Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2021

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν 375 από τους διασωθέντες μετανάστες στο Αιγαίο


 

Οι 375 μετανάστες μετά από τέσσερις μέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη μεταφέρονται προσωρινά στο ΚΥΤ της Κω. 

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω μεταφέρθηκαν τελικά οι 375 επιβαίνοντες του πλοίου με τουρκική σημαία που έπλεε σε διεθνή ύδατα έξω από την Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ της Κω έχουν τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής αιτημάτων ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, «καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες παρέμειναν αβοήθητοι επί δύο 24ωρα καταμεσής της θάλασσας χωρίς τροφή, ενώ Αθήνα - Άγκυρα επιδίδονταν σε ένα "πινγκ πονγκ" ευθυνών για το ποια πρέπει να επιχειρήσει για τη διάσωσή τους. Κατά την κωλλυσιεργεία αυτή, στο ακυβέρνητο σκάφος μερικοί πρόσφυγες λιποθύμησαν από την εξουθένωση. 

Μηταράκης: "Είναι καιρός η ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία"

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πέταξε εκ νέου το μπαλάκι των ευθυνών στην Τουρκία, αναφέροντας τα εξής: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές».

Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Το χρονικό

Το πλοίο, με την τουρκική σημαία, εντοπίστηκε λόγω καιρού ανοιχτά της Καρπάθου το βράδυ της Παρασκευής. Η Αθήνα επικοινώνησε άμεσα με τις τουρκικές αρχές αλλά και την ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος, παρ'όλα αυτά η Άγκυρα αρνήθηκε να επιστρέψει το πλοίο με τους 375 μετανάστες στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε.

Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως απάντησαν χαρακτηριστικά, είναι στην ελληνική επικράτεια.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μια δεκαετία ενώ προβληματισμό προκάλεσε το πώς κατάφερε να αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουρκίας κι αν έγινε κάτω από τη μύτη ή με την βοήθειά της.

Το Aegean Boat Report κατήγγειλε πως οι επιβαίνοντες βρίσκονταν στο σκάφος τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη ενώ το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε και ένα λιποθυμικό επεισόδιο.

Καταγγέλθηκε η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς καθώς και η απουσία σχεδίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής. "Η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμουλκούσε το πλοίο πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες, φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους"

Σωσίβια μεταναστών σε κάποια ακτή του Αιγαίου (φωτογραφία αρχείου) AP

 

Διαβάστε νεότερες και περισσότερες ειδήσεις>> news247.gr

 

 

 

Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2021

Κάρπαθος: Συνεχίζεται το θρίλερ- "Μπαλάκι" οι 400 μετανάστες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


 

Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, 400 μετανάστες έζησαν τον εφιάλτη στη θάλασσα περιμένοντας από Ελλάδα και Τουρκία να πάρουν αποφάσεις για τη διάσωσή τους. Μετά από δύο 24ωρα αγωνίας ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους στην Κω.

 

Σε εξέλιξη είναι το "θρίλερ" με το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 400 μετανάστες, το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης.

Το πλοίο, που φέρει τουρκική σημαία, βρέθηκε λόγω καιρού ανοιχτά της Καρπάθου το βράδυ της Παρασκευής (29/10), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνεται πλέον προς την Κω.

Η Αθήνα έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού, ωστόσο, η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στο να επιστρέψει στο λιμάνι της γειτονικής χώρας, από εκεί δηλαδή όπου ξεκίνησε, το πλοίο με τους 400 μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τουρκική βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα ζητά επίμονα από την Τουρκία να πάρει πίσω το φορτηγό πλοίο με τους μετανάστες. Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως απάντησαν χαρακτηριστικά, είναι στην ελληνική επικράτεια.

Προβληματισμό προκαλεί το πώς κατάφερε το φορτηγό πλοίο να αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας και αν έγινε κάτω από τη μύτη της Τουρκίας ή με τη βοήθειά της. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μία δεκαετία.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να θέλει να δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωσή τους απέπλευσαν από την Τουρκία.

Χωρίς νερό και φαγητό οι 400 μετανάστες

Οι 400 μετανάστες που πλέουν προς την Κω, μετά από δύο 24ωρα αναμονής, έζησαν τον εφιάλτη πάνω στο φορτηγό πλοίο που τους μεταφέρει, έως ότου η ελληνική και τουρκική πλευρά πάρουν αποφάσεις για την "τύχη τους".

Σύμφωνα με καταγγελία του "Aegean Boat Report", οι επιβαίνοντες, που βρίσκονται στο σκάφος εδώ τέσσερις ημέρες, είναι χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ χθες σημειώθηκε και ένα λιποθυμικό επεισόδιο.


Η οργάνωση κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Ακόμη, καταγγέλλεται η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς καθώς και η απουσία σχεδίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς όπως αναφέρει η οργάνωση: "Η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμουλκούσε το πλοίο πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες, φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους".

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί

Σε δηλώσεις του για το θέμα των 400 περίπου αλλοδαπών που επιβαίνουν σε πλοίο με τουρκική σημαία προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ.Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».


ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν"

Με κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ καλούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας σχετικά με το μεταναστευτικό.

"Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί "ευρωπαϊκή ασπίδα", καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό.

Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας".

 

Νεότερα και περισσότερα>> news247.gr

 

 

 

 

 

 

 

Ρόδος: Πρωί-πρωί μετανάστες στην παραλία του Ενυδρείου!!! - Ήταν πολύ νωρίς για το Λιμενικό!.. (Photos)


 

 

Νωρίς νωρίς κατέφθασε φουσκωτό με μετανάστες στην παραλία Ελλη, δίπλα στο Ενυδρείο χωρίς καμία ενόχληση...

Το Λιμενικό αυτή την ώρα είχε άλλες ασχολίες...

ΟΙ πρωινοί κολυμβητές είδαν με έκπληξη να καταφθάσει ένα φουσκωτό και να αποβιβάζει μετανάστες, που, στην πιο κεντρική παραλία της Ρόδου! 

Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, πρωινός κολυμβητής φωτογράφισε το συμβάν και κανε την παρακάτω ανάρτηση: 

Καλημέρα. 

Οι «επισκέπτες» έφθασαν ανενόχλητοι και χαιρετούν τους πρωινούς κολυμβητές στην κεντρική παραλία της Ρόδου. Ανεξάρτητα από τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, Είναι δυνατόν;;; Πρωί πρωί στη καρδιά της Ρόδου ; .... ΑΝ; λέω ...ΑΝ;;; Και ο «Νοών Νοείτω»!!! 


 


 

Πηγή: www.verena.gr

Έξαλλοι στο ΚΙΝΑΛ με την εκμετάλλευση της Φωφης από τον Μητσοτάκη - Θα πάει και στην Σύμη (Video)


 

Η επίθεση της Φώφης Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες ένα απόσπασμα από ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, στην οποία εκθέτει την επικοινωνιακή πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι την δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ, την είχε θεσμοθετήσει από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από κοινή ερώτηση που είχαν καταθέσει γυναίκες βουλευτές από όλα κόμματα, διαψεύδοντας έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι η ίδια ήταν που είχε λάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Το βίντεο έφερε ξανά στην επιφάνεια ο λογαριασμός στο twitter Marka2, με ανάρτηση στην οποία μάλιστα τονίζει ότι το βίντεο το έστειλε βουλεύτρια του ΚΙΝΑΛ που «αηδίασε με την εκμετάλλευση του θανάτου της Φωφης Γεννηματα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


 

Στο βίντεο, η Γεννηματά τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ψηφιακών μαστογράφων και στις δημόσιες δομές υγείας σε όλη τη χώρα και σημειώνει ότι θα είναι όλοι μαζί για να στηρίξουν τον πρωθυπουργό αν λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Καταφέρεται όμως με σφοδρότητα κατά της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος και ξεκαθαρίζει ότι την κάλυψη της συγκεκριμένης εξέτασης δεν την έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

*

 

«Υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία» είχε υπογραμμίσει τότε η Φώφη Γεννηματά, βάζοντας στη θέση του τον Κυρ. Μητσοτάκη που με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του μαστού, είχε ξαναεπιχειρήσει την ίδια λαθροχειρία. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ωστόσο, του είχε θυμίσει ότι 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλει αυτό το αίτημα το 2016, ότι αυτό έγινε δεκτό από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 2017, και ότι το μέτρο ισχύει από το 2017.

«Όχι κινήσεις εντυπωσιασμού πάνω σε αυτό το θέμα», του είχε επισημάνει σε έντονο ύφος από το βήμα της βουλής τότε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Πολιτική Μητσοτάκη με το όνομα της Φώφης

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον απροσδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά που σκόρπισε θλίψη σε όλη τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ανακοινώνοντας πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο θα φέρει το όνομά της.

«Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το ετήσιο ραντεβού τους όλες οι γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα στις δομές υγείας θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να αλλάξουμε επικίνδυνες συνήθειες και συμπεριφορές» σημειώνει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει:

«Είναι ένα χρέος της Πολιτείας που τώρα γίνεται μεγαλύτερο καθώς θα το συνοδεύει η δύναμη και το χαμόγελο της Φώφης. Μαζί με το μήνυμα ότι ο αγώνας για μία καλύτερη δημόσια υγεία πρέπει να μας έχει πάντα ενωμένους».


Πηγή: koutipandoras.gr

-----------------------------
Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοκρατικής την 6η Νοεμβρίου 2021 ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Σύμη για τα εγκαίνια του ιατρείου του νησιού που θα λάβει το όνομα της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά...



 

Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2021

Υπερτριπλάσια η τιμή του ρεύματος το τελευταίο 4μηνο!


 

«Σοκ και δέος» για ιδιώτες και επιχειρήσεις επιφυλάσσουν οι επικείμενοι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας το τελευταίο τετράμηνο σε σχέση με το περσινό έχει υπερτριπλασιαστεί! Φόβο προκαλεί η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση για το «χειμωνιάτικο» τετράμηνο.

 

Εκτροχιάστηκε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) στο τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό, με στοιχεία ως τις 28 Οκτωβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας σκαρφάλωσε στα 138,18 ευρώ τη μεγαβατώρα από 45,13 ευρώ/MWh που ήταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 (πηγή Energylive.cloud).

Παρουσιάζει, με άλλα λόγια, υπερτριπλασιασμό, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, αυτό το ανεξέλεγκτο πλέον άλμα στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προς το παρόν, μόνο για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

 

Σε αυτό το σκηνικό, η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε μικρομεσαίου μεγέθους βιομηχανίες ότι αλλάζουν από την 1η Δεκεμβρίου οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος, που θα περιλαμβάνουν στο εξής και Ρήτρα Αναπροσαρμογής (ανάλογα με τη χονδρεμπορική τιμή), κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό δυόμισι φορές παραπάνω από αυτό που πληρώνουν σήμερα. Είναι προφανές ότι αυτό θα οδηγήσει σε ντόμινο ανατιμήσεων σε αγαθά και προϊόντα, που ήδη έχουν πάρει την ανιούσα.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στην ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του συνολικού χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ανοδική πορεία και της Αγοράς Εξισορρόπησης (σ.δ. εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ενέργειας) από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα, μάλιστα, από 11 έως 17 Οκτωβρίου ξεπέρασε τα 20 ευρώ/MWh, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους βιομηχανικούς καταναλωτές και στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στην ευθύνη του οποίου ανήκει η Αγορά Εξισορρόπησης, το συνολικό κόστος των Λογαριασμών Προσαυξήσεων άρχισε να αυξάνεται την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου, φθάνοντας τα 12,25 ευρώ/MWh, για να ανέλθει στα 14,67 ευρώ/MWh την επόμενη εβδομάδα και να «τσιμπήσει» άλλα 5,37 ευρώ/MWh στην εβδομάδα ως τις 17 Οκτωβρίου. Εάν το κόστος εξισορρόπησης σταθεροποιηθεί στα 20 ευρώ/MWh, εκτιμάται ότι η εγχώρια βιομηχανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, ενώ και η λιανική τιμή ηλεκτρισμού θα επιβαρυνθεί με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

Δύσκολο φθινόπωρο με ακόμη πιο ζόρικο χειμώνα

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά το τελευταίο τρίμηνο κυμαίνονται, με βάση στοιχεία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, από 30% έως 170%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν προβλέπεται να ανακοπούν, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν σε μεγαλύτερα ύψη στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους χειμερινούς μήνες, οι χονδρεμπορικές τιμές παραδοσιακά είναι υψηλότερες την περίοδο αυτή από αυτές του φθινοπώρου. Προεξοφλώντας το γεγονός αυτό, η ενεργειακή αγορά υπερθεματίζει της συνέχισης της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2022.

Με δεδομένο τον υπερτριπλασιασμό της μέσης τιμής εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο τετράμηνο Ιούλιος-Οκτώβριος έναντι του αντίστοιχου περσινού, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 ευρώ για τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), τώρα, με την ίδια κατανάλωση, θα πληρώσει 300+50, δηλαδή 350 ευρώ, αντί 150 ευρώ. Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αυξάνονται ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται. Όσο πιο πολλές είναι οι τελευταίες τόσο πιο μεγάλη προκύπτει και η επιπλέον επιβάρυνση από τις συγκεκριμένες χρεώσεις, που υπολογίζεται σε περίπου 5% επί των συνολικών κιλοβατώρων.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας, εξαιτίας της έκρηξης στην τιμή του φυσικού αερίου και της αύξησης στις τιμές των ρύπων, άρχισαν να σημειώνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ενέργειας, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο επόμενο καθαρά χειμωνιάτικο τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου!

Ήδη η μέση χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας για τον μήνα Οκτώβριο διαμορφώνεται, τρεις μέρες πριν το κλείσιμο του μήνα, σε πάνω από 200 ευρώ. Ακόμη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρατηρηθεί νέα αύξηση, η άνοδος σήμερα του ενεργειακού κόστους έναντι της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στο τετράμηνο Ιούλιος-Οκτώβριος 2020 σχεδόν αγγίζει το τρομακτικό… 400%.

Για να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο απλουστευμένο παράδειγμα, ένας καταναλωτής που είχε πληρώσει πέρυσι στο χειμερινό τετράμηνο 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, θα πληρώσει φέτος, έχοντας την ίδια κατανάλωση, σχεδόν 400+50 ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο, πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στο βαλάντιο των νοικοκυριών, η έκρυθμη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα εκτοξευόμενα κοστολόγια του ρεύματος θα υποχρεώσει και πληθώρα επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές τους, όχι μόνο λόγω του ανεβασμένου κόστους λειτουργίας αλλά και λόγω των επιπτώσεων που έχει το αυξημένο κόστος ενέργειας (όχι μόνο στο ρεύμα, αλλά και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο) στη δική τους αλυσίδα προμήθειας πρώτων υλών.

 

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

euro2day.gr 

 

 


29 Οκτωβρίου 2021 - Ημέρα πληρωμών φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ρυθμίσεων οφειλών


 

Τελευταία ημέρα σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι προκειμένου να παραμείνουν συνεπής στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν σειρά φόρων όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων αλλά και επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις για όσους το επιθυμούν.

Στη λίστα των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται:

  •  Η καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.  Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν περίπου 1,75 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα 950 εκατ. ευρώ.
  •   Η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022. Έτσι αν ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ανέρχεται συνολικά σε 790 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 131,67 ευρώ. Έως σήμερα θα πρέπει να πληρώσει 263,34 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ με τη διπλή δόση να υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ ήδη έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους ενημερώνοντας τους για το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Η καταβολή του ΦΠΑ για το γ΄τρίμηνο του έτους για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με  «μπλοκάκι». Αφορά τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία για το μήνα Σεπτέμβριο και τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. 
  •  Η καταβολή των τριών δόσεων για τους πληττόμενους που θα θελήσουν να επανενταχθούν στις 100 – 120 δόσεις. Για να επανέλθει κάποιος στις παραπάνω ρυθμίσεις θα πρέπει όχι μόνο να πληρώσει τις δόσεις Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αλλά και να ανήκει στην κατηγορία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.  

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν, για λίγο ακόμα, το περιθώριο να προχωρήσουν σε τυχόν διορθώσεις για λάθη ή παραλείψεις που εντόπισαν στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του 2021.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2002 ξεκινά και η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%.

Ραλλού Αλεξοπούλου

naftemporiki.gr

 

 

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28, 2021

Η Ιστορία που ΔΕΝ διδάσκεται !


 

Ξεχασμένοι» οι ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα -

ΤΙΜΟΥΜΕ  σήμερα την επέτειο του «’Έπους του Σαράντα». Μεγάλη εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού στους φασίστες και σε όλες τις άλλες  δυνάμεις του σκότους που θέλησαν να καταδυναστεύσουν τη χώρα μας. Και «κατά ειωθότα» την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου στη Ρόδο έγιναν στα σχολεία ομιλίες στους μαθητές όπου οι εκπαιδευτικοί (ανάλογα με την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση τους) άλλοι είπαν ότι το ιστορικό ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς και άλλοι ο ελληνικός λαός, όπως συνήθως συμβαίνει.


Η Ρόδος και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, έχουν τη δική τους ιστορία εκείνη την περίοδο που-δυστυχώς- ΔΕΝ διδάσκεται ούτε στα σχολεία, ούτε στις πανεπιστημιακές σχολές που λειτουργούν στη Ρόδο, ούτε πουθενά αλλού. Το μάθημα της πατριδογνωσίας έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, για να έχουμε τώρα και τις ανόητες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις !..

Αξίζει τον κόπο-μέρες που είναι- να πούμε μερικές κουβέντες, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι, τι έγινε στη Ρόδο όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος. Γιατί  όλοι ξέρουν μόνο τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1940 από τις εικόνες που δείχνει η τηλεόραση κάθε χρόνο, για τους στρατιώτες που έμπαιναν στα τρένα από την Αθήνα για να πάνε στο μέτωπο, κάποιες άλλες εικόνες με στρατιώτες να πολεμούν στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου κλπ. ‘Όλα  γνωστά  και χιλιοπαιγμένα από την τηλεόραση. 

Δωδεκανήσιοι κρατούμενοι στο προαύλιο πίσω από το δημαρχείο (φωτογραφία αρχείο Βρατσάλη)

 

Όταν, λοιπόν, κηρύχτηκε ο πόλεμος, οι Ιταλοί κατακτητές συνέλαβαν στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όλους του ‘Έλληνες υπηκόους από 18 μέχρι 60 χρόνων και τους συγκέντρωσαν στην Μεσαιωνική Τάφρο. Είναι το περίφημο κοντσεντραμένο όπου  περίπου 500 Έλληνες έζησαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μέσα στο κρύο και τα βροχή μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου όταν  μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις πίσω από το σημερινό δημαρχείο, όπου λειτουργούσαν οι στάβλοι του ιταλικού ιππικού. Και εκεί οι συνθήκες ήταν εξ ίσου δραματικές.
Μέσα, όμως, στο κοντσεντραμέντο οργανώθηκαν οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις από τους έγκλειστους Έλληνες Δωδεκανήσιους που η δράση τους κατά τη διάρκεια της κατοχής  ήταν αποφασιστικής σημασίας, ενώ πολλοί (άνδρες και γυναίκες)εντάχθηκαν στα κατασκοπευτικά κλιμάκια.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου  πολλοί Δωδεκανήσιοι (ακόμη και Εβραίοι) με βάρκες δραπέτευσαν από τη Ρόδο και πήγαν στις απέναντι τουρκικές ακτές και στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή για να καταταγούν στον ελληνικό στρατό όπου είχαν συμμετοχή και στις μάχες του Ελ Αλαμέιν ,ενώ στο πολεμικό ναυτικό. Δωδεκανήσιοι πήραν μέρος ακόμη και στην απόβαση της Νορμανδίας. Αναφέρω μεταξύ άλλων τον Καλύμνιο αξιωματικό Κλεάνθη Ζερβό (που εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Δωδεκανήσου το 1981 και το 1985) και τον ναύτη Στάθη Παπαστατικό με καταγωγή από το Καστελλόριζο και τον Αρχάγγελο.

Παράλληλα, στην Αθήνα μόλις κηρύχτηκε ο πόλεμος  συγκροτήθηκε το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών με διοικητή τον Συμιακό  αξιωματικό Μάρκο Κλαδάκη. Πάνω από 1.500 Δωδεκανήσιοι ακόμη και από το εξωτερικό, εντάχθηκαν στο Σύνταγμα και μετά την απαραίτητη εκπαίδευση πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό στο μέτωπο. Άλλοι Δωδεκανήσιοι εντάχθηκαν στον Ιερό Λόχο και επέστρεψαν στις 8 Μαΐου 1945 ελευθερωτές στα νησιά μας, αφού πολέμησαν σκληρά με τις συμμαχικές δυνάμεις κυρίως στο Αιγαίο!.. 

Ο τόπος συγκέντρωσης των Ελλήνων κρατούμενων στην Μεσαιωνική Τάφρο )

Βαρύ ήταν  το τίμημα που πλήρωσαν με τη ζωή τους πολλοί Δωδεκανήσιοι αγωνιστές. Μακρύς ο κατάλογος των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και που η μνήμη τους ΔΕΝ τιμάται ανάλογα από τις επόμενες γενιές. Δύο μικρά παραδείγματα για την ιστορία : Για τους ήρωες Νικόλαο Σάββα και Γιώργο Κυρμιχάλη υπήρχε απόφαση κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στη Σορωνή να γίνεται μια εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη τους. Η εκδήλωση δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι οικογένειες Βρούχου και Κωσταρίδη που τα παιδιά τους Μιχάλη και Γιώργο εκτέλεσαν οι Γερμανοί , τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη τους χωρίς να προσκαλούν τις τοπικές αρχές , ενώ το Βενετόκλειο Γυμνάσιο (στο οποίο οι δύο μαθητές είχαν φοιτήσει) δεν καταθέτει πλέον ούτε ένα στεφάνι στον τάφο τους !..
Επισημαίνω επιλεκτικά αυτά τα ελάχιστα γεγονότα θέλοντας  να καταδείξω ότι η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο «το ιστορικό ΟΧΙ» και ο πόλεμος στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας όπως συνηθίζεται να επικρατεί, είναι και το ΟΧΙ που βροντοφώνησε ο δωδεκανησιακός λαός ο οποίος, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν υπό ξένη κατοχή, πολέμησε ηρωικά και κατόρθωσε ,ύστερα από πολλές θυσίες, να απελευθερωθεί και να ενσωματωθεί στον ελληνικό κορμό.
Δυστυχώς-όπως προανέφερα- η Ιστορία αυτή ΔΕΝ διδάσκεται και ο κίνδυνος να ξεχαστεί παραμένει πάντα μεγάλος !..

Υ.Γ.  Εάν κάποιος στη Στρατιωτική Διοίκηση διαβάσει το κείμενο αυτό ας εισηγηθεί ώστε  το στρατηγείο της 95 ΑΔΤΕ να μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρου Διάκου». Τι σχέση έχει ο Κατεχάκης με τη Ρόδο; Άλλωστε και το στρατόπεδο στους Τρεις έχει καταργηθεί και ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης που φέρει το όνομα του, παραμένει…άστεγος!.. 

Λίγες μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου συγκροτήθηκε το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών

 

 

 

 

 




                                           

Έγραψε o δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ στην εφημερίδα Ροδιακή

Τα πρωτοσέλιδα της 28ης Οκτωβρίου 1940


 

Πώς κατέγραψαν τα γεγονότα οι εφημερίδες της εποχής

Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Πρέσβης Ε. Γκράτσι επιδίδει στον Έλληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση, με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Βρετανία, απαιτούσε -ως «έμπρακτη» απόδειξη της ουδετερότητας της Ελλάδας- να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά ορισμένες θέσεις στρατηγικής σημασίας επί ελληνικού εδάφους (δίχως να προσδιορίζει ποιες).

Η επίδοση του τελεσιγράφου ήταν ουσιαστικά μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής πλευράς ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες, ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών για την αποδοχή ή την απόρριψή τους. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του Μεταξά, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίσει την κατάσταση: «Alors, c’est la guerre» [σ.σ. ώστε έχουμε πόλεμο]» ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό Πρέσβη. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άρχιζε.


 




koutipandoras.gr

Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2021

«Επάγγελμα Γεννηματά»: στο βασίλειο της υποκρισίας, δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις


 

Ένας ηγέτης της αριστεράς με αίσθηση του χιούμορ, έλεγε κάποτε ότι δεν θέλει να πεθάνει, γιατί φοβόταν ότι θα του έβγαζε τον επικήδειο ένας μέτριος που τον πολεμούσε όσο ήταν εν ζωή. Το φαινόμενο έχει πλέον γενικευθεί και αποδείχθηκε με τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: στη σημερινή Ελλάδα, ούτε να πεθάνεις δε μπορείς με την ησυχία σου! Στο βασίλειο της υποκρισίας, όλοι βγάζουν σπαρακτικούς επικήδειους.
 
Τουλάχιστον οι πολιτικοί που τώρα υμνούν τη Φ. Γεννηματά, μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον της με τους σκληρούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Αλλά εκείνοι οι αρθρογράφοι που την αντιμετώπιζαν συχνά με σεξιστικό τρόπο και σχεδόν πάντα απαξιωτικά, τι έπαθαν ξαφνικά;
 
Αν και δεν είναι το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που αντιμετώπισε τη Φώφη Γεννηματά με αυτόν τον τρόπο,  διάλεξα ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα από στήλες στα «Νέα». Γιατί «Επάγγελμα Γεννηματά» την ανέβαζαν και την κατέβαζαν, εννοώντας ότι εκμεταλλευόταν το όνομα της οικογένειας.
 
Με αφορμή μια ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, ο Δ. Παπαχρήστου είχε γράψει:
 
«Σκέφθηκα πολλές φορές να απαντήσω μέσω social media, πότε με τον τίτλο της ταινίας «Κοίτα ποιος μιλάει» και πότε με το «μα καλά, καθρέφτη δεν έχουν σπίτι τους» – οι συντάκτες της ανακοίνωσης και εκείνη ή εκείνοι που την ενέκρινε/αν. Δεν το έκανα, διότι δεν είχε νόημα.Οταν κυκλοφορεί ως αστικός μύθος το "παράπονο" της Όλγας Κεφαλογιάννη ότι κάποτε ο θείος της ο κύριος Βαρδής (Βαρδινογιάννης) της είπε "Ολγα μου εσύ είσαι ανιψιά μου, αλλά η Φώφη είναι κόρη μου", τι νόημα θα είχε να έλεγα κάτι περισσότερο; ».
 
Χθες έγραψε
 
«Είναι στιγμές που οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία και ακόμη δυσκολότερα απλώνονται στο χαρτί. Είναι τότε που θες τόσα πολλά να πεις, αλλά όλα μπερδεύονται στο μυαλό, γίνονται ένα κουβάρι με τα συναισθήματα, και καταλήγουν κόμπος στον λαιμό. Είναι στιγμές επίσης που η πολιτική, τα πάθη της, οι έχθρες και τα μίση που από μόνη της αναπτύσσει, σαν από αυτοάνοσο, οι ίντριγκες, τα μαγειρέματα, οι δολοπλοκίες, τα σενάρια, εγκαταλείπουν το προσκήνιο, απομακρύνονται σιγά σιγά, πάνε στην άκρη, κουλουριάζονται σε μια γωνιά, και κοιτάζουν με δέος το δράμα που εκτυλίσσεται. Δράμα αρχαιοελληνικό».
 
Η Φώφη λοιπόν, ανέλαβε την παράταξη σε δύσκολες συνθήκες και συχνά κινήθηκε σοφά:
 
«Η ζωή στάθηκε φοβερά άδικη μαζί της, γιατί η Φώφη και πολύ άτυχη ήταν σε προσωπικό επίπεδο με την υγεία της, και οι συγκυρίες που διαμορφώθηκαν στο πεδίο της πολιτικής δεν της επέτρεψαν να ξανακάνει μεγάλη την παράταξη που την ανέδειξε στο ύπατο αξίωμά της.

Κανείς όμως δεν μπορεί να της αμφισβητήσει ότι προσπάθησε. Σωστά, λάθος, με πισωγυρίσματα, με μικρά βήματα, αλλά προσπάθησε.. Οσοι γνωρίζουν εκ των έσω το τι συνέβη στις κρίσιμες για τη χώρα διεργασίες – με κορύφωση το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών – τον Ιούλιο του 2015, έχουν να θυμούνται τη σχεδόν σοφή στάση που τήρησε, αν και μόλις μερικών μηνών αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ».
 
Ο Γ. Πρετεντέρης την είχε καλέσει τον Σεπτέμβριο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας :
 
« ..δεν ξέρω πόσο συνηθισμένο είναι αλλά υπάρχουν και πολιτικοί που πάνω από την προσωπική ατζέντα ή ματαιοδοξία τους βάζουν το συμφέρον της πολιτικής.. δεν ξέρω αν κάποιος-α στο ΚΙΝΑΛ σκέφτεται να παραιτηθεί για να προσφέρει στο διάδοχο τις καλύτερες συνθήκες»
 
Παλιότερα, από την εκπομπή του στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6,  με αφορμή την απουσία της Γεννηματά από μια ψηφοφορία στη Βουλή, είχε πει:
 
«Μπορεί να είχαν ταξίδια, τι να πω. Η Φώφη να είχε και κομμωτήριο ».
 
Η Φ. Γεννηματά είχε απαντήσει τότε:
 
«απολύτως αντιδεοντολογικά τα σχόλια που έκανε σήμερα ο κ. Πρετεντέρης σε βάρος μου και σε βάρους του Κινήματος Αλλαγής..ξεπέρασαν κάθε όριο ευπρέπειας και δεοντολογίας.. ήταν σχόλια απολύτως σεξιστικά. Και να πω για το θέμα του σεξισμού, 20 χρόνια στην πολιτική έχω ακούσει πολλά απαξιωτικά και σεξιστικά σχόλια.

 

Δεν το βάζω κάτω γιατί θεωρώ ότι αυτό γίνεται και σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο στην πολιτική, σε βάρος γυναικών. Και πρέπει να πω ότι δεν πήγα στη Βουλή γιατί ήμουν στο εξωτερικό, σε προσωπική, σοβαρή υποχρέωση και 14 ημέρες καραντίνα ».
 
Χθες ο Γ. Πρετεντέρης έγραψε:
 
«Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γενναία γυναίκα. Αντιμετώπισε το άδικο πεπρωμένο με θάρρος, ήθος και αξιοπρέπεια.
Αξίζει τον απεριόριστο σεβασμό όλων μας.
Δεν νομίζω άλλωστε ότι υπάρχει σήμερα Ελληνας ή Ελληνίδα που να μην αισθάνεται την απώλειά της στο πιο προσωπικό κι ανθρώπινο επίπεδο.
Ακριβώς αυτό το συναίσθημα και η συγκίνηση που το περιβάλλει επιβάλλει να μείνουμε εδώ. Είναι η ώρα του αποχαιρετισμού, όχι του απολογισμού.
Χθες μια γενναία γυναίκα πέρασε στην Ιστορία. Ας αφήσουμε στην Ιστορία την τελευταία λέξη ».
 
 O Σ. Κασιμάτης είχε γράψει στη στήλη του ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πάει καλά
 
«ιδίως υπό την ηγεσία της Φώφης (επάγγελμα: Γεννηματά), η οποία φαντάζει σαν ένας αλλόκοτος αναχρονισμός στην πολιτική σκηνή.. Η θέση της στο ζήτημα της βίας (Πανεπιστημιακή Αστυνομία ήταν το θέμα-ΣΣ) δεν διακρίνεται από την αφέλεια της παιδικότητας, αλλά από τη σαχλότητα του παλιμπαιδισμού..

..η καημένη Φώφη βρίσκεται κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και παλεύει να καταλάβει μια πραγματικότητα που την ξεπερνά. Λογικά, δηλαδή, αν η πρόεδρος συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, θα χρειαστεί περίπου 35 χρόνια για να φθάσει στο σήμερα. Το ατυχές είναι ότι, εάν και εφόσον συμβεί αυτό, θα είμαστε στο έτος 2056 και, λογικά, οι περισσότεροι από εμάς που τα κουβεντιάζουμε αυτά σήμερα θα σπρώχνουμε τα ραδίκια προς τα πάνω ».
 
Χθες όχι μόνο δεν της ταίριαζε το «Αγάπη μου, συρρίκνωσα το ΠΑΣΟΚ», αλλά μαθαίνουμε ότι τα είχε καταφέρει:
 
« Μπορείς να πεις οτιδήποτε για την πολιτική πορεία της Φώφης..Δεν μπορείς όμως να της αμφισβητήσεις ότι στις δικές της προσπάθειες οφείλεται κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι τόσο στις εκλογές του 2015, όσο και σε εκείνες του 2019, κατάφερε να κρατήσει εν ζωή την καθημαγμένη παράταξη της Κεντροαριστεράς, παρά τις οργανωμένες επιχειρήσεις κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο από τη ΝουΔου, να τη διεμβολίσουν και εν τέλει να τη διαλύσουν.

Μικρό το ΚΙΝΑΛ, στο 6%-7%; Μικρό, αλλά υπαρκτό. Δραστήριο, και αποφασιστικό…..ήταν ένας γενναίος άνθρωπος, μια αξιοπρεπής γυναίκα πολιτικός, και ότι το πέρασμά της από το πολιτικό προσκήνιο το χαρακτήρισε μόνο η εντιμότητα.

Γενναία ως το τέλος, δεν μεμψιμοιρούσε ποτέ, δεν μιζέριασε, δεν «κλάφτηκε» σε κανέναν .. Τρανή απόδειξη των τεράστιων ψυχικών αποθεμάτων που διέθετε, αποσύρθηκε μόνο όταν ο καρκίνος τη λύγισε.
Κρίμα, και πάλι κρίμα – δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Πραγματικά είναι βαριά η απώλεια για την Κεντροαριστερά, αλλά και για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που από χθες είναι φτωχότερο…»!
 
Τελειώνω με αυτό που είχε γράψει ο ίδιος αρθρογράφος, πριν από λίγο καιρό
 
«Θα μου πείτε ότι, όταν έχουμε δει τη Φώφη αρχηγό, γιατί να μη θέλει και ο Ανδρουλάκης; Πόσο χειρότερος θα είναι; Με αυτή τη λογική του ρεαλισμού θα συμφωνήσω. Είναι κι αυτό ένα επάγγελμα, να είσαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάποιος πρέπει να το κάνει. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή - και σας το λέω ως δημοσιογράφος»

 

Στέλιος Κούλογλου

tvxs.gr

 

 

 

 

Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2021

Αγριος χειμώνας, ανυπεράσπιστη κοινωνία


 

 

Στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση μαδάει τη μαργαρίτα, αφού η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία θέλει την αγορά να αυτορρυθμίζεται και ο μηδενικής ενσυναίσθησης πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το πορτοφόλι του καταναλωτή αντέχει. Την ίδια ώρα, η αγορά έχει προεξοφλήσει επιπλέον αυξήσεις στα προϊόντα μέχρι τα Χριστούγεννα της τάξης του 15-30%. Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατασκευάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα για τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μπορεί να παρακάμψει τους ελέγχους των δανειστών.

Η κυβερνητική κοροϊδία έχτισε την αδιαλλαξία των δανειστών όσον αφορά μέτρα όπως η χορήγηση ειδικού επιδόματος τα Χριστούγεννα σε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και για την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης από δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Μπορεί αυτά τα μέτρα να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα λειτουργούσαν θετικά καθώς θα ευνοούσαν την κατανάλωση.

Επίθεση των θεσμών

Αναυδο έμεινε το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κωστή Χατζηδάκη, από τη συντονισμένη επίθεση των δανειστών μας απέναντι στη στρεβλή εικόνα που τους παρουσίασαν μέσα στην εβδομάδα για τα δύο μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Πρόκειται επί της ουσίας για «κρυφό δανεισμό» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ (ή το 2,5% του ΑΕΠ), ο οποίος όμως δημιουργεί μεγάλους κλυδωνισμούς στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

– Για τις εκκρεμείς συντάξεις οι δανειστές δεν άφησαν κανένα περιθώριο ελιγμών στον Κ. Χατζηδάκη και τον Παναγιώτη Τσακλόγλου όταν τους παρουσίαζαν τα εξωραϊσμένα στοιχεία που τις αφορούν. Οι δυο υπουργοί φέρεται να παρουσίασαν μόνο τα στοιχεία από την απονομή των κύριων συντάξεων για να καταδείξουν ότι οι εκκρεμότητες μειώνονται. «Ξέχασαν» όμως τα στοιχεία από τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και τα εφάπαξ. Εάν αυτά προστεθούν, τότε το νούμερο των εκκρεμοτήτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Ηδη από το καλοκαίρι του 2020 ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει χαρακτηρίσει κρυφό χρέος τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Για τα ληξιπρόθεσμα αυτό που εισπράττουν οι δανειστές από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αέναη κοροϊδία. Οι οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να ξεπερνούν ετησίως τα 350 εκατ. ευρώ. Το χρέος όμως προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιούλιος 2021), ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το δημόσιο χρωστά στους ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 547 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων. Ολα αυτά προκάλεσαν την οργή των δανειστών, οι οποίοι επιτέθηκαν ευθέως στους αποσβολωμένους Σταϊκούρα και Σκυλακάκη κατηγορώντας τους για αθέτηση υποσχέσεων και κυβερνητική ολιγωρία.

Παγώνουν θετικά μέτρα

Προς το παρόν έθεσαν σε προσωρινή αναστολή τα εξαγγελθέντα μέτρα, μέχρι να δουν την πορεία των εσόδων για το 2021 (κυρίως από τον τουρισμό που έκανε την έκπληξη και πηγαίνει πολύ καλά, καλλιεργώντας ελπίδες να πιάσει ακόμη και έσοδα 12 δισ.). Ομως όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση, η οποία κάνει εγκληματικά λάθη τα οποία χρεώνεται η κοινωνία. Κάπως έτσι, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μη υλοποίηση των μέτρων στήριξης σε πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς, δημιουργείται έλλειμμα ρευστότητας 1,75 δισ. ευρώ στις συναλλασσόμενες με το κράτος επιχειρήσεις, οι δυνάμει συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους και οι φορολογούμενοι τις επιστροφές φόρων που αθροιστικά ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ετησίως.

Και κάπως έτσι τελικά η κοινωνία μένει «γυμνή» και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τον χειμώνα.

 

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr 

Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2021

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά


 


Την τελευταία της πνοή άφησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 57 ετών (είχε γεννηθεί το 1964). Η Φώφη Γεννηματά ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ που έθεσε τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Ωστόσο, η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Ήταν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Ήταν βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, είχε χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει:

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.»

Η Φώφη Γεννηματά διαγνώσθηκε πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού το 2008. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ήταν μητέρα τριών παιδιών.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων», έλεγε η Φώφη Γεννηματά.

Το βιογραφικό της

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, κόρη του Γεωργίου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είχε εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα από το 1986.

Βουλή των Ελλήνων
Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β’ Αθηνών.

Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.[14]

Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς

Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.[15]

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Στην φωτο η Φώφη Γεννηματα, στην τελευταία δημόσια εμφάνισή  της στην εκδήλωση στο πάρκο του Ροδινιού στη Ρόδο, στις 10 Οκτωβρίου 2021, όπου μίλησε το μεσημέρι αναφερόμενη στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος και σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας.

 

documentonews.gr 


 

Γιατί οι Ρώσοι τουρίστες γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα φέτος - Μόλις 16.500 στη Ρόδο στη αντί των 110.000 του 2019


Κατά 83% μειώθηκε φέτος ο τουρισμός από τη Ρωσία σε σχέση με την καλοκαιρινή σεζόν του 2019. Πανδημία και πολιτική, οι κυριότεροι λόγοι.

 «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και το γάιδαρος». Με την έκφραση αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που επικράτησε φέτος στη χώρα μας σε σχέση με τον ρώσικο τουρισμό. Η πανδημία, η πολιτική κατάσταση, οι βίζες και τα αεροπορικά δρομολόγια, ήταν οι κύριοι λόγοι, για την κατρακύλα των αφίξεων των ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα το 2021, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια τι θα γίνει του χρόνου.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των αεροδρομίων, στους κυριότερους προορισμούς που διακοπών τους, οι Ρώσοι τουρίστες φέτος δεν ξεπέρασαν τις 100.000, έναντι περίπου 610.000 χιλιάδων το 2019 και κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι σε σχέση με τις χρονιές ρεκόρ του 2013-2014.

Στις αρχές της φετινής σεζόν, οι ενδείξεις από τη ρώσικη αγορά ήταν συμπαθητικές, ενώ οι εκτιμήσεις αισιόδοξες. Τον περασμένο Απρίλιο, ο τότε υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επιστρέφοντας από τη Μόσχα είχε δηλώσει ότι αναμένουμε τουλάχιστον 500.000 τουρίστες φέτος, κοντά δηλαδή στα επίπεδα του 2019, αφού η χώρα μας θα δέχεται εκείνους που είναι εμβολιασμένους με το ρώσικο Sputnik, χωρίς άλλο έλεγχο, ενώ θα επιτρέπεται η χωρίς διατυπώσεις και καραντίνα η είσοδος όσων είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν πιστοποιητικό ανοσίας ή αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη, καθώς ελάχιστες ήταν οι χώρες που δεχόντουσαν το ρώσικο εμβόλιο και ακόμη πιο λίγες εκείνες που θα άνοιγαν τα τουριστικά τους σύνορα τόσο νωρίς.

Και ενώ ο ρωσικός τουρισμός καθυστερούσε να εκκινήσει, λόγω της πανδημίας, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να περνούν χωρίς πτήσεις προς Ελλάδα, μια νέα απόφαση του ελληνικού κράτους έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Από τις 30 Ιουνίου, όλοι οι ρώσοι που έφταναν στη χώρα μας, άσχετα με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι θα έπρεπε να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test και επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονταν σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στα visa centers στη Ρωσία παρατηρούνταν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις, πολλά από αυτά στις επαρχιακές πόλεις δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ άλλαξε και ο τρόπος έκδοσης βίζας για τα παιδιά.

Την ίδια περίοδο, στα μέσα Ιουνίου, αναστέλλει τη λειτουργία του ο μεγαλύτερος tour operator στην Ελλάδα για επισκέπτες από Ρωσία. Η Mouzenidis Travel Greece, μετά και τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή της αλλά και τη δραματική μείωση των εσόδων της λόγω της πανδημίας, που έφτανε το 95%, ουσιαστικά πτώχευσε.

Πώς κινήθηκε ο ρώσικος τουρισμός στη χώρα μας το 2021

Η Κρήτη και η Χαλκιδική, ακολουθούμενες από τη Ρόδο και την Κέρκυρα αποτελούν τις αγαπημένες περιοχές για διακοπές των ρώσων τουριστών.

Το 2019 η Κρήτη υποδέχτηκε πάνω από 270.000 ρώσους τουρίστες, ενώ φέτος οι αφίξεις τους μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη δεν ξεπέρασαν τις 36.000. Παρόμοια εικόνα και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που διοχετεύει τους τουρίστες κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής. Οι αφίξεις από τη Ρώσικη αγορά το 2021 έφτασαν τις 35.000, έναντι 160.000 περίπου το 2019.

Στη Ρόδο η μείωση που σημειώθηκε ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με μόλις 16.500 ρώσους τουρίστες να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί, αντί των 110.000 περίπου του 2019. Τέλος την Κέρκυρα επισκέφτηκαν φέτος σχεδόν 9.000 ρώσοι, αντί 45.000 το 2019.

Οι δηλώσεις των Ρώσων tour operators στο NEWS 247

Ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, ενός από τους μεγαλύτερους ρώσους tour operators στη χώρα μας δηλώνει στο NEWS 247: «Πολλά πράγματα πήγαν φέτος στραβά. Κατ’ αρχάς η ρώσικη αγορά δεν άνοιξε ελεύθερα και άνοιξε αργά. Η Ελλάδα ως προορισμός μπορεί να εκκίνησε στις 14 Μαΐου, όμως οι πρώτες «μαζικές» πτήσεις από Ρωσία ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου». Όπως τονίζει, οι πτήσεις ήταν ελάχιστες, 5 κάθε εβδομάδα για Ηράκλειο και 4 για Ρόδο και αυτές μόνο από Μόσχα, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ πτήσεις από άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Αγία Πετρούπολη.

«Η αντίδραση των Ρώσων, στην ανακοίνωση της 30 ης Ιουνίου, που ουσιαστικά έλεγε ότι δεν δεχόμαστε στο Sputnik, ήταν έντονη, ενώ την ίδια ώρα η γραφειοκρατία για την έκδοση βίζας μεγάλωνε και δυσκόλεψε τρομερά η έκδοση βίζας πολλαπλών εισόδων. Οι οικογένειες που ταξίδευαν με τα παιδιά τους, έπρεπε να δηλώσουν σε συμβολαιογράφο ότι συναινούν στο να πάρουν τα παιδιά τους διακοπές, προσθέτοντας επιπλέον κόστος και χρόνο στο ταξίδι».

Όπως λέει ο κ. Χαριτίδης, οι χώρες που κέρδισαν την παρτίδα φέτος, είναι αναμφισβήτητα η Τουρκία αλλά και η Κύπρος. «Η περιοχή της Αντάλιας είναι ένας εντυπωσιακός προορισμός, από όλες τις απόψεις. Ακόμα και σήμερα μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα, ενώ οι υποδομές και οι υπηρεσίες είναι άριστες, γιαυτό και κατάφερε να πάρει μεγάλο αριθμό ρώσων φέτος». Τέλος εκτιμώντας το τι θα γίνει το 2022, ο κ. Χαριτίδης είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία με το θέμα της αύξησης των καυσίμων, που θα φέρει αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς τη στιγμή που μιλάμε η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία είναι κακή, γεγονός που επηρεάζει τις προκρατήσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι η Τουρκία δέχτηκε πάνω από 3,3 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, σε μια σεζόν που ξεκίνησε τέλος Ιουνίου, ενώ την Κύπρο επισκέφτηκαν πάνω από 400.000.

«Πολιτικό» χαρακτήρισε το θέμα που προέκυψε με τον τουρισμό της Ρωσίας προς την Ελλάδα, ο κ. Εργκούλ Καγκάν αντιπρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους ρώσους tour operator, της Pegas Hellas. Σε δηλώσεις του στο NEWS247, τόνισε ότι η πολιτική κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφερε μια «τιμωρία» από την πλευρά της Ρωσίας, προς τη χώρα μας. «Δεν υπήρξαν καθόλου πτήσεις charter προς την Ελλάδα, παρά μόνο ελάχιστες προγραμματισμένες και αυτές μόνο από τη Μόσχα», λέει ο κ. Καγκάν και συνεχίζει: «Εκτός από αυτό υπήρξε μεγάλο θέμα και με τις βίζα, που η έκδοση τους φέτος ήταν πολύ δύσκολη». Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οι Ρώσοι τουρίστες αγαπούν τους ελληνικούς προορισμούς. «Η Ελλάδα είναι ένα brand, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, είναι προορισμοί που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ρώσοι, για πολλούς λόγους. Για το φαγητό, τη διασκέδαση, τους ανθρώπους». Σχετικά με τις προβλέψεις του για το 2022 ο κ. Καγκάν λέει ότι είναι νωρίς να εκτιμήσει και πριν τις αρχές Μαρτίου δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. «Θεωρώ ότι η κίνηση θα αποκατασταθεί το 2023», δήλωσε.

Βίκη Βαμιεδάκη

Πηγή: news247.gr


 

 

 

Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2021

Υψηλές πτήσεις και το Σεπτέμβριο για τον τουρισμό - Οι πληρότητες


Πώς διαμορφώθηκε η πληρότητα στα ξενοδοχεία. Τι δείχνει ο αριθμός των πτήσεων και των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Η σύγκριση με τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες.

 

Αυλαία ρίχνει σταδιακά η τουριστική σεζόν, με τη μέση πληρότητα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται σε 57,5% στα ανοιχτά ξενοδοχεία και 50,5% στο σύνολο των μονάδων, μειωμένη σε σχέση με τις τρεις πρώτες εβδομάδες του ίδιου μήνα, όταν η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία είχε διαμορφωθεί στο 63,6%. Νούμερα που αποτυπώνουν την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού και τη φθίνουσα πορεία της ζήτησης μετά το peak του Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή διάθεσης έφτασε τα 82 ευρώ έναντι 93 ευρώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των κρατήσεων ανά μονάδα ανήλθε σε 14, σύμφωνα με την έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, τα ξενοδοχεία που βασίζουν τη φιλοσοφία και τις υπηρεσίες τους στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού ήταν σε γενικές γραμμές οι κερδισμένοι της φετινής χρονιάς, με προορισμούς πρώτης γραμμής, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, να δέχονται τουρίστες μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σύμφωνα δε με το Recovery Tracker του ελληνικού τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την α’ εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφεται μείωση πάνω από 60% στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Τι έδειξαν πτήσεις και διανυκτερεύσεις

Πάντως, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα κατάφερε να αποκαταστήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 συγκριτικά με τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες σε επίπεδο τουρισμού, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία. Συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο ήταν μειωμένες κατά 33,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, με την Ελλάδα να καταγράφει πτώση 11,6% και την Κροατία να έπεται με μείωση 18,5%. Το 30% προσέγγισε η μείωση που σημείωσε η Ισπανία (29,1%), ενώ στα ίδια επίπεδα με πτώση 30,9% διαμορφώθηκε το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει καταφέρει να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός είναι το γεγονός ότι η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί στα επίπεδα του 2019 το 2023, ξεπερνώντας ενδεχομένως ακόμη και τις επιδόσεις της «χρυσής» χρονιάς του ελληνικού τουρισμού με βάση το Eurocontrol (Eυρωπαϊκό Oργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.) και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η ανάκαμψη τοποθετείται το 2027, ενώ βάσει του πιο μετριοπαθούς σεναρίου, η πλήρης αποκατάσταση της αεροπορικής κίνησης, με νούμερα άνω του 2019, αναμένεται εντός του 2025.

Εντύπωση προκαλεί πάντως πως σε επίπεδο διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, και ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο μείον 32,7% για τον Ιούλιο, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα κατέγραψαν πτώση 45,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, με την Ισπανία να σημειώνει μείωση σε ποσοστό 32,7%, την Ιταλία να βρίσκεται στο μείον 22,5% και την Κροατία να καταγράφει την καλύτερη επίδοση με πτώση κατά 17,9% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019.

 

Εύα Δ. Οικονομάκη

Πηγή: euro2day.gr


Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2021

Τουριστικές Σχολές ΑΣΤΕ Ρόδου και Αγ. Νικολάου: «Καμίνι που βράζει» από την εγκατάλειψη


 

Οι δύο σχολές ΑΣΤΕ δηλώνουν ότι αν τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία, Παιδείας και Τουρισμού, δεν συνεργαστούν, ως οφείλουν, προκειμένου να επιλύσουν οριστικά τα χρόνια προβλήματα τους, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της εκπαίδευσης

 

Επιστολή αγωνίας απέστειλε στον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτερων Τουριστικών Σχολών Αγίου Νικολάου και Ρόδου (ΑΣΤΕ) στην οποία εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των Σχολών.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η δημοσίευση των διατάξεων που θα αναβάθμιζαν το πτυχίο των ΑΣΤΕ στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (πτυχίο 1ου κύκλου σπουδών) δεν έχουν ακόμα προωθηθεί, κάνουν λόγο για "αδιαφορία αλλά και τις τρικλοποδιές της πολιτείας, που άφησε τις ΑΣΤΕ να μπουν στις φετινές πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις ως Σχολές τετραετούς φοίτησης" και χαρακτηρίζουν παράδοξο, που το Υπουργείο Παιδείας κατοχύρωσε τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και έδωσε πρόσβαση στους αποφοίτους των ΙΕΚ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ από την άλλη, έχει αφήσει τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, δύο ιστορικές δημόσιες σχολές ξενοδοχειακής διοίκησης, αδιαβάθμητες.

Τέλος, αναφέρουν ότι οι η κατάσταση στις σχολές είναι "καμίνι που βράζει" και σημειώνουν ότι αν τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία, Παιδείας και Τουρισμού, δεν συνεργαστούν, ως οφείλουν, προκειμένου να επιλύσουν οριστικά τα χρόνια προβλήματα των ΑΣΤΕ, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της εκπαίδευσης

Όλη η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Παιδείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ Τουρισμού,

Βρισκόμαστε στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και παρότι περιμέναμε τόσους μήνες υπομονετικά την υλοποίηση των εξαγγελιών σας και συγκεκριμένα τη δημοσίευση των διατάξεων που θα αναβάθμιζαν το πτυχίο των ΑΣΤΕ στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (πτυχίο 1ου κύκλου σπουδών) όχι μόνο διατάξεις δεν έχουμε δει, αλλά εφέτος, ατενίζουμε το μέλλον των Σχολών μας με μεγαλύτερη αβεβαιότητα από ποτέ.

Είναι παράδοξο, που το Υπουργείο Παιδείας κατοχύρωσε τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και έδωσε πρόσβαση στους αποφοίτους των ΙΕΚ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ από την άλλη, έχει αφήσει τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, δύο ιστορικές δημόσιες σχολές ξενοδοχειακής διοίκησης, αδιαβάθμητες και βέβαια τους σπουδαστές τους στον αέρα, χωρίς καμία προοπτική εξειδίκευσης μετά το πτυχίο τους, λες και ο κλάδος της φιλοξενίας, δεν έχει ανάγκη από αξιόλογα και εξειδικευμένα στελέχη, όταν μάλιστα όλοι αναγνωρίζουν τον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.

Από την άλλη, παρά την αδιαφορία αλλά και τις τρικλοποδιές της πολιτείας, που άφησε τις ΑΣΤΕ να μπουν στις φετινές πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις ως Σχολές τετραετούς φοίτησης (πρακτικά πενταετούς φοίτησης, αν λάβει κανείς υπόψιν και τους εννέα ημερολογιακούς μήνες πρακτικής άσκησης, από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο κάθε έτους επιπλέον των οκτώ εξαμήνων μαθημάτων) που απονέμουν πτυχίο επιπέδου ΙΕΚ (!), η ΑΣΤΕΚ και η ΑΣΤΕΡ, σε πείσμα όλων, δυναμώνουν και προσελκύουν κάθε χρόνο σπουδαστές με υψηλές επιδόσεις (17725 μόρια ο πρώτος και 9955 ο τελευταίος από τα ημερήσια ΓΕΛ για την ΑΣΤΕΚ και 16937 με 9721 μόρια αντίστοιχα, για την ΑΣΤΕΡ). Δηλαδή, όσο και αν τις πολεμά το Υπουργείο Παιδείας, για το οποίο δυστυχώς έχει ακουστεί ότι ευθυγραμμίζεται με ‘κάποιους’ εντός του, που απειλούν να παραιτηθούν από τις καρέκλες τους αν αναβαθμιστούν οι ΑΣΤΕ και όσο και αν τις έχει παραμελήσει όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού, οι Σχολές, έχουν καταξιωθεί στον χάρτη της δημόσιας τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας μας και είναι ψηλά στις προτιμήσεις των υποψήφιων σπουδαστών, παρότι βέβαια στη συνέχεια η πολιτεία έρχεται να τους τιμωρήσει για την προτίμηση τους αυτήν, στερώντας τους όλες τις παροχές και τις διευκολύνσεις που θεωρούνται εκ των ουκ άνευ στην υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση (σύγχρονες κτηριακές υποδομές, εστίες, σίτιση των σπουδαστών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ασφάλιση, ακαδημαϊκή ταυτότητα, υποτροφίες οικονομικής ενίσχυσης, ψηφιακή μέριμνα, κ.α.)

Σε μια προσπάθεια να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις, καθώς οι σπουδαστές των δύο ΑΣΤΕ είναι ένα καμίνι που βράζει, επιθυμούμε δια της παρούσης να φέρουμε για άλλη μια φορά στην προσοχή σας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία, Παιδείας και Τουρισμού, δεν συνεργαστούν, ως οφείλουν, προκειμένου να επιλύσουν οριστικά τα χρόνια προβλήματα των ΑΣΤΕ, εμείς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ομαλή διεξαγωγή της εκπαίδευσης, εξάλλου τελειώνει ο Οκτώβριος και δεν έχει καν δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών που απαιτούνται για την έναρξη του εξαμήνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οκτακόσιους και πλέον σπουδαστές που θα φοιτήσουν σε αυτές και βέβαια τις οικογένειες τους.

 

Πηγή: alfavita.gr




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More