Κυριακή, Ιουνίου 30, 2019

Η μυστική συμφωνία στο πριγκιπάτο Μητσοτάκη - Καραμανλή. Του Σ. Κούλογλου

Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, για τη χώρα θα υπάρχει μια ακόμη αρνητική συνέπεια: θα απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, υιοθετώντας ένα είδος βασιλευόμενης. Γιατί πίσω από την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, την πρώτη μετά από 10 χρόνια, κρύβεται μια συμφωνία: ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανταλλάσσει την ανοικτή πλέον στήριξη της ηγεσίας Μητσοτάκη, με την υποστήριξη του τελευταίου προς τον Καραμανλή για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν αποκλείεται λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2020, να έχουμε πρωθυπουργό από την οικογένεια Μητσοτάκη και πρόεδρο από την οικογένεια Καραμανλή. Πρωτοφανής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο όλο, αυτή η βορειοκορεατική εικόνα δεν μοιάζει πολύ με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ευτυχώς που δεν έχουν μεγαλώσει και τα άλλα παιδιά(πλην του δημάρχου Αθηναίων και κάποιων βουλευτών) για να καταλάβουν και την προεδρία της Βουλής..

Για την πολιτικές που θα επικρατήσουν στο βασίλειο, καλύτερα να μην γίνει λόγος. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός επαγγέλλεται μια πολιτική που θα βοηθήσει τους ευγενείς να πληρώνουν λιγότερους φόρους σε βάρος των πληβείων. Ο προαλειφόμενος ως πρόεδρος έχει υιοθετήσει λιγότερο νεοφιλελεύθερες θέσεις και πιο συναινετικό, κεντροδεξιό προφίλ, αλλά δεν έχει τις εξουσίες για να τις επιβάλλει. Το λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο θα τύχει  οριστικής τιμητικής αποστρατείας.

Φυσικά σε κάθε δυναστεία περισσεύει η υποκρισία και η συμφωνία των Πρεσπών είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Κόντρα στις πεποιθήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την πιο αισχρή, δημαγωγική πολιτική, ψαρεύοντας στα βρόμικα νερά της ακροδεξιάς. Χθες βγήκε στη φόρα αυτό που όλοι γνωρίζαμε για τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ: ο κ. Καραμανλής είχε υιοθετήσει την ονομασία Μακεδονία-Σκόπια, χωρίς ούτε συνταγματική αναθεώρηση ούτε τις άλλες ουσιαστικές υποχωρήσεις από την πλευρά των γειτόνων, που έχουν οδηγήσει την Ελληνική αεροπορία να ελέγχει σήμερα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Η δικαιολογία ότι επρόκειτο για κίνηση τακτικής προς τις ΗΠΑ δεν πείθει κανένα. Δηλαδή αν η τότε εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων αποδεχόταν, υπό την πίεση των ΗΠΑ, την ελληνική πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση θα έκανε πίσω;

«Σιγουράντζα», όπως πάντα, ο κ. Καραμανλής βρήκε να υποστηρίζει την «παράταξη», αφού πρώτα  η ΝΔ νίκησε στις ευρωεκλογές. Για τα πεπραγμένα του, τις καθοριστικές ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010, ούτε κουβέντα. Έτσι γίνεται πάντα στα βασίλεια: οι άρχοντες δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους..

ΥΓ: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποφασίστηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση και μάλιστα μετά από συναινετική συμφωνία στη Βουλή. Διαφορετικά θα έχει συναινέσει σε ένα δικαστικό -συνταγματικό πραξικόπημα. Αν οι δισταγμοί του είχαν -πολύ κακώς- να κάνουν και με την πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του από την ΝΔ, η συμφωνία Μητσοτάκη- Καραμανλή διαψεύδει και αυτή την ελπίδα.


Πηγή: tvxs.gr 

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2019

Το διαμάντι των Δωδεκανήσων με τους νεοκλασικούς οικισμούς (Photos+Video)

Ήσυχη κι όμως γεμάτη καρδιοχτύπια! Μικρή, μα πληρέστατη σε όλα! Τούτη η κουκκιδίτσα του ελληνικού χάρτη, ένα από τα πιο γραφικά νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων με ανέπαφη ομορφιά και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα σας κάνει να την ερωτευτείτε από την πρώτη ματιά…

Η ομορφιά της, λιτή και αρχοντική ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι. Μπροστά σας αντικρίζετε, σα ζωντανή ζωγραφιά, έναν από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της Ελλάδας. Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα σκαρφαλωμένα στα πετρώδη απότομα βουνά του νησιού, αντανακλούν το ένδοξο παρελθόν της Σύμης, με παράδοση στη σπογγαλιεία, τη ναυπηγική και την ξυλογλυπτική.

Περιήγηση στο νησί των τριών Χαρίτων

Η πόλη της Σύμης εκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και αποτελείται από δύο οικισμούς εξίσου όμορφους και γοητευτικούς. Την Άνω Σύμη (Χωριό) που απλώνεται ως την κορυφή του λόφου και τον Γιαλό, το ασφαλές λιμάνι του νησιού. Και οι δυο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι οικισμοί.

Περιηγηθείτε στο λιμάνι, το καταφύγιο των ψαροκάικων, ιστιοπλοϊκών, ταχύπλοων και εντυπωσιακών κρουαζιερόπλοιων.

Εδώ μπορείτε:
  • να θαυμάσετε το επιβλητικό Δημοτικό Ρολόι του 1881 και το άγαλμα του διάσημου Συμιακού γλύπτη Κ. Βαλσάμη «τον Μιχαλάκη»- τον μικρό ψαρά με το καλάμι στο χέρι.
  • να πιείτε τον καφέ σας σ’ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της προκυμαίας, ενώ στις δυο κύριες πλατείες, του Κάμπου στον παλιό Ταρσανά και της Σκάλας, θα βρείτε τα περισσότερα καταστήματα.
  • να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Κάμπου. Μέσα από τα εκθέματά του, θα ταξιδέψετε στα βάθη της ιστορίας και του μύθου και θα γνωρίσετε τη ζωή του συμιακού ψαρά, ναύτη και εμπόρου. Δείτε από κοντά τα ναυτικά εργαλεία και εξαρτήματα της παραδοσιακής σπογγαλιείας, όπως η καμπανελόπετρα αλλά και το σκάφανδρο, που έφερε ρήξη ανάμεσα στον παλιό τρόπο σπογγαλιείας και τον καινούριο.
  • να επισκεφτείτε τον Άγιο Ιωάννη, τη Μητρόπολη του νησιού, με το θαυμάσιο βοτσαλωτό προαύλιο και το πέτρινο καμπαναριό.
Θυμηθείτε: η καλύτερη ώρα για βόλτα είναι το απογευματάκι καθώς το φως του ήλιου εκείνης της ώρας, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα χρώματα και την αρχοντιά της Σύμης.


Από το Γιαλό μπορείτε περπατώντας να φτάσετε ως τον Εμπορειό ή Νημπορειό, το δεύτερο λιμάνι της Σύμης, κουρνιασμένο στο μυχό ενός απάνεμου όρμου. Εδώ, θα συναντήσετε τα «Δώδεκα Σπήλαια», όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τους δώδεκα υπόσκαφους θόλους, που κατά τη βυζαντινή εποχή πιθανώς χρησίμευαν ως εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής.

Οδηγηθείτε στην Άνω Σύμη μέσω μιας διαδρομής εκατοντάδων σκαλοπατιών, την επονομαζόμενη Καλή Στράτα. Αν κουραστήκατε, μην πτοηθείτε. Η θέα από ψηλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει! Μικρά, πολύ μικρά σοκάκια, και η μοναδική, σε απόλυτη συμμετρία αρχιτεκτονική των σπιτιών θα σας μεταφέρει σ’ ένα παραμυθένιο κόσμο. Περπατήστε στο Χωριό και αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε από κοντά τα θαυμάσια σημιακά αρχοντόσπιτα που θα σας επιβεβαιώσουν την ένδοξη πορεία των κατοίκων της. Αποτελούνται από δύρριχτες κεραμοσκεπές, περίτεχνα διακοσμημένα ταβάνια, νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία στις πόρτες και τα παράθυρα, ενώ πολλά έχουν εκπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα. Τα ζεστά χρώματα στο εξωτερικό τους καθώς και ο πλούσιος ξυλόγλυπτος διάκοσμος στο εσωτερικό θα σας καταπλήξουν.



Παρατηρείστε τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, το φεγγίτη ή «μάτι του βοδιού», το στρογγυλό εκείνο παραθυράκι στη μετώπη του σπιτιού, κάτω από τη στέγη! Κάποτε, ήταν σε θέση να αποκαλύψει τη θέση της οικογένειας που κατοικούσε σε αυτό, ανάλογα με το σχέδιό του.

Στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, στα δυτικά, θα θαυμάσετε τα απομεινάρια του Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών, με το έμβλημά τους να δεσπόζει στην είσοδο. Στο εσωτερικό του βρίσκεται η Παναγιά του Κάστρου.

Στην τοποθεσία Μύλοι, βρίσκεται το «Ποντικόκαστρο», πιθανώς προϊστορικός τύμβος, καθώς και τα απομεινάρια ανεμόμυλων, που κάποτε άλεθαν σιτηρά, σήμερα ωστόσο κάποιοι χρησιμεύουν ως κατοικίες. Πίσω από το ψηλότερο βουνό της Σύμης, με υψόμετρο 560 μ., αποκαλύπτεται η αθέατη πλευρά της, ένα μοναδικό σε αξία και ομορφιά δάσος από πεύκα και κυπαρίσσια.

Αξίζει να επισκεφτείτε τέλος το δάσος της περιοχής Κουρκουνιώτη, όπου έχουν αναστηλωθεί έντεκα πατητήρια από τα 120 που λειτουργούσαν παλαιότερα στο νησί, καθώς η Σύμη είχε ως τον 18ο αι. σημαντική παράδοση στην αμπελουργία.

Ιερά Μονή του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη

Σημαντικό αξιοθέατο της Σύμης αποτελεί το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στον ομώνυμο όρμο, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στο καθολικό της Μονής, (15ος αι.) δεσπόζει η εκθαμβωτική ολόσωμη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Κατά την επίσκεψή σας στο Μοναστήρι μην παραλείψετε να επισκεφτείτε δυο μουσεία, το Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό, όπου εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης και απεικονίζεται ο τρόπος ζωής στην Σύμη των παλαιότερων εποχών ενώ στη βιβλιοθήκη μπορείτε να δείτε από κοντά σπάνια Βυζαντινά χειρόγραφα.

Παραλίες Σύμης

Πανέμορφες και ανέγγιχτες, στην πλειονότητά τους βοτσαλωτές, οι παραλίες της Σύμης σας προσκαλούν να τις ανακαλύψετε. Κρυστάλλινα νερά, προκλητικά παιχνιδίζουν άλλοτε με πανύψηλους βράχους, άλλοτε με σκιές κωνοφόρων…
  • Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, η πιο κοντινή από τον οικισμό της Σύμης και το Πέδι, προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο.
  • Κολυμπήστε στην Νανού, από τις ομορφότερες παραλίες της Σύμης, με τα μεγάλα βότσαλα, το ολόλευκο εκκλησάκι και τα μεγάλα δένδρα, που σας προσφέρουν τη σκιά τους.
  • Η παραλία Μαραθούντα, ένας στενός όρμος με πεντακάθαρα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά θα σας μαγέψει. Διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στο γραφικό ταβερνάκι μπορείτε να απολαύσετε το ουζάκι σας.
  • Στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα, από την ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει σε απόκρημνο βράχο, θα βρείτε την καλύτερη αμμουδιά του νησιού. Οι απανταχού αναρριχητές, σημειώστε ότι μπορείτε να αναρριχηθείτε σε κάθετο βράχο 350 μ. με υπέροχη θέα!
  • Στο Νημπορειό, (15 ‘ με τα πόδια από το λιμάνι της Σύμης) μπορείτε να βρείτε μεγάλη παραλία με βότσαλο, ενώ στον Άγιο Νικόλαο, μια αμμουδερή παραλία με δέντρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια από το Πέδι ή με καΐκι.
  • Όρμος του Πανορμίτη, ένας μικρός και απάνεμος όρμος είναι ιδανικός για κολύμπι σε συνδυασμό με εκδρομή στην ομώνυμη Μονή.
  • Η παραλία Μαρόνι, μια πολύ γραφική παραλία δυτικά της Σύμης. Σε αυτό το σημείο η στεριά στενεύει δημιουργώντας ένα νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι. Η παραλία είναι πολύ ξεχωριστή καθώς τα έλατα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και το χρώμα του νερού είναι ιδιαίτερα πράσινο.

Θαλάσσιες εκδρομές

Κατά τη διαμονή σας στην πανέμορφη Σύμη, πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στο πρόγραμμα ημερήσια εκδρομή στα νησάκια Νίμος και Σεσκλιά (ή Σέσκλι). Το ένα στα βόρεια της Σύμης και το άλλο στα νότια, έχουν κηρυχτεί ολόκληρα αρχαιολογικοί χώροι. Η νησίδα Νίμος αποτελεί αναγνωρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ διαθέτει πανέμορφη φύση, δεξαμενές νερού και ελαιώνες. Μπορείτε να χαρείτε τις φυσικές της ομορφιές και να κολυμπήσετε στις ερημικές παραλίες της. Στα Σεσκλιά, μπορείτε να κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά ενώ μπορείτε να πιείτε γάργαρο νερό από δυο πηγές.

Τέλος, στη ΒΑ πλευρά του νησιού επισκεφτείτε την παραλία της Αγίας Μαρίνας, με κρυστάλλινα, εξωτικά νερά, που θα σας μαγέψουν. Απέναντι, βρίσκεται το χαριτωμένο βραχώδες νησάκι της Αγίας Μαρίνας, με το ομώνυμο εκκλησάκι, όπου τα κρυστάλλινα, εξωτικά νερά θα σας μαγέψουν.

Γεύσεις από Σύμη

Η Σύμη σάς προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις διαθέτοντας τη δική της σπεσιαλιτέ, το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι! Πρόκειται για σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους, που ζει στη θάλασσα της περιοχής και μπορείτε να γευτείτε στις ψαροταβέρνες του νησιού. Διάφορα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική γαστρονομία, ενώ μία ακόμη πολύ ξεχωριστή σπεσιαλιτέ είναι η γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα. Από γλυκά, ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες. Φεύγοντας από το νησί θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας κουλούρια, παξιμάδια, σφουγγάρια, αρωματικά φυτά και παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη.

Το νησί σας υπόσχεται απολαυστική νυχτερινή διασκέδαση στα όμορφα μπαράκια, που θα συναντήσετε κατά μήκος του Γιαλού, ενώ πλειάδα εστιατορίων και καφέ θα καθησυχάσει και τον πιο δύσπιστο πως στη Σύμη οι επιλογές είναι αρκετές. Κατά τη διάρκεια όλου του έτους, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και πολλά τοπικά πανηγύρια, τα οποία αν βρίσκεστε στο νησί δεν πρέπει να χάσετε. Εκτός από την παραδοσιακή μουσική, θα ακούσετε χαρακτηριστικά τραγούδια και παροιμίες των ναυτικών και των σφουγγαράδων και θα χαρείτε τους δωδεκανησιακούς χορούς.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Αναμφισβήτητα, όμως, το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός είναι το Φεστιβάλ της Σύμης, θεσμός που πλέον θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιστορίας του νησιού. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μπορείτε να απολαύσετε ζωντανά σημαντικά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Παράλληλα μπορείτε να παρακολουθήσετε θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων δημιουργών.


Πηγή: tvxs.gr 



Ανόητες απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας στον τουρκικό συστημικό Τύπο: Τι γράφει η Yeni Safak


Ενταγμένη στη λογική Ερντογάν και Μπαχτσελί μερίδα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού Τύπου αναπαράγει την κρατική προπαγάνδα με τις κούφιες απειλές κατά της Ελλάδας. 

Κείμενα με ανόητες και ανέξοδες απειλές που είναι προφανές ότι εντάσσονται στην επιχείρηση ανάταξης του ηθικού των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος που έχει πληγεί μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ Yeni Safak η οποία σύμφωνα με τον ιστότοπο ethnos.gr δημοσιεύει σήμερα (28/6) σενάρια πολέμου και χτυπημάτων κατά της Ελλάδας. Μάλιστα, αναφέρει ότι η Τουρκία θα πλήξει τη χώρα μας, χωρίς να χρειαστεί να πάει Τούρκος στρατιώτης στην πρώτη γραμμή, καθώς ο αντίπαλος θα δεχτεί πυραυλικά πλήγματα από τα παράλια της Σμύρνης. Αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε, θα πάει σε πόλεμο…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, αν η Ελλάδα βάλει τρυπάνι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα απαντήσει με πυραύλους από την Σμύρνη. Θα χτυπήσουν ελληνικά νησιά που έχουν πάνω στρατό, βάσεις κι αεροδρόμια, καθώς η εμβέλεια των πυραύλων φτάνει τα 100-120 χιλιόμετρα. Αν χρειαστεί, θα εκτοξεύσει και πύραυλο μπόρα, ο οποίος έχει βεληνεκές 280 χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Μια τέτοια αντίδραση αποτελεί μία επιλογή της Τουρκίας για να «τιμωρήσει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, την Ελλάδα αν πειράξει την Τουρκία. Κι όλα αυτά, επισημαίνει χωρίς να χαθεί ούτε μία ζωή Τούρκου στρατιώτη. Αν το σχέδιο δεν αποδώσει, θα πάμε μετά σε σενάρια πολέμου…

Είναι προφανές από τον τρόπο που είναι γραμμένο το δημοσίευμα ότι αποτελεί καθαρά προπαγανδιστικό κείμενο με στόχο την τόνωση του ηθικού των αναγνωστών του.


Με πληροφορίες από ethnos.gr

Πηγή: hellasjournal.com (By Mignatiou.com) - June 28, 2019

Τραγωδία στη Ρόδο: 55χρονος πνίγηκε από το φαγητό

Τραγική κατάληξη είχε για έναν 55χρονο η απόφασή του να δειπνήσει σε κέντρο εστίασης της Ρόδου, πριν από ένα περίπου μήνα, αφού την ώρα του φαγητού, κομμάτι της τροφής φέρεται να εισήλθε στην τραχεία ή στους βρόγχους, με αποτέλεσμα την απόφραξη της αναπνευστικής οδού και τη δημιουργία βλάβης η οποία δε μπόρεσε να αποκατασταθεί. 

Ο άτυχος 55χρονος από το Βόλο που βρίσκονταν στο νησί της Ρόδου για δουλειά, φαίνεται ότι μετά την κατάποση, έχασε τις αισθήσεις του, τις οποίες δε μπόρεσε να ανακτήσει, με συνέπεια να μεταφερθεί και να νοσηλευθεί αρχικά στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Τη στιγμή του περιστατικού έκαναν όλοι όσοι βρίσκονταν στο σημείο, απέλπιδες προσπάθειες για την εξαγωγή του κομματιού του φαγητού, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κρήτης, όπου και νοσηλευόταν εδώ και περίπου ένα μήνα, μέχρι και χθες που επήλθε δυστυχώς το μοιραίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Σάββατο, αναμένεται μετά και την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε, να έρθει η σορός του στον Βόλο, προκειμένου να γίνει η κηδεία του. Ο άτυχος οικογενειάρχης είχε σύζυγο και ένα παιδί.


Πηγή: magnesianews.gr - Jun 28, 2019


Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2019

Έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου


Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα σειρά σημαντικών έργων προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ.

Τα έργα αυτά αναδεικνύουν και προβάλλουν την μακραίωνη ιστορία του τόπου, που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον διαμορφώνουν την ανεπανάληπτη ενότητα της νησιωτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, τόσο κατά τη φάση εκτέλεσης τους, όσο και με τη λειτουργία των χώρων ως προορισμού πολιτιστικού τουριστικού.

Σημειώνεται ότι εργώδης υπήρξε η προπαρασκευή για την ένταξη των έργων αυτών σε χρηματοδοτικά προγράμματα της παρούσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενιαίου σχεδιασμού, όπως στη Δήλο, που μέχρι σήμερα γίνονταν αποσπασματικά έργα και στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, που θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό Μουσείο, ενώ υλοποιούνται και καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις όπως η κατασκευή του βιοκληματικού Μουσείου στη Τήλο και το έργο των αρχαίων στρατηγικών για τη χρήση της γης στη Σίφνο.

Σημαντικά, επίσης, είναι και τα ψηφιακά έργα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που υλοποιούνται είτε αυτοτελώς είτε ανά πράξη.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ΥΠΠΟΑ υλοποιεί τα κάτωθι έργα:

Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου

Το έργο «Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.386.500 ευρώ, και υλοποιείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέο μουσείο με βιοκλιματικές αρχές και με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου με παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα. Η έκθεση θα συνοδεύεται από δίγλωσσο φυλλάδιο-οδηγός του Μουσείου Τήλου, καθώς και εκδοχή του σε γραφή Braille.

Αρχαίες στρατηγικές για την χρήση γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών

Το έργο «Αρχαίες στρατηγικές για την χρήση γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών» με το ακρωνύμιο «Siphnos and beyond» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «EΠΑΝΕΚ» στο πλαίσιο της δράσης «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας» με προϋπολογισμό 216.098€, και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Kυκλάδων.


Το έργο αφορά στην συστηματική τεκμηρίωση και χαρτογράφηση αρχαιολογικών θέσεων της Σίφνου με διαχρονική προοπτική, η οποία θα παρέχει το μέσο ανασύστασης μορφών χρήσης του ιστορικού τοπίου, σε συνάρτηση με τις φιλολογικές και επιγραφικές πηγές. Από το έργο θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για μια μακρά περίοδο αναφορικά με τις χρήσεις γης, το οδικό σύστημα, τα οικιστικά κέντρα, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, στοιχεία τα οποία μπορούν να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις σε σύγχρονους σχεδιασμούς υποδομών και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθεί διδακτορικό ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο την επεξεργασία διαχρονικών δεδομένων σε συγκεκριμένες περιοχές της Σίφνου σε συνεργασία με την έδρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την σταδιακή καταγραφή των αρχαιολογικών θέσεων της Σίφνου διαχρονικά με επιλεγμένες τρισδιάστατες απεικονίσεις και χρήση συστήματος GIS, θα διοργανωθούν δύο ημερίδες, μία στην Ελλάδα και μία στη Γερμανία καθώς και μιας έκθεσης με τα επιστημονικά αποτελέσματα των δύο πλευρών σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχουν τέτοιες δράσεις, ενώ προβλέπεται επίσης η διοργάνωση τμημάτων θερινών σχολείων με τη συμμετοχή σπουδαστών και νέων ερευνητών, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς την φυσική και πολιτιστική ταυτότητα του περιβάλλοντος.


Αποκατάσταση δωμάτων και συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου

Το έργο «Αποκατάσταση δωμάτων και συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου» Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 985.000 ευρώ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν μονωτικές εργασίες αντιμετώπισης της υγρασίας του Μνημείου καθώς επίσης και συντήρηση των εξαίρετων τοιχογραφιών του.

Το έργο περιλαμβάνει και έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και σε γραφή Braille, ενώ θα πραγματοποιηθεί ειδική επιστημονική ημερίδα για την παρουσίασή του στο ευρύ κοινό. Επιπροσθέτως, προβλέπεται η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού-βίντεο που θα προβάλλεται σε ήδη διαμορφωμένη αίθουσα του συγκροτήματος της Ιεράς Αποκάλυψης. Στο οπτικοακουστικό αυτό θα παρουσιάζονται τα στάδια των εργασιών που θα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου, με έμφαση στον καθαρισμό και τη συντήρηση των τοιχογραφιών, σε συνδυασμό με ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες για τη Μονή.


Δήλος - ανοικτό Μουσείο

Το έργο «Δήλος - ανοικτό Μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 4.520.000 ευρώ, και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Kυκλάδων. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων του ιδιάζοντος αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως του Ναού του Απόλλωνα Απόλλωνα, της Παλαίστρας, της Οικίας της Λίμνης και της Οικίας Διαδούμενου, ενώ  στο πλαίσιο του θα γίνει και διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό, στις Συνοικίες Θεάτρου και Λίμνης. Επίσης, το έργο αφορά και σε εργασίες αναβάθμισης της υφιστάμενης έκθεσης του αρχαιολογικού Μουσείου με βελτιώσεις και μικρής κλίμακας μετατροπές στο κέλυφος του μουσείου και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού (γραφεία, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκες, χώροι υγιεινής).

Καταδυτικές Διαδρομές

Το έργο «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου - Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού»  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Συνεργασίας «INTERREG V-A Ελλάδα  - Κύπρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 131.000 ευρώ, και δικαιούχο την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το έργο αφορά στην εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού, οριοθέτησης και χάραξης καταδυτικών διαδρομών περιβαλλοντολογικού και αρχαιολογικού/ ιστορικού ενδιαφέροντος (Ελλάδα: Φούρνοι και Λέρος).

DigiArc- Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος - Κύπρου

To έργο «DigiArc - Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος – Κύπρου: Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου», του προγράμματος ευρωπαϊκής συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020» (INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020 - Στρατηγικά Προγράμματα) με προϋπολογισμό 377.000€ και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο του έργου θα παραχθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό τεκμηρίωσης, πληροφόρησης και προβολής (καταγραφές και αποτυπώσεις ηλεκτρονικά μέσα, 3D αναπαραστάσεις), θα πραγματοποιηθούν μικρής κλίμακες επεμβάσεις σε μνημεία, και θα διοργανωθεί Κοινό Συνέδριο Ανάδειξης των Μεσαιωνικών Μνημείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου της Ρόδου

Το έργο «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης  Ρόδου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

«Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ και εκτελείται από  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσων. Η πράξη αφορά στην ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης Φιλερήμου της Ρόδου, ο οποίος αποτελεί ένα προστατευόμενο σύνολο φυσικού κάλλους και ιστορικών μνημείων. Για την ανάδειξη του χώρου προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

• Βυζαντινό Κάστρο: Εργασίες συντήρησης του τείχους και αποκατάστασης των κτισμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για περιοδικές εκθέσεις, καθώς επίσης και εργασίες συντήρησης σωζόμενης τοιχογραφίας στο νεότερο κτίσμα του βυζαντινού κάστρου.

• Άγιος Γεώργιος ο Χωστός: Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, συντηρήσεις λιθοδομών, κτηριακές εργασίες (αντικατάσταση θυρών και κλίμακας εισόδου, επισκευή μόνωσης του θόλου από κουρασάνι, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αέρα στο εσωτερικό του ναού), καθώς και συντήρηση των τοιχογραφιών.


Στην πράξη επίσης περιλαμβάνονται και εργασίες βελτίωσης υποδομών επίσκεψης στο μνημειακό σύνολο, όπως  επισκευής και αναδιοργάνωσης υφιστάμενων χώρων υγιεινής συμπεριλαμβανομένων και ΑμΕΑ, αντικατάσταση εκδοτηρίου, σήμανση θέσεων στάθμευσης και διαμόρφωση νησίδων πρασίνου, περιφράξεις, φυτεύσεις, φυτοφράκτες, συντήρηση υφιστάμενων μονοπατιών, διορθωτικές επεμβάσεις στις αλέες, στα διαμορφωμένα σημεία θέασης - στάσης και στα πλατώματα, εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών (ηλεκτροδότηση, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, ύδρευση, άρδευση, κλιματισμός, θέρμανση, αποχέτευση, αναβάθμιση τηλεφωνικού δικτύου και εγκατάσταση δικτύου Internet, σύστημα ασφάλειας, τοποθέτηση αλεξικέραυνου, πυρόσβεση). Τέλος στο πλαίσιο του έργου θα εκδοθεί δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο, φυλλάδια Braille, πινακίδες ενημέρωσης κοινού, θα τοποθετηθεί μακέτα αφής του χώρου για τυφλούς και θα παραχθεί ψηφιακή εφαρμογή ενημέρωσης του κοινού.

Στερέωση - Αποκατάσταση ναού Επισκοπής Σικίνου

Το έργο «Στερέωση –Αποκατάσταση ναού Επισκοπής Σικίνου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 750,000 ευρώ, και έχει δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η πράξη αφορά στην στερέωση και αποκατάσταση του ναού της Επισκοπής Σικίνου, ενός μνημείου εξέχουσας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό. Το έργο περιλαμβάνει αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, αποκατάσταση φθορών και ασύμβατων επεμβάσεων, που αλλοιώνουν τη μορφή του, ανάδειξη του μνημείου ως παλίμψηστου, με διατήρηση όλων των ιστορικών του φάσεων, αξιοποίηση του συνόλου του συγκροτήματος της Mονής στο οποίο εντάσσεται το μνημείο, συμπεριλαμβανομένων και των κελιών, που θα τους αποδοθεί χρήση εκθεσιακού χώρου με την οργάνωση και λειτουργία έκθεσης εποπτικού υλικού για την ιστορία και αρχαιολογία του νησιού, διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, πινακίδες ενημέρωσης για την οικοδομική ιστορία του μνημείου και το έργο της αποκατάστασης, με ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, δημιουργία ιστοτόπου και αρχαιολογικού οδηγού, ενημερωτικά φυλλάδια και φυλλάδια σε γραφή  Braille.



Σημειώνεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου αποκαλύφθηκε ασύλητος τάφος γυναίκας, από τον οποίο  περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής. Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, που φαίνεται να ήταν επιφανές πρόσωπο της Σικίνου.

Nησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου

Το έργο «Nησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.300,000 ευρώ, και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Στο πλαίσιο του έργου το Κάστρο της Χώρας Νάξου, που χρονολογείται στα 1207 θα μετατραπεί σε ανοιχτό Μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτίριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτίριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, θα οργανωθεί σε αυτά μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά. Στο πλαίσιο της πράξης θα κατασκευαστούν εκδοτήριο, πωλητήριο, αναψυκτηρίου, εργαστήρια συντήρησης και ερευνητικό κέντρο θα εκδοθεί οδηγός και φυλλάδιο πληροφόρησης κοινού και σε γραφή Braille, θα παραχθεί ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές, ενώ θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα και ντοκιμαντέρ.

Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων

Το έργο «Ψηφιακή Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος Κυκλάδων» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 155.000 ευρώ, και έχει δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το έργο αφορά στην υλοποίηση μιας πλατφόρμας διαχείρισης και προβολής αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και κινητών ευρημάτων με διαδραστική αφήγηση, με στόχο την αξιοποίηση του μοναδικής αξίας πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων για την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας του τουρισμού εμπειρίας στην ευρύτερη περιοχή, την ποσοτική αύξηση των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία μοναδικής πολιτιστικής αξίας και την ποιοτική ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλατφόρμα θα εστιάσει στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου των Κυκλάδων, και ειδικότερα, αφενός στην αποτύπωση της ιστορικής εξέλιξης των Μικρών Κυκλάδων ήδη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.200 - 2.000 π.Χ.), και αφετέρου στην ψηφιακή ανάδειξη των εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας οχυρωματικών έργων (ακροπόλεων, κάστρων, οχυρωμένων οικισμών, πύργων, κ.λπ.) του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, αξιοποιώντας ‘έξυπνες’ τεχνικές και τεχνολογίες αιχμής.

Επιπλέον, στο αντικείμενο περιλαμβάνονται και εργασίες συγκέντρωσης πρωτογενών στοιχείων και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο θα καθίσταται διαθέσιμο στους τελικούς χρήστες μέσω της πλατφόρμας.

Προβολή και ανάδειξη Μνημείων Ακρόπολης Λίνδου μέσω ψηφιακού περιεχομένου

Το έργο «Προβολή και ανάδειξη Μνημείων Ακρόπολης Λίνδου μέσω ψηφιακού περιεχομένου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Το έργο θα προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και σχετική ψηφιακή εφαρμογή για κινητές συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την ολοκληρωμένη και αναλυτική πληροφόρηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία της Ακρόπολης Λίνδου.


Πηγή: naftemporiki.gr - Jun 27, 2019






 


Μείωση των αφίξεων Τούρκων ταξιδιωτών στα ελληνικά νησιά

Μειωμένες εμφανίζονται οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι του 2018, με τάσεις ανάκαμψης να καταγράφονται μετά τις 14 Ιουνίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία της χώρας.

Το 2018 είχε σηματοδοτηθεί από μείωση στον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών στο εξωτερικό, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 8,6 εκατ. έναντι 9,4 εκατ. το 2017, λόγω της αύξησης της αξίας του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας.

Ο αριθμός των Τούρκων που ταξίδεψαν το 2018 στην Ελλάδα ανήλθε σε 781.000 έναντι 921.000 το 2017.

Η πτωτική τάση συνεχίζεται και μέσα στο 2019 καθώς οι πρώτες ενδείξεις που μεταφέρει εταιρία φέρι που εξυπηρετεί δρομολόγια από το Μαρμάρι και την Αλικαρνασσό προς τα ελληνικά νησιά και αντίστροφα, καταγράφει μείωση 20% στις κρατήσεις εισιτηρίων μέχρι στιγμής για την εφετινή χρονιά, έναντι της αντίστοιχης του 2018.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδα Χουριέτ, η τάση αυτή οφείλεται στις νέες πρόσφατες δημοτικές εκλογές και το κλείσιμο των σχολείων στις 14 Ιουνίου, και, όπως φαίνεται, αρχίζει να ανατρέπεται σε σοβαρή αύξηση του αριθμού αναχωρήσεων για τα ελληνικά νησιά.

Την περίοδο όπου ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 7 τουρκικές λίρες, οι αναχωρήσεις είχαν μειωθεί. Όμως με την ισοτιμία του ευρώ σε 6,5 λίρες, οι Τούρκοι ταξιδιώτες επιστρέφουν και πάλι σε διακοπές προγραμματίζοντας τις διακοπές που είχαν αναβάλλει, αναφέρει το ρεπορτάζ της Χουριέτ.


Πηγή: tornosnews.gr - Jun 27, 2019

Off - Shore...

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Από το tvxs.gr 

Αυτοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί για ελεύθερο κάμπινγκ (Photos)

Το ελεύθερο κάμπινγκ αν το δοκιμάσεις μία φορά γίνεται εθισμός, αφού δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με τη φύση και να ζήσεις στιγμές χαλάρωσης μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και τη φασαρία.

Πρωινό κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά, ατελείωτες συζητήσεις με θέα τη θάλασσα, φωτιές και μαγείρεμα στις παραλίες και ύπνος κάτω από  τα αστέρια.

Το μοναδικό πρόβλημα με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ότι θεωρείται παράνομο κι αν σας πιάσουν με τη σκηνή σας θα πρέπει να πληρώσετε το όχι μικρό ποσό των 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί δήμοι στα νησιά και τα ηπειρωτικά παράλια που κάνουν τα στραβά μάτια και επιδεικνύουν ανοχή στους σκηνίτες.

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους δημοφιλέστερους προορισμού για του λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ.

Κάτω Κουφονήσι


Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το πάνω Κουφονήσι και η πρόσβαση γίνεται με ένα μικρό βαρκάκι σε τακτά δρομολόγια. Το νησί είναι ακατοίκητο και δεν κινδυνευετε για κάποιο πρόστιμο. Επισκεφτείτε τις παραλίες Λάκκοι, Δέτης και Νερό και ανακαλύψτε μικρές πισίνες και σπηλιές, που είναι κρυμμένες σε όλο το νησί. Στο Κάτω Κουφονήσι θα πρέπει να είστε πλήρως εξοπλισμένοι γιατί δεν υπάρχει κανένα μαγαζί, παρά μόνο μία ταβέρνα, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τοπικά έδεσμα, βραδιές ζωντανής μουσικής και αυθεντική διασκέδαση.

Δονούσα


Ο Κέδρος είναι μία από τι ελάχιστες ελληνικές παραλίες όπου το κάμπινγκ επιτρέπεται από τις δημοτικές αρχές. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά της. Δυστυχώς ίσκιος δεν υπάρχει, πέρα από τους λιγοστούς κέδρους που έχουν απομείνει, αλλά μπορείτε να ξαποστάσετε στο beach bar και να δροσιστείτε με μια σπιτική λεμονάδα.

Όσοι θέλουν να είναι πιο απομονωμένοι μπορούν να κατασκηνώσουν στο Λιβάδι, όπου δεν υπάρχει ίχνος πολιτισμού. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει διασχίσετε ένα μονοπάτι για 20 περίπου λεπτά. Οι προμήθειες έρχονται με τη λάντζα του καπετάν Ηλία, τη «Δονούσα μάγισσα». Με αυτήν μπορείτε να πάτε πιο εύκολα στις παραλίες, έτσι κι αλλιώς.

Γαϊδουρονήσι


Eξωτικές παραλίες με ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά και τουρκουάζ νερά δίπλα στους αιωνόβιους κέδρους, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που η αύρα του σου δημιουργεί την αίσθηση ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει. Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται νότια της Κρήτης και ειδικότερα νότια της Ιεράπετρας και έχει το μεγαλύτερο φυσικό κεδρόδασος της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί με παραδεισένιες παραλίες που δίνει τη εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η απόσταση από τη βόρεια στη νότια πλευρά του νησιού είναι περίπου δέκα λεπτά, ενώ το μήκος του νησιού φτάνει μόλις τα 5 χλμ. Εδώ κατασκηνώνετε ελεύθερα όπου θέλετε, εκμεταλλευόμενοι τις σκιές των κέδρων.

Αγκίστρι


Το Αγκίστρι αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο του Αργοσαρωνικού με καταπράσινες εκτάσεις και καταγάλανα νερά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για αυτούς που επιθυμούν να χαλαρώσουν  και να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης. Για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ ενδείκνυνται οι παραλίες της Χαλιάδους και της Δραγωνέρας. Η Δραγωνέρα είναι μια βοτσαλωτή παρθένα παραλία στην δυτική πλευρά του νησιού η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη με δρόμο. Είναι περιτριγυρισμένη με δάσος πεύκων και στο αριστερό μέρος υπάρχει μια υπαίθρια καντίνα. Η παρθένα παραλία της Χαλικιάδας είναι παραλία γυμνιστών και είναι πιο απομονωμένη και δύσκολα προσβάσιμη.

Σαμοθράκη

Στο νησί της Σαμοθράκης η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, βάθρες, πλατάνια, μονοπάτια στην άγρια φύση και λιβελούλες συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο. Εδώ καλό θα είναι να κατασκηνώσεις στο παλιό δημοτικό κάμπινγκ, μια ζούγκλα δίπλα στην θάλασσα. Αν και στις βάθρες υπάρχουν πολλές καβάτζες για να στήσετε τη σκηνή σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι λίγες οι επισκέψεις της αστυνομίας που ψάχνει να γράψει σκηνίτες για πρόστιμα.

Τήλος

Η Εριστός και η Πλάκα αποτελούν δύο από τις αγαπημένες επιλογές των ελεύθερων κατασκηνωτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για πρόστιμο, αφού το νησί είναι free camper friendly. Μάλιστα με τις ευλογίες των ντόπιων έχουν φτιάξει τουαλέτες και ντουζιέρες.

Νίσυρος

Η Πλατιά Άμμος είναι μια μεγάλη και πλατιά παραλία με μαύρη άμμο λόγω της λάβας του ηφαιστείου. Η απόσταση της παραλίας από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή εγγυάται ότι θα κάνετε ήσυχες διακοπές. Σε δέκα λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στο ταβερνάκι πραγματική «Όασις» για νόστιμο και φθηνό φαγητό και παγωμένες μπύρες. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί στην παραλία δεν έχει σχεδόν καθόλου σκιά.

Ελαία, Μεσσηνία

Αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των ελεύθερων κατασκηνωτών.  Η πραγματικά τεράστια αυτή παραλία έχει καταγάλανα νερά, αλλά και δυόμισι χιλιόμετρα μονοπατιών που ελίσσονται μέσα σε ένα φαντασμαγορικό πευκοδάσος. Ωστόσο δεν είναι πάντα κρυστάλλινα λόγω των αέρηδων. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε άφθονη σκιά και χώρο όπου μπορείτε να στήσετε το «νοικοκυριό» σας. Επίσης όσο κόσμο κι αν έχει η παραλία, ποτέ δε θα νιώσετε ότι είστε «αγκαλιά» με τους δίπλα.

Γαύδος

Εδώ το σκηνικό θυμίζει αρκετά το Γαϊδουρονήσι. Στη Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, σάς περιμένουν παραδείσιες παραλίες (Σαρακήνικο, Αι – Γιάννης, Πύργος, Ποταμός, Τρυπητή), κεδροδάση που ακουμπούν στη θάλασσα και καλοχαραγμένα μονοπάτια για περιήγηση στους λιγοστούς οικισμούς. Το καλοκαίρι κατακλύζεται κυρίως από κατασκηνωτές που θέλουν να νιώσουν την απόλυτη ελευθερία και τη ξεχωριστή ενέργεια του τόπου. Το νησάκι συνδέεται με καραβάκια από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια και τη Χώρα Σφακίων.


June 27, 2019


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η παράταση για το μειωμένο ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο

Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λέρο , Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στην «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών των αυξημένων προσφυγικών ροών στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο» αλλά και «στο γεγονός ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα 1.6.2018 έως 31.5.2019 υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου.

Με αυτά τα δεδομένα η απόφαση ορίζει ότι παρατείνεται για χρονικό διάστημα έξι μηνών, ήτοι από 1.7.2019 έως και 31.12.2019,η μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000.




Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2019

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα ελληνικά μνημεία

Την ανησυχία της για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ελληνικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη, εκφράζει η επιστημονική κοινότητα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές δημιουργούν δομικά προβλήματα στα αρχαία μνημεία.

«Τα τείχη της αρχαίας πόλης έχουν διαβρωθεί περισσότερο από ότι παρελθόν», αναφέρει η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Αν και οι προσπάθειες προστασίας και διατήρησης των ελληνικών μνημείων επιταχύνθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1970, χιλιάδες ελληνικά μνημεία είναι εκτεθειμένα.

«Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες υποθέσεις… Δίνουμε περισσότερα χρήματα, τα οποία δεν είχαμε υπολογίσει, στην προστασία των μνημείων», υπογραμμίζει η Μ. Βλαζάκη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα και οι απότομες διακυμάνσεις των καιρικών φαινομένων –από περιόδους έντονης ξηρασίας σε πλημμύρες- «αποσταθεροποιούν» την κατάσταση των μνημείων, τονίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της, αλλά και να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Χρ. Ζερεφός στο περιθώριο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή και την πολιτική κληρονομιά.


Πηγή: greenagenda - Jun 26, 2019

Στη φωτό η Ακρόπολη της Λίνδου στη Ρόδο


ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Νότιου Αφάντου


Στα 15,2 εκατ. ευρώ το τίμημα- πώς θα αξιοποιηθεί

Την εκκίνηση ενός σημαντικού έργου τουριστικής ανάπτυξης στην Ρόδο σηματοδοτεί η σημερινή ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του ακινήτου στην περιοχή του Νότιου Αφάντου.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και ο νόμιμος εκπρόσωπος της Τ.Ν. Aegean Sun Investments Ltd, Βασίλειος Νικολαΐδης υπέγραψαν την σύμβασης πώλησης (SPA) για το Νότιο Αφάντου, ενώ επήλθε και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 15,2 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου (ΕΣΧΑΔΑ) του Νότιου Αφάντου, στο ακίνητο συνολικής έκτασης 268.651,76 τ.μ., πρόκειται να ανεγερθούν 3 νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και να δημιουργηθεί παραθεριστικό – τουριστικό χωριό 20 ανεξάρτητων κατοικιών, συμφερόντων της οικογενείας Νικολαΐδη, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Golf – Βόρειο Αφάντου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και M.A. Angeliades Inc, ενώ το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ, αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των δύο ακινήτων (Βόρειο και Νότιο) στην Αφάντου ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ πριν την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, το σύνολο του ακινήτου, καθώς και ευρύτερη έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου των προεπιλεγέντων επενδυτών, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών με δική του δαπάνη. Καθώς οι τομές δεν κατέδειξαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιοποίησης των ακινήτων στην Αφάντου Ρόδου.


Πηγή:  naftemporiki.gr - Jun 26, 2019

Ρόδος: Μεσαιωνική Γιορτή Κάστρου Κρητηνίας

Στις 29 και 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η διήμερη Μεσαιωνική Γιορτή Κάστρου Κρητηνίας στη Ρόδο. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό φεστιβάλ το οποίο αποτελεί «ταξίδι στο χρόνο» και λαμβάνει χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου, στο Κάστρο της Κρητηνίας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι γυναίκες του χωριού ντυμένες με ενδυμασίες της τότε εποχής, πλάθουν πίτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως τα κατημέρια, ενώ οι μάγειρες ανάβουν φωτιές και προετοιμάζουν στο χώρο της εκδήλωσης τα φαγητά που προσφέρονται στους επισκέπτες.

Επίσης, στα μικρά κιόσκια του μεσαιωνικού σκηνικού, προσφέρεται ζύθος και άφθονοι τοπικοί μεζέδες. 

Μία ακόμη όμορφη σκηνή, είναι οι γελωτοποιοί, οι ζογκλέρ και οι ξυλοπόδαροι οι οποίοι διασκεδάζουν το κοινό, ενώ ο βασιλιάς διαβαίνει τα σκαλιά του κάστρου για την ανάδειξη του καλύτερου ιππότη.

Η εν λόγω μεσαιωνική γιορτή, προσελκύει πλήθος επισκεπτών και έχει καθιερωθεί ως μία από τις καλύτερες μεσαιωνικές γιορτές της Ρόδου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ,ο πολιτιστικός σύλλογος Κρητηνίας Η ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ και ο Δήμος Ρόδου.


Πηγή: tornosnews.gr - Jun 26, 2019

DW: Λέρος, ένα υπόδειγμα προσφυγικού καταυλισμού

Όταν γίνεται λόγος για προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά οι περισσότεροι σκέπτονται υπερπλήρεις εγκαταστάσεις και καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης. Στη Λέρο όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέρου υπάρχουν συρματοπλέγματα, αστυνομικοί και φύλακες. Σε αντίθεση όμως με τα κέντρα υποδοχής σε Λέσβο και Σάμο, το μικρό νησί με τους 8.500 κατοίκους και τους 1.300 πρόσφυγες δεν εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ένας από τους λόγους είναι ότι στη Λέρο η συνύπαρξη μεταξύ ντόπιων και προσφύγων λειτουργεί καλύτερα από ό,τι αλλού, δηλώνει ο Μπόρις Τσεσιρκόφ, συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά: «Δεν είναι εύκολο να στεγάσεις περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες σε ένα μικρό νησί: Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς ή Αφρικανούς.

Φέτος ήρθαν εδώ και πολλοί Παλαιστίνιοι. Και η Λέρος τα κατάφερε μια χαρά. Πρόσφυγες και κάτοικοι του νησιού συνυπάρχουν ειρηνικά. Υπάρχει για παράδειγμα ανταλλαγή μεταξύ ντόπιων και προσφύγων ακόμα και στα καθημερινά ψώνια. Πρόκειται βέβαια για μια μικρή κοινωνία. Παρόλα αυτά όμως η Λέρος είναι υπόδειγμα».

Στη Λέρο η ζωή βρίσκεται σε μια ισορροπία

Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέρο βρίσκεται και η αυστριακή ΜΚΟ Echo, η οποία προσπαθεί με μαθήματα μουσικής, υπολογιστών και γλώσσας να δώσει στους πρόσφυγες την αίσθηση μιας κανονικότητας. Μια από τις ιδρύτριές της, η Καταρίν Καχάνε, θεωρεί ότι η Λέρος έχει ρόλο προτύπου για ολόκληρη την Ευρώπη: «Τα νησιά του Αιγαίου έχουν τον χαρακτήρα μοντέλου, όπου μπορούν να δοκιμαστούν διάφορα πράγματα με όφελος για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως για παράδειγμα, η κατανομή προσφύγων. Στη Λέρο η κατανομή λειτουργεί καλά γιατί, όπως διαπιστώνουμε η ζωή εδώ βρίσκεται σε μια ισορροπία. Για μας είναι σημαντικό να δείξουμε επιτόπου σε ενδιαφερόμενους από την Ευρώπη πώς λειτουργεί εδώ η κατάσταση και να γνωρίσουν από κοντά αυτό για το οποίο τόσες και τόσες συζητήσεις διεξάγονται: τους πρόσφυγες, στην πλάτη των οποίων οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν αποφάσεις».


Πηγή: Deutsche Welle

 

Τρίτη, Ιουνίου 25, 2019

Άμεση, σκληρή απάντηση Τσίπρα από την ΕΛΔΥΚ, στον εμπρηστικό Ερντογάν


«Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Υπογράμμισε συγχρόνως την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

*Όμως, ο κ. Τσίπρας απάντησε και στα όσα είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν για εκείνον (όπως σχετικώς τον ενημέρωσαν συνεργάτες του). Απευθυνόμενος λοιπόν στον Πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε ευθέως ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «δεν λέει κάποια πράγματα», αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. 

Επίσης «δεν μιλά μόνος του» -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. 

Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας, τόνισε, και κάλεσε, «αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

Συγχαρητήρια για το έργου τους έδωσε ο Τσίπρας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ 

«Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη», τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, ο Αλέξης Τσίπρας.

*Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Υπηρετείτε σε μια ιστορική Φρουρά, σε μια ιστορική Δύναμη και ξέρετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου, και η παρουσία σας είναι πολύ ουσιαστική». 

«Εσείς, το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελείτε την κινητήριο δύναμή και έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, που βαδίζει στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι ψηλά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ.

«Για τους λόγους αυτούς», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «όλοι είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για όλους και όλες εσάς. Για τον επαγγελματισμό σας, την αποτελεσματικότητα, την αυταπάρνηση και τη διάθεσή σας για προσφορά. Για όλα αυτά λοιπόν, θέλω να σας συγχαρώ όλους για το έργο σας και την εν γένει παρουσία σας, διότι κάθε φορά συναντώ προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, διαπιστώνω υψηλό ηθικό και αποφασιστικότητα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας» 

«Λίγο πριν έρθω σήμερα εδώ στην ΕΛΔΥΚ, να αποτίσω φόρο τιμής στους πεσόντες, συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις. Είπε, απευθυνόμενος στο Έλληνα πρωθυπουργό, ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου”». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε ως εξής:

*«Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση λέγοντας πρώτον, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει “κάποια πράγματα” αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του. Μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απευθύνομαι σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές». 

«Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας. Δεν έχει νόημα να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει, ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Διότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη συνεργασία που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή».


Στη φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κύπρο. Photo via Twitter, @primeminister


Πηγή: hellasjournal.com - By Mignatiou.Com -

Ανετοκούμπωτες...

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.


tvxs.gr/news/

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2019

Τήλος συνεργατική, πολυπολιτισμική και ενεργειακά αυτόνομη

Ενεργειακή αυτάρκεια σχεδόν όλο τον χρόνο από ανανεώσιμες πηγές, δωρεάν φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αντικατάσταση του στόλου του δήμου με αυτά, αγροκτηνοτροφικός κοινωνικός συνεταιρισμός με προοπτική να μπορεί να ενσωματώσει και τυχόν πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή. Επιτεύγματα που συμβαίνουν σε μια εσχατιά της Ελλάδας, ένα νησί με 450 κατοίκους που προέρχονται από 15 εθνικότητες, την Τήλο.

Μπορεί να γίνεται πολλή συζήτηση περί ηγετών, οραμάτων και αξιών που μπορεί να εμπνεύσουν, ωστόσο «αν δεν υπάρχει κάποιος να σε εμπνεύσει φρόντισε να παίρνεις κινητήρια δύναμη από τον εαυτό σου και αυτό να σε κάνει να σκέφτεσαι και να ενεργείς δημιουργικά»: αυτή είναι η φιλοσοφία της δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά,- Αλιφέρη, που μας μιλά για τις καινοτομίες που επιτελούνται εκεί, έχοντας κάνει το νησί που εκπροσωπεί ως δήμαρχος να φαντάζει σαν ένας φάρος στο πέλαγος της απογοήτευσης που φαίνεται να αποτελεί συνώνυμο της πολιτικής εκπροσώπησης, συνεχίζοντας μια παράδοση προοδευτικής διακυβέρνησης του νησιού από τον αδερφό του συζύγου της, τον Τάσο Αλιφέρη, με τον οποίο είχε μακρά συνεργασία και έκανε το νησί διεθνώς γνωστό καθώς είχε τελέσει τους πρώτους γάμους ομοφυλόφιλων.

● Πώς τα έχετε καταφέρει;

Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας για το όραμά μας. Τι όραμα έχουμε; Θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας και αυτές τις αρχές, χωρίς ταμπέλες κομματικές και άλλες, τις τηρώ ευλαβικά σε σημείο να με λένε αυταρχική απέναντι σε όσους δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να σεβαστούν την ανθρώπινη ύπαρξη.  Ετσι έμαθα να ενεργώ από το σπίτι μου και γνωρίζει η κοινωνία όπου ζω και μου έκανε την τιμή να την εκπροσωπώ για άλλα τέσσερα χρόνια ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρεκκλίνω από τις αρχές μου, γιατί αυτό που προέχει για μένα είναι να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.

Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά- Αλιφέρη


• Εχετε ήδη μια πορεία 7 χρόνων ως δήμαρχος και όλα όσα έχουν γίνει στο νησί προϋποθέτουν νομίζω και μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Πώς επιτεύχθηκε;

Οταν μια κοινωνία φτάσει τόσο κοντά στον θάνατο, όπως ήταν πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν είχαμε μείνει 270 άνθρωποι, κινδύνευε να κλείσει το σχολείο, γιατί εμείς, για να συνεχίσουμε, 15 χρόνων φεύγαμε από το νησί, όταν είναι παραμελημένο από την πολιτεία, από ανθρώπους και από τον Θεό, τόσο πολύ κοντά στον μαρασμό είχαμε φτάσει τότε, η κοινωνία αυτή αρχίζει να εκτιμάει περισσότερο τον άνθρωπο και τις αξίες του.

Βέβαια είχε την τύχη να έχει και έναν χαρισματικό άνθρωπο, τον Τάσο Αλιφέρη, που ήταν πρώτα αδερφός μου και μετά κουνιάδος μου, ζητούσαμε τη συμβουλή του όταν είχαμε δυσκολίες πριν από τους γονείς μας...

Ανέλαβε τον δήμο το 1994 και άρχισε να κάνει έργα, υποδομές και δράσεις πολύ μπροστά από την εποχή του, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευτυχία του. Ηταν ένας άνθρωπος που έβαζε πρώτα απ’ όλα τούς γύρω του και μετά τον εαυτό του, την κοινωνία, τους ανήμπορους, τους γέροντες, αυτούς που δεν είχαν οικονομική άνεση.

Κι αυτός έφτιαξε την Τήλο, την έβγαλε από την απομόνωση και σήμερα οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί σε πρωτοπόρες προτάσεις...

● Από την απαγόρευση του κυνηγιού επί Αλιφέρη μέχρι τη δημιουργία του πρώτου πράσινου νησιού, πώς ήταν ο δρόμος;

Ολο το νησί είναι ενταγμένο στο Natura 2000, υπάρχει τόσο πλούσια χλωρίδα και πανίδα και πια στην Τήλοζουν τέσσερα ζευγάρια σπιζαετού, ένα είδος υπό εξαφάνιση και αυστηρά προστατευόμενο. Το επόμενο βήμα ήταν να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποβάλλοντας αίτημα στο πρόγραμμα Horizon.

Οπότε προχωρήσαμε με μεγάλο σεβασμό στο περιβάλλον, έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες και σε συνεργασία με το τότε ΤΕΙ και τώρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το εργαστήριο ήπιων μορφών ενέργειας. Ωστόσο δεν μπορεί να πετύχει τίποτα από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη δράση αν δεν κάνεις συνεργούς, κοινωνούς τους δημότες, τους πολίτες. Εγιναν πάρα πολλές ενημερώσεις και δημόσιες διαβουλεύσεις που είχε αναλάβει το WWF.

Ούτε για δημόσιο έργο δεν έχει γίνει τόσο συζήτηση όσο γι’ αυτό το έργο στο οποίο συμμετέχουν 15 εταιρείες από 7 χώρες. Ο δήμος δεν είναι στην κοινοπραξία γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να βάλει κεφάλαια.

Από τη χώρα μας συμμετέχουν το WWF, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΔΕΔΔΗΕ, η Γιουνίκ, είναι ανάμεσα στις εταιρείες που συνεισέφεραν το κεφάλαιο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και της ανεμογεννήτριας. Και αυτό το μικρό νησάκι με την πρότασή του κέρδισε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 83 προτάσεις που κατατέθηκαν πανευρωπαϊκά, ακόμη και από γνωστούς επιχειρηματικούς κολοσσούς. Οταν κερδίσαμε το έργο, το 2014, η χώρα δεν ήταν νομοθετικά έτοιμη να το υποδεχτεί.

Ετσι υλοποιήσαμε αυτό το υβριδικό πρόγραμμα, που εκτός από την ενεργειακή αυτάρκεια που μπορεί να εξασφαλίσει στο νησί, προσφέρει αποθήκευση ενέργειας για χρήση όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν επιτρέπουν την παραγωγή, ενώ τοποθετήθηκαν και έξυπνοι μετρητές ώστε να μπορούμε να το ενεργοποιούμε και από απομακρυσμένα σημεία αλλά και να ελέγχουμε, π.χ., πόσο νερό έχει αντληθεί από τις γεωτρήσεις, σε ποια στάθμη βρίσκεται το νερό στις δεξαμενές, ποια η επάρκειά του και αν χρειαστεί να σταματήσω την άντληση χωρίς να χρειαστεί να πάω στο αντλιοστάσιο.

Το ηλιοβασίλεμα και η ανεμογεννήτρια



● Είναι δηλαδή η Τήλος το πρώτο νησί με ενεργειακή αυτονομία;

Αυτή τη στιγμή η Τήλος, σε μικρότερο βαθμό, και πολλά άλλα νησιά παίρνουμε ενέργεια από διπλανά νησιά, που παράγεται από πετρέλαιο και έχει τεράστιο κόστος, καθώς έρχεται με υποβρύχιο καλώδιο από την Κω μέσω Νισύρου. Να φανταστείτε απέχουμε 44 ναυτικά μίλια από την Κω.

Με αυτό το έργο αποδείξαμε ότι μπορούμε με παρεμβάσεις μικρού χαρακτήρα και καμία αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος να κάνεις έργα. Ειδικά η ανεμογεννήτρια είναι σημείο αναφοράς και έχει μπει σε ένα σημείο από το οποίο βλέπεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που έχεις δει στη ζωή σου.

Βέβαια είναι μικρό έργο, προσεκτικά σχεδιασμένο, που έγινε όχι ως βιομηχανική επένδυση για να κερδίσουν κάποιοι μέτοχοι χρήματα, αλλά αυστηρά και μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού και έχουμε συμβάλει στο μέγιστο στην προστασία του περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι, που φτάνουμε την ανώτατη κατανάλωση, καλύπτουμε το 75-80% των αναγκών μας με καθαρή ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ τον χειμώνα το 100% και πουλάμε το υπόλοιπο στη ΔΕΗ, όταν η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα δεν έχει αγγίξει ούτε το 20%.

Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε μια μικρή ανεμογεννήτρια ακόμη των 800 κιλοβάτ για να έχουμε καλυφθεί 100% και για το καλοκαίρι.

● Υπάρχουν οφέλη για τους κατοίκους;

Ολοι ωφελούνται, ενώ τα οφέλη θα είναι ακόμη πιο σημαντικά όταν κατακτήσουμε την ενεργειακή αυτονομία 100% από την πώληση του περισσεύματός μας. Ενα ακόμη σημαντικό βήμα, που έχουμε κάνει, είναι ότι είμαστε το μοναδικό νησί στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία ώστε να έχουμε αντικαταστήσει τον στόλο του δήμου με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Σε πρώτη φάση παίρνουμε ένα λεωφορείο, ένα μεγάλο φορτηγό και δύο μικρότερα και ένα ΙΧ. Βέβαια το κόστος των οχημάτων είναι ακόμη πολύ υψηλό...


• Θυμάμαι ακόμη τις πρωτοβουλίες σας σχετικά με το προσφυγικό. Πώς είναι τώρα η κατάσταση;

Πώς αλλιώς να αντιδρούσαμε απέναντι στους απόκληρους του αιώνα μας. Για να έχετε την εικόνα μιλάμε για ένα νησί στο οποίο υπάρχουν 3-4 λιμενικοί χωρίς βάρκες. Πώς να μην κινητοποιηθεί ολόκληρο το νησί για να κάνει αυτό που θα έκανε σε κάθε περίπτωση: θα βοηθούσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στη θάλασσα να μην πνιγούν...

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Υπατη Αρμοστεία με το Solidarity Now αποφάσισαν να σταματήσουν το πρόγραμμα «Εστία», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούσαμε πέντε οικογένειες στην Τήλο, γιατί δεν ήταν βιώσιμο όπως μας είπαν. Εν τω μεταξύ δημιουργήσαμε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση τον Μάρτιο, που έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων από αυτόν.

Στο συνεταιριστικό τυροκομείο μας αυτή τη στιγμή δουλεύουν ντόπιοι και οικονομικοί μετανάστες, ενώ θα μπορούσαν να εργαστούν και πρόσφυγες στην παραγωγή τηλιακού τυριού.

Οσο καιρό είχαμε πρόσφυγες, εδώ εφαρμόζαμε πολιτικές ένταξης και, πέρα από στέγη και τροφή, έως ότου κριθεί η αίτηση ασύλου, τους δίναμε τα απαραίτητα έγγραφα, βιβλιάριο υγείας, αριθμό μητρώου, ΑΦΜ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Απασχολήθηκαν είτε στον πρωτογενή τομέα, μαζεύοντας πατάτες, ελιές, είτε στις υπηρεσίες εστίασης, στα ξενοδοχεία, ακόμη και στον φούρνο.

Αυτές τις μέρες πρόκειται να υπογράψουμε ως δήμος με την Υπατη Αρμοστεία ένα δικό μας πιλοτικό πρόγραμμα και περιμένουμε να μας φέρουν τις πρώτες οικογένειες που θα θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι της ΚοινΣΕπ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τις κρατήσουμε και να τις εντάξουμε εδώ...

● Ξενίζει ίσως να ακούει κανείς τέτοια λόγια για την υποδοχή των προσφύγων από αρμόδιες αρχές.

Οι Τηλιακοί δεν βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους: εδώ ζούμε άνθρωποι από 15 εθνότητες, το τελευταίο μας «απόκτημα» είναι από την Ταϊλάνδη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να είμαστε μια πολυεθνική κοινωνία.

kalo@efsyn.gr

Πηγή:  efsyn.gr ( Από την έντυπη έκδοση) - Jun 24, 2019




Στη Νίσυρο το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας του, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.
 

Έχοντας λάβει αιτήσεις από 130 projects και 201 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 38 χώρες, επέλεξε συνολικά 60 συμμετέχοντες με 35 projects, καθώς και 7 εκπαιδευόμενους βοηθούς καθηγητές που θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη σεναρίου και στην καθοδήγηση ομάδας. Ανάμεσά τους θα συμμετάσχουν με υποτροφία περισσότεροι από 20 Έλληνες κινηματογραφιστές με 12 έργα υπό ανάπτυξη.

Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, το ΜΙΚ υποδέχεται στην Νίσυρο την πολυβραβευμένη αμερικανίδα παραγωγό και συγγραφέα Joslyn Barnes, η οποία στις 30 Ιουνίου θα παρουσιάσει masterclass με θέμα την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Το εργαστήριο Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ που εγκαινιάζεται φέτος, καθοδηγούν ο Ove Rishøj Jensen, Δανός παραγωγός ντοκιμαντέρ και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (European Documentary Network – EDN) και ο διακεκριμένος ελληνογάλλος ντοκιμαντερίστας Marc Gastine.

Το εργαστήριο ανάπτυξης κινηματογραφικών ταινιών, καθοδηγούν κορυφαίοι καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η διευθύντρια σπουδών Χριστίνα Λαζαρίδη (με υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ενεργητικό της, καθηγήτρια Σεναριογραφίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια Columbia και Princeton), ο Jan Fleischer (τ. διευθυντής του Τμήματος Σεναρίου στο National Film and Television School της Μεγ. Βρετανίας), ο σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επιμελήτρια σεναρίων Ana Sanz Magallon, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο σεναριογράφος και καθηγητής Pavel Jech (κοσμήτορας της FAMU International).

Το Τηλεοπτικό Εργαστήριο καθοδηγεί ο ο συγγραφέας Michel Sabbe (βασικός συνεργάτης των Dutch VRT & VTM και της γαλλικής RTBF TV).

Εθνικοί εταίροι του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Νισύρου, ο Δήμος Ρόδου, η ΕΡΤ, και το ΕΚΟΜΕ Α.Ε – Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.


Πηγή: ert.gr - Jun 24, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More