Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2024

Οι πρωτοφανείς προσβολές Μητσοτάκη προς τους φοιτητές και οι αντιδράσεις


 

Ξεπέρασε ακόμη και τα δικά του όρια ο πρωθυπουργός παρομοιάζοντας τη νεολαία που αγωνίζεται με ληστές. Οι πρώτες οργισμένες δηλώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά. 


Ξεκάθαρα στον δρόμο της καταστολής, αλλά και της συκοφάντησης κινείται ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την στόχευση του Μαξίμου να συγκρουστεί κατά μέτωπον με το φοιτητικό κίνημα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ημέρες «γαλάζιων» κραυγών και απειλών ακόμη και προς τις πρυτανικές αρχές, χθες στον ΣΚΑΪ για τις κινητοποιήσεις κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Αφού έκανε επίκληση στη νομιμότητα λέγοντας ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες ως πράξεις, ξεπέρασε τον εαυτό του προχωρώντας σε μια ντροπιαστική συσχέτιση και δηλώνοντας «είναι σα να βρισκόμαστε εδώ στο στούντιο δέκα άτομα και να αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο». 

Οι συκοφαντίες και ο αυταρχισμός θα πέσουν στο κενό

Μετά από τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού ήρθαν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ώρα που το φοιτητικό κίνημα ετοιμάζεται να δώσει τις δικές του απαντήσεις στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. 

Η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζει «σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας, των απευθείας αναθέσεων και των υποκλοπών τόλμησε να παρομοιάσει τους αγωνιζόμενους φοιτητές με «ληστές μπακάλικων». Οι συκοφαντίες και ο αυταρχισμός της ΝΔ θα πέσουν στο κενό. 

Ψέμα, συκοφαντία, αυταρχισμός

Οργισμένη ήταν η αντίδραση και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τον Περισσό να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων όταν παρομοίασε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με "ληστεία", αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό, για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας».

Ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος

Αντίδραση υπήρξε και από τη Νέα Αριστερά, με πηγές του κόμματος να καταλογίζει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως  εγκληματίες.

Η Νέα Αριστερά σημειώνει «ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών δεν είναι ούτε παράνομος, ούτε νόμιμος. Είναι δίκαιος. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους» και συμπληρώνει «πριν από δύο ημέρες η Νέα Αριστερά σχολίαζε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ως “εγκληματίες”. Τότε ήταν σχήμα λόγου.

Σήμερα είναι μάλλον κυριολεκτικό όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Πυρήνας της κυβερνητικής σκέψης είναι «αλλεργία στους δημοκρατικούς θεσμούς, μίσος για τις συλλογικές διεκδικήσεις, απέχθεια για το δημόσιο πανεπιστήμιο» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

«Ντροπή κύριε Μητσοτάκη», λέει το ΜέΡΑ25

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του ΜέΡΑ25, για την «αισχρή» -όπως τη χαρακτήρισε- αποστροφή του κ. Μητσοτάκη εναντίον των φοιτητών.

«Την ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί την αποθέωση της μίζας με τα αχρείαστα εξοπλιστικά προγράμματα, την ώρα που οι πολίτες καθημερινά βλέπουν τα καρτέλ των σούπερ μάρκετ και των μεσαζόντων να κλέβουν ανεξέλεγκτα τον κόπο τους μέσω των ανατιμήσεων, την ώρα που η «Μητσοτάκης Α.Ε.» χαρίζει στους φίλους της από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέχρι τα εκδοτήρια της Ακρόπολης...

πάει πολύ ο πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει «κλέφτες» τους φοιτητές που αγωνίζονται για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ντροπή κύριε Μητσοτάκη», τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση. 

Πηγή: www.efsyn.gr

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024

Κάσος: Παρέμβαση του Δημάρχου για την επίλυση των προβλημάτων ζητούν οι επιχειρηματίες


Την παρέμβαση της νέας Δημοτικής Αρχής ώστε να λυθούν προβλήματα, που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες αλλά και τους κατοίκους της Κάσου, ζήτησε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Κάσου.


Ενόψει και της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο Σύλλογος ζητεί την παρέμβαση του Δήμου για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και για την εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στο νησί. 

Αναλυτικά η επιστολή, που υπογράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Τσακίρη (Χημικός Μηχανικός- Ξενοδόχος), έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ξεκινώντας τη νέα σας θητεία θέλουμε να σας ευχηθούμε ολόθερμα Καλή δύναμη και Καλή επιτυχία στο σημαντικότατο έργο σας !

Οι επιχειρηματίες του νησιού μας βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιούν για την ερχόμενη τουριστική σεζόν με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Για το σκοπό αυτό θέλουμε να επιστήσουμε τη προσοχή σας στα σοβαρά θέματα που μας βασανίζουν και ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση σας ώστε να επιλυθούν εγκαίρως.

1. Δεδομένου ότι διαμορφώθηκαν τα νέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια όπου διακόπτεται το ταχύπλοο πλοίο που μας συνέδεε με τη Σητεία 3 φορές/εβδομάδα και επιπλέον το BLUE STAR CHIOS θα συνδέεται με τη Σητεία 1 φορά /εβδομάδα και με το Ηράκλειο 2φορές/εβδομάδα, θα έχουμε πρόβλημα με τους Κρητικούς τουρίστες που ερχόντουσαν για 3-4  μέρες στη Κάσο. Η τουριστική κίνηση από Κρητικούς τουρίστες θα μειωθεί και αυτό φυσικά θα έχει ως επακόλουθο την πτώση της τοπικής οικονομίας. Ως εκ τούτου προτείνουμε να ζητήσετε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το BLUE STAR CHIOS να προσεγγίζει 2 φορές /εβδομάδα τη Σητεία ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση των Κρητικών τουριστών από το Λασίθι.

Επιπλέον η διασύνδεση μας με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα διακόπτεται αφού σταματάει η γραμμή του BLUE STAR PATMOS . Ενώ διαπιστώσαμε ότι ήταν χρήσιμο να έχουμε διασύνδεση με τα Δωδεκάνησα μεταξύ μας εκτός από Ρόδο και Κάρπαθο.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Η.Ν. Κάσου οφείλει να διαμαρτυρηθεί για τι αλλαγές στην ακτοπλοΐα που ουσιαστικά μειώνουν σημαντικά την διασύνδεση της Κάσου με άλλα νησιά και αφορά όλους του Κασιώτες .

2, Γνωρίζουμε όλοι ότι εδώ και 2 μήνες το μοναδικό Υποκατάστημα Τράπεζας -ALPHA BANK στο νησί δεν λειτουργεί κανονικά . Μετά από επικοινωνία του Συλλόγου μας, τόσο με το κατά τόπους αρμόδιο τμήμα της ALPHA BANK στη Κάρπαθο όσο και με Στελέχη στην Αθήνα , μας ενημέρωσαν προφανώς ότι στα πλαίσια περικοπών η λειτουργία των Τραπεζικών καταστημάτων  σε μικρά νησιά όπως Τήλος , Νίσυρος και Κάσος το πρόγραμμα είναι το χειμώνα να λειτουργούν με 1 υπάλληλο – άρα να μην μπορούν να γίνουν ταμειακές συναλλαγές- και 1φορά/μηνα θα μεταβαίνει υπάλληλος από πλησιέστερο Υποκατάστημα –συγκεκριμένα της Καρπάθου – ώστε να εξυπηρετεί ταμειακές συναλλαγές.

Συνεπώς το Τραπεζικό κατάστημα υπολειτουργεί και δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει το καλοκαίρι, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες. Έχουμε όλοι βιώσει τις συχνές βλάβες των μηχανημάτων ΑΤΜ όπου εντός της θερινής τουριστικής περιόδου μπορεί να μείνουμε ακόμη και 10 μέρες χωρίς μηχάνημα ΑΤΜ γιατί αργεί η αποκατάσταση του από εξειδικευμένο Τεχνικό που έρχεται από Ρόδο. Όλα αυτά έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες και λειτουργικές στο νησί μας δεδομένου ότι εκτός από τους επιχειρηματίες και τουρίστες, επιπλέον οι συνταξιούχοι είναι μια ομάδα που έχει ανάγκη από τη σωστή λειτουργία ενός Τραπεζικού Υποκαταστήματος στο νησί μας.

Προτείνουμε αφενός μεν να αιτηθείτε από την ALPHA BANK να διατηρήσει το Υποκατάστημα της στο νησί γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νησιού και την ανάπτυξη του και αφετέρου να ζητήσετε την εγκατάσταση ΑΤΜ από τις Τράπεζες Πειραιώς και EUROBANK προκειμένου να ενισχύσουμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους  αλλά και ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες που είναι αυξημένη .

Πιστεύοντας στην άμεση ανταπόκριση σας για την επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων αναμένουμε τις ανάλογες παρεμβάσεις σας και κατά συνέπεια την έγγραφη ενημέρωση μας σχετικά. 


Πηγή: www.tornosnews.gr


Ελληνική οικονομία: Οι φόροι φόροι, αλλά το έλλειμμα έλλειμμα


 

Επικοινωνιακό προπέτασμα το πλεόνασμα των €3,92 δισ., καθώς παρά τη φορομπηχτική πολιτική η ελληνική οικονομία είναι ελλειμματική 

Πανηγυρίζουν ενώ είμαστε ακόμη και το 2023 ελλειμματικοί. Παρά τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζουν τόσο στην άμεση όσο κυρίως στην έμμεση (ΦΠΑ) φορολόγηση και παρά τον πακτωλό χρήματος που εισρέει από κοινοτικούς πόρους, η ελληνική οικονομία παραμένει ελλειμματική, κυρίως λόγω έλλειψης παραγωγικής βάσης. Τουτέστιν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, φορολογούμαστε και εισπράττουμε από την Ευρώπη. Απομονώνουν όμως ως στοιχείο το πρωτογενές πλεόνασμα που κυμάνθηκε με λογιστικές αλχημείες στα 3,92 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για το σύνολο του 2023 ανέρχεται σε 3,76 δισ. ευρώ. Ποια είναι η διαφορά; Μα οι τόκοι που έχουν καταβληθεί, συνεπεία του τεράστιου δημόσιου χρέους, που σε απόλυτους αριθμούς αυξάνεται δραματικά και απειλεί να πνίξει πάλι την ελληνική οικονομία, όπως συνέβη και το 2010. Αρκεί να γνωρίζουμε ότι συνεπεία της συμφωνίας του 2018 (κυβέρνηση Τσίπρα) με την οποία πάγωσαν τα δάνεια προς επίσημους φορείς (ESM, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.λπ.), το ενεργό κομμάτι του δημόσιου χρέους (συνολικού ύψους 402,9 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023) είναι μόλις το 25%, που σημαίνει ότι πληρώνουμε πολύ μικρό ποσό τόκων για το δημόσιο χρέος που δεν είναι παγωμένο. Οπως δε υπολογίζεται, εάν το 2032 υποχρεωθούμε να καταβάλουμε το σύνολο των τόκων για το χρέος από τους επίσημους κρατικούς φορείς (τους θεσμούς, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται), θα πρέπει να καταβληθεί το δυσθεώρητο ποσό των 25 δισ. ευρώ μόνο για τόκους στο παγωμένο κομμάτι του χρέους! 

Η διαστρέβλωση 

Η πραγματικότητα συνεπώς, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για το 2023 που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 ανέρχεται στα 3,76 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό που υπερτονίζεται για να καλυφθεί επικοινωνιακά η στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα (το αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας πριν από την καταβολή τόκων), που σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,92 δισ. ευρώ. Εδώ εισέρχονται οι λογιστικές αλχημείες για να κρύψουν την πραγματικότητα. Καταρχάς το 43% αυτού του πλεονάσματος αποδίδεται στην πρόωρη είσπραξη 1,685 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (ήταν να εισπραχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο). Επίσης για να εμφανίσουν αυτό το υπερμέγεθες λογιστικό και μόνο πλεόνασμα έχουν προβεί επιπρόσθετα σε ετεροχρονισμό (μετάθεση για αργότερα) ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών και μεταβιβάσεων προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που για το 2023 εμφανίζει έσοδα της τάξης των 3,04 δισ. ευρώ που αφορούν κοινοτικά προγράμματα! Το ποιο είναι το καθαρό αποτέλεσμα της επιλογής να αφήσουν αχαλίνωτη την αισχροκέρδεια ώστε να εισπράττεται ΦΠΑ και της φορομπηχτικής πολιτικής στο εισόδημα εμφανίζεται στα καθαρά έσοδα του κράτους για το 2023, που ανέρχονται σε μόλις 123 εκατ. ευρώ!

Η αλήθεια των αριθμών

Αν κάτι κίνησε εν είδει ατμομηχανής την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023, είναι οι φόροι! Οπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα έσοδα της κατηγορίας «φόροι» ανήλθαν σε 61,62 δισ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 23,38 δισ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανήλθαν σε 7,01 δισ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,49 δισ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 20,88 δισ. ευρώ.


Τζώρτζης Ρούσσος

=> www.documentonews.gr


Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2024

Απόφαση «σταθμός» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καστελορίζου


 

Με απόφαση «βόμβα» που εξέδωσε το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το 2018 είχε αναιρεθεί απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου του 2016 με την οποία τέθηκαν εν αμφιβόλω οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων της Μεγίστης. 

Το Ελληνικό Δημόσιο ισχυρίζεται ότι στην νήσο (Μεγίστη), επειδή ο ιδιώτης δεν μπορεί να αποδείξει νόμιμα ότι έχει ιδιοκτησία, τεκμαίρεται ότι αυτή είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.


Η θέση αυτή στηρίζεται σε ερμηνεία της Συνθήκης των Παρισίων, που επικυρώθηκε με το Ν.Δ. 423/1947 στο άρθρο 14 της οποίας ορίζεται ότι 

«Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τα κατωτέρω απαριθμούμενας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Καστελλόριζον, ως και τας παρακείμενας νησίδας».

Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου είχε κρίνει ωστόσο ότι η «πλήρης κυριαρχία» δεν ταυτίζεται με την έννοια της ιδιοκτησίας, επομένως το ενάγον με την παραπάνω συνθήκη δεν απέκτησε την κυριότητα επί ολοκλήρου του νησιού, αλλά σε συγκεκριμένα ακίνητα που αποτελούν την δημόσια και ιδιωτική του περιουσία, όπως αυτά αναφέρονται στο Παραρτημα της εν λόγω Συνθήκης, χωρίς να σχετίζεται αυτό με το εμπράγματο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Διαφορετική θεώρηση της σχέσης μεταξύ των εννοιών αυτών (και απόπειρα ταύτισης τους) από την οποία εκκινεί εμμέσως πλην σαφώς το Ελληνικό Δημόσιο, θα είχε ως αποτέλεσμα το άτοπο να χάνεται η κυριαρχία του ελληνικού κράτους, σε περίπτωση που κάποιος αλλοδαπός αποκτήσει ακίνητο σε ελληνικό έδαφος, ο οποίος στη συνέχεια, επικαλούμενος την ιδιοκτησία του, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ελλείπουσας της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στο ακίνητο του, δεν δεσμεύεται λ,χ. από τις πολεοδομικές διατάξεις.

Η ερμηνεία συνεπώς της Συνθήκης, όπως έκρινε το Εφετείο Δωδεκανήσου, δεν μπορεί, να είναι αυτή, στην πραγματικότητα δε, όταν τίθεται ζήτημα κυριότητας στη μη δορυάλωτη Δωδεκάνησο, δεν θα πρέπει να θεωρείται υφιστάμενο άνευ ετέρου το τεκμήριο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, με την προϋπόθεση πάντως, να πρόκειται για ακίνητο επί του οποίου να μπορούν να ασκηθούν υλικές πράξεις.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου επιλήφθηκε μετά από προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά δύο κατοίκων του Καστελλορίζου που εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους κκ Στέλιο Αλεξανδρή και Πολυξένη Χατζηγιάννη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτου στο νησί.

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και έκρινε ότι το ακίνητο εξουσιαζόταν από ιδιώτες, τους απώτατους και απώτερους δικαιοπαρόχους των εναγομένων και τους ίδιους τους εναγομένους, δεν υπήρξε ουδέποτε αδέσποτο και είχε ανέκαθεν ιδιωτικό χαρακτήρα, κρίση που επιβεβαιώνεται και με βάση τα υπάρχοντα από παλαιά εντός αυτού στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας (περίφραξη, κτίσμα, υπέργεια δεξαμενή νερού), που καταδεικνύουν την επέμβαση του ανθρώπου στο ακίνητο για καλλιεργητικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Επίσης, έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ότι το επίδικο αποτελούσε δημόσια γαία (αρζί – μιρί) όπως ισχυρίζεται το ενάγον, καθώς κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προσκομίζεται προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου αναφέρει στην απόφαση «σταθμό» και τα ακόλουθα:

«Άλλωστε, γαίες φύσης «εραζί – εμιριέ» ή «αρζί – μιρί», δηλαδή δημόσιες γαίες, όπως το δικαίωμα διαρκούς εξουσίασης επί δημοσίων γαιών (τεσσαρούφ) από της εποχής του Τούρκου κατακτητή Σουλτάνου Σουλεϊμάν μέχρι την ισχύ του ν. 2100/1952 (26.04.1952), δεν υπήρξαν ποτέ στα Δωδεκάνησα, εκτός της Ρόδου και της Κω, που ο Τούρκος κατακτητής τις είχε κυριεύσει με τη «σπάθη και το δόρυ». Στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως είναι η Μεγίστη, που δεν ήταν «δορυάλωτα», δηλαδή δεν είχαν κατακτηθεί με τα όπλα, ο Τούρκος κατακτητής Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, όχι μόνο δεν δήμευσε τη γη, αλλά παραχώρησε δικαιώματα, με αποτέλεσμα όλα ανεξαιρέτως τα κτήματα που κατείχαν, νέμονταν και εξουσίαζαν από τότε οι κάτοικοι των νησιών αυτών να ανήκουν στις ιδιοκτησίες τους ως γαίες μουλκ, κατά τα λεπτομερώς αναφερόμενα στην υπό στοιχείο III νομική σκέψη της παρούσας. Άλλωστε, εν προκειμένω, οι εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι οι αρχικοί δικαιοπάροχοί τους είχαν καταλάβει και καλλιεργήσει δημόσια την επίδικη έκταση το έτος 1947, ήτοι μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και ως εκ τούτου είναι δυνατή η κτήση κυριότητας του ακινήτου με έκτακτη χρησικτησία κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Έτσι και το επίδικο ως ιδιόκτητη γαία, νομικής φύσης μουλκ, αποτέλεσε αντικείμενο νομής και εξουσίασης ,με καλλιέργεια και ως βοσκότοπος, από όλους τους προαναφερόμενους απώτατους και απώτερους δικαιοπαρόχους των εναγομένων και από τους ίδιους τους εναγομένους και συνεπώς δεν είχε περιέλθει στο οθωμανικό δημόσιο, στη συνέχεια στο ιταλικό και ακολούθως στο ενάγον Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο απέκτησε όλη την ακίνητη περιουσία του Ιταλικού Κράτους στη Δωδεκάνησο με το άρθρο 1 του παραρτήματος XIV της από 20.02.1947 Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ των συνασπισμένων συμμαχικών δυνάμεων και της Ιταλίας, που κυρώθηκε με το ν.δ. 423/1947. Σημειώνεται εξάλλου ότι το ενάγον Ελληνικό Δημόσιο δεν επικαλείται κανένα δικό του τρόπο κτήσης κυριότητας επί του επιδίκου ακινήτου, ενώ δεν απέδειξε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ότι το ακίνητο αυτό έφερε το χαρακτήρα δημόσιας γαίας (αρζί – μιρί). ώστε να μην ανήκει στους ιδιώτες ως μουλκ». 


Πηγή: aftodioikisi.gr

Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2024

Κατώτατος μισθός: Κυβερνητικές υποσχέσεις για αύξηση από… Απρίλιο ενώ η ακρίβεια «καλπάζει»


 

Ξεκινά άμεσα η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. 

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζονται ήδη την τροπολογία η οποία ορίζει το χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθηθεί, μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών. 

Στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να «τρέξουν», ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. 

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, αρχικά, θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης. 

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.

Στη συνέχεια, έπεται η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης.

Τέλος, υποβάλλεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Το ερώτημα είναι βέβαια τι αυξήσεις προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει αφού τον Νοέμβριο του 2023 σημείωσε νέα άνοδο και έκλεισε στο 3%, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών αυξάνεται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς. 

Γνώμονας σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές για το τελικό ύψος που θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησής του είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προσμετρηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων. 

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ, ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προηγήθηκαν και άλλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, από τον Απρίλιο του 2023, έφτασε τα 780 ευρώ.

Η κυβέρνηση σε ορίζοντα της τετραετίας, έχει εξαγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ αλλά αυτά μένει να φανούν κατά πόσο θα γίνουν πράξη και σε ποιο βάθος χρόνου…


=> www.documentonews.gr



Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2024

Κάρπαθο «ψηφίζουν» για το 2024 οι Ευρωπαίοι – Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ το νησί


 

Βρίσκεται ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς - 

Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2024 βρίσκεται σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η Κάρπαθος για το 2024. Όπως τονίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα «το νησί προσφέρει μια αυθεντική ματιά στον τρόπο ζωής». 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσφατα η Evening Standard συμπεριέλαβε την Κάρπαθο ανάμεσα στους δέκα ιδανικούς προορισμούς της Ευρώπης που προσφέρονται για διακοπές κατά τη χαμηλή σεζόν. 

Σύμφωνα με τη δημοφιλή βρετανική εφημερίδα η Κάρπαθος παρέχει τουριστικές υπηρεσίες χωρίς παράλογα κόστη και προσφέρει μια αυθεντική ματιά στον τρόπο ζωής που διατηρείται στα ελληνικά νησιά

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο Guardian που συμπεριέλαβε την Σαρία στις 24 πιο συναρπαστικές εμπειρίες για παραθερισμό σε ονειρικές παραλίες και αναγνωρίζει την Κάρπαθο ως ένα από τα πιο καλά διατηρημένα μυστικά μέρη στην Ευρώπη. 


Η Κάρπαθος είναι το νησί με τις ευχάριστες εκπλήξεις

Σύμφωνα με το διεθνές μέσο, οι διακοπές στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις μέσα από τα γραφικά χωριά, την ξεχωριστή γαστρονομία, τις μοναδικές παραδόσεις και τη Σαρία που άλλοτε αποτελούσε αγαπημένο λημέρι των πειρατών.

Επιπλέον, η ανοδική δυναμική του προορισμού στο εξωτερικό διαφαίνεται και από την πρόσφατη ένταξη της Καρπάθου στους δέκα δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς, που προέκυψαν έπειτα από ψηφοφορία στην ολλανδική ταξιδιωτική ιστοσελίδα Griekenland.net.

«Σκοπός μας είναι αξιοποιήσουμε ένα εύρος “εργαλείων” τουριστικής προβολής για να μεταφέρουμε τη μαγεία του προορισμού στους ταξιδιώτες που επιζητούν την ποιότητα και στους επαγγελματίες ή δημοσιογράφους που επιδιώκουν να αναδείξουν αυθεντικές εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, οι τάσεις αλλάζουν με αποτέλεσμα πλέον να μην είναι το ζητούμενο η τυποποίηση, αλλά η αναζήτηση προορισμών πέρα από τα τετριμμένα», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Καρπάθου Τάσος Μηλιός. 


Πηγή: www.newsbeast.gr 

Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2024

Ρόδος: Tροποποίηση χωροθέτησης της Μαρίνας - Πολυτελείς κατοικίες και βίλες, εμπορικό πάρκο κ.ά.


 

Eγκρίθηκε η τροποποίηση χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

*Δεν χορηγεί άδεια η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για τη χωροθέτηση υδατοδρομίου στο Μανδράκι, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ).

Η χωροθέτηση της Μαρίνας Ρόδου είναι μικτού τύπου που συνδυάζει υποδομές οικιστικής, εμπορικής και ψυχαγωγικής χρήσης, περιοχή με πολυτελείς κατοικίες, παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για σκάφη, πλειάδα καταστημάτων και παραθαλάσσιων χώρων εστίασης, καθώς και μια σειρά από προτάσεις ψυχαγωγίας. Η μαρίνα προσφέρει επιλογή από πολυτελείς κατοικίες ενώ νότια του άξονα της εισόδου τοποθετείται ο χώρος εναπόθεσης σκαφών όπου παρέχονται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επισκευές και συντηρήσεις των σκαφών και του εξοπλισμού τους (συνήθως μικρής κλίμακας), καθώς και τα απαραίτητα μέσα για ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών.

Πέραν αυτού, προβλέπεται η συνέργεια και συνεργασία με το Κέντρο Επισκευής Πλοιαρίων του Δήμου Ρόδου που δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί στην περιοχή Καναμάτ Δήμου Ρόδου για τις μεγαλύτερης κλίμακας επισκευές. Αυτή η μονάδα απέχει από την Μαρίνα μόλις 1,5 χλμ. και έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για τις παραπάνω λειτουργίες ταχύτατα και οργανωμένα.

Το Καναμάτ έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ρόδου. Οι εν λόγω δύο επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά παρά μόνο με συνέργεια. Όσον αφορά την Μαρίνα, η εν λόγω συνέργεια θα έχει σαν αποτέλεσμα μία ρυπογόνος λειτουργία από πλευράς θορύβου, αποβλήτων και αισθητικής να διενεργείται κατά κύριο λόγο μακράν της Μαρίνας που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου.

Διάρθρωση νέων Λειτουργιών

Πολυώροφα κτίρια πολυτελών κατοικιών- Υπόγειος χώρος στάθμευσης

Στο πρώτο - Οικοδομικό Τετράγωνο 1 - που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Μαρίνας, δεσπόζουν τρία πολυώροφα, χαρακτηριστικά για την αρχιτεκτονική τους κτίρια, με πολυτελή διαμερίσματα. Τα τρία αυτά κτίρια τοποθετούνται πάνω από διώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης Ο χώρος αυτός προκύπτει από τη μορφολογία των περιμετρικών σε αυτόν στοιχείων. Συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του που είναι όριο της Μαρίνας, βρίσκεται σε επαφή με την περιμετρική οδό της πόλης της Ρόδου. Το υψόμετρο της οδού κατά μήκος της πλευράς γειτνίασης με αυτήν του τετραγώνου της Μαρίνας, είναι 6,50 μ. έως 7 μ. Αντίστοιχα, στην ανατολική πλευρά του χώρου του ΟΤ 1 υψώνεται ο προσήνεμος μόλος ύψους 7 μ.

Το ύψος αυτό αρκεί για την κατασκευή διωρόφου χώρου στάθμευσης και επιτρέπει την κατασκευή επίχωσης ύψους κατ’ ελάχιστον 0,50 μ. πάνω από αυτόν για φύτευση και δημιουργία πρασίνου. Στο πρόσωπο του χώρου στάθμευσης προς την Μαρίνα τοποθετείται μία σειρά καταστημάτων μαρίνας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των σκαφών (πράκτορες, υλικά συντήρησης, υλικά πρόσδεσης και λειτουργίας κλπ.).

Τα τρία αυτά πολυώροφα κτίρια έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο στον χώρο ώστε να εξασφαλίζουν οπτικές διόδους σε όλα τα παρακείμενα κτίρια, τα οποία βέβαια βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτά. Ο ακάλυπτος χώρος πάνω από τον χώρο στάθμευσης, που καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, φυτεύεται και αποτελεί ζώνη πρασίνου και χώρο εκτόνωσης και άθλησης. Κατασκευάζεται σε αυτόν κολυμβητική δεξαμενή σχήματος τόξου του οποίου η χορδή τοποθετείται παράλληλα με το θαλάσσιο μέτωπο διαμορφώνοντας αίσθηση συνέχειας με την θάλασσα.

Διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εξυπηρέτησης

Το δεύτερο τμήμα που βρίσκεται αμέσως μετά την κεντρική είσοδο έχουν κατασκευαστεί όλα τα κτίρια που απαιτούνται για την λειτουργία και την διοίκηση της Μαρίνας. Επίσης στον ίδιο χώρο στεγάζονται και όλες οι προβλεπόμενες και απαραίτητες δημόσιες Υπηρεσίες της μαρίνας.

Εμπορικό πάρκο

Κεντροβαρικά τοποθετείται το τρίτο τμήμα με την εμπορική ζώνη σε μία έκταση 20.000 τμ. σε διώροφα κτίρια που διαχωρίζονται με προφυλαγμένους (σκεπαστούς) πεζοδρόμους και περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) και γραφεία παροχής υπηρεσιών. Όπισθεν της εμπορικής ζώνης τοποθετείται τετραώροφο συγκρότημα με χρήση ξενοδοχείου σε χώρο 7.200 τμ. Σε επαφή με την εμπορική ζώνη στη βόρεια πλευρά της τοποθετείται τετραώροφο κτίριο επί του παραλιακού μετώπου, σε χώρο 5.600 τμ. Το κτίριο αυτό έχει χρήση ξενοδοχείου με καταστήματα στο ισόγειο.

Υπερπολυτελείς Βίλες

Στο τέταρτο τμήμα τοποθετούνται 22 πολυτελείς επαύλεις μεταξύ της οδού που διασχίζει την μαρίνα και του παραλιακού μετώπου, σε μία έκταση 11.400 τμ. στην ανατολική παραλία του έργου.

Όλες οι επαύλεις κατασκευάζονται στη βάση του σχεδιασμού - ανοιχτού σχεδιασμού (open plan), με άνετους εσωτερικούς χώρους καταπράσινους κήπους και ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές, ενώ όλοι οι χώροι έχουν προσανατολισμό προς τη θάλασσα. Σε μία έκταση 3.500 τμ περίπου, όπισθεν της ζώνης των επαύλεων, τοποθετούνται έντεκα πολυτελείς διώροφες μεζονέτες. Στο βόρειο άκρο της Μαρίνας τοποθετούνται δύο τετραώροφα κτίρια με χρήση ξενοδοχείου σε έκταση περίπου 3.000 τμ.

Παραλιακό μέτωπο

Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου δημιουργείται και κατασκευάζεται ένας πλακόστρωτος πεζόδρομος πλάτους 15μ, σε όλο το μήκος της Α' φάσης, o οποίος επιτρέπει την απρόσκοπτη κυκλοφορία πεζών καθ’ όλο το μήκος του, ομοίως κατασκευάζεται το παραλιακό μέτωπο της Β’ φάσης. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό δημόσιος χώρος διέλευσης και ψυχαγωγίας, περίπου 9 στρεμμάτων, καθ’ όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της μαρίνας.

Παράλληλα με αυτόν τον πεζόδρομο και ανάμεσα σε αυτόν και τη θάλασσα διαμορφώνεται ένας διάδρομος με μία υψομετρική διαφορά 0,80μ, όπου επιτρέπεται η κίνηση μόνο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Μαρίνας για την εξυπηρέτηση των σκαφών, των συνεργείων συντήρησης καθώς και των υπευθύνων υπαλλήλων για τον ελλιμενισμό και την ασφάλεια των σκαφών. Η πρόσβαση σ’ αυτόν τον διάδρομο γίνεται με σύστημα έλεγχος πρόσβασης (access control) και κλειστό σύστημα παρακολούθησης (CCTV) για τον πλήρη έλεγχο και την ασφάλεια του λιμένα.

Διασύνδεση

Επιπλέον, χωροθετείται υδατοδρόμιο- σταθμός υποδοχής υδροπλάνων και πεδίο προσγείωσης – απογείωσης ελικοπτέρων, τα οποία υπόκεινται στην απαιτούμενη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Το υδατοδρόμιο - χώρος στάθμευσης υδροπλάνων τοποθετείται εντός του θαλάσσιου χώρου της Μαρίνας και συγκεκριμένα παράλληλα στον υπήνεμο μόλο της Β’ φάσης της Μαρίνας. Για τις ανάγκες του υδατοδρομίου - σταθμού υποδοχής υδροπλάνων, προβλέπεται η κατασκευή πλωτού προβλήτα κάθετα στο Βόρειο άκρο του παραλιακού κρηπιδώματος της μαρίνας για την υποδοχή υδροπλάνου. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των επιβατών του, κατασκευάζεται κτίριο υποδοχής με τις απαραίτητες λειτουργίες (χερσαία υποδομή).

Στο Νοτιοανατολικό άκρο του Λιμένα Αναψυχής και σε επαφή με το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο, τοποθετείται χώρος προσγείωσης – απογείωσης ελικοπτέρων. Το πεδίο - ελικοδρόμιο αυτό λειτουργεί για αποκλειστική χρήση των αναγκών της Μαρίνας. 

Πηγή: tornosnews.gr 

==================

Δεν χορηγεί άδεια η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για τη χωροθέτηση υδατοδρομίου στο Μανδράκι, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ). 


Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ήταν πλέον η σειρά της Ρόδου για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, καθώς ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι τεχνικοί φάκελοι που χρειάζονταν για να κατατεθεί η σχετική αίτηση στο υπουργείο.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με απόφαση που πήρε τον περασμένο Μάρτιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, ως φορέας διοίκησης και λειτουργίας των λιμένων της πόλης Ρόδου, παραχωρείται η χρήση χώρου για το υδατοδρόμιο στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ) όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του και η μικρή προβλήτα ακριβώς μπροστά από αυτές.

Επί του θέματος, η Υπηρεσία Νεωτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, απεφάνθη αρνητικά. Η απόφαση εκδόθηκε χθες.

(Με πληροφορίες από τη Ροδιακή)


Μια χαροκαμένη μάνα ζητά δικαίωση….


 

Ράγισαν τα έδρανα, οι καρέκλες, τα ντουβάρια, οι ακριβοί πολυέλαιοι εντός της αίθουσας της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών, ράγισαν οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα κινητά και τα τάμπλετ των Ελλήνων από τη συγκλονιστική κατάθεση της προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων και Πληγέντων του Σιδηροδρομικού Δυστυχήματος Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού. 

*** Ξεκίνησα να βλέπω το βίντεο και για 15 λεπτά χάθηκα από την πραγματικότητα. Βίωσα στην καρδιά και στην ψυχή ένα κομμάτι αυτού του ανίκητου πόνου που αισθάνεται 11 μήνες τώρα αυτή η μητέρα από τη δολοφονία – γιατί δολοφονία ήταν – της 20χρονης κόρης της και των υπόλοιπων, νεαρής ηλικίας κυρίως, θυμάτων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Παρατηρώντας την επιχείρηση κουκουλώματος που επιχειρείται από την πρώτη στιγμή, πήγε στη Βουλή για να καταγγείλει την αδιαφορία, την ανικανότητα, την αναλγησία, τη συσκότιση, την ατιμωρησία. 

*** Η κ. Καρυστιανού πήγε στη Βουλή με συγκροτημένο κατηγορητήριο, με στοιχεία, με αποδείξεις και ξεβράκωσε τις καθεστωτικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Ο αρχικός πόνος έδωσε τη θέση του στην ντροπή και στον θυμό. Ντρέπομαι και θυμών ως άνθρωπος για όλο αυτό που έχει συμβεί, γι’ αυτό που ζουν αυτές οι οικογένειες των θυμάτων, για την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή, για τη μη απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο. 

*** Ο συγκροτημένος λόγος της δεν είχε σκοπό τη συμπάθειά μας. Η κ. Καρυστιανού και κάθε γονιός που έχασε το παιδί του σε αυτό το δυστύχημα ψάχνει μόνο δικαίωση. Τίποτα άλλο δεν έχει νόημα στη ζωή τους. Απέναντί τους έχουν ένα ανίκητο σύστημα πολιτικών, δικαστικών και δημοσιογραφικών κύκλων που δεν θα επιτρέψει να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι. «Οι μόνοι που δεν χρειάστηκε να μου κάνουν κάποια ερώτηση στη Βουλη ήταν της ΝΔ. Μου έκανε εντύπωση πώς κάποιος δεν είχε να μου κάνει μια ερώτηση», είπε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων και Πληγέντων του Σιδηροδρομικού Δυστυχήματος Τεμπών.

Τι ερώτηση να σας κάνουν; Το πολύ πολύ καμιά προσχηματική, έτσι για τα μάτια των τηλεθεατών.

*** «Ο πρωθυπουργός θυμάμαι ότι ζήτησε και συγγνώμη. Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στον διάδρομο, όχι όταν του σκοτώνεις το παιδί. Και μιλάω τόσο αυστηρά, γιατί γνώριζε», είπε η κ. Καρυστιανού. Δήλωσε επίσης ότι ο κ. Αγοραστός της είπε ότι μπαζώθηκε το σημείο μηδέν μετά από εντολές της κυβέρνησης. «Δηλώνει με θράσος αθώος ο κ. Καραμανλής λόγω ασυλίας και παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί», συνέχισε και ζήτησε την κλήση του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενηδούνια, την οποία αρνείται πεισματικά η πλειοψηφία.

*** Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ακούστηκαν στα κανάλια. Όσα έπαιξαν απόσπασμα από τη συγκλονιστική ομιλία της, επέλεξαν αποσπάσματα «συμπάθειας». Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος τους. Να προστατεύουν τον γόνο «αυτοκράτορα». Όσοι άκουσαν τα αποσπάσματα που πρέπει, έχουν λογαριασμούς στα social media που είχε βάλει στο μάτι ο Κυριάκος επειδή είναι «διαβρωτικά» και εκπέμπουν «τοξικό λόγο».

*** Το έχω γράψει και θα το ξαναγράψω, τον ελεγκτικό και καταγγελτικό ρόλο των υπνωτισμένων ΜΜΕ (πλην ελαχίστων) έχουν αναλάβει – και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο – τα social media. Από τα social media θα πέσει ο Κυριάκος.

*** «Θέλω να πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι δεν θα δω αυτή τη γυναίκα υποψήφια. Γιατί έχω δει άλλες χαροκαμένες μάνες…» Τάδε έφη Χρήστος Κώνστας. Ποιος είναι ο Χρήστος Κώνστας; Ψάξτε τον και θα μάθετε.

*** Δεν θα σχολιάσω τίποτα για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την επιστολική ψήφο, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για την Εκκλησία, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μπροστά στα όσα είπε η κ. Καρυστιανού τίποτα άλλο δεν έχει σημασία…


Η Ντάμα

Διαβάστε και δείτε περισσότερα => ΕΔΩ


Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2024

Εξεταστική για τα Tέμπη: Συγκλονίζει η πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων – (Video)



Γροθιά στο στομάχι είναι η κατάθεση στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία είναι μητέρα θύματος και πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων. Η κ. Καρυστιανού στην εισαγωγική της τοποθέτηση, την οποία διατύπωσε όρθια ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας, έβαλλε κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και προσωπικά εναντίον του τότε υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Παραμένει κρυμμένος ελπίζοντας να σωθεί». 

Εμφανώς συγκινημένη, η μάρτυρας τόνισε πως μπορεί να παρουσιάζεται μόνη της σήμερα στην Επιτροπή, όμως, δίπλα της είναι σαν να βρίσκονται οι 57 νεκροί και οι 180 τραυματίες από το δυστύχημα. Τόνισε δε ότι ντρέπεται για όσα έχει ακούσει στην Εξεταστική με αφορμή και την απόπειρα της ΝΔ να ενοχοποιήσει τον νεκρό μηχανοδηγό, προσθέτοντας πως ήθελε να αλλάξει χώρα με όσα έχουν ειπωθεί. 


H κ. Καρυστιανού απέδωσε ευθύνες για πλημμελή άσκηση καθηκόντων στην πρόεδρο της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, ενώ ανατριχιαστική ήταν η περιγραφή της όταν κλήθηκε να παραλάβει τη σορό του παιδιού της. «Πήγαμε να παραλάβουμε ό,τι είχε η σακούλα του καθενός», ήταν τα λόγια της.

Παράλληλα, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που άφησε την τελευταία της πνοή στα Τέμπη αποκάλυψε ότι ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, της εκμυστηρεύτηκε πως προχώρησε στο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος κατόπιν εντολών. «Από ποιον δέχτηκε εντολές;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, με τη μάρτυρα να υποστηρίζει πως ήταν εντολές υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Φοβούνται την κατάθεση Γενιδούνια»
Τόσο στην εισαγωγική της τοποθέτησης όσο και κατά την εξέταση της από εισηγητές των κομμάτων η μάρτυρας επισήμανε την ανάγκη να κληθεί για κατάθεση ο τέως πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, κρίνοντας ότι η ΝΔ φοβάται να τον καλέσει και γι΄ αυτό τον αποκλείει από τον κατάλογο μαρτύρων. 

«Απορώ πώς κυκλοφορεί ελεύθερος»
Για τις αδιανόητες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη ότι αν η κυβέρνηση αποκάλυπτε στον κόσμο την κατάσταση στον σιδηρόδρομο τότε κανείς δεν θα επιβιβαζόταν σε τρένα, η κ. Καρυστιανού αναρωτήθηκε «γιατί δεν πήγε εισαγγελέας να τον συλλάβει». «Απορώ πώς κυκλοφορούσε ελεύθερος…» πρόσθεσε.

«Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου»
Ρίγος προκάλεσε και η απάντηση της μάρτυρα όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες περί ύπαρξης ξυλολίου, που αποτελεί εύφλεκτη ύλη, στην εμπορική αμαξοστοιχία. «Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου… Είναι δυνατόν να μην ασχολούμαστε με την έκρηξη και τη φωτιά; Στο πόρισμα Γεραπετρίτη να λέει στις πρώτες σελίδες πως δεν θα ασχοληθούμε με τη φωτιά;» διερωτήθηκε. 

*


Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024

Ρόδος: Ενημέρωση για το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο από τη Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου – Αύριο η κινητοποίηση στο Παν/μιο Αιγαίου



Στον προγραμματισμό συγκέντρωσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Α΄θμιας Εκπαίδευσης και το Εργατικό Κέντρο ,προκειμένου να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς για το τι σημαίνει Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, προχωρά τις επόμενες μέρες η Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ,σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Στέλιου Κριαρά στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου. 


Κρίνουμε  αναγκαίο να ενημερωθούν ουσιαστικά τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα στη περιοχή μας όσο και οι μαθητές-τριες, γονείς και πολίτες σχετικά με τι ακριβώς σημαίνει και τι θα επιφέρει η λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας γιατί μπορεί να υπάρχει αυταπάτη ότι αυτά θα λύσουν προβλήματα ‘’ υπογράμμισε ο κ Κριαράς. 

Αφορμή η συνέχιση για 3η εβδομάδα των πανελλαδικών φοιτητικών  κινητοποιήσεων και στο Ν, Αιγαίο (Παν/μιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο) ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση. 

‘’Το κυρίαρχο ζήτημα που τίθεται είναι αν η μόρφωση των παιδιών και μαθητών μας είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα’’ εξήγησε ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ υποστηρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση ,σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, κατοχυρωμένο από το κεντρικό κράτος’’ και συμπλήρωσε 

‘’Προσπαθούν εδώ και χρόνια από το 2006 χωρίς αποτέλεσμα λόγω της δυναμικής του φοιτητικού κινήματος, «να ξεμπερδέψουν με το άρθρο 16 .Βρήκαν το άρθρο 28 που επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μέσα από αυτό θα κατοχυρώσουν το δικαίωμα στα ξένα Παν/μια να ανοίγουν παραρτήματα στην Ελλάδα’’ 

Στη Κύπρο 10.000 φοιτητές σπουδάζουν σε άλλες χώρες 

Εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Β!ΕΛΜΕ στον αγώνα των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που δεν θα αναβαθμίσει ,όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ο κ Κριαράς σημείωσε πως ’’ θα το υποβαθμίσει περισσότερο οδηγώντας το σε αναζήτηση χρηματοδότη, σε επιβολή διδάκτρων και σε υποβάθμιση των πτυχίων ‘’

Διερωτήθηκε γιατί ‘’τα Ιδιωτικά θεραπευτήρια και οι κλινικές δεν αναβάθμισαν τα Δημόσια Νοσοκομεία αλλά  οδήγησαν στη περαιτέρω υποχρηματοδότηση τους” ενώ διέψευσε το επιχείρημα ότι ”με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα σταματήσει η φυγή προς το εξωτερικό φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρες όπως η Κύπρος όπου 10.000 Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν σε άλλες χώρες παρά τη λειτουργία Ιδιωτικών Παν/μίων.”

Ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ κάλεσε τη κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις του κλάδου να μην θέτει εμπόδια σε βάρος των παιδιών λαϊκών εισοδημάτων τα οποία ’’ δεν θα μπορούν να αγοράζουν πτυχία από τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ που λέγονται Ιδιωτικά Παν/μια’’ και  να μην εξισώνει τα πτυχία των 30 ιδιωτικών κολλεγίων στη χώρα με αυτά των Δημόσιων Παν/μίων. 

‘’Γιατί’’ αναρωτήθηκε’’ δεν καταργούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής ώστε να ανοίγουν χιλιάδες θέσεις στα Πανεπιστήμια μας και γιατί δεν δίνουν το δικαίωμα στα παιδιά όταν στις Πανελλήνιες γράφουν καλά σε δύο από τα τέσσερα μαθήματα να  κατοχυρώσουν την βαθμολογία τους και ξαναδώσουν την επόμενη χρονιά στα μαθήματα με τις χαμηλές επιδόσεις, αλλά προτιμούν να ανοίγουν πεδία κερδοφορίας στους μεγάλους ομίλους σε βάρος των παιδιών μας ‘’τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Σήμερα Τετάρτη 24 Γενάρη πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο με κύριο θέμα την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. 

Παράλληλα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 25 Γενάρη στις 12 μμ στις καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Οι φοιτητές διεκδικούν

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές 

Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια 


(Με πληροφορίες από ertnews.gr)


 



Γ. Τόππος: Την 1η Μαρτίου η πρώτη πτήση τσάρτερ στη Ρόδο από το Βερολίνο


 

Την εκτίμηση ότι η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο θα είναι πολύ καλή, με αφίξεις που θα ξεπεράσουν τις περσινές, διατύπωσε χθες ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Ρόδου Γιώργος Τόππος.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, το περασμένο σαββατοκύριακο κατέπλευσε στο νησί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της νέας χρονιάς ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να καταπλεύσουν στη Ρόδο 412 κρουαζιερόπλοια.

Παράλληλα, η νέα δημοτική αρχή προετοιμάζεται για την ερχόμενη τουριστική σεζόν η οποία θα ξεκινήσει φέτος πολύ νωρίς και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου όπου θα φτάσουν στο νησί οι πρώτοι τουρίστες με πτήση τσάρτερ από το Βερολίνο.

 «Θα προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να υποδεχθούμε ως  είθισται τους πρώτους επισκέπτες μας στο αεροδρόμιο» ανέφερε ο κ. Τόππος.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Ρόδου θα συμμετάσχει και στην διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο με δικό του περίπτερο. 

(Με πληροφορίες από ertnews.gr)

Ναυγοσωστική κάλυψη: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δήμων -Τι σχεδιάζει η ΚΕΔΕ




Κάποιοι από το Λιμενικό αντιμετωπίζουν τους Δήμους ως εν δυνάμει εγκληματίες” - 


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της χώρας μας με το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 για Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες, απαιτεί κάποια πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, ενώ έχει ανεβάσει το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης στα ύψη! 

Οι διαγωνισμοί για την ανάληψη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες της χώρας μας, κατά την καλοκαιρινή περίοδο ξεκινούν οσονούπω και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει…

Να σημειωθεί δε ότι, ο Δήμος που συνεργάζεται με σχολή ναυαγοσωστικής για την κάλυψη των παραλιών, δεν έχει νομική ευθύνη για ό,τι συμβεί και δεν πληρώνει πρόστιμα. Όμως οι δήμοι που συνεργάζονται με ναυαγοσωστικές εταιρείες ή με ναυαγοσώστες ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για κάθε παρατυπία και πληρώνουν πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση πνιγμού, ο δήμαρχος μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στο αυτόφωρο 

“Σε επίπεδο διαγωνισμών τα κόστη τα ορίζουν οι συντεχνίες ναυαγοσωστών…”

“Συνεχίζει να υπάρχει η πολύ μεγάλη αντίδραση των Δήμων για το ΠΔ 71/20, λόγω της κατ΄αρχάς πολύ μεγάλης δυσκολίας εφαρμογής του και των μεγάλων δαπανών που έχει δημιουργήσει στους Δήμους”, επισημαίνει στο Aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας στη συνέχεια:

“Από το μεγάλο κόστος που προκαλεί, ένα μόνο μέρος του καλύπτει κάθε χρόνο και με… παρακαλετά το κράτος, ενώ δεν υπάρχει και αποτελεσματικότητα όσον αφορά στη μείωση των πνιγμών. Έχουμε ήδη μιλήσει, η ΚΕΔΕ, με τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό, τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Στυλιανίδη, ούτως ώστε να γίνει συνάντηση για το θέμα αλλά και να συγκληθεί επιτέλους η συγκροτηθείσα από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη, κοινή επιτροπή Υπ. Εσωτερικών – Υπ. Ναυτιλίας και ΚΕΔΕ για την επανεξέταση και αναθεώρηση του συγκεκριμένου Π.Δ. Να τονίσω δε ότι, με την πρόφαση της καλύτερης εκπαίδευσης έχουν δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη ναυαγοσωστών. Σε επίπεδο διαγωνισμών τα κόστη τα ορίζουν οι συντεχνίες ναυαγοσωστών γνωρίζοντας ότι αν δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δημάρχων καραδοκεί”.

“Ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος και δεν είναι χρήσιμος για τα προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης της χώρας μας”

Όσον αφορά στον πολύ ακριβό και απαιτητικό εξοπλισμό που απαιτεί το ΠΔ 71/20, ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρει: “Ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος, πρέπει να μισθώνεται κάθε έτος και δεν είναι χρήσιμος για τα προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης της χώρας μας. Ενώ το 97% των πνιγμών γίνονται σε απόσταση από 0 έως 40 μέτρα από την ακτή, το ΠΔ απαιτεί εξοπλισμό, όπως σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές, jet ski με μεγάλη ιπποδύναμη και άλλες τέτοιες υπερβολές, λες και οι παραλίες της χώρας μας έχουν τα χαρακτηριστικά των παραλιών της Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες. Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του συγκεκριμένου ΠΔ ή εντέλει αν επιτρέπει το κράτος αυτήν την υπερβολή, να αναλάβει την ευθύνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης όλων των πολυσύχναστων παραλιών της χώρας, το ίδιο”, συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντέλλος.


“Κάποιοι από το Λιμενικό αντιμετωπίζουν τους Δήμους ως εν δυνάμει εγκληματίες”

“Θα ήθελα να τονίσω ότι, κάποιοι από το Λιμενικό αντιμετωπίζουν τους Δήμους ως εν δυνάμει εγκληματίες, με εξονυχιστικούς και υπερβολικούς ελέγχους, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ότι ο Δήμος έχει κάνει αυτό που πρέπει για την περιβόητη ναυαγοσωστική κάλυψη και να αναφέρω το εξής, επίσης, σημαντικό. Όταν πάρθηκε η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το 2020 για το ΠΔ, για μια σειρά τροποποιήσεων που ζητήσαμε και έγιναν, τότε λάβαμε τη ρητή δέσμευση του Υπ. Ναυτιλίας, του κ. Πλακιωτάκη τότε, ότι, η υπόθεση παραμένει ανοικτή για νέες τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις όποτε αυτό προκύψει. Προέκυψαν πολλά ζητήματα, ζητήθηκε πολλάκις η τροποποίηση ή συμπλήρωση του ΠΔ από την ΚΕΔΕ, ουδέποτε όμως έγινε κάτι, παρά την αρχική πολιτική δέσμευση ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.”

Πηγή: www.aftodioikisi.gr




Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2024

Ρόδος: "Οσμή σκανδάλου" με τις διαγραφές χρεών στη ΔΕΥΑΡ καταγγέλλει η δημοτική αρχή


 

Αλ. Κολιάδης: Δεν είναι στις προθέσεις μας η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής αλλά να έρθουν όλα στο φως - 

Εικόνα «εξαθλίωσης» για την άλλοτε κραταιά ΔΕΥΑΡ, περιέγραψαν χθες, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της νέας δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη να ξεκαθαρίζει, ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου αλλά «να έρθουν όλα στο φως» και τον νέο πρόεδρό της, κ. Σωτήρη Βαγιανό να κάνει λόγο για «πιθανό σκάνδαλο». 

*

Η αποτύπωση της κατάστασης

Σύμφωνα με τον νέο-ορισθέντα πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρη Βαγιανό, από τις 2 Ιανουαρίου που ξεκίνησε να παραλάβει τη διοίκηση, τα πρώτα δεδομένα που έλαβε ήταν αποκαρδιωτικά, αφού η Επιχείρηση φαίνεται να έχει 25 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΗ, περιφέρεια και προμηθευτές, με ταμειακά διαθέσιμα μόλις 49 χιλιάδων ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Σε μία Επιχείρηση λοιπόν-συνέχισε-που τα λειτουργικά της έξοδα είναι 20 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνει κανένα έργο, που βεβαιώνει προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 23 εκατ. ευρώ και καταφέρνει να εισπράξει τα 18 εκατ. ευρώ, είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει».

Ακόμη, στο ισοζύγιό της εμφανίζονται και μετακυλίονται 63 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα για τα οποία εξετάζουν στην παρούσα φάση το πραγματικό νούμερο που μπορεί να εισπραχθεί.

Ο ίδιος, περιέγραψε, ακόμη, μία Δημοτική Επιχείρηση, η οποία σήμερα είναι χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και με χρέη 9 εκατ. ευρώ στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό!

Μαζί με τους συνεργάτες του, με μία πρώτη εκτίμηση των δεδομένων, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η Επιχείρηση, αναλογικά με το νερό που αντλεί, συνυπολογίζοντας τις απώλειες που υπάρχουν, θα έπρεπε να βεβαιώνει γύρω στα 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.

Στο μικροσκόπιο οι διαγραφές οφειλών

Μετά από τα παραπάνω, λοιπόν, ξεκίνησαν την έρευνα για να δουν τι συμβαίνει και υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Αρχικά, αφού εντόπισαν έναν μεγάλο αριθμό συνδέσεων οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί, παράνομες συνδέσεις, ακόμη και περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες τους και προφανώς προκύπτουν απώλειες από εκεί, βρήκαν ότι το μεγάλο αντικείμενο ελέγχου είναι οι διαγραφές οφειλών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει ο πρόεδρος από την Υπηρεσία, προκύπτουν διαγραφές οφειλών την τελευταία τετραετία πάνω από 14 εκατ. ευρώ, που έχουν γίνει μέσω αποφάσεων, διακανονισμών κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος έχουν πραγματοποιηθεί διαγραφές 3.711.733 ευρώ.

Όπως είπε, τώρα έχουν αναθέσει σε υπάλληλο να εξετάζει μία προς μία τις περιπτώσεις για τις διαγραφές που έγιναν από το Δ.Σ. ώστε να δουν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και τι αφορούν όλες αυτές οι περιπτώσεις.

Στη συνέχεια, ζήτησαν τον έλεγχο των διακανονισμένων οφειλών, μιας και το ποσό που έχει διακανονιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία εσόδων, ανέρχεται περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, οφειλές 20 εκατ. ευρώ είναι σε διακανονισμό σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. το 2021 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Αυτός ορίζει, ότι μία οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε εκατό μηνιαίες διαγράφοντας όλες τις προσαυξήσεις και σε περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης μπορεί να λάβει και μία έκπτωση του 50% της οφειλής του.

Αρχικά, είδαν ότι οι σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.ΣΚ.) αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των νομικών της Επιχείρησης, λένε, ότι απαγορεύεται η διαγραφή κεφαλαίου, κάτι που τους διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος των ΔΕΥΑ της χώρας αλλά θεώρησαν ότι η ανάγκη για εισπράξεις των οφειλομένων μπορεί να ανάγκασε τη Διοίκηση να πάρει μία τέτοια απόφαση που μπορεί να είναι παράτυπη-πάντως δεν στάθηκαν εκεί, όπως είπε.

Έτσι, από τους διακανονισμούς που έγιναν, διαγράφηκαν προσαυξήσεις και κυρίως οφειλές ενός ποσού που υπερβαίνει σήμερα τα 8,5 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται ο υπολογισμός του γιατί ερευνούν περαιτέρω δεδομένα.

«Ασύλληπτο» εύρημα

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Βαγιανός είπε, ότι στην οικονομική τους έρευνα σχετικά με τους διακανονισμούς, εντόπισαν κάτι που τους έκανε τρομερή εντύπωση, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ασύλληπτο»: όπως είπε για παράδειγμα (σ.σ. τυχαία είναι τα νούμερα) ένας μεγαλοοφειλέτης που χρωστάει 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΡ προσέρχεται και ζητάει να κάνει διακανονισμό για να πληρώσει εφάπαξ και όχι να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό, διαγράφουν 200 χιλιάδες ευρώ προσαυξήσεις και το 50% της οφειλής και μένει ένα ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ. Τότε, εκείνος δίνει μία επιταγή για το 2028-2029 και αυτή θεωρείται εφάπαξ καταβολή και διαγράφεται ένα τεράστιο ποσό.

Σε άλλη περίπτωση, έρχεται οφειλέτης που ζητάει την εφάπαξ καταβολή του ποσού του, προβαίνει η Υπηρεσία στις διαγραφές που προβλέπει ο διακανονισμός και επειδή δεν υπάρχουν ούτε επιταγές, συντάσσεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του προέδρου και του πελάτη, το οποίο ορίζει τον διακανονισμό της οφειλής που προκύπτει μετά την έκπτωση. Όπως εξήγησε, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρείται εφάπαξ καταβολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, από τη συγκεκριμένη πολιτική και μόνο, διεγράφησαν 3 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν εισπράχτηκε από την Επιχείρηση, εφάπαξ το ποσό που προέκυπτε από τη διαγραφή. «Δεν γίνεται, λοιπόν, να θεωρούνται μεταχρονολογημένες εισπράξεις και τέτοιες περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής.

Σημαίνει αμέσως-αμέσως, ότι καταστρατηγείται η ίδια η διάταξη ενός διακανονισμού που ψηφίσαμε εμείς οι ίδιοι», είπε και συμπλήρωσε: «Θεωρήσαμε με τον δήμαρχο, πως η εν λόγω τακτική, αποτελεί λόγο ώστε να οδηγήσει το σύνολο της κοινωνίας σε μία σύγχυση ως προς τους συνεπείς πελάτες, ως προς τους συνεπείς επιχειρηματίες που, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν βάλει πλάτη στη Δημοτική Επιχείρηση και, ακόμα και στις περιόδους των πυρκαγιών προέβησαν σε χορηγίες και τη βοήθησαν».

Οι συνέπειες

Κάλεσε μάλιστα, όλους, να αναλογιστούν τι ζημιά μπορεί να υποστεί η Επιχείρηση από μία τέτοια διαχείριση ενώ έκανε λόγο και για αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει πολλούς επιχειρηματίες που στάθηκαν δίπλα της.

Και είπε: «Πέρα, της κοινωνικής ανισότητας και της όποιας νομικής συνέπειας έχουν τα παραπάνω, τα αποτελέσματα από όλο αυτό είναι τα άδεια ταμεία της ΔΕΥΑΡ, η νοοτροπία που χτίζεται στην κοινωνία στο ότι δεν πληρώνω τη ΔΕΥΑΡ, με αποτέλεσμα τα εκατομμύρια των ανείσπρακτων, οι άδειες αποθήκες, η εξαθλίωση της Επιχείρησης, η απώλεια της αξιοπιστίας της και η απαξίωσή της σε κάθε επίπεδο», όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες να θεωρούν ότι αυτά συμβαίνουν εξαιτίας πολιτικών με κριτήρια πελατειακού χαρακτήρα και οι ίδιοι καλούνται αυτό να το σταματήσουν εδώ.

«Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κύριο αντικείμενο της Επιχείρησης: ότι η ΔΕΥΑΡ πρέπει να είναι οικονομικά ισχυρή για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής.

Είναι προφανές πως αν δεν είχαν γίνει διαγραφές, αν δεν είχαμε επιταγές και συμφωνητικά σήμερα, αντί να έχουμε 300 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία μας, θα μπορούσαμε να είχαμε 4 με 5 εκατ. ευρώ και να μπορούμε να υλοποιήσουμε με ευκολία τις ανάγκες του Αρχαγγέλου, τις βλάβες που προκύπτουν καθημερινά σε απαρχαιωμένα δίκτυα και υποδομές πολύ παλιές που πρέπει να αντικατασταθούν», είπε ακόμη και συνέχισε:

«Πέρα από τα παραπάνω, έχοντας πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και χωρίς φόβο και πολλή όρεξη, μπήκαμε από νωρίς στα βαθιά και κολυμπάμε με σιγουριά στο αύριο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών».

Η επίσκεψη στην Εισαγγελέα

Και θέλησε να ξεκαθαρίσει ο κ. Βαγιανός: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό να ξέρετε ότι, προφανώς ισχύει και για εμάς τους ίδιους. Ανέλαβα τη ΔΕΥΑΡ ως νέο πρόσωπο στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν έχω σκοπό να κληθώ να απολογούμαι στη δικαιοσύνη για πράγματα που δεν έχω κάνει».

Είπε, λοιπόν, ότι την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έπρεπε να υπογράψει μία εκ των επιταγών που ανέφερε και η επίσκεψή τους στην Εισαγγελέα είχε να κάνει, με το αν μία τέτοια υπογραφή θα τον έκανε συνένοχο ή θα ήταν μέρος μιας παρατυπίας που θα εξεταζόταν, αφού η όποια υπογραφή του θα δήλωνε την αποδοχή του στην πράξη και τη συνυπευθυνότητά του, αφού θα την αναγνώριζε ως ορθή διαδικασία.

Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμία διάθεση να βρεθώ ενώπιον της Δικαιοσύνης για κάτι που δεν ευθύνομαι, όταν υπάρχει ορατό ένα ενδεχόμενο συνένωσης των ΔΕΥΑ της Ελλάδος, που σημαίνει ότι θα έρθει σωρεία ελέγχων και δεν έχω καμία διάθεση να απολογηθώ για κάτι που δεν έχω κάνει.

Δεν υπάρχει καμία εκδικητική προσπάθεια, ούτε προσωποποιούμε τίποτα. Δίνουμε στον κόσμο τα δεδομένα. Έχουμε να κάνουμε με την προστασία της νέας δημοτικής αρχής και μένα του ίδιου αλλά και του συνόλου των πολιτών οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που τους ώθησε, σύμφωνα με τον πρόεδρο, να πάρουν την απόφαση να πάνε στην Εισαγγελέα είναι, ότι οι επιταγές δεν εμφανίζονται πουθενά λογιστικά, όπως και τα συμφωνητικά δεν έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και ότι στα ντουλάπια της ΔΕΥΑΡ υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αξιόγραφων που έφθασαν με την ίδια επίκληση, ενός διακανονισμού μιας οφειλής, τα οποία σφραγίστηκαν και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Έτσι, δεν εκκίνησε καμία διαδικασία για διαταγές πληρωμής από τη στιγμή που τα αξιόγραφα αυτά δεν εμφανίζονται στα λογιστικά βιβλία της Επιχείρησης.

«Δεν είμαι εδώ για να ποινικοποιήσω κανέναν αλλά-επαναλαμβάνω-πως δεν θα κριθώ συνένοχος σε ένα πιθανό σκάνδαλο. Και δεν θα θέσω σε κίνδυνο ούτε την προσωπικότητά μου, ούτε την οικογένειά μου, ούτε τη νέα δημοτική αρχή αλλά κυρίως το αύριο του νησιού: η ΔΕΥΑΡ κρατάει στα χέρια της την υποδομή του νησιού», είπε ακόμη ο ίδιος και συνέχισε:

«Έχω εντολή από τον δήμαρχο να σώσω τη ΔΕΥΑΡ σε συνεργασία μαζί του και να την κάνω να λειτουργεί ως πρότυπη Επιχείρηση και αυτό τον σκοπό θα υπηρετήσω χωρίς εκπτώσεις. Δεν έχω καμία εντολή να καλύψω πιθανές παρανομίες απ’ οποιονδήποτε-αν υπάρχουν. Θα κάνω οτιδήποτε ώστε να αποκτήσω ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης της θητείας μου χωρίς να μου καταλογιστεί τίποτα μεμπτό».

Έτσι, όπως προβλέπεται, για την παραλαβή της Επιχείρησης, θα πρέπει να συνταχθεί αναφορά από αρμόδια όργανα που θα προβούν σε οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους για το τι παραλαμβάνει, έτσι ώστε να μην έχει καμία εμπλοκή με το παρελθόν που ίσως ενέχει κινδύνους νομικού χαρακτήρα για τους οποίους δεν θα ευθύνεται.

«Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν, όπως θα αποδοθεί και Δικαιοσύνη και ισότητα μεταξύ των πολιτών και τις επόμενες μας κινήσεις όπως ορίζονται από τον νόμο», κατέληξε ο κ. Βαγιανός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι, αυτή τη στιγμή, στη ΔΕΥΑΡ υπάρχει μία τιμολογιακή πολιτική που δεν έχει σχεδιαστεί με καμία μελέτη κόστους-οφέλους και όπως είπε υπάρχουν προφανείς αδικίες σε όλα τα επίπεδα και αυτή που έχουν συζητήσει με τον δήμαρχο και θα σχεδιάσουν θα βασίζεται πολύ στα κοινωνικά κριτήρια, με διαφοροποιήσεις για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενώ θα προστατέψουν και τους μεγάλους και καλούς πελάτες, επιχειρηματίες, που αυτή τη στιγμή, επειδή κάνουν μεγάλη κατανάλωση χρεώνονται ακριβότερα.

Έτσι, η τιμολογιακή πολιτική θα βασιστεί σε μελέτη κόστους-οφέλους. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής, η ΔΕΥΑΡ μπορεί να παρέχει στο νησί πολύ φθηνό νερό σε σχέση με πολλές άλλες πόλεις, αφού το νησί έχει νερό.

Όσον αφορά στη διοίκηση, από εδώ και στο εξής, θα περιμένουν πρώτα τους ελέγχους για όποια μέτρα ληφθούν και θα πάνε παρακάτω σχεδιάζοντας το μέλλον, ζητώντας τη βοήθεια του κόσμου, αφού πυλώνας της διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής είναι η εξωστρέφεια.

Είπε, ακόμη, ότι η στρατηγική και ο σχεδιασμός για τη διοίκησή της πηγάζει από ένα κεντρικό σχέδιο που έχει χαράξει ο δήμαρχος και εκείνοι είναι δίπλα του.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαγιανός εξήγησε, ότι η διαδικασία της διαγραφής των οφειλών δεν είναι κάτι παράνομο-είναι κάτι άλλο ότι θεωρήθηκαν μεταχρονολογημένα αξιόγραφα ή συμφωνητικά ως μετρητά.

Μάλιστα, αυτά τα έγγραφα ξεπερνούν τα 200 και δεν έχει κινηθεί η διαδικασία είσπραξης αυτών των επιταγών γιατί τα φύλλα αυτά φθάνουν στην Υπηρεσία χωρίς να περνάνε στα φορολογικά-λογιστικά της βιβλία και εικάζει ότι θα επανέλθουν οι οφειλές. Προς το παρόν δεν γνωρίζουν σε τι βάθος χρόνου εντοπίζονται αλλά υπάρχουν από το 2018.

Ο νομικός σύμβουλος

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΡ, κ. Άκης Δημητριάδης, ανέφερε, ότι όταν κλήθηκε από τον κ. Βαγιανό, είδε κάποια πράγματα για τα οποία δεν είχε ενημέρωση ούτε από τη Νομική Υπηρεσία, ούτε από το Λογιστήριο ούτε από τη Διοίκηση, διότι αν είχε γνώση δεν θα είχαν γίνει αυτά, όπως είπε, αφού δεν θα υπέγραφε.

Όπως εξήγησε, οι διακανονισμοί στη ΔΕΥΑΡ γινόταν ανέκαθεν, διότι το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης αλλά και για να εισπράξει η Επιχείρηση. Αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί είναι ότι, όταν υπάρχει καταβολή εφάπαξ σημαίνει, ότι τα χρήματα μπαίνουν την ίδια ημέρα και γι’ αυτό ο ίδιος θα εισηγηθεί την ακύρωση αυτών των διακανονισμών και των συμφωνητικών και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να ρυθμίσει την οφειλή του με νόμιμες διαδικασίες και θα πληρώσει εκείνη τη στιγμή καθώς δεν εκδίδεται πιστωτικό σημείωμα από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να έχει εισπράξει.

Ακόμη, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως οι περιπτώσεις αυτές είναι πρόβλημα και για τους υπόλοιπους αφού δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους συνεπείς και η πολιτική της ΔΕΥΑΡ είναι να επιβραβεύει τους συνεπείς.

Μάλιστα, ο κ. Βαγιανός συμπλήρωσε, ότι τώρα συμβαίνει το αντίθετο, αφού επιβραβεύονται αυτοί που συστηματικά είναι κακοπληρωτές ή αφήνουν να διογκώνονται τα χρέη τους, αφού θεωρούν ότι κάποιος θα τους τα διαγράψει.

Δεν παρέλειψε να πει, ακόμη, ότι προβλέπεται για λόγους κοινωνικούς, αδυναμία οικονομική ή από κάποια διαρροή υπάρχουν δικλείδες που δικαιολογούν τη διαγραφή μιας οφειλής.

Όμως, συγκριτικά, π.χ. το 2023, η Επιχείρηση έχασε ένα κεφάλαιο από τον τζίρο της ύψους 6 εκατ. ευρώ αφού δεν εισπράχθηκε το ποσό που αναλογεί στους διακανονισμούς αυτούς.

Ακόμη, από την έρευνα που έχει κάνει ο πρόεδρος αυτές τις δέκα ημέρες, για τις παλιές επιταγές που σφραγίστηκαν δεν έχει γίνει καμία διαδικασία είσπραξής του, και πρόκειται συνολικά για ποσό περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς ακόμη, εάν στην όλη διαδικασία εμπλέκονται αιρετοί ή υπηρεσιακοί, ο κ. Δημητριάδης απάντησε, ότι αυτή τη στιγμή κάνουν μία καταγραφή για το τι παραλαμβάνουν και αν χρειαστεί να υποβληθεί κάποια αναφορά δεν είναι εκείνοι οι αρμόδιοι που θα αποφασίσουν ποιοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία κάνει μία αποτύπωση του τι παραλαμβάνει, πώς έχει γίνει, και αυτό μπορεί να ενέχει ποινικές ευθύνες ή μόνο αστικές κ.λπ.. πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι για την παροχή του νερού πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη καταβολή, εξήγησε.

Επίσης, τα ιδιωτικά συμφωνητικά που ρυθμίζουν την οφειλή, είναι μεταξύ του προέδρου και του πελάτη, είπε ο κ. Βαγιανός, ενώ ο κ. Δημητριάδης είπε, ότι «δεν θα αφήσουμε καμία οφειλή να διαγραφεί».

Επίσης, δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που να εμπίπτουν σε παραγραφή και αυτή τη στιγμή το 90% των οφειλών είναι εντός της πενταετίας και δεν τίθεται θέμα παραγραφής τους.

Ακόμη, οι αποφάσεις για τις διαγραφές είναι στην αρμοδιότητα του Δ.Σ. και δεν πρόκειται για γνωμοδοτική διαδικασία. Πάντως, ο κ. Δημητριάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει, ότι δεν υπάρχουν αυτοτελείς διαγραφές αλλά μόνο ρυθμίσεις και τότε ο πελάτης είναι ενήμερος.

Η ΔΕΥΑΡ θα εγκρίνει νέους διακανονισμούς με πραγματικά κοινωνικά κριτήρια, όπως προβλέπονται, και όχι αυθαίρετα, ενώ τώρα έχουμε τέτοιους που με βάση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν στέκουν, δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει και έχουμε να κάνουμε με εκπτώσεις που έκαναν κακό στη διαχείριση της Επιχείρησης.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ακόμη, ότι δεν μπορούσε ο νέος πρόεδρος να κάνει μία «τυφλή» παραλαβή και τώρα κάνει μία χρηστή διοίκηση και προς αυτή την κατεύθυνση συμβουλεύει η Νομική Υπηρεσία, με γνώμονα «να είναι όλα στο φως».

Θα ακολουθήσει μία προσπάθεια να εισπραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, ώστε η ΔΕΥΑΡ να μπορεί να ανταπεξέλθει, όχι στο έργο της αλλά να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές που την πιέζουν.

Ο κ. Βαγιανός, είπε ακόμη, ότι δεν περιλαμβάνονται μόνο τα παραπάνω στη διαδικασία της παραλαβής αλλά για παράδειγμα οι αποθήκες και θα πρέπει να γίνει μία απογραφή και ένα πρακτικό γι’ αυτό, καθώς ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να επωμιστεί πράγματα που δεν έχει κάνει. «Δεν θα καλύψω πράγματα κάτω από το χαλί», είπε.


Ο δήμαρχος

Παρεμβαίνοντας στο τέλος της συνέντευξης ο δήμαρχος, καταρχάς, είπε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε ο κ. Βαγιανός για να αναλάβει αυτή την πολύ δύσκολη θέση και ότι «αυτή τη στιγμή είναι σε αποστολή» αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τον έστειλε κάπου για να έχει πρόβλημα, αύριο-μεθαύριο, και ο ίδιος και η οικογένειά του και ξεκαθάρισε:

«Θα προστατεύσω τους πάντες, θα προστατεύσω τον κάθε αντιδήμαρχο, τον κάθε αιρετό, να μην πέσει ούτε σε παγίδες ούτε να είναι υπόλογος, αύριο-μεθαύριο, για κάτι που έρχεται από παρελθόν».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ΔΕΥΑΡ είναι μία μεγάλη πληγή για τον δήμο της Ρόδου και αυτό το γνωρίζουν…και οι πέτρες στο νησί μας. Ότι κάτι δεν πάει καλά στη ΔΕΥΑΡ», και αυτό είναι δική τους ευθύνη να το λύσουν, γι’ αυτό τους εξέλεξε ο κόσμος.

Είπε, ακόμη, ότι εμπλέκονται και αιρετοί και υπηρεσιακοί στις διαγραφές «και με πολύ άκομψο τρόπο» και μετά τρέχουν να κλείσουν το νερό στις γειτονιές για οφειλές των 100-150 ευρώ.

«Αυτό πλέον δεν θα ξαναγίνει», διεμήνυσε και ανέφερε, ότι δεν είναι εδώ για να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου αλλά αναγκάστηκαν να πάνε στον Εισαγγελέα γιατί αυτό τους συμβούλευσαν οι νομικοί τους σύμβουλοι, οι ορκωτοί λογιστές αλλά και οι άνθρωποι που θέλουν το καλό τους.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με την αβεβαιότητα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ του ροδιακού λαού, μιλάμε για μία μεγάλη αδικία και ανισότητα απέναντι στους πολίτες αυτού του νησιού. Δεν έχουμε ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις κατηγορίες πολιτών. Στα δικά μας μάτια όλοι είναι ίδιοι, ισάξιοι και έτσι θα τους αντιμετωπίζουμε», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ είχε τη δικαιοδοσία να προχωρήσει στα παραπάνω και θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν ήταν στο Δ.Σ. της Επιχείρησης μετά τον Ιανουάριο του 2022 και η ερώτηση που θα έπρεπε να του γίνει είναι «γιατί έφυγες Κολιάδη από τη ΔΕΥΑΡ, τι συνέβη και έφυγες; Τι είδες, τι αισθάνθηκες;».

Είπε, ότι παραιτήθηκε από τη ΔΕΥΑΡ για συγκεκριμένους λόγους που θα αναφερθούν εκεί που πρέπει και η ρύθμιση αυτή δεν ψηφίστηκε ποτέ από τον ίδιο. Είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή αυτή τη στιγμή, που καθορίζει το αν θα διαγραφεί μία οφειλή ή όχι αποτελείται από τρεις αιρετούς.

Μάλιστα, ανέφερε, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα προστατεύσουν τους αιρετούς που παγιδεύτηκαν ή εν αγνοία τους έκαναν λάθος κινήσεις αλλά πρέπει να προστατεύσουν και όλα τα μέλη να μην πέσουν στις ίδιες παγίδες γιατί πολλές φορές οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες, και σε αιρετούς και σε υπηρεσιακούς.

«Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο Εισαγγελέας θα κάνει αυτό που πρέπει και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Να είστε σίγουροι ότι εμείς τον ύπνο μας δεν θα τον χάσουμε. Αν άλλοι τον χάσουν…ας πρόσεχαν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Είπε, ακόμη, ότι έχουν πέντε χρόνια μπροστά τους σκληρής δουλειάς αλλά και διαφάνειας και αυτό ψήφισε ο κόσμος. «Αν κάτι πρέπει να λάμψει σ’ αυτό το νησί είναι η αλήθεια επιτέλους», είπε με νόημα ο δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ακόμη, ότι τον περασμένο Οκτώβριο απέστειλαν εξώδικη επιστολή για να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία, να προστατεύσουν την Επιχείρηση, αλλά δεν εισακούστηκαν και αντί αυτού «άνοιξαν οι πόρτες. Ελάτε ό,τι προλάβετε» και έγιναν ρυθμίσεις είκοσι ημέρες πριν την αλλαγή της Διοίκησης.

Ακόμη, σε ερώτηση εάν η ΔΕΥΑΡ περνάει κάθε χρόνο από έλεγχο ορκωτών λογιστών, ο κ. Δημητριάδης είπε, ότι απ’ ό,τι πληροφορήθηκε τον τελευταίο καιρό δεν είχε γίνει έλεγχος από ορκωτούς. Ο κ. Βαγιανός, είπε, ότι έγιναν το 2017-2018-αν και αναρτώνται οι ισολογισμοί-κάτι που θα κάνουν εκείνοι τώρα από το 2018 μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, όταν αποτελεί θέμα συζήτησης στο κέντρο και στην Ένωση των ΔΕΥΑ και τους λένε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και τότε τους προέτρεψαν να πάνε στον Εισαγγελέα. «Όχι, δεν είναι βοήθεια του κοινού, είναι βοήθεια από τους πλέον αρμόδιους, ειδικούς, που ξέρουν πώς πρέπει να κινείται ένας δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση…», είπε και κατέληξε λέγοντας:

«Θητεύοντας στη ΔΕΡΜΑΕ και τον ΔΟΠΑΡ, έχω πλήρη επίγνωση και γνωρίζω πολύ καλά και το τι έκανα και το πώς λειτούργησα, τι ταμεία άφησα και που πήγε και το τελευταίο ευρώ. Καθαρός ουρανός…δεν φοβάται», είπε ο δήμαρχος και ανέφερε ακόμη, ότι ρώτησε τον κ. Γιώργο Υψηλάντη αν τον ανησυχεί κάτι γιατί θα ξεκινήσει έρευνα και του απάντησε «απολύτως τίποτα».


Πηγή: www.rodiaki.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More