Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2022

«Η φόνισσα»


 

Ήμουν στην εφηβεία όταν διάβασα τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη. Η φιγούρα της Φραγκογιαννούς ερχόταν για ένα διάστημα να στοιχειώσει ως εφιάλτης τις νύχτες μου. Ήταν δύσκολο να χωνέψω πως μία γυναίκα, όσο βασανισμένη ζωή και αν είχε υπομείνει ως παιδί, ως σύζυγος και μητέρα, όσο και εάν σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία είχε δηλητηριαστεί με τη σκέψη ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά δυστυχία, μπορούσε να σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια παιδιά.

Η Φραγκογιαννού σκοτώνει όσο είναι ακόμη βρέφος στην κούνια την ίδια της την εγγονή προκαλώντας της ασφυξία. Και αντί να αισθανθεί τύψεις, παγιδεύεται στην έμμονη ιδέα ότι πρέπει να απαλλάξει τα κορίτσια από το «βάρος» της ζωής. Ακόμη τρία μικρά κορίτσια πέφτουν θύματά της, για να συλληφθεί τελικά για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, παρά μόνο ευχήθηκε. 

Όσο εξελισσόταν το θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα, αισθανόμουν το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά που αισθάνθηκα όταν διάβασα τη Φόνισσα. Ό,τι πληροφορίες και εάν έρχονταν στο φως, όσες συμπτώσεις, αλληλουχίες γεγονότων, ερωτήματα, περίεργες συμπεριφορές και αν γίνοταν γνωστά- πολλές φορές χάρη στις εμφανίσεις και συνεντεύξεις της ίδιας της μητέρας, που δήλωνε ότι δεν πρόλαβε να θρηνήσει  - δεν ήθελα να πιστέψω την εκδοχή του εγκλήματος. Ήταν απλά αδιανόητο. 

Οι τοξικολογικές εξετάσεις για τον θάνατο του τρίτου κοριτσιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, δεν άφησαν ωστόσο περιθώρια για το λιγότερο επώδυνο σενάριο του θανάτου από παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν ότι κάποιος χορήγησε 9 φορές σε ένα μικρό παιδί κεταμίνη- προκαλώντας αρχικά τετραπληγία και τελικά τον θάνατο. Ανθρωποκτονία λοιπόν. Για εκδίκηση; Για να εκβιάσει κάποιος καταστάσεις; Δικαιολογίες για δολοφονίες δεν υπάρχουν. Μόνο σκοτεινά κίνητρα. Θα μάθουμε ποτέ το γιατί; Τις απαντήσεις θα δώσουν οι αρχές.

Η εισαγγελία άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην μητέρα. Τον τελικό λόγο για τον ένοχο θα τον έχει βεβαίως η Δικαιοσύνη. Και εμείς μπορούμε πια μόνο να ευχηθούμε δικαίωση για τη Τζωρτζίνα και τις δύο αδελφές της, που όπως στη ζωγραφιά του μικρού κοριτσιού είναι και πάλι μαζί ως τρεις άγγελοι στον ουρανό.

 

Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr


 


Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2022

Ακρίβεια: Από το "χρυσό" σουβλάκι στην ανεργία


Τα "καμπανάκια" έχουν σημάνει, με αναφορές για επιχειρήσεις που λόγω του πληθωρισμού και της πτώσης της ζήτησης, σκέφτονται ή έχουν προχωρήσει σε "προληπτικές" απολύσεις, καθώς μάλιστα οι τζίροι τους έχουν περιοριστεί.

 

"Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε ένα τεντωμένο σχοινί. Βάζουμε κάτω τα κόστη και προσπαθούμε να περάσουμε λελογισμένες αυξήσεις. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς". 

Αυτό τονίζει ιδιοκτήτρια φούρνου στα βόρεια της Αττικής σε σχέση με το επικείμενο κύμα νέων ανατιμήσεων σε αρτοειδή. “Θέλουμε οι αυξήσεις στους διάφορους τύπους ψωμιού να μην περάσουν τα 10-20 λεπτά ανά κιλό κι ανά τύπο” συμπληρώνει σημειώνοντας ότι σε σχέση με πέρυσι το τσουβάλι το αλεύρι έχει διπλάσια τιμή, το ηλιέλαιο σε σχέση με το Σεπτέμβρη τριπλάσια, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου "έχουν ανέβει 2 ½ φορές πάνω. “Αυτή είναι η κατάσταση και θέλουμε να κρατήσουμε και τη ζήτηση" σημειώνει.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα “τσιμπούν” προς τα πάνω, με άνοδο ακόμη και 20%, με τη χωριάτικη φρατζόλα να “ακουμπάει” και τιμές ακόμη και 1,10 ευρώ από 0,70 - 0,80 που ήταν πριν λίγους μήνες, αλλά και 0,90 πριν ένα μήνα.

Ήδη, οι παραλαβές σε άλευρα το τελευταίο διάστημα από τους, αρτοποιούς, είναι σε τιμές αυξημένες κατά 70% σε σχέση με πριν 15 μέρες. Ούτε λόγος βέβαια για τη ζάχαρη, τα έλαια τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφονται με το επικείμενο άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας.

Το "ιπτάμενο" σουβλάκι

Ανάλογη εικόνα με τους φούρνους υπάρχει στα ψητοπωλεία όπου η τιμολόγηση στα σουβλάκια και τους γύρους έχει γίνει υπόθεση καθαρά “χρηματιστηριακή”. Πολλοί επαγγελματίες, μάλιστα, διστάζουν να τυπώσουν καταλόγους καθώς αλλάζουν κάθε μέρα τις τιμές. ‘Ήδη το καλαμάκι έχει ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα 2 ευρώ ενώ τα τυλιχτά έχουν “πετάξει” από τα 3 ευρώ βάζοντας “πλώρη” για ψηλά.

Επίσης σε κηπευτικά που χρησιμοποιούνται τόσο στα νοικοκυριά κι εστίαση οι τιμές “τραβούν την ανηφόρα” με διψήφια ποσοστά και βέβαια η αγωνία όλων κορυφώνεται για το “πού” θα κάτσει η μπίλια εν όψει εορτών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, όπως οι πατάτες, όπου οι τιμές “ξεφεύγουν” σταδιακά ( από 80 λεπτά έως το 1 ευρώ/κιλό για χύμα κωδικούς κι όχι για Νάξου ή Νευροκοπίου όπου οι τιμές είναι πιο πάνω), καταγράφονται ανατιμήσεις αν και τα διαθέσιμα προϊόντα, σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν σοδειές περασμένων μηνών. Προφανώς πέρα από τη συγκυρία κόστους, πολλοί επιλέγουν να κερδοσκοπήσουν.

Καταγγελία ΙΝΚΑ

Ενδεικτική πάντως του “πειρασμού” κάποιων να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να αποκομίσουν κέρδη, είναι η χθεσινή αναφορά του ΙΝΚΑ. “Καλούμε όλους τους παραγωγικούς φορείς βιομηχανίες βιοτεχνίες και σούπερ μάρκετ να σταματήσουν εχθές να εξαπατούν και να παραπλανούν τους καταναλωτές. Ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας είμαστε ναι είμαστε υπέρ των προσφορών αλλά όχι υπέρ της εξαπάτησης των πολιτών Καταναλωτών. Η πρακτική ένα + ένα δεν μπορεί να είναι ακριβότερη από το μεμονωμένο προϊόν. Απορρυπαντικό 26 + 26 μεζούρες πληρώνεις μόνο τις 26 και οι δεύτερες δωρεάν είναι απάτη και παραπλάνηση καταναλωτή. Γιατί αυτή η προσφορά κοστίζει 9,80 ευρώ. Και απορρυπαντικό 56 μεζούρες δηλαδή 4 μεζούρες περισσότερο κοστίζει 9,80” ανέφερε το ΙΝΚΑ καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να επέμβει.

Και στο "βάθος" ανεργία

Με την κατάσταση αυτή με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και του ανοδικού σπιράλ στις τιμές, έντονες ανησυχίες υπάρχουν για την πορεία της ζήτησης, αλλά και τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Ήδη βέβαια η παραδοχή για “κούρεμα” του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά μια μονάδα εφόσον συνεχιστεί η γεωπολιτική κρίση δημιουργεί προβληματισμό για τι θα σημάνει στην αγορά εργασίας. Ωστόσο μένει να φανεί το “πού θα κάτσει η μπίλια”.

Ακόμα, βέβαια, και ο Πρωθυπουργός χθες μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου σημείωσε ότι επίκειται αναθεώρηση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα.

Βέβαια πίσω από τα νούμερα και τις μονάδες του ΑΕΠ κρύβονται θέσεις απασχόλησης που θα χαθούν λόγω της πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, ειδικά σε κλάδους που πλήττονται. Ήδη, τα καμπανάκια έχουν σημάνει, με αναφορές για επιχειρήσεις που σκέφτονται ή έχουν προχωρήσει “προληπτικές” περικοπές ώστε να τα βγάλουν πέρα στην καταιγίδα καθώς μάλιστα οι τζίροι τους έχουν περιοριστεί.

Μητσοτάκης: Εισαγόμενη η κρίση

Πάντως για άλλη μια φορά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε την ακρίβεια σε εξωγενείς παράγοντες. “Είναι, λοιπόν, μια κρίση η οποία είναι πρωτίστως εισαγόμενη” τόνισε μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου παραδεχόμενος, βέβαια, και φαινόμενα αισχροκέρδειας. “Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την πραγματικότητα.” Με την πίεση της κατάστασης, βέβαια και με την απειλή του πολιτικού κόστους επανέφερε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε μερικά τρόφιμα.

“Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα -γιατί αυτό με ρωτήσατε- είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας. Έχει κόστος. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν -το τονίζω, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα- εάν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή. Διότι αυτό μας ενδιαφέρει, να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο.”

Τσίπρας: Τα λάθη της κυβέρνησης

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Ant1 έκανε λόγο για “ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στην αγορά για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. «Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στις αγορές, να είναι δίπλα στον πολίτη που αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να τα βγάλει πέρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «τραγικά, στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό».

Όπως υπογράμμισε, χρειάζονται «μέτρα ανακούφισης που έχουν να κάνουν με το πλαφόν στις τιμές χονδρικής» αλλά και «μέτρα στήριξης των εισοδημάτων», ενώ συμπλήρωσε: «Λεφτόδεντρα δεν ξέρω αν υπάρχουν, κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα.»

«Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο κανονικότητας. Η αντίληψη Μητσοτάκη είναι παραδοσιακά αντίληψη των νεοφιλελεύθερων,η οποία δεν λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης», σημείωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι η κρίση του πολέμου δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην ακρίβεια και πως αυτό θα γίνει αργότερα.

Προειδοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία επισιτιστική κρίση, διεθνώς και στη χώρα μας, καθώς θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα. «Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες αρκεί να καταλάβουν ότι χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουν συνηθίσει, out of the box που λένε», είπε.

Νέα δημοσκόπηση

Στο μεταξύ όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco, η οποία παρουσιάστηκε, χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας. Eίναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτημα «θα λέγατε ότι μπορείτε να καλύψετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, εύκολα, με μικρή δυσκολία, με μεγάλη δυσκολία ή δεν μπορείτε να τους καλύψετε», το 55% απαντά ότι τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, 29% με μικρή, ενώ ένας στους δέκα (10%) απαντά ότι δεν μπορεί να τους καλύψει.

 

Γιώργος Αλεξάκης

==>> news247.gr 

 

 

 

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022

Γκάγκα για γιατρούς στα νησιωτικά νοσοκομεία: «Δηλαδή να κάθονται 8 μήνες και να πληρώνονται;»


Μόνο πεταμένα λεφτά δεν χαρακτήρισε τους μισθούς των υγειονομικών στα νοσοκομεία των νησιών η αν. υπουργός Υγείας κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ για την ευθεία επίθεση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της μονιμοποίησης των νεοπροσληφθέντων γιατρών στο ΕΣΥ, η κ. Γκάγκα απάντησε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως κανείς καλός δεν χάνεται!

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, η Μίνα Γκάγκα αντέτεινε αρχικά ότι η εκάστοτε κυβέρνηση αποτελεί τον διαχειριστή των χρημάτων των φορολογούμενων και πρέπει να κάνει χρηστή διαχείριση.

Υποστήριξε δε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα νοσοκομεία και τόνισε πως «έχουμε νησιά με 2.000 ή 10.000 πληθυσμό και ξαφνικά για 3 – 4 μήνες αποκτούν 80.000 πληθυσμό».

Κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προτείνουν λύσεις για το εν λόγω ζήτημα, προσθέτοντας: «Να τοποθετήσουμε κατάλληλο προσωπικό για να δει 80.000 πληθυσμό που χρειάζεται για 3 μήνες και να έχουμε πληρότητα 15%;».

«Δηλαδή, να κάθονται 8 μήνες και να πληρώνονται από τους Έλληνες πολίτες ή να κάνουμε locum (σ.σ. η προσωρινή αναπλήρωση οργανικού κενού), όπως κάνει όλος ο κόσμος, και να πάμε σε διπλές αποδοχές για ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν, να γυρίσουν στις περιοχές τους -με εξασφαλισμένη στέγη- και να βοηθήσουν όταν στην Αθήνα η πληρότητα το καλοκαίρι πέφτει από 90% στο 40%;», ήταν το ερώτημα που έθεσε για να δικαιολογήσει τις πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τις επικρίσεις του Ανδρέα Ξανθού περί κατάργησης της μονιμοποίησης των νεοπροσληφθέντων γιατρών του ΕΣΥ, η αν. υπουργός Υγείας απάντησε πως στη διάρκεια της πενταετίας δίνεται η δυνατότητα να κριθεί ο εκάστοτε γιατρός.

«Μετά από 5 χρόνια, δύσκολα θα φύγει κάποιος καλός γιατρός» ισχυρίστηκε και επικαλέστηκε μία περίπτωση που της ανέφερε ένας δήμαρχος, σύμφωνα με την οποία γυναικολόγος δεν είχε κάνει ούτε έναν τοκετό για 30 χρόνια.

 

==>> documentonews.gr 

 

 

 

Πότε θα επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα και τον κόσμο;


 

Ο παγκόσμιος τουρισμός χάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της έλλειψης των κινέζων τουριστών. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους.

 

Οι βασικοί αιμοδότες του παγκόσμιου τουρισμού, οι Κινέζοι, έχουν πλέον εισέλθει στην Τρίτη χρονιά απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα τους, «ζημιώνοντας» ουσιαστικά και για κάθε έτος τον πλανήτη κατά 280 δισ. δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει τις ταξιδιωτικές του δαπάνες στο εξωτερικό. 

Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Κίνα στην Ελλάδα κατέγραφε σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια πριν από την πανδημία, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες από τη χώρα το 2021. Οι απώλειες για προορισμούς όπως η Αθήνα και οι Σαντορίνη, που ήταν και οι κύριοι για τους Κινέζους τουρίστες είναι σημαντικές και ορατές, τόσο από τα ξενοδοχεία, όσο και από το εμπόριο.

Η οικονομική δύναμη των ταξιδιωτών από τη αχανή χώρα είναι η μεγαλύτερη τον κόσμο, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό τουρισμού (ΠΟΤ), αντιπροσωπεύει το 20% των διεθνών τουριστικών δαπανών. Οι Κινέζοι ξόδεψαν 277 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2018 και άλλα 255 δισ. το 2019. Με την εμφάνιση της Covid στις αρχές του 2020 οι δαπάνες τους μειώθηκαν στα 130,5 δισ. δολάρια, ενώ ο ΠΟΤ αναφέρει ότι η μείωση των δαπανών τους φτάνει στο 61% κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ποια κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή

Στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας ζήτησε από τους εγχώριους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σταματήσουν την πώληση εξερχόμενων ομαδικών και οργανωμένων ταξιδιών από το τέλος Ιανουαρίου του 2020. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, όταν ακριβώς η ίδια εντολή δόθηκε και πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είχε προηγηθεί η εντολή τον Μάϊο του 2021 προς στους Κινέζους πολίτες ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για κανένα μη ουσιώδες λόγο. Οι εκδόσεις ή οι ανανεώσεις διαβατηρίων έχουν επίσης σταματήσει και γίνονται μόνο για ιδιαίτερους σκοπούς. Φως στο τούνελ φάνηκε τον Νοέμβριο του 2021 όταν ένας διακεκριμένος κινέζος πνευμονολόγος είπε ότι ίσως στο τέλος του 2022 οι κινέζοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια τους, με τον πρόεδρο της χώρας να λέει ένα μήνα μετά, ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε έξι μήνες.

Στις αρχές του 2022 η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας ανακοίνωσε ότι προβλέπει αύξηση 20% στον εξερχόμενο και εισερχόμενο τουρισμό το 2022, γεγονός που δείχνει ότι ίσως τα ταξίδια ξεκινήσουν μέσα στο τρέχον έτος. Μάλιστα από το Μάρτιο συζητείται ευρέως ότι ίσως σταματήσει η αυστηρή πολιτική του «μηδενικού COVID», αναπτερώνοντας τις ελπίδες για ταξίδια διακοπών εκτός χώρας.

Αυτή τη στιγμή το Μακάο είναι ο μόνος προορισμός εκτός της ηπειρωτικής Κίνας στον οποίο οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν για αναψυχή, χωρίς καραντίνα κατά την άφιξη ή την επιστροφή. Τα σχέδια για το άνοιγμα των συνόρων με το Χονγκ Κονγκ είχαν σταματήσει απότομα μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Σημειώνεται ότι McKinsey & Co. ανέφερε σε έκθεση της τον Αύγουστο του 2021 ότι τα εξερχόμενα ταξίδια από την Κίνα ενδέχεται να παραμείνουν σε απαγόρευση για 18 μήνες, ενώ η Goldman Sachs έχει προβλέψει ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ ολόκληρο το 2022 και ίσως παραταθούν έως την άνοιξη του 2023.

Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας

Αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη συνομιλίες για το άνοιγμα των συνόρων τους με την Κίνα. Στη Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη «Κοινό πρόγραμμα δράσης» για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προβολής των δύο χωρών μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα Xiao Junzheng.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Τουρισμού και για τις δύο χώρες και τη συμβολή του στην οικονομική τους ανάπτυξη και με βάση τις φιλικές σχέσεις μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, το κοινό πρόγραμμα δράσης επικεντρώνεται στη συνεργασία στους τομείς της Εθνικής τουριστικής προβολής, στις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, στην Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση και τις Τουριστικές επενδύσεις.

Ποιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο

Το σταμάτημα των ταξιδιωτών από Κίνα, ήταν καταστροφικό για αρκετούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις καταγράφει το Χονγκ Κονγκ, αφού στηρίζει τον τουρισμό του κατά τρία τέταρτα στους κινέζους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Χονγκ Κονγκ ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για Κινέζους τουρίστες.

Το 2018 φιλοξένησε πάνω από 51 εκατομμύρια, οι οποίοι ξόδεψαν περίπου 27 δισ. δολάρια. Ακολουθεί το Μακάο, με 25,3 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες την ίδια χρονιά και η Ταϊλάνδη με 16,9 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η Βενετία, αλλά και όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

Βίκη Βαμιεδάκη 

==>> news247.gr 

 

 

Ο πόλεμος βάζει σε κίνδυνο τουριστικά έσοδα $14 δισ. - Οι εκτιμήσεις του ΠΟΤ


 

Η συνέχιση της σύρραξης μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια $14 δισ. ταξιδιωτικών εισπράξεων διεθνώς. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 3% των παγκόσμιων τουριστικών δαπανών το 2020. Πώς επηρεάζεται το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα». 

 

Απώλεια εσόδων ύψους 14 δισ. ευρώ ενδέχεται να καταγράψει ο τουρισμός παγκοσμίως, εάν η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ). Ο πόλεμος που μαίνεται εκτιμάται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην αποκατάσταση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης και επιβραδυντικά στην επαναφορά των μεγεθών του κλάδου, θέτοντας νέες προκλήσεις για τη διεθνή τουριστική βιομηχανία και την οικονομία εν γένει.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, μάλιστα, οι αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, που είχαν αρχίσει σταδιακά να ανοίγουν μετά την υγειονομική κρίση, είναι εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο, ειδικά όσον αφορά τα ταξίδια προς την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των φορέων του ελληνικού τουρισμού.

Βέβαια, μετά την άνευ προηγουμένου πτώση του 2020 και του 2021, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή του ανάκαμψη το 2022. Ενδεικτικό της σταδιακής αποκατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 24 Μαρτίου δώδεκα προορισμοί διεθνώς ήραν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και ένας αυξανόμενος αριθμός χαλάρωσε ή πρόκειται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γεγονός που συμβάλλει στην εκτόνωσης της ζήτησης.

Ωστόσο, το κλείσιμο του ουκρανικού και του ρωσικού εναέριου χώρου, καθώς και η απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας από τα ευρωπαϊκά κράτη επηρεάζουν τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια. Μάλιστα, προκαλούν παρακάμψεις στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες διάρκειας πτήσεις και υψηλότερο κόστος.

Με βάση τα στοιχεία, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν συνολικά το 3% των παγκόσμιων δαπανών για τον διεθνή τουρισμό το 2020 και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 14 δισ. δολάρια σε παγκόσμια έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να χαθούν εάν η πολεμική σύρραξη συνεχιστεί. Η σημασία των δύο αγορών είναι σημαντική όχι μόνο για τις γειτονικές χώρες, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που βασίζουν το τουριστικό τους προϊόν στο παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ρωσική αγορά έπαιξε σημαντικό ρόλο για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες ή η Σρι Λάνκα. Ως προορισμοί, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 4% όλων των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη, αλλά μόνο το 1% των εσόδων διεθνούς τουρισμού της Γηραιάς Ηπείρου το 2020.

Αβεβαιότητα και πιέσεις

Παρότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, οι αναζητήσεις αεροπορικών ταξιδιών και οι κρατήσεις σε διάφορα κανάλια παρουσίασαν επιβράδυνση την εβδομάδα μετά την εισβολή, ωστόσο άρχισαν να ανακάμπτουν στις αρχές Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΤ, είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη δύσκολη οικονομική συνθήκη, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνοντας την επενδυτική αβεβαιότητα. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, και ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανεβάζουν το κόστος για τα καταλύματα και τις υπηρεσίες μεταφορών, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις αποταμιεύσεις τους.

Αυτή η πρόβλεψη συνάδει με την ανάλυση για τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία επίσης αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 από 3,6% σε 2,6% και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι πιο ευάλωτες στην επιβράδυνση.

Η εικόνα του Ιανουαρίου

Αναφορικά με τον πρώτο μήνα του έτους, ο διεθνής τουρισμός συνέχισε την ανάκαμψή του, με πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το… αδύναμο ξεκίνημα του 2021. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημίας και εξακολουθούν να ισχύουν, άλλαξε τις ισορροπίες, εντείνοντας την υπάρχουσα οικονομική αβεβαιότητα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις τουριστών υπερδιπλασιάστηκαν (+130%) τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με το 2021 και οι 18 εκατ. περισσότεροι επισκέπτες που καταγράφηκαν παγκοσμίως τον πρώτο μήνα του έτους ισοδυναμούν με τη συνολική αύξηση για ολόκληρο το 2021.

Βέβαια, ο ρυθμός ανάκαμψης τον Ιανουάριο επηρεάστηκε από την εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον» και την εκ νέου εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετούς προορισμούς, με τις διεθνείς αφίξεις να παραμένουν κατά 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Ευρώπη (+199%) και η Αμερική (+97%) συνέχισαν, όμως, να καταγράφουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα, με τις διεθνείς αφίξεις να παραμένουν περίπου στο μισό σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (-53% και -52%, αντίστοιχα).

Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε η Δυτική Ευρώπη, καταγράφοντας τέσσερις φορές περισσότερες αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 από ό,τι το 2021, αλλά 58% λιγότερες από το 2019. Επιπλέον, η Καραϊβική (-38%) και η Νότια Ευρώπη, με επίκεντρο τη Μεσόγειο, (-41%) παρουσίασαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης προς τα επίπεδα του 2019.

Εύα Δ. Οικονομάκη

euro2day.gr 

 

 

Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2022

Συγκλονιστικές καταγγελίες στο documento αποκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες των ιδιωτών παρόχων ενέργειας


Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος ιδιωτών παρόχων ρεύματος, οι οποίες έχουν φτάσει στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), έφερε στο φως το Documento. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις εκατοντάδες καταγγελίες που γίνονται τους τελευταίους μήνες σε βάρος παρόχων ενέργειας και αφορούν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, αδικαιολόγητα υπέρογκες χρεώσεις και άλλες παραβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους καταναλωτές που έχουν απευθυνθεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ εκφράζουν ανοικτά την απόγνωσή τους για το κόστος που καλούνται να καλύπτουν κάθε μήνα και ζητούν βοήθεια για τις περεταίρω ενέργειές τους. 

Διαβάστε τις καταγγελίες, όπως τις δημοσιοποίησε το Documento της Κυριακής:

«Δεν ξέρω τι να κάνω, ζω με €600 τον μήνα!»

Από τον Δεκέμβριο του 2020 είμαι στην … (σ.σ.: αναφέρει επωνυμία γνωστής εταιρείας) ως πελάτης-καταναλωτής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 πλήρωνα λογαριασμό ρεύματος 70-90 ευρώ μηνιαίως. Τον Δεκέμβριο του 2021 μου ήρθε λογαριασμός 120 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2022 λογαριασμός ύψους 206 ευρώ, τον Φεβρουάριο 180 ευρώ και τώρα, τον Μάρτιο, 480 ευρώ! Βοήθεια! Δεν ξέρω τι να κάνω. Σημειωτέον, δεν άλλαξε κάτι στην κατανάλωση ρεύματος. Μόνη μου ζω, με μισθό 600 ευρώ τον μήνα! Τι να κάνω; Ν’ αλλάξω πάροχο να πάω πού;

«Η εταιρεία ανανέωσε μονομερώς της σύμβαση»

Παρακαλώ, ενημερώστε με για τις ενέργειες που πρέπει να κάνω καθώς μου ήρθε δίμηνο πληρωμής για το αέριο θέρμανσης στο σπίτι μου στα 1.630 ευρώ, με 900 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής. Η … (σ.σ.: επωνυμία γνωστής εταιρείας), που είναι ο πάροχός μου, τον Σεπτέμβριο του 2021 ανανέωσε μονομερώς τη σύμβασή μου που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 σε άλλο πρόγραμμα με κυμαινόμενη τιμή χρέωσης, ενώ εγώ στο αρχικό συμβόλαιο είχα επιλέξει σταθερή χρέωση.

«Η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις μου»

Με έκπληξη διαπίστωσα στους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος της οικίας μου με αριθμό παροχής … (σ.σ.: αναφέρεται ο αριθμός), υπερβολικά υψηλές χρεώσεις αναπροσαρμογής με τρόπο που κατάφωρα παραβιάζει την καλή πίστη στην οποία βασίστηκε η συνεργασία μας. Η διαβεβαίωση που είχα λάβει τηλεφωνικά ήταν ότι η χρέωση αναπροσαρμογής δεν θα ξεπερνούσε το 50% της συμφωνημένης τιμής ρεύματος των 0,0638 ευρώ ανά kWh. Ομως από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 η χρέωση αναπροσαρμογής έφτασε έως το 394,9% ανεβάζοντας την τιμή της kWh έως και 0,316 ευρώ! Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις μου, η εταιρεία σας ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Διαμαρτύρομαι έντονα για τις υπερβολικές αυτές χρεώσεις και ζητώ να μου επιστραφούν τα ποσά που αντιστοιχούν σε χρεώσεις αναπροσαρμογής άνω του 50%.

«Υπάρχουν αναληθείς χρεώσεις και γενικευμένη αδιαφάνεια»

Με έκπληξη διαπιστώνω στους τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος πολύ υψηλές τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Επίσης διαπιστώνω ότι δεν είναι σαφής και ξεκάθαρη η αποτύπωση της προέλευσης της έκπτωσης συνέπειας κατά 45% στους λογαριασμούς μου. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν αναληθείς χρεώσεις κατανάλωσης σε kWh που δεν αντιστοιχούν στις μετρήσεις των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Υπάρχουν περίεργες εκπτώσεις και χρεώσεις που δεν εξηγούνται στους λογαριασμούς. Δεν τηρείται η έκπτωση για τον ηλεκτρονικό λογαριασμό. Υπάρχει γενικευμένη αδιαφάνεια σχετικά με το τι μου χρεώνεται και πώς προκύπτουν οι εκπτώσεις. Ο τρόπος χρέωσης αυτών δεν είναι διαφανής και κατανοητός. Διαμαρτύρομαι για τα ποσά αυτά και ζητώ την ανάλυση των χρεώσεων, καθώς και τη μείωσή τους.

«Πληρώνω με την τωρινή τιμή το ρεύμα που έχω καταναλώσει εδώ και 19 μήνες»

Εχω συνάψει σύμβαση με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας … (σ.σ.: αναφέρει την επωνυμία) από τις 25 Ιουνίου 2020 για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην παροχή με αριθμό … (σ.σ.: αναφέρει τον αριθμό). Ολοι οι λογαριασμοί πληρώνονταν στην ώρα τους με πάγια εντολή. Στις 28.02.2022 εκδόθηκε λογαριασμός της εταιρείας στον οποίο έχει χρεωθεί ένα υπέρογκο ποσό. Διαπίστωσα ότι είναι εκκαθαριστικός και δεν είχε γίνει καμία καταμέτρηση από την έναρξη της σύμβασης, δηλαδή εδώ και 19 μήνες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χρεωθώ το σύνολο των κιλοβατωρών για όλο το διάστημα των 19 μηνών με τη χρέωση αναπροσαρμογής εκκαθάρισης αγοράς του ρεύματος, δηλαδή τη χρέωση που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες. Σίγουρα δεν υπήρχε αντίστοιχη χρέωση από την αρχή της σύμβασης. Καλούμαι δηλαδή να πληρώσω με την τωρινή τιμή αναπροσαρμογής ηλεκτρικό ρεύμα που έχω καταναλώσει μέσα σε διάστημα πάνω από ενάμιση χρόνο, αντί για τέσσερις μήνες που είναι η περίοδος καταμέτρησης. Αυτό μου επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά και ένα κόστος που αδυνατώ να καλύψω. Σημειωτέον ότι πλήρωνα περίπου 60 ευρώ τον μήνα και ο πρόσφατος λογαριασμός είναι 688 ευρώ.

«Η εταιρεία δεν τηρεί τους όρους του συμβολαίου»

Είχα διετές συμβόλαιο με συνδρομή σε ιδιωτική εταιρεία … (σ.σ.: αναφέρει την επωνυμία). Δηλαδή πλήρωνα πάγιο για να μην επιβάλει η εταιρεία ρήτρα αναπροσαρμογής. Ομως η εταιρεία μονομερώς έσπασε τους ουσιώδεις όρους του συμβολαίου και δεν τήρησε τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας. Ναι μεν αντιμετωπίζω υπερβολικές χρεώσεις όπως πολλοί καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζω και μη σύννομες ενέργειες ως προς την τήρηση των όρων του συμβολαίου μου.

«Από 50 ευρώ, πληρώνω 460 ευρώ»

Θα ήθελα τη βοήθειά σας για το θέμα με τους εξωφρενικούς λογαριασμούς που στέλνει η … (σ.σ.: αναφέρει επωνυμία συγκεκριμένου ιδιωτικού παρόχου). Από 50 ευρώ που πλήρωνα μέσο όρο μου έστειλαν λογαριασμό 460 ευρώ και φυσικά δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Η προσαύξηση είναι 400 ευρώ! Πώς μπορούμε να κινηθούμε για να βρούμε το δίκιο μας; 

«Δεν απαντάει στις καταγγελίες η ΡΑΕ»

Δυστυχώς ύστερα από καταγγελία που έκανα στην πλατφόρμα της ΡΑΕ, η … (σ.σ.: το όνομα της εταιρείας) και αφού μου εξήγησε γενικά καθώς και με e-mail τον λόγο της μεγάλης αύξησης της ρήτρας, μου είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει η ΡΑΕ γιατί μου απάντησε η ίδια η εταιρεία. Και στην πλατφόρμα της ΡΑΕ η εταιρεία απάντησε και μάλιστα περιμένουν να γράψω αν συμφωνώ με την ολοκλήρωση του αιτήματος. Ανήκουστα πράγματα. Γιατί υπάρχει τότε η ΡΑΕ; Ευχαριστώ πολύ.

«Σας παρακαλώ βοηθήστε με»

Εχω απλό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ με 1.933 κιλοβατώρες ημέρας και 1.171 νύχτας και μου ζητούν 990 ευρώ. Μέσα σ’ αυτά υπάρχει ένα ποσό 674 ευρώ που είναι ρήτρα αναπροσαρμογής. Μένω 27 χρόνια εδώ και ποτέ δεν είδα τέτοιο λογαριασμό. Μπορώ να πληρώσω τα 316 ευρώ που είναι η κατανάλωσή μου, αλλά τα 674 ευρώ είναι αδύνατο να τα πληρώσω. Είναι παράλογο και παράνομο. Σας παρακαλώ, τι να κάνω; Βοηθήστε με πώς να κινηθώ.

Δείτε επίσης: Η μεγάλη κομπίνα στην ενέργεια 

 

== >> documentonews.gr 

 

 

 

 

Μετράνε...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το ==>> tvxs.gr

Εμπρός οι γιοι, οι βολεμένοι

Σε λίγα χρόνια από σήμερα, ένας Μητσοτάκης και ένας Σαμαράς ίσως διεκδικήσουν την αρχηγία ενός κόμματος και πιθανότατα και την πρωθυπουργία. Πάντα με τη βοήθεια ψηφοφόρων που αναρωτιούνται γιατί αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά.
 

Αν θέλαμε να δείξουμε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα από Ελλάδα, τι συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες και μάλιστα να το κάνουμε εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά, θα αρκούσε να καταφύγουμε στους... "Απαράδεκτους". 

Στη θρυλική κωμική σειρά, που προβάλλεται σε επανάληψη από το Mega, οι πρωταγωνιστές συχνά πυκνά κάνουν αναφορές στην... κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η σειρά είναι γυρισμένη πριν 30 χρόνια. Τότε είχαμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, σήμερα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά από 30 χρόνια, είναι πιθανό να έχουμε μια άλλη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ένας ξένος θα καταλάβαινε αμέσως ότι κάτι τέτοιο συναντάται μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες. Δεν συμβαίνει μόνο σε επίπεδο πρωθυπουργών, αλλά σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Πριν λίγες μέρες ο υιός του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρενέβη στα δημόσια πράγματα για να στηλιτεύσει την αντιπολεμική συναυλία της Τρίτης.

Η τοποθέτησή του ήταν απαξιωτική για τους καλλιτέχνες και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Μια παρένθεση εδώ. Όταν ένας 24χρονος άνδρας -δημόσιο πρόσωπο- επιλέγει να ειρωνευθεί καλλιτέχνες, των οποίων τα τραγούδια θα ακούνε τα παιδιά των παιδιών μας, όταν θα τα κυβερνούν οι γόνοι των γόνων και παίρνει θέση σε ένα θέμα για το οποίο ήδη υπάρχει οξύτατη αντιπαράθεση, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί κριτική. Οι κλαίουσες ιτιές που συγκινούνται από “την επίθεση σε ένα παιδί”, ας χαρούν τον μισθό τους και ας θυμούνται ότι έχουμε Δημοκρατία.

Ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων λοιπόν, περιελάμβανε μια "μομφή" που επαναλαμβανόταν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αρκετοί υπονοούσαν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης o νεότερος, κάποια στιγμή θα κυβερνήσει ή θα αναλάβει θέσεις και αξιώματα. Θεωρούσαν ότι έτσι στηλιτεύουν τον ίδιο ή όσους γόνους προετοιμάζονται ήδη για τις θέσεις του αύριο, ενώ στην πραγματικότητα, έβριζαν τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο.

Σε εποχές παρατεταμένης κρίσης η κοινωνική κινητικότητα φθίνει και οι κληρονομιές (κάθε είδους) και οι μεγάλες περιουσίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και στην πολιτική. Οι γόνοι είναι ακόμα πιο ισχυροί, πιο αυθάδεις και μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι η εξουσία τους ανήκει, μαζί με το αλάθητο.

Μικρές ειδήσεις, παραπολιτικές στήλες και “ρεπορτάζ” μας ενημερώνουν για τις σπουδές τους, για το πού έπιασαν δουλειά στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με ελάχιστο άγχος και όλες τις πόρτες ανοικτές. Χτίζονται έτσι σιγά σιγά τα πλούσια βιογραφικά, που θα διεκδικήσουν αρχηγίες και πρωθυπουργίες.

Όμως όλα αυτά δεν είναι ποτέ αρκετά. Μπορεί πράγματι οι γόνοι να έχουν πολύ πιο εύκολο δρόμο, αλλά στην Ελλάδα δεν είμαστε πριγκιπάτο.

Τα παιδιά των ισχυρών όταν κατέλθουν στον πολιτικό στίβο, ψηφίζονται είτε από το κομματικό ακροατήριο, είτε σε εθνικές εκλογές. Και ψηφίζονται όχι μόνο από τον εσμό των κρατικοδίαιτων μετακλητών, που μπορεί να ψηφίσουν οτιδήποτε, αρκεί να τρέχει ο μισθός, αλλά και από τα κορόιδα που φαντασιώνονται ότι οι "πρίγκιπες", θα ενδιαφερθούν για τον λαό και όχι για την αναπαραγωγή της εξουσίας τους, της περιουσίας τους και της κληρονομιάς τους.

Η επικράτηση της οικογενειοκρατίας στην ελληνική πολιτική σκηνή, είναι έργο των Ελλήνων ψηφοφόρων. Αυτοί πείθονται, αυτοί ψηφίζουν και αυτοί μετά καταριούνται την άδικη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει (πάντα τους ίδιους) και άλλους τους κατεβάζει στα τάρταρα.

Σε 20 - 25 χρόνια από σήμερα, ένας Μητσοτάκης ή ένας Σαμαράς ή και οι δύο ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό να διεκδικούν την αρχηγία ενός κόμματος και ίσως και την πρωθυπουργία. Και είναι αναμενόμενο, εφόσον κάποιοι θα βρεθούν να τους ψηφίσουν.

Όταν της γης οι κολασμένοι ψηφίζουν πρίγκιπες, δεν φταίνε οι πρίγκιπες. Μεταξύ πελατών και κυρίως μεταξύ κορόιδων, ειλικρίνεια.

Μάνος Χωριανόπουλος

==>> news247.gr 

 

Υπόθεση Ελένης Τοπαλούδη: Διακόπηκε για 4η φορά η δίκη


Για τέταρτη φορά διεκόπη από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Η δίκη διεκόπη για τις 6 Απριλίου 2022 καθώς ένα μέλος της σύνθεσης νοσεί με κορωνοϊό.

Η νέα διακοπή προκάλεσε την αντίδραση των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη οι οποίοι σήμερα ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Μητέρα Ελένης Τοπαλούδη: Τι, δηλαδή θα κάνουμε πάλι το ταξιδάκι Διδυμότειχο και πίσω; Κανείς δεν νοιάζεται για μας. Τι να πω.

Πατέρας Ελένης: Κύριε πρόεδρε να οριστούν συνεχόμενοι δικάσιμοι μετά τις 6 Απριλίου.

Πρόεδρος: Το έχουμε κοιτάξει.

Πατέρας Ελένης: Γονέας του ενός απειλούσε τους μάρτυρες. Παρακαλώ να έχουμε το δέοντα σεβασμό κυρία πρόεδρου.

Στο εδώλιο ήταν παρόντες σήμερα και οι δύο, καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό ισόβια και 15ετη κάθειρξη ο καθενας, κατηγορούμενοι. Κατά τη μεταφορά των δύο κατηγορουμένων στο δικαστήριο, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη και οι μητέρες της Ερατούς και της Γαρυφαλλιάς, θύματα επίσης στυγερών εγκλημάτων που βρίσκονταν στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στους γονείς της Ελένης, τους είπαν να έχουν «κάτω τα μάτια τους».

Μητέρα Ερατούς: Κάτω τα μάτια σας,  μην κοιτάτε τη μάνα δολοφόνοι.

Μητέρα Ελένης Τοπαλούδη: Να ψοφήσεις π… γιε! Εσύ είσαι ο Λ…;

Μητέρα Ερωτούς: Τουλάχιστον κάτω το βλέμμα σας φονιάδες.

Μητέρα Γαρυφαλλιάς: Να τους βλέπουμε, αντί να σκύβουν το κεφάλι, να γελάνε. Ούτε ένα ίχνος μετάνοιας. Ξέρουν τι θα πει μετάνοια; Να ρωτήσουν εμένα που έχω την κόρη μου στο τάφο. Ντροπή σας και ντροπή και στους γονείς σας που έρχονται εδώ, αλήτες! Αλήτες! Ντροπή σας! Που θέλετε και Εφετεία και δικαιώματα.

Μητέρα Ερωτούς: Τα κεφάλια σας χαμηλά, δολοφόνοι. Τι τα φυλάτε τα καλόπαιδα, μην πάθει τίποτα μία τρίχα από τα μαλλιά τους; Να σας φέρουμε και παπά ρε να εξομολογηθήτε, να πάτε στον παράδεισο.

Μητέρα Γαρυφαλλιάς: Εδώ…μας υποχρεώνουν να βλέπουμε τους φονιάδες!

Μητέρα Ερατούς: Εξαιτίας αυτων δεν έχουμε τα παιδιά μας...

 

Πηγή: naftemporiki.gr


 

Κυριακή, Μαρτίου 27, 2022

Προσγειώνονται τα πρώτα τσάρτερ στη Ρόδο


Για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στις τάξεις των τοπικών τουριστικών παραγόντων, αλλά και εύλογες ανησυχίες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των παρενεργειών του.

 

Ξεκινά από σήμερα η τουριστική σεζόν στο νησί της Ρόδου, με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και ήδη έχουν ανοίξει οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες για την φιλοξενία των τουριστών.

Για την εξέλιξη της σεζόν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στις τάξεις των τοπικών τουριστικών παραγόντων, αλλά και εύλογες ανησυχίες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των παρενεργειών του.

Για σήμερα πάντως, έχουν προγραμματιστεί συνολικά 9 πτήσεις, ενώ τους πρώτους τουρίστες θα υποδεχθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Ρόδου.

Το πρώτο αεροσκάφος από το εξωτερικό τροχοδρόμησε στη Ρόδο από Γερμανία και συγκεκριμένα από τη Φρανκφούρτη, με την εταιρία "Super Transport". Λίγες ώρες αργότερα, στις 12.50 αναμένεται η επόμενη άφιξη από το Μπριστολ (Αγγλία) με την Easy Jet, στις 16.55 η Ryanair από Μπεργκαμο (Ιταλία) και έπονται οι εξής πτήσεις μέσα στην ημέρα: 18.55 Ryanair από Stansted (Λονδίνο), 19.15 Ryanair από Charleroi (Βέλγιο), 20.15 Ryanair από Μάντσεστερ (Αγγλία), 21.35 Ryanair από East Midlands (Αγγλία), 22.05 Easy Jet από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ (Αγγλία) και τέλος μία ακόμη πτήση στις 23.00 της Ryanair από Μπολόνια (Ιταλία).

Συνολικά, αναμένονται 38 τσάρτερ τις ημέρες του Μαρτίου ενώ αρκετές είναι και οι προγραμματισμένες πτήσεις για τον Απρίλιο.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί, γύρω στο 80%, έχουν οριοθετήσει το άνοιγμά τους μέχρι τα τέλη Απριλίου. Από 1η Απριλίου, όμως, ανοίγει ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και από τις επαφές που έχει μέχρι τώρα η πληρότητα είναι αρκετά ικανοποιητική για την εποχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ / www.euro2day.gr

 

Σάββατο, Μαρτίου 26, 2022

Επτά στις δέκα ηλεκτρονικές κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία γίνονται από τη Booking.com

Ανακατατάξεις παρατηρούνται στα κανάλια πωλήσεων στην Ελλάδα, καθώς και μείωση από τους ηλεκτρονικούς tour operators.
 

Μεγάλη παραμένει η εξάρτηση των ελληνικών ξενοδοχείων από την εταιρεία κρατήσεων Booking,com, παρά τη μείωση που καταγράφεται κατά τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ την ίδια ώρα ανεβαίνουν οι απευθείας κρατήσεις, που όμως παραμένουν σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά τα κανάλια πώλησης και διανομής για τα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέα κανάλια, το οποία προσπαθούν να εξειδικευθούν και να στοχεύσουν σε συγκεκριμένες αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτική εταιρείας HotelAvailabilities, που βοηθά τα ξενοδοχεία να επιλέγουν τα σωστά κανάλια πώλησης, μετά την μεγάλη ανάπτυξη στο μερίδιο αγοράς της booking.com κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, παρατηρείται υστέρηση αυτήν την στιγμή της τάξης του 10%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρατηρείται μείωση και του ποσοστού της αγοράς της Expedia, που αφορά κυρίως κρατήσεις από Αμερική, η οποία χάνει συνεχώς έδαφος, και να παίρνει την δεύτερη θέση η Airbnb, από την στιγμή που ασχολήθηκε με το ξενοδοχείο και όχι μόνο με τα rentals. Στην επόμενη θέση των ηλεκτρονικών tour operators (OTAs) εμφανίζεται η Hotelbeds.

Σε μεγάλο δείγμα ξενοδοχείων της ελληνικής επικράτειας, που συμπεριλαμβάνονται από βίλες έως πεντάστερα ξενοδοχεία φαίνεται ότι το 75% των ηλεκτρονικών κρατήσεων του 2020, έγιναν μέσω τις Βooking.com και μόλις το 1,1 απευθείας. Στα ποσοστά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις των tour operators και των τουριστικών πρακτόρων με συμβόλαιο. Για τους πρώτους μήνες του 2022 το ποσοστό της Booking.com μειώθηκε στο 67%, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν οι απευθείας ηλεκτρονικές κρατήσεις που φτάνουν στο 5%.

Σημαντική αλλαγή είναι η άνοδος στην τέταρτη θέση των απευθείας online κρατήσεων από τα sites των ξενοδοχείων μέσω booking engine. Όπως δηλώνει ο κ. Θωμάς Πούλιος ιδρυτής της HotelAvailabilities, «Αυτό έχει και εξήγηση, μιας και οι πελάτες (ταξιδιώτες) αναζητούν την κράτηση απευθείας στα καταλύματα, ώστε για κάθε θέμα που θα μπορούσε να προκύψει να υπάρχει άμεση επαφή με το κατάλυμα. Αυτό δείχνει και την σημαντικότητα της χρήσης του booking engine αλλά και της διαδικτυακής παρουσίας του κάθε ξενοδοχείου. Η επιτυχία στον καθορισμό του μείγματος των καναλιών επιτρέπει την επιτυχία των πωλήσεων και ως αποτέλεσμα της απόδοσης του καταλύματος».

 

Βιίκη Βαμιεδάκη

==>> news247.gr 

 

 


Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2022

1821: “Αντάρτης, κλέφτης παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός”


 


«Ό,τι ξέρουμε για το 1821 μοιάζει με αντεστραμμένο είδωλο στον καθρέφτη. Υπάρχουν δύο ‘21, αυτό των αρχόντων, των Φαναριωτών και της επίσημης διπλωματίας και αυτό του λαού και των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου…»

(Δ. Φωτιάδης, από την ιστορική μονογραφία «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»)

 

Πώς γίνεται η Καλαμάτα να έχει απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μάρτη του 1821, αλλά να γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μάρτη;

    Η απάντηση είναι απλή: Έπρεπε ο ξεσηκωμός να εγκιβωτιστεί σε ένα σχήμα που θα εξυπηρετούσε τους επί τουρκοκρατίας εξουσιαστές του λαού που παρέμειναν τέτοιοι και μετά την Επανάσταση. Ανάμεσά τους οι σεβάσμιοι δεσποτάδες της εποχής. Κι αφού οι τελευταίοι δεν είχαν να επιστρατεύσουν τίποτα άλλο για να οικειοποιηθούν την Επανάσταση, επιστράτευσαν την Παναγία.

    Ήταν 17 ολόκληρα χρόνια μετά την Επανάσταση, με διάταγμα του 1838, που ως εθνική γιορτή ορίστηκε η μέρα του Ευαγγελισμού ώστε το ιερατείο να καμώνεται ότι ευλόγησε τον ξεσηκωμό…

     Η αλήθεια, βέβαια, είναι ελαφρώς διαφορετική: Η σημαία της επανάστασης πρωτοσηκώθηκε από το λαογέννητο ηγέτη και δολοφονημένο αργότερα από τους πρόκριτους, Παναγιώτη Καρατζά, στην Πάτρα στις 21 Μάρτη. Όσο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, που όπως επιβεβαιώνουν τα απομνημονεύματά του απλώς… απουσίαζε, θυμήθηκε να «ευλογήσει» τα όπλα μόνο αφότου η Επανάσταση είχε ξεσπάσει και επιβληθεί.

    Και τούτο συνέβη γιατί ο λαός (ανάμεσά του και ο λαϊκός κλήρος) δεν άκουσε τις «νουθεσίες» του ραγιαδισμού ούτε τις φοβέρες των φορέων του. Αυτοί, οι δεύτεροι, αντί του «Ελευθερία ή θάνατος» είχαν άλλη αντίληψη:

«Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου», έλεγαν…

***    

    Ας δούμε τι έλεγαν τα «παιδιά του Ροβεσπιέρου» και γιατί δεν άρεσαν στο αρχοντολόι:

    «Σ’ Ανατολή και Δύση και Νότον και Βοριά

για την πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μία καρδιά

στην πίστη του καθένας ελεύθερος να ζει

στη δόξαν του πολέμου να τρέξωμεν μαζί

Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,

αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή,

για την Ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί

πως είμαστ’ αντρειωμένοι παντού να ξακουστεί.

    Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί

Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή

για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί

να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν

και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά

τους τυραννούν».

    Αυτά έγραφε τότε ο Ρήγας Φεραίος. Έγραφε κι αυτά:

    «Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του.

    Αν ευρίσκωνται όμως εις τόπον, όπου είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώται και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, εν όσω ν’ ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνη ο αριθμός των, και τότε να αρχίσουν την επιδρομήν κατά των τυράννων (…)».

    Κι επειδή έγραφε κι έλεγε αυτά, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ και οι αυλικοί του είχαν αποφανθεί ότι ο Ρήγας ήταν ένας «διεφθαρμένος τη φρένα»…

     Όταν, δε, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του δολοφονήθηκαν, οι …άνθρωποι του Θεού και …προστάτες του Γένους, αγαλλίασαν! Όπως έγραφε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του «εσκόπευον να κάμουν επανάστασιν κατά του κραταιωτάτου Σουλτάνου αλλ’ ο μεγαλοδύναμος Θεός τους επαίδευσε κατά τας πράξεις των με τον θάνατον όπου τους έπρεπε (…)».

     Έχουν κάποιο νόημα όλα αυτά ή μήπως να τα αγνοήσουμε και να το ρίξουμε στο τσάμικο αυτής της περίφημης… «εθνικής ομοψυχίας» και του «όλοι μαζί» που διακινούν αιώνες τώρα οι «από πάνω», οι οποίοι συνήθως απουσιάζουν και από το «όλοι» και από το «μαζί»;

***

Τι ήταν ο Παπαφλέσσας; Ήταν ο φλογερός αγωνιστής που γνωρίζουμε; Για το λαό ναι. Αλλά οι κοτσαμπάσηδες και οι σεβάσμιοι δεσποτάδες που τα είχαν κάνει τάτσι μήτσι κότσι με τους πασάδες είχαν άλλη άποψη.

Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα λόγια του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως καταγράφονται στα απομνημονεύματά του, ο Παπαφλέσσας – αυτός που θα μνημονεύεται στους αιώνες για τη θυσία του στο Μανιάκι - ήταν «... άνθρωπος απατεών και εξωλέστατος περί μηδενός άλλου φροντίζων ειμή τινί τρόπω να ερεθίση την ταραχήν του έθνους...».
 
Όταν ο Παπαφλέσσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την Επανάσταση, ο τελευταίος αυτό το «πατριωτικό» του απάντησε: «Είσαι απατεώνας».

Ποιο το συμπέρασμα; Μήπως να αδιαφορήσουμε για την αλήθεια και να συνεχίσουμε το «εθνικό» τσάμικο εκείνων που όποτε ακούνε για «ελευθερία» και «δικαιώματα» βλέπουν «ταραχήν του έθνους»;



***

Τι ήταν το κίνημα του Υψηλάντη και του Σούτσου που ξεδιπλώθηκε τον Μάρτη του ’21 στην Μολδοβλαχία; Τι ήταν αυτή καθ’ αυτή η Επανάσταση του 1821; Αν μιλάμε για το λαό ήταν η λύτρωση. Ήταν το σάλπισμα για την διεκδίκηση της λευτεριάς και του δίκιου.

Για τους προύχοντες, όμως, τι ήταν; Για το «ιερατείο» των «κεφαλών του Έθνους» τι ήταν; Μας το πληροφορεί το φιρμάνι του αφορισμού (!) της Επανάστασης (ο αφορισμός εκτός από την υπογραφή του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, φέρει την υπογραφή του μητροπολίτη Ιεροσολύμων, καθώς και, μεταξύ άλλων, των μητροπολιτών Καισαρείας, Νικομήδειας, Δέρκων, Ανδριανουπόλεως, Βιζύης, Σίφνου, Ηρακλείας, Νικαίας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Διδυμοτείχου, Βάρνης, Φαναρίου, Ναυπάκτου, Χαλκηδόνος, Τυρνάβου...):

«... αμφότεροι (Υψηλάντης και Σούτσος) αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν ματαιόφρονες εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν και με την φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους (...) έγινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου. Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δύο ούτοι και τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν έργον μιαρόν, θεοσταγές και ασύνετον, θέλοντες να διακηρύξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας (...) Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθετοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας (...)».

Και οι εκπρόσωποι του ...Θεού και του Έθνους φτάνουν στο διά ταύτα και «παραγγέλλουν»:

«Διά τούτο (...) συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν (…) να διακηρύξητε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακόβουλων ανθρώπων και να τους αποδείξητε και να τους στηλιτεύσητε πανταχού (...) Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεστε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τούς έχει μεμισημένους, και επισωρεύει κατ' αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς: ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας. Ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων... αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον (...)».

Ωραίο δεν είναι το τσάμικο της… «εθνικής ομοψυχίας»;

***

 
Αυτά, λοιπόν, με τους «μέσα». Αλλά υπήρχαν και οι «φίλοι» μας οι «απ’ έξω». Ας πάμε να δούμε τι συνέβη και με τους «έξω». Ο λόγος στον Στρατηγό, τον Μακρυγιάννη:
 
«Και παραδοθήκαμεν εις την τιμή εσάς των ομοθρήσκων μας Ρούσσων και Άγγλων και Γάλλων να μας σώσετε - κ' εσείς οι φιλάνθρωποι της πρώτες χρονιές πιάνατε ένα αθώον παιδί, ένα αρφανό, οπού γύρευε η τυραγνία να του πάρη την ζωή του και την τιμή του και θρησκεία του και με την βοήθεια του Θεού εσώθη· και οι τρεις εσείς το κιντυνεύετε να το πάτε πάλε εις την δικαιοσύνη του τύραγνου·(…) Τι φαντάζεστε, ότι μας βοηθήσετε, ή μας μολύνετε και μας αφανίσετε; Ξίκι να γίνεταν από 'μας ήταν καλύτερα και το καλό σας και το κακό σας! Ευγνωμονούμεν οι Ελληνες γενικώς τους φιλανθρώπους υποκόγους σας, έχομεν χάριτες εις αυτούς τους ευεργέτες μας -καμμιά χάρη 'σ εσάς της ανεμοδούρες, της διαφταρμένες μηχανές δεν έχομεν! Οι τίμιοι άνθρωποι να μην σας ακούσουνε! Ούτε το καλό σας θέλουν να τους κάμετε. Ας σας ευγνωμονήσουνε εκείνοι οπού τους δώσετε τα δάνεια και τα 'φκειασαν λούσια και πολυτέλειες κι' άλλα τοιούτα. Εκεινών εκάμετε καλό με τα δάνειά σας, του Αρμασπέρη, του Κωλέτη, του Μαυροκορδάτου, του Μεταξά και συντροφιές τους (…) δεν θέλω σας ξέρη, ούτε να σας ακούσω! Από αυτά όλα η πατρίδα κλονίζεται, από της οδηγίες της πατρικές των Πρέσβεων και δικώ μας ξενολάτρων».

Αυτά συνέβαιναν, γράφονταν και λέγονταν δυο αιώνες προ ΝΑΤΟ και προ ΕΕ. Και μάλλον δεν χρειάζεται κάποιο πιο επίκαιρο σχόλιο.

***

Τα συμπεράσματα - τα δικά μας τουλάχιστον - από όλα αυτά παραμένουν αναλλοίωτα:


Πρώτο: Τιμή και δόξα στην Επανάσταση του ’21. Τιμή και δόξα στους επαναστάτες, σε εκείνους που ανάμεσά τους δεν υπήρξε «κανένας φρόνιμος», όπως το λέει ο Κολοκοτρώνης.

Δεύτερο: Τιμή και δόξα στην «επαναστάτισσα Ελλάδα» που ύμνησε ο Πούσκιν και λάτρεψε ο Μπάιρον, τιμή και δόξα στον επαναστατημένο λαό που δεν αρνήθηκε το ευκταίο στο όνομα του «εφικτού», τιμή και δόξα στους «Καραισκάκηδες» που δεν διαπραγματεύτηκαν τον ξεσηκωμό τους με τον Μέτερνιχ.

Τρίτο: «Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» (Αντρέας Κάλβος).Η’ όπως το έλεγε 120 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21 ο ύμνος του ΕΛΑΣ: «Αντάρτης, κλέφτης παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός».


Τέταρτο: Ο λαός. Ο μόνος που μπορεί να βάζει τέλος στις τυραννίες. Που ακόμα κι όταν «χάνονται» οι Επαναστάσεις του, δεν έχει άλλο δρόμο από εκείνον που γράφει: «Πέθανε η Επανάσταση. Ζήτω η Επανάσταση»! 

 

*

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ 
email: mpog@enikos.gr

Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2022

Ο γιος του Μητσοτάκη και οι χιλιάδες Μποφίλιου του αντιπολεμικού κινήματος

Της Φωτεινής Λαμπρίδη -

Έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, γιος πρωθυπουργού να ειρωνεύεται σημαντικούς εκπροσώπους του τραγουδιού της χώρας του; Όχι. Τη θλιβερή πρωτιά έχει η Ελλάδα του Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο facebook με αφορμή τη «Συναυλία Ειρήνης» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (29/03), αποκάλεσε ειρωνικά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν (από τον Εισβολέα έως τον Νταλάρα), Galacticos της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

«Στην συναυλία ειρήνης συμμετέχει ο Εισβολέας, ο Θανάσιμος, ο Δημήτρης Μητσοτάκης (ΛΟΛ). Αυτοί δεν απλοί τραγουδιστές. Μιλάμε για τους Galacticos της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής. Πάντως, για όσους έχουν σκοπό να φέρουν Ουκρανικές σημαίες στην συναυλία (εδώ γελάμε όλοι)… Φιλική υπενθύμιση. Μπλε από πάνω, κίτρινο από κάτω. Έχετε μια τάση να τα μπερδεύετε», γράφει στην ανάρτησή του την οποία έσβησε μετά την κατακραυγή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προκαλώντας πολλά σχόλια στο προφίλ του στο Facebook. 


Φυσικά ο γιος του «μεγαλειωτάτου» που έδειξε με τον τρόπο του που έχει γραμμένη η δεξιά κυβέρνηση τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, δεν είναι ο μόνος που έσπευσε να σπείρει τον διχασμό και να προτρέψει με τον τρόπο του τον κόσμο να μην πάει στη συναυλία. Έγραφα σε προηγούμενο άρθρο με αφορμή τις επιθέσεις στην Μποφίλιου, ότι από το Ακραίο Κέντρο μας έμεινε μόνο το Ακραίο κι επιβεβαιώθηκε ξανά, αφού οι πολέμιοι της Συναυλίας Ειρήνης Δεξιοί και Ακροκεντρώοι πορεύονται χέρι - χέρι στην άνευ προηγουμένου σπίλωση όσων διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο, χωρίς το πλαίσιο που δίνει η κυβερνητική γραμμή.

Έτσι βρέθηκαν να χαρακτηρίζονται ως «Πουτινάκια» άνθρωποι που χρόνια υπήρξαν στην πρώτη γραμμή του αντιπολεμικού κινήματος μόνο και μόνο, γιατί διαδηλώνουν ενάντια στον Πούτιν, υπογραμμίζοντας και τις ευθύνες του ΝΑΤΟ.

Τωρα πως γίνεται να κλαις για τα παιδάκια που βομβαρδίζονται και να ξοδεύεις εργατοώρες πάνω από έναν υπολογιστή για να βρίζεις τους τραγουδιστές που ζητούν τραγουδώντας να σταματήσει ο πόλεμος μόνο η νέα δεξιά το γνωρίζει. Παλιά απλα κάθονταν σπίτια τους εν μέσω πολέμου και συζητούσαν για τις νέες τάσεις όταν δεν χειροκροτούσαν τους βομβιστές, γιατί ως γνωστόν οι Δεξιοί είναι διαχρονικά οι απολογητές των εισβολέων.  Από την εφηβεία μας καίμε παπούτσια στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις κι έναν δεξιό δεν είδαμε.

Σημερα βγαίνουν στα κάγκελα, βρίζοντας το μισό ελληνικό τραγούδι. Μην τους ενοχλείτε. Κρατήστε ονόματα και διευθύνσεις να τους καλέσουμε στην επόμενη αντιπολεμική συναυλια γιατι η Ουκρανία προφανώς δεν θα ειναι η τελευταία χώρα που ισοπεδώνεται από υπερδύναμη. Θα έρθουν μαζί μας στη διαδήλωση θα υποστηρίξουν τους πρόσφυγες πολέμου. Ή μήπως όχι; Γι αυτό σας λέω, μη χαλάτε το σάλιο σας για μια παρέα εμμονικών που το πρωί χειροκροτούν βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και το βραδυ μας εγκαλούν που δεν υπερασπιζόμαστε οπως πρεπει τους «πραγματικούς» πρόσφυγες.

Στην αλληλεγγύη εμείς και χθες και σήμερα και αυριο και για πάντα. Ενάντια στους πολεμοχαρείς δυνάστες που θυσιάζουν ζωές για το κέρδος πάντα. Εσωτερική μικροπολιτική πάνω στα πτώματα δεν κάναμε ποτέ και δεν θα κάνουμε ούτε σήμερα. Αυτές είναι πρακτικές της Δεξιάς και δη της αδίστακτης διχαστικής δεξιάς του Μητσοτάκη που έχει εμποτίσει με τόση ακροδεξιά ρητορική και πράξη τον κοινωνικό ιστό, που αν δεν κρατήσουμε στοιχειωδώς ζωντανές τις αξίες του ανθρωπισμού, θα κάνουμε χρόνια να συνέλθουμε.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

==>> tvxs.gr 

Λόγια και φράσεις του Γέρου του Μωριά που έγραψαν ιστορία (Video)


 

Ηχητικό αφιέρωμα στον αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, ετοίμασε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το podcast εστιάζει σε μια ιδιαίτερη πτυχή της κορυφαίας και πολυσχιδούς αυτής στρατιωτικής προσωπικότητας, αυτή του ιδανικού εμψυχωτή των επαναστατημένων Ελλήνων.

Το podcast έχει τον τίτλο «Λόγια Εμψύχωσης από τον αρχιστράτηγο του Αγώνα» και μας υπενθυμίζει τα γενναία λόγια του θρυλικού Γέρου του Μωριά προς τους συμπολεμιστές του, με τα οποία ανύψωνε το ηθικό τους τις πιο κρίσιμες ώρες της Επανάστασης, τους πλημμύριζε με θάρρος και τους πείσμωνε ακλόνητα για την τελική νίκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ηχογράφηση του δωδέκατου συνολικά podcast που ετοίμασε το ΓΕΕΘΑ αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετέχει ο καταξιωμένος ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο οποίος απήγγειλε με το ξεχωριστό ύφος του τα αιώνια λόγια του αρχιστρατήγου, που συνεχίζουν να συγκινούν και να εμψυχώνουν κάθε Έλληνα μέχρι και σήμερα.

 

*

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2022

Μετά την Γκάγκα… ο Πλεύρης: Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60


Την αναστολή του μέτρου του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και λίγο αργότερα το ανακοίνωσε και επισήμως το υπουργείο Υγείας και ο Θάνος Πλεύρης. Η αναστολή του προστίμου θα γίνει από τις 15 Απριλίου.

«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας.

«Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρόνο αποκλιμάκωσης αυτών που αφορούν τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους. Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται πως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, η Μίνα Γκάγκα είχε πει πως το καλοκαίρι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο. «Δεν θα παραγραφούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη δοθεί. Από ένα σημείο και μετά, οι άνω των 60 δεν θα πληρώνουν άλλο πρόστιμο», είπε η κυρία Γκάγκα, η οποία προσδιόρισε το τέλος του καταλογισμού του διοικητικού προστίμου από τις εφορίες «πιθανότατα τον επόμενο μήνα».

Δείτε επίσης: Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους από τον επόμενο μήνα 

 

Νεότερες ειδήσεις από το documentonews.gr ==>> ΕΔΩ 

 

Προτάσεις για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα εισιτήρια και να στηριχθεί η ακτοπλοΐα

 

Σειρά προτάσεων για να στηριχθεί η ακτοπλοΐα και να αντιμετωπιστούν ή να απορροφηθούν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει μέτρα, όπως:

1ον: Τη μετάταξη των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, προκειμένου να μην προκληθούν αυξήσεις και να απορροφηθεί μέρος του ενεργειακού κόστους.

2ον: Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους στα πλοία, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην οδηγηθούν οι εταιρείες σε μειώσεις προσωπικού.

3ον: Πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων και να καθιερωθεί η δωρεάν ενδονησιωτική μετακίνηση των κατοίκων των νησιών με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

4ον: Ενίσχυση του αριθμού των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές και αύξηση της επιδότησης για τη ρήτρα καυσίμων.

5ον: Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας, στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ενταχθούν ως επιλέξιμες, οι επενδύσεις που στοχεύουν στην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας, στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε πλοία που θα χρησιμοποιούν LNG, κάτι που σημαίνει και τη δημιουργία δικτύων και ανάλογων υποδομών για τα πλοία.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι προέχει να στηριχθεί η ακτοπλοΐα που αποτελεί κομβικό κλάδο και τομέα για την επικοινωνία και τις μεταφορές στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και για τον τουρισμό μας.

Πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντισταθμίζουν ή και θα απορροφούν το κόστος που προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων και οδηγεί σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

Θέτει συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους μιας ολιστικής πολιτικής για την ακτοπλοΐα,  που περιλαμβάνουν:

- Τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να μην πληγεί ο τουρισμός μας και οι μεταφορές στα νησιά.

- Τη στήριξη της ρευστότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

- Tην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας με πλοία που θα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα χρησιμοποιούν νέα καύσιμα LNG, μειώνοντας το κόστος.

Ο Μήτσος, η Μαίρη το υπουργικό Συμβούλιο κι ο τραπεζίτης


Όταν οι παράγοντες των δημόσιων οικονομικών συμβουλεύουν το "μέσο νοικοκυριό" να μην χάνει την ψυχραιμία του.

 

Όταν σε ένα σπίτι που υπάρχουν δύο μισθωτοί των 800 ευρώ κι ένα παιδί (ας πούμε ο Μήτσος η Μαίρη και το μωρό) έρχεται ένας λογαριασμός της ΔΕΗ της τάξης των 500 ευρώ, αυτό λέγεται «χρεοκοπία».

Έτσι θα ισχυριστούν τουλάχιστον αυτο οι δύο (μια και το μωρό δεν μιλάει ακόμη). Ιδίως όταν θα διαπιστώσουν πως ο ένας δουλεύει για να πληρώσει το νοίκι και (κάποια από) τα κοινόχρηστα ενώ ο άλλος δουλεύει για τους λογαριασμούς. 

Με τον ισχυρισμό τους θα διαφωνήσουν οι κάτωθι:

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Θα τους διευκρινίσει πως ο όρος «χρεοκοπία» αφορά αποκλειστικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Για τα οποία παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος αφού υπάρχει σημαντική άνοδος του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονη άνοδος των spreads. Ως εκ τούτου πρέπει να επιδείξουμε πνεύμα οικονομίας και να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης: Θα τους πει πως πολύ ευχαρίστως θα τους μείωνε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα,, όμως αυτό δεν τους συμφέρει, γιατί είναι φτωχοί και δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης: Θα τους ζητήσει το ποσό που αναγράφεται μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση την ψυχολογία τους. Γιατί μετά από ενδελεχείς μελέτες του υπουργείου διαπιστώθηκε ότι είναι κυρίως ψυχολογικοί οι λόγοι που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης και η μείωση αυτή είναι επιζήμια για την οικονομία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας: Θα τους εξηγήσει αυτό που είπε πριν 3 ημέρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σε περίπτωση που δεν τον παρακολούθησαν: Πως το επόμενο διάστημα «οι λογαριασμοί δεν θα είναι ασήκωτοι. Θα είναι φουσκωμένοι».

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης: Θα τους θυμίσει ότι βεβαίως η ανεργία μειώθηκε, αλλά όχι και τόσο πολύ ώστε να μην αισθάνονται τυχεροί που δουλεύουν για να μπορούν να πληρώνουν. Επίσης θα τους αναφέρει διακριτικά ότι με ένα νομοσχέδιο που φέρνει θα «κοπούν» τα πολλά-πολλά με τα επιδόματα ανεργίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: Θα τους διαφωτίσει σχετικά με τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης. Επισημαίνοντας ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης η Ελλάδα έχει την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας: Θα τους ξεκαθαρίσει πως ως κεντρικός τραπεζίτης γνωρίζει πως πολλά νοικοκυριά έχουν «σημαντικά αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό». Ότι δηλαδή είχε πει σε πρόσφατη τηλεοπτική δήλωσή του (επίσης στον ΣΚΑΙ).

Ο Μήτσος και η Μαίρη θα συνεχίσουν να έχουν διαφορετική γνώμη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον κεντρικό τραπεζίτη. Αλλά ποιος τους ακούει; Στο κάτω –κάτω τι ξέρουν αυτοί από οικονομικά, και τις ανάγκες της χώρας;

Ας είμαστε σοβαροί. 

 

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

www.news247.gr

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More