Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2023

Wikileaks: Και η Ελλάδα στα σχέδια του Ισραήλ ως πιθανή χώρα εκτοπισμού Παλαιστινίων της Γάζας...


Και η Ελλάδα αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο του Ισραήλ που αποκάλυψαν τα Wikileaks με αναρτήσεις τους στα social media που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών και στο οποίο περιγράφεται ένα σενάριο απέλασης 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα με συνεχείς βομβαρδισμούς από βορρά προς νότο.  Το έγγραφο δημοσιεύθηκε αρχικά από την εβραϊκή ιστοσελίδα https://www.mekomit.co.il/ 

Συγκεκριμένα στο επίσημο απόρρητο έγγραφο και στο πρώτο του παράρτημα αναφέρεται και η χώρα μας (φωτογραφία) ως πιθανό κράτος υποδοχής και απορρόφησης Παλαιστινίων προσφύγων σε περίπτωση που θα εγκατέλειπαν την λωρίδα της Γάζας. 

Να σημειώσουμε πως το έγγραφο αυτό είναι σενάρια του συγκεκριμένου υπουργείου Πληροφοριών και είναι άγνωστο αν αυτό έχει υιοθετηθεί επίσημα από το Ισραήλ. Πρόκειται για έγγραφα του υπουργείου Πληροφοριών που είναι συμβουλευτικά και δεν είναι δεσμευτικά για την εκτελεστική εξουσία.

Το έγγραφο εξετάζει σενάρια σταδιακής κατάληψης της Λωρίδας της Γάζας και διάχυσης του πληθυσμού προς το Σινά και άλλες χώρες. 


Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στο παράρτημα Α και μεταξύ των χωρών-αποδεκτών προσφύγων: 

Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα της Μεσογείου – Ελλάδα/Ισπανία

Συμβολή: απορρόφηση και καθίζηση.

Κίνητρα: Aπορρόφηση και οικονομική ενίσχυση προς όφελος της διαδικασίας από τις αραβικές χώρες.

Να σημειωθεί πως το έγγραφο σε άλλα σημεία ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Ισραήλ να ηγηθεί μιας δημόσιας εκστρατείας στον δυτικό κόσμο για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς του Παλαιστινιακού πληθυσμού «με τρόπο που να μην υποκινεί ή να δυσφημεί το Ισραήλ». 

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στρατολογηθούν στη διαδικασία για να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να απορροφήσει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες  ( όπως αναφέραμε προηγουμένως η Ελλάδα και η Ισπανία) καθώς και ο Καναδάς θα πρέπει να βοηθήσουν στην απορρόφηση και εγκατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων.

Επισήμως πάντως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Αίγυπτος παραμένουν προσηλωμένοι στην παραμονή του άμαχου πληθυσμού στην Γάζα, ακριβώς για να αποφευχθεί η εθνοκάθαρση.

Το λευκό στον ΟΗΕ και οι δηλώσεις Καιρίδη 

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές ωστόσο νέα ερωτήματα τίθενται. Ένα από αυτά είναι το λευκό που ψήφισε η χώρα μας κατά τη σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ την ώρα μάλιστα που η επίσημη στάση της Ελλάδας παραμένει (στα χαρτιά) υπέρ δύο κρατών στην περιοχή. Ερωτήματα και για το ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ για να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αν ήταν ένα απλό ταξίδι στήριξης της χώρας.

Παράλληλα ένα δεύτερο ερώτημα τίθεται μετά τις δηλώσεις και  του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος ανέφερε πως το 20% των μεταναστευτικών ροών που δεχόμαστε προέρχεται από την Γάζα, μέσω Αιγύπτου και Τουρκίας.

«Οι Παλαιστίνιοι που φτάνουν στην Ελλάδα θεωρούνται πρόσφυγες – κάνουν αίτηση ασύλου και τους δίνεται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα», είχε δηλώσει πρόσφατα στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καιρίδης. 


=> www.documentonews.gr



Τουριστική σεζόν με ρεκόρ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι


 

Κλείνουν μέσα στις επόμενες ημέρες και τα τελευταία ξενοδοχεία στη χώρα μας, καθώς ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν του 2023 με θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι, όμως με πολλές προκλήσεις. 

Λίγες ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως σε Κρήτη και Ρόδο πρόκειται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς μεγάλοι tour operators αποφάσισαν να επεκτείνουν για λίγο ακόμη τα προγράμματα τους.

Η τουριστική περίοδος φέτος ξεκίνησε με πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από διάφορους λόγους, όπως η περυσινή εξαιρετική χρονιά ανάκαμψης μετά τον COVID, το πολύ καλό κλίμα στον τουρισμό που ενισχύθηκε και πολιτικά, αλλά και η ίδια η έναρξη της φετινής σεζόν που ήταν ιδιαίτερα δυναμική. 

Ουσιαστικά η σεζόν του 2023 ξεκίνησε ήδη από το Φεβρουάριο με τους πρώτους Γερμανούς κυρίως τουρίστες να καταφτάνουν στην Πελοπόννησο για να παίξουν γκολφ στα γήπεδα της Costa Navarino, ενώ αρχές Μαρτίου η TUI παρότρυνε τους τουρίστες να βιαστούν να κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα καθώς το 50% των χωρητικοτήτων στα προσφερόμενα ξενοδοχεία στους διάφορους προορισμούς έχει ήδη κρατηθεί.

Από τα μέσα του Μάρτη σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Χαλκιδική και αλλού ξενοδόχοι και τοπικές αρχές καλωσόριζαν τους πρώτους – Ευρωπαίους κυρίως ταξιδιώτες – που έκαναν ποδαρικό στον τόπο τους. Σταδιακά μέχρι και τα μέσα Απριλίου άνοιξαν οι περισσότερες μονάδες στους κύριους προορισμούς, για να ακολουθήσουν μέχρι το Μάιο τα ξενοδοχεία σε Κυκλάδες και μικρότερες περιοχές.

Δυνατή έναρξη με χαλαρή συνέχεια

Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα προσέλκυσαν πολλούς ξένους τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας και έφεραν σημαντική κίνηση τον Απρίλιο. Ο Μάιος όμως απογοήτευσε τους ξενοδόχους σε όλη σχεδόν τη χώρα, διαψεύδοντας της προσδοκίες και ανακόπτοντας τη φόρα του Απριλίου.

Τα ξενοδοχεία σε όλους σχεδόν τους προορισμούς κινήθηκαν με μέτριες πληρότητες και χωρίς τις αναμενόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι λόγοι ήταν πολλοί, ανάμεσα τους η μεγάλη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και η αύξηση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, που ανέβασαν μέχρι και 30% την τιμή των οργανωμένων πακέτων.

Τα επίσημα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας όμως, έδειχναν άνοδο και ρεκόρ αφίξεων, αλλά ξενοδόχοι, εστίαση και εμπόριο, δεν ήταν ικανοποιημένοι. Η «πίτα» πλέον μοιράζεται ανάμεσα σε πάρα πολλούς, αφού τόσο η αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών όσο και των καταλυμάτων τύπου AirBnB ήταν μεγάλη. Την ίδια ώρα οι ξένοι τουρίστες δεν ξόδευαν ξέφρενα όπως τη χρονιά του 2022, αλλά με μέτρο.

Ήδη από τον Ιούνιο οι ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν να διαφημίζουν εκπτώσεις και προσφορές για το υπόλοιπό του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο κακός καιρός του πρώτου μήνα του καλοκαιριού ήταν ακόμη ένας λόγος που δεν βοήθησε προς αυτό το σκοπό, με το τελευταίο δεκαήμερο τελικά του Ιουνίου να φέρνει την πρώτη κανονικότητα της τουριστικής σεζόν.

Η πορεία των υπόλοιπων μηνών ήταν θετική, με σχεδόν όλους τους προορισμούς να καταγράφουν άνοδο αφίξεων ξένων τουριστών. Η κρουαζιέρα επίσης σημείωσε σημαντική άνοδο, που όμως πλέον μπαίνει στο μικροσκόπιο στα δημοφιλή λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αφού οι μεγάλες ροές των επιβατών που αποβιβάζονται δοκιμάζουν τις αντοχές των δημοσίων υποδομών και προκαλούν όχληση στους άλλους επισκέπτες.

Ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ είναι μια ακόμη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας στο φινάλε της φετινής σεζόν. Οι Ισραηλινοί τουρίστες αναδεικνύονται πλέον σε ένα σημαντικό «παίχτη» για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το 2023 οι αφίξεις από τη χώρα εκτιμάται ότι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Ήδη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει κοστίσει στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες.
Ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις

Ενώ αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία του Οκτωβρίου, από το Σεπτέμβριο η χώρα μας πλησίασε το νούμερο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων του 2022, φτάνοντας τα 21 εκατ. τουρίστες, από τα 21,3 εκατ. του 2022, που ήταν πάνω από το 2019. Αυτό σημαίνει, ότι αν και το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι αεροπορικές αφίξεις κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, θα μιλάμε για ρεκόρ όλων των εποχών, σε απευθείας αεροπορικές αφίξεις με πάνω από 23,5 εκατομμύρια τουρίστες. Την ίδια ώρα ο οδικός τουρισμός ανακάμπτει σημαντικά σε σχέση με τη μεγάλη πτώση πέρυσι, όμως δεν αναμένεται να φτάσει τα νούμερα του 2019, που είχαν ξεπεράσει τα 12 εκατ. τουρίστες.

Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος για το οκτάμηνο του 2023, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πάνω από 20 δισ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκα κατά 15,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ και μένει ένα ολόκληρο τετράμηνο, με αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Αλώβητος ο τουρισμός από πυρκαγιές και πλημμύρες

Το νησί της Ρόδου κατάφερε να ανακάμψει πλήρως από τη ζημιά στην τουριστική του κίνηση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, ενώ η κατάσταση και στην Κέρκυρα εξομαλύνθηκε άμεσα. Η Σκιάθος επίσης δοκιμάστηκε από τις μεγάλες πλημύρες στις αρχές του Σεπτέμβρη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν επηρέασαν μόνο τη χώρα μας αλλά και άλλες Μεσογειακές χώρες, με την τουριστική βιομηχανία να αντιμετωπίζει πλέον μια νέα πρόκληση. Tour operators και ξενοδόχοι έδειξαν καλά αντανακλαστικά, με ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων και αποζημιώσεων προς τους τουρίστες, όμως την παράσταση έκλεψαν οι τοπικές κοινωνίες με τον τρόπο που βοήθησαν.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της σεζόν

Όπως δείχνουν τα στοιχεία η Αθήνα είναι ο προορισμός με τις καλύτερες επιδόσεις της φετινής σεζόν. Η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται να εδραιώνεται πλέον ως προορισμός, με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να καταγράφει κάθε μήνα διψήφιες αυξήσεις στην επιβατική του κίνηση από το εξωτερικό.

Δεύτερος προορισμός σε επιδόσεις είναι η Θεσσαλονίκη με πάνω από 20% άνοδο στην επιβατική κίνηση από το εξωτερικό από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ διψήφια αύξηση είδαν και η Καβάλα και η Μυτιλήνη. Πάνω από το 8% αύξηση και για την Κέρκυρα, κοντά στο 8% τα Χανιά, ενώ η Ρόδος το ίδιο διάστημα βρέθηκε στο +2% και στο 5,5% η Κως. Κοντά στο 5% και το Ηράκλειο.

Τη μεγαλύτερη μείωση αφίξεων καταγράφουν φέτος η Σαντορίνη και η Μύκονος μετά τις εκρηκτικές αυξήσεις που είδαν πέρυσι, όμως πρόκειται μόλις για μερικές χιλιάδες τουρίστες που απώλεσε ο κάθε προορισμός.

ΒΙΚΗ ΒΑΜΙΕΔΑΚΗ

www.news247.gr


Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2023

Και σήμερα «εναλλακτικός τουρισμός»;




H εκάστοτε κάμψη του τουριστικού ρεύματος, η οποία δεν αποκλείεται να επανακάμπτει και κατά τα επόμενα χρόνια, οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα αιτιών, τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών που προκύπτουν από τη συναφή υποδομή της χώρας.

Τα ερεθίσματα για έναν τέτοιο προβληματισμό θα μπορούσαν να δοθούν σ’ ένα δεύτερο «σπίτι»: σ’ έναν χώρο μακριά από το καθημερινό πεδίο της εργασίας και συνάμα αρκετά κοντά στην οικογενειακή θαλπωρή και τις εγγενείς της φαντασιακές παραστάσεις. Μια μαθητεία στο «αναχωρείν» σημαίνει τη δυνατότητα να διπλασιάζεις τον κόσμο: πέρα απ’ αυτόν, που σε καθηλώνει στις ανάγκες και στους καταναγκασμούς του επιούσιου, διανοίγεται ένας δεύτερος που μπορεί να φέρει και τη σφραγίδα σου ή έστω την αγρύπνια σου. Μια παρόμοια στάση σαφώς καταγράφεται ως «ποιητική», που την αποδίδει με ευστοχία ο «Μικρός Ναυτίλος» του Ελύτη: πρόκειται για το «δικαίωμα» στις «αναπάλσεις» και «ανατάσεις» προς το «βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η ελευθερία μας, ο δεύτερος και πραγματικός ηθικός μας ήλιος».

Η «αναψυχή», σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν εξαντλείται στην αναπαραγωγή της εργασιακής δύναμης του ανθρώπου και, πολύ περισσότερο, δεν υποτάσσεται στην αναγκαιότητα του εργάσιμου χρόνου που προφανώς τη χρηματοδοτεί και την ενθαρρύνει. Είναι επίσης αντιληπτή η πολυσχιδής σήμερα εκμετάλλευση του «ελεύθερου χρόνου» στους κόλπους μιας «μαζικής κουλτούρας» που εμπορευματοποιεί ό,τι θα μπορούσε να αποτελεί αξία χρήσης και επομένως το μετατρέπει σε ανταλλακτική αξία. Η απάντηση στη γενικευόμενη τάση υπαγωγής τού υπό διάθεση στον εργάσιμο χρόνο, μολονότι συχνά ελλιπής και αποσπασματική, θα μπορούσε να συνδέεται με τα στοιχεία μιας νέας ευαισθησίας που συνάγονται από νέες μορφές συλλογικότητας μέσα σε «στέκια» ή «περιβόλια» αναψυχής και θα τείνουν να καταστούν εστίες πολιτικής παιδείας και κοινωνικών αντισωμάτων. Μάλλον οι επισημάνσεις αυτές μας φέρνουν πολύ κοντά στην πρόβλεψη των Grundrisse, ότι ο «ελεύθερος χρόνος και όχι ο χρόνος εργασίας συνιστά το μέτρο του πλούτου» (Marx 1857/1858: 597).

Είναι, τέλος, προφανές ότι μια τέτοια νοοτροπία προϋποθέτει, ευρύτερα, την άρνηση των κενών ιδεολογικών σχημάτων, την κριτική της «ανάπτυξης», την απόρριψη των καταναλωτικών προτύπων (ανάμεσα στα συνθήματα του γαλλικού Μάη ήταν: «Δεν πάω διακοπές στη Μύκονο»), την απομύθευση του πλέγματος των αναγκών και της θεσμικής τους ιεράρχησης, την αντικατάσταση του μέλλοντος από το παρόν και τη μεταφορά του ατημέλητου και αστοίχητου στο κέντρο των κοινωνικών ζυμώσεων και αναζητήσεων. Πρόκειται, μάλλον, για να θυμηθούμε πάλι τον «Μικρό Ναυτίλο», για το «ειδικό θάρρος» που μας προσφέρει η αυτοαξιοποίηση του ανθρώπου: «γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη κι όταν ουρανός δεν υπάρχει...» (1986: 53).

H εκάστοτε κάμψη του τουριστικού ρεύματος, η οποία δεν αποκλείεται να επανακάμπτει και κατά τα επόμενα χρόνια, οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα αιτιών, τόσο εξωτερικών (που συνδέονται με τις επιλογές και τον ανταγωνισμό των μονάδων της «τουριστικής βιομηχανίας» στη Δ. Ευρώπη) όσο και εσωτερικών που προκύπτουν από τη συναφή υποδομή της χώρας. H συζυγία αυτή των αιτιών παρακάμπτει τη συνωμοτική αντίληψη της ιστορίας («για όλα φταίνε οι ξένοι») και θέτει ενώπιον των ευθυνών τους όσους εμπλέκονται, από τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα ώς το τελευταίο γκαρσόνι, σ’ αυτή τη σύνθετη διεργασία.

Υπάρχουν γεωγραφικά διαμερίσματα που διαθέτουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην επικράτεια. Ακριβώς σ’ αυτούς τους χώρους, τουλάχιστον, θα ανέμενε κανείς τη σθεναρή παρέμβαση, από την πλευρά του κράτους και των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα πεδία της επιστήμης και της υγείας, της εκπαίδευσης και της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της αβίαστης παροχής υπηρεσιών και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, της πολιτισμικής ιθαγένειας κ.λπ. Πρόκειται προφανώς για ένα πολύπλευρο δίκτυο δεικτών, στους οποίους η ποσοτική και η ποιοτική παράμετρος εμφανίζεται συχνά από υπολογίσιμη έως αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, επαναφέρει με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της ποιότητας ζωής που ενυπάρχει στους χώρους αυτούς, τόσο για τους παραθεριστές όσο και για τους παραχειμάζοντες. Τηρουμένων των αναλογιών, ο προβληματισμός αυτός τίθεται και για τα μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, μια και η συσχέτιση των ορίων και των μεγεθών της οικονομίας δεν παρακάμπτει τη διαρκή αναζήτηση της ποιότητας ζωής.

O εργασιακός χρόνος των περισσότερων κατοίκων των περιοχών που αποτελούν αυτοτελείς προορισμούς διαστέλλεται για περίπου ένα εξάμηνο και αφορά τον τριτογενή τομέα της οικονομίας, στον ευρύτερο όσο γίνεται δακτύλιό του και όχι μόνο. Εκείνο ίσως που αποσιωπάται είναι ότι δεν πρόκειται για δύο παράλληλα και έτσι ουδέποτε συναντώμενα εξάμηνα χρονικά διαστήματα, αυτό του «καλοκαιριού» και το άλλο του «χειμώνα». Γιατί ο τρόπος που δομείται το πρώτο επηρεάζει και συνδιαμορφώνει την τροχιά και το περιεχόμενο του δευτέρου. Πάντως αυτή η «necropolis», με τη χειμωνιάτικη μελαγχολία, προσιδιάζει στους τόπους των θερινών αποκλειστικά διακοπών («θέρετρα») και όχι στις ορεινές περιοχές που προσελκύουν φιλοξενούμενους χειμώνα - καλοκαίρι, αρκεί να μην υπάρξει κάποια «αθέατη» ταξιδιωτική νότα που να τους αποτρέπει από μια τέτοια ανάπαυλα. Με παρόμοιο τρόπο και οι μικροί προορισμοί, όπως το νησί που μας φιλοξενεί με τις περιορισμένες διαθέσιμες κλίνες (περίπου τριακόσιες), με δυσκολία θα μπορούσε να διεκδικήσει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ακριβώς για να καταστεί ανθεκτικότερη η οικεία υποδομή στη διακύμανση της ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, οι «βαλίτσες του Οκτώβρη» (Μαρκίδης 1985: 72), με το πέρας της τουριστικής περιόδου, αποπνέουν τη βεβαιότητα ότι θα ξανάρθει το καλοκαίρι:

«το νησί θα βγάλει βιαστικά τις αντίκες του απ’ το ντουλάπι
ο καθένας θ’ ανοίγει τις πληγές του και τις μεγάλες γάζες της μοναξιάς»
(βλ. «Εντεχνος βίος», 2023: 406, 407, 408, 409).

Πρόκειται να συνεχίσω: τι είδους «μεταμοντέρνος» «εναλλακτικός τουρισμός» προαλείφεται στο κέντρο μεγαλουπόλεως με προστατευμένα «στέκια» «αριστοκρατών» και συνάμα απροστάτευτα «επαιτών»; Και οι «ντόπιοι» πού θα κινούνται; 

 
Παναγιώτης Νούτσος

*Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων 



Πηγή: www.efsyn.gr

Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2023

Ρόδος: Με καθυστέρηση αναχώρησε το «Blue Star Χίος» – Καταγραφή των μεταναστών από το Λιμενικό


Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες καθυστέρηση σήκωσε άγκυρες στο πλοίο Βlue Σtar Χίος με προορισμό τελικό το λιμάνι του Πειραιά. Οι 365 επιβάτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός του πλοίου, αναμένεται να φτάσουν στον τελικό προορισμό, τον Πειραιά, γύρω στις 10:00 το πρωί. Την ίδια ώρα, λιμενικοί συνεχίζουν να καταγραφούν όλους τους πρόσφυγες – μετανάστες, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μετακίνησής τους.

Η καθυστέρηση είναι μεγάλη και όπως μας είπαν οι επιβάτες το ίδιο και η ταλαιπωρία τους. Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Ρόδου επικρατεί ησυχία ενώ εξακολουθούν να παραμένουν δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου μέχρι αυτό να αναχωρήσει.

Όσον αφορά τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν τα ανάλογα ταξιδιωτικά έγγραφα εξακολουθούν να βρίσκονται στο λιμάνι περιμένοντας να δοθεί κάποια λύση για την περίπτωσή τους. Δύο κλιμάκια από αστυνομικούς και λιμενικούς, έχουν ξεκινήσει την καταγραφή τους.

Νωρίτερα, οι μετανάστες μπήκαν μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου «Blue Star Χίος», εμποδίζοντας έτσι τον απόπλου του σκάφους από το νησί της Ρόδου. Οι ίδιοι ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να μετακινηθούν άμεσα από το νησί είτε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας είτε στην ενδοχώρα. 

ΣύνταξηΑριστείδης Μιαούλης - Πηγή: www.ertnews.gr

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μετανάστες εμποδίζουν τον απόπολου του “Blue Star Χίος” από το λιμάνι της Ρόδου 


Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί αυτή την ώρα (12,22 μμ) στο λιμάνι της Ρόδου στο οποίο πριν από λίγη ώρα συγκεντρώθηκαν ερχόμενοι με πορεία από διάφορα σημεία της πόλης της Ρόδου περισσότεροι από 400 μετανάστες και πρόσφυγες ζητώντας την άμεση μεταφορά τους από το νησί της Ρόδου. 

Οι μετανάστες μπήκαν μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου «Blue Star Χίος», εμποδίζοντας έτσι τον απόπλου του σκάφους από το νησί της Ρόδου. Οι ίδιοι ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να μετακινηθούν άμεσα από το νησί είτε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας είτε στην ενδοχώρα. 

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι προγραμματισμένη και η προσέγγιση του επιβατικού «Νήσος Πάτμος» που για λόγους ασφαλείας πιθανότατα να δέσει σε άλλο σημείο του λιμανιού και για το γεγονός έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με ενημέρωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας Blue Ster Ferries, το “Blue Star Χίος” θα αναχωρήσει με καθυστέρηση, λόγω της παρουσίας των μεταναστών που εμποδίζουν την αναχώρησή του. 



Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ρόδος: 28η Οκτωβρίου 2023, Στα πάρκα...




Σοβαρό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των μεταναστών που βρίσκονται στα πάρκα της Ρόδου, καθώς, ελάχιστη ώρα μετά το πέρας της παρέλασης βρέθηκαν εκ νέου στο πάρκο του ταχυδρομείου. 

Στο παρκάκι δίπλα στο Ταχυδρομείο και στα πεζοδρόμια του δρόμου μεταξύ ΕΛΤΑ και κτιρίου που στεγάζει στρατό και αστυνομία βρίσκονται κατά γης παιδιά, γυναίκες και άνδρες, πάνω σε χαρτόκουτα σε κατάσταση που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. 

Η πολιτισμένη και αναπτυγμένη Ρόδος δεν μπορεί να δώσει στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης για τις τρεις, τέσσερις μέρες που θα μείνουν στην πόλη μας. 

Πριν από χρόνια ο τότε δήμαρχος Ρόδου είχε δώσει λύση στα σφαγεία τα οποία στην συνέχεια κάποιοι άλλοι τα δυσφήμισαν και στο τέλος τα έκλεισαν. 

΄Ηταν μια κάποια λύση για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και για την πόλη...

Τώρα τι; 

Απολύτως τίποτα! Και οι σκηνές του Χατζημάρκου έμειναν αμανάτι κατόπιν εισαγγελικής εντολής!.

Δεν ήταν και λύση, πως να το κάνουμε, χωρίς τι βασικές υποδομές. 

Τώρα θα πείτε τις έχουν στα πάρκα και στους δρόμους της πόλης; 

Φυσικά και όχι! 

Εκείνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το κράτος, τοπικό, κεντρικό, δεν έχει σημασία, όταν θέλει να αντιμετωπίζει ένα ζήτημα το αντιμετωπίζει. 

Αυτό έχει δείξει η ίδια η ζωή ανεξαρτήτως του "δεν είναι αρμοδιότητα μου αλλά σας σώζω" και άλλα τέτοια τσιτάτα που τα ακούμε συνεχώς χωρίς αντίλογο και ανέξοδα. 

Τοπική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων μόνο με φανφάρες και παράτες! ΄Ολοι αυτοί που ανέβηκαν στην εξέδρα περνώντας από το παρκάκι, πόσο περήφανοι είναι άραγε; 

Θα πείτε τώρα με τι ασχολούμαστε...






Με πληροφορίες και παρατηρήσεις από το verena.gr και rodiaki.gr

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2023

Ρόδος: 28η Οκτωβρίου 1940, Το «κοντσετραμέντο»


 

Κλίμα τρομοκρατίας είχαν δημιουργήσει σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου οι Ιταλοί αφού βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή από το 1912. Γνώριζαν ότι οι Δωδεκανήσιοι δεν θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση ελληνοϊταλικού πολέμου και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ελέγξουν την κατάσταση αφού ήδη το κλίμα για τους Ιταλούς ήταν ιδιαίτερα βαρύ. 

Το αποκορύφωμα της συμπεριφοράς αυτής ήταν η σύλληψη περίπου 300 Δωδεκανησίων, που είχαν ελληνική υπηκοότητα, οι οποίοι έμειναν κρατούμενοι μέσα σε άθλιες συνθήκες για αρκετούς μήνες. 

 Δωδεκανήσιοι κρατούμενοι στο προαύλιο πίσω από το δημαρχείο 

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν στον χώρο της τάφρου της Παλιάς πόλης της Ρόδου.

Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι Δωδεκανήσιοι δεν είχαν ελληνική υπηκοότητα αφού βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή και ελληνική υπηκοότητα είχαν μόνο όσοι είχαν έρθει αργότερα από την ελεύθερη Ελλάδα και είτε είχαν εγκατασταθεί μόνιμα είτε μετακινούνταν συχνά μεταξύ Ελλάδας και Δωδεκανήσων για εμπορικούς λόγους 

Οι κρατούμενοι διέμεναν σε πρόχειρες σκηνές μέσα στην τάφρο και ζούσαν μέσα στην υγρασία και τις λάσπες υπό άθλιες συνθήκες. Πολλά αντίσκηνα παρασύρθηκαν από πλημμύρες. Οι περισσότεροι αρρώστησαν με πνευμονία και φυματίωση, ενώ κινδύνευαν από τους σκορπιούς και τα φίδια που ήταν άφθονα στον χώρο. Από τρόφιμα, τους παρείχαν μόνο ελάχιστα και συγκεκριμένα μία γαβάθα σούπα και τις Κυριακές, ένα μικρό κομμάτι κρέας και ένα ψωμάκι. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες των κρατούμενων ότι λιμοκτονούσαν, επετράπη στους συγγενείς να τους φέρνουν φαγητό, το οποίο συνήθως μοιράζονταν με τους άπορους συγκρατούμενους τους. Η είσοδός των επισκεπτών γινόταν ύστερα από αυστηρό έλεγχο και οι συναντήσεις με τις οικογένειες διαρκούσε μόλις λίγα λεπτά. Η αλληλογραφία επιτρεπόταν, αλλά περνούσε από λογοκρισία και έπρεπε να είναι γραμμένη στα ιταλικά

Τον Ιανουάριο του 1941, μετά από πολλές προσπάθειες και αφού οι Ιταλοί διαπίστωσαν πόσο κακές ήταν οι συνθήκες διαβίωσης, μετέφεραν το στρατόπεδο στην τοποθεσία «Καβαλλίνι», πίσω από το σημερινό Δημοτικό μέγαρο, όπου τότε στεγάζονταν στάβλοι. Η κράτηση έληξε τον Απρίλιο του 1941, λίγες μέρες μετά τη συνθηκολόγηση που υπέγραψε ο στρατηγός Τσολάκογλου με τους Γερμανούς. Οι Έλληνες αιχμάλωτοι του Concentramento επέστρεψαν στις οικογένειές τους, εξασθενημένοι και άρρωστοι. Θα έπρεπε να περιμένουν ακόμα έξι χρόνια υπό την κατοχή Ιταλών, Γερμανών και Βρετανών, μέχρι να ζήσουν ελεύθεροι στα ελληνικά Δωδεκάνησα. 

Την ίδια ώρα πάντως που γινόταν οι συλλήψεις στα Δωδεκάνησα, στην Αθήνα, μαζικές ομάδες Δωδεκανησίων κάθε ηλικίας, απ’ τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά κι από άλλα κέντρα της Αττικής, συγκεντρώνονται -με τα δωδεκανησιακά λάβαρα- στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατακλύζουν τα γραφεία των δωδεκανησιακών Συλλόγων, για να τους πιέσουν να ενεργήσουν προς τα υπουργεία, ώστε να μπορέσουν να καταταγούν στον Εθνικό Στρατό. Ένα ήταν το αίτημα: «Να πολεμήσουν κι οι Δωδεκανήσιοι».

Λίγες μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου συγκροτήθηκε το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών

Αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών ήταν η ίδρυση του Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών, στο οποίο κατετάγησαν εκατοντάδες Δωδεκανήσιοι από όλα τα νησιά πολεμώντας με τους άλλους συμπατριώτες μας.

Σε δεύτερη φάση, μετά την κατάρρευση του μετώπου εκατοντάδες πάλι Δωδεκανήσιοι έφυγαν κρυφά με βάρκες από τα νησιά με πρωτοφανείς κινδύνους και μέσω Τουρκίας και Παλαιστίνης κατάφεραν να βρεθούν στην Αίγυπτο και να στελεχώσουν τον Ελληνικό στρατό.

Πηγή: flight.com.gr

Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2023

Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κυμισάλα – Έκαψε 150 στρέμματα δάσους (Photos)


Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Κυμισάλας, στα νοτιοδυτικά της Ρόδου μετά από συντονισμένες προσπάθειες από επίγειες και εναέριες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή γύρω στις 12.30 τα ξημερώματα και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου. Έφτασαν πυροσβέστες με δέκα οχήματα, εθελοντικές ομάδες, μηχανήματα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου. 


Νωρίς το πρωί άρχισε τις ρίψεις το σινούκ που εδρεύει στο αεροδρόμιο Μαριτσών ενώ έφτασαν στο νησί και δυο καναντέρ από Αθήνα που μπήκαν και αυτά στην πυρόσβεση της φωτιάς.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι κάηκαν 150 στρέμματα δασικής έκτασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φωτιά χαρακτηρίζεται ως «περίεργη» αφού είναι η τέταρτη στη σειρά από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα. Η περιοχή είναι αρχαιολογική και δεν υπάρχει ούτε κολώνα της ΔΕΗ αλλά ούτε και ανθρώπινη δραστηριότητα, τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ανασκαφές.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής συλλέγει στοιχεία και προσπαθεί να εντοπίσει τα αίτια της φωτιάς. Από ανθρώπους που γνωρίζουν  την περιοχή λέγεται ότι και αυτή τη φωτιά την έβαλε ανθρώπινο χέρι. 



Πηγή: www.ertnews.gr - Photos από ΡΟΔΙΑΚΗ

Σεισμοί στην Κρήτη και Κάσο μια μέρα μετά την τρομακτική προειδοποίηση του αμφιλεγόμενου Ολλανδού ερευνητή;


 

Τρεις σεισμικές δονήσεις ανοικτά της Κάσσου σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες χθες. 

Κουνήθηκαν νωρίτερα χθες το πρωί οι κάτοικοι της Κρήτης και της Κάσσου, καθώς τρεις συνεχόμενοι σεισμοί λίγο μετά τις 10:20 έκαναν τους κατοίκους των περιοχών να ανησυχούν και τους πάντες να τρομάζουν στον φόβο ενός μεγαλύτερου ρήγματος.

Πιο συγκεκριμένα οι συνεχόμενες δονήσεις ήταν του ύψους των 4,1 και 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ  ήρθε να προστεθεί σε ακόμα έναν στην περιοχή καθώς την προηγούμενη βδομάδα είχε συμβεί ξανά κάτι αντίστοιχο. 

Μάλιστα για τα παραπάνω ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας «Newsbomb» ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν μετασεισμοί.

Πιο αναλυτικά τόνισε: «Οι τρεις σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Κάσσου είναι κατά πάσα πιθανότητα μετασεισμικές δονήσεις του προχθεσινού σεισμού των 5 Ρίχτερ. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι πιθανότητες μιλούν και για μετασεισμική δραστηριότητα που έγινε πριν δύο χρόνια στη Ζάρκο».

Αυτό που έχει ανησυχήσει βέβαια αρκετούς είναι οι τρομακτικές προβλέψεις του Ολλανδού αμφιλεγόμενου ερευνητή Φρανκ Χούγκερμπετς. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε προβλέψει τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ μόλις χθες ανέφερε σε Tweet του ότι σε ένα τόξο γύρω απ’ την Κρήτη υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός, λέγοντας ότι και στο μακρινό παρελθόν υπήρξε ρήγμα που έδωσε 8,6 ρίχτερ εκεί.

Το τρομακτικό της υπόθεσης φυσικά είναι ότι μια μέρα μετά την αναφορά του οι τρεις συνεχόμενοι σεισμοί έγιναν εκεί που έδειξε. 


Βέβαια οι μέθοδοι που ο ίδιος χρησιμοποιεί είναι αρκετά αμφιλεγόμενοι και δύσκολο να τους οικειοποιηθεί κανείς, καθώς δεν πρόκειται για σεισμολόγο, αλλά για ερευνητή που προσπαθεί να προβλέψει σεισμούς με την κίνηση των πλανητών.

Για τον ίδιο τον Ολλανδό ερευνητή μίλησε και ο κ. Λέκκας στο Newsbomb: «Ο ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπετς κάνει λόγο για μεγάλο σεισμό ο οποίος ξεκινά από Μεξικό και το Περού και μετά το φέρνει στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η μέθοδος του δεν έχει καμία επάρκεια, στηρίζεται σε ασύνδετα γεγονότα που δεν είναι αποδεκτά ότι εντάσσονται μέσα στην επιστημονική δεοντολογία και πρακτική». 

www.koutipandoras.gr

https://www.koutipandoras.gr/article/seismoi-stin-kriti-mia-mera-meta-tin-tromaktiki-proeidopoiisi-tou-amfilegomenou-ollandou-erevniti/

Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2023

Ρόδος: Aπορρίφθηκε νέα αίτηση επίδειξης άκυρων ψηφοδελτίων που κατέθεσε ο Αντώνης Καμπουράκης...




Νέα αίτηση επίδειξης άκυρων ψηφοδελτίων, κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο Ρόδου, η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Αντώνη Καμπουράκη. 

Η αίτηση αφορούσε την εκ νέου επίδειξη άκυρων ψηφοδελτίων σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. 

Η αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η παράταξη του κ. Καμπουράκη είχε καταθέσει αίτηση για επίδειξη άκυρων ψηφοδελτίων αρχικά σε 13 εκλογικά τμήματα και εν συνεχεία σε όλα τα τμήματα, ενώ την περασμένη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ακολούθησε αίτηση για επανακαταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων και στα 224 εκλογικά τμήματα του νησιού μας. 

Η επίδειξη των άκυρων ψηφοδελτίων ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 21 Οκτωβρίου κι αμέσως ξεκίνησε η επανακαταμέτρηση, η οποία ολοκληρώθηκε προχθές το μεσημέρι. 


Με πληροφορίες από την ΡΟΔΙΑΚΗ 

https://www.rodiaki.gr/article/502793/nea-aithsh-epideixhs-akyrwn-pshfodeltiwn-poy-aporrifthhke-katethese-o-antwnhs-kampoyrakhs

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2023

Χρύσα Καραγιάννη: "Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι κεκτημένο των νησιωτών – Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις απαξιώνουν το μέτρο"

 


Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Οι καθυστερήσεις και αναβολές πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες, καθώς ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι πληρωμές του Β’ εξαμήνου του 2022!

Η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το Μ.Ι., μειώνοντας τη συχνότητα των πληρωμών, καθυστερώντας αδικαιολόγητα την έγκαιρη καταβολή του, ψαλιδίζοντας τα κονδύλια που διατίθενται και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους νησιώτες για την πιθανή κατάργησή του.

Το μέτρο που καθιερώθηκε το 2018, ταυτισμένο με το όνομα του αείμνηστου Δωδεκανήσιου Νεκτάριου Σαντορινιού, έδωσε πνοή στη συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της νησιωτικότητας εξισώνοντας το κόστος μεταφοράς (επιβατών και εμπορευμάτων) με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς, για την ίδια απόσταση. Εκτός από το άμεσο αντιστάθμισμα, ως αναγνώριση των δυσκολιών της Νησιωτικότητας, αποτελεί και αναπτυξιακό εργαλείο, αποτρέποντας την ερημοποίηση νησιών και δίνοντας έτσι προοπτικές ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Το αποκορύφωμα της εσκεμμένης απαξίωσης του Μ.Ι. εκφράστηκε δια στόματος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε το εργαλείο ως «καθρεφτάκι για τους ιθαγενείς», χλευάζοντας αφενός ένα από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν ως δεσμίδα στην ΕΕ για τη νησιωτικότητα, και αφετέρου τους κατοίκους των νησιών που αγκάλιασαν το ΜΙ, αξιοποιώντας το όσο αυτό καταβαλλόταν τακτικά και στη συνέχεια εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες τους όταν διαπίστωναν ότι αυτό όλο και περισσότερο υποβαθμιζόταν.

Στην πραγματικότητα, όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη νησιωτικότητα δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικά εργαλεία για τη διεκδίκηση μέτρων και πόρων, που είναι ικανά να αμβλύνουν τις ανισότητες ανάμεσα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. ΑΝ υπάρχει η πολιτική βούληση.

Παράλληλα με την απαξίωση του Μ.Ι., είναι εμφανής η έλλειψη στήριξης του πρωτογενούς τομέα των νησιών, της εποχικής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (αφού απουσιάζουν εντελώς από τον προγραμματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης), της πολιτικής προστασίας των νησιών και των δομών υγείας σε αυτά.  

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι νησιώτες και οι νησιώτισσες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, κυρίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, στους οποίους δεν αποτυπώνονται καν τα οφέλη του τουρισμού.

Η διεκδίκηση της συνέχισης του μέτρου του ΜΙ είναι η δική μας δέσμευση, προς τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Από το Γραφείο τύπου

25/10/23






Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2023

Ρόδος: Και επισήμως από το δικαστήριο, δήμαρχος ο Αλέξανδρος Κολιάδης


Έγινε χθες το μεσημέρι, σε δημόσια συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών για το νησί μας.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο, ανακήρυξε ως δήμαρχο Ρόδου βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του πρώτου και δεύτερου γύρου, τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.


Στην ίδια συνεδρίαση, έγινε η κλήρωση όσων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ισοψήφησαν στις πρόσφατες εκλογές και επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των ψήφων που έλαβαν αυτοί στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, κατανέμοντας τις έδρες για κάθε συνδυασμό, τόσο για τους δημοτικούς όσο και για τους τοπικούς συμβούλους στα χωριά μας. Επίσης ανακηρύχθηκαν και οι αναπληρωματικοί όλων των συμβούλων, είτε πρόκειται για την κοινότητα Ρόδου, είτε για τα χωριά μας.


Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται, βάσει της ισχύουσας διαδικασίας, να καθαρογραφεί και εν συνεχεία να δημοσιευθεί και ν’ αναρτηθεί προκειμένου από ‘κεί κι έπειτα ν’ αρχίσουν να «τρέχουν» όλες οι προθεσμίες για τις νόμιμες ενέργειες που τυχόν θελήσουν να προβούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επανακαταμέτρηση όλων των έγκυρων ψηφοδελτίων του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, από το Πρωτοδικείο Ρόδου.


Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κος Αντώνης Καμπουράκης, έχει ζητήσει με σχετική αίτησή του, να ελεγχθούν τόσο τα άκυρα όσο και τα έγκυρα ψηφοδέλτια του πρώτου γύρου των εκλογών, λόγω του ότι για μικρό αριθμό υποψηφίων, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσοστό του 43% +1 ψήφο που ορίζει ο νόμος, για την αυτοδύναμη εκλογή του από τον πρώτο γύρο.
Η διαδικασία επίδειξης των άκυρων ψηφοδελτίων ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο 21 Οκτωβρίου και στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, ξεκίνησε η διαδικασία επανακαταμέτρησης των έγκυρων ψηφοδελτίων.


Η αίτηση που έχει γίνει αφορά στο σύνολό τους και τα 224 εκλογικά τμήματα, και η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τέσσερα συνεργεία με προσωπικό του Πρωτοδικείου Ρόδου εργάζονται για τον σκοπό αυτό της επανακαταμέτρησης την οποία διαδικασία εποπτεύει δικαστικός, ενώ την παρακολουθούν και εκπρόσωποι (νομικοί) τόσο από την παράταξη του κ. Καμπουράκη όσο και από την παράταξη του κ. Κολιάδη.

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως τα συνεργεία δούλεψαν κανονικά, τόσο το Σάββατο 21 Οκτωβρίου όσο και προχθές (Κυριακή 22 Οκτωβρίου) προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα...

Πηγή: www.rodiaki.gr

Οι αγαπημένες πόλεις των solo travelers στην Ευρώπη – Η Ρόδος στη πρώτη θέση


 

Το να ταξιδεύει κανείς μόνος του μπορεί να είναι μια συναρπαστική και πλούσια εμπειρία, μα συνάμα τρομακτική. Δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αλλά κυρίως ποιοι είναι οι καταλληλότεροι προορισμοί για μοναχικούς ταξιδιώτες; Εδώ θα δείτε τους αγαπημένους προορισμούς των solo ταξιδιωτών στην Ευρώπη, έτσι όπως τους κατέταξαν οι ίδιοι. 

Ρόδος, Σπλιτ, Κωνσταντινούπολη: Ποιες είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για μεμονωμένους ταξιδιώτες;

Από το να βρίσκετε πράγματα να κάνετε μόνοι σας μέχρι να διασφαλίσετε ότι θα είστε ασφαλείς σε όλη τη διάρκεια των περιπέτειών σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πού να πάτε.

Τα μεμονωμένα ταξίδια αυξάνονται καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν μεγαλύτερη ελευθερία και ανεξαρτησία. Ωστόσο, το να κάνετε ένα ταξίδι μόνο του συνοδεύεται από προκλήσεις και κινδύνους, και η επιλογή του σωστού προορισμού είναι το κλειδί.

Από το να βρίσκετε πράγματα να κάνετε μόνοι σας μέχρι να διασφαλίσετε ότι θα είστε ασφαλείς σε όλη τη διάρκεια των περιπέτειών σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πού να πετάξετε. 

Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizz Air συγκέντρωσε μια κατάταξη με τις 5 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για μεμονωμένους ταξιδιώτες το 2023.

Ανέλυσαν κριτικές από μεμονωμένους ταξιδιώτες στο TripAdvisor για να καθορίσουν ποιοι προορισμοί πρόσφεραν στους μοναχικούς τουρίστες τις πιο θετικές εμπειρίες. 

Ρόδος, Ελλάδα

Η Ρόδος είναι η καλύτερη πόλη για μεμονωμένους ταξιδιώτες το 2023
Η πόλη της Ρόδου ήρθε στην πρώτη θέση της κατάταξης. Πάνω από το 75% των κριτικών μεμονωμένων ταξιδιωτών στο TripAdvisor έδωσαν στον προορισμό πέντε αστέρια. 

Από αυτά, τα αξιοθέατα της πόλης έλαβαν την πλειοψηφία των κριτικών πέντε αστέρων (79%), μαζί με το 73% των κριτικών για εστιατόρια που βρίσκονται εντός της πόλης.

Αν το επισκέπτεστε μόνοι, επισκεφθείτε τις παρθένες παραλίες για ένα ήσυχο απόγευμα, περιπλανηθείτε στη μεσαιωνική παλιά πόλη για να ανακαλύψετε ιστορίες σταυροφόρων και ιπποτών και θαυμάστε τα πολύχρωμα τζαμιά στην περιοχή Hora. 

Σπλιτ, Κροατία

Επισκεφθείτε το Σπλιτ για ένα αρχαίο παλάτι γεμάτο ζωή
Η κροατική πόλη Σπλιτ ήρθε στη δεύτερη θέση, με το 73% των μεμονωμένων ταξιδιωτών να βραβεύουν τον προορισμό με κριτικές πέντε αστέρων.

Οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τα αξιοθέατα της πόλης – το 81% έλαβε κριτικές πέντε αστέρων – ενώ το 66% των κριτικών εστιατορίων έλαβε την κορυφαία βαθμολογία. Το Σπλιτ είναι γεμάτο με ιστορικές τοποθεσίες που είναι ευχάριστο να περιπλανηθείς μόνος. Στο ιστορικό κέντρο δεσπόζει το παλάτι του Διοκλητιανού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρωμαϊκά συγκροτήματα που υπάρχουν ακόμα.

Αυτό όμως δεν είναι λείψανο. Ανάμεσα σε σαρωτικές κιονοστοιχίες και επιβλητικά μέτωπα ναών, θα βρείτε μπαρ και εστιατόρια στριμωγμένα σε κάθε γωνιά.


Φάρο, Πορτογαλία

Ταξιδέψτε στη Φάρο για την ορνιθοπανίδα και τις μπαρόκ εκκλησίες
Η Φάρο ήρθε από κοινού στην τρίτη θέση για μεμονωμένους ταξιδιώτες. Μόλις τα δύο τρίτα των κριτικών μεμονωμένων ταξιδιωτών έδωσαν στην πορτογαλική πόλη πέντε αστέρια.

Οι κριτικές για τα αξιοθέατα της πόλης ήταν 74% πέντε αστέρων, ενώ τα εστιατόρια ήταν λίγο χαμηλότερα με 59%.
Αν περνάτε χρόνο μόνοι σας στο Faro, μην χάσετε την πολύχρωμη παλιά πόλη που περικλείεται από μεσαιωνικά τείχη. Για κάποιο σοβαρό, κατευθυνθείτε προς την Igreja de Nossa Senhora do Carmo, μια μπαρόκ εκκλησία με εκθαμβωτικό επιχρυσωμένο εσωτερικό.

Για μια εκδρομή στη φύση, αποδράστε στο Parque Natural da Ria Formosa, έναν παράδεισο 18.000 στρεμμάτων με λιμνοθάλασσες και αλμυρά έλη που είναι γεμάτος από ορνιθοπανίδα.


ΚωνσταντινούποληΤουρκία

Μέσα από την αστρική σκηνή φαγητού της Κωνσταντινούπολης
Μαζί με τον Φάρο στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη , η πολυσύχναστη μητρόπολη της Τουρκίας. Τα δύο τρίτα των μεμονωμένων ταξιδιωτών έδωσαν στην πόλη μια κριτική πέντε αστέρων.

Τα αξιοθέατα της πόλης έλαβαν 64% κριτικές πέντε αστέρων, ενώ τα εστιατόρια διέπρεψαν με το 71% να δίνει την κορυφαία ψήφο.
Μπορεί να είναι τρομακτικό να φάτε μόνοι σας, αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι το τέλειο μέρος για να εξασκηθείτε στο σόλο δείπνο.

Μπορείτε να πάρετε street food από τους αναρίθμητους πάγκους με κεμπάπ ή ένα περίφημο σάντουιτς με ψάρι (balık ekmek) από τους πωλητές στις ακτές του Βοσπόρου.

Αν δεν αισθάνεστε αυτοπεποίθηση να έχετε μόνοι σας ένα γεύμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα τραπέζι δίπλα στο πεζοδρόμιο για να παρακολουθήσετε κόσμο σε μοντέρνες γειτονιές όπως η Çukurcuma.


ΦλωρεντίαΙταλία

Βυθιστείτε στην ομορφιά στις γκαλερί της Φλωρεντίας
Η τέταρτη θέση στην κατάταξη πήγε στη Φλωρεντία , της οποίας οι κριτικές ήταν 66% πέντε αστέρων.

Η πόλη της Τοσκάνης έλαβε 71% κριτικές πέντε αστέρων για τα αξιοθέατα της και 61% για εστιατόρια.

Το ιστορικό κέντρο των μεγάλων αναγεννησιακών ανακτόρων και των χαριτωμένων πλατειών είναι ευχάριστο να περιπλανηθείς μόνος σου, δίνοντάς σου όλο τον χρόνο που χρειάζεσαι για να θαυμάσεις τα αγάλματα και τα σιντριβάνια του.

Οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να χάσουν τον εαυτό τους σε μια ήρεμη περισυλλογή στην εκπληκτική γκαλερί Ουφίτσι με τα παγκοσμίου φήμης έργα τέχνης των Ραφαέλ, Μποτιτσέλι και Λεονάρντο ντα Βίντσι.


Πηγή: www.travelstyle.gr

https://www.travelstyle.gr/oi-agapimenes-poleis-ton-solo-travelers-stin-eyropi-mia-elliniki-sti-proti-thesi/


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More