Σάββατο, Απριλίου 29, 2023

Οι δύο όψεις του τουρισμού (Video)


Οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό και οι επιχειρηματίες τάζουν...εργασιακό παράδεισο 


Ξανά στο προσκήνιο οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό για τη νέα τουριστική σεζόν

Η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, σύμφωνα με το γνωστό κλισέ επιχειρηματιών πάσχει από έλλειψη εργατικών χεριών. Ο λόγος; Σύμφωνα με επιχειρηματία, παρότι οι αμοιβές είναι υψηλές ( 1500 ευρώ μισθός, διαμονή και διατροφή), οι εργαζόμενοι (νεοι ) δεν έρχονται για δουλειά…Ιδιοκτήτης beach bar στη Νάξο, μίλησε στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι η εύρεση εργαζομένων έχει καταστεί πλέον μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς δεν πείθονται οι νέοι να εργαστούν εποχικά, σε νησιά ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, παρά τους καλούς μισθούς που δίνονται.

ADVERTISEMENT

Η άποψη των επιχειρηματιών, που δήθεν φρίττουν, μπροστά στην αχαριστία… των εργαζομένων, καταρρίπτει η άποψη πρώην εργαζομένου στον τουρισμό που απάντησε, κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας, δουλεία χωρίς ρεπό, 7 μέρες την εβδομάδα, με ωράρια που συχνά ξεπερνούν το 12ωρο και μπορεί να είναι ανώτερες οι αμοιβές, στην πράξη να είναι πολύ κατώτερες αν συνυπολογιστεί το ωράριο, η ένταση της εργασίας 

*

Τελευταία Νέα > περισσότερα 

από το www.koutipandoras.gr => ΕΔΩ

To πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό



Το κυβερνητικό του πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο για τον τουρισμό. 

Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται τα εξής:

Ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις για την οικονομία της χώρας. Για να συνεχίσει και στο μέλλον να διαδραματίζει τον ρόλο αυτό, αποκτώντας και αναπτυξιακή διάσταση, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν βασικές παθογένειες και αδυναμίες. 

Το νέο τουριστικό μοντέλο οφείλει να καλύπτει τους παρακάτω στόχους:

  • Ικανοποίηση των καταναλωτών-τουριστών

· Βιώσιμες και πράσινες επιχειρήσεις
· Ικανοποιητικά εισοδήματα και «καλές» θέσεις εργασίας
· Ευημερία και ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες
· Προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας για τις μελλοντικές γενιές

Για την ανάπτυξη του τουρισμού απαιτείται σήμερα ένα νέο, βιώσιμο, διαφοροποιημένο και ποιοτικά ανώτερο τουριστικό μοντέλο, που θα βασίζεται και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με ουσιαστική ανάδειξη και ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού. 

Ως δράσεις υψηλής προτεραιότητας ανά βασικό άξονα προτείνουμε:

· Θεματικές μορφές τουρισμού - αναδιαμόρφωση τουριστικού προϊόντος
-Στήριξη των περιφερειών και των προορισμών, με τεχνογνωσία απαραίτητη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων/ δράσεων
-Επιδότηση τουριστικών γραφείων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, για την οργάνωση και προσφορά πακέτων ειδικών προϊόντων, ιδιαίτερα χαμηλού
περιβαλλοντικού αποτυπώματος και έντασης εξειδικευμένης εργασίας
· Χωροταξικός σχεδιασμός- βιώσιμος τουρισμός
-Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό
-Περιορισμός της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης
· Επιχειρηματικότητα / χρηματοδοτήσεις
-Ανασχεδιασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων, με προτεραιοποίηση των καινοτόμων επενδύσεων σε νέες μορφές τουρισμού και επενδύσεις σε νέες
κλίνες μόνο σε μη κορεσμένες περιοχές
-Στήριξη υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνονται στους τουριστικούς κλάδους, και ειδικά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
-Εισαγωγή ισχυρών περιβαλλοντικών κριτηρίων στην κατάταξη των καταλυμάτων
-Υποστήριξη της δημιουργίας συνεργατικών και πολυμετοχικών σχημάτων, για την αξιοποίηση δημόσιων τουριστικών πόρων και υποδομών και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και προϊόντων ειδικών μορφών τουρισμού
· Τουριστική Κατάρτιση και Απασχόληση
-Ανασύσταση Φορέα Αρχικής και Διά Βίου Επαγγελματικής Κατάρτισης, με Περιφερειακά Κέντρα που θα λειτουργούν αποκεντρωμένα, για την κατάρτιση
και επανακατάρτιση επιχειρηματιών, εργαζόμενων και ανέργων
-Σύσταση Παρατηρητηρίου Τουριστικής Κατάρτισης και Απασχόλησης
-Επέκταση του επιδόματος ανεργίας, σε συσχετισμό με τις συνθήκες που επικρατούν στους επιμέρους προορισμούς
-Κίνητρα σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους για ενίσχυση της επανακατάρτισης
· Τουριστική Διακυβέρνηση
-Το κεντρικό κράτος επικεντρώνεται στον στρατηγικό του ρόλο: την εκπόνηση και τεκμηρίωση της στρατηγικής για τον τουρισμό, με εκτελεστικούς βραχίονες το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και μια νέα δομή τουριστικής εκπαίδευσης και διάχυσης της γνώσης, όπως θα αναδιαρθρωθούν
-Η αυτοδιοίκηση (περιφέρειες και δήμοι) αναλαμβάνει την επεξεργασία ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης, που θα στοχεύουν στη
βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και στη βελτίωση της ταυτότητας, της διαχείρισης και της προβολής των προορισμών, σε συνεργασία τον ιδιωτικό τομέα.  


(Με πληροφορίες από το www.tornosnews.gr)

Παρασκευή, Απριλίου 28, 2023

Μητσοτάκης σε απολυμένους: "Έτσι είναι η ελεύθερη οικονομία, κάποιοι απολύονται" (Videos)







Αντιμέτωπος με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες από 300 απολυμένους βρέθηκε ο πρωθυπουργός στην Καβάλα, όπου επέλεξε να τους πει ότι «κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους, έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία». 


Κρεσέντο κυνισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα, όπου έγινε δεκτός υπό έντονες αποδοκιμασίες από τους απολυμένους των Λιπασμάτων.

Ο πρωθυπουργός, υπό την παρουσία εκατοντάδων απολυμένων που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και τις έντονες αποδοκιμασίες τους, μετέβη στην Πλατεία Ελευθερίας όπου απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αρχικά, κι ενώ τα γιουχαΐσματα κάλυπταν τη φωνή του, προσπάθησε να απαντήσει λέγοντας «ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή».

Στη συνέχεια, επέλεξε να δηλώσει πως «αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, όλοι μπορούν να προσέρχονται στην πλατεία του δημοσίου διάλογου και να κάνουν αντιπαράθεση με επιχειρήματα».. 

Αρχικά, κι ενώ τα γιουχαΐσματα κάλυπταν τη φωνή του, προσπάθησε να απαντήσει λέγοντας «ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή»

Στη συνέχεια, επέλεξε να δηλώσει πως «αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, όλοι μπορούν να προσέρχονται στην πλατεία του δημοσίου διάλογου και να κάνουν αντιπαράθεση με επιχειρήματα».. 

*

Καθώς, όμως, οι αποδοκιμασίες γίνονταν πιο έντονες, ο κ. Μητσοτάκης προέβη σε μια προσβλητική και άκρως κυνική δήλωση. 

«Ξέρετε, σε μία ελεύθερη οικονομία κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους και κάποιοι περισσότεροι αποκτούν νέες δουλειές. Έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους απολυμένους, με τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαϊσματα να συνεχίζονται. 

*

Περισσότερες και Νεότερες ειδήσεις 

από το www.news247.gr => ΕΔΩ

Πέμπτη, Απριλίου 27, 2023

«Χαμός» στη Ρόδο: Έκρηξη οργής οδηγών ταξί για τη λειτουργία της Uber (Video)


Εκτεταμένες ζημιές και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα έξω από την έδρα της εταιρείας στη Ρόδο, από τους εξοργισμένους ταξιτζήδες. Επέμβαση της αστυνομίας που προχώρησε σε προσαγωγές.

Στα «κάγκελα» οι οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί στη Ρόδο μετά την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας Uber και μάλιστα τώρα που ξεκινάει και η τουριστική περίοδος σε ένα νησί-ναυαρχίδα για τον κλάδο.

Οι επαγγελματίες είχαν προειδοποιήσει και με τη χθεσινή τους κινητοποίηση και σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της εταιρείας. 

Όπως αναφέρει η rodiaki.gr η κατάσταση γρήγορα εκτραχύνθηκε με εκτεταμένες ζημιές και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα. 

Η εφημερίδα της Ρόδου αναφέρει ακόμη ότι, νωρίτερα, υπήρξαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε ταξιτζήδες και οδηγούς της Uber με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές. 

Αντιδρώντας στην επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. οι οδηγοί ταξί προχώρησαν σε στάση εργασίας. 

*

=> www.efsyn.gr

Ρόδος: Έφεραν την Uber στο νησί - «Θα φύγει νύχτα» προειδοποιούν οι ταξιτζήδες (Photos)


Με μηνύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί στη Ρόδο προκειμένου να διώξουν την Uber από το νησί 


Στα «κάγκελα» οι οδηγοί ταξί στη Ρόδο κατά της εφαρμογής της Uber όπου από σήμερα θα είναι διαθέσιμη στο νησί των Δωδεκανήσων, αλλά και στην Κέρκυρα, αλλάζοντας το τοπίο των μεταφορών ενόψει της τουριστικής σεζόν.

Ενάντια στην απόφαση αυτή, δεκάδες ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί συνέρρευσαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ρόδου και σύμφωνα με το rodiaki.gr οι εκπρόσωποί τους βρίσκονται στην τροχαία του νησιού. Μάλιστα, μαζί με τους δικηγόρους τους είναι έτοιμοι να καταθέσουν μηνύσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος. 


Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Τροχαίας βρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ταξί Ρόδου, Θεοδόσης Καστανίδης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί «Ρόδος», Σάββας Χατζηγεωργίου καθώς και ο πρόεδρος του Ράδιο ταξί «Διαγόρας» κ. Ευστρατίου μαζί με τους δικηγόρους τους.

Το κλίμα είναι φορτισμένο, με τους αυτοκινητιστές να εξανίστανται μετά την απόφαση της Uber για επέκταση και στο νησί της Ρόδου. Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την παράνομη λειτουργία της εφαρμογής.

«Ήρθε μία Εταιρία η οποία λέει ότι είναι νόμιμη και δουλεύει με 36 ευρώ και πριν λίγο σταματήσαμε ένα αυτοκίνητο το οποίο έφερε από το Φαληράκι εδώ με 20 ευρώ και έχουμε αποδεικτικά στοιχεία με κινητό ξένης τουρίστριας ότι πήγε από το Paradise στο αεροδρόμιο με 20 ευρώ», εξήγησε στην Ροδιακή ο Θεοδόσης Καστανίδης.


Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «αυτό το το δουλεύω με 36 ευρώ δεν υπάρχει. Ένα πράγμα θα πω: αυτοί θα φύγουνε, πολύ γρήγορα, νύχτα από το νησί μας. Δουλεύουνε παράνομα εκατό τοις εκατό». «Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία, η δικηγόρος μας είναι μέσα (σ.σ. στην Τροχαία), κάνει μηνύσεις. Να φύγουνε γρήγορα από το νησί μας. Δεν θα διαλύσουν τον τουρισμό», είπε για να συνεχίσει: «Ή αυτοί ή εμείς»! 


Με την σειρά του, ο Βαγγέλης Διακοσταμάτης, γραμματέας του Συνδέσμου, προειδοποιεί πως οι κινητοποιήσεις τους θα είναι μεγαλύτερες και από αυτές του 2011!

Με παρατεταγμένα τα αυτοκίνητά τους στην πλατεία του δημαρχείου Ρόδου, οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί ταξί δίνουν τον τόνο της αποφασιστικότητας τους αφού δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν διώξουν την Uber από το νησί.


www.avgi.gr

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ νότια της Αστυπάλαιας (Χάρτες)


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.01 το βράδυ της Τετάρτης (26/4) νότια της Αστυπάλαιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εκτιμάται στον θαλάσσιο χώρο 29 χλμ. νότια της Αστυπάλαιας. 

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 111 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Αστυπάλαια και Κρήτη, προκαλώντας αναστάτωση.

Στην Πυροσβεστική δεν έχουν γίνει έως τώρα τυχόν κλήσεις για παροχές βοήθειας και λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους οι σεισμολόγοι είναι αρκετά καθησυχαστικοί. 

«Δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός λόγω του μεγάλου εστιακού του βάθους» είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 



(Με πληροφορίες από news247.gr και ΕΡΤ)

Τετάρτη, Απριλίου 26, 2023

΄Έχετε δίκιο κ. Παππά. Οι Δωδεκανήσιοι δεν θα λησμονήσουν



Δεν θα λησμονήσουν στις εκλογές της 21ης Μάϊου, ότι ξεπουλήσατε το Αιγαίο ως τουριστικό προορισμό, και πλέον εμφανίζεται σε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ως «TurkAegean».

Δεν θα λησμονήσουν ότι διαλύσατε  το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να καταφεύγουν ακόμα και στην Τουρκία για περίθαλψη. 

Δεν θα λησμονήσουν ότι διαλύσατε  το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να καταφεύγουν ακόμα και στην Τουρκία για περίθαλψη.

Δεν θα λησμονήσουν ότι καταφέρατε να κατέχει η Ελλάδα την αρνητική πρωτιά στη θνησιμότητα.

Δεν θα λησμονήσουν την κοροϊδία σας για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Κω, όταν στο υπάρχον δεν υπάρχει παθολόγος.

Δεν θα λησμονήσουν ότι καταφέρατε να κατέχει η Ελλάδα την αρνητική πρωτιά στη θνησιμότητα.

Δεν θα λησμονήσουν ότι αφήσατε τα νησιά χωρίς φάρμακα. Ή μήπως δεν γνωρίζετε για τις τραγικές ελλείψεις;

Δεν θα λησμονήσουν  ότι αφήσατε την Κάσο και την Κάρπαθο χωρίς πλοίο το καλοκαίρι.

Δεν θα λησμονήσουν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα, που ισοπέδωσε το εισόδημά τους.

Δεν θα λησμονήσουν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα, που ισοπέδωσε το εισόδημά τους.

Δεν θα λησμονήσουν την… «κρουαζιέρα» που έκανε στα ελληνικά χωρικά ύδατα το «Ορούτς Ρέις» με την κυβέρνησή σας να διατείνεται ότι το …παρέσυραν τα κύματα.

Δεν θα λησμονήσουν την αφωνία σας στις καταπατήσεις των παραλιών και των αιγιαλών στα νησιά. Γιατί άραγε;

Οι Δωδεκανήσιοι την 21η Μάϊου, να είστε σίγουρος κ. Παππά, ότι δεν θα λησμονήσουν. Να σας στείλουν σπίτι σας. Εκτός κι αν επιλέξετε πάλι το …Άγιο Όρος.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ

(Φωτο Φίλιππος Φιλίππου)


Η ΝΔ «έκοψε» τις γρήγορες βίζες από Τουρκία




Μέτρο με θεαματικά αποτελέσματα, κυρίως για Χίο και Λέσβο που υπολείπονται κατά πολύ σε Ευρωπαίους επισκέπτες και ειδικά για τη Χίο. 

Το χειρότερο για τον ασθμαίνοντα τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο το κρατούσε για το τέλος η απερχόμενη κυβέρνηση. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες στήριξης, αρνήθηκε οριστικά την επανέναρξη του πιλοτικού προγράμματος ταχείας έκδοσης επταήμερης βίζας για Τούρκους επισκέπτες, που ίσχυε μέχρι το 2019 και για τα νησιά όλου του Ανατολικού Αιγαίου από Ρόδο μέχρι και Λέσβο. 

Μέτρο με θεαματικά αποτελέσματα, κυρίως για Χίο και Λέσβο που υπολείπονται κατά πολύ σε Ευρωπαίους επισκέπτες και ειδικά για τη Χίο όπου οι Τούρκοι σχεδόν «μονοπωλούν» το τουριστικό προϊόν του νησιού, αποτελώντας το 95% των επισκεπτών. 

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, με την οποία ζητούσε την επανέναρξη του ευεργετικού αυτού μέτρου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, επικαλέστηκε αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεσε με τη σειρά της θέματα ασφαλείας. 

«Το 2019, ο τότε αρμόδιος επίτροπος ενημέρωσε ότι ήταν η τελευταία χρονιά που η Επιτροπή δεν φέρει αντίρρηση για τη συνέχιση του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η σχετική νομική βάση στον νέο Κώδικα Θεωρήσεων (έναρξη ισχύος 2.2.20), με την επίκληση ζητημάτων εσωτερικής ασφάλειας. Το πιλοτικό πρόγραμμα εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες “τελευταίας στιγμής”, συνήθως χαμηλού εισοδήματος, που βρίσκονταν στα παράλια της Τουρκίας και επιθυμούσαν να ταξιδέψουν με ημερόπλοια στα ελληνικά νησιά. 

Ωστόσο, οι απλοποιημένοι έλεγχοι δημιουργούσαν ερωτηματικά και ανησυχίες στους εταίρους μας και επιπλέον φόρτο εργασίας στα συνοριακά σημεία εισόδου» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βαρβιτσιώτης. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην αύξηση του προσωπικού στα προξενεία ώστε οι βίζες να εκδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά είχαν αποτέλεσμα την αύξηση των θεωρήσεων, που από τις 40.122 το 2019 έφτασαν τις 44.568 το 2022. 

Ας σημειωθεί, πάντως, πως μόνο στη Χίο, στην προ κορονοϊού περίοδο, οι Τούρκοι επισκέπτες έφταναν στον αριθμό-ρεκόρ των 120.000 επισκεπτών, ενώ σταθερή αύξηση παρουσίαζε συνεχώς ως προορισμός και η Λέσβος, που προσέγγιζε ή και ξεπερνούσε τους 30.000 επισκέπτες. 

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφυλάσσει για τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μονάχα τον ρόλο του δεσμοφύλακα για πρόσφυγες και μετανάστες, αδιαφορώντας πλήρως για την αναπτυξιακή προοπτική μας. Η γειτνίαση των νησιών μας με τις τουρκικές ακτές δεν χρειάζεται να είναι μόνο πηγή εντάσεων και προβλημάτων, μπορεί να είναι και εφαλτήριο σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας. Και θα γίνει, με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας» σχολίασε ο κ. Μπουρνούς. 

=> www.efsyn.gr



Στρίβειν διά του Βαρουφάκη




Νομίζοντας ότι «έλυσε» το πρόβλημα στις σχέσεις Δεξιάς - Ακροδεξιάς, με τον εκλογικό αποκλεισμό σε δόσεις του κόμματος Κασιδιάρη και την αφαίμαξη του κόμματος Βελόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφεται τώρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς αναδεικνύοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη σε κύριο στόχο του. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να τρομάξει τη συντηρητική μερίδα του εκλογικού σώματος επισείοντας τον μπαμπούλα του 2015. Υιοθετεί με ευκολία ως προεκλογικό αντίπαλο το στρατηγικό δόγμα του ΜέΡΑ25, μένοντας στη χρονιά αυτή. Λες και δεν κυβέρνησε στη συνέχεια επί μία τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγεί τη χώρα έξω από τα μνημόνια και να πετυχαίνει μια σειρά σημαντικούς στόχους της χώρας που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες, με πιο δύσκολη την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει έναν διπλό στόχο. Από τη μια μεριά πιστεύει ότι χτυπώντας τον κ. Βαρουφάκη τού δίνει πόντους και επομένως πληγώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε αυτός είναι ο λόγος που θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα προσωπικό debate με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Γνωρίζει ότι αν τεθούν όλα τα καίρια ζητήματα της χώρας σε μια ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο μεγάλων παρατάξεων, τότε οι πολίτες θα αποκτήσουν εικόνα για το αύριο της χώρας που θα καθορίσει η ψήφος τους. 

Αυτή την εικόνα θέλει πάση θυσία να θολώσει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλει να συζητηθεί η πολιτική της δικής του τετραετίας στα ζητήματα της οικονομίας, της παιδείας, των δημοκρατικών ελευθεριών, του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης κ.ο.κ. Σκοπός του είναι να συζητιούνται φανταστικά σενάρια επιστροφής στις συνθήκες της κρίσης του 2010-2018 που βέβαια όχι μόνο δεν την προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατόρθωσε να την κάνει παρελθόν. 

Και βέβαια η συνεχής αναφορά στον κ. Βαρουφάκη έχει κι έναν δεύτερο στόχο: να αποκρουστεί όχι η φανταστική συνεργασία του ΜέΡΑ25 με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μετεκλογική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να τους θυμίσει ότι το κόμμα τους ήταν μαζί με τη Ν.Δ. στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015. 

Μόνο που οι ψηφοφόροι της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς έχουν πιο πρόσφατες εμπειρίες από τη δική του διακυβέρνηση. Κι αυτή είναι που τους τρομάζει περισσότερο. 


Διαβάστε περισσότερα από την Εφημερίδα των Συντακτών

www.efsyn.gr => ΕΔΩ

Τρίτη, Απριλίου 25, 2023

Δευτέρα, Απριλίου 24, 2023

Τσίπρας από Κω: Στις 21 Μαΐου τελειώνουν τα «δεν ήξερα» του Μητσοτάκη (Video) - Υποψήφιος στα Δωδεκάνησα


Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κω. Όπως τόνισε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «Έβγαλε βέβαια ωραίο προεκλογικό σποτ σήμερα. Ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ότι θέλει καλύτερους μισθούς, αποτελεσματικό κράτος και καλύτερο ΕΣΥ. Αλήθεια και 4 χρόνια ποιος κυβερνούσε ο σωσίας του;». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αρχικά στο μεταφορικό ισοδύναμο, σημειώνοντας ότι το όραμα του Νεκτάριου Σαντορινιού «που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει έκθετο, με καθυστερήσεις στις πληρωμές και με άδηλο μέλλον, θα το θέσουμε σε ορθή εφαρμογή. Θα το κάνουμε πράξη». 

«Πρόκειται για μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της υγειονομικής ανισότητας μεταξύ νησιωτικής περιφέρειας και κέντρου», όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 


Στη δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνεται:

  • Πρώτον, η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στα νησιά. Με αναβάθμιση του μισθολογίου του υγειονομικού προσωπικού, με μονιμοποίηση των υπηρετούντων υγειονομικών, με μόνιμες προσλήψεις, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών και διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.
  • Δεύτερον, η αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.
  • Τρίτον, η πλήρης εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής.
  • Τέταρτον, η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) που ζουν στα νησιά.

«Γιατί δικαιοσύνη παντού σημαίνει ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία για όλους τους πολίτες σε όλη την Επικράτεια. Σημαίνει προτεραιότητα στη νησιωτική Ελλάδα», σημείωσε. 

Οι εκλογές πρώτο βήμα για δικαιοσύνη παντού

«Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε, για τη μέρα που ο λαός μας με την ψήφο του θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη και την αλλαγή. Θα πει το μεγάλο και αποφασιστικό ΟΧΙ στο καθεστώς της ακρίβειας, των σκανδάλων, των υποκλοπών και της διαφθοράς. Στο καθεστώς Μητσοτάκη. Και το μεγάλο και αποφασιστικό ΝΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στη προοδευτική κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές.

«Τίποτε δεν θα είναι ίδιο το βράδυ της 21ης Μάϊου. Η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της τέσσερα σκληρά χρόνια. Θα αφήσει πίσω της την ανασφάλεια, την ανησυχία, την αγωνία, και θα κάνει το πρώτο βήμα στην ελπίδα και τη σιγουριά» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απλή αναλογική, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ». «Πόσο φόβο αποπνέει αυτή η άποψη; Φόβο μπροστά στον κυρίαρχο λαό» διερωτήθηκε ο ίδιος και συνέχισε «Γιατί, τι άλλο σημαίνει, όταν ένας πολιτικός αρχηγός που υποτίθεται ότι χαίρει της εκτίμησης του λαού, να καταγγέλλει το πιο απλό και τίμιο εκλογικό σύστημα, που διασφαλίζει την αυθεντική αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών; Την ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις κάθε πολίτη; Τη δικαιοσύνη στην ψήφο;» 

Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έφεραν την Ελλάδα στα βράχια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και ένα σχόλιο για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην πραγματικότητα είναι «μειοψηφικές κυβερνήσεις» γιατί, « Έτσι βολεύονταν να κυβερνάνε για δεκαετίες. Άθλιες πολιτικές που επιβάλλονται με άθλια μέσα. Με το λαό να συμμετέχει τόσο, όσο». 

«Ε λοιπόν, το τόσο, όσο έφερε την Ελλάδα στα βράχια. Αυτός ο κόφτης στη λαϊκή βούληση, που ονομάστηκε δήθεν σταθερότητα» τόνισε και συνέχισε «Αντί το πολιτικό σύστημα να εκπαιδευτεί στο διάλογο και τη συνεργασία, στον σεβασμό της θέλησης του λαού, έπρεπε ο λαός να εκπαιδευτεί στη στρέβλωση της βούλησης του. Όχι πια. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν κόφτες, κόλπα και μπόνους. Δεν υπάρχουν ψήφοι και πολίτες δύο ταχυτήτων. Την 21η Μάη ότι ψηφίσεις στην κάλπη, βγαίνει στη Βουλή. Γι’ αυτό και η εντολή που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ως το πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές θα είναι καθαρή, αυθεντική και κρυστάλλινη».

Έρχεται η μέρα της αλλαγής – Ο Μητσοτάκης φοβάται και το δείχνει

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Έχω νέα λοιπόν για τον κύριο Μητσοτάκη που φοβάται πολύ και το δείχνει: Έρχεται η μέρα της αλλαγής. Έρχεται η μέρα που οι φωνές όλων θα ενωθούν.

Αυτών που έχασαν τους ανθρώπους τους στην πανδημία. Αυτών που δουλεύουν απλήρωτα 12ωρα. Αυτών που δυναστεύουν τις ζωές τους οι εισπρακτικές. Αυτών που κινδυνεύουν τα σπίτια τους από τους Πάτσηδες. Αυτών που διαβάζουν αυτές τις μέρες για τις Πανελλαδικές και κάνουν όνειρα. Οι φωνές όλων στις 21 Μάη θα πουν δυο λέξεις. Ως εδώ, δεν πάει άλλο. Ως εδώ με τη διαφθορά, με την ακρίβεια, με την ανασφάλεια, με την οικογενειοκρατία, με την αδικία».

«Έχει δίκιο λοιπόν να φοβάται ο κος Μητσοτάκης. Φοβάται τόσο που δε τολμά να έρθει σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση. Που δε τολμά να αναμετρηθεί ενώπιος ενωπίω μαζί μου» τόνισε.

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Με αφορμή το προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο υπόσχεται καλύτερους μισθούς αποτελεσματικό κράτος και καλύτερο ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ» και διερωτήθηκε «Αλήθεια και 4 χρόνια ποιος κυβερνούσε ο σωσίας του; Γιατί τα έκανε όλα χειρότερα ; Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει;» ανέφερε.

«Σε λίγο θα πετάξει τη γραβάτα και θα φωνάζει δικαιοσύνη παντού! Αλλά δε μας εκπλήσσει. Ο άνθρωπος που γαλουχήθηκε στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τώρα επιχειρεί και υποκλοπές ξένης ιδεολογικής ιδιοκτησίας. Μια φορά υποκλοπέας, σε όλα υποκλοπέας» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Έφτασαν τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια»

«Ο κ. Μητσοτάκης αφήνει πίσω του μια κοινωνία που είδε το εισόδημα της να συρρικνώνεται. Τη ζωή της να συρρικνώνεται. Σε μισθούς που εξανεμίζονται όπως ποτέ άλλοτε στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Στα νοίκια, στο ρεύμα, στα καύσιμα και στο σούπερ μάρκετ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το χειρότερο πλήγμα όμως αυτής της τετραετίας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτών που δήθεν θα έσωζε. Της μεσαίας τάξης» τόνισε.

«Γιατί, για να το πούμε πολύ απλά, δε χωράει μεσαία τάξη στο σχέδιο τους. Δεν χωράει η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πάνε μιλημένα και συμφωνημένα σε λίγους ομίλους. Δεν χωράει η μεσαία τάξη όταν τα καρτέλ πρέπει να βγάζουν υπερκέρδη από τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τις υπηρεσίες. Δεν χωράει η μεσαία τάξη όταν θα πρέπει να δουλεύεις χωρίς ωράρια, μαύρα και αδήλωτα δήθεν για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να φέρει επενδύσεις. Δεν υπάρχει χώρος για τη μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει χώρος για τα λαϊκά στρώματα. Δεν υπάρχει χώρος για τις νέες και τους νέους. Δεν υπάρχει χώρος για τους συνταξιούχους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τελειώσουμε με την κανονικότητα της πιο απροσχημάτιστης, της πιο προκλητικής, της πιο χυδαίας θα έλεγα, αδικίας» ανέφερε. 

«Δεν ήξερε πάλι ο ανήξερος πρωθυπουργός για το Turkaegean;»

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στο Turkaegean, σημειώνοντας ότι «Πείτε μου τώρα, τι μπορεί να σκεφτεί ένας κάτοικος των Δωδεκανήσων βλέποντας τις καταχωρήσεις για το Turkaegean; Τι μπορεί να σκεφτεί για την κυβέρνηση που επέτρεψε να συμβεί αυτό;».

Και σχολίασε σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης: Πιάστηκαν πάλι στον ύπνο; Δεν γνώριζαν; Δεν ήξερε πάλι ο ανήξερος πρωθυπουργός; Όπως δεν ήξερε την έκθεση του κ. Τσιόδρα, για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ; Όπως δεν ήξερε για τις υποκλοπές; Όπως δεν ήξερε, όπως πρόσφατα δήλωσε, για την κατάσταση των σιδηροδρόμων; Όπως δεν ήξερε τι έκανε ο βουλευτής του, ο κ. Πάτσης, ή ο εκλεκτός του στο Κρατικό Θέατρο, ο κ. Λιγνάδης. Και τόσοι άλλοι «άριστοι» που διόρισε, στήριξε και στηρίζει;».

«Ήξερε, δεν ήξερε, θα μάθει μια και καλή στις 21 του Μάη. Εκεί τελειώνουν τα παιχνίδια, εκεί τελειώνει η υποκρισία. Γιατί αυτοί που θα πάνε στις κάλπες ξέρουν. Να κρίνουν και να συγκρίνουν» σημείωσε. 

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τέσσερα πράγματα.

«Πρώτον, ξέρουμε. Έχουμε σαφές σχέδιο. Όποιος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζει για τέσσερα πράγματα:

  • Αύξηση μισθών.
  • Μείωση τιμών.
  • Ρύθμιση χρεών.
  • Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος

Ξέρουμε, γιατί είμαστε πια πιο έμπειροι από ποτέ, πώς αυτά θα γίνουν πράξη. Με τρόπο ασφαλή, με απόλυτη συναίσθηση των συσχετισμών, με ρεαλισμό.

Και τι μας λένε; Ότι αυτά που προτείνουμε δεν είναι ρεαλιστικά.

Οι απευθείας αναθέσεις, οι παροχές στα μεγάλα συμφέροντα, το ξεπούλημα ακόμα και του νερού, είναι ρεαλιστικά. Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με φιλολαϊκά μέτρα, με μέτρα ανακούφισης της μεγάλης πλειοψηφίας, σπεύδουν να βάλουν την ταμπέλα: Δεν είναι ρεαλιστικό!» ανέφερε. 

*

Κυριακή, Απριλίου 23, 2023

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: Στα Τουρκικά παράλια για περίθαλψη μεταφέρθηκε 4χρονος! - Τι λέει το Νοσοκομείο Ρόδου




Ενα μικρό παιδί, 4 ετών έκοψε το μικρό του δαχτυλάκι και μεταφέρεται με μικρό πλοιάριο για περίθαλψη στα απέναντι παράλια! 

Όπως μας είπαν ο γιατρός που βρισκόταν στο Π.Π.Ι Μεγίστης δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ και ο μικρός για καλύτερο αποτέλεσμα στο δαχτυλάκι του μεταφέρεται απέναντι! 

Το δαχτυλάκι του 4χρονου κατά λάθος μαγκώθηκε σε πόρτα. 

Όπως μάθαμε ο γιατρός του Π.Π.Ι Μεγίστης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο για να πάρει το πράσινο φως και να δοθεί εντολή στο ΕΚΑΒ για ελικόπτερο,δεν έγινε αυτή η επικοινωνία για λόγο που δεν γνωρίζουμε και ο μικρός μεταφέρθηκε στην Τουρκία!  

Εν έτει 2023 η Ελλάδα αδυνατεί να στηρίξει ιατρικά το ακριτικό Καστελόριζο και οι κάτοικοι του,όπως στην σημερινή περίπτωση ζητούν περίθαλψη στην Τουρκία!!! 

Σημείωση: Επικοινωνήσαμε με την διοίκηση του Νοσοκομείου Ροδου και μας αναφέρθηκε οτι απο τις 5.37 έως 7.15 απόψε, το νοσοκομείο Ρόδου λόγω βλάβης του ΟΤΕ δεν είχε ούτε τηλέφωνα ούτε ιντερνέτ.Θα έπρεπε η απευθείας με το ΕΚΑΒ να γίνει η επικοινωνία η με το ΠΑΓΝΗ. 


Με πληροφορίες από το www.verena.gr

https://www.verena.gr/content/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CF%88%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-4%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF-%CF%84%CE%B9-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF



Σάββατο, Απριλίου 22, 2023

Αν έχει 151 έδρες δεν είναι "κυβέρνηση των ηττημένων"


 

Ο όρος "κυβέρνηση ηττημένων" είναι αδόκιμος. Νικήτρια στη μάχη της 21η Μαϊου μπορεί να αναδειχθεί η συμμαχία κομμάτων που θα συγκεντρώσει 151 έδρες. 


Μπήκαμε πια στην επίσημη προεκλογική περίοδο και η λεγόμενη "κυβέρνηση των ηττημένων" απασχολεί όλο και περισσότερο το δημόσιο διάλογο.

Με τον παράξενο (αν όχι αδόκιμο) όρο «κυβέρνηση ηττημένων» εννοείται μια κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Δεδομένου του δημοσκοπικού προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, υπονοείται ότι «κυβέρνηση ηττημένων» θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως του ΜέΡΑ25 -παρόλο που Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης ξορκίζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχει (κεντρο)αριστερή πλειοψηφία στη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Τερατογενέσεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί καθημερινά το ενδεχόμενο της «κυβέρνηση των ηττημένων» ως φόβητρο. Χτες στο Ναύπλιο ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Και για να αποτρέψουμε οποιοσδήποτε σενάριο “πολιτικής τερατογένεσης” - για να το πω με απλά λόγια, μία “κυβέρνηση των ηττημένων”, την οποία βλέπω ότι διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχουν ανακαλύψει ως σενάριο για να δικαιολογήσουν τη βεβαιότητά τους ότι θα χάσουν τις εκλογές - για να αποτρέψουμε, λοιπόν, ένα τέτοιο σενάριο που ξαφνικά θα φέρει μαζί τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη, ένας τρόπος υπάρχει μόνο: Ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη, στη μόνη κάλπη της 21ης Μαΐου».

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο Βερολίνο: «Δεν είναι όμως εκλογές χαλαρής ψήφου οι εκλογές της απλής αναλογικής. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε εκλογές απλής αναλογικής, πρέπει να ψηφίσουμε ό,τι… εν πάση περιπτώσει να πειραματιστούμε. Διότι βγάζουν κυβέρνηση αυτές οι εκλογές και το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, θα καθορίσει το αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση».

…και σκοπιμότητες

Στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι εμφανείς οι εκλογικές σκοπιμότητες. Οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων θέλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τη «χαλαρή ψήφο» στις 21 Μάη, η οποία θα ευνοήσει τα μικρά κόμματα. Γι’ αυτό τονίζουν τη σημασία που θα έχουν ο επερχόμενες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε την αρχική απαξιωτική στάση του για τις εκλογές στις 21 Μάη, τις οποίες θεωρούσε απλώς ως πρώτο γύρο των (ενδεχόμενων) εκλογών στις 2 Ιούλη. Το επιτελείο του Μαξίμου κατάλαβε ότι η απαξίωση της «πρώτης» κάλπης δημιουργούσε ένα κλίμα ευρωεκλογών και οδηγούσε σε πτώση τα ποσοστά της ΝΔ. Την ίδια στιγμή το να βγαίνουν 151 έδρες χωρίς το πρώτο κόμμα δεν είναι πλέον απλώς ένα μαθηματικό ενδεχόμενο. Γι’ αυτό τώρα επισείουν το φόβητρο της κεντροαριστερής συγκυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον τοξικό όρο «τερατογένεση».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να «μαζέψει» τις διαρροές προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση της «προοδευτικής κυβέρνησης» την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Μετατρέπει δηλαδή την πρωτιά στο μείζον διακύβευμα των εκλογών.

Νικητής το 151

Οι σκοπιμότητες είναι απολύτως κατανοητές παραμονές των εκλογών. Υπάρχει όμως και η ουσία. Η ουσία της δημοκρατίας, η ουσία της απλής αναλογικής.

Αν μέσα από μια συμμαχία κομμάτων προκύπτει πλειοψηφία 151 εδρών, αυτή η συμμαχία είναι η νικήτρια των εκλογών κι έχει πλήρη συνταγματική και πολιτική νομιμοποίηση για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Είναι παράλογο να λέμε ότι δεν είναι νομιμοποιημένη πολιτικά μια κυβέρνηση που αθροίζει 46-48% του εκλογικού σώματος, ενώ είναι απολύτως εντάξει μια μονοκομματική κυβέρνηση του 36-38%.

Υπάρχει όμως και η λογική της απλής αναλογικής, της οποίας ο πυρήνας είναι η συνεργασία των κομμάτων, στη βάση είτε της προγραμματικής συμφωνίας είτε του ειδικού σκοπού. Το ζητούμενο για την απλή αναλογική δεν είναι το πρώτο κόμμα αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία των 151. Νίκη σημαίνει το άθροισμα να βγαίνει 151. Γι’ αυτό, μπορεί κάλλιστα να προκύψει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου.

Προφανώς οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν αποτελούν πανάκεια. Αλλά στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης η λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων ευνόησε την αυθαιρεσία των εκάστοτε κυβερνώντων, χωρίς να διασφαλίσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση. 


Γιάννης Αλμπάνης 

Διαβάστε νεότερες και περισσότερες ειδήσεις

από το https://www.news247.gr => ΕΔΩ 

Παρασκευή, Απριλίου 21, 2023

«Καστελόριζο» – Ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του νησιού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»


Το Καστελόριζο έχει τους πιστούς του φίλους, τους λάτρεις του, όλους όσους το έχουν γνωρίσει, αλλά και αυτούς που πρόκειται να το αγαπήσουν… Η ιστορία του δεν θάφτηκε κάτω από τα ερείπια αλλά πάλλεται ολοζώντανη και συνεχίζει την δημιουργική πορεία της. Τα δίχτυα των ψαράδων του νησιού, συλλέγουν εικόνες που γίνονται μνήμες. 

Σε αυτή τη λογική το ντοκιμαντέρ «Καστελόριζο» της Mecano Film, σε σκηνοθεσία Πάνου Ζενέλη, και κείμενο Σωτήρη Μαργιωρή, πρόκειται να προβληθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (στο Θησείο), την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρα: 19.00. 

ADVERTISEMENT

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Ξενοπούλου και η Μουσικοχορευτική ομάδα Καστελορίζου, θα προσφέρουν στο κοινό μία εξαιρετική βραδιά με τη γνωριμία με το Καστελόριζο και τους ανθρώπους του να μηδενίζει τις αποστάσεις και το νησί γίνεται μία δεύτερη πατρίδα, γι΄αυτούς που κρύβουν στα σεντούκια της ψυχής, πολύτιμες μοναδικές μέρες, γεμάτες με συναισθήματα, χρώμα και φως. 


Νεότερες ειδήσεις από το 

www.documentonews.gr=>  ΕΔΩ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More