονται να σε συναντήσουν στο κρεβάτι και όλοι έχουν νούμερα, λογαριασμούς και τραπεζικά υπόλοιπα που συνήθως τείνουν προς το μηδέν.

Το βιώνουμε όλοι. Ζούμε σε μία από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο έχοντας παράλληλα χαμηλούς μισθούς των οποίων οι αυξήσεις εξανεμίστηκαν σχεδόν πριν καν δοθούν λόγω του θηριώδους πληθωρισμού. Μετά από 12 χρόνια μνημονίων, απίστευτων περικοπών και πάσης φύσεως πειραμάτων νεοφιλελεύθερης κοπής στις ζωές μας βρισκόμαστε και πάλι σχεδόν στο ίδιο σημείο. Ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε. Το άγχος για την επιβίωση όχι απλά δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Πως να μην αυξηθεί όμως; Οσοι μένουν στο ενοίκιο (ολοένα και περισότεροι δηλαδή αφού το ποσοστό ιδιοκατοίκησης αρχίζει και φθίνει) ξοδεύουν το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους για ανάγκες στέγασης. Οταν δίνεις σχεδόν το μισθό σου απλώς για να έχεις ένα ντουβάρι πάνω από το κεφάλι σου, πως, με πιο μαγικό τρόπο, θα καλύψεις όλα τα υπόλοιπα; Τη διατροφή, την ένδυση, τις μεταφορές, τους λογαριασμούς που εσχάτως, αν μιλήσουμε για την ενέργεια, εκτοξεύτηκαν σε διαστημικά ύψη. Και αν στο νοικοκυριό υπάρχουν και παιδιά, δηλαδή φροντιστήρια και ξεχωριστές ανάγκες, τότε... μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά. Μόνο με ηρεμηστικά μπορεί να κοιμηθεί κανείς.



Ολος αυτός ο ζόφος αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Το φάρμακο δια πάσα νόσο ακρίβειας είναι οι πλατφόρμες που πρέπει να συμπληρώσει κανείς για τα λιγοστά, είναι η αλήθεια, επιδόματα που δίνονται και τα οποία γίνονται δεκτά συνήθως με διθυράμβους από τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας. Προσπαθείς να συμμεριστείς αυτόν τον επικοινωνιακό ενθουσιασμό αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποιείς ότι τα 80 ευρώ το τρίμηνο για τα καύσιμα είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών σου. Δεν αλλάζουν τα δεδομένα: Πάλι ο μισθός θα τελειώσει στις 20 μήνα ενώ οι ημέρες είναι 30 ή 31.

Κανείς, στην πραγματικότητα, δεν μπαίνει στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο βίος έχει γίνει αβίωτος για τους περισσότερους από εμάς. Γιατί τα ενοίκια είναι πανάκριβα, τα καύσιμα και οι λογαριασμοί ενέργειας επίσης, γιατί οι τιμές στα είδη διατροφής είναι σημαντικά αυξημένες. Και κανείς, ούτε καν η αντιπολίτευση, δεν μιλά για ολοκληρωμένη πολιτική στέγασης, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για ριζικές αλλαγές στην αγορά των καυσίμων που εξελίσσεται σε ένα καρτέλ μαφιόζικου τύπου, για ουσιαστική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι ουκ ολίγες.

Προς το παρόν στην κοινωνία κυριαρχεί η σιωπή (σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως το Βέλγιο για παράδειγμα). Μία βουβαμάρα που μαρτυρά μούδιασμα και το οποίο συνήθως προέρχεται μετά από ισχυρό χαστούκι. Αντίδραση, προσώρας, από την κοινωνία δεν υπάρχει. Ούτε συντονισμένη ούτε καν ασυντόνιστη, πηγαία, αυθόρμητη. Τίποτα. Μόνο μούδιασμα τριγύρω. Και μία μεγάλη απορία. Γιατί επιτρέπουμε να μας συμβαίνουν όλα αυτά;

Συνήθως οι μεγάλες κοινωνικές σιωπές "προαναγγέλνουν" εκρήξεις. Εκρήξεις τυφλές για άσχετες, τις περισσότερες, αφορμές. Επιφυλλάσουν, επίσης, και μη αναμενόμενες εκλογικές συμπεριφορές. Τι μάς έδειξε το γαλλικό παράδειγμα; Κυρίως ότι οι περισσότεροι Γάλλοι απέφυγαν να πάνε στην κάλπη πιστεύοντας ότι με την αποχή τους εκφράζουν την κοινωνική τους δυσαρέσκεια. Συνέπεια; Το πολιτικό σύστημα χάνει και τα τελευταία φύλλα συκής της νομιμοποίησής του.

Ας μην νομίσει κανείς ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε μακριά από αυτή τη δυστοπία (δυστοπία έχουμε όταν οι πολίτες σνομπάρουν τα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας έστω). Εκ των πραγμάτων, οι πολίτες στην Ελλάδα βιώνουν τους πολλούς τελευταίους μήνες μία ακραία μορφή βίας. Βία είναι η επαπειλούμενη φτωχοποίηση, τρομοκρατία να τελείωνει ο μισθός στις 20 του μήνα. Οταν, λοιπόν, οι άνθρωποι κακοποιούνται τόσο βαύνασα, οι αντιδράσεις τους είναι απρόβλεπτες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή, λοιπόν, οδεύουμε προς τις κάλπες, αφού ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να υποστεί την πολιτική φθορά που επιφυλάσσει ο ζόφος του χειμώνα που έρχεται (πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης, περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού) καλό θα είναι να ξέρουμε ότι η οργή ίσως παίξει το ρόλο της.

Προσώρας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ιθαγενείς που μπορούν να συγκινθούν με χάντρες και μάγια και η αντιπολίτευση αδυνατεί να χαράξει και να εκπονήσει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο (γιατί τέτοιο χρειαζόμαστε) εξόδου από την πολυδιάστατη κρίση στην οποία βρισκόμαστε μηρυκάζοντας τα ίδια και τα ίδια.

'Σ αυτούς που βίωσαν τα πάθη του Χριστού στις ψυχές και στις τσέπες τους από τις επιθετικές, μνημονιακές, πολιτικές αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από το να μην φτάνουν τα λεφτά του μισθού πέρα από τους 20 του μήνα. Επιτέλους, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε σ' αυτή τη χώρα.

 

Νίκος Γιαννόπουλος 

Νεότερες ειδήσεις==>> news247.gr

 

 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More