Το "πώς μπήκε στην πολιτική και πώς είναι τώρα", είναι ένα διαχρονικό ερώτημα του λαού για τους πολιτικούς του ηγέτες. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμερίζει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ χωρίς να έχει αλλάξει πολύ από τότε που ξεκίνησε. Αυτό με τα θετικά του και τα αρνητικά του στη χώρα των "τζακιών" είναι σπάνιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τέως (πλέον) πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, πήρε μια απόφαση που θα χαροποιήσει πολλούς από τους πιο φανατικούς πολέμιούς του και μπορεί και κάποιους ψεύτικους φίλους.
Η παραίτησή του είναι μια γενναία απόφαση, ταιριαστή με την τόλμη που επέδειξε σε πολλές δύσκολες συγκυρίες, στο παρελθόν. Δεν είναι εύκολο να αποχωρείς από την ηγεσία του κόμματος, που ουσιαστικά επανίδρυσες και μάλιστα σε τόσο μικρή (πολιτικά) ηλικία.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι μπορούν να απολαύσουν τη στιγμή σε κάποιο από τα δεκάδες ακίνητά τους.
Μια ματιά στο Πόθεν Έσχες του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι δίνει μια σπάνια απάντηση σε ένα διαχρονικό ερώτημα του ελληνικού λαού για τους πολιτικούς.
"Πώς μπήκε στην πολιτική και πώς είναι τώρα ή πώς βγαίνει";
Οφειλές, επενδύσεις στο μηδέν, δυο ακίνητα και δυο οχήματα, μεταξύ των οποίων και η περίφημη μοτοσυκλέτα με την οποία μετακινούνταν πριν ασκήσει εξουσία.
Όχι και άσχημα σε μια χώρα, που η πολιτική αποτελεί για πολλούς όχημα πλουτισμού και δίνει μια καλή εικόνα εξέλιξης των ανισοτήτων.
Φυσικά αυτό δύσκολα θα φτάσει στον λαό, χάρη σε μια ασφυκτικά ελεγχόμενη δημόσια σφαίρα. Μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα γνωρίζει περισσότερα για τη δήθεν "βίλα στο Σούνιο", για το ότι δήθεν "πήρε το σπίτι που διαμένει σε πλειστηριασμό" ή για τους... κομάντος στις Μαλδίβες.
Χυδαία ψέματα, που είναι μια μικρή γεύση μιας πολιτικής δολοφονίας διαρκείας, τόσο οργανωμένης και καλοπληρωμένης, που μόνο με όσα είχαν γίνει κατά του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 μπορεί να συγκριθεί.
Η άνοδος και η φθορά
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν πολιτικό τέκνο της οργής, που προκάλεσαν τα μνημόνια. Ο άνθρωπος του πεπρωμένου από το 2012 και μετά όταν ζήσαμε τον πολιτικό σεισμό, που διέλυσε ένα πολιτικό Status quo πολλών ετών.
Οι επικριτές του, λένε ότι αν δεν υποσχόταν σκίσιμο μνημονίων, αν δεν διαπραγματευόταν και αν δεν έκανε το δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα είχε γίνει παράδεισος ήδη από το 2014.
Μόνο λωτοφάγος θα μπορούσε να πιστέψει κάτι τέτοιο. Όλοι θυμούνται τη μαυρίλα εκείνης της εποχής και φυσικά τον τρόμο του 2015 και των capital controls. Δεν γίνεται να θυμάσαι το ένα και να ξεχνάς το άλλο, ούτε να ρίχνεις το ανάθεμα για όλα σε αυτόν που κυβέρνησε 4,5 χρόνια, παραλαμβάνοντας μια χρεοκοπημένη χώρα.
Ο ρόλος του Τσίπρα στη μετάβαση από τη μνημονιακή στη μέταμνημονιακή εποχή θα αποτιμηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, είναι όμως δύσκολο να μη δει κανείς ότι η εκτόνωση, που επέφερε στην ελληνική κοινωνία εντός πολιτικών πλαισίων, είναι μια ανεκτίμητη προσφορά.
Το ίδιο ισχύει και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που πέρα από τη λύση ενός εθνικού ζητήματος, που μας ταλαιπώρησε για χρόνια, είναι και ένα παράδειγμα του πώς πρέπει να λειτουργεί ένας πολιτικός ηγέτης. Μεθοδικά, αταλάντευτα και χωρίς να νοιάζεται για το πολιτικό κόστος.
Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν δρούσε πάντοτε έτσι. Έκανε πολλά λάθη με κύρια συνισταμένη από ένα σημείο και μετά την κακή διαχείριση του χρόνου ως προς τη λήψη αποφάσεων.
Η σχεδόν ερωτική σχέση που απέκτησε με μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, άντεξε πολλά. Αθέτησε τη βασική του υπόσχεση, το σκίσιμο των μνημονίων, συμμάχησε με τους ΑΝΕΛ (πραγματικό στίγμα για την Αριστερά), έκανε το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος "Ναι" και ψήφισε το μνημόνιο, είδε το κόμμα του να διασπάται και τον κομματικό μηχανισμό του να διαλύεται, λοιδορήθηκε από πρώην συντρόφους του.
Επίσης ανέχθηκε συμπεριφορές που εξόφθαλμα έπληξαν το κόμμα του και τον ίδιο και ως κυβέρνηση και κυρίως ως αντιπολίτευση. Τα έβαλε με τα λιοντάρια και τον έφαγαν οικείοι κοριοί.
Ωστόσο αν αναλογιστούμε τα όπλα που είχε στη διάθεσή του, το ξεκίνημά του, τον συντονισμένο πόλεμο που δέχθηκε από ΜΜΕ και συμφέροντα, το ότι δεν προερχόταν από πολιτικό τζάκι (ο μόνος πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση μαζί με τον Κώστα Σημίτη), αυτά που πέτυχε, μοιάζουν με θαύμα.
Όμως τα θαύματα στην πραγματική ζωή δεν διαρκούν και οι ηρωικές ιστορίες έχουν αίσιο τέλος μόνο στο σινεμά.
Η έντιμη παραίτηση
Ο μοναχικός δρόμος του Τσίπρα, έχοντας απέναντί του μια δύναμη πυρός χωρίς όρια, σε έναν πόλεμο χωρίς κανόνες και φυσικά και με δικά του λάθη, θα οδηγούσε τελικά σε μια οδυνηρή ήττα.
Το τέλος ίσως δεν είναι αυτό που φανταζόταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ωστόσο στην ιστορία θα καταγραφεί κάτι πολύ σημαντικό, που ίσως τώρα μοιάζει με "χρύσωμα χαπιού" για έναν πολιτικό στα 49 του. Έντιμος ήρθε και έντιμος παρέμεινε και πέτυχε πολλά περισσότερα από όσα πιθανότατα θα φανταζόταν ότι θα πετύχει σε μια πολιτική διαδρομή που ξεκίνησε από τις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990-91 και συνεχίστηκε με μια απαγόρευση αποβίβασης στο λιμάνι της Ανκόνας το 2001, πριν έρθει λίγα χρόνια αργότερα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια απόφαση που έρχεται ως αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας και η κίνησή του αυτή δείχνει σεβασμό στη θέληση των πολιτών.
Μάνος Χωριανόπουλος *
* Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι Διευθυντής του News 24/7. Στην 24Media βρίσκεται από τον Μάιο του 2007. Έχει διατελέσει Διευθυντής Σύνταξης του News 247.gr και Διευθυντής της εφημερίδας "Έθνος.
«Πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε - Πρότεινε άμεση προσφυγή στις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας γνωστοποιώντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος -
Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο, έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
«Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος όπως ορίζει το καταστατικό του και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας πάντως πως ο ίδιος θα είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».
*
«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», είπε, προσθέτοντας πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και οι διαδικασίες ανανέωσης και επανίδρυσής του είναι άμεση προτεραιότητα. «Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. «Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ διπλή εντολή: Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πάντα και είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα».
«Έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος – Να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ»
«Είμαι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία. Απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα. Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν. Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ, να αποφασίζω με ψυχραιμία, καθώς οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αρχή των δηλώσεών του.
«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο και ότι πρέπει να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο, δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ελπιδοφόρο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων αποφάσεων για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας, να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει να διαβάσει τα νέα ρεύματα της κοινωνίας» πρόσθεσε.
«Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις αφορούν προφανώς και εμένα, πρώτο εμένα που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει» συνέχισε και αναφέρθηκε στην πορεία του κόμματος και τη διαδρομή του. «Παρέλαβα ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το ταξίδι που κάναμε ήταν συναρπαστικό» σημείωσε. Δήλωσε επίσης «περήφανος» για όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του: «την έξοδο από τα μνημόνια, τη μη ρύθμιση χρέους, την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας».
Απευθύνθηκε τέλος σε όλους τους Έλληνες λέγοντας: «Κάποιοι χαίρεστε, άλλοι λυπάστε, τα επόμενα χρόνια όμως δεν θα είναι εύκολα για κανένας μας ό,τι και να ψήφισε». «Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει» κατέληξε.
Οι εξελίξεις έρχονται στη σκιά της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, κατά τις οποίες το κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 17,83% καταλαμβάνοντας 48 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σημερινή προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Πηγές του κόμματος ανέφεραν χθες ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του» στην Αθήνα.
Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο:
«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία. Απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα. Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν.
Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα.
Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών, είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Και να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό.
Μίλησα επίσης για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας: Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.
Προσθέτω:
Την ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί.
Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, που καλούνται να υπηρετήσουν ένα νέο όραμα, αφορούν προφανώς και μένα. Πρώτον μάλιστα εμένα, που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.
Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη. Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Και είχα την τύχη και την τιμή, για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό και τους συντρόφους μου, να είμαι ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός.
Αυτό το ταξίδι ήταν μια πορεία που κάθε μέρα της ήταν μια μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ’ αυτή.
Δηλώνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική μέρα για μένα, περήφανος για όσα πετύχαμε. Για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε. Και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει.
Αυτό το δύσκολο ταξίδι όμως είχε και συμβιβασμούς. Είχε και δύσκολες αποφάσεις. Είχε και τραύματα. Είχε και φθορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην Ιστορία. Οι εμπειρίες του, οι επιτυχίες, τα λάθη του, οι μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας, αλλά κι εκείνες που χάσαμε, αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση.
Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, είναι άμεση προτεραιότητα.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Και δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή.
Αυτή την πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου.
Το νέο κύμα στην κοινωνία, την τέχνη, την πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις. Το πιο συνηθισμένο. Είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς.
Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές.
Δεν το κρύβω ότι είμαι συγκινημένος. Ότι αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα. Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.
Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας. Να σας αισθάνομαι δίπλα μου. Το ταξίδι συνεχίζεται. Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει.
Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφασή μου και μπορεί κάποιοι άλλοι να λυπάστε. Αλλά τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανένα μας. Ό, τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.
Ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων. Η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωσή μας στη Δημοκρατία και την Ελευθερία, που είναι συνώνυμο της Ελλάδας, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η αγάπη για την πατρίδα, η ενότητα, το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.
Η προοδευτική Παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια. Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, που θα την εκφράζει αυτή τη μεγάλη Παράταξη, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Αυτό τον σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Αυτό τον σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
Εκλεισε το πρωί της Τετάρτης τοαεροδρόμιο της Κάσου καθώς αρρώστησε ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός υπάλληλος που υπηρετεί στον αερολιμέναμε αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς το νησί και μάλιστα κατά τη διάρκεια τηςθερινής περιόδου.
Πρόκειται για την πολλοστή φορά που η έλλειψη τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων οδηγεί σε κλείσιμο περιφερειακού αεροδρομίου καθώς το πρόβλημα παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των εργαζομένων και τις εξαγγελίες για επίλυσή του, παραμένει άλυτο για ακόμα ένα καλοκαίρι οπότε και η αεροπορική κίνηση πολλαπλασιάζεται.
Οπως μεταδίδει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στις 09.09 το πρωί της Τετάρτης ο μοναδικός υπάλληλος που υπηρετεί στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού επειδή αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.
Η κατάργηση των εμπορικών πτήσεων δεν είναι το μοναδικό κρίσιμο ζήτημα σε ένα μικρό και ακριτικό νησί όπως η Κάσος. Κι αυτό διότι υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη αεροδιακομιδής ασθενούς, ο οποίος θα χρειαστεί πιο εξειδικευμένη και εντατική φροντίδα απ΄αυτήν που μπορεί να προσφέρει το Κέντρο Υγείας του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα περιστατικά με κλειστά αεροδρόμια λόγω ...ασθενείας έχουν καταγραφεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε νησιά όπως η Μήλος, η Νάξος, η Ικαρία και αρκετά άλλα, όπως έχει ήδη γράψει το «Εθνος» σε ρεπορτάζ του. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του κλάδου έχει επισημανθεί πολλές φορές και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και στη Διοίκηση της ΥΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου:
Στα 11 από τα 15 παραμεθόρια αεροδρόμια που παρέχουν την υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων, υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος εξυπηρετώντας επιβατικές, νοσοκομειακές, στρατιωτικές πτήσεις καθ’ όλο το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδεια.
Στα 7 από τα 11 δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος και οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αφήνοντας κενά στελέχωσης στα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Οι εργαζόμενοι μαλιστα έχουν προειδοποιήσει ότι από την κατάσταση αυτή ενδέχεται να δημιουργηθούν και επικίνδυνα κενά για την ασφάλεια των πτήσεων. Κι αυτό γιατί – όπως αναφέρουν εδώ και καιρό - η εξάντληση του ελαχίστου προσωπικού που έχει απομείνει και αναγκάζεται να δουλεύει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής του χωρίς ρεπό και άδεια και χωρίς την απαιτούμενη ημερήσια ξεκούραση λόγω 24ωρου stand by για αεροδιακομιδές με φαινόμενα λιποθυμιών και απώλειας προσανατολισμού λόγω κόπωσης και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης, «διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των πτήσεων-επιβαινόντων, την υγεία των συναδέλφων και την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των ακριτικών νησιών γενικότερα».
Παρά την πρόσφατη υπογραφή της μετάταξης 6 υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον κλάδο, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να περάσουν από εκπαίδευση, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Κατά συνέπεια η κατάσταση στα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια παραμένει ίδια, ενώ και το φετινό καλοκαίρι αναγκαστικά θα βγει με το ελάχιστο υφιστάμενο προσωπικό.
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Κωνσταντινάκης «μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και όλη τη δημοσιότητα που ακολούθησε για την κατάσταση στους κλάδους των μεταφορών, υπεγράφησαν οι συγκεκριμένες μετατάξεις. Την 1η Ιουνίου οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στις μονάδες που θα υπηρετήσουν, αλλά θα περάσουν μήνες ώστε να μπορέσουν να πιάσουν μικρόφωνο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να είναι σε θέση να αναλάβουν υπηρεσία μόνοι τους θα πρέπει να προηγηθεί τρίμηνη θεωρητική εκπαίδευση στη σχολή πολιτικής αεροπορίας, η οποία δεν έχει συσταθεί ακόμα καθώς συστήνεται κάθε φορά που υπάρχει γκρουπ προς εκπαίδευση και πρακτική δύο μηνών στη μονάδα που θα υπηρετήσουν δίπλα σε παλαιότερο υπάλληλο.
Οι εργαζόμενοι που εξυπηρέτησαν τους τουρίστες το καλοκαίρι του ’22 ήταν λιγότεροι από ότι το καλοκαίρι του ’21 που στην Ελλάδα ήρθαν περίπου οι μισοί. Η μάστιγα της ανασφάλιστης εργασίας στη "βαριά βιομηχανία" της χώρας.
Λιγότεροι ήταν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πέρυσι στην καρδιά του καλοκαιριού, από ότι το ίδιο διάστημα του 2021 που ήταν μια ακόμη «πανδημική» χρονιά και τη χώρα μας επισκέφτηκαν οι μισοί τουρίστες από ότι το 2022.
Οι μελέτες για συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην οικονομία και την απασχόληση που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) είναι αποκαλυπτικές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το τρίμηνο του Ιουλίου – Σεπτεμβρίου πέρυσι, στα καταλύματα και την εστίαση οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 445.100 και μάλιστα ελάχιστα κάτω από ότι το 2021 που την Ελλάδα επισκέφτηκαν αρκετά εκατομμύρια λιγότεροι ταξιδιώτες. Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση των εργαζομένων τους. Η απασχόληση σε αυτούς τους δύο βασικούς τομείς του τουρισμού το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 376.700.
(Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)
Το ΙΝΣΕΤΕ επισημαίνει ότι παρόλο που ο εισερχόμενος τουρισμός το 2022 σε σύγκριση με το 2021 σημείωσε τεράστια αύξηση, από 14,7 εκατ. αφίξεις το 2021 σε 27,8 εκατ. ευρώ, η αύξηση αυτή δεν αποτυπώθηκε και σε αύξηση εργαζομένων, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 όπου οι τουριστικές ροές ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με το 2021.
Αυτό το φαινόμενο, όπως αναλύεται διεξοδικά και στη μελέτη, πιθανώς να έγκειται στην αφενός, εντεινόμενη έλλειψη ανεύρευσης εργατικού δυναμικού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και αφετέρου στη συντηρητική πολιτική που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.
Ο τουρισμός απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες
Η μελέτη δείχνει ότι, η πλειονότητα των απασχολούμενων τόσο στα καταλύματα και την εστίαση όσο και στους Λοιπούς Κλάδους είναι άνδρες. Παρόλα αυτά το ποσοστό των γυναικών στα καταλύματα και την εστίαση (3ο τρίμηνο 2022: 48,9%) είναι συγκριτικά υψηλότερο των λοιπών κλάδων (3ο τρίμηνο 2022: 41,4%) λόγω της αναλογικά υψηλότερης αύξησης που σημειώνεται στα Καταλύματα και την Εστίαση.
Συνολικά, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση αντιπροσωπεύει το 9,9% της πλήρους και το 18,4% της μερικής απασχόλησης στο τρίτο 3μηνο του 2022. Οι κυριότερες ηλικιακές ομάδες απασχολούμενων στα σε αυτούς τους δύο τομείς είναι 45-64 και 30-44 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 69,2% των απασχολούμενων.
Από το 2013 έως το 2022 το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 15-24 αυξάνεται, επιβεβαιώνοντας ότι τα καταλύματα και η εστίαση προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Αυξήθηκε η ανασφάλιστη εργασία
Αν και την περίοδο 2013-2018, παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης της ανασφάλιστης εργασίας, με εξαίρεση το 2014, η οποία όμως ανακόπηκε τα έτη 2019 και 2020 για να συνεχιστεί τα έτη 2021 και 2022.
Οι Περιφέρειες της Αττικής (27,4%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (15,4%) καταγράφουν τα υψηλότερα μερίδια απασχολούμενων στα Καταλύματα και την Εστίαση για το 2022 και ακολουθούν οι τουριστικές Περιφέρειες της Κρήτης (9,4%) και του Νοτίου Αιγαίου (8,0%). Οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (28,8%), Νοτίου Αιγαίου (24,0%), Κρήτης (14,2%), Βορείου Αιγαίου (13,4%), Πελοποννήσου (10,3%) και Ηπείρου (10,1%) εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στα Καταλύματα και την Εστίαση ως προς το σύνολο της απασχόλησης της αντίστοιχης Περιφέρειας.
Ποια είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία
Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι η άμεση οικονομική συνεισφορά του τουρισμού το 2022 αντιστοιχεί στο 11,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχεί μεταξύ 25,3% έως 30,5%. Από κάθε 1,0 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς, για κάθε 1,0 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ και ως εκ τούτου ο τουρισμός προκαλεί σημαντική σημαντική διάχυση ωφελειών στην οικονομία.
Υπολογίζεται ότι ο τουριστική δραστηριότητα συνέβαλε στην κάλυψη του 45,7% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σημειώνεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ισούνται με το 49,9% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 56,3% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.
Ο νέος υπουργός Ενέργειας, έδειξε με το καλημέρα πως η κυβέρνηση μπαίνει με άγριες διαθέσεις στη δεύτερη τετραετία.
Τις προθέσεις της κυβέρνησης έδειξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παράδοση παραλαβή στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο ίδιος με μία αναφορά προδιέγραψε το τέλος του καθεστώτος των επιδοτήσεων, καθώς ευχήθηκε «να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή», όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφήνοντας υπονοούμενο για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και το τέλος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά υπήρξε επέκταση των επιδοτήσεων για τον Μάιο και τον Ιούνιο στους οικιακούς καταναλωτές και στους αγρότες, ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη ούτε για τα τιμολόγια του Ιουλίου, περίοδος που αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών για ψύξη.
Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».
«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Σε δραστική αλλαγή της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών
θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της
φορολογικής επιβάρυνσής τους, καθώς μέχρι σήμερα ο φόρος που πληρώνουν
είναι ελάχιστος.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που επικαλείται η Κομισιόν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και το ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν καθαρά κέρδη έως 10.000 ευρώ ενώ το 55% δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, κάτω, δηλαδή και από τα όρια της φτώχειας.
Στόχος των αλλαγών, που θα προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι η αύξηση των δηλωθέντων καθαρών κερδών και ο περιορισμός της έκπτωσης δαπανών.
Άλλωστε, το 2021 το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων που δηλώθηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες ανήλθε σε 48,6 δισ. ευρώ, αλλά τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη ήταν μόλις 4,2 δισ. ευρώ ή το 8,6% επί του τζίρου.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης για τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία κρατήθηκε μυστική, για ευνόητους λόγους, κατά την προεκλογική περίοδο.
Τα σενάρια των αλλαγών
Σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν κατά το δοκούν αποδείξεις για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μόνο αν πιεστούν από τον πελάτη.
Αλλά ακόμη και αν εκδώσουν αποδείξεις, δηλώνουν παράλληλα υψηλές δαπάνες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα φορολογητέα καθαρά κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, οι λύσεις που εξετάζονται είναι:
1 Ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
2 Θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από το εισόδημα μόνο οι δαπάνες – έξοδα που εγγράφονται στα myDATA.
3 Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.
4 Η διατήρηση των τεκμηρίων κατ΄ εξαίρεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην περίπτωση που μειωθούν ή καταργηθούν για τους μισθωτούς.
5 Η αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
6 Η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
7 Η υποχρέωση γιατρών, δικηγόρων και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα μπορεί άμεσα να διασταυρώνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις του επαγγελματία.
8 Η καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έως τον προσεχή Δεκέμβριο και υποχρεωτικά εντός του 2024.
9 Η υποχρεωτική χρήση των POS σε όλη την αγορά και σε όλη τη χώρα (ακόμη και σε χωριά».
Και τεκμαρτή φορολόγηση
Ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει και η ιδέα της επαναφοράς των τεκμηρίων που ίσχυσαν τη δεκαετία του 1990, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται για ένα ελάχιστο ποσό καθαρών κερδών.
Αυτό μπορεί να γίνει με τη διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους δηλώνουν καθαρά κέρδη από ένα ορισμένο ποσό και κάτω ή εναλλακτικά να καθιερωθεί άλλο «πέναλτι» για τους εμφανιζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα φτώχειας.
Έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι η χώρα μας όχι μόνο αύξησε τις τιμές στα οργανωμένα πακέτα για τη Γερμανική αγορά, αλλά και ότι οι τιμές τους είναι οι ακριβότερες.
Τα ακριβότερα οργανωμένα πακέτα διακοπών πωλεί το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα στη Γερμανική αγορά, με αυξήσεις που ξεπερνούν το μέσο όρο που έχουν τα πακέτα που διατέθηκαν στη χώρα.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μεγαλύτερης διαδικτυακής πύλης σύγκρισης της Γερμανίας CHECK24, οι γερμανοί ταξιδιώτες που επιλέγουν φέτος για τις διακοπές τους εκδρομές, που συνδυάζουν πτήσεις και ξενοδοχεία, καλούνται να πληρώσουν περισσότερα. Τα οργανωμένα πακέτα είναι αυξημένα κατά μέσο όρο 8% σε σχέση με πέρυσι και αφορούν τους 30 προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις.
«Η μέση αύξηση της τιμής για οργανωμένες εκδρομές δεν υπερβαίνει το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού», λέει ο Martin Zier, διευθύνων σύμβουλος των οργανωμένων εκδρομών στο CHECK24. «Το αυξημένο λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων μετακυλύετε στους ταξιδιώτες. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φθηνές προσφορές».
(Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)
Διψήφιες οι αυξήσεις των πακέτων στην Ελλάδα
Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές των οργανωμένων πακέτων σημειώνονται στην Ισπανία και την Τουρκία που φτάνουν μέχρι και το 16,6% σε σχέση με πέρυσι, όμως στην Ελλάδα οι πραγματικές τιμές είναι μεγαλύτερες. Πιο αναλυτικά η αύξηση στα πακέτα από Γερμανία για Ρόδο αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022 κατά 11,2% και έφτασαν τα 102 ευρώ την ημέρα, στην Κρήτη κατά 10,3% στα 101 ευρώ την ημέρα, στην Κέρκυρα και τους Παξούς κατά 9,1% και τα 93 ευρώ, στην Κω είναι αυξημένα κατά 8,1% στα 109 ευρώ, ενώ τη μικρότερη αύξηση είχαν τα πακέτα στην Χαλκιδική, με άνοδο 4,3% στα 95 ευρώ ημερησίως.
Οι μόνοι προορισμοί των οποίων τα πακέτα είναι ακριβότερα από τα ελληνικά είναι αυτά για την Ίμπιζα της Ισπανίας στα 137 ευρώ την ημέρα και ακολουθεί το Ντουμπάι στα 116 ευρώ, ενώ οι τιμές στην Αττάλεια της Τουρκίας φτάνουν τα 106 ευρώ.
Μείωση από Γερμανία
Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από Γερμανία προς Ελλάδα για τη φετινή τουριστική σεζόν, είναι σημαντικά μειωμένες στους κύριους προορισμούς και αυξημένες μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο Ηράκλειο οι θέσεις είναι μειωμένες κατά 8,9%, στην Ρόδο-19,1%, στην Κω -17,1%, στη Σαντορίνη -45%, στη Μύκονο -47,1%, στη Σάμο -42,6%, στην Καλαμάτα -65,9%, στη Κεφαλονιά -25,6% και στην Αγχίαλο -20,8%.
Ακρίβυναν όλοι οι προορισμοί
Σημαντικά πιο ακριβές σε σχέση με πριν από ένα χρόνο είναι οι διακοπές στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στην Αττάλεια και το Μπέλεκ. Οι ταξιδιώτες της Μαγιόρκα πληρώνουν περίπου 12% περισσότερο στις φετινές καλοκαιρινές διακοπές.
Που έχουν αυξηθεί λιγότερο οι τιμές
Ωστόσο, τα στοιχεία της CHECK24 δείχνουν ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί εξίσου για όλους τους προορισμούς. Όποιος ταξιδεύει στο νησί Τζέρμπα, Φάρο και Αλγκάρβε, στην Κόστα ντελ Σολ, στο Ντουμπάι ή στη Χαλκιδική πληρώνει κατά μέσο όρο μόλις 5% περισσότερα από ό,τι στις καλοκαιρινές διακοπές πριν από ένα χρόνο. Η πτώση των τιμών στον μεξικανικό προορισμό Γιουκατάν/Κανκούν είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εδώ, η μέση τιμή ταξιδιού μειώθηκε περισσότερο από 12% από 104 ευρώ σε 91 ευρώ.
Τα τελικά αποτελέσματα στα Δωδεκάνησα, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Εσωτερικών, κατανέμοντας με βάση το αποτέλεσμα και τον εκλογικό νόμο τις 5 βουλευτικές έδρες.
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 4 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 1