Σάββατο, Οκτωβρίου 31, 2020

Υβριδικό Lockdown: Λουκέτο σε εστίαση, ψυχαγωγία και γυμναστήρια - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα - Αντιδρούν επαγγελματίες στην εστίαση - Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα - Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη (Video)


 

 

Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κοροναϊού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι κινούμαστε βήμα - βήμα προς ένα γενικό lockdown. Σε αυτά περιλαμβάνονται το λουκέτο σε εστίαση, ψυχαγωγία και γυμναστήρια και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην ζώνη Επιτήρησης εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Πρόκειται για τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 00:00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια 
  • Όχι συναθροίσεις

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης.

Διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Παραμένουν επίσης ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. 

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης.

Διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Παραμένουν επίσης ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Διαβάστε επίσης: 

Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη: 

*

«Συμπολίτες μου, Είχα την πρόθεση να επικοινωνήσω μαζί σας από χθες. Εκδηλώθηκε, όμως, ο σεισμός στο Ανατολικό Αιγαίο και το ενδιαφέρον μου στράφηκε αμέσως στη Σάμο. Το νησί άντεξε. Αλλά, δυστυχώς, χάσαμε δύο παιδιά. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η σκέψη μου, όπως και όλων μας, είναι μαζί τους, εκεί. Η φροντίδα του κράτους είναι εκεί. Και σε λίγο θα είμαι και εγώ εκεί.

Η Τουρκία μετρά, επίσης, πολλά θύματα και τεράστιες ζημιές. Επικοινώνησα ήδη με τον Πρόεδρο Erdogan. Τονίζοντας πως, πέρα από τις δυσκολίες στις σχέσεις μας, σε αυτές τις στιγμές προέχει η ενότητα των λαών μας. Γιατί, για εμάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ξεπερνά σύνορα και διαφορές. Τον ευχαριστώ για τη θετική ανταπόκριση στο τηλεφώνημά μου.

Την ίδια ώρα, πάντως, η μεγάλη απειλή που πολιορκεί τη χώρα και τον πλανήτη παραμένει ο κορονοϊός. Πριν από ένα μήνα είχα εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε μαζί του, με προφυλάξεις που δεν θα διαταράσσουν ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ζωή. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.

Είναι, λοιπόν, η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Και γι’ αυτές θα σας μιλήσω, θέλοντας και πάλι να προλάβουμε τα χειρότερα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Μόλις προχθές άλλωστε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαπιστώσαμε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του δεύτερου κύματος του Cοvid-19, καθώς παντού ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος.

Όπως την άνοιξη πετύχαμε ν’ αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών.

Γιατί, πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο πορευτήκαμε με μικρές μόνο εκπτώσεις στις καθημερινές μας συνήθειες. Και τα καταφέραμε. Τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Θα ήταν λάθος, όμως, να επαναπαυθούμε σε αυτό. Γιατί όταν οι δραματικές εικόνες των γεμάτων νοσοκομείων, μας οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, τότε θα είναι αργά.

Δυστυχώς, ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Και ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Τώρα. Που ξέρουμε ότι όταν λαμβάνουμε γρήγορα και στοχευμένα μέτρα αυτά αποδίδουν. Γιατί υπάρχουν πόλεις που μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Ενώ άλλες, που δεν είχαν πρόβλημα και αδράνησαν, με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή να απειλούνται.

Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης. Όμως, ο πόλεμος με τον κορονοϊό δεν τέλειωσε. Και έτσι τώρα καλούμαστε σε μία ακόμα μάχη.

Συμπολίτες μου,

Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Πρόκειται για μία αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού εκδηλώνεται κατά κύματα. Και εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως. Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό «πάγωμα» της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς.

Είναι μέτρα παρεμφερή με αυτά τα οποία θεσμοθέτησαν η Γαλλία και η Γερμανία, αφού όμως χτυπήθηκαν, προηγουμένως, από δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Και εδώ τα εφαρμόζουμε νωρίτερα, επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε τον ιό όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να έχουμε εμείς, πάντα, την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς. Και μαζί του, ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα δοκιμαστούν από τους νέους περιορισμούς.

Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα το κράτος αναπληρώνει τις αμοιβές που χάνονται εξαιτίας της πανδημίας. Συνεχίζει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές όσων χρειάστηκε να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο. Ανέστειλε σχεδόν όλες τις οφειλές. Κι ενίσχυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας με πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Η Πολιτεία έχει φροντίσει να διατηρεί αποθέματα, καθώς η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα. Και θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όποιους αντιμετωπίσουν προβλήματα τώρα. Με αποζημιώσεις, δάνεια, απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα πλησιάσουν το 1,5 δισ.

Γιατί αν η ζωή παραμένει προτεραιότητα, η οικονομία δεν παύει να είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή για να την υπηρετεί.

Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά είναι δύσκολα κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό. Θέλω να ξέρετε ότι, όπως και την περασμένη άνοιξη, θα είμαστε κοντά σας. Κανείς, κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος.

Και, εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, θα μπορέσουμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να ζήσουμε σε ένα ομαλότερο περιβάλλον. Ακόμα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι.

Συμπολίτες μου,

Κλείνω όπως άρχισα. Από την πρώτη στιγμή ήθελα να αποφύγω αυτό το μήνυμα. Το απαιτούν, όμως, οι συνθήκες. Οι λέξεις τελειώνουν. Και μαζί τους ελπίζω να τελειώνει και η αμφισβήτηση των πραγματικών δεδομένων.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους «ψεκασμένους». Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια.

Η θεμιτή πολιτική κριτική ας περιοριστεί, λοιπόν, στους πολιτικούς. Εξάλλου, πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου. Δεν κρύφτηκα στα δύσκολα, δεν θα το κάνω τώρα. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά.

Η Πολιτεία σήμερα παρουσιάζει το σχέδιό της με στόχο να μείνουμε υγιείς, μέχρι το εμβόλιο να σημάνει το ξημέρωμα μιας νέας, φωτεινής πραγματικότητας. Η στιγμή εκείνη πρέπει να μας βρει όρθιους και ενωμένους. Έτοιμους να ξεπεράσουμε κι αυτή την εθνική δοκιμασία, όπως μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε. Το μπορούμε και θα το κάνουμε».

 

Πηγή: tvxs.gr

 

 

Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2020

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, ταρακούνησε Αιγαίο και Δωδεκάνησα - Νεκροί δύο μαθητές

 



ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 


Ισχυρότατος σεισμός 6,7 Ρίχτερ έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής τη Σάμο και έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στη γειτονική Τουρκία. Ήδη οι πρώτες εικόνες δείχνουν πως κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Εκδόθηκε προειδοποίηση για έντονο κυματισμό. Νεκροί δύο μαθητές - ενώ υπάρχουν και τραυματίες

Ο σεισμός έγινε λίγα λεπτά πριν τις δυο το μεσημέρι και είχε μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη αναφορές για τουλάχιστον 4 τραυματίες

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο στη Σάμο. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική αλλά και στην Ρόδο, στην Σύρο, στην Κρήτη.

Οι αρχές απομακρύνουν τον κόσμο από το λιμάνι της Σάμου. Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι.

«Είμαστε όλοι στους δρόμους, δεν έχουμε ακόμη εικόνα του τι έχει συμβεί. Ήταν τεράστιος ο σεισμός, κουνιόμασταν για ώρα» είπε ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δημαρχος Δυτικής Σάμου στο documentonews.gr.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό σε 7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χλμ.

«Είμαστε όλοι στους δρόμους, δεν έχουμε ακόμη εικόνα του τι έχει συμβεί. Ήταν τεράστιος ο σεισμός, κουνιόμασταν για ώρα» είπε ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δημαρχος Δυτικής Σάμου στο documentonews.gr.

Δήμαρχος Αγαθονήσι: Κοττορός Ευάγγελος

«Δεν υπάρχουν υλικές ζημιές στο νησί. Το έχουμε ελέγξει όλο. Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματισμοί και ζημιές. Ήταν όμως πολύ τρομακτικό. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο σεισμός είχε διάρκεια και ένταση. Όλος ο κόσμος αναστατώθηκε. Φοβήθηκαν πολύ.»

Δήμαρχος: Ιωάννης Μαρούσης (Δήμος Φούρνος Κορσεών)

«Ευτυχώς δεν μαθαίνω για ζημιές στο νησί. Αυτήν την ώρα έχω μόνο πληροφορίες από τους αντιδημάρχους του νησιού ότι σχηματίστηκε μικρός κυματισμός μετά τον σεισμό, μικρό τσουνάμι».

Δημοτικός σύμβουλος ανατολικής Σάμου, Νίκος Ζάχαρης

«Εκτεταμένες ζημιές σε παλαιά κτίρια, ο κόσμος είναι στους δρόμους, ενώ τους έχει έρθει μήνυμα να αποφεύγουν το παραλιακό μέτωπο»


Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό σε 7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στο μεταξύ, υπήρξε προειδοποίηση για έντονο κυματισμό, για μικρό τσουνάμι, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις παραλίες, δηλαδή ενώ υπάρχουν και για τραυματίες.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής, μιλώντας στο documentonews.gr, τόνισε: «Έχουν φέρει τρεις τραυματίες προς το παρόν, δεν υπάρχει εικόνα για νεκρούς. Δεν υπάρχουν καθόλου τηλεπικοινωνίες».

 

 


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ  


 

 




ΠΟΕΕΤ: 24ωρη απεργία στον κλάδο Επισιτισμού-Τουρισμού στις 10 Νοεμβρίου - Ξενοδοχουπάλληλοι Ρόδου: «Τέρμα πια η κοροϊδία»


 

Εικοσιτετράωρη απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού προκηρύσσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στις 10 Νοεμβρίου 2020, έπειτα από χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης.

Η ΠΟΕΕΤ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: "Το γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει ακόμη την μονομερή παράταση των αναστολών σύμβασης και για τους εποχικούς, η έμμεση κατάργηση του 13ου & 14ου μισθού στον κλάδο μας, η υποχρεωτική επαναπρόσληψη, η οποία ήδη αμφισβητείτε από μερίδα εργοδοτών, αλλά και η επέκταση της και στον κλάδο του Επισιτισμού.

Η μη εμφάνιση ακόμα των ενσήμων στο σύστημα όσων ήταν σε αναστολή σύμβασης και η μη ενημέρωση των κατά τόπων ΟΑΕΔ για την μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την χορήγηση του επιδόματος Ανεργίας.

Η νέα βίαιη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, το νέο ασφαλιστικό που έρχεται και μια σειρά παρεμβάσεων στον συνδικαλιστικό νόμο, δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο από το να ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!".

 

Πηγή: tornosnews.gr  - Oct 30, 2020

 

Ξενοδοχουπάλληλοι Ρόδου:  «Τέρμα πια η 

κοροϊδία» 

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου βλέποντας ότι η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με την αναμονή της νομοθεσίας για την παράταση αναστολών, αποφάσισε να στηρίξει την κινητοποίηση την Ομοσπονδίας στις 10 Νοεμβρίου 2020.  Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η παράταση της αναστολής, η επιδότηση ανεργίας έως την έναρξη της επόμενης σεζόν και άλλα πολλά.

   Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει και η στάση των τεσσάρων εκλεγμένων Βουλευτών Δωδεκανήσου της ΝΔ δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων  πάρα μόνο να λάβουν τον παχουλό μισθό τους.

   Καλούμε τους Βουλευτές μας, έστω και την τελευταία στιγμή, να συμμερισθούν την αγωνία και την αγανάκτηση των συναδέλφων μας, να συνεδριάσουν μεταξύ τους και να δώσουν λύση στα προβλήματα του κλάδου εδώ και τώρα.

Αν το καλοκαίρι ήταν δύσκολο, ο χειμώνας που έρχεται προδιαγράφετε πολύ χειρότερος γι΄αυτό η απάντηση του κλάδου θα είναι σκληρή και θα δοθεί μέσα από την μαζική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε στις 10 Νοεμβρίου 2020.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΔΕΝ ΠΆΕΙ ΆΛΛΟ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΈΡΕΙ

 

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

 

Πηγή: verena.gr - Oct 30, 2020

 

 

 

 

Αύριο η δεύτερη πανσέληνος του Οκτωβρίου


 

 

Ο Οκτώβριος θα έχει μια δεύτερη πανσέληνο αύριο, τελευταία μέρα του μήνα, ενώ η πρώτη είχε συμβεί στην αρχή του μήνα. Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018 που σε ένα μήνα συμβαίνουν δύο πανσέληνοι.

Επισήμως, σύμφωνα με τη NASA, η αυριανή πανσέληνος θα συμβεί στις 15:49 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο της διπλής πανσελήνου στον ίδιο μήνα συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 2,7 χρόνια. Η επόμενη φορά θα είναι τον Αύγουστο του 2023.

Για όσους λαούς γιορτάζουν το Χαλοουίν στις 31 Δεκεμβρίου, η διπλή πανσέληνος, που στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1940 αποκαλείται «θλιμμένο ή μπλε φεγγάρι» («blue moon»), έχει μια πρόσθετη ιδιαιτερότητα.

Κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του από τη Γη (σεληνιακό απόγειο), σε απόσταση περίπου 406.400 χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.500 χλμ). Πρόκειται συνεπώς για μια «μικρο-Σελήνη», το αντίθετο της «υπερ-Σελήνης», όταν το φεγγάρι έχει πλησιάσει τη Γη πολύ (περίγειο).

 

koutipandoras.gr - Oct 30, 2020

Πολιτικό και ταξικό θράσος


 

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια φιλοδοξεί να χτυπήσει η κυβέρνηση -και ο υπουργός Εργασίας προσωπικά- εντάσσοντας σε νομοσχέδιο ένα συνονθύλευμα διατάξεων, οι οποίες ρυθμίζουν από ζητήματα ωραρίου εργασίας μέχρι θέματα συνδικαλιστικών και απεργιακών δικαιωμάτων που θίγουν όχι μόνο την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, αλλά και θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος ή του δικαίου της Ε.Ε.

Την ιδεολογική εμμονή της Ν.Δ. εναντίον των λιγοστών κατακτήσεων των εργαζομένων που έχει αφήσει όρθιες ο οδοστρωτήρας των μνημονίων την ξέρουμε και δεν μας εκπλήσσει. Μας εκπλήσσει ωστόσο η πολιτική αναίδεια με την οποία η κυβέρνηση επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας -με την αγωνία των ανθρώπων να χτυπάει κόκκινο και την αμηχανία των υπουργών να εμπνέει τρόμο-, για να ανοίξει μέτωπο με τα συνδικάτα και να ποινικοποιήσει ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία.

Μας προξενεί επίσης εντύπωση ότι την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας απειλούνται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και ενώ η αγορά εργασίας ρευστοποιείται σε πρωτοφανή έκταση, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ιεραρχεί ως προτεραιότητες αυτά που σκοπεύει να νομοθετήσει: την ανατροπή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, την αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος, την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την εκδικητική απομόνωση των υπό απόλυση εργαζόμενων, την ουσιαστική κατάργηση της εργατικής διαφοράς μέσω ΣΕΠΕ, που ήταν ένα ελάχιστο, παρηγορητικό μέσο προστασίας από την αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Ποιος υπαγορεύει αυτές τις προτεραιότητες τώρα, πέρα από την ιδεολογική και ταξική εμπάθεια του κυβερνώντος κόμματος; Ποιος παρήγγειλε στον υπουργό Εργασίας αυτές τις κραυγαλέα φιλεργοδοτικές ρυθμίσεις; Ποια επιχειρηματικά λόμπι και τεχνοκρατικά «παρεάκια» τις εισηγήθηκαν; Ποια στρατηγική για τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας υποτίθεται ότι υπηρετούν;

Ορισμένα από τα ερωτήματα είναι προφανώς ρητορικά, μια και γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις είναι δημόσια εκφρασμένες προτάσεις του ΣΕΒ ή «σκονάκια» με αιτήματα μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου ή της βιομηχανίας που φτάνουν στα υπουργικά γραφεία.

Ωστόσο μας ξεπερνάει πραγματικά το πολιτικό και ταξικό θράσος με το οποίο το υπουργείο Εργασίας τα προωθεί σε αυτή την κρίσιμη φάση, ενώ εδώ και μήνες δεν είχε καν την πρόνοια να επιβάλει στους μαζικούς χώρους παραγωγής στοιχειώδη πρωτόκολλα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό. Τελικά η κυβέρνηση εξελίσσεται η ίδια σε πανδημία.

 

efsyn.gr - Oct 30, 2020

 

Επιστροφή στο 2019 μετά το 2023 για τον τουρισμό


 

730 δισ. δολ. οι απώλειες παγκοσμιώς στο οκτάμηνο λόγω Covid-19 - 

«Καθίζηση» έχει υποστεί ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις απώλειες να φτάνουν το 70% στο οκτάμηνο για τις ταξιδιωτικές αφίξεις, ενώ τα έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κατά 730 δισ. δολάρια, το ίδιο διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Δραματικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, αναφορικά με την πορεία του τουρισμού φέτος, που μετρά 700 εκατ. λιγότερους τουρίστες στο οκτάμηνο, ενώ σε ό,τι αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η κατάσταση είναι χειρότερη, με τις διεθνείς αφίξεις να είναι μειωμένες κατά 81% και 79% αντίστοιχα. Η τελευταία, μάλιστα, εκτίμηση για την επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα για τον παγκόσμιο τουρισμό υπολογίζεται μετά το 2023.

Οι απώλειες σε έσοδα, σύμφωνα με τον ΠΟΤ, είναι οκτώ φορές περισσότερες σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. «Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili, και προσέθεσε: «Είναι επείγουσα η ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, εγκαίρως και συντονισμένα».

Όλες οι περιοχές κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις στις αφίξεις τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από τον αντίκτυπο του COVID-19, σημείωσαν μείωση κατά 79% στις αφίξεις, ακολουθούμενες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (και οι δύο - 69%), την Ευρώπη (-68%) και την Αμερική ( -65%).

Μετά τη σταδιακή επανέναρξη των διεθνών συνόρων, η Ευρώπη σημείωσε συγκριτικά μικρότερες μειώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (-72% και -69%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν βραχύβια καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επανήλθαν μετά και τη νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Στην άλλη πλευρά, η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις με -96% και τους δύο μήνες, αντικατοπτρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή.

Τέλος, η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε μεγάλο βαθμό μειωμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία. Με βάση τις τελευταίες τάσεις του ΠΟΤ, η συνολική πτώση θα είναι κοντά στο 70% για ολόκληρο το 2020.

Η ανάκαμψη
 

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΤ προβλέπει ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, περίπου το 20% των εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να έρθει από το 2022 και μετά. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θεωρούνται ως το κύριο εμπόδιο για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, συνδυαστικά με την αδυναμία περιορισμού της πανδημίας και τα χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης που δείχνουν οι καταναλωτές. «Η έλλειψη συντονισμένης συνεννόησης μεταξύ των χωρών για τη διασφάλιση εναρμονισμένων πρωτοκόλλων, καθώς και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον αποτελούν επίσης σημαντικά εμπόδια για την ανάκαμψη του τουρισμού» σημειώνει ο ΠΟΤ


Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Πηγή: naftemporiki.gr - Oct 30, 2020 - (Από την έντυπη έκδοση)


Η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση 10ωρης εργασίας και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα


 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Στοχοποιεί συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σφοδρή επίθεση κατά του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών πλάνων από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας, που έρχεται να πλήξει σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματα στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας.

Ανάμεσα σε όσα προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπεται και αντικατάσταση του 8ωρου με το 10ωρο, καθώς όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Προβλέπεται ακόμα η «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», αλλά και «προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή». Όλα αυτά μετά από «συνεννόηση» του εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Το νομοσχέδιο πλήττει ευθέως και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Προβλέπεται ότι «η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας», αλλά και ότι «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%».

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο μπαίνουν «παραθυράκια» προκειμένου να κηρύσσεται παράνομη η απεργία στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Το νομοσχέδιο δίνει στην ουσία το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του στον ΟΜΕΔ.

«Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζει ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον οδοδτρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι «η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης και του ΣΕΠΕ».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους.

Το “εργασιακό νομοσχέδιο” που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι ο εργασιακός οδοστρωτήρας είναι η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης και του ΣΕΠΕ. Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.

To KKE καλεί σε απεργιακό συναγερμό και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι η κυβέρνηση έρχεται να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να καταργήσει την 8ωρη εργασία, 100 χρόνια μετά τη νομοθέτηση της. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κυνήγι των Συνδικάτων και απόφαση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας. Το ΚΚΕ τονίζει πως «είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης» και καλεί τους εργαζόμενους να μην πιαστούν στον ύπνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην κυριολεξία φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα”, αφού: Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται αυτολεξεί: “…οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας…”, ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται “προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή”. Δηλαδή οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.

Επανέρχεται ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του Λάσκαρη. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρει πως “…καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», δηλαδή εγκαινιάζει ένα κυνήγι απέναντι στα Συνδικάτα, δημιουργώντας ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν. Επιδιώκουν να φτιάξουν ένα αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας. Μειώνεται ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, επεκτείνεται η ευελιξία και παράλληλα αναβαθμίζεται ως υπέρτατος ρυθμιστής ο Οργανισμός όπου πλειοψηφεί το κράτος και η εργοδοσία (ΟΜΕΔ).

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, που δρομολογούνται κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου και της ΕΕ και τα οποία δεν μπορεί να εξωραΐσει καμία καλοπληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση μόνο τυχαίος δεν είναι. Εκμεταλλεύεται με άθλιο τρόπο την έξαρση της πανδημίας, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιάσει στον ύπνο τους εργαζόμενους.

Είναι βαθιά γελασμένη. Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θα έχουν την τύχη των προηγούμενων από αυτούς που προσπάθησαν να βάλουν στο γύψο τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και τελικά έμειναν στην ιστορία ως πολιτικές γελοιογραφίες. Είναι ώρα απεργιακού συναγερμού, οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης!».

 

 

Πηγή: thepressproject.gr 

Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2020

Ατομική ευθύνη ή lockdown: Ένα μη ηθικό δίλημμα


 

Στα 1.547 ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού ο Αδωνις Γεωργιάδης, ανέβασε tweet και έθεσε ωμά το δίλημμα: «Η αποφυγή», έγραψε «ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την συμπεριφορά όλων μας. Εάν δεν το αποφύγουμε οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα».

Το μήνυμα - προειδοποίηση από τον υπουργό Ανάπτυξης δεν είναι παρά η προωθημένη εκδοχή του διλήμματος που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο προτελευταίο του διάγγελμα: «Αυτοπροστασία ή καραντίνα» είχε πει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ατομική ευθύνη ή lockdown» λέει τώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Είναι ένα δίλημμα υποκριτικό. Και, κυρίως, είναι το κυνικό μήνυμα αποποίησης κάθε κυβερνητικής και πολιτειακής ευθύνης, την ώρα που η υγειονομική κρίση κορυφώνεται διαλύοντας κοινωνικές και οικονομικές δομές.

Στην Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει ανάλογη κορύφωση της πανδημίας, η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι στον νέο προϋπολογισμό αυξάνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 151%. Ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνει την φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους για να χρηματοδοτήσει την στήριξη της μεσαίας τάξης και των νέων. Και αποφάσισε  ακόμη να «παγώσει» τις αυξήσεις στα ενοίκια και να απαγορεύει τις εξώσεις για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Στην Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό lockdown για έναν μήνα, με ερμητικό κλείσιμο εστιατορίων, παμπ και μπαρ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και παράταση των μέτρων οικονομικής στήριξης που περιλαμβάνουν γενναία αποζημίωση των επιχειρήσεων της εστίασης και πλήρη επιδότηση των θέσεων εργασίας που πλήττονται.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση  ψηφίζει εν μέσω πανδημίας τον πτωχευτικό κώδικα που παραδίδει, με συνοπτικές διαδικασίες, στις τράπεζες την πρώτη κατοικία. Προσλαμβάνει 2.700 αστυνομικούς και 6.000 επαγγελματίες οπλίτες, αλλά δεν προσλαμβάνει γιατρούς για να λειτουργήσουν οι κλειστές – λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού – ΜΕΘ των νοσοκομείων. Δεν προσλαμβάνει επίσης τους 3.000 εργαζόμενους που – κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή – χρειάζονται για να έρθει η αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Στην αρχή της πανδημίας, την άνοιξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί 500 νέα λεωφορεία για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών. Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί μόνον 100 ΚΤΕΛ και αναμένονται, επί ματαίω, τα άλλα 400. Την περασμένη άνοιξη επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 800 λεωφορείων.

Η εξαγγελία έγινε τουλάχιστον 3 φορές κι άλλες τόσες ακυρώθηκε. Προχθές οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης δήλωσαν πως, με μικρές επισκευές, μπορούν πολύ σύντομα να μπουν στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ. Απάντηση δεν δόθηκε.

Πριν από 10 ημέρες, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Από αυτές λειτουργούν μόνον οι 12 και οι υπόλοιπες παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ άλλες 80 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές για τον ίδιο λόγο σε όλη την χώρα. Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι με 2.000 κρούσματα την ημέρα το ΕΣΥ δεν θα αντέξει.

Ο πρωθυπουργός έχει επίσης, εδώ και αρκετές ημέρες, στα χέρια του τις επιστολές της Ένωσης των επιχειρήσεων εστίασης και των εργαζομένων του κλάδου. Ζητούν υποχρεωτική μείωση ενοικίων, μείωση ΦΠΑ και επέκταση των μέτρων στήριξης. Ειδάλλως, πολύ απλά, δεν βγάζουν τον χειμώνα. 

Αντί απάντησης εισπράττουν διαρροές για «λουκέτο» είτε καθολικό, είτε από τις 9 το βράδυ. Κοινώς, εάν δεν τους κλείσει ο κορονοϊός, θα κλείσουν μόνοι τους. Μαζί, εισπράττουν και το δίλημμα του υπουργού Ανάπτυξης «ατομική ευθύνη ή lockdown». 

Το γεγονός ότι ένα δεύτερο lockdown έχει ως ελάχιστο όρο επιβίωσης για τους πολίτες αυτούς την εγγύηση του εισοδήματός τους από το κράτος (όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη), δεν φαίνεται να αφορά τον υπουργό Ανάπτυξης. Υπό αυτή την έννοια, το δίλημμα δεν είναι απλώς υποκριτικό και κυνικό – γίνεται και μη ηθικό…

 

Νικόλ Λειβαδάρη

Πηγή: tvxs.gr - Oct 29, 2020

 

 

10,5 δισ. λιγότερα ταξιδιωτικά έσοδα στο οκτάμηνο 2020 - Οι «ανταγωνίστριες» χώρες σε καλύτερη μοίρα


 

Mεγαλύτερες ήταν οι απώλειες της Ελλάδας και της Κύπρου στις ταξιδιωτικές αφίξεις κατά το οκτάμηνο του 2020, συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου. Τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών υποδέχτηκε, μεταξύ των επιλεγμένων χωρών, η Ισπανία (15,7 εκατ. ταξιδιώτες), ο οποίος ωστόσο ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το πρώτο οκτάμηνο του 2019 κατά 73%.

Ανάλογη ετήσια μείωση κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Τουρκία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου (- 74%) και στη Μάλτα (-71%), ενώ στην Κροατία ήταν ελαφρώς ηπιότερη (-59%). Ομοίως, 59%, σε ετήσια βάση, ήταν οι απώλειες σε ταξιδιωτικές αφίξεις που σημειώθηκαν στην Ιταλία. Στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, συρρικνώθηκε κατά 78% και 84,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, για την Ελλάδα, μετά την κατάρρευση των τουριστικών αφίξεων τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημειώθηκε ελαφρά μόνο βελτίωση τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να αντιστοιχούν στο 27% των περσινών αφίξεων. Ειδικά για την αεροπορική κίνηση επιβατών παρατηρούμε ότι μετά τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες τον Ιούνιο, η αεροπορική κίνηση αποκαταστάθηκε κατά ένα μικρό μέρος μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η ήπια άνοδος της τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020 αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της πληρότητας των καταλυμάτων, η οποία παρέμεινε ωστόσο σε υποτονικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων δεν υπερέβησαν το 33% τον Αύγουστο, έναντι 76% τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις
 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία για τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb και συγκεκριμένα το πλήθος των αξιολογήσεων από τους επισκέπτες για τα εγγεγραμμένα καταλύματα. Όπως και στην περίπτωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, το πλήθος των αξιολογήσεων ακολουθούσε ένα εποχικό πρότυπο κατά τα έτη 2018 και 2019, καθώς αυξανόταν σημαντικά από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το πρότυπο αυτό ήταν εντονότερο στους θερινούς προορισμούς, δηλαδή στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ στην Αθήνα το πλήθος των αξιολογήσεων των καταλυμάτων ήταν αξιοσημείωτο και τις υπόλοιπες περιόδους κάθε έτους.

Η τάση, μάλιστα, του πλήθους των αξιολογήσεων ήταν έντονα ανοδική στην περίπτωση της Αθήνας, γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται αφενός ότι η χρήση της πλατφόρμας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αφετέρου ότι η πρωτεύουσα της χώρας αποτελούσε έναν προορισμό για όλο τον χρόνο. Το 2020, ωστόσο, από τον Μάρτιο και μετά, οι αξιολογήσεις των καταλυμάτων της πλατφόρμας Airbnb είναι σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ μια ελαφρά ανοδική τάση παρατηρείται σε όλες τις περιοχές από τον Ιούνιο και μετά, μήνας κατά τον οποίο επαναλειτούργησε σταδιακά ο κλάδος των καταλυμάτων.

Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημική αναζωπύρωση θα εξασθενήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν στους κύριους εμπορικούς εταίρους μας, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ξένων επισκεπτών και επομένως να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της φετινής ζημίας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εξάρτηση από τις αερομεταφορές.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού για το επόμενο έτος ποικίλλουν και ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι μέχρις στιγμής απρόβλεπτη. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% των τουριστικών εισπράξεων του 2019. Τέλος, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2021, οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ το 2020 (-45,4%), πρωτίστως λόγω των υποτονικών επιδόσεων του τουρισμού και ως εκ τούτου το ισοζύγιο υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα έχει αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία
 

Κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, δηλαδή από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα ήταν ελλειμματικό, με εξαίρεση τον Αύγουστο, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τις περιορισμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Αν και τον Αύγουστο οι ελαφρώς βελτιωμένες, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, ταξιδιωτικές εισπράξεις οδήγησαν σε οριακό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ύψους 79,7 εκατ. ευρώ, αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό αποτέλεσμα (πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ). Σωρευτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ταξιδιωτικές 

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη 

Πηγή: naftemporiki.gr - Oct 29, 2020

 

 

Φούντο...



Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr

Τετάρτη, Οκτωβρίου 28, 2020

Τραγωδία στη Ρόδο: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας με θαλάσσιο αλεξίπτωτο


Τραγικό δυστύχημα, με δύο νεκρούς και ένα σοβαρά τραυματισμένο άνδρα, σημειώθηκε πριν από λίγο στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου, στη Ρόδο.

Οι τρεις νεαροί τουρίστες στη διάρκεια του θαλάσσιου σπορ Kitesurfing έσπασε το σχοινί, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν και να προσκρούσουν στα βράχια νησίδας.

Νεκροί είναι μία κοπέλα και ένας άνδρας και σοβαρά τραυματισμένος ένας ακόμα άνδρας.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ, διερευνώντας τα αίτια κάτω από τα οποία συνέβη το δυστύχημα.

 

Πηγή: documentonews.gr  - Oct 28, 2020


 

Η πορεία προς το μέτωπο - ( από το Άξιον Εστί )


 

 

«Ξημερώνοντας τ' Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ώς τότε οι Αρτινοί από Χειμάρρα ώς Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ’ την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σχεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο.

[...] Ύστερα και γιατί, ολοένα πιο συχνά, τύχαινε τώρα ν' απαντούμε απ' τ' άλλο μέρος να 'ρχονται οι αργές οι συνοδείες με τους λαβωμένους. Όπου απιθώνανε χάμου τα φορεία οι νοσοκόμοι, με τον κόκκινο σταυρό στο περιβραχιόνιο, φτύνοντας μέσα στις παλάμες, και το μάτι τους άγριο για τσιγάρο. Κι όπου κατόπι σαν ακούγανε για πού τραβούσαμε, κουνούσαν το κεφάλι, αρχινώντας ιστορίες για σημεία και τέρατα. Όμως εμείς το μόνο που προσέχαμε ήταν εκείνες οι φωνές μέσα στα σκοτεινά, που ανέβαιναν, καυτές ακόμη από την πίσσα του βυθού ή το θειάφι. "Όι όι, μάνα μου", "όι όι, μάνα μου", και κάποτε, πιο σπάνια, ένα πνιχτό μουσούνισμα, ίδιο ροχαλητό, που 'λεγαν, όσοι ξέρανε, είναι αυτός ο ρόγχος του θανάτου».

*

*Απόσπασμα από «Το Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη - Οδυσσέα Ελύτη. Αφήγηση: Μάνος Κατράκης.

 

Δώρα Σελλά - efsyn.gr - Oct 28, 2020

 

Το ΟΧΙ των Ελλήνων


 

Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρίσκει την Αθήνα να ξυπνά με τις σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας και όλους τους Έλληνες να ζητωκραυγάζουν το ηχηρό «ΟΧΙ» του Ι. Μεταξά στη φασιστική Ιταλία.

Η απόφαση για την επίθεση κατά της Ελλάδας ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 1940 από το Ιταλικό Πολεμικό Συμβούλιο, παρουσία του Μουσολίνι και παρά τις αντιρρήσεις πολλών από τους παρισταμένους για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπιζόταν η επιχείρηση. Ο «Ντούτσε» ήθελε μία νίκη για να μπει στο μάτι του Χίτλερ, που είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις για μία επίθεση κατά της Ελλάδας. Πίστευε ότι η χώρα μας ήταν ο εύκολος στόχος. «Το μόνο μας εμπόδιο είναι οι λασπωμένοι δρόμοι» τον είχαν διαβεβαιώσει οι επιτελείς του. Ως ημέρα της επίθεσης ορίσθηκε η 26η Οκτωβρίου, αλλά ο Μουσολίνι τη μετέθεσε για τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμπέσει με τη 18η επέτειο της Πορείας προς τη Ρώμη, που έφερε τους φασίστες στην εξουσία.

Στην Αθήνα έφθαναν σωρηδόν οι πληροφορίες για επικείμενη ιταλική επίθεση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου ο Μεταξάς ενημέρωσε τους υπουργούς του για την κατάσταση και τους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική προπαρασκευή της χώρας είχε προχωρήσει ικανοποιητικά. Η αλήθεια ήταν ότι η χώρα μας ήταν σχεδόν ανοχύρωτη προς την πλευρά της Αλβανίας και με ελλιπείς στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς το βάρος είχε δοθεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η ζωή, εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα κυλούσε στους δικούς της ρυθμούς. Το κοσμικό και πολιτιστικό γεγονός των ημερών ήταν η πρεμιέρα της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι» από τη νεοσύστατη Λυρική Σκηνή. Την παράσταση θα τιμούσε ο γιος του συνθέτη, γεγονός που είχε κινητοποιήσει την κοσμική Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι είχε καλέσει τον Μεταξά σε γεύμα μετά την παράσταση. Ο δικτάτορας αρνήθηκε («είναι δυσάρεστο για τον καθένας μας να δεχθεί το φιλί του Ιούδα» σημείωνε στο ημερολόγιό του») και έδωσε την εντολή σε μόνο δύο υπουργούς να παρακολουθήσουν την παράσταση. Αναχώρηση για το μέτωπο

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου ο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Στέφανι» εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ελλάδας, στην οποία απαντά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ελληνική ηγεσία πιστεύει ότι η ιταλική επίθεση είναι ζήτημα ωρών. Ο αρχηγός του ΓΕΣ Αλέξανδρος Παπάγος επικοινωνεί με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ ενημερώνεται και ο Μεταξάς.

Τα άσχημα μαντάτα δεν θα αργήσουν. Στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα, Γκράτσι θα συναντηθεί τελικά με τον Μεταξά, αλλά για να του επιδώσει στο σπίτι του στην Κηφισιά τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε από την Ελλάδα να μην εμποδίσει το στρατό του να καταλάβει ορισμένες στρατηγικές θέσεις στη χώρα μας. Η κυβέρνηση των Αθηνών είχε διορία τρεις ώρες για να δώσει την απάντησή της. Ωστόσο, αυτή ήταν αυτονόητη για τον δικτάτορα: «Donc, Monsieur c'est la guerre» («Λοιπόν, Κύριέ μου έχουμε πόλεμο!»). Με αυτές τις φράσεις στα Γαλλικά ειπώθηκε το ΟΧΙ από τον Μεταξά, που απηχούσε τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Αμέσως μετά, ο Μεταξάς ενημέρωσε τον άγγλο πρέσβη Πάλερετ και ζήτησε τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ιταλοί δεν περίμεναν την εκπνοή του τελεσιγράφου. Ο αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα έδωσε την εντολή για προσβολή των ελληνικών θέσεων από τις 5 το πρωί. Την ώρα αυτή σημειώθηκε και η πρώτη ελληνική απώλεια. Ο 27χρονος πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα, που υπηρετούσε σε φυλάκιο της ελληνοαλβανικής μεθορίου, σκοτώθηκε από θραύσμα ιταλικού όλμου. Η ιταλική επίθεση εκδηλώθηκε με εισβολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στους τομείς της Πίνδου και της Ηπείρου (από το Γράμμο μέχρι το Ιόνιο) και με τοπικές συμπλοκές στην περιοχή της ΒΔ Μακεδονίας. Ο ιταλός αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα είχε στη διάθεσή του 135.000 άνδρες και ο έλληνας ομόλογός του Αλέξανδρος Παπάγος μόλις 35.000.

Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιούνται και οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Πειραιά και το Τατόι δίχως συνέπειες, ενώ στην Πάτρα θα υπάρξουν νεκροί. Βομβαρδίστηκαν, ακόμη, η Διώρυγα της Κορίνθου και η ναυτική βάση της Πρέβεζας. Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ο Μουσολίνι γεμάτος καμάρι ανακοίνωνε στο Χίτλερ, με τον οποίον συναντήθηκε στη Φλωρεντία, την επίθεση κατά της Ελλάδας. Ελληνοαλβανικά σύνορα

Το ΟΧΙ γίνεται δεκτό με πρωτοφανή ενθουσιασμό απ' όλο τον ελληνικό λαό, που ξυπνά στις 6 το πρωί από τους συριγμούς των σειρήνων και ξεχύνεται στους δρόμους, κρατώντας τη γαλανόλευκη. Οι στρατεύσιμοι ετοιμάζονταν για το μέτωπο «με το χαμόγελο στα χείλη» και το ραδιόφωνο μετέδιδε διαρκώς το περίφημο πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από της 5:30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Η απόφαση της Ελλάδας να αντισταθεί προκαλεί αυθημερόν εκδηλώσεις θαυμασμού, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Σταδιακά αρχίζουν να καταφθάνουν δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης, με πρώτο αυτό του βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιου ΣΤ', που τονίζει: «Η υπόθεσίς σας είναι και ιδική μας υπόθεσις». Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ: «Θα σας παράσχομεν όλην την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον του κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην».

Οι ΗΠΑ, που ήταν εκτός πολέμου, εξέφρασαν απλώς τη λύπη τους δια του Προέδρου Ρούζβελτ, ενώ η Σοβιετική Ένωση παρέμεινε «άφωνη», αφού δεσμευόταν από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ. Σε αντίθεση, ο Τουρκικός Τύπος δεν φείσθηκε διθυραμβικών επαίνων για το «ΟΧΙ». Η «Ικδάμ» έγραφε στις 29 Οκτωβρίου «Ζήτω η Ελλάς! Είμαστε υπερήφανοι, που έχουμε σύμμαχο ένα τέτοιο έθνος», ενώ η «Βακίτ» ανέφερε την Ελλάδα ως «αλησμόνητο για όλο τον κόσμο παράδειγμα γενναιότητας».



Πηγή: https://www.sansimera.gr

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020

Πότε θα «χτυπήσει» τα Δωδεκάνησα η «Κίρκη» (Χάρτης)


 

 

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Κίρκη», κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα θα σημειωθούν ανήμερα της εθνικής επετείου (28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε:

-Πελοπόννησο,
-Κρήτη,
-Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),
-Κυκλάδες,
-Θεσσαλία,
-Εύβοια,
-νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μετά το απόγευμα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο,
χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 


 

 

Την Πέμπτη 29/10, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, όπου βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, την Τετάρτη (28/10), οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

Φωτο αρχείου: Steve Kesedakis

 

Πηγή: Meteo.gr - Oct 27, 2020

 

Kορονοϊός: Ρεκόρ με 1259 νέα κρούσματα - 9 στην Π.Ε. Ρόδου, 1 στην Κω


 

«Συναγερμός» μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού με 1259 νέα να καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα . 27η Οκτωβρίου, 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:

- 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.   

 

Πηγή: ΕΟΔΥ - Oct 27, 2020

Ευρωπαϊκή έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό - Ζητείται στήριξη


 

Στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών σημειώθηκε δραματική πτώση των κρατήσεων κατά 92% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει βαρυσήμαντη έκθεση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό που θα συζητηθεί στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 28η Οκτωβρίου.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης του ευρωπαϊκού τουρισμού, να υιοθετήσει κοινούς κανόνες για ασφαλή ταξίδια και να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του έξυπνου τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία και τις σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας επιδημιολογικής κρίσης στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο, η παρούσα έκθεση πρωτοβουλίας έχει ως στόχο να επικεντρωθεί σε τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές που θα καθιστούν δυνατή:

  1. Την αποκατάσταση του κλάδου μέσω σχεδίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  2. Την επανεστίαση της πολιτικής διακυβέρνησης εντός του πλαισίου της Ένωσης
  3. Την ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κλάδου για βιώσιμο, υπεύθυνο και έξυπνο τουρισμό
  4. Την προβολή του κλάδου στο μέλλον και στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά της ζήτησης και οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν την προσαρμογή της προσφοράς.

Η Ένωση συνεχίζει η έκθεση που υπογραφεί ως εισηγήτρια η Cláudia Monteiro de Aguiar Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χρειάζεται ένα κοινό πλαίσιο για τα απαραίτητα και μη απαραίτητα ταξίδια, με σαφή και διαφανή κριτήρια, προκειμένου ο ταξιδιώτης να προβαίνει σε συνειδητές επιλογές και να δοθεί στον κλάδο η δυνατότητα να προσαρμόζεται και να εφαρμόζει ομοιόμορφα υγειονομικά μέτρα. Χρειάζεται κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό των ζωνών κινδύνου και την εφαρμογή του χρωματικού κώδικα που προτείνει η Επιτροπή, για τη διενέργεια τεστ κατά την αναχώρηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται η καραντίνα, για τη χρήση μασκών, για την τυποποίηση των εντύπων εντοπισμού σε όλους τους τρόπους μεταφοράς και την κοινή χρήση του εντύπου αυτού με τις χώρες προορισμού, μειώνοντας τις πιθανές επιβαρύνσεις.

Η εισηγήτρια υπενθυμίζει ότι μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, το άρθρο 195 της ΣΛΕΕ αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη σημασία του τουρισμού στο θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 και η προκληθείσα κρίση κατέδειξαν την επείγουσα ανάγκη να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξει πιο ευρεία ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 195 της ΣΛΕΕ.

Στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών σημειώθηκε δραματική πτώση των κρατήσεων κατά 92% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις απώλειες να φτάνουν το 85% στα καταλύματα, τα εστιατόρια, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους επιβάτες σιδηροδρομικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, και το 90% στις αεροπορικές εταιρείες και τις κρουαζιέρες. Επί του παρόντος, 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στην Ένωση, με βάση τα πλέον μετριοπαθή σενάρια.

Το 2020, η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, δέχτηκε 66% λιγότερους διεθνείς τουρίστες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και 97% λιγότερους το δεύτερο εξάμηνο.

Δεδομένου ότι το 2019 ο κλάδος απασχολούσε 22,6 εκατομμύρια άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 11,2 % της συνολικής απασχόλησης στην Ένωση, και συνεισέφερε κατά 9,5 % στο ΑΕΠ της Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι η απότομη αυτή μείωση οφειλόταν εν μέρει στις ασυντόνιστες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις των κρατών μελών. Η έλλειψη κοινών κριτηρίων, καθώς και η εφαρμογή διαφορετικών εθνικών και περιφερειακών μέτρων από τις κυβερνήσεις κάθε κράτους μέλους και των εξόχως απόκεντρων περιοχών, έχει δημιουργήσει σύγχυση και δυσπιστία στους ταξιδιώτες, αναφέρεται την έκθεση.

Επίσης, έλλειψη άμεσης χρηματοδότησης για τον τουρισμό, στις προτάσεις της Ένωσης επισημαίνεται σε άλλο σημείο, αποτελεί κενό που θα πρέπει να καλυφθεί στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο και μια δέσμευση που δεν έχει εκπληρωθεί από την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο. Θα ήταν σημαντικό και δίκαιο να τεθεί η χρηματοδότηση αυτή στη διάθεση ενός κλάδου που τόσο μεγάλη μεγέθυνση και ανάπτυξη έχει προσφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία και ο οποίος διέρχεται σοβαρή κρίση με παγκόσμια χαρακτηριστικά και επιπτώσεις. Πρόκειται για ευκαιρία την οποία δεν αξιοποιεί η Ένωση εφόσον δεν δημιουργεί μια ευρωπαϊκή πολιτική για τον τουρισμό, με χρηματοδότηση για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, των ενώσεων και των ατόμων.

Η Ένωση εναποθέτει στα κράτη μέλη την απόφαση για το πόσο σημαντική θα είναι η στήριξη του τομέα, μέσω των NextGenerationEU, REACT-EU, SURE και άλλων υφιστάμενων πηγών χρηματοδότησης, ενώ θα μπορούσε να πρωτοστατήσει δίνοντας η ίδια το παράδειγμα.

Συνεπώς, ζητείται από την Επιτροπή, από κοινού με την Επιτροπή μεταφορών και την ειδική ομάδα εργασίας για τον τουρισμό, να αξιοποιήσει τα πιλοτικά σχέδια τις και προπαρασκευαστικές δράσεις ως συμπληρωματική πηγή στήριξης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση θα φτάσει στις επιχειρήσεις, η εισηγήτρια θεωρεί ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός παρακολούθησης για την υλοποίηση της στήριξης. Ταυτόχρονα, η εισηγήτρια θεωρεί ζωτικής σημασίας να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Επιτροπή, ειδικά σχέδια και όρους πρόσβασης στο InvestEU για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι επίσης καιρός να προετοιμαστεί ο τομέας για την περίοδο μετά το εμβόλιο και, συνεπώς, η εισηγήτρια συνιστά στην Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ψηφιακού διαβατηρίου υγείας στην Ένωση, με βάση διάφορες μελέτες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να προετοιμαστεί η Ένωση για μελλοντικές κρίσεις και, ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η εφαρμογή του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της Ένωσης, τον οποίο έχει προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έκθεση προτείνει ακόμη την συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού που θα στηρίζει τον κλάδο, τόσο με ένα παρατηρητήριο ανάλυσης δεδομένων όσο και κατά τη διαχείριση και εφαρμογή των κανόνων.

Τέλος προτείνει και μία σειρά επιμέρους μέτρων όπως την οικονομική στήριξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τουριστικών Δεικτών (ETIS) , την δημιουργία από την Eurostat ενός πλαισίου αναφοράς για την ακριβή γνώση των επιπτώσεων που έχει ο τουρισμός στη βιωσιμότητα, όσον αφορά τον υπερτουρισμό και τον υποτουρισμό, την δράση Έξυπνοι Προορισμοί και να καταστεί η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού ένα μόνιμο σχέδιο της Ένωσης, την προώθηση της κινητικότητας, της διαλειτουργικότητας και του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, την ανάπτυξη ιδιαιτέρων δράσεων για τον παράκτιο θαλάσσιο και ναυτικό τουρισμός ο οποίος είναι σημαντικός για την Ένωση λόγω της θαλάσσιας διάστασής της. Το 2018, το 51,7 % των τουριστικών καταλυμάτων στην Ένωση βρίσκονταν σε παράκτιες περιοχές και, συνεπώς, θα πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά αυτό το τμήμα Τέλος η προβολή της τουριστικής βιομηχανίας στο μέλλον αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη, για την σημαντική αυτή έκθεση.

Λάμπρος Καραγεώργος

lampkarag25@yahoo.gr

Πηγή: euro2day.gr - Oct 27, 2020


Σώζουν τους μεγάλους, πνίγουν τους μικρούς


 

Πώς οδηγείται σε φτωχοποίηση η ελληνική κοινωνία

Το βέβαιο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα με τη συμπαράσταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει βάλει στον βρόχο την πραγματική οικονομία. Διασώζει τους ελάχιστους μεγάλους στέλνοντας τον λογαριασμό για τη διάσωση στους μικρούς, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού επιχειρείν. Ετσι το κυβερνητικό επιτελείο δρα ως «εσωτερικός εχθρός» ενάντια στην κοινωνία, καθότι από τη μία δανείζεται αφειδώς αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και από την άλλη αρνείται να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που βάλλονται από την οικονομική κρίση.

Πλέον αυτό που ήταν πανθομολογούμενο εκφράστηκε με νούμερα. Δύο μεγέθη αρκούν για να καταλάβουμε τι κάνουν οι τράπεζες με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος και αφορούν το α΄ οκτάμηνο του 2020:

• Εξι από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας έχουν λάβει το 50% των δανείων που χορηγήθηκαν συνολικά!

• Η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το α΄ οκτάμηνο του 2019, ενώ για τις μικρομεσαίες, που λειτουργούν σε συνθήκες ασφυξίας, ήταν στο -0,5%.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις αποκαλύψεις του Documento για τις «δωρεές» μέσω «κουρέματος» των τραπεζών σε φίλους εφοπλιστές αλλά και τη ληστρική κυβερνητική επιδρομή στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά και τον νέο επανυπολογισμό (οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 2012 και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 έχουν «κλέψει» από συνταξιούχους πάνω από 90 δισ. ευρώ), εύκολα καταλαβαίνουμε πώς χρηματοδοτούνται οι μεγάλοι. Από την άλλη οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δανειοδοτηθεί με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πληρώνονται κιόλας προκειμένου να λαμβάνουν δάνεια.

Παρ’ όλα αυτά, την ώρα που χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία που σε ποσοστό 92% απαρτίζεται από μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό λιγότερο των εννέα εργαζομένων (όπως ακριβώς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δανείζεται αφειδώς, αλλά έχει κόψει τη ροή επιχορηγήσεων προς τις χειμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις), εγείροντας εμπόδια και με φαιδρά επιχειρήματα τύπου «να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών» και «δεν πληροί τα τραπεζικά κριτήρια το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ολα αυτά έχουν συνέπειες οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στις εξής:

Αρνητικά επιτόκια. Η ΕΚΤ δανειοδοτεί με αρνητικά επιτόκια ώστε να υπάρξει ροή χρήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει αυτή την κάνουλα δίνοντας το δικαίωμα στην επιβίωση μόνο στους τεράστιους παίκτες της ελληνικής αγοράς. Ολα αυτά φαλκιδεύουν την κατανάλωση και ανοίγει ο φαύλος κύκλος όπου μειώνεται ο τζίρος, οι επιχειρήσεις απολύουν ή μειώνουν μισθούς και στη συνέχεια κλείνουν. Κατά συνέπεια χάνουν εισφορές τα ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια κατακρημνίζονται τα δημόσια έσοδα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.). Αποπληθωρισμός. Σε απλά ελληνικά, μείωση τιμών. Από τη μία είναι καλό αφού το γενικό επίπεδο των τιμών μειώνεται, άρα αυξάνεται η αγοραστική δύναμη. Ωστόσο υπάρχει ένα «αλλά». Σε συνθήκες ανεργίας και ύφεσης ο καταναλωτής έχει την τάση να αναβάλλει τις αγορές του ώστε να έχει χρήματα για τις άμεσες ανάγκες (διατροφή, στέγαση). Τι σημαίνει αυτό; Γιγάντωση του φαύλου κύκλου και της γεωμετρικής προόδου απωλειών σε απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια έσοδα και τελικά γιγάντωση της φτωχοποίησης των νοικοκυριών.

 

Τζώρτζης Ρούσσος

Πηγή: documentonews.gr - Oct 27, 2020 

 

Αδιαφορία ή ανικανότητα για τη γέφυρα Κρεμαστής, όπου χάθηκαν δυο ζωές


 

Του Θανάση Μπαράκα* - 

Σε λιγότερο από ένα μήνα κλείνουμε 7 χρόνια αισίως όπου στην μεγάλη νεροποντή χάθηκαν δυο ζωές στην γέφυρα της Κρεμαστής. Ένα γεγονός που έγινε αφορμή συζήτησης στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου όλοι επισημαίνανε την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γέφυρας ώστε να κλείσει μια και καλή η ιρλανδική διάβαση.

Οι κάτοικοι της περιοχής στα μέσα του 2014 έλπιζαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα μιας και η περιφερειακή αρχή είχε δημοπρατήσει την κατασκευή της νέας γέφυρας, όπου είχαμε και την εγκατάσταση του ανάδοχου του έργου.

Η νέα περιφερειακή αρχή διέκοψε την εργολαβία λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων και ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αναθέσεων της μελέτης για την κατασκευή της νέας γέφυρας.

Από τον Νοέμβριο του 2019 αποφασίστηκε το κλείσιμο της ιρλανδικής διάβασης για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων, και η κίνηση αυτών γίνεται από τον παράλληλο δρόμο του ποταμού ο οποίος και αυτός είχε υποστεί πολλές ζημιές από τις νεροποντές.

Πέρα από την ταλαιπωρία των οδηγών και την κακή εικόνα που δίνουμε στους επισκέπτες μιας και η γέφυρα της Κρεμαστής αποτελούσε την είσοδο της πόλης, παρατηρείτε και μεγάλη συρρίκνωση των εσόδων των καταστήματα που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της Κρεμαστής, ένα σημείο ζωντανό που αυτή την στιγμή φυτοζωεί.

Πρόσφατα κάτοικος της περιοχής έκλεισε συμβολικά την γέφυρα της Κρεμαστής εκφράζοντας έτσι την αγανάκτηση του με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο.Μια κίνηση που δεν συγκίνησε κανένα αρμόδιο και ζητάμε επιτέλους από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει σε ποια φάση βρισκόμαστε και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου.

Τελικά οι Ρόδιοι πληρώνουμε την αδιαφορία ή την ανικανότητα κάποιων σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που στοίχισε την ζωή σε δυο συνανθρώπους μας;

 

*πρώην περιφερειακός σύμβουλος και πολιτευτής του "ΜΕΡΑ 25"

Φωτο Αρχείου

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2020

Εστίαση: Τι αλλάζει στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων - Ποιοι χώροι εξαιρούνται


 

 

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ενημερώνει για τις αλλαγές στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων λόγω νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. 

Όπως ανακοινώνει η Ομοσπονδία σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.67924 (ΦΕΚ Β΄4709/23-10-2020) οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων εστίασης αλλάζουν. 

Εξαιρούνται: 

- Κέντρα Διασκέδασης 

- χώροι δεξιώσεων 

- catering - και μπαρ 

όπου παραμένει η απόσταση του το 1,8 μ. περιμετρικά. 

Πλέον οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ως εξής: 

- Εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα 0,90 εκ. 

- Εάν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών 1,20 εκ.

- Εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών 1,80 εκ. 

Επίσης μετά από σχετική ενημέρωση, η Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι σε όλους τους χώρους εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται ο χορός. 

 

Πηγή: www.lifo.gr - Oct 26, 2020

Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας


 

Νέος χάρτης υγειονομικής ασφαλείας για τον κορονοϊό ισχύει από σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στην επικράτεια.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν ανακατατάξεις με ορισμένες περιοχές να ανεβαίνουν επίπεδο κι άλλες να κατεβαίνουν βαθμό.

Συγκεκριμένα:

- Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (πορτοκαλί) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο). Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

- Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

- Στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

- Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

- Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Αναλυτικά ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας



Πηγή: Πολιτικη Προστασία - Oct 26, 2020

 

 

Ρόδος: Η Αστυνομία φταίει για τις σκηνές χάους στο αεροδρόμιο Διαγόρας λέει η Fraport


 

Ο μεγάλος συνωστισμός που επικράτησε το Σάββατο στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα στο διαδίκτυο και σε σχετικά στις βρετανικές εφημερίδες SUN και Daily Mail.

Οι επιβάτες περιγράφουν σκηνές απαράδεκτες στους χώρους αναχώρησής τους, σε μια περίοδο που τα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό είναι αυξημένα σ΄όλο τον κόσμο.

Γίνεται λόγοςγια μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για ελλείψεις στον αερισμό και τον κλιματισμό.

Πληροφορίες της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου αναφέρουν πως την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένες 5 πτήσεις στις οποίες θα επέβαιναν σε κάθε μια περί τα 180 άτομα.

Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα έντονο για τους επιβάτες από την Αγγλία οι οποίοι έπρεπε να περάσουν, όπως γίνεται, από έλεγχο διαβατηρίων διότι βρίσκονται στην κατηγορία «εξτρά Σέγκεν» οπότε συνυπολογίζεται και η κατά μία ώρα άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Ανάλογες σκηνές εμφανίζονται συχνά τις τελευταίες ημέρες στο Αεροδρόμιο Διαγόρας

Ευθύνες στην Αστυνομία επιρρίπτει η Fraport,για τις σκηνές χάους που επικράτησαν το Σάββατο στην αίθουσα αναχωρήσεων του «Διαγόρας» όταν συνέπεσαν 5 πτήσεις την ίδια ώρα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο διαβατηριακό έλεγχο απ΄τον οποίο περνάνε οι Άγγλοι τουρίστες διότι η χώρα τους βρίσκεται στην κατηγορία «Εξτρα Σέγκεν».

 

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ - Oct 26, 2020

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More