Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 αλλιώς 100 ευρώ τον μήνα


 

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα 100 ευρώ τον μήνα «Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης» - Πώς θα λειτουργεί το νέο μέτρο 

 

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε πριν λίγο, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτή μας την πολιτική απόφαση, είμαι σίγουρος ότι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, να έχουν κλείσει την πρώτη δόση και θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

«Διαφορετικά κάθε μήνα θα υπάρχει – για τον καθένα - διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ που θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Ξεκινώντας την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ότι «Πάμε αρκετά καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε» και πως «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, άνω των 60 ετών, Δυστυχώς μόνο 60 χιλιάδες έσπευσαν να εμβολιαστούν».

Όπως δήλωσε ο ίδιος: Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο.

 

koutipandoras.gr 

 

 

Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2021

Ανοιξαν οι δύο πανάκριβες δομές -φυλακές σε Λέρο και Κω


 
 
Ο Νότης Μηταράκης εγκαινίασε τα ΚΥΤ σε Λέρο και Κω, τα οποία εξαντλούν κάθε μέσο περιορισμού και απομόνωσης των προσφύγων. Επίσημα η χωρητικότητα είναι στα 3.400 άτομα, ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. ● Στα ύψη εκτοξεύθηκε ο προϋπολογισμός καθώς το μέσο κόστος ανά πρόσφυγα έφτασε τα 21.875 ευρώ, δέκα φορές πάνω από το ανάλογο της Μαλακάσας!

 

Αλλες δύο δομές με χαρακτηριστικά φυλακής για πρόσφυγες εγκαινίασε σε Λέρο και Κω ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δομές που εξαντλούν κάθε μέσο περιορισμού και απομόνωσης των προσφύγων προκειμένου να γίνουν κατά το δυνατό αόρατοι για τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές παραμένει ζητούμενο και εξαρτάται από τη συγκυρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μηταράκη, η νέα δομή στη Λέρο, σε περίπου 60 στρέμματα στα Λέπιδα, έχει χωρητικότητα 1.780 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων 100 θέσεων για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και 240 θέσεις για ευάλωτους και άγνωστο αριθμό για ΑμεΑ. Προβλέπονται επίσης χώροι κράτησης, αλλά ο υπουργός δεν ανέφερε τη χωρητικότητά τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν σταματήσει οι απελάσεις στην Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020.

Εκτός από τον αριθμό των θέσεων που αυξάνεται, λάστιχο έχει γίνει και ο προϋπολογισμός που κατέληξε στα 35,30 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό, αφού δόθηκαν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ στη Μυτιληναίος Α.Ε. Το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ενταξης.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το κόστος στα 16.853 ευρώ ανά ωφελούμενο, αν ισχύσουν οι αριθμοί που ανέφερε το υπουργείο για τη χωρητικότητα της δομής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος ανά ωφελούμενο στις δομές της Αττικής δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ!

Τα ίδια και στην Κω, όπου η νέα δομή-φυλακή κόστισε 39,36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση.


Η χωρητικότητα της δομής στην Κω ανέρχεται σε 1.540 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων 100 ασυνόδευτων ανήλικων, 480 θέσεων για ευάλωτους και θέσεις για άγνωστο αριθμό ΑμεΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 25.500 ευρώ ανά θέση, δεκαπλάσιο από το κόστος της νέας δομής της Μαλακάσας στην Αττική.

Αυτά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν οι προβλέψεις της χωρητικότητας, αφού οι εκτάσεις των νέων δομών προϊδεάζουν για μεγαλύτερους αριθμούς. Στην Κω δεσμεύτηκαν 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.

Και για τις δύο δομές έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να προειδοποιεί για έκτακτα συμβάντα το τοπικό κέντρο συμβάντων, το Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και την αστυνομία, το Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, το Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και την αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και συστήματα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ακόμα και για τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης εγκαινίασε τα νέα ΚΥΤ σε Λέρο (αριστερά) και Κω (δεξιά) που το μόνο πράγμα που δεν θυμίζουν είναι δομές φιλοξενίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, που έδωσε και το στίγμα της αντιπροσφυγικής ευρωπαϊκής πολιτικής, μιλώντας για «ιστορική μέρα, που βάζει τη σφραγίδα στην υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2020 να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων δομών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Από τα εγκαίνια της δομής στη Λέρο, απουσίαζε ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας. Ηταν όμως παρόντες στη Λέρο και την Κω εκπρόσωποι των εταιρειών Μυτιληναίος αλλά και της Πλάνετ που ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο έναντι σχεδόν 7 εκατ. ευρώ μετά και την τελευταία προς τα πάνω τροποποίηση της σχετικής σύμβασης. Πάντως, οι δομές ουσιαστικά αποτελούνται από προκάτ κτίρια, στημένα σε τσιμεντένιες βάσεις...

 

Πηγή: efsyn.gr 

 

 

 

 

Ποιοι μισούν τον Γεραπετρίτη


 

Κάποιοι μισούν τον Γιώργο Γεραπετρίτη και δεν το κρύβουν. Αλλά να στέλνουν ραβασάκια και non paper στον Μητσοτάκη και να πληροφορούν με ποιους συναντιέται στο γραφείο του για να πλήξουν τις σχέσεις τους πάει πολύ. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο «δελτίο κινήσεων Γεραπετρίτη», ο επιχειρηματίας Θόδωρος Καρυπίδης, καλός φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη και ακόμη καλύτερος του porte parole του Γιάννη Κουρτάκη, πήγε στο επαγγελματικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας για δουλειές. Και μάλλον οι καλοθελητές δεν εννοούν τις δουλειές που αναλαμβάνει το δικηγορικό γραφείο του (και καθηγητή) Γεραπετρίτη. Ο Καρυπίδης είχε μάλιστα ενημερώσει πως συνοδεύεται από εκπροσώπους της ιταλικής εταιρείας Angel Holding (Antonio Foti, Vito Pertosa και Fredrik Meloni), για να συζητήσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο εθνικό πρόγραμμα μικρών δορυφόρων το οποίο έχει ανακοινώσει ο υπουργός Πιερρακάκης. Για το πρόγραμμα δεν γνωρίζουμε πολλά, αλλά έτσι και αλλιώς οι δορυφόροι έχουν πάρει φωτιά γιατί το πρόγραμμα ακούγεται πως θα πιάσει τα 200 εκατομμύρια. Είναι πολλοί πάντως που είναι σε τροχιά μες στου Μαξίμου και κάποια στιγμή μοιραία θα έχουμε συγκρούσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια από το documentonews.gr >> ΕΔΩ

Nέες τάσεις στα ταξίδια ανέδειξε η πανδημία - ΄Ερευνα


Οι Ευρωπαίοι τουρίστες σχεδιάζουν ήδη τα μελλοντικά τους ταξίδια παρά την έξαρση της πανδημίας στη Γηραιά Ηπειρο. Οι νέες τάσεις που έχουν εμφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα της Phocuswright.

 

Παρά την έξαρση της πανδημίας οι ευρωπαίοι καταναλωτές σχεδιάζουν ήδη τα μελλοντικά τους ταξίδια, σύμφωνα με την έρευνα της Phocuswright, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας, που πραγματοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).

Με βάση τον Senior Market Analyst της Phocuswright, Πίτερ Ο’ Κόνορ, τα ταξίδια θα ανακάμψουν με πιο ταχείς ρυθμούς τους επόμενους 12 μήνες, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε έναν ελκυστικό προορισμό για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια εξόρμηση κοντά στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πέντε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό που αναζητούν πλέον οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών, είναι η χαλάρωση και η ξεκούραση. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Π. Ο’ Κόνορ, η Ελλάδα προσφέρει αυτό ακριβώς που αναζητούν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες, δεδομένου ότι προτιμούν ιδιαίτερα την ηρεμία της παραλίας, με τα ταξίδια στις πόλεις (city break) να καταγράφουν μικρότερη ζήτηση.

Αν και με βάση την έρευνα τα περισσότερα ταξίδια αφορούν αποδράσεις στο εσωτερικό, ένα σημαντικό ποσοστό αντιστοιχεί στις εξορμήσεις εντός Ευρώπης. ο Π. Ο’ Κόνορ τόνισε δε ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν πλέον διεθνώς, ωστόσο με την αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη, οι περισσότεροι εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν κοντά στη χώρα τους, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα «έναν πολύ ελκυστικό προορισμό».

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας το 2021, ο Senior Market Analyst της Phocuswright επεσήμανε ότι η ανάκαμψη φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. «Μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία πριν από τη θερινή τουριστική περίοδο, ένας σημαντικός αριθμός ξένων επισκεπτών ταξίδεψε στην Ελλάδα, με τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξάνονται και να διαμορφώνονται περίπου στο 50% του 2019, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι θα θέλαμε, αλλά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή στις ταξιδιωτικές συνήθειες

Μία από τις τάσεις που ανέδειξε η Phocuswright είναι ότι οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν λιγότερα ταξίδια από ό,τι στο παρελθόν, ενώ μικρότερη είναι και η διάρκεια των ταξιδιών, καθώς εκείνα με διάρκεια μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας δεν συνηθίζονται ιδιαίτερα. Η πλειονότητα των ταξιδιών διαρκεί ένα Σαββατοκύριακο, ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο (long weekend) ή μία εβδομάδα.

«Οι διακοπές των δύο εβδομάδων που χαρακτήριζαν τα ευρωπαϊκά ταξίδια φαίνεται να έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα προς το παρόν», είπε ο Π. Ο’ Κόνορ, επισημαίνοντας ότι οι ταξιδιώτες, και ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αναζητούν προορισμούς όπου οι συνομήλικοί τους έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, η διαδικτυακή φαίνεται ότι παραμένει η προτιμώμενη μέθοδος κράτησης, με 3 στους 5 καταναλωτές να επιλέγουν συνήθως ή πάντα το διαδίκτυο για να κάνουν την κράτηση για τα ταξίδια τους. Εδαφος στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, λόγω της υγειονομικής κρίσης, φαίνεται ότι κερδίζουν και τα ακίνητα που ενοικιάζονται για διακοπές.

«Η σχέση ποιότητας-τιμής έχει γίνει απίστευτα σημαντική... Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, οι καταναλωτές αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι αυτού του είδους τα καταλύματα προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής από τα παραδοσιακά καταλύματα», είπε ο Senior Market Analyst της Phocuswright, προσθέτοντας ότι η παραδοσιακή ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να τα ανταγωνιστεί, παρέχοντας καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.

Προσέθεσε δε ότι οι πολιτικές ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων είναι δύο παράμετροι που οι καταναλωτές εξετάζουν πολύ πιο προσεκτικά πριν προβούν σε κάποια κράτηση.

Εύα Δ. Οικονομάκη

euro2day.gr 

Ελληνικά ξενοδοχεία: Ξεπούλησαν απευθείας στους πελάτες τους – Απογείωσαν τους τζίρους


Χωρίς μεσάζοντες και προμήθειες τα ξενοδοχεία στη χώρα μας φέτος τζίραραν σε λίγους μήνες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Έκρηξη των κρατήσεων που έγιναν απευθείας μέσα από τα επίσημα sites τους, σημείωσαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2021, καταγράφοντας σημαντική αύξηση στις διανυκτερεύσεις τους, αλλά κυρίως στους τζίρους και άρα στα κέρδη τους σε σχέση με το 2019.

Εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία για την πορεία των online απευθείας κρατήσεων των ελληνικών ξενοδοχείων τα οποία παρουσίασε η εταιρεία Webhotelier, ο μεγαλύτερος πάροχος της μηχανής κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων στη χώρα μας, η οποία έχει στο δίκτυο της σχεδόν 8.000 μέλη.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο κ. Μάξιμος Τζάνος, επικεφαλής του B2B Department της WebHotelier, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Xenia 2021 και στην εκδήλωση Digi Hotel, ο οποίος όμως εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο τζίρος από τις απευθείας κρατήσεις το 2021, σε μια σεζόν που ξεκίνησε ουσιαστικά στα μέσα Ιουνίου, κατέγραψε αύξηση σχεδόν 20% και ανήλθε σε 340,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος ρεκόρ του 2019, που ο τζίρος ήταν 284 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυτός, που έγινε μέσα σε μια αμφίβολη χρονιά και μέσα σε λίγους μήνες, ήταν διπλάσιος από την αύξηση των ίδιων των διανυκτερεύσεων, που ανήλθε σε περίπου 10% φέτος, σε σχέση με το 2019.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε, όπου τα ελληνικά ξενοδοχεία κατάφεραν να αυξήσουν τις απευθείας κρατήσεις τους και να πραγματοποιήσουν 51% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019, ενώ ο τζίρος του ίδιου μήνα ήταν ακόμα μεγαλύτερος κατά 53,7% και διαμορφώθηκε σε 113,4 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των τουριστικών γραφείων που έγιναν μέλη στην Webhotelier και αγόρασαν ξενοδοχειακά δωμάτια απευθείας από τα ξενοδοχεία. Έτσι σημειώθηκε αύξηση 10% στις κρατήσεις των τουριστικών γραφείων, με τον τζίρο τους να μεταφράζεται σε 45 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2019 που διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζάνος η πολύ μεγάλη αυτή αύξηση του τζίρου οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως το ότι υπήρχαν φέτος μεγαλύτερες παραμονές, το γεγονός ότι αφορούσαν στην υψηλή περίοδο και οι τιμές των δωματίων ήταν πιο ακριβές, σε σχέση με το 2019 και βέβαια στο ότι πολλοί προορισμοί ήταν κλειστοί ή δεχόντουσαν μόνο εμβολιασμένους.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Τζάνος σχετικά με την πορεία του 2022 και το πώς θα εξελιχτεί αυτή η πολλά υποσχόμενη χρονιά, εξέφρασε την προσωπική του άποψη, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι. «Όλοι οι προορισμοί του κόσμου θα είναι πλέον ανοικτοί το επόμενο καλοκαίρι και οι έλληνες ξενοδόχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Στη Μεσόγειο δύο χρόνια τώρα, ήμασταν ουσιαστικά οι μόνοι ανοικτοί. Πλέον όμως και εφόσον θα ανοίξουν όλοι οι προορισμοί - που ο κόσμος έχει να τους επισκεφτεί δύο χρόνια - δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε ούτε τόσο ακριβά ούτε τόσο εύκολα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία των προκρατήσεων για την επόμενη χρονιά ο κ. Τζάνος τόνισε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή προκρατήσεις, όχι όμως στο ρυθμό που υπήρχαν σε χρονιές προ πανδημίας, αφού πλέον οι περισσότερες κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής. Μάλιστα αποκάλυψε ότι φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο να φτάνουν οι πελάτες σε ένα προορισμό και να κλείνουν τα ξενοδοχεία τους αφού προσγειωθούν, ακόμα και για πολύ ακριβά καταλύματα. Και αυτό έγινε διότι δεν γνώριζαν αν τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν, με τόσους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που υπήρχαν.

Όπως εκτίμησε ο κ. Τζάνος, το 2022 αναμένεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερη κίνηση στο κομμάτι των online hotel sales, λόγω των νέων συνθηκών και με τις μηχανές κρατήσεων (booking engines) να είναι πιο ισχυρές από ποτέ.

 

Βίκη Βιαμεδάκη

news247.gr

 


 

Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2021

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Επειγόντως νομοθετική ρύθμιση για να ενταχθούν οι ξεναγοί στην επιδότηση ανεργίας


 

 

Άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ξεναγοί να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, καθώς, όπως υπογραμμίζει, οι ξεναγοί  έλαβαν το 2020 μόνο 50 ένσημα, που δεν αρκούν να εξασφαλίσουν τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών:

Όλο το 2020 αλλά και το πρώτο 6μηνο του 2021, οι Ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου.
Η μικρή και ελλειμματική στήριξη από την Πολιτεία έφτασε κατόπιν πολλών και χρονοβόρων προσπαθειών της Ομοσπονδίας και των Σωματείων που την απαρτίζουν.
Για όλο το 2020 οι Ξεναγοί έλαβαν μόνο 1868 ευρώ και 50 ένσημα!
Τελικά, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται από τον φετινό Ιούλιο και, ευτυχώς, η χώρα μας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού, να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει την ανεργία που αυξήθηκε σε καιρό πανδημίας.

Μετά το τέλος της φετινής και εξαιρετικά σύντομης τουριστικής σεζόν ο κλάδος των επαγγελματιών Ξεναγών της Ελλάδας βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο.
Με 4 μόλις μήνες εργασίας μετά από ενάμιση χρόνο καθολικής ανεργίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Η μόνη, ελάχιστη, στήριξη που απομένει είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους 3 μήνες του χειμώνα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Ξεναγών.

Κινδυνεύουμε, όμως, να χάσουμε και αυτό το επίδομα λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ενσήμων – μόνο 50 ένσημα από το 2020 που δεν αρκούν για να μας το εξασφαλίσουν.

Για άλλους επαγγελματικούς κλάδους του Τουρισμού το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία όμως οι Ξεναγοί δεν συμπεριλήφθηκαν.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2021

Πρώτη η Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους Covid-19!


Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τις απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους τον τελευταίο χρόνο. Πώς η Ελλάδα προσπέρασε τις ΗΠΑ και η θνητότητα τρέχει με διπλάσια ταχύτητα από την Αυστρία.

 

Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.169 θάνατοι από Covid-19, περισσότεροι από τους 1.110 ολόκληρου του Οκτωβρίου. Οι ρυθμοί των απωλειών του τελευταίου διαστήματος αυξάνονται δραματικά, σε μια ξέφρενη κούρσα, που ξεπερνά κάθε άλλη χώρα του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου, ενώ η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική.

Ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ιδρύματος Βασίλης Τσαουσίδης ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία των απωλειών από Covid από το Νοέμβριο του 2020 (όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα) μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, και κατέληξε σε συμπεράσματα που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Από την Τρίτη, 23/11, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ.

Ακόμη πιο ζοφερή είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους θανάτους του τελευταίου δεκαπενθημέρου και τον ρυθμό αύξησής τους, που είναι σχεδόν διπλάσιος από τη δεύτερη της λίστας, Αυστρία. Ο καθηγητής ονόμασε τις τιμές χιλιόμετρα ανά ώρα, για να δείξει με παραστατικό τρόπο την ταχύτητα με την οποία, όπως λέει, τρέχει η κάθε χώρα προς τον γκρεμό.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο στον Δυτικό Κόσμο από 1/11/2020 ως τις 24/11 και «ταχύτητα» τελευταίων 15 ημερών [η «ταχύτητα» ισοδυναμεί με ρυθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Π.χ. 107 km/h σημαίνει 107 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο - Δεδομένα από Our World In Data].


 

 

«Στο μεγαλύτερο διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, η μέση τιμή θανάτων της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις και συχνά στην πρώτη θέση μεταξύ των δυτικών χωρών», λέει ο κ. Τσαουσίδης, διευκρινίζοντας πως αφήνει εκτός σύγκρισης τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, γιατί οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

Ο ίδιος προβλέπει, μάλιστα, περαιτέρω αύξηση θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και τα ποσοστά των ασθενών άνω των 65 ετών στις καθημερινές μολύνσεις εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 11% με 12% του συνόλου.

«Οι νοσηλείες σε αυτές τις ηλικίες είναι σταθερές, η ηλικιακή αναλογία στις ΜΕΘ έχει πέσει πάλι στο 50% - 50% για τους 65+ και 65-, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 μένουν εκτός εντατικής, άρα οι θάνατοι δυστυχώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες 15 μέρες», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το διάστημα αναμένεται να έχουν κάνει την 3η δόση οι περισσότεροι σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε μετά αναμένουμε να υπάρξει υποχώρηση».

Ο καθηγητής εκφράζει επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της εικόνας που παρουσιάζεται για πανευρωπαϊκό συναγερμό, καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ρυθμός των θανάτων σε αυτές υπολείπεται σημαντικά από αυτόν της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πίνακα.

Ταυτόχρονα, ζητά από τους αρμόδιους -κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων- να δώσουν εξηγήσεις. «Η Ελλάδα διακήρυξε εξαρχής ως πρωταρχικό της στόχο την ανθρώπινη ζωή -έτσι, μάλιστα, δικαιολόγησε τα σκληρά μέτρα που πήρε. Ωστόσο, πάει καιρός τώρα που στην Ελλάδα ο ρυθμός θανάτων ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Η πορεία αυτή δεν είναι συγκρίσιμη με καμία άλλη δυτική χώρα, για τόσο μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από την αρμόδια επιτροπή που η πολιτική ηγεσία επέλεξε να διαχειρίζεται κατ' αποκλειστικότητα τα δεδομένα και να εισηγείται τα μέτρα. Ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση από την πολιτική ηγεσία που έχει την τελική ευθύνη», σημειώνει.

(Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)


του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη 

Βασίλη Ιγνατιάδη 

Πηγή: euro2day.gr

 

Υποτονική κίνηση αναμένει η αγορά στην Black Friday


Στάση αναμονής τηρούν οι καταναλωτές καθώς περιεργάζονται τα προϊόντα και διερευνούν τιμές 

Με αγωνία αναμένει η αγορά την πορεία της ζήτησης σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, ημέρα Black Friday, καθώς και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και αυτό γιατί μέχρι τώρα οι καταναλωτές περιεργάζονταν τα προϊόντα, διερευνούσαν τις τιμές αλλά δεν ψώνιζαν.

Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη του χώρου του εμπορίου, η αγορά είναι συγκρατημένη γιατί τόσο η κίνηση των καταναλωτών στις εμπορικές πιάτσες όσο και η καταναλωτική δαπάνη είναι συγκρατημένη. Οι περιορισμοί στην προσέλευση των καταναλωτών στα καταστήματα λόγω των κρατικών οδηγιών για τον Covid-19, οι ανατιμήσεις στο κόστος των προϊόντων που στην κυριολεξία νίκησαν τις εκπτώσεις, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων της λιανικής, αλλά και οι ελλείψεις προϊόντων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό περιβάλλον της φετινής Black Friday, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι έμποροι.

Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Ειδικότερα, ακόμη πιο συγκρατημένοι είναι οι καταναλωτές στα αστικά κέντρα των περιοχών με επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση λόγω Covid σε σύγκριση με κάποιες άλλες περιοχές, γεγονός που αντανακλά και την ψυχολογική επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι πολίτες.

Όπως λένε οι γνώστες του χώρου, όταν σπάσουν ή διαρραγούν οι κρίκοι της εμπορικής αλυσίδας δύσκολα αποκαθίστανται. Ο κάθε χώρος που συγκεντρώνει καταναλωτές από το μικρό κατάστημα της γειτονιάς μέχρι το εμπορικό κέντρο ή εμπορικό χωριό με δεκάδες καταστήματα και σημεία εστίασης είναι μέρος του εμπορικού συνόλου, συνεπώς η λειτουργία ή υπολειτουργία τους επηρεάζει το σύνολο. Τα σημάδια πάντως δείχνουν πως ο τζίρος της Βlack Friday 2021 θα είναι κατώτερος του τζίρου του 2019, που είναι και η συγκρίσιμη χρονιά. Αναφορικά με το πόσο, θα φανεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως και από την πλευρά των εμπόρων παρατηρείται συγκρατημένη συμπεριφορά όσον αφορά τις προσφορές και τις εκπτώσεις, που είναι πιο στοχευμένες και με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένες έτσι ώστε να προσελκύουν το καταναλωτικό κοινό, βασισμένες όμως στις δυνατότητες της προσφοράς και των αποθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες τους. Οι εκπρόσωποι του εμπορίου τονίζουν πως φέτος επικρατεί ο συνδυασμός του ψηφιακού καναλιού αγορών και των φυσικών καταστημάτων γι’ αυτό και κάνουν λόγο για Phygital Black Friday.

Σύμφωνα με τις φετινές εκτιμήσεις από την έρευνα του ΕΒΕΠ για το ΠΕΣΑ (Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής), η προβολή των στοιχείων κατανάλωσης του 2021 στην αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο δείχνει περίπου 3 εκατ. καταναλωτές, με τον μέσο όρο ατομικής δαπάνης στα 160 ευρώ και τον αριθμό επιλογής αγοράς στα 4 είδη κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, το καλάθι των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών δείχνει να είναι αρκετά πιο ανεβασμένο, γύρω στα 300 ευρώ κατά μέσο όρο. Και όπως λένε τα στελέχη του χώρου, η ζήτηση των καταναλωτών εστιάζει κυρίως στις τηλεοράσεις, στις μικροσυσκευές και τις λευκές συσκευές.

Οδηγίες προς καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που διασφαλίζουν τους καταναλωτές:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα), αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

2. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

3. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

4. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής

5. Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

 

Των Λέττας Καλαμαρά και Έφης Τριήρη

Πηγή: naftemporiki.gr 

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021

Μ. Παγώνη: Μείωση χειρουργείων σημαίνει επιλογή ασθενών


 

Κάθετα αντίθετη με το έγγραφο της Μ. Γκάγκα. «Κάποιοι μπορεί να έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι που δεν έχουν, τι θα κάνουν;» αναρωτήθηκε.

 

Για τον περιορισμό χειρουργείων που φέρνει ο αυξανόμενος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία από κορωνοϊό μίλησε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί.

«Τα χειρουργεία δεν πρέπει να πάνε πίσω. Δεν πρέπει να υπάρχει μείωση των χειρουργείων έως 80% και εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια ως νοσοκομειακοί ιατροί να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που περιμένουν. Κάποιοι μπορεί να έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι που δεν έχουν, τι θα κάνουν;», επισήμανε για το θέμα η κα Παγώνη.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τοποθετήθηκε στην εκπομπή «Από τις Έξι» για το έγγραφο που υπέγραψε η υφυπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, ζητώντας να περιοριστούν έως 80% τα χειρουργεία λόγω της αύξησης των περιστατικών Covid-19, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίδρασή της. «Αυτό το χαρτί δεν έπρεπε να βγει καθόλου από τη στιγμή που είχε γίνει η συνεννόηση των γιατρών και των υπουργών». Και όπως είπε, από τη στιγμή που το νοσοκομείο γίνεται αποδέκτης ενός τέτοιου εγγράφου, σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται επιλογή ασθενών από τους ιατρούς.

«Ας μην κρυβόμαστε. Αυτό λέει το χαρτί. Να γίνει κάποια επιλογή (ασθενών) έως 80%. Τα νοσοκομεία, σε συνεργασία με τις επιτροπές χειρουργείων, θα έφτιαχναν τα προγράμματά τους και θα προχωρούσαν. Κανένα χαρτί δεν χρειαζόταν. Μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να γίνει ο κατάλογος των χειρουργείων σε κάθε νοσοκομείο και από εκεί και πέρα να μη δημιουργούνται αυτές οι συγχύσεις στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι, με αυτές τις διαγνώσεις, είναι σε κατάσταση πανικού», πρόσθεσε.

Όχι άλλα μέτρα - Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Αναφερόμενη στο θέμα της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν όλες οι χώρες, τόνισε ότι «εμείς έχουμε αύξηση των δεικτών και σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Αυτό που προσπαθείς μετά να κάνεις, είναι να ρίξεις τους δείκτες σε θανάτους και ΜΕΘ». Σύμφωνα με την κα Παγώνη, για να καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των εμβολιασμών.

 

euro2day.gr 

 

Π. Παπανικολάου: «Πουλάνε οι ασθενείς ό,τι έχουν για να χειρουργηθούν»


 

«Το τι σημαίνει η εντολή της αναπληρώτριας υπ. Υγείας κ. Γκάγκα να περιοριστούν κατά 80% τα χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων το είδαμε και πέρσι. Σημαίνει όργιο κερδοσκοπίας και εκβιασμός σε βάρος ασθενών προκειμένου να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές» λέει στο tvxs.gr ο νευροχειρουργός, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς), Πάνος Παπανικολάου.

Προσθέτει πως η εντολή της  κ. Γκάκα σημαίνει επίσης πως «...θα εκτοξευθούν οι δείκτες βαριάς  νοσηρότητας και οι θάνατοι από λοιπές παθήσεις και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο» και χαρακτηρίζει το μέτρο εγκληματικό, κουτοπόνηρο και υποβολιμαίο.

«Είναι υποβολιμαίο γιατί προσπαθούν να κουκουλώσουν το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει προσλήψεις, άρα υπό αυτή την έννοια είναι και μια ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το ΕΣΥ. Και σήμερα τι κάνουν; Παίρνουν προσωπικό από τα χειρουργεία, για να το χρησιμοποιήσουν ως άμυνα για την covid 19».

Ο κ. Παπανικολάου περιγράφει τι έζησαν οι γιατροί την προηγούμενη φορά που ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη οδηγία με εντολή Κοντοζαμάνη:

«Την περασμένη άνοιξη ζήσαμε απίστευτες καταστάσεις. Εκβίαζαν τον κόσμο σαν μαυραγορίτες για να χειρουργηθεί δίνοντας 10.000 και 15.000 ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές. Είδαμε ασθενείς, να ξεπουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μπουν στο χειρουργείο. Προσωπικά, είχα περιστατικό ασθενούς με νεοπλασία εγκεφάλου και της ζήτησαν από ιδιωτικό μεγάλο νοσοκομείο, 10.000 ευρώ για μια απλή βιοψία. Ενημέρωσα τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι αν δεν επιτραπεί να τη χειρουργήσω στο δημόσιο νοσοκομείο, θα ξεσηκώσω τον κόσμο. Είχαμε δεκάδες τέτοια περιστατικά».

«Λένε ψέματα ότι εφαρμόζεται η οδηγία και στις ιδιωτικές κλινικές»

Ο κ. Παπανικολάου, τονίζει με έμφαση, πως η οδηγία αυτή, αν και απευθύνεται και στις ιδιωτικές κλινικές, εκεί δεν τηρείται.

«Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα. Και την άνοιξη έλεγαν πως περιορίζονται και στις κλινικές τα χειρουργεία κατά 80%. Τι έγινε στην πράξη; Όχι απλά δεν περιορίστηκαν, αλλά κάποιες άνοιξαν βιομηχανία αισθητικών επεμβάσεων. Εμείς δεν μπορούσαμε να χειρουργησουμε όγκους εγκεφάλου και αυτοί έκαναν αισθητικές επεμβάσεις στην πελατεία που ετοιμαζόταν να βγει στις παραλίες το καλοκαίρι. Το υπουργείο έκανε τα στραβά μάτια και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Ο Π. Παπανικολάου σχολιάζει την διευκρίνηση της υπουργού σε χθεσινή της συνέντευξη, κατά την οποία είπε πως η οδηγία έχει σαν στόχο όχι να υποχρεώσει, αλλά να δώσει την άδεια στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στην περικοπή χειρουργείων αν υπάρξει ανάγκη.

«Η οδηγία δεν λέει αυτό. Ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στο ύφος της. Και δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις σε συνεντεύξεις. Οι οδηγίες ανακαλούνται με νέες οδηγίες. Αν ισχύουν τα όσα διευκρίνησε, θα βγάλει νέα οδηγία. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει».

Σε σχέση με τη γενική εικόνα στα νοσοκομεία σήμερα, ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ σχολιάζει:

«Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης λένε ότι εκεί, κάθε γενική εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυξάνονται συνεχώς  οι εισαγωγές και διασωληνώσεις. Έχει αρχίσει να «μπουκώνει» και η Αχαΐα. Η Αθήνα δεν έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι έρχεται έξαρση τον επόμενο μήνα. Αν συνεχίσουν με οδηγίες σαν κι αυτή που περικόπτει χειρουργεία, θα έχουμε αύξηση σε θανάτους από λοιπές ασθένειες. Οι αριθμοί των θανάτων από την άνοιξη του ’20 έως σήμερα συγκριτικά με αντίστοιχη περίοδο το ’18, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε θανάτους και μόνο τα μισά ποσοστά  αποδίδονται σε θανάτους από covid 19».

 

tvxs.gr 

 

 

Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021

Τουρισμός - Οικονομία: Στους λίγους και μεγάλους η μερίδα του λέοντος


 

Μπορεί να ξεχείλισε η αισιοδοξία στις προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηριχτεί η παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως τώρα που έχει τελειώσει κατ’ ουσία η τουριστική σεζόν έρχεται η ώρα της πραγματικής αποτίμησης. Είναι η περίοδος που σπάει η επικοινωνιακή πομφόλυγα που στήθηκε από συστημικά (και πετσωμένα) ΜΜΕ και αναδεικνύεται η πραγματικότητα… Οπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα που δημιουργεί η πανδημία Covid-19 θα συνοδεύει την πραγματική οικονομία μέχρι και το 2024. Τότε, με βάση τις σοβαρές εκτιμήσεις που δεν επιδιώκουν να πλέξουν μανδύα ηγέτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία. Αυτό προβλέπει και η European Travel Commission (ETC), η οποία σε έκθεσή της διαπιστώνει ότι ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2024!

Από τους πανηγυρισμούς στην… αποπομπή

Αφού λοιπόν «πιάσαμε» τα κοινοτικά όργανα, καλό είναι να δούμε και την τελευταία αποτίμηση της Eurostat. Οπως προκύπτει από τα συγκεντρωμένα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2021 κινήθηκε σε σύγκριση με το 2019 κατά -48% στην Ελλάδα! Ηταν 25 Αυγούστου όταν ο τότε υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο οποίος πλήρωσε το μάρμαρο της «επιτυχίας» με αποπομπή, έκανε λόγο και πανηγύριζε για 1,5 εκατομμύριο αφίξεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, γεγονός που καταδείκνυε, σύμφωνα πάντα με τα πετσωμένα ΜΜΕ, ότι ο Αύγουστος του 2021 θα ήταν καλύτερος και από τον Αύγουστο του 2019! Μικρή λεπτομέρεια βέβαια συνιστούσε για όλους αυτούς ότι ο Αύγουστος (καλύτερος μήνας από άποψη τουριστικής κίνησης) το 2019 κατέγραψε 6,8 εκατομμύρια αφίξεις και 4,2 δισ. ευρώ εισπράξεις. Ακόμη δηλαδή και αν διατηρούνταν και το δεύτερο δεκαπενθήμερο η ίδια δυναμική, δεν θα έφτανε ούτε στα μισά των επιδόσεων του Αυγούστου του 2019.

Σύμφωνα με τη Eurostat λοιπόν, στην ευρωπαϊκή επικράτεια καταγράφηκαν σημάδια ανάκαμψης και όχι επαναφοράς στα επίπεδα του 2019· όπως ήθελε η εγχώρια κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα να ανακαλύψει μια επιτυχία για να καλύψει την πολυεπίπεδη αποτυχία του «επιτελικού κράτους» σε πυρκαγιές και πλημμύρες, ακρίβεια και πληθωρισμό, ενέργεια και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Αναλυτικότερα και σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Αύγουστο) καταγράφηκαν 856 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη τούς Ιούλιο – Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με το 2019, κυμαινόμενος από -48% στην Ελλάδα έως -5% στην Ολλανδία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο τουριστικός τομέας της «τρύπησε» τις δυσοίωνες προβλέψεις. Ο λόγος που τελικά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 50% σε σχέση με το 2019 έγκειται στο γεγονός ότι οι τουρίστες του δυτικού κόσμου προτίμησαν λόγω της πανδημίας να μείνουν Ευρώπη. Ετσι, τουριστικοί προορισμοί όπως η Αίγυπτος τη φετινή τουριστική περίοδο υπολειτούργησαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Ωστόσο ακόμη και έτσι το στίγμα του τι συνέβη (και κυρίως του τι έρχεται) το έδωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στα προσφάτως δημοσιοποιημένα στοιχεία έρευνας η οποία αφορά τις τιμές και τις πληρότητες στην τουριστική ελληνική αγορά την περίοδο Ιούνιος – Οκτώβριος 2021, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αυτή η επίδοση του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια. Στην πράξη οι μεγάλοι (που είναι η συντριπτική μειονότητα) πήραν το μεγάλο μερίδιο της πίτας αφήνοντας για τους πολλούς τα ψίχουλα. Πράγματι, εάν δούμε το μεγάλο κάδρο του ελληνικού τουριστικού τομέα, θα διαπιστώσουμε ότι μόλις το 24% των ξενοδοχείων της χώρας είναι 4 ή 5 αστέρων και είναι αυτά που παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες τον μήνα Αύγουστο. Είναι προφανές ότι για το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων που ανήκει στις κατηγορίες από 1 έως 3 αστέρια δεν πήγε τόσο καλά το καλοκαίρι του 2021, συγκρινόμενο πάντα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Αυτός ο παράγοντας ήταν και ο κυρίαρχος λόγος που οι εμπειρογνώμονες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ενστερνίζονται πλήρως την άποψη του European Travel Commission (ETC) ότι η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται το 2024.

Για να μη διαβάζουμε πανηγυρικούς για τον μήνα Αύγουστο, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποκαλύπτουν ότι η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%. Αν ωστόσο κάνουμε αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, θα διαπιστώσουμε ότι η πληρότητα τον Αύγουστο έφτασε στο 74,8%, απέχοντας παρασάγγας από τις επιδόσεις του ίδιου μήνα το 2019 που η πληρότητα είχε φτάσει στο 86,8% (όταν τα συστημικά ΜΜΕ μας τροφοδοτούσαν με προβλέψεις ότι δήθεν τον φετινό Αύγουστο ξεπεράστηκε κατά τουλάχιστον 2% η πληρότητα του Αυγούστου 2019).

Δεν πήγε καλά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου

Δεν είναι δύσκολο να αποδώσει κάποιος τις κυρίαρχες ευθύνες στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο μήνας Σεπτέμβριος μπήκε μεν αισιόδοξα, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Σύμφωνα με το ΞΕΕ, η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα για να κατέλθει τελικά στο 58%. Αντίθετα για τον Οκτώβριο μόνο η Κρήτη και τα νησιά του νότιου Αιγαίου κατάφεραν να διατηρήσουν πληρότητα της τάξης του 58,9% και 55,7% αντίστοιχα.

 

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr 

 

 

Συνταξιούχοι κατά Μητσοτάκη: «Το έχετε ξεφτιλίσει, μας ενώσατε όλους εναντίον σας»


 

Με μία σκληρή ανακοίνωση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απαντά στην ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κοινωνικό μέρισμα. Όπως αναφέρουν το «επίδομα – χαρτζιλίκι» το χάνουν περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

«Επίδομα 250 ευρώ στους συνταξιούχους, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στους 830.000 θα ανέλθουν οι δικαιούχοι, “ανέκραξαν” τα… παπαγαλάκια του! Μα, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. οι συνταξιούχοι της χώρας. Άρα, το επίδομα – χαρτζιλίκι το χάνουν περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι» αναφέρουν ειδικότερα οι συνταξιούχοι και προσθέτουν: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, τα καταφέρατε να μας ενώσετε όλους, εναντίον σας!».

«Είναι οι ίδιοι, που εσείς πέρσι, τους “κλέψατε”, αφού δεν τους δώσατε ούτε ένα ευρώ, από τα αναδρομικά που δικαιούνται. Τώρα, τους προσφέρετε ένα “χαρτζιλίκι” των 250 ευρώ; Οι συνταξιούχοι όμως δεν είναι επαίτες κύριε Μητσοτάκη, είναι αξιοπρεπείς. Έχουν περηφάνεια και φιλότιμο, που εσείς το έχετε ξεφτιλίσει με το να τους πετάτε το… ξεροκόμματο των 250 ευρώ!» προσθέτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Εμπαιγμός Μητσοτάκη δίχως τέλος! Τα… ψίχουλα και οι συνταξιούχοι – επαίτες

Επίδομα 250 ευρώ στους συνταξιούχους, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στους 830.000 θα ανέλθουν οι δικαιούχοι, «ανέκραξαν» τα… παπαγαλάκια του! Μα, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. οι συνταξιούχοι της χώρας. Άρα, το επίδομα – χαρτζιλίκι το χάνουν περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, τα καταφέρατε να μας ενώσετε όλους, εναντίον σας!

Και εξηγούμαστε:

Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας και τις «άτυπες διαρροές» προς τον Τύπο, θα τεθούν τρία κριτήρια για τη χορήγηση της εν λόγω παροχής:

1) Ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 7.200 ευρώ.

2) Οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 14.400 ευρώ.

3) Ακίνητη περιουσία που να μην υπερβαίνει σε αξία τα 200.000 ευρώ.

Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη, γιατί ο υπουργός σας, ο κ. Χατζηδάκης, δεν έσπευσε να εκδώσει επίσημο δελτίο τύπου, με αυτή την αθλιότητα; Τι εμπόδισε τον, κατά τα άλλα, λαλίστατο υπουργό Εργασίας, να «καμαρώσει» για την επιτυχία;

Μήπως γιατί έτσι θα φαινόταν (και επίσημα) σε όλο το Πανελλήνιο, ότι το επίδομα που τάξατε, θα το λάβουν μόνο όσοι παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη έως 450 ευρώ το μήνα; Και αυτοί υπό προϋποθέσεις…

Εξηγούμαστε:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων:

Έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνουν περίπου 960.000 συνταξιούχοι!
Οι μισοί εξ αυτών δηλαδή 480.000 συνταξιούχοι, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.
Αυτό σημαίνει ότι για να πληρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας και να καλύπτεται ο αριθμός των δικαιούχων, πρέπει να προκύψουν συνταξιούχοι που το μηνιαίο τους εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), δεν θα υπερβαίνει τα 450 ευρώ (μικτά) το πολύ.

Και οι υπόλοιποι; Όσοι λαμβάνουν 600 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη ή όσοι λαμβάνουν 700 ευρώ κύρια σύνταξη, είναι πλούσιοι; Γιατί δεν δικαιούνται επιδόματος όλοι οι συνταξιούχοι ανεξαιρέτως; Τι άθλια διάκριση είναι αυτή; Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, δεν έχουν χτυπήσει το εισόδημα όλων των συνταξιούχων; Έχετε ρωτήσει έναν συνταξιούχο με σύνταξη 800 ευρώ το μήνα, πώς τα βγάζει πέρα;

Αλλά ναι, όπως εσείς έχετε δηλώσει, “δεν θα θέλατε να ανήκετε σε αυτούς που ζουν με 800 ευρώ το μήνα…”

Δηλαδή, κύριε Μητσοτάκη, θα δώσετε επίδομα σε όσους (με δική σας ευθύνη) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όσους δηλαδή υποφέρουν (με δική σας ευθύνη) για να βγάλουν το μήνα τους, όσους δεν έχουν (με δική σας ευθύνη) να πληρώσουν τα φάρμακά τους, όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, όσους δεν μπορούν (με δική σας ευθύνη) να πληρώσουν το ρεύμα τους, όσους δεν μπορούν (με δική σας ευθύνη) να βάλουν πετρέλαιο, όσους δεν μπορούν (με δική σας ευθύνη) να κοιτάξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στα μάτια, γιατί ντρέπονται!

Είναι οι ίδιοι, που εσείς πέρσι, τους «κλέψατε», αφού δεν τους δώσατε ούτε ένα ευρώ, από τα αναδρομικά που δικαιούνται. Τώρα, τους προσφέρετε ένα «χαρτζιλίκι» των 250 ευρώ; Οι συνταξιούχοι όμως δεν είναι επαίτες κύριε Μητσοτάκη, είναι αξιοπρεπείς. Έχουν περηφάνεια και φιλότιμο, που εσείς το έχετε ξεφτιλίσει με το να τους πετάτε το… ξεροκόμματο των 250 ευρώ!

ΥΓ: Και μια μικρή επισήμανση: Με τη φορολόγηση των αναδρομικών που άδικα επιβάλλατε σε όλους τους «άλλους» συνταξιούχους, θέλετε να εισπράξετε 431 εκατ. ευρώ. Από αυτά, θα πριμοδοτήσετε το «επίδομά σας», προσφέροντας στους χαμηλοσυνταξιούχους τα 210 εκατ. ευρώ. Ούτε τα μισά δηλαδή, της φορολόγησής μας…

Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα ξεχάσουμε πόσο μεγαλόκαρδος είστε…

Ντροπή, μόνο ντροπή για έναν πρωθυπουργό που πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια χαρακτήριζε «ψίχουλα» την 13η σύνταξη που χορηγούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία δόθηκε σε όλους τους συνταξιούχους. Μόνο ντροπή για το σημερινό κατάντημα…

Υπενθυμίζεται ότι η 13η σύνταξη είχε ψηφιστεί, και δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, και θα δινόταν κάθε χρόνο. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος Κ. Μουρίκη»

 

documentonews.gr

 

Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2021

«Κόβεται» πάλι το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων - Παπανικολάου σε υπουργείο Υγείας: «Είστε ύποπτοι δωροληψίας από τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, κάντε μου μήνυση»


 

Το μέτρο της μείωσης κατά 80% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία επαναφέρει η κυβέρνηση.

Σε εσωτερικό έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δίνεται οδηγία στα νοσοκομεία για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80%. Από τον περιορισμό εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την οδηγία, θα συνεχιστούν τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων κτλ).

 

Διαβάστε επίσης: Παπανικολάου σε υπουργείο Υγείας: «Είστε ύποπτοι δωροληψίας από τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, κάντε μου μήνυση»


 


Το επίμαχο έγγραφο φέρνει στη δημοσιότητα με ανάρτησή της στο facebook η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η οποία αναφέρει: «Lockdown στις κλινικές των νοσοκομείων Κόβονται τα χειρουργεία! Μετάφραση: Αν δεν θες να πεθάνεις περιμένοντας το χειρουργείο, θα τα σκάσεις στους κλινικάρχες!»


 

 tvxs.gr

 

Νέο κύμα ανατιμήσεων στις γιορτές προαναγγέλλουν οι μικρομεσαίοι


 

Χωρίς περιθώρια απορρόφησης του επιπλέον κόστους ενέργειας βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις, ειδικά μικρού και μεσαίου μεγέθους. Ο πληθωρισμός και οι παρενέργειες της πανδημίας.

 

Η αυξητική τάση στο κόστος ενέργειας και οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προοιωνίζονται νέο κύμα ανατιμήσεων ενόψει Χριστουγέννων από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αδυνατούν να απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις.

Με τις προβλέψεις να αναφέρουν διατήρηση της κρίσης στο ενεργειακό μέτωπο στο μεγαλύτερο μέρος του α’ εξαμήνου της νέας χρονιάς, μερίδα της αγοράς για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συσσώρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας -και οι οποίες ξεπαγώνουν με την απόσυρση των μέτρων στήριξης- θα υποχρεωθεί σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εν μέσω πανδημίας αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις με πολλαπλές ληξηπρόθεσμες οφειλές σε 22,3% τον Ιούλιο. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, εκτίμησε μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας ότι με πάνω από μία στις πέντε επιχειρήσεις υπερχρεωμένες και το 85% να αποκλείεται από κάθε στήριξη στο μέλλον, είναι αδύνατον να απορροφηθούν οι νέες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Προέβλεψε αυξήσεις τιμών της τάξης του 30% μέχρι τις γιορτές και ζήτησε οριζόντια μέτρα στήριξης στην αγορά.  

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός φαίνεται ήδη να μετακυλίεται στους καταναλωτές, αφού σχεδόν 1 στις 4 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους στο α' εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, περισσότερες από 1 στις 5 επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους και στο β’ εξάμηνο του 2021. Και τα δύο ποσοστά αποτελούν ρεκόρ για τις έρευνες κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. 

Ο πληθωρισμός είναι εν μέρει αποτέλεσμα της διατάραξης της ζήτησης και της προσφοράς λόγω της πανδημίας, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην άνοδο των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές, που σημειώνουν ότι μένει να δούμε κατά πόσο η εκτίναξη του πληθωρισμού το 2021 θα επηρεάσει την πολιτική της ΕΚΤ για μηδενικά επιτόκια. Πάντως, από ό,τι φαίνεται, όσο η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική χαμηλών επιτοκίων (Fitch Rating, 2021).

Επίσης, ο φόβος για μελλοντικές πανδημίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δείχνουν ότι στο μέλλον, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από αντίστοιχες κρίσεις προσφοράς. Ο φόβος για την έξαρση νέων πανδημιών στο μέλλον και η διαφαινόμενη επαναφορά προστατευτικών πολιτικών ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία αναδιάρθρωση των αλυσίδων αξίας των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Σύμφωνα με την έρευνα, δεδομένου ότι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις δημιουργούν αλυσίδες αξίας με ευρύτατη γεωγραφική εξάπλωση, συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της παραγωγής από κάθε ξεχωριστό κομμάτι της αλυσίδας αξίας.

Η διασπορά αυτή των δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων των πολυεθνικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η έλλειψη κοντέινερ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εμπορευματικών μεταφορών και η έλλειψη μικροτσίπ, με αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων. 

Ως αποτέλεσμα θεωρείται πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μία αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών τους αλυσίδων. Μία τέτοια αναδιάρθρωση πιθανότατα θα μειώσει τη γεωγραφική εξάπλωση των ΑΞΕ ή/και το συνολικό τους ύψος. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανό να δούμε μία επιστροφή σε εσωστρεφείς οικονομίες και εθνικούς πρωταθλητές στις ανεπτυγμένες χώρες, με ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες OECD (2020).

Σοφία Εμμανουήλ

euro2day.gr 

Και νεοφιλελεύθερος και ψεύτης


 

 

Το μέγεθος ενός πολιτικού φαίνεται από τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητα που τον διακρίνουν να αναμετριέται με τη σκληρή πραγματικότητα. Να αναλαμβάνει το κόστος των ευθυνών που του αναλογούν. Να λέει αλήθειες όσο σκληρές και αν είναι, πρώτα και κύρια για τον ίδιο και την πολιτική του.

Εδειξε κάτι από όλα αυτά ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πρόβλημα της ακρίβειας; Το ακριβώς αντίθετο. Ωραιοποίησε την πραγματικότητα και την πολιτική του, υποβάθμισε το πρόβλημα, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Και οι τρεις παρεμβάσεις του ήταν ένας ασυγκράτητος πληθωρισμός ψέματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως υπάρχουν δύο απόψεις για την ακρίβεια. Η μία λέει πως πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο που θα υποχωρήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η άλλη, πως το πρόβλημα είναι δομικό και ο σημερινός, διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. 

Υιοθέτησε την πρώτη άποψη γιατί έτσι τον συμφέρει. Γιατί ταιριάζει στην πολιτική που ακολουθεί και τη δικαιώνει. Κατά συνέπεια, ό,τι έχει συμβεί και ό,τι θα συμβεί σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών δεν συνιστά ανησυχία. Αρκούν κάποια επιδόματα και ώς τα τέλη του επόμενου Μαρτίου όλα θα έχουν λυθεί.

Αν, όμως, ισχύει η δεύτερη άποψη και ο πληθωρισμός έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, τι θα συμβεί; Αυτό γιατί δεν το λαμβάνει υπόψη του ο Κυρ. Μητσοτάκης; Γιατί η κυβέρνησή του δεν διαμορφώνει την πολιτική της προς αυτήν την κατεύθυνση;

Μήπως γιατί δεν θέλει μια ουσιαστική παρέμβαση εναντίον των συμφερόντων που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος; Το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η παραίτηση του κράτους από τη δυνατότητά του να παρέμβει ουσιαστικά στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας αυτό δείχνει.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι και στο ζήτημα της ακρίβειας ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερος, καθώς έχει εναποθέσει στην αγορά το ζήτημα της ρύθμισης των τιμών. Γι’ αυτό και κατέφυγε χθες σε ασύστολα ψεύδη για να συσκοτίσει την αλήθεια.

Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε στα μνημόνια και ότι η κυβέρνησή του έχει στηρίξει το ΕΣΥ «με παραπάνω από 40 δισ. ευρώ»! Και αυτό την ώρα που μετρούσαμε περισσότερους από εκατό νεκρούς ημερησίως...

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2021

Τσίπρας: Η ακρίβεια δεν "πουλάει", πονάει κ. Μητσοτάκη


 

Καταλαβαίνουν στην τσέπη τους τις αυξήσεις τιμών οι πολίτες και στην κυβέρνηση δεν καίγεται καρφί τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε αυξήσεις στο ρεύμα ενώ πλουτίζουν funds.

 

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μια «παραδεισένια» εικόνα για την οικονομία και τις αυξήσεις των  τιμών δίχως να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο μέσο νοικοκυριό, επισήμανε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθύνθηκε μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργός παρατηρώντας πως «η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη δεν «πουλάει», πονάει αυτούς που δεν μπορούν να βγάλουν την 3η εβδομάδα του μήνα».

Απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως «η τοποθέτηση Μητσοτάκη για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας καταδεικνύει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την αγωνία των πολιτών. Καταδεικνύει έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων». Επίσης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως «οι καταναλωτές έβλεπαν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς πριν καν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, από το Σεπτέμβρη του 2019 που αναλάβατε, ύψους 15-20% με κόστος 500 εκατ. ευρώ. Εσείς ξεκινήσατε με πολιτική επιλογή το κύμα ακρίβειας στη χώρα, διότι η αύξηση αυτή εξαφάνισε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψηφίσαμε τον Απρίλιο του 2019».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη» τονίζοντας πως «οι πολίτες το καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί Ζείτε σε έναν άλλο κόσμο που δεν έχει σχέση με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας. Ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι». Πρόσθεσε μάλιστα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κ. Μητσοτάκη έχετε κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη, ζουν στο φόβο και την ανασφάλεια, τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε «πακέτο» συγκεκριμένων προτάσεων. Όπως είπε «υπάρχει βαθιά υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τα νοικοκυριά, την οικονομία και τους παραγωγικούς τομείς της, με ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας: 1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. 3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. 4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48.  5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν. Αλλά αυτά δεν θέλετε και δεν μπορείτε να τα κάνετε, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις εμμονές και τις δεσμεύσεις σας».

Προπαγάνδα, προχειρότητα και ιδεοληπτικές εμμονές

Αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι η Τρίτη καλύτερη στους δείκτες της ακρίβειας ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει εκτιμήσεις «χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους δείκτες που αφορούν την αγοραστική δύναμη του πολίτη», τονίζοντας πως «και αυτή την κρίση η ελληνική κοινωνία, κυρίως οι πιο αδύναμοι την πληρώνουν υπέρμετρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για προχειρότητα στην λήψη μέτρων επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός «κάθε φορά τα μέτρα τα οποία ανακοινώνει είναι τόσο ανεπαρκή που κρατάνε 3 ημέρες. Κάθε «θαύμα» τρείς ημέρες». Πρόσθεσε ότι «δεν φτάνει η προχειρότητα αλλά έχετε και αυτή την κατασκευασμένη προπαγάνδα να σας αποθεώνει» μιλώντας επίσης για «κατασκευασμένη εικόνα με δημιουργική λογιστική». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «τα παρακολουθεί αυτά ο πολίτης από τους τηλεοπτικούς δέκτες και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού». Σχολίασε μάλιστα ότι «υπάρχει ένα ελάττωμα σε αυτή την κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως κι εσείς ανακαλύψατε, είναι εξαρτημένη από το μισθό της». Απαντώντας στην επίκληση του πρωθυπουργού στην παγκόσμια κατάσταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά είναι παγκόσμια η κρίση. Παγκόσμια η πανδημία αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητες σε θανάτους. Παγκόσμια κρίση και η κλιματική αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα δάση. Παγκόσμια η κρίση η ενεργειακή αλλά εδώ να αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ» επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται να φταίει ο κακός μας ο καιρός».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληπτική εμμονή σε συνταγές περί αυτόματης ρύθμισης της αγοράς». Αναρωτήθηκε «τι ακριβώς κάνει η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μην μου πείτε ότι είναι ανεξάρτητες αρχές, γιατί μια χαρά παρεμβήκατε για να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής». Επισήμανε μάλιστα πως «ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σας έχει ζητήσει να προσαρμόσετε το θεσμικό πλαίσιο για να κάνει ελέγχους για καρτέλ στις επικοινωνίες» αλλά «εσείς αρνείστε. Ποιος αρνείται και γιατί;». Τόνισε πως «αυτό το κρυφτούλι ευθυνών δεν θα το ανεχθούμε».

Για την ΔΕΗ

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι το «Δ» έχει φύγει. Επισήμανε πως «ολοκληρώσατε την εκποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αυτό-αποκλείστηκε το δημόσιο» . Σημείωσε μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή ότι ένα fund ελέγχει και τον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον χώρο της ασφάλισης και την ΔΕΗ». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  «ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές μας στο φώς της ημέρας την περίοδο 2015-2019 έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μία νύχτα, η για να είμαι ειλικρινής το κάνετε νύχτα» θυμίζοντας πως η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ «για 4,5 χρόνια κρατούσε χαμηλά τις τιμές του ρεύματος για όλους τους καταναλωτές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αποτελεί «έργο Μητσοτάκη το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στο ρεύμα». Συνέχισε ρωτώντας ρητορικά: «Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα παιχνίδια σας στη ΔΕΗ για να κερδίσουν funds και μελλοντικοί λευκοί ιππότες επενδυτές κ. Μητσοτάκη; Πάμε σε παραδείγματα: Φούρνος στην Καλλιθέα, τελική επιβάρυνση στο λογαριασμό του Οκτωβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο 600 ευρώ. Πείτε εσείς στον φούρναρη ότι πάμε καλά και δεν υπάρχει ακρίβεια. Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο με ίδια σχεδόν κατανάλωση 3.270 ευρώ, δηλαδή 1870 ευρώ παραπάνω. Ο άνθρωπος δηλώνει «θα κλείσουμε», εσείς πανηγυρίζετε. Να πάτε να τους πείτε για την αύξηση του εισοδήματος, δεν ντρέπεστε τέτοια ψεύδη. Αγρότης από τη Λάρισα στον τελευταίο λογαριασμό - μετά τις εκπτώσεις - είδε επιβάρυνση 1.556 ευρώ. Αγρότης από την Κρήτη 1.762 ευρώ. Και αυτά τα ποσά δεν έχουν καν την επιβάρυνση του ΦΠΑ μέσα».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική λογική ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και χειραγώγηση τιμών η συνταγή Μητσοτάκη». Επισήμανε πως «η ΡΑΕ μοιάζει με τον πιανίστα σε σαλούν, γύρω του πανδαιμόνιο και αυτός συνεχίζει απτόητος. Δεν βλέπει ούτε αισχροκέρδεια, ούτε κάτι μεμπτό στην εκχώρηση της ΔΕΗ, ούτε στην παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, ούτε στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα fund που κρύβετε τη σύμβαση. Να λοιπόν γιατί μετά από δύο χρόνια στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το παζάρι για τη ΔΕΗ η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Κυβέρνηση των deals

Ασκώντας συνολική κριτική στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals. Στην εργασία για τον ΣΕΒ, στο ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις. Με τους σχολάρχες, με τους κλινικάρχες στην Υγεία. Είστε κυβέρνηση των deals. Τα deals σας έχουν κοστίσει, οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς στο θεό».

Τέλος αναφέρθηκε στις «παροχές» Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους λέγοντας: «Τον Απρίλη του 19 αποφασίσαμε να δίνουμε κάθε Μάιο ολόκληρη τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή για τους υψηλότερους. Ενώ υποσχεθήκατε ότι θα τη διατηρήσετε, δίνετε τα 900 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και σήμερα ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε «ψίχουλα». Αυτός είστε».

 

news247.gr 

 

 


Μοντέλο...


 Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr

Έκτακτο δελτίο καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα Δωδεκάνησα


 

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) 

  • Σήμερα Δευτέρα (22-11-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
  • Αύριο Τρίτη (23-11-2021) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν, αλλά θα επηρεάσουν πρόσκαιρα την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς τη νύχτα την Αττική.
  • Την Τετάρτη (24-11-2021) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

► Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση την Παρασκευή (26-11-2021).

 

EMY

 

Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2021

Τα νέα ωράρια λειτουργίας για λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και τρόφιμα - Σε ισχύ από Δευτέρα


 

Σε ισχύ από αύριο Δευτέρα 22/11 τα νέα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων στα αστικά κέντρα. Από ποιους χώρους αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι, τι ισχύει για τα παιδιά. Οι υποχρεώσεις ελέγχων από τις επιχειρήσεις.  

 

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανακοινώνει στο καταναλωτικό κοινό και στις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας, ότι από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021:

• Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα, δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους, για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.

• Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών, δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

• Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στον χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

• Στα super markets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες), η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

• Στα φαρμακεία, η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

• Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα super markets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

• Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις, κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”. Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή Covid Free GR.

 

Πηγή: euro2day.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More