Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2022

Πορνό.... - Κυβέρνηση Φουρθιώτη


 

Κυβέρνηση Φουρθιώτη


 

Ο υπόδικος για βαριά κακουργήματα τηλεπαρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης θα πρέπει να απόλαυσε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο δεινός εκφραστής της πιο παρακμιακής όψης των ΜΜΕ έδινε διαρκώς τροφή στην πολιτική συζήτηση με αναρτήσεις του που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη οικειότητά του με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης έψεξε... τον Αλ. Τσίπρα για το φαινόμενο Φουρθιώτη.

Καμία αναφορά στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες και τις φιλοφρονήσεις του εξ απορρήτων του Γ. Γεραπετρίτη με τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα εκδότη, καμία εξήγηση για την εύκολη πρόσβαση του σε πλήθος κυβερνητικών στελεχών, και, βέβαια, καμία απάντηση για τη φρουρά που του είχε δοθεί, το δημόσιο χρήμα που του προσφέρθηκε από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, την αρχική ένταξή του στη «λίστα Πέτσα» και όλα αυτά που αποδεικνύουν την ειδική σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η άνεση με την οποία ο Κ. Μητσοτάκης δεν λογοδοτεί για την υπόθεση Φουρθιώτη απορρέει από την προστασία που του προσφέρουν τα πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και από την αδράνεια των θεσμών που θα μπορούσαν να του ασκήσουν πίεση. Η γραμμή άμυνας είναι το σαθρό επιχείρημα «εμείς τον στείλαμε στη Δικαιοσύνη». Αποσιωπάται πόσα προηγήθηκαν που τους ανάγκασαν να τον «αδειάσουν», πόσο πολιτικό κόστος θα είχαν αν δεν το έκαναν, πόσο εκτέθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η έκνομη δραστηριότητα ενός αυλικού του συστήματος Μητσοτάκη.

Η αντεπίθεση στηρίζεται στη συκοφαντία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά και αγκαλιάζει τον «Φθουριώτη, Φουρθιώτη, όπως τον λένε» (όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) για να πλήξει τον ηθικά άμεμπτο πρωθυπουργό που δεν ξέρει καν καλά-καλά το όνομά του. «Τόσο χαμηλά πέφτετε;», ρώτησε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στο μεταξύ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι ο Γεραπετρίτης επικοινωνούσε με τον Φουρθιώτη και του ευχόταν να μη δειλιάσει ενώ ο Μηταράκης του εξομολογούταν τα προβλήματά του με τον Βρούτση.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε κάποια στιγμή τον Σαίξπηρ. Αν ο λογογράφος του είχε χιούμορ θα τον έβαζε να αναφερθεί στον Ιονέσκο. 

 

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.  

==>>tvxs.gr 

 

Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2022

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με 156 «όχι»


 

Με 156 ψήφους καταψηφίσθηκε η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (142) ενώ υπήρξε ένα “παρών”, από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Μπογδάνο. Δεν ψήφισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου η οποία νοσηλεύεται από το μεσημέρι σε σοβαρή κατάσταση που δεν επέτρεψε την επιστολή ψήφο.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με εκείνες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες που του απηύθυναν όλοι οι προηγούμενοι για τις ευθύνες της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση όχι μόνο της κακοκαιρίας αλλά και όλων των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, με έμφαση την πανδημία και την ακρίβεια.

Χαρακτήρισε αμήχανη την πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για προσπάθεια να δείξει ότι ο χώρος του είναι συσπειρωμένος και δεν φυλλοροεί προς άλλες κατευθύνσεις. «Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Επιχειρώντας δε, να απαξιώσει την προειδοποίηση Τσίπρα “τελειώσατε πολιτικά, προκηρύξτε εκλογές”, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του προκατόχου του ότι “δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης”.

Α. Τσίπρας: “Η νύχτα διείσδυσε στο Μαξίμου”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία λόγω πανδημίας και ακρίβειας, εστίασε στην “υπόθεση Φουρθιώτη”, μιλώντας για “την νύχτα που έχει διεισδύσει στο Μέγαρο Μαξίμου”. Την αφορμή έδωσαν τα νέα sms που δημοσιοποίησε σήμερα ο “αστέρας της trash tv, όπως τον αποκάλεσε, με συνομιλητές υπουργούς (Γιώργο Γεραπετρίτη, πάλι, και Νότη Μηταράκη) και κομματικά στελέχη της ΝΔ (Νίκο Ρωμανό).

Παρατήρησε δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποπέμψει τον κ. Γεραπετρίτη διότι “ο Φουρθιώτης δεν κρατάει στο χέρι το δεξί σας χέρι αλλά εσάς”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης “στο πάρτι των 5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε φίλους και κλειστών διαγωνισμών μέσα σε 18 μήνες στο όνομα της πανδημίας”. Για να μην γίνει “νέο πάρτι” με τα εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησε για την ανάγκη άμεσων εκλογών και σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Κατρίνης: Τις εκλογές θα τις επιβάλλει η κοινωνία

Στη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Μιχάλης Κατρίνης, μένοντας στην γραμμή της “ενδιάμεσης λύσης”.

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αλλά λέμε όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι τις εκλογές θα τις επιβάλει η κοινωνία, διευκρινίζοντας: “εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο”.

Δ. Κουτσούμπας: Κάθε ημέρα μομφή, στους δρόμους


“Το ΚΚΕ κάνει μομφή στην κυβέρνηση, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί”, διευκρινίζοντας ότι αυτή η μομφή “γίνεται κάθε ημέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στη Βουλή”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, άλλωστε ήταν και το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα” είπε, παραπέμποντας σε όλες τις καθημερινές συγκεντρώσεις που γίνονται. Επιτέθηκε, βεβαίως, και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι και ο ίδιος άσκησε αντιλαϊκή πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση.

Κ. Βελόπουλος: Είστε η χειρότερη κυβέρνηση

“Είστε η κυβέρνηση των λαθών, ανεπαρκείς απέναντι στις περιστάσεις» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Και πρόσθεσε. «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση. Στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε., σε θανάτους. Στην ενέργεια στην ακρίβεια πρώτοι, δεύτεροι στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, στο χρέος πρώτοι, στα ελλείμματα στο πραγματικό εισόδημα, ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία ανικανότητα”.

Γ. Βαρουφάκης: Δόλος, όχι ανικανότητα

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, απέδωσε στον πρωθυπουργό “δόλο και όχι ανικανότητα”. Κατήγγειλε δε, ότι κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα, φαινόμενο που , όπως τόνισε, ισοδυναμεί με “κατάλυση πολιτεύματος”. Και πρόσθεσε ότι πίσω από τη λογική του χάους και της προγραμματισμένης ανικανότητας, κρύβονται τα εκατομμύρια που μοιράζονται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες.

 

www.euro2day.gr 

 

 

 

 

 

 

Τσίπρας: Ποιος κυβερνά κ. Μητσοτάκη; Εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; (Video)


 

Ράπισμα απ' τον Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή, με τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις του Μένιου Φουρθιώτη για τα πάρε-δώσε με το μισό υπουργικό να κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του.

Η πρώτη μπηχτή ήρθε με αφορμή την ανυπαρξία πρακτικών απ' τις συσκέψεις για την κακοκαιρία που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως κάτι φυσιολογικό. «Τελικά ο μόνος που κρατάει πρακτικά σε αυτή την κυβέρνηση είναι ο κύριος Φουρθιώτης», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και αφού έκανε ευρύτατη αναφορά στα της πανδημίας και της πρόσφατης κακοκαιρίας, ξεμπρόστιασε τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις του Μαξίμου με τον υπόδικο Φουρθιώτη.

Απευθυνόμενος σε πρώτη φάση στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη είπε: «Κύριε καθηγητά δεν θα ασχοληθώ μαζί σας. Κρίμα μόνο θα πω και ντροπή γιατί είναι πραγματικά θλιβερό να εκβιάζεται ένας υπουργός, δεξί χέρι του πρωθυπουργό, από ένα υπόδικο. Είναι θλιβερό και για τη δημοκρατία».

Στη συνέχεια έφερε τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με μια σειρά καυτά ερωτήματα.

«Κύριε Μητσοτάκη είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά τη χώρα; Εσείς ή μήπως οι Φουρθιώτηδες;» είπε χαρακτηριστικά για να επισημάνει ότι «είναι η πρώτη φορά που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου». 

«Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε ένα υπόδικο παρουσιαστή;» ρώτησε τον πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Πώς το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του νομοσχέδια της κυβέρνησης με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει ντελίβερι; »

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις εταιρείες- βιτρίνα του παρουσιαστή. «Το γνωρίζατε ή όχι; Σας ενημέρωσε ο κ. Βρούτσης; Γιατί το γνώριζε καλά και προς τιμή του προσπάθησε να το σταματήσει. Και μετά όλως παραδόξως αποχώρησε ο Βρούτσης και όχι ο Φουρθιώτης απ' το Μαξίμου».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε επίσης στις εταιρείες του Φουρθιώτη πιστώθηκαν πάνω από 194. 000 ευρώ σε επιστρεπτέες προκαταβολές και ότι εγκρίθηκαν πάνω από 56.0000. Χρήματα που πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 21 και που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για να δικαιολογήσουν τη χορήγηση δανείου στην E TV, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και ρώτησε: «Έχει διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία και από πότε; Και γιατί καθυστερεί;»

Στη συνέχεια στράφηκε και πάλι προς τον Γ. Γεραπετρίτη ρωτώντας τον αν επιτρέπεται να συνομιλεί με αυτό τον κύριο. «Και τι θα πει η προτροπή μην τους κάνετε τη χάρη να δειλιάσετε; Για τους εισαγγελείς; τον Βρούτση που τον καταγγέλλει; για εμάς που μας στοχοποιεί;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά για ένα απ' τα μηνύματα που φέρεται να έστειλε ο υπουργός στον Φουρθιώτη, όπως ο τελευταίος αποκάλυψε σήμερα με φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας προς τον πρωθυπουργό πως όλα αυτά είναι «ρητορικά ερωτήματα. Γιατί προφανώς τα ξέρατε και τα συγκαλύπτετε. Αλλιώς θα είχε αποπεμφθεί ο κ. Γεραπετρίτης. Άρα ο κ. Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το δεξί σας χέρι, έχει στο χέρι εσάς. Το ερώτημα είναι γιατί».

«Φοβάμαι ότι ο βούρκος στον οποίο σήμερα επιπλέετε, πολύ σύντομα θα σας καταπιεί», είπε προς τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Μια ειναι η λύση αξιοπρέπειας για εσάς, να παραιτηθείτε».

«Αποτύχατε με τεράστιο κόστος, τελειώσατε πολιτικά»

Σφοδρή βεβαίως επίθεση εξαπέλυσε για τη διαχείριση της πανδημίας, της κακοκαιρίας αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού,  την ακρίβεια και το επιτελικό μπάχαλο, κατηγορώντας εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ότι απέτυχαν και τον προκάλεσε για άλλη μια φορά να προκηρύξει εκλογές.

Τον εγκάλεσε δε ότι χρωστάει χιλιάδες συγγνώμες, όχι μόνο στις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας αλλά και της τραγωδίας στο Μάτι που έκανε «προεκλογικό σκαλί» και τώρα επικαλείται για να απαντήσει για τις δικές του ευθύνες με το χάος στην Αττική απ' τον χιονιά.

«Τρεις μέρες αποδείξατε πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης στην κοινωνία» είπε. «Αποτύχατε με τεράστιο κόστος για τον λαό: οικονομικό, κοινωνικό, ανθρώπινο» είπε, αλλά «συμπεριφέρεστε σαν να πιστεύετε την προπαγάνδα που κατασκευάζετε και σαν να βρίσκεστε αλλού».

«Οι πολίτες έχουν πάθει πια ανοσία, αφού κανένας σταθμός δεν μπορεί να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «έχετε πάθει εθισμό στο ψέμα και τη διαστρέβλωση της αλήθειας».

«Όταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, λοιδωρίας και σαρκασμού τότε έχει τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Έχετε τελειώσει πολιτικά».  Το χειρότερο είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν, σε ένα οργουελικό 1984 όπου όλα βαίνουν καλά, είπε.

Την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα συνεχίζετε το ίδιο βιολί της επικοινωνίας και με προκλητικό τρόπο ότι δεν είστε υποχρεωμένος να λογοδοτείτε, είπε ακόμα και τον κατηγόρησε ότι: μονάχα χτίζετε το δικό σας καθεστώς με απευθείας αναθέσεις σε golden boys και ανθρώπους της νύχτας. 

«Το Μάτι είναι συλλογικό τραύμα, όχι για μικροπολιτικά παιχνίδια»

«Δεν έχετε καμιά διάθεση να καταλάβετε τα λάθη σας» είπε. «Ήρθατε χθες και αντί να απολογηθείτε στον λαό, γιατί αντί για επιτελικό κράτος φτιάξατε επιτελικό χάος, και αντί να πείτε αποτύχαμε, είχατε το θράσος για άλλη μια φορά να μας κουνήσετε το δάχτυλο και πάλι ως ασπίδα σας το Μάτι» είπε στη συνέχεια και τόνισε ότι «το Μάτι αποτελεί συλλογικό τραύμα» και «δεν είναι για μικροπολιτικά παιχνίδια για να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες».

Και στη συνέχεια διερωτήθηκε δηκτικά: Πού ήταν αλήθεια ο κ. Συνολάκης για να σας πει πώς να εκκενώσετε την Αττική, τη Μεσογείων και την Κατεχάκη μέσα σε 25 λεπτά; Το περιβόητο 112 πού ήταν όταν έμειναν χωρίς ρεύμα και μέσα στην παγωνιά για 30 ώρες; Και πού ήταν το κράτος όλες αυτές τις ώρες; Ακόμα και ο Στρατός, έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να μαζευτούν στην έξοδο 10 της Αττικής Οδού όπου ήταν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Όλα για την επικοινωνία. Ντροπή πια.

«Μας είπατε συγγνώμη, παρότι όλοι εμείς καταλάβαμε ότι είπατε πως φταίνε όλοι οι άλλοι» συνέχισε. «Φταίει το χιόνι που δεν έπεσε βράδυ, οι μετεωρολόγοι, οι περιφερειάρχες, η Μεσογείων και η Κατεχάκη που δεν είναι στην ελληνική επικράτεια. Φταίνε όλοι οι άλλοι. Και κάνετε κρίσιμες συσκέψεις χωρίς πρακτικά. Τελικά ο μόνος που λρατάρει πρακτικά σε αυτή την κυβέρνηση είναι ο κύριος Φουρθιώτης. Κανένας άλλος δεν κρατάει πρακτικά».

«Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες»

«Κύριε Μητσοτάκη δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. Σε κάθε οικογένεια που έχασαν ανθρώπους μέσα στην πανδημία γιατί εσείς αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ, όπως σας έλεγαν ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας. Χρωστάτε μια συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή. Χρωστάτε μια μεγάλη συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που σήμερα φοβάται το αύριο που βλέπει τον μισθό να τελειώνει στα μέσα του μήνα και ξεπαγιάζει. Χρωστάτε μια συγγνώμη σε όλους τους Έλληνες γιατί προσωπικά εσείς παίξατε με τον πατριωτιισμό τους, τους κοροΪδέψατε για τη Μακεδονία. Ντροπή σας και χρωστάτε μια συγγνώμη σε όλους αυτούς που εξαπατήσατε. Τέλος χρωστάτε μια συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων στο Μάτι που το εκμεταλλευτήκατε σαν προεκλογικό σας σκαλί. Κυρίως χρωστάτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσετε διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο» τόνισε.

«Και αφού είστε τόσο βέβαιος και χαμογελάτε γιατί δεν επιλέγετε τη λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας; Τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε εκλογές; Γιατί δεν σπεύδετε να αποδείξετε την εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπό σας;» είπε ρίχνοντας πάλι το γάντι για εκλογές. Προτιμάτε την προσχηματική συγγνώμη απ' την εκλογική κάθαρση, πρόσθεσε.

«Με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε ενώ η χώρα έχει μπροστά μεγάλες δυσκολίες;» διερωτήθηκε και επισήμανε: «Παράγετε πολύ περισσότερα δεινά, διαφθορά και ψέμα απ' όσα μπορεί ο λαός να καταναλώσει».

«Ένας ακραίος και επικίνδυνος πολιτικός ναρκισσισμός χαρακτηρίζει την κάθε σας κίνηση» είπε ακόμα. 
«Πότε θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελεσματικό και επιτελικό κράτος όταν εσείς έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος;» διερωτήθηκε επίσης, αφού τόνισε πως η κυβέρνηση προκρίνει την ιδιωτικοποίηση στην υγεία, στην παιδεία κ.ά.

Δύο χρόνια καταρρέουν τα δημόσια νοσοκομεία και αφήνετε επίτηδες εκτός μάχης τα ιδιωτικά να κάνουν επιλογή ασθενών, είπε.  «Για ποιο κράτος μιλάτε; Το θέλετε και επιτελικό τρομάρα σας». Στη συνέχεια κάνοντας αναφορά στις λίστες Πέτσα, τόνισε πως όλα αυτά έγιναν ενώ κόψατε 800 εκατ. ευρώ απ' τον προϋπολογισμό για την υγεία.

*

www.efsyn.gr

Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2022

Γρ. Τάσιος: Τα ξενοδοχεία χρειάζονται έως 5 χρόνια από την αρχή της πανδημίας για να «ανασάνουν»


 

Την ανάγκη στοχευμένης στήριξης των ξενοδοχείων αναδεικνύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με ανάρτησή του, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις ολόκληρο το 2022.

Την εκτίμησή του ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της πανδημίας ώστε να «ανασάνουν» εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ώστε να «ανασάνει» το Ελληνικό Ξενοδοχείο, άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου», γράφει σε ανάρτησή του στα social media, σχολιάζοντας έρευνα του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 32,6% των ξενοδόχων τοποθετεί την επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2023, ενώ το 27,2% των επιχειρηματιών του κλάδου εκτιμά ότι η ανάκαμψη του τζίρου θα επέλθει από το 2024 και μετά. Μόλις το 2,4% των ξενοδοχείων κατάφερε το 2021 να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, έτους-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ το 14,8% των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022.

«Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα συμβόλαια με τους t.o.'s προς το συμφέρον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και της διατήρησης θέσεων εργασίας είναι επιβεβλημένη, όταν το κόστος λειτουργίας έχει εκτιναχθεί με αυξήσεις που αγγίζουν ήδη ποσοστά έως και 15% - 20% (υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμολόγια στο ρεύμα, πρώτες ύλες, προμήθειες, καύσιμα θέρμανσης - κίνησης κ.λπ.)», επισημαίνει ο Γρ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έρευνα του ΞΕΕ, το 2021 τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, πως υπολείπονται προς επιστροφή από τα vouchers 50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων διαμορφώνεται τελικά σε 640 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022, ενώ μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου commitment για το 2022, γεγονός που αποτυπώνει την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις των κρατήσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναδεικνύει την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για να καταφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. «Το ελληνικό ξενοδοχείο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις ολόκληρο το 2022, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στον κλάδο, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Τρία χρόνια πανδημίας και (πλέον) με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε «μνημονιακά τουριστικά χρόνια», εάν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις μας και δεν ληφθούν εγκαίρως όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα μέτρα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τα οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει», λέει και επισημαίνει ότι εκτός από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που είχαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, οι τζίροι συνολικά στη φιλοξενία παραμένουν σημαντικά μειωμένοι, μετά από ένα αρνητικό 2020 και έπεται συνέχεια…

«Η πλειοψηφία των τουριστικών μας επιχειρήσεων στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όπως έδειξε και το τεράστιο έλλειμα ταμειακών διαθέσιμων εξαιτίας μειωμένων προκαταβολών, οι οποίες παραμένουν παράλληλα εξαιρετικά ασταθείς», σχολιάζει.

Το 2021, όπως αποτυπώθηκε στη μελέτη, ο τζίρος στα ελληνικά ξενοδοχεία διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 35% σε σχέση με το 2019, όταν είχε ανέλθει σε 8,42 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο τζίρος στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας μειώθηκε κατά 57% σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 966 εκατ. ευρώ, ενώ στα εποχικής ξενοδοχεία ο αντίστοιχος αριθμός προσέγγισε το μείον 27% συγκριτικά με το 2019 και ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει: «Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων - εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια».

Εύα Δ. Οικονομάκη

www.euro2day.gr

 

 

Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2022

Κοροϊδεύουν


 

 

Μπορεί οι τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν καθημερινά και η χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως άγεται και φέρεται από τους θεσμούς χωρίς να διεκδικεί κάτι παραπάνω.

Επικοινωνιακά βέβαια, υπουργοί και σύμβουλοι του Κυριάκου διατείνονται ότι βοηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τον σκόπελο του συνεχούς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, αλλά με τη μυστική μέθοδο της μείωσης των επιδοτήσεων.

Κάθε μήνα ενώ οι τιμές ανεβαίνουν δίνουν λιγότερες επιδοτήσεις σε όλο και λιγότερους ενδιαφερόμενους.

Από τα 395 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο η επιχορήγηση θα πέσει στα 250 με 300 εκατ. τον Φεβρουάριο και μάλιστα με νέα ντερεκτίβα σύμφωνα με την οποία αίρεται η οριζόντια προστασία καλύπτοντας μόνο τις παροχές κύριας κατοικίας.

Ταυτόχρονα με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού  αερίου που τραβούν την ανηφόρα με προσδοκώμενη ισορρόπηση τους στο ψηλότερο σημείο το καλοκαίρι, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ακολουθούν κατά πόδας.

Οι μισθοί βρίσκονται καθηλωμένοι στα κατώτερα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών καθώς οι υποτιθέμενες αυξήσεις του 1% ή 6% που υπόσχεται η κυβέρνηση έχουν φαγωθεί πριν καν εξαγγελθούν από την ακρίβεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι «άριστοι» υπουργοί του και οι «σοφοί» σύμβουλοί του το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πως θα παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να καταφέρουν να κατασπαράξουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλα τα υπόλοιπα τα έχουν αφήσει στην τύχη τους. Πανδημία, ΕΣΥ, κοινωνικό κράτος, προστασία από καιρικά φαινόμενα τους είναι απολύτως αδιάφορα.

Μόνο που πλέον η κοινωνία αρχίζει να αντιδρά.

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα και νεότερες ειδήσεις από το documentonwes.gr >> ΕΔΩ

 

 

Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2022

Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2022

Ούτε μια παραίτηση


"Μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών"

Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό Συμβούλιο

Είναι οκτώ λέξεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των πολιτών, ακόμα και των πιο φανατικών οπαδών του.

Πρώτον, διότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν προήλθαν από παρθενογέννεση. Είναι κυβέρνηση ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα μισά από τα τελευταία 30. Οσο κι αν επιθυμεί να εμφανιστεί ως «κάτι άλλο» δεν είναι.

Δεύτερον, λίγες μέρες πριν έλθει η κακοκαιρία, υπουργοί του κοκορεύονταν ότι ήταν «πανέτοιμοι» να την αντιμετωπίσουν. Ο κ. Πατούλης, που έσπασε ρεκόρ εμφανίσεων σε τηλεπαράθυρα, περιφερειάρχης του δικού του κόμματος είναι.

Ο κ. Μητσοτάκης, με όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο, απαξίωσε την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Η ευθύνη αυτή δεν καλύπτεται ούτε από μια ούτε από περισσότερες «συγγνώμες». Καλύπτεται μόνο όταν κάποιος την αναλαμβάνει. Δεν την ανέλαβε κανείς και ο πρωθυπουργός δεν την καταλόγισε.

Όλα τα άλλα είναι απλώς υπεκφυγές.

Γιώργος Καρελιάς 

Νεότερες ειδήσεις==>> news247.gr

 

Απίστευτες εικόνες με χιόνια στη Ρόδο: Το έστρωσε και στην παραλία


Ίσως είναι και ιστορικές φωτογραφίες

Στα λευκά ντύθηκε από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα και η Ρόδος, όπου χιόνσε με ιδιαίτερη ένταση από προχθές το απόγευμα. Η Ρόδος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστό ότι θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία αλλά δεν παύουν οι εικόνες από το χιόνι πλάι πλάι με το νερό της θάλασσας να παραμένουν εντυπωσιακές.

Η χιονόπτωση άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας, από τις ορεινές περιοχές του νησιού αλλά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, σήμερα το χιόνι φτάνει ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους του νησιού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν και σε πιο πεδινές περιοχές, σε αρκετές από τις οποίες είχε να χιονίσει εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, επειδή υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για επισκέψεις στις περιοχές όπου το χιόνι ήταν πυκνόρερο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, από προχθες το βράδυ, με την συνδρομή της αστυνομίας και εθελοντών έκλεισε τους δρόμους προς τις ορεινές περιοχές του Αταβύρου και του Προφήτη Ηλία και απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι και στη Ρόδο η σημερινή μέρα, Τετάρτη 26/1 έχει κηρυχθεί ως αργία.


 


Πηγή: newsbeast.gr



 

 

Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2022

Παρατείνεται και την Τετάρτη η γενική αργία σε Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη - Συνεχής Ενημέρωση


 

Νεότερη ενημέρωση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας από την κακοκαιρία έκανε προ ολίγου ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι παρατείνεται και για αύριο Τετάρτη η αργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε Αττική, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Η Αττική, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη θα τελούν και αύριο σε καθεστώς γενικής αργίας ενώ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων θα υπάρξει αυριανή ενημέρωση και από το Υπουργείο Παιδείας.

Ακόμη, επεσήμανε πως δεν είναι ώρα ακόμη να καταμεριστούν ευθύνες για τα τραγικά προβλήματα που έφερε η «Ελπίδα». Έκανε λόγο για πολύ δύσκολη νύχτα και πρωτόγνωρες καταστάσεις, η συγγνώμη της Πολιτείας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ προσχηματική. Ο υπουργός επέρριψε, πάντως, για άλλη μια φορά ευθύνες στην εταιρεία αναφέροντας πως η σύγκριση της κατάστασης στην Αθηνών Λαμίας και την Αττική Οδό είναι τόσο προφανής που είναι ανεδαφικά όσα ακούγονται από την εταιρεία Αττική Οδό. 

«Πολλές προσπάθειες» από τις αρμόδιες αρχές ενώ 3.500 οδηγοί και 1.800 οχήματα απεγκλωβίστηκαν από την Αττική Οδό.

«Έγινε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ανθρώπων που βρέθηκαν σε τέτοια θέση» και οι απόπειρες συνεχίζονται και σήμερα.

Παράλληλα, οι εγκλωβισμένοι μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία πέριξ της Αττικής Οδού ενώ από εχτές το βράδυ μετακινούνται στη ΛΕΑ και δεν τραυματίστηκε κάποιος άνθρωπος ή και κάτι χειρότερο. «Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα ιατρικά ζητήματα» πρόσθεσε ενώ μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα αποκατασταθούν.


Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται ώρα με την ώρα και ευελπιστούμε ότι το κλείσιμο της μέρας θα μας βρει χωρίς εγκλωβισμούς. 


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ >> ΕΔΩ

 

 

Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2022

Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Αλλαξε γραμμή σε λίγες ώρες η κυβέρνηση και από την τηλεργασία στο Δημόσιο και την «ισχυρή σύσταση» στον ιδιωτικό τομέα κήρυξε Γενική Αργία. Ποιες περιοχές καλύπτει η απόφαση, τι ακριβώς ισχύει για δημόσιο-ιδιωτικό τομέα και τηλεκπαίδευση. 

Λίγη ώρα αφότου το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τηλεργασία για το Δημόσιο και το υπουργείο Εργασίας «ισχυρή σύσταση» για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση κήρυξε γενική αργία για αύριο Τρίτη.

Εν τω μεταξύ όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Αττικής Οδού. Υπάρχει επιχείρηση απεγκλωβισμού από έξι σημεία.

«Το μέλημά μας είναι πως θα βγάλουμε τον κόσμο από την Αττική οδό», λένε στην κυβέρνηση εν μέσω σφοδρής κριτικής για τα όσα συνέβησαν.

Όπως εξήγησε ο Χρ. Στυλιανίδης στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων. Η απόφαση των μέτρων θα περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν). Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Ειδικώς τα καταστήματα τροφίμων δύνανται να λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.

 

www.euro2day.gr

 

Ο Γ. Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει τις επικοινωνίες με Φουρθιώτη - «Απάντησα σε οχλήσεις του για απειλές που επικαλείτο»


 

 

Επιβεβαιώνει μέσω δήλωσής του τον Μένιο Φουρθιώτη ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι του τηλεφώνησε, κάνοντας λόγο για «απάντηση στις οχλήσεις τους όταν ο ίδιος επικαλείτο απειλές κατά της ζωής του».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μένιος Φουρθιώτης ανέβασε στο twitter κάποιες τηλεφωνικές κλήσεις που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης, και τον Νίκο Ρωμανό, διευθυντή του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «διαφημίζοντας» τη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία, απαντώντας μετά από καιρό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, που είχε ρωτήσει στη Βουλή τον Γ. Γεραπετρίτη για τις σχέσεις του με τον Μ. Φουρθιώτη.


Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε τις επικοινωνίες με τον Μένιο Φουρθιώτη, αφού παραδέχθηκε ότι του τηλεφώνησε, ισχυρίστηκε ωστόσο πως «απάντησε στις οχλήσεις του όταν ο ίδιος επικαλείτο απειλές κατά της ζωής του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται για μία ακόμη φορά σε ασκήσεις ανθρωποφαγίας. Προς ενημέρωση του λοιπόν. Ουδέποτε έχω δει ούτε γνωρίζω εξ όψεως τον κύριο Φουρθιώτη. Απάντησα σε οχλήσεις του όταν ο ίδιος επικαλείτο απειλές κατά της ζωής του. Αν από αυτό συνάγει οποιαδήποτε ευθύνη, έχει απλά παραιτηθεί από τη λογική. Επιπλέον, όταν ο κύριος Φουρθιώτης ξεκίνησε ψευδείς και προσβλητικές δηλώσεις, κατέθεσα σε βάρος του μήνυση, η οποία εκκρεμεί στην ποινική δικαιοσύνη. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται και επενδύει στον κύριο αυτόν, μπορεί να παραστεί ένας εκπρόσωπός του στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασχοληθεί με τα κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα, εξακολουθεί να παράγει ανέξοδη τοξικότητα. Ευτυχώς, η κοινωνία έχει από μακρού χρόνου αντιληφθεί και προσπεράσει τις μεθόδους αυτές».


Ωστόσο, ο Μένιος Φουρθιώτης επανήλθε με νέες αναρτήσεις στις οποίες αποκαλύπτει «ευχαριστήρια από καρδιάς» μηνύματα από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την «προβολή και την εκτίμηση»


 

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί ανόητων δικαιολογιών, ο κ. Μητσοτάκης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις

Σχολιάζοντας την απάντηση του Γ. Γεραπετρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ανόητες δικαιολογίες» και ζητάςι εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Να πει και να αποκαλύψει την αλήθεια για τη σχέση του Μαξίμου με τον υπόδικο παρουσιαστή». 

«Ο άνθρωπος που εισέβαλε σε γραφείο υπουργού με μπράβους και "υψηλή" προστασία, που φυλάσσονταν από 14 αστυνομικούς με απόφαση της κυβέρνησης, που έστησε "πάρτι" με δημόσιο χρήμα μέσω του προγράμματος ΣΥΝεργασία, συνεχίζει να διασύρει τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: 

«Αντί ανόητων δικαιολογιών σαν αυτές του κ. Γεραπετρίτη ότι δήθεν επικοινωνούσε μαζί του γιατί απειλούνταν η ζωή του, λες και το Μαξίμου είναι η Άμεση Δράση, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει εδώ και τώρα να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Να πει και να αποκαλύψει ο ίδιος την αλήθεια για τη σχέση του Μαξίμου με τον υπόδικο παρουσιαστή. Δεν αξίζει στη χώρα και τους πολίτες της ο διασυρμός και η σήψη που αποκαλύπτεται».

 

Νεότερες ειδήσεις===>>ΕΔΩ 

 

Ο ατζέντης...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr

Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2022

Ρόδος: Κλειστά τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας Ελπίδα


 

Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη θα παραμείνουν κλειστές λόγω κακοκαιρίας οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων Δευτέρα και Τρίτη.

Α Π Ο Φ Α Σ Η   ΑΡ.302

Θ Ε Μ Α: Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο   Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ

Έχοντας υπόψη:

01. Τις δ/ξεις του άρθρου 58 του ν. 3852/10 (ΦΕΚ 87/τ.Α/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»

02. Τις δ/ξεις του Ν. 3861/10 (ΦΕΚ 112/13.7.2010 τ. Α΄) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων και κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια»

03. Τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω παγετού και επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και την παραμονή στους σχολικούς χώρους στην επικράτεια του Δήμου Ρόδου.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Αναστέλλουμε τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της επικράτειας του Δήμου Ρόδου κατά τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και κατά την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Η αναστολή αφορά και στις μονάδες Προσχολικής Αγωγής και όλα τα Ειδικά Σχολεία.

Η παρούσα κοινοποιείται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Ρόδου, αναρτάται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στην Ιστοσελίδα του Δήμου και αποστέλλεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και ευρεία δημοσιότητα.

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου,

Αντώνης Β. Καμπουράκης

 

Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Κορονοϊός: «Στο κόκκινο» τα νοσοκομεία και διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ – Ανησυχία για βαριά περιστατικά «Όμικρον»


 

Παρά το γεγονός πως κυβερνητικά χείλη διατυμπάνιζαν το προηγούμενο διάστημα πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, η πραγματικότητα για μία ακόμα φορά είναι σκληρή με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε «ασφυξία» και το υγειονομικό προσωπικό κυριολεκτικά στο όριό του. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως σε ένα με το πολύ ενάμιση μήνα θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν το υπεραισιόδοξο αυτό σενάριο. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε πιθανότατα χαλάρωσης των μέτρων αναβάλλεται, προς ώρας.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι 81 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή νικημένοι από κορονοϊό ενώ η πίεση στα νοσοκομεία έχει φτάσει ξανά στο «κόκκινο» καθώς 688 άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή, την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν βαριά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, παρουσίασε με στοιχεία ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.

Με ανάρτησή του στο Facebook αποκάλυψε ότι την Πέμπτη 20/1 και μέχρι τις 12:15 το μεσημέρι 122 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, δίνουν τη μάχη εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, αναφέρει ότι τα στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμονής για ΜΕΘ υπουργείου Υγείας – ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ.

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η χώρα έχει ξεπεράσει τους 22.000 νεκρούς από κορονοϊό, προχωρά όπως φαίνεται στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών της για κατάργηση ή και υποβάθμιση νοσοκομείων με ταυτόχρονη είσοδο των ιδιωτών, αποδεικνύοντας πως η απαξίωση του ΕΣΥ ήταν κυβερνητικό σχέδιο.

Κρούσματα «Όμικρον» σε ΜΕΘ

Μάλιστα, η μετάλλαξη «Όμικρον» δυστυχώς δείχνει τα δόντια της, όπως είχαν προαναγγείλει οι ειδικοί, καθώς τουλάχιστον 4 ασθενείς διασωληνώθηκαν την Πέμπτη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν». Συνεπώς, όλα συντείνουν στο ότι η χαλάρωση των μέτρων απομακρύνεται τουλάχιστον προς ώρας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι ειδικοί αναμένεται να επανεξετάσουν την επιδημιολογική εικόνα αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία, για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

 

Νεότερες ειδήσεις ΕΔΩ 

 

 

Πέμπτη, Ιανουαρίου 20, 2022

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε δύο κύματα με χιόνια ακόμα και στα νησιά (Video)


 

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίδα» που βρίσκεται προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).

 

*

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

 

Νεότερες ειδήσεις ==>> documentonews.gr

 

 

Πότε θα γυρίσει ο παγκόσμιος τουρισμός στα επίπεδα του 2019 - Εκτιμήσεις ΠΟΤ


 

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2022 κατά 30%-78% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

 

Το 2024 τοποθετείται η πλήρης ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού στα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ-UNWTO), με την πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου (61%) να εκφράζει την αισιοδοξία της για καλύτερες επιδόσεις το 2022. 

Συγκεκριμένα, το 58% αναμένει ανάκαμψη το 2022, κυρίως κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, ενώ το 42% θεωρεί πιο πιθανή τη βελτίωση των τουριστικών μεγεθών το 2023. Ωστόσο, το 64% αναμένει πλέον ότι οι διεθνείς αφίξεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή και αργότερα.

Με βάση την ανάλυση του ΠΟΤ, αναμένεται μικρή πτώση το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2022. Ωστόσο, τα εμβολιαστικά προγράμματα σε συνδυασμό με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και τον καλύτερο συντονισμό γύρω από τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Τα σενάρια του ΠΟΤ δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2022 κατά 30%-78% σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο, και πάλι ο αριθμός των ταξιδιωτών θα παραμείνει στο μείον 50%-63% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οπως αναφέρει ο ΠΟΤ, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη και να επηρεάσουν την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη μέχρι τις αρχές του 2022, καθώς ορισμένες χώρες επαναφέρουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για ορισμένες αγορές. Ταυτόχρονα, η πορεία των εμβολιασμών δεν είναι ομοιόμορφη και πολλοί προορισμοί εξακολουθούν να έχουν τα σύνορά τους εντελώς κλειστά, κυρίως στην Ασία και στον Ειρηνικό.

Πάντως, ο εσωτερικός τουρισμός είναι εκείνος που οδηγεί την ανάκαμψη του κλάδου σε αρκετές χώρες και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγχώριος τουρισμός και οι κοντινές αποδράσεις καθώς και οι υπαίθριες δραστηριότητες και ο αγροτουρισμός θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων ταξιδιωτικών τάσεων που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πορεία του τουρισμού το 2022.

Οι επιδόσεις του 2021

Οι επιδόσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας βελτιώθηκαν ελάχιστα το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2020, με τις διεθνείς αφίξεις να παρουσιάζουν άνοδο 4% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 (415 εκατ. έναντι 400 εκατ. το 2020) και να διαμορφώνονται στο -72% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΠΟΤ. 

Ο ρυθμός ανάκαμψης παρέμεινε αργός ανά τον κόσμο, λόγω των διαφορετικών περιοριστικών μέτρων που υιοθέτησαν τα κράτη, της ανισότητας μεταξύ των χωρών ως προς την εμβολιαστική κάλυψη και τον βαθμό εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Η Ευρώπη και η Αμερική κατέγραψαν τα ισχυρότερα αποτελέσματα το 2021 σε σύγκριση με το 2020 (+19% και +17% αντίστοιχα), αλλά εξακολούθησαν να είναι και οι δύο στο μείον 63% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η οικονομική συνεισφορά του τουρισμού για το 2021 εκτιμάται σε 1,9 τρισ. δολάρια, πάνω από το 1,6 τρισ. δολάρια του 2020, αλλά πολύ χαμηλότερη από τα προ πανδημίας 3,5 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά άφιξη εκτιμάται ότι έφτασε τα 1.500 δολάρια το 2021, έναντι 1.300 δολαρίων το 2020, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και στη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής των ταξιδιωτών στους προορισμούς της επιλογής τους.

Εύα Δ. Οικονομάκη

euro2day.gr 

 

Τετάρτη, Ιανουαρίου 19, 2022

Μια ιστορία... - Η 24χρονη έσπασε τη σιωπή της (Video)


 

Η 24χρονη Γεωργία Μπίκα έσπασε τη σιωπή της: Τι λέει για το πάρτι, τη σουίτα και τους βιαστές


 

Έσπασε τη σιωπή της, νίκησε το φόβο της και για πρώτη φορά, η 24χρονη που κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού την Πρωτοχρονιά σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για το γεγονός και τα πρόσωπα. 

Η 24χρονη Γεωργία Μπίκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο zougla.gr και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ενώπιον κάμερας αναφέρθηκε, αρχικά, στα δύσκολα χρόνια της ζωής της και στη συνέχεια στο τι συνέβη, πώς βρέθηκε λιπόθυμη και ποιοι την πλησίασαν λίγο πριν χάσει εντελώς τις αισθήσεις της στη σουίτα. 

«Όταν πήγα στο πάρτι με μια φίλη μου είδα κόσμο που δεν μου άρεσε. Λίγο κυριλέ. Το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να καθίσουμε μόνες σε μια γωνία, μέχρι τη στιγμή που με κέρασαν ένα ποτό. Είχα πιει σαμπάνια και εκείνο που με κέρασαν δεν ήξερα τι είναι. Η φίλη μου ζήτησε να φύγουμε και εγώ σκέφτηκα 'πρωτοχρονιάτικα να πάω που;'. 'Εσύ θα γυρίσεις στο σπίτι με την οικογένειά σου', της είπα. 'Εγώ δεν έχω κανέναν. Μόνο οι τοίχοι με περιμένουν'. Από την αστυνομία έμαθα ποιοι ήταν οι τρεις που με άρπαξαν στο ασανσέρ όταν προσπάθησα να πάω στο δωμάτιο μου. Οι δύο ήταν οι αδερφοί Λεβέντη», λέει μεταξύ άλλων η 24χρονη. Σύμφωνα με τον Μάκη Τριανταφυλόπουλο υπήρχε και ένα τρίτο άτομο, ο γιος ενός εφοπλιστή από τον Πειραιά (Περογιαννάκης). 

Η νεαρή κοπέλα είπε ότι στο πάρτι στη σουίτα του ξενοδοχείου την προσκάλεσε ο Μάνος Παπαδόπουλος, τον οποίο γνωρίζει «δύο-τρία χρόνια», αρχικά ως πελάτισσα σε καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης που σύχναζε και στη συνεχεία, ως φίλη. «Με τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν είχαμε βγει ποτέ, αλλά τον εμπιστευόμουν λόγω της καφετέριας, μας πρόσεχε, μας συμπεριφερόταν σωστά και θεώρησα ότι μπορούσαμε να είμαστε και φίλοι», είπε.

Στο πάρτι έφτασε μαζί με μια 17χρονη φίλη της. Στη σουίτα υπήρχαν 15 με 17 άτομα. Οι κοπέλες ήταν περισσότερες. Η ίδια δεν γνώριζε κάποιον. Ήπιε δύο ποτήρια σαμπάνια και στη συνέχεια της πρόσφεραν ένα ποτό vodka με redbull. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. Προσπάθησε να φύγει όμως λόγω της κατάστασής της δεν μπορούσε να βρει το αυτοκίνητό της. Γύρισε στο ξενοδοχείο και νοίκιασε ένα δωμάτιο για να ξεκουραστεί. Πηγαίνοντας στο δωμάτιο είδε τρία άτομα τα οποία της είπαν να πάει στο δωμάτιό τους. Θυμάται ότι ήταν στο δωμάτιο με δύο άτομα και ότι το ένα από αυτά ήταν από πάνω της και ξεκούμπωνε το παντελόνι του.

Όπως ανέφερε ξύπνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί γυμνή σε ένα ξένο δωμάτιο. Κάλεσε τον εργοδότη της για να την βοηθήσει και στη συνέχεια βρέθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου για να καταγγείλει όσα συνέβησαν. Έμεινε εκεί μέχρι αργά το βράδυ. Όπως καταγγέλλει, ο δικηγόρος της αντίθετης πλευράς της επιτέθηκε για να την κάνει να σταματήσει. Αργά το βράδυ έδωσε δείγμα ούρων προς εξέταση ενώ χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες για να εξεταστεί από ιατροδικαστή. «Την ενημέρωσαν ότι θα πάρουν αίμα για την τοξικολογική εξέταση που τελικά δεν πήραν. Ο ιατροδικαστής την είδε μετά από τρεις ημέρες… Την εισαγγελέα και την ανακρίτρια τις είδε από την Πρωτοχρονιά, την ημέρα του συμβάντος, στις 14 του μήνα», αναφέρει ο Μάκης Τριανταφυλόπουλος. 

Η 24χρονη εξηγεί ότι πήρε την απόφαση να μιλήσει δημόσια για να λειτουργήσει αφυπνιστικά στις γυναίκες που έχουν βρεθεί στη θέση του θύματος. «Αν μπορώ να αποτρέψω μια τέτοια κατάσταση, θέλω να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες να μιλήσουν, να είμαστε πιο προσεκτικές» είπε χαρακτηριστικά. Και λίγο αργότερα επανέλαβε: «Να βγει κάθε κοπέλα και να μιλήσει για αυτά που έχει πάθει. Ό,τι της έχουνε κάνει να το πει. Να μιλήσει. Να μην κρύβεται και να μην φοβάται. Για μένα αυτή θα είναι η δικαίωση».

 

*

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Νεότερες ειδήσεις==>> tvxs.gr

Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2022

Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες


 

 

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται στα 40-45.000 ημερησίως. Ζητά δωρεάν self test για όλους. Πότε αναμένεται επιπέδωση της πανδημίας. 

 

Πλασματικό χαρακτήρισε τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». 

Όπως είπε «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ. 

Και πρόσθεσε ότι παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε. 

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα . «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε. Ειδικά δε για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000. 

Μάλιστα πρότεινε τη διάθεση σελφ τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό. «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές». 

Πάντως, ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει η «επιπέδωση» της πανδημίας και  στο τέλος του μήνα θα αρχίσει και η κάμψη των σκληρών δεικτών, των διασωληνωμένων και των θανάτων. 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, καθώς στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όπως και το 95% των παιδιατρικών εισαγωγών.

 

==>>euro2day.gr 

 

Επικοινωνιακά σόου ενώ η ακρίβεια ζεματάει




Μέχρι τον Δεκέμβριο ακόμη η κυβέρνηση βρισκόταν σε άρνηση της πραγματικότητας. Να όμως που οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθωρισμός του μηνός Δεκεμβρίου έφτασε στο 5,1% άλλαξαν τα δεδομένα.

Καταρχάς, επειδή ο πληθωρισμός ξεπερνά το 5% μόλις για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 24 χρόνια – η προηγούμενη ήταν το 2010, όταν ο κατώτατος μισθός ήταν στα 751 ευρώ και ο μέσος μισθός πολύ υψηλότερος του σημερινού…

Δεύτερον, επειδή η παρούσα μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού συνοδεύεται από πολύ πιο εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών αγαθών που ωθούν προς τα πάνω όλες τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει περάσει τις εκπτώσεις

Ειδικά η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου –που πληρώνουν ακόμη εξ ολοκλήρου νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει περάσει ακόμη, τρεις μήνες μετά τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες, τις εκπτώσεις στους καταναλωτές– άγγιξε το δυσθεώρητο 136%. Η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα –μετά τις κρατικές επιδοτήσεις– έφτασε το 45%. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι από τον Ιανουάριο οι κρατικές επιδοτήσεις μειώνονται για τα νοικοκυριά, η αύξηση του ρεύματος θα ξεπεράσει το 50%. Προσθέτοντας σε αυτά τις αυξήσεις κατά 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 21,7% στα καύσιμα και λιπαντικά, έχουμε ένα τρομακτικό κοκτέιλ αυξήσεων στην ενέργεια για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια.

Τρίτον, επειδή και σε πολλά τρόφιμα που γεμίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» οι ανατιμήσεις είναι διψήφιες, με τα αμνοερίφια να έχουν «τσιμπήσει» 19,7%, το ελαιόλαδο 17%, οι πατάτες 14,2% και από πίσω να ακολουθούν άλλες κατηγορίες τροφίμων, ζυμαρικά, ψάρια, πουλερικά, τυριά, φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όλα με αυξήσεις 5-7,5%.

Τέταρτον, επειδή σε ό,τι αφορά πολλά τρόφιμα και είδη καθημερινής κατανάλωσης τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αφού τον Ιανουάριο αναμένεται να περάσουν στα ράφια των σουπερμάρκετ μαζικές ανατιμήσεις της τάξης του 5-20% σε χιλιάδες βασικά προϊόντα, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, είδαμε τις τελευταίες δέκα μέρες την κυβέρνηση όχι απλώς να ξυπνά αλλά και να αγχώνεται! Το μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοινώθηκε είναι η επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων που όμως έχει διάρκεια μόνο ένα μήνα και είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας αν δεν πάρει μόνιμο χαρακτήρα – όπως διαμήνυσαν τα στελέχη των σουπερμάρκετ στον Αδωνη Γεωργιάδη κατά τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το «θέατρο» με τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη

Από την άλλη μεριά πάλι, περίσσεψαν η θεατρικότητα και στις δηλώσεις Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που διέψευσε δύο μέρες μετά ο Χρήστος Σταϊκούρας και στην εμφάνιση Μητσοτάκη στον Χατζηνικολάου με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022 από την 1η Μαΐου αντί της 1ης Ιουλίου.

Κατανοητή η κίνηση: για να καλύψει την κυβερνητική κακοφωνία –όπου ο ένας υπουργός διαψεύδει τον άλλο– που αποτυπώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, το Μαξίμου έστησε το δικό του επικοινωνιακό σόου. Για τον λόγο αυτό, αν και η δήλωση Μητσοτάκη περί αύξησης του κατώτατου γινόταν στη νυχτερινή εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω», το πλάνο είχε κοπεί από νωρίς και έπαιζε σε όλα τα δελτία ειδήσεων ως πρώτη είδηση, μπροστά από την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι όμως θέμα αν αυτά τα επικοινωνιακά «ψήνουν» τον κόσμο που βλέπει τη διαφορά από τους λογαριασμούς της ενέργειας και του σουπερμάρκετ στο πορτοφόλι του…

 

Μαριάννα Τόλια 

Νεότερες ειδήσεις==΄>>documentonews.gr

 

 

 

Ρόδο και Κρήτη προτιμούν οι Γερμανοί για το καλοκαίρι 2022


 

Η Κρήτη και η Ρόδος περιλαμβάνονται στις κορυφαίες επιλογές των Γερμανών για τις διακοπές του ερχόμενου καλοκαιρού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα κρατήσεων HolidayCheck. Επιπλέον, ένας στους τρεις έχει ήδη αποφασίσει πού και πότε θα κάνει διακοπές και έχει προχωρήσει και στις σχετικές κρατήσεις.

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του περιοδικού Focus, «η επιθυμία των Γερμανών για ταξίδια είναι αδιάκοπη, καθώς οι περιορισμοί που έφερνε και φέρνει μαζί της από την άνοιξη του 2020 η πανδημία του κορονοϊού έχουν αυξήσει τη διάθεση για μακρινά ταξίδια». Όπως αναδεικνύεται μάλιστα σε έρευνα της εταιρίας PriceWaterhouseCoopers, το 34% των ερωτηθέντων έχει ήδη κάνει κράτηση ή σχεδιάζει ταξίδι για διακοπές εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς του φετινού καλοκαιρού, η ιστοσελίδα HolidayCheck παρουσίασε τους επτά δημοφιλέστερους για τη φετινή χρονιά: Τουρκία, Ουργκάντα και Σαφάγα στην Αίγυπτο, Μαγιόρκα, Κρήτη, Φουερτεβεντούρα, Κανάρια και Ρόδος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / naftemporiki.gr

 

 

Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2022

Τι γύρευε;... - Θυμίζουν κάτι;


 

Θυμίζουν κάτι;


Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα δεν είναι στα καλύτερά της, με ό,τι, άκρως αρνητικό, σημαίνει αυτό για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Τη διαπίστωση αυτή δεν την κάνει ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά η μάλλον όχι φιλο-Συριζαία Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας διεθνείς οργανώσεις, από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και το Media Freedom Rapid Response ως το ινστιτούτο V-Dem καθώς καθώς και σχετικά ρεπορτάζ ξένων μέσων, όπως του Γκάρντιαν, της Ντόιτσε Βέλλε, του France 24.

“Η Έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το Κράτος – Δικαίου επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα”, σημείωνε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι τυχαία - είναι απόρροια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη – πότε με την οικονομική στήριξη φιλικών ΜΜΕ πότε με τη στοχοποίηση εκείνων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία.

“Η ελευθερία και η πολυφωνία των Μέσων Ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη λογοδοσία των κυβερνήσεων και την παρακολούθηση των δημοκρατικών διαδικασιών”, σημείωνε στην ίδια απάντησή της, στις 21 Δεκεμβρίου, η Β. Γιούροβα, όπου τονιζόταν ότι η χώρα μας παραμένει στο μικροσκόπιο της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Οι “επιδόσεις” της ελληνικής κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν είναι μοναδικές ούτε πρωτότυπες. Το φαινόμενο της κυβερνητικής αλλεργίας στην ερευνητική δημοσιογραφία είναι διεθνές. Πολλές κυβερνήσεις στον πλανήτη βάζουν στο στόχαστρό τους την ερευνητική δημοσιογραφία που φέρνει στο φως ό,τι θέλουν να κουκουλώσουν. “Δεν προσπαθούν πλέον να σκοτώσουν δημοσιογράφους. Προσπαθούν να σκοτώσουν τη δημοσιογραφία”, θύμιζαν τα χαρακτηριστικά λόγια του παλαίμαχου Πακιστανού δημοσιογράφου Ζαφάρ Αμπάς, οι διοργανωτές της 12ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, που διεξήχθη στις αρχές Νοεμβρίου διαδικτυακά. Στο επίκεντρο, όπως παρατήρησαν, το γεγονός ότι απέναντι στην ερευνητική δημοσιογραφία ορθώνονται “αυταρχικοί πολιτικοί, ολιγάρχες και κλεπτοκράτες”.

Μια “τάση” που δεν αφορά απλά μια επαγγελματική ομάδα αλλά την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου. Ό,τι ακριβώς απεχθάνονται εξουσίες με τα χαρακτηριστικά της νεοδεξιάς κυβέρνησης στη χώρα μας. Που με πολλαπλούς τρόπους εκπέμπει το μήνυμα ότι “εκτιμά” μια δημοσιογραφία βολική για τους ισχυρούς, που δεν αναζητά άβολες ειδήσεις αλλά “στρογγυλεμένα” νέα. Που κάνει τις “σωστές” άχρωμες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις. Που κοιτάζει “αλλού” όταν η κοινωνία δοκιμάζεται. Που σφυρίζει αδιάφορα όταν οι πολίτες ασφυκτιούν. Ενώ την ίδια στιγμή η εξουσία στοχοποιεί ακριβώς εκείνους τους δημοσιογράφους που τιμούν το επάγγελμά τους, τολμώντας να θίξουν ταμπού, να αποκαλύψουν, να λειτουργήσουν ως δημοσιογράφοι... Άραγε όλα αυτά θυμίζουν κάτι; Κάποιους;

ΥΓ: Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανατική οπαδός της επικοινωνίας σε βάρος της ενημέρωσης. Των δημοσίων σχέσεων και όχι των απαντήσεων σε πραγματικά δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Ρένα Δούρου

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Πηγή: tvxs.gr 

 

 

 

Οι Πολωνοί τουρίστες στήριξαν όσο λίγοι την Ελλάδα το 2021


 

Στις πρώτες θέσεις εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας ανήλθε η αγορά της Πολωνίας τη σεζόν που μας πέρασε.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Πολωνούς τουρίστες δέχθηκε η χώρα μας τη δύσκολη χρονιά που μόλις πέρασε. Ο εισερχόμενος τουρισμός από τη χώρα που καταγράφει από το 2017 μεγάλη αύξηση προς πολλούς ελληνικούς προορισμούς, στήριξε και φέτος τη χώρα μας, αφού οι αφίξεις Πολωνών τουριστών ανήλθαν άνω του 75% σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα τον Ιούνιο του 2021, σε πολλούς κύριους προορισμούς της Ελλάδας, οι Πολωνοί ήταν δεύτερη ή ακόμα και πρώτη δύναμη, μετά από τους Γερμανούς. Υπολογίζεται ότι κατά την περσινή σεζόν επισκέφτηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 550.000 Πολωνοί τουρίστες, έναντι 850.000 το 2019. 

Η Πολωνία, που διαθέτει αρκετά σημαντικά αστικά κέντρα, διαθέτει και αεροδρόμια, κάνοντας την πρόσβαση σε αυτά πολύ ευκολότερη για τους κατοίκους της. Απευθείας πτήσεις εκτελούνται από πολλές Πολωνικές πόλεις προς τα μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, οι οποίες για τη σεζόν του 2021 αυξήθηκαν.

Η Κρήτη είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Πολωνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των 2 κύριων αεροδρομίων Ηρακλείου και Χανίων, το νησί επισκέφτηκαν τον 2021 περίπου 200.000 τουρίστες, μόλις κατά 17% λιγότεροι από το 2019. Μάλιστα τον Ιούνιο στα Χανιά ήταν η πρώτη χώρα σε εισερχόμενο τουρισμό. Και στο Ηράκλειο έλαβαν τελικά την 5η θέση, ελάχιστα κάτω από τους Άγγλους και τους Ολλανδούς.

Στη Ρόδο οι Πολωνοί τουρίστες κατέγραψαν ακόμα και μικρή αύξηση σε σχέση με το 2019 και ήταν η δεύτερη αγορά μετά τους Γερμανούς το καλοκαίρι που μας πέρασε, με 122.000 αφίξεις. Την Κω επισκέφτηκαν 61.000 Πολωνοί το 2021, αντί 85.000 περίπου το 2019. Και στην Κέρκυρα η μείωση σε σχέση με το 2019 ήταν κάτω του 15%, με πάνω από 86.000 να επισκέπτονται το νησί, καταλαμβάνοντας τη 2η ή την 3η θέση ανάλογα με το μήνα. Ζάκυνθος και Θεσσαλονίκη είναι ακόμη προορισμοί που αγαπούν οι Πολωνοί και επισκέπτονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησε το NEWS 24/7, οι Πολωνοί γνωρίζουν και εκτιμούν ιδιαίτερα τη σχέση τιμής – ποιότητας στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και προτιμούν στις διακοπές τους, 4αστερα και 5αστερα all-inclusive ξενοδοχεία. Σχετικά με τη σεζόν του 2022, εκτιμάται ότι οι Πολωνοί τουρίστες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα μας, όμως ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, καθώς μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, θα ανοίξουν από νωρίς οι αγαπημένοι τους προορισμοί, που είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Το προφίλ του Πολωνού Τουρίστα

Η χώρα της Πολωνίας, με 38 εκατομμύρια πληθυσμό δεν υπέστη την οικονομική κρίση που πέρασαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας σταθερή πρόοδο στους δείκτες της. Οι πολίτες της ταξιδεύουν αυξητικά τα τελευταία 5 χρόνια, με το 50% από αυτούς να πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INΣΕΤΕ και αφορούν την περίοδο 2017-2019 τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) στη χώρα μας σημειώθηκε από την Πολωνία (+49%). Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία την ίδια περίοδο κατέγραψε αύξηση κατά +14,1% (από 747 χιλ. το 2017 σε 852 χιλ. το 2019). Το μερίδιο αγοράς της πολωνικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019 ανήλθε σε 2,7%, όσο ήταν και το 2017. Η ΜΚΔ της πολωνικής αγοράς το 2019 ανήλθε στα € 488,8, χαμηλότερη κατά 13,3% από την ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 564,0). Αναφορικά με την Μέση Διάρκεια Παραμονής, οι τουρίστες από την Πολωνία πραγματοποίησαν το 2019 κατά μέσο όρο 6,6 διανυκτερεύσεις (11,5% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας, 7,4 διανυκτερεύσεις).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού 2018, η Ελλάδα αποτελεί τον 7 ο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Πολωνία ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ 2019, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα των τουριστών από την Πολωνία ήταν το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

 

Βίκη Βεμιεδάκη

Νεότερες ειδήσεις===>>news247.gr

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More