Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2021

Πρωταγωνιστής το Airbnb το φετινό καλοκαίρι - Ποιοι προορισμοί ξεχωρίζουν και στα Δωδεκάνησα


 

 

Εντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για τα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στο 70% υπολογίζεται η πληρότητα, παρότι απουσιάζουν οι Βρετανοί τουρίστες. Ποιοι προορισμοί ξεχωρίζουν.

Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για καταλύματα που μισθώνονται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, με την πληρότητα να προσεγγίζει το 80% για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ισχυρό ενδιαφέρον σημειώνεται και για τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η πληρότητα -παρά τη μεγάλη απουσία της βρετανικής αγοράς- φτάνει το 70%, ενώ κινητικότητα υπάρχει και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά αν οι Βρετανοί δώσουν τελικά φέτος το παρών στην Ελλάδα, οι εισπράξεις θα κυμανθούν σε επίπεδα καλύτερα ακόμη κι από εκείνα που καταγράφηκαν το 2019, με δεδομένο ότι λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν για τις διακοπές τους μικρά καταλύματα.

«Ηδη η ζήτηση για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κινείται πολύ καλά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019. Συνεπώς, θεωρούμε ότι αν η κίνηση συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα, πόσο μάλλον εάν “ανοίξει” η βρετανική αγορά, μπορούμε να καταγράψουμε αύξηση τζίρου κατά 5%-10% σε σχέση με το 2019», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. «Εάν η βρετανική αγορά ήταν “ανοιχτή”, τότε θα είχαμε πληρότητα ακόμη και 90% για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», προσθέτουν.

Η εικόνα του Ιουλίου

Εντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται για τον Ιούλιο, με την πληρότητα να αντιστοιχεί στο 65% περίπου των μεγεθών του 2019 και τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Ρώσους, τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς να καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό της ζήτησης. Μεγάλη ζήτηση σημειώνεται για την Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών παραμένουν παραδοσιακοί προορισμοί, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Κως, η Ρόδος, η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Υψηλή πληρότητα καταγράφεται και στα καταλύματα της Χαλκιδικής, όπου δίνουν το παρών οι επισκέπτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με αιχμή τη Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. «Η φετινή χρονιά ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη για τα ξενοδοχεία, καθώς μέχρι στιγμής καταγράφουν χαμηλότερη πληρότητα σε σχέση με τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτύου. Τα καταλύματα που ενοικιάζονται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται ότι κερδίζουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής πίτας», τονίζουν παράγοντες του κλάδου.

Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος

Εκτός από τους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών αναρριχώνται νησιά που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στους ξένους τουρίστες. Από τις Κυκλάδες ξεχωρίζουν η Σέριφος και η Τήνος, ενώ στον χάρτη των Δωδεκανήσων μπαίνουν με μεγαλύτερη δυναμική φέτος νησιά μικρότερα σε έκταση σε σχέση με την Κω και τη Ρόδο, όπως η Αστυπάλαια και η Σύμη.

Εδραιώνεται η Αττική

Εδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών κερδίζει σταδιακά και η Αθήνα, με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς ως επί το πλείστον να παραμένουν ακόμη και 4 ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, πριν ταξιδέψουν σε κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού. «Η Αθήνα και εν γένει η Αττική κερδίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Ενώ παλαιότερα παρέμεναν για 2 ημέρες πριν αναχωρήσουν για κάποιον άλλο προορισμό, φέτος βλέπουμε ότι οι κρατήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, 3-4 ημέρες κατά μέσο όρο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Υποτονικότητα για τα Επτάνησα

 

Υποτονικά κινείται προς το παρόν η ζήτηση για τα νησιά του Ιονίου, τα οποία εξαρτώνται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τους Βρετανούς τουρίστες. «Για την ώρα, τα Επτάνησα καταγράφουν μείωση της ζήτησης σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 30% σε σχέση με το 2019», εξηγούν πηγές της αγοράς.

Εύα Δ. Οικονομάκη

euro2day.gr 

 

 

 

Εστίαση: Διλήμματα, απορίες και ρίσκα στο σύστημα δύο ταχυτήτων


 

Επιπλέον κόστη για τις επιχειρήσεις βλέπουν οι επαγγελματίες. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα και οι άγνωστες παράμετροι του νέου συστήματος. Τα κριτήρια για την επιλογή του μοντέλου λειτουργίας και οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς.

«Μούδιασαν» την αγορά της εστίασης οι εξαγγελίες για το νέο μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων με κλειστούς χώρους. Μέτρο που αφορά το 20% της αγοράς που δεν έχει εξωτερικούς χώρους και σήμερα παραμένει κλειστό, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και καλούνται να πάρουν αποφάσεις μην έχοντας την πλήρη εικόνα.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν διλήμματα στη διαχείριση εργαζομένων και πελατών, είτε πρόκειται να επιλέξουν να χαρακτηρίσουν τις επιχειρήσεις τους «αμιγείς» (Covid free), μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους ή «μικτές», για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, αλλά με αρνητικό rapid ή PCR τεστ.

Κοινή πρόκληση και στις δύο κατηγορίες είναι η διαχείριση του προσωπικού, την ώρα μάλιστα που μεγάλη μερίδα νέων, ηλικίας 18-25, που απασχολούνται σε μπαρ και καφέ, δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση, λύση που φέρεται να υπέδειξε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης για την περίπτωση άρνησης υπαλλήλων στον εμβολιασμό.

Πέρα από το γεγονός ότι οι εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους στον κλάδο και άρα δεν θέλουν να απολύσουν αυτή την εποχή, ρεαλιστικά αξιολογώντας το ενδεχόμενο αυτό, φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι εργοδότης και εργαζόμενος θα βρεθούν στα δικαστήρια για να λύσουν τη διαφορά, αφού απέναντι στα ζητήματα δημόσιας υγείας υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των δεδομένων, η αρχή της αποφυγής διακρίσεων, ζητήματα ανισοτήτων κ.ο.κ.

Ολες καλούνται να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος, τους υπαλλήλους που θα κληθούν να ελέγχουν την είσοδο των πελατών. Οι δε επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στις «μικτές» επιχειρήσεις, να εξετάσουν το θέμα του κόστους που συνεπάγεται η επίσκεψη ενός πελάτη στο κατάστημά τους (20 ευρώ κοστίζει το φθηνότερο rapid test).

Εν τω μεταξύ, μένει να διευκρινιστούν σειρά άλλων ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας που θα υποδέχεται τα στοιχεία των πελατών και η οποία θα ενεργοποιηθεί στις 15/7, όταν θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα.

«Έπεσαν από τα σύννεφα»

Πάντως ακόμη και έμπειροι συνδικαλιστές «έπεσαν από τα σύννεφα», όπως μας μετέφεραν χθες, σε συνέχεια των ανακοινώσεων. Σε μια περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ενόψει της αβεβαιότητας για πιθανό νέο κύμα πανδημίας από τον χειμώνα, ο κλάδος που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την κρίση «εργαλειοποιείται», σύμφωνα με μερίδα επαγγελματιών που ζητούν εξηγήσεις.

Πάντως, εάν το μοντέλο προχωρήσει ως έχει, συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν σημαντική μερίδα της αγοράς να υιοθετεί την Covid free εκδοχή, ως την πλέον ανέξοδη, καθώς οι επιχειρηματίες καλούνται να «ζυγίσουν» τις αποφάσεις τους με βάση τα προαπαιτούμενα για τον πελάτη, που θα επιλέξει να πάει σε ένα αμιγές ή μικτό κατάστημα.

Με τα σημερινά δεδομένα, στη μία περίπτωση, ο επαγγελματίας απευθύνεται στο εμβολιαμμένο 35-40% του πληθυσμού και στην άλλη, αποκλείει αυτούς που δεν έχουν να καλύψουν το κόστος του τεστ. Εξάλλου, ακόμη κι αν κάποιος διαθέσει για έναν καφέ των 5 ευρώ επιπλέον 20 ευρώ για το rapid test, δεν θα δώσει άλλα τόσα την επομένη για ένα ποτό ή μια άλλη έξοδο...

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, πρόκειται για έναν μοχλό πίεσης προς τον πολίτη, προκειμένου να εμβολιαστεί. Σχολιάζει ότι το μοντέλο που παρουσιάστηκε, συνεπάγεται επιπλέον κόστη για τις επιχειρήσεις, που πρέπει να απασχολούν έναν υπάλληλο μόνο και μόνο για να σκανάρει τα πιστοποιητικά και να ελέγχει μέσω της πλατφόρμας τα ΑΜΚΑ. Σημειώνει επίσης το θέμα της ταυτοποίησης, εάν δηλαδή ένα ΑΜΚΑ που δίδεται ανήκει στον πελάτη ή όχι. «Προφανώς ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει ταυτότητα, καθώς αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας», σημειώνει.

Ο κ. Καββαθάς έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να συγκαλέσει Δ.Σ. για τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους, τα πρόστιμα και το θέμα με τα rapid tests που αποκλείουν το 60% των πελατών, καθώς το κόστος είναι πολύ πάνω από αυτό του self-test (20-60 ευρώ έναντι 5 ευρώ αντίστοιχα).

«Έπεσαν από τα σύννεφα»

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. «Βρισκόμαστε στην ανάγκη να κάνουμε μια ηθική επιλογή», σημειώνει σχετικά ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), εξηγώντας τις δυσκολίες που συνεπάγεται ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς. Θεωρεί ότι το πρακτικό μέρος εφαρμογής του νέου μοντέλου δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς και στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη για εξηγήσεις. Εξάλλου, εκκρεμούν διευκρινίσεις και αναφορικά με το πλέγμα μέτρων που θα διατηρηθούν μετά την 1η Ιουλίου, ορόσημο που έχει συνδεθεί με μια μεταβατική φάση λειτουργίας της εστίασης, αλλά και σταδιακή μετάβαση σε ένα πλέγμα πιο χαλαρών μέτρων στήριξης. Πάντως ο κ. Λιάρος υπενθυμίζει ότι ο κλάδος πίεζε να ανοίξει η εστίαση παντού, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

«Είμαστε αντίθετοι στον διαχωρισμό πολιτών», σημειώνει η Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ), τονίζοντας ότι οι κοινωνικοί αυτοματισμοί θα δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν πελάτη, όπως δεν μπορούμε να απολύσουμε εργαζόμενο επειδή δεν έχει κάνει εμβόλιο», προσθέτει. Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της εστίασης, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη σε μια παρέα, ακόμη και μεταξύ ζευγαριών.

«Δεν είμαστε ιατρικοί παρατηρητές», σημειώνει η κα Μποτονάκη. Αν και θεωρεί ότι πιθανόν τα self-tests θα έδιναν μία λύση, δηλώνει απογοήτευση από την προσπάθεια που επιχειρείται για μετατόπιση της διαδικασίας επιτήρησης των μέτρων στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και μετάθεση της ευθύνης για την ανάπτυξη τείχους ανοσίας σε έναν κλάδο που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και εξακολουθεί να πλήττεται. Προτείνει ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.

Άλλοι επαγγελματίες σημειώνουν ότι θα ήταν προτιμότερο, μέχρι να είναι ασφαλές το περιβάλλον, να μείνουν κλειστοί αλλά να επιδοτηθούν οι κλειστοί χώροι.

Σοφία Εμμανουήλ

 

Πηγή: euro2day.gr

 

 


 

Προνόμια Εμβολιασμένων: Αντιδρούν πολίτες και επιχειρηματίες για τη διασκέδαση δύο ταχυτήτων


 

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στον κλάδο της εστίασης οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων που οδηγεί σε μια κοινωνία δύο ταχυτήτων.

Η απόφαση τη κυβέρνησης για το διαχωρισμό των μαγαζιών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πελάτες έχει προκαλέσει οργή τόσο στους πολίτες όσο και στους ίδιους τους επιχειρηματίες που καλούνται να αναλάβουν και ρόλο ελεγκτή.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητά ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.

«Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!

Ο ρόλος μας είναι να φιλοξενούμε τους φίλους και πελάτες μας στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να “αποδράσουν” από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!… Τασσόμαστε ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων και μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας αγανακτισμένος στο Mega επισήμανε πως θα πρέπει η Πολιτεία πρώτα απ’ όλα να σκεφτεί τι λάθος έχει κάνει με τους εμβολιασμένους και να μην ρίχνει την ευθύνη στους επαγγελματίες.

«Ας ανοίξουμε πρώτα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, που είμαστε στον 8ο μήνα lockdown για ένα 20% της εστίασης, ας ανοίξουμε τους πολυχώρους των εκδηλώσεων, και μετά ας σκεφτούμε τι λάθος έχουμε κάνει ως Πολιτεία και δεν έχουμε πετύχει τους στόχους των εμβολιασμών, και ας μη μεταφέρουμε το πρόβλημα στους επαγγελματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο. Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς; Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει να κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Δεν μπορώ να δεχτώ να είναι κάτι τέτοιο υποχρεωτικό για το σύνολο του κλάδου. Ας το επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει Covid free το εστιατόριό του».

«Άκουσα τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε συζητήσει με το υπουργείο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Αντίθετος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι και ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου ο οποίος έχει επισημάνει επανειλημμένως πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει με άλλους τρόπους τους πολίτες για να εμβολιαστούν. Όπως είπε,  δεν γίνεται να ζητούν οι ιδιοκτήτες «πιστοποιητικά» από τους πελάτες, ώστε να μπουν στο μαγαζί.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να ελέγχω τους πελάτες κατά την είσοδό τους στο μαγαζί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μαγαζιά δεν μπορούν να ξανακλείνουν.

«Στην Ελλάδα, τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα. Αντί να δημιουργήσουμε μηχανήματα καθαρισμού αέρα και να νιώσουν ασφαλείς όλοι, εμείς ζητάμε ταυτότητα και κοινωνικά φρονήματα στην πόρτα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε ο γνωστός σεφ.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο βραβευμένος σεφ σημείωσε ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το ποιος πελάτης τους έχει ή δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι εγώ ο ελεγκτικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λευτέρης Λαζάρου τόνισε ότι «το εστιατόριο πρέπει να μείνει ανοιχτό. Περιμένω να διαβάσω όλες τις ανακοινώσεις, να ξεκαθαρίσω την σκέψη μου».

Από την πλευρά του ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να γίνουν αρκετές διευκρινίσεις καθώς το τοπίο είναι θολό. «Είμαστε αρκετά μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους ή για τους εξωτερικούς. Δεν έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης η οποία για πολλοστή φορά έριξε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού. «Καταλαβαίνω την ανησυχία της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλα μέτρα που δε θα ανακάτευαν για μία ακόμα φορά την εστίαση. Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ίσως με λιγότερη πληρότητα απ’ ό,τι λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξωτερικοί χώροι χωρίς να χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τον έλεγχο» υπογράμμισε.

Στα «κάγκελα» και οι πολίτες

Έντονη είναι και η αντίδραση των πολιτών με το hasdag #προνόμια να είναι πρώτο στο twitter.

 


 

 

 documentonews.gr

 

 

 

 

 

 

Τρίτη, Ιουνίου 29, 2021

Πολίτες και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων εξήγγειλε η κυβέρνηση...


Με επιχείρημα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε τείχος προστασίας έναντι του κορονοϊού στη χώρα, από τις 15 Ιουλίου, τα καταστήματα και οι χώροι αναψυχής, θα χωριστούς σε δύο κατηγορίες: Αμιγείς και μεικτούς, ώστε να δέχονται αναλόγως μόνο πλήρως εμβολιασμένους ή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αντίστοιχα.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, κατά την παρουσίαση των μέτρων διευκόλυνσης των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ώστε να ανακτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία. Όπως είπε τα μέτρα που λαμβάνονται στόχο έχουν να εξυπηρετηθεί το εγχείρημα του εμβολιασμού, το οποίο χαρακτήρισε διαβατήριο υγείας και ασπίδα στον κορονοϊό.

Με τον τρόπο αυτό, να σημειωθεί ότι δημιουργούνται πολίτες και επιχειρήσεις δύο κατηγοριών και ταχυτήτων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ούτε τι θα ισχύει για όσους βρίσκονται μεταξύ δύο δόσεων εμβολίων, ούτε πόσα τεστ θα πρέπει να κάνει κάθε πολίτης και πόσο τακτικά, ούτε φυσικά ποιος θα καλύψει το κόστος των μοριακών και ράπιντ τεστ.

Παρουσίασε τα μέτρα ως ένα συνολικό πλέγμα προστασίας έναντι του κορονοϊού σε χώρους με συγχρωτισμό, τονίζοντας ότι τα μέτρα ελήφθησαν με οδηγίες της Επιτροπής Βιοηθικής σε συνεργασία με την Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων.


Συνεπώς, η κυβέρνηση θα λάβει τρεις δέσμες μέτρων, που είναι οι εξής:

  • Η πληροφόρηση του κοινού για το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή η πειθώ, η οποία προωθείται με την ενημερωτική εκστρατεία
  • Η διευκόλυνση κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό.  
  • Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή σε πεδία όπου είναι απολύτως αναγκαίος, δηλαδή υγειονομικά κέντρα και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, από τις 15 Ιουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα, αποφασίστηκε:
  • Η διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας και οι αθλητικοί χώροι, κλειστοί χώροι, χώροι συναυλιών και γήπεδα.
  • Οι χώροι διαχωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς.
  • Αμιγείς είναι όσοι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν χωρητικότητα έως 80-85%.
  • Μεικτοί είναι οι χώροι που θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, αλλά μη εμβολιασμένου, που όμως θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή ράπιντ και με πληρότητα από 25% έως 75%
  • Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν οι επιχειρήσεις θα είναι αμιγείς ή μεικτές, στην ειδική πλατφόρμα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
  • Η ένδειξη αν η επιχείρηση είναι αμιγής ή μεικτή θα πρέπει να μπαίνει σε ορατό σημείο στην είσοδο της επιχείρησης.
  • Στους αμιγείς χώρους δεν απαιτείται η χρήση μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική στους μεικτούς.
  • Επίσης, προβλέπονται κυρώσεις και έλεγχοι από την πολιτεία για την τήρηση των μέτρων, ο οποίος θα γίνεται από κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα βεβαιώνει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών. 
Διευκρινίσεις για μέτρα έδωσε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

 

 

Σύμφωνα με όσα είπε, οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

 

  1. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
  2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
  3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
  4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Ανά κατηγορία ισχύουν τα εξής

1) Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

  • Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
  • Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
  • Στα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

2) Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

3) Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

4) Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Περί δικαιωμάτων ο λόγος...

Στη διάρκεια των ερωτήσεων και έπειτα από το εύλογο ερώτημα αν τα μέτρα που λαμβάνονται προκαλούν διχασμό στην κοινωνία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία, αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει η πολιτεία να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων και νομίζω κανείς σε αυτήν την αίθουσα και κανείς σε αυτή τη χώρα δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας». 

Υποστήριξε ότι «ομιλούμε για δραστηριότητες οι οποίες αφορούν ψυχαγωγία εντός εσωτερικού χώρου και ψυχαγωγία σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεν ομιλούμε βεβαίως για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα κέντρα, εστιατόρια, και οι λοιποί χώροι ψυχαγωγίας λειτουργούν σήμερα για όλους αδιαβαθμήτως και άρα υπό αυτή την έννοια δεν υφίσταται κανένας απολύτως περιορισμός».

Και πρόσθεσε ότι «η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο. Και συνιστά ένα χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης όλοι να στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη». 

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης -αυτοαναιρούμενος- αρνήθηκε ότι υπάρχει «διαχωρισμός από πλευράς Πολιτείας. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό είναι ένα επιστημονικό δεδομένο, είναι πραγματικότητα. Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας, απολύτως ελεύθερα επιλέγει αν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί».

Και σε ερώτηση για το πώς προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα, από τη στιγμή που ένας πολίτης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιδεικνύει ένα πιστοποιητικό και ποιος έχει την αρμοδιότητα και την εξουσία να ελέγχει αυτό το πιστοποιητικό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση όλων των ατομικών ελευθεριών» και πως θα υπάρχει «μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα ελέγχει την ακεραιότητα του πιστοποιητικού. Δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείο. Θα είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, μόνο ένας πιστοποιητής για την γνησιότητα της προσκομιζόμενης βεβαίωσης και ως εκεί».

 

 

efsyn.gr 

 

 

Η ευκαιρία...


 

 Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021

DW: Το Βερολίνο υπενθυμίζει τις υποσχέσεις Μητσοτάκη για Τουρισμό και Κορονοϊό


 

Προβληματισμός στη γερμανική κυβέρνηση για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ’. Προσπάθειες για ενιαία στάση της ΕΕ και ενδεχόμενα μέτρα σε εθνικό επίπεδο. 

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν προτείνει να καθιερωθούν για όλα τα κράτη μέλη ενιαίοι κανονισμοί για εισερχόμενους από χώρες υψηλού κινδύνου ή με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων. Αφορμή είναι η διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία. Την αντίθεση τους με την πρόταση εξέφρασαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Αιτία για αυτή τη στάση είναι η μεγάλη σημασία που έχει ο τουρισμός για αυτές τις χώρες. Αποτέλεσμα της αποτυχίας της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι το κάθε κράτος μέλος θα χειρίζεται το ζήτημα μόνο του. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο κυβερνητικό μπρίφινγκ το μεσημέρι στο Βερολίνο, ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δεν προγραμματίζει προς το παρόν την επιβολή συστηματικών ελέγχων στα σύνορα. Επ’ αυτού βρίσκεται όμως σε συνεχή επαφή με τα γερμανικά κρατίδια.

Στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Μ. Βρετανία. Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αναγκαιότητα μιας κοινής προσέγγισης σε ό,τι αφορά εισερχόμενους από χώρες με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε αυτά που είχε δηλώσει η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: Σε συνομιλία τους ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Επίσης την είχε διαβεβαιώσει ότι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με παρασκευάσματα που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το ρωσικό Σπούτνικ, θα υποστούν σε «επιπλέον ελέγχους και τεστ».

Αιτήματα για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα

Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα λόγω της αυξημένης διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. Σειρά πρωθυπουργών γερμανικών κρατιδίων εισηγούνται την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας σε εισερχόμενους από χώρες που θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου ή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων από μεταλλάξεις - και αυτό ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Μεγάλη Βρετανία, και από το Σαββατοκύριακο η Ρωσία και η Πορτογαλία. Ο δε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ, ζητά μάλιστα για όλους, όσους έρχονται στη Γερμανία και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δύο υποχρεωτικά τεστ. Το επιχείρημά του είναι ότι και σε χώρες με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων θα μπορούσε να έρθει κάποιος σε επαφή με παραθεριστές που είναι μολυσμένοι με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 

Πηγή: Deutsche Welle  

 

 

ΣΥΡΙΖΑ για προπληρωμένη κάρτα νέων: "Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν"


 

Μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποπροσανατολίζει τους νέους χαρακτηρίζει τη μέθοδο προπληρωμένης κάρτας ο ΣΥΡΙΖΑ. "Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες", σημειώνει.

 

"Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα", σημειώνει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Και συνεχίζει ως εξής: "Να τσιμπήσουν, μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, την διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας".

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη συνέχεια ότι" εάν ενδιέφερε τον κ. Μητσοτάκη όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%".

"Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από εξευτελιστικά δωράκια και προνόμια".

"Και επιτέλους καλούμε τον ανέμελο κ. Μητσοτάκη:

- να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού.

- να σταματήσει να στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, ζητώντας από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα»", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

news247.gr 

 

 

 

 

 

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους που εμβολιάζονται

 

Θα χορηγείται όταν ένας νέος/α 18-25 ετών κάνει την πρώτη δόση και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για εισιτήρια σε ταξίδια, μουσεία, ξενοδοχεία κ.λπ. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους, όπου η χωρητικότητα γι’ αυτούς θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, είπε.

 

Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση να επιβραβεύσει τις 940.000 νέους από 18 έως 25 ετών που επί τόσους μήνες είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται και τους φίλους τους να απομακρύνονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα πρώτο μέτρο ενθάρρυνσης των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο και παραπέμποντας για αργότερα τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την είσοδο σε κλειστούς χώρους. 

Από σήμερα, είπε, ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας: με την πρώτη δόση του εμβολίου, θα αποκτούν προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ (για εισιτήρια για ταξίδια, ξενοδοχεία, μουσεία κ.λπ.). Η κάρτα θα ενεργοποιείται μέσω του ΑΜΚΑ και θα αφορά εμβολιασμένους τη φετινή χρονιά. Θα αξιοποιείται μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Εχουμε για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού για όλα τα εμβόλια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία, να εκμεταλλευτούν την πρόσθετη δυνατότητα αυτού του «Freedom Pass» των 150 ευρώ με τους οποίο το κράτος θέλει να πει ένα «μικρό ευχαριστώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε άλλα μέτρα. Μίλησε για κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. «Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους, όπου η χωρητικότητα γι’ αυτούς θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Όπως είπε ο Ακης Σκέρτσος, με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι το 42% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του έως το τέλος του Ιουνίου.

Ανακοίνωσε τρεις άξονες μιας κυβερνητικής πολιτικής για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες:

  • Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης
  • Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού
  • Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (σε επόμενη φάση)

Πώς θα λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες». Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms, είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

 

Πηγή: euro2day.gr 

 

 


 

Οριστικά χαμένο το στοίχημα για τον τουρισμό


 

Οριστικά χαμένο πρέπει να θεωρείται το στοίχημα τα φτάσουν τα φετινά τουριστικά έσοδα στο 50% των εσόδων του 2019, λόγω του πολλαπλασιασμού των κακών νέων από το μέτωπο του τουρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, στην 29η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη επιδίωξε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο από το πρώτο, γι’ αυτό η χώρα θα πιάσει το στόχο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Την εκτίμησή αυτή δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας για στόχο «εξαιρετικά δύσκολο», ενώ την ίδια μέρα ξεκινούσε ένας γύρος κακών ειδήσεων που έριξαν ακόμη πιο βαριές σκιές πάνω στις φετινές  προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis  

Η αρχή έγινε με την αναστολή λειτουργίας και την προσφυγή σε δικαστήριο για προστασία  από τους πιστωτές του Mouzenidis Travel Greece, του ταξιδιωτικού βραχίονα  του Ομίλου Μουζενίδη, που την τελευταία 10ετία διαχειριζόταν το κύριο μέρος της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα διακινώντας 700.000 τουρίστες ετησίως. Η αναστολή  λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece έχει δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σε αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία, ιδίως της Χαλκιδικής, που εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από την αποπληρωμή των οφειλών του ρωσικού ομίλου, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα περιορίσει τη φετινή εισροή τουριστών από τη Ρωσία.

Παραμονή στην πορτοκαλί λίστα των βρετανών     

Ακολούθησε η αναγγελία της Βρετανίας ότι αφήνει ξανά εκτός της «πράσινης λίστας» τουριστικών προορισμών την Ελλάδα, που σημαίνει ότι βρετανοί τουρίστες δεν πρόκειται να εμφανιστούν στη χώρα μας τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουλίου και πλέον ελπίζεται να εμφανιστούν τουλάχιστον τον Αύγουστο.

Και τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη

Και τρίτωσε το κακό όταν στη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής φάνηκε να κυριαρχεί πλέον στην ατζέντα η επαπειλούμενη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, λόγω διασποράς της παραλλαγής Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού, η οποία κάθε άλλο παρά ευνοεί τα ταξίδια αλλά και η άσκηση αυστηρής κριτικής από το δίδυμο Μέρκελ- Μακρόν προς τις χώρες που δέχονται ελεύθερα τουρίστες εμβολιασμένους με τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια, δηλαδή προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει χτες τις οδηγίες για την υποδοχή των ρώσων τουριστών  και από την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου, να απαιτεί από όλους αρνητικό μοριακό έλεγχο ή rapid test, ανεξαρτήτως του αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών από τη Ρωσία.

Οι συνθήκες αυτές έχουν προκαλέσει ισχυρές απογοητεύσεις μεταξύ των ξενοδόχων, οι οποίοι έναν και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας κάνουν λόγο για «ομιχλώδη και αχαρτογράφητη» κατάσταση, καθώς οποιαδήποτε πρόβλεψη περνά από την «κρησάρα της πανδημίας».

Πρόεδρος ΞΕΕ: Τα μέτρα στήριξης του κλάδου πρέπει να συνεχιστούν με στοχευμένες εξειδικεύσεις

Τελειώνοντας ο Ιούνιος είναι προφανές πως η φετινή σεζόν αποδεικνύεται ασταθής και δικαιώνει την επιλογή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας να μην εκφράσει πρόβλεψη για το 2021, σημείωσε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες – αγορές είναι που καθορίζουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας και εντείνουν την αβεβαιότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

Μπορεί να υπάρχει παγκοσμίως η επιθυμία για ταξίδια, διαφαίνεται ωστόσο πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να βρουν πεδίο έκφρασης και συνεπώς να φέρουν την ανάκαμψη στον κλάδο. Επιπλέον, η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε οριζόντια γεωγραφικά, ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού και ειδικά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο, όπως ο αστικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο συνεδριακός – εκθεσιακός τουρισμός, τόνισε ο κ. Βασιλικός.

Πρόεδρος ΠΟΞ: Οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, από την πλευρά του, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον στα συστήματα κρατήσεων εισέρχονται κρατήσεις, αλλά από εθνικότητες που το τοπίο είναι ξεκάθαρο, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ταξιδεύσει κάποιος. H Γερμανία εξηγεί ο κ. Τάσιος τοποθέτησε πρόσφατα την Ελλάδα στο «πράσινο», αλλά η αποτύπωση με όρους κρατήσεων θα λάβει χώρα από τις 15 Ιουλίου και έπειτα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη ρωσική αγορά, ανέφερε ο κ. Τάσιος. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, ότι οι απόλυτα «ζεστοί πελάτες» για την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι οι Βαλκάνιοι, παρά τα προβλήματα στα σύνορα, συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος.

Και σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο μεγάλος άγνωστος για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει ο «Άγγλος τουρίστας», πότε δηλαδή αυτός θα μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να μπει σε καραντίνα όταν γυρίσει στην πατρίδα του. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ δήλωσε ότι ελπίζει πως το «πράσινο φως» για τον Άγγλο ταξιδιώτη μπορεί να δοθεί μετά την 19η Ιουλίου, δεδομένου του γεγονότος ότι στην Αγγλία τα σχολεία φέτος κλείνουν 25 Ιουλίου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα χαθεί και ο Ιούλιος για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις Άγγλων επισκεπτών. Ακόμα κι έτσι όμως, σημείωσε ο κ. Τάσιος, η αγγλική αγορά για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ σημαντική για Οκτώβριο και Νοέμβριο – αν   βεβαίως, θα προσθέταμε εμείς, δεν υπάρχει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο της, που θα απαγορεύσει τη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

Μαριάννα Τόλια

documentonews.gr 

 

Απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών από τη Βρετανία στην ΕΕ θέλει η Γερμανία


 

Σύμφωνα με τους Times, η καγκελάριος Μέρκελ θέλει η Βρετανία να χαρακτηριστεί «χώρα ανησυχίας» εξαιτίας της ευρείας διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού.


Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα επιδιώξει ήδη σήμερα να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 ή όχι, εξαιτίας του ότι έχει εξαπλωθεί τόσο η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει η Βρετανία να χαρακτηριστεί «χώρα ανησυχίας» εξαιτίας της ευρείας διάδοσης αυτού του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, αυτή η γερμανική πρόταση θα συζητηθεί από ανώτερους ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πλευράς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Η κυρία Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην επίσημη εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς την επόμενη εβδομάδα.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Ιούλιο το σχέδιό του για να επιτρέπεται στους πολίτες του ΗΒ που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 να ταξιδεύουν απρόσκοπτα σε όλες τις χώρες, πλην αυτών στις οποίες κρίνεται πως υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / euro2day.gr/

 

 

Κυριακή, Ιουνίου 27, 2021

Ανατροπή για τους Ρώσους τουρίστες – Υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ και για εμβολιασμένους με SputnikV


 

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η χώρα μας όσον αφορά την πολιτική υποδοχής τουριστών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, «με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του Ελληνικού Τουρισμού καθώς και των πολιτών, αποφασίστηκε η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία».

Συγκεκριμένα, «λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ του SARS-CoV-2 στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι

Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική υποδοχής των τουριστών από τη Ρωσία που ακολουθούσε έως σήμερα η χώρα μας είχε ενοχλήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Κατά τη πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες, σύμφωνα με το Bloomberg, Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν άσκησαν σκληρή κριτική στην Ελλάδα και άλλες τουριστικές χώρες για για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια.

Το ρωσικό εμβόλιο SputnikV δεν έχει εγκριθεί για χρήση από τον ΕΜΑ, στάση που κατά πολλούς οφείλεται σε λόγους γεωπολιτικής και όχι επιστημονικούς. 

 

Πηγή: topontiki.gr

 

 

 

Σαρία: Η κουκκίδα γης στα Δωδεκάνησα, πραγματικός επίγειος παράδεισος


 

Αποτέλεσε ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών -


Τα μέρη η ιστορία των οποίων μπλέκεται με μύθους και θρύλους αναφορικά με τη δράση πειρατών, ασκούν πάντα ένα είδος γοητείας στους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύπτουν ιδιαίτερους τόπους, στους οποίους η ζωή δεν ήταν ποτέ… επίπεδη.

Ένα από αυτά και η Σαρία, μια μικροσκοπική κουκκίδα γης στα νερά του Αιγαίου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κάρπαθο και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σημεία για να γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης του ακριτικού νησιού των Δωδεκανήσων.

Σαρία: Η κουκκίδα γης στα Δωδεκάνησα, πραγματικός επίγειος παράδεισος

Θα έλεγε κανείς, χωρίς υπερβολή, ότι το μικροσκοπικό νησάκι της Σαρίας, που βρέχεται από τα νερά του Καρπάθιου πελάγους, είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος, ιδανική επιλογή για ημερήσιες αποδράσεις από την Κάρπαθο, μακριά από όλους και απ’ όλα. 


 

Ένας ήσυχος και γαλήνιος παράδεισος, που κατά την διάρκεια του καλοκαιρού αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Καρπάθου. Ο λόγος; Οι παραλίες της Σαρίας που μοιάζουν σαν ψεύτικες, με πιο δημοφιλή όλων τα Παλάτια με τα γαλαζοπράσινα νερά και την παρθένα φύση του νησιού να αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα.

Στη Σαρία, που κάποτε αποτελούσε μέρος της Καρπάθου από την οποία χωρίστηκε μέσω της διάβρωσης, κατά την αρχαιότητα βρισκόταν μία από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος. Σήμερα σε διάφορα σημεία του νησιού βρίσκονται διάσπαρτα διάφορα αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών.



 

 Υπέροχη είναι και η φυσική ομορφιά του νησιού, με κύρια χαρακτηριστικά του ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ένα εντυπωσιακό φαράγγι και σπηλιές. Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ευρώπης», καθώς αποτελεί σημαντικό βιότοπο και τόπο αναπαραγωγής για πουλιά -φιλοξενεί σπάνια αρπακτικά πουλιά όπως ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα και ο Μαυροπετρίτης- και θαλάσσιους οργανισμούς.

Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι η Σαρία μαζί με την Κάρπαθο και την γύρω θαλάσσια περιοχή ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας οικοτόπων και των σπάνιων ειδών που φιλοξενούν.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

«Αρνητικό σπιράλ» στην εστίαση παρά τη χαλάρωση


 

Μουδιασμένη η αγορά μια ημέρα πριν από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο απολογισμός της επανεκκίνησης και το πρόβλημα των κλειστών χώρων. Οι φόβοι για τα ενοίκια και ο νέος πονοκέφαλος του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Μπορεί να αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, αλλά τα προβλήματα συσσωρεύονται στον χώρο της εστίασης. 

Το πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ μόλις τώρα έχει αρχίσει ουσιαστικά να "πληρώνει", το ταμείο των επιχειρήσεων είναι αρνητικό, η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας απειλεί να μετατρέψει την αγορά μισθώσεων σε αρένα και τώρα έρχεται να προστεθεί στο σπιράλ η αύξηση των τιμών στο ρεύμα.

Παράγοντες της αγοράς ενόψει της νέας χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, σημειώνουν ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά η αύξηση του ορίου ατόμων ανά τραπέζι ή ανά υπαίθρια γιορτή. Βασικός περιορισμός είναι ότι επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, η φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών χωρίς δυνατότητα χορού και γενικά απαγορεύεται αυτό που οι Έλληνες θεωρούν διασκέδαση, σε κέντρα και μουσικές σκηνές συμπεριλαμβανομένων δεξιώσεις σε κλειστούς χώρους.

Για τους εσωτερικούς χώρους αναμένονται ανακοινώσεις τη Δευτέρα, όπως προανήγγειλλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Εκτιμάται ότι θα είναι συνάρτηση του πλήρους εμβολισμού των επισκεπτών. Πάντως τις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως είχε κάνει γνωστό σε εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων, πέρα από τα ειδικά "προνόμια", είναι η μερική άρση των περιορισμών για τους κλειστούς χώρους όταν θα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού.

Τότε, αναμένεται να λειτουργήσουν εσωτερικοί χώροι αλλά με δυναμικότητα 70%. Με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος θα χρειαστούν ακόμα αρκετές ημέρες, δεδομένου ότι σήμερα μια δόση έχουν λάβει 4,6 εκατομμύρια πολίτες.

Σε μια αγορά που δεν έχει πάρει μπρος από την επανεκκίνησή της, μετά το Πάσχα, αυτές οι προϋποθέσεις εγείρουν προκλήσεις, καθώς δύο στις δέκα επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές επειδή δεν έχουν δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς χώρους ενώ ακόμη κι όσες διαθέτουν εξωτερικούς χώρους λειτουργούν σε ποσοστό από 20% έως 50% της δυναμικότητάς τους, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Η παρατεταμένη αναστολή δραστηριότητας απαξιώνει σε πολλές περιπτώσεις τα εμπορικά σήματα και παγιώνει την μετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης σε εναλλακτικά κανάλια.

Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, εμφανίζουν πτώση τζίρου της τάξης του 80-90%. Συνολικά η αγορά κινείται υποτονικά, σαφώς κάτω από τα επίπεδα του 2019 ευρισκόμενη για δεύτερη χρονιά σε δυσμενείς συνθήκες καθώς στο β’ τρίμηνο πέρυσι σημείωνε πτώση 59,9%, όπως μας υπενθυμίζει ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

“Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές του Ιουνίου, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν ευνόησαν την επιστροφή των καταναλωτών στην εστίαση”, σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σε αυτές τις συνθήκες η εκταμίευση της επιδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 330 εκατ. ευρώ για τον κλάδο κρίνεται σημαντική αλλά, λόγω και της παράτασης που δόθηκε δεν έχει αρχίσει ακόμη ο μεγάλος όγκος εκταμιεύσεων. Μέχρι πρόσφατα από τις περίπου 30.000 αιτήσεις που μπήκαν στην πλατφόρμα είχαν εκκαθαριστεί 12.000 ενώ υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 30/7 και ο στόχος προβλέπει να επιδοτηθούν 35.000 συνολικά.

Οι κίνδυνοι και ο απολογισμός μετά το καλοκαίρι

Η συσσώρευση υποχρεώσεων όσο η ζήτηση παραμένει υποτονική αυξάνει τον κίνδυνο λουκέτων στο τέλος της θερινής περιόδου. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι εκκρεμεί η ρύθμιση των χρεών από τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020. Πάγιο αίτημα, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, ήταν η ολοσχερής διαγραφή τους, ωστόσο προβάλλεται ως άμεση λύση η διαγραφή των προσαυξήσεων. Αυτό ζητείται ειδικότερα από τους επαγγελματίες στον Δήμο της Αθήνας προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ρυθμίσεων - ενώ για το θέμα προωθείται σχετική τροπολογία.

Όπως σημειώνει η Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ) η επισκεψιμότητα στα καταστήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και τα μέτρα στήριξης έχουν ουσιαστικά αρθεί από την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή. “Μας άνοιξαν με τρομερούς περιορισμούς. Σήμερα είμαστε σα να είμαστε κλειστά”, σημειώνει ενώ τονίζει ότι τα κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ δεν αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις αφού 400 μαγαζιά που εκπροσωπεί ο ΚΕΕ δεν είναι επιλέξιμα. Προσθέτει ότι ανάλογοι αποκλεισμοί αφορούν και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων λόγω της προϋπόθεσης που προβλέπεται να δηλώνονται δάνεια ως εισόδημα. “Είμαστε κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα λουκέτα είναι πολλά και θα φανούν εν μία νυκτί μετά το καλοκαίρι”, καταλήγει.

Την ανάγκη διατήρησης των μέτρων στήριξης του κλάδου επισημαίνει και ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί άρσης ορισμένων παροχών από 30/7. Εκτιμά ότι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η επιδότηση ενοικίων και οι επιστρεπτέες ήταν μέτρα που στήριξαν τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας αλλά η άρση τους θα πρέπει να συνδεθεί με την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στις παρούσες συνθήκες.

Τονίζει δε ότι οι επιχειρήσεις σε malls και ημιυπαίθριους χώρους παραμένουν κλειστές, μέτρο που δεν αφορά μόνο μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλα σήματα της αγοράς. Ο ίδιος επιδιώκει επίσημη συνάντηση τις προσεχείς ημέρες με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ επαναλαμβάνει τον φόβο και άλλων παραγόντων της αγοράς για τον κίνδυνο βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων από την πρώιμη άρση των μέτρων στήριξης.

Οι επαγγελματίες ζητούν ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και ειδικά στο θέμα των μισθώσεων, πολλοί προειδοποιούν ότι η αγορά πιθανόν θα μετατραπεί σε αρένα χωρίς ένα ρεαλιστικό μεταβατικό πλαίσιο. Ζητούν πάγωμα εξώσεων και στήριξη μέχρι να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις.

Ειδικά στις τουριστικές περιοχές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας η κατάσταση είναι δυσμενέστερη. Χωρίς ικανά έσοδα οι επιχειρηματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις προς εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές αλλά και παρόχους υπηρεσιών.

Μάλιστα με τη χαριστική βολή απειλούν τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως και τα εποχιακά καταστήματα και mini market οι αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα που προοιωνίζεται η διατήρηση επί μακρόν των υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρύπους.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υποχρεώνουν τους προμηθευτές να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαρισμούς εκτοξεύοντας το κόστος λειτουργίας για τις επιχειρήσεις.

 

Σοφία Εμμανουήλ

Πηγή: euro2day.gr 

 

 

Αυξήσεις μέχρι και 45% στους λογαριασμούς ρεύματος: Από που μας έρχονται, πότε θα τις δουμε


 

Νέα σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές ρεύματος φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή της της χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΝΕΧ) φαίνεται πως προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Βάσει προβολών για την πορεία των τιμών που έχουν στα χέρια τους μεγάλοι προμηθευτές της αγοράς, η τάση για τη χονδρική είναι να πάει εντός μηνός στα 83-84 ευρώ/ MWh, να ανέβει τους επόμενους μήνες στα 85 ευρώ και προς τα τέλη του έτους να φτάσει στα 92 ευρώ/ MWh.

Ο όρος στα συμβόλαια και το ύψος των αυξήσεων σε βάθος έτους

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιωτικοί παίκτες στην παροχή ενέργειας περιλαμβάνουν στα συμβόλαια που συνάπτουν με τους καταναλωτές τη λεγόμενη ρήτρα χονδρικής, προβλέποντας αυξήσεις σε περίπτωση που αυτή αυξηθεί πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, αν ένας μέσος οικιακός πελάτης συγκρίνει το τι πλήρωνε τον Μάιο σε σχέση με αυτά που θα πληρώσει τον Ιούνιο, μπορεί να δει αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του, ακόμη και 20%

Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια σωρευτική επιβάρυνση των καταναλωτών της τάξεως του 35% από τις αρχές του τέτους, ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ως τον Δεκέμβριο του 2021 μπορεί να δούμε επιπλέον αυξήσεις 10%.

Το παιχνίδι των ιδιωτών και η αισχροκέρδεια της διοίκησης της ΔΕΗ

Όπως επισημαίνουν μάλιστα μιλώντας στο tvxs.gr παράγοντες με βαθιά γνώση της αγοράς ενέργειας οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τους καταναλωτές της ΔΕΗ αλλά και εκείνοι που έχουν συμβόλαια με ιδιωτικούς προμηθευτές ενέργειας. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι περισσότεροι από τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας  «έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις πάνω από 20%, επικαλούμενοι τις εν λόγω ρήτρες».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ επισημαίνουν πως η διοίκησή της οφείλει να αποφύγει την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, τονίζοντας πως «μέχρι τώρα αισχροκερδούσε εις βάρος τους».

Όπως διευκρινίζουν κάτι τετοιο ισχύει, καθώς «όλο το προηγούμενο διάστημα πουλούσε 111 σεντς την κιλοβατώρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, στα μικρά δηλαδή νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που την αγόραζε γυρω στα 60 σεντς. Αυτός είναι κι ο λόγος που εμφάνισε κέρδη τόσο το 2020 αλλά και το 2021».

Υπενθυμίζουν δε πως τον Σεπτέμρβιο του 2019, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της επιχείρησης υπό τον Γιώργου Στάσση «είχε επιβληθεί αύξηση της τάξεως του 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την επίκληση των ζημιών που εμφάνιζε η επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, ακολούθησε κατάρρευση των τιμών των καυσίμων, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, αντίστοιχη πτώση στις τιμές της χονδρικής. Οι αυξήσεις όμως στα τιμολόγια δεν αποσύρθηκαν ούτε καν ψαλιδίστηκαν, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μεγάλα κέρδη η επιχείρηση».

«Η αύξηση δεν έγινε τυχαία, καθώς με αυτό τον τρόπο “έκλεισε το μάτι” στους ανταγωνιστές. Αυτός είναι κι ο λόγος που η ΔΕΗ έχασε εκείνο το διάστημα ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, πάνω από 10%» καταλήγουν.

Αλέξανδρος Ζέρβας

Πηγή: tvxs.gr 

 

 

 

 

Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2021

Μέρκελ και Μακρόν εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για το «άνοιγμα» στους τουρίστες


 

Σκληρή κριτική κατά της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής για την ελεύθερη είσοδο τουριστών εμβολιασμένων με το Sputnik ή με κινεζικά εμβόλια 

Σφοδρή κριτική στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό άσκησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, για το γεγονός ότι έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τουρίστες που εμβολιάστηκαν με τα θεωρούμενα ως λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, σηματοδοτώντας την πιθανότητα επιβολής πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι κράτη όπως η Ελλάδα υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον ρωσικό εμβόλιο Sputnik εναντίον της Covid-19, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ και δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτοί οι τουρίστες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις αυτές της Μέρκελ, ένας Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι η πλειονότητα των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησε με τη Μέρκελ, με τους δύο τους να συζητούν για μια πιθανή γενική απαγόρευση ταξιδιού από χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κάτι που αξιωματούχοι ερμηνεύουν ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αναφέρεται, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες που προσφέρουν πιστοποιητικά εμβολιασμού με το ρωσικό Sputnik και τα κινεζικά εμβόλια.

 

Πηγή: koutipandoras.gr 

 

Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2021

Βρετανική Πράσινη λίστα: Εντός ισπανικά νησιά-Μάλτα, εκτός Ελλάδα


 

 

Η Ελλάδα παρέμεινε εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας τη στιγμή που στην Ευρώπη αυξάνεται η ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα. «Παράθυρο» για διακοπές χωρίς καραντίνα στους πλήρους εμβολιασμένους Βρετανούς αλλά αργότερα....

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε την νέα αναθεωρημένη «πράσινη λίστα» της Βρετανίας με τους προορισμούς τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι Βρετανοί τουρίστες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα. 

Όπως ανέφερε στο Twitter o Γκραντ Σαπς, οι νέοι προορισμοί που προστίθενται στη λίστα είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Μαδέιρα, η Μάλτα, το Ισραήλ, διάφορα νησιά της Καραϊβικής και διάφορες βρετανικές υπεράκτιες περιοχές όπως τα Μπαρμπέιντος.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι χάρη «στο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού» της χώρας πρόθεση της κυβέρνησης είναι αργότερα το καλοκαίροι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες εκτός πράσινης λίστας να μην είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα. Εξελίξεις επ' αυτού αναμένονται για τον Αύγουστο.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Δεδομένου ότι η λίστα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η βρετανική αγορά θα μείνει κλειστή για τον ελληνικό τουρισμό για το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου. 

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τον κίνδυνο εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα από Βρετανούς τουρίστες. 

Σε δηλώσεις της στη γερμανική Βουλή, η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε λεπτό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία και κάλεσε σε συντονισμένη δράση σε ό,τι αφορά την καραντίνα στους αφιχθέντες από περιοχές όπου επικρατούν μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία στην οποία κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως είπε, στη Γερμανία όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία υποβάλλονται σε καραντίνα, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα όσοι Βρετανοί ταξιδεύουν προς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία δεν υποβάλλονται σε καραντίνα. Οσοι φτάνουν στην Ιταλία πρέπει να αυτοαπομονωθούν για πέντε ημέρες και μετά να κάνουν τεστ. Στη Γαλλία επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αντίθετα, όταν οι Βρετανοί γυρίζουν στη χώρα τους από τους παραπάνω προορισμούς είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε 10ήμερη καραντίνα και να πληρώσουν τα τεστ κορωνοϊού.

 

Πηγή: euro2day.gr 

 

Καραντίνα για τους Βρετανούς που φτάνουν στην Ευρώπη θέλει η Μέρκελ


 

 


 

 Κοινή γραμμή στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, ζητά η καγκελάριος. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα βρετανική «πράσινη λίστα».

 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε λεπτό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία, προειδοποίησε η Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή. Στην ομιλία της προ της Συνόδου Κορυφής, πιθανότατα η τελευταία της ως καγκελαρίου, κάλεσε την Ευρώπη σε συντονισμένη δράση σε ό,τι αφορά την καραντίνα στους αφιχθέντες από περιοχές όπου επικρατούν μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία στην οποία κυριαρχεί η μεΗτάλλαξη Δέλτα.

Όπως είπε, στη Γερμανία όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία υποβάλλονται σε καραντίνα, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα όσοι Βρετανοί ταξιδεύουν προς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία δεν υποβάλλονται σε καραντίνα. Οσοι φτάνουν στην Ιταλία πρέπει να αυτοαπομονωθούν για πέντε ημέρες και μετά να κάνουν τεστ. Στη Γαλλία επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αντίθετα, όταν οι Βρετανοί γυρίζουν στη χώρα τους από τους παραπάνω προορισμούς είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε 10ήμερη καραντίνα και να πληρώσουν τα τεστ κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το Λονδίνο τη νέα «πράσινη λίστα».

Κατά την προσέλευσή του της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από κοινού με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, Συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη.

«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωττικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στην Λισαβόνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως από την Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στην βρετανική «πράσινη λίστα». Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» , όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες απαντώντας στην Αγγελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Ολοι οι βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από την Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / euro2day.gr/

 

 

Εξαιρετικά αβέβαιη η τουριστική χρονιά – Στο 25% του 2019 κινείται η τουριστική κίνηση στη Ρόδο


 

Σε 35 χιλιάδες υπολογίζονται οι επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο νησί της Ρόδου. Προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Πολωνία, Ισραήλ, Σουηδία και Τσεχία.

Εν τω μεταξύ σε αναμονή των ανακοινώσεων της Βρετανίας βρίσκονται οι τουριστικοί πράκτορες.

«Η στασιμότητα σε Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες δημιουργεί πρόβλημα σε όλη τη Ρόδο και κυρίως στην πόλη και τη δυτική πλευρά του νησιού», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, Χρήστος Μιχαλάκης, που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι έστω και λίγοι αυτοί τουρίστες, δεν… φαίνονται στη Ρόδο καθώς διαμένουν σε ξενοδοχεία που είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί και είναι κυρίως all inclusive. 

Παράλληλα έκανε λόγο για μια εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά, που αυτή τη στιγμή κινείται στο 25% της τουριστικής κίνησης του 2019. 

 

Πηγή: ΕΡΤ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More