Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 30, 2021

Παυλάκης: Ποιες παρελάσεις; Πάμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα (Video)

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο Γιώργος Παυλάκης αναφορικά με την προοπτική εξέλιξης της πανδημίας τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.

Σε εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικά με τη διεξαγωγή παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, είπε ότι: αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Ακόμα είπε ότι κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

Όσον αφορά την επιβράδυνση των εμβολιασμών επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολλές περισσότερες ομάδες πληθυσμού και πως η κυβέρνηση έπρεπε έχει νέα στρατηγική.

Εν συνεχεία, σήμανε συναγερμό για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες και είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία. Εμείς χρωστάμε στον χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα».

«Απαράδεκτη στάση ορισμένων ακόμα και των ειδικών που λένε βλέποντας και κάνοντας»  ανέφερε για το ενδεχόμενο νέο κύμα έξαρσης του ιού στην χώρα. Ο κ. Παυλάκης προείδοποίησε ότι όταν το έρθει το νέο κύμα, θα είναι πια αργά.

Ωστόσο έστειλε μήνυμα ελπίδας λέγοντας πως αξιοποιώντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα «μπορούμε να περάσουμε έναν καλύτερο χειμώνα από αυτόν».

Τέλος, ανέφερε ότι με 2-3 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στη χώρα μας, είναι απαράδεκτο να επαναπαυόμαστε.

 

*

documentonews.gr 

 

Νίσυρος: Τρεις σεισμοί σε 65 λεπτά (Χάρτες)


 

 

Από τη 1:22 το βράδυ μέχρι τις 2:27

Τρεις σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Νισύρου μέσα σε 65 λεπτά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη 30 /9.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες τρεις σεισμούς στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 8 και 10 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Νισύρου.


 
 

Οι δύο πρώτοι καταγράφηκαν στις 01:22 και είχαν ένταση 4,5 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο τρίτος σεισμός καταγράφηκε στις 02:27 και το μέγεθος του μετρήθηκε στους 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες απο το newsbeast.gr  

 


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29, 2021

Αυξήσεις κατά κύματα στις τιμές τροφίμων στο ράφι


Από πού ξεκίνησε και πώς συνεχίζεται το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων. Ο πρώτος γύρος αυξήσεων έως και 10% και οι φόβοι για επόμενο κύμα μέχρι +15% σε γαλακτοκομικά, καφέ, λάδι, αλεύρι, πουλερικά, ζυμαρικά. Τα τιμολόγια των παραγωγών και οι προσπάθειες απορρόφησης του κόστους.  

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρώτο κύμα ξεκίνησε κυρίως από μικρούς παίκτες της αγοράς λιανεμπορίου, που είχαν, εκ των πραγμάτων, περιορισμένα περιθώρια απορρόφησης των υψηλότερων τιμών από τους παραγωγούς, αλλά το κύμα επεκτείνεται αναδεικνύοντας το οξύ πρόβλημα στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών, ενέργειας και υπηρεσιών logistics.

Με την επιβάρυνση μόνο από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος να ξεπερνά για τις επιχειρήσεις κατά μέσον όρο το 50% και κατά ορισμένους τα χειρότερα να έπονται, τα περιθώρια διατήρησης των τιμών στα ίδια επίπεδα στενεύουν, σύμφωνα με στελέχη μεγάλων αλυσίδων super market που, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα τις εισαγόμενες πιέσεις στις τιμές.

Εξάλλου, τα αυξημένα τιμολόγια από προμηθευτές έχουν οδηγήσει ήδη από τον περασμένο μήνα μικρότερους παίκτες της αγοράς σε αυξήσεις. Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις σε επαρχιακές πόλεις, παντοπωλεία και μεμονωμένα καταστήματα. Μεγάλες αλυσίδες super market, που αναμένεται να ακολουθήσουν την τάση, μιλούν στο Euro2day.gr για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 1-3% στις τιμές που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, αλλά την ίδια στιγμή, οι ίδιες αναφέρουν συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων τροφίμων όπου οι ανατιμήσεις ξεπερνούν ήδη το 40% και κινούνται σημαντικά υψηλότερα σε προϊόντα χαμηλής αξίας.

Μεγάλες βιομηχανίες έχουν προαναγγείλει αυξήσεις τιμών στα τελικά προϊόντα τους προκειμένου να υπερασπιστούν την κερδοφορία τους.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά το προσεχές διάστημα και θα είναι στοχευμένες αλλά και μεγάλες. Πηγές σε αλυσίδα super market σημειώνουν ότι έχουν γνωστοποιηθεί αυξήσεις μέχρι και 15% σε κατηγορίες όπως γαλακτοκομικά, καφέδες, ελαιόλαδο, πουλερικά, ζυμαρικά, δημητριακά, αλεύρι και μη τρόφιμα.

Άλλη αλυσίδα στην ίδια κατηγορία αναφέρει επιβάρυνση από τα τιμολόγια της ΔEΗ πάνω από 50%, με επιπλέον επιβάρυνση από κόστη σε συσκευασίες και πρώτες ύλες πάνω από 10-20%. Από τον Ιούνιο παρατηρεί ανατιμήσεις πάνω από 5% σε προϊόντα που δεν χαρακτηρίζονται πρώτης ανάγκης.

Στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις κινούνται μεσοσταθμικά στη ζώνη του 5% από τον Ιούνιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως μας μεταφέρουν πηγές εταιρείας, αποδίδοντας την ακρίβεια κυρίως στη συσκευασία, ειδικά στις κονσέρβες. Την ίδια στιγμή, όμως, στα ζυμαρικά, λόγω των αυξήσεων στην πρώτη ύλη, η αύξηση κινείται στα επίπεδα του 5-10%, φτάνοντας το 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας. Στα προϊόντα ζύμης, οι αυξήσεις κινούνται στο 3-4% και στα συσκευασμένα άλευρα γύρω στο 5%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ανατίμηση στο φρέσκο ψωμί, που φτάνει περίπου 15%. Γύρω στο 2-4% είναι η αύξηση στον καφέ, ενώ στο αλουμινόχαρτο παρατηρούνται αυξήσεις της τάξης του 5%, με τον μεγάλο παίκτη της αγοράς να μην έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του.

Στα νωπά λαχανικά παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις, ενώ η επιβάρυνση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή σε προϊόντα όπως ντομάτες, αγγούρια κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα, ανατιμήσεις της τάξης του 25% ή και υψηλότερα, κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα, δεν προκαλούν εντύπωση. Σταθερά ανοδικά κινούνται πάντως τα λάδια και ειδικά τα σπορέλαια, με αυξήσεις από 8%. Συνολικά στην κατηγορία οι τιμές κινούνται υψηλότερα, με μέσο όρο μεταξύ 13% και 15%.

Οι αυξήσεις των τιμών στο γάλα μετακυλίονται στα τελικά προϊόντα, αλλά κυρίως από μικρούς παίκτες της αγοράς, με ποσοστό ανατιμήσεων που κυμαίνεται σε 5-6%, όταν η πρώτη ύλη κινείται πάνω από 20% υψηλότερα από πέρυσι. Στην κατηγορία οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές σταθερές από τους μεγάλους προμηθευτές, που λόγω ανταγωνισμού εμφανίζουν μικρές αποκλίσεις. Παρατηρούνται, ωστόσο, ανατιμήσεις από μεμονωμένες μικρές τυροκομικές μονάδες.

Εν κατακλείδι, τα στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου σημειώνουν ότι έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τα επιπλέον κόστη και συνεχίζουν την προσπάθεια που, κατά τους ίδιους, έχει στόχο ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού, κάτι που όμως μένει να φανεί στο επόμενο διάστημα, καθώς οι τάσεις είναι αυξητικές.

Εξάλλου, ήδη τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9% και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, νωπά λαχανικά 21,5%, άλλα βρώσιμα έλαια 17,6% και καύσιμα και λιπαντικά 17,4%.

 

Πηγή: euro2day.gr 

Επισκέφτηκαν 2,5 εκατ. τουρίστες το Ν. Αιγαίο φέτος


 

 Η εικόνα στα νησιά Ρόδο, Κω, Σαντορίνη, Μύκονο και Καρπάθου. Αντίστοιχες των υψηλών επιδόσεων στις αφίξεις φαίνεται να είναι και οι επιδόσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πολύ ψηλά κυμαίνονται οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου το Σεπτέμβριο. Από την 1η έως και την 26η Σεπτεμβρίου, έφτασαν στα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου και Καρπάθου 565.850 επιβάτες.

Στη Ρόδο οι αφίξεις πλησίασαν τις 280.000, στην Κω τις 133.000, στη Σαντορίνη τις 90.000, στη Μύκονο τις 58.500 και στην Κάρπαθο τις 9.896, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου αφίχθησαν -μέσω διεθνών πτήσεων- 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, με τη Ρόδο να υποδέχεται 1.145.023 επιβάτες, η Κως 500.000, η Μύκονος 335.353, η Σαντορίνη 400.000 και η Κάρπαθος 40.000.

Αντίστοιχες των υψηλών επιδόσεων στις αφίξεις φαίνεται να είναι και οι επιδόσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις εβδομάδες 1η έως 5η και 6η έως 12η Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, που παραμένουν ανοικτά σε ποσοστό 96,8%, κυμαίνονται σε 69% και 68,5% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν 28,2%.

 

euro2day.gr

 

 

Αρκαλοχώρι: Η ατάκα Μητσοτάκη που εκνεύρισε τους κατοίκους (Video)

 

"Θα ξαναφτιάξουμε τα σπίτια σωστά αυτή τη φορά" είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, προκαλώντας την αντίδρασή τους.
 

Με κατοίκους του Αρκαλοχωρίου που επλήγησαν από το σεισμό συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατα την επίσκεψή του στην περιοχή.

"Εδω και ενάμιση χρόνο η τοπική κοινωνία έχει καταστραφεί από τον κορονοϊό και τώρα δεν εχει μείνει κανένα κατάστημα και υπάρχουν άνθρωποι χωρίς σπίτια" του είπε μία κάτοικος για να συμπληρώσει ένας άλλος οτι "η κατάσταση είναι απαράδεκτη με οικογένειες να μένουν στο τσιμέντο".

"Κάνουμε οτι καλύτερο μπορούμε" απάντησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει οτι "θα στεγαστείτε κανονικά και θα ξαναφτιάξουμε την πόλη από την αρχή, σωστά αυτή τη φορά, ε; Σωστά.".

Η ατάκα αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που του είπαν οτι "πάλι ρίχνετε την ευθύνη στον κόσμο".


*

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη στους κατοίκους

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "εξοργιστική έλλειψη ενσυναίσθησης"  του πρωθυπουργού

"Στις εύλογες διαμαρτυρίες σεισμόπληκτων στην Κρήτη, που κατήγγειλαν πως κοιμούνται σε σκηνές πάνω στο τσιμέντο, ο κ. Μητσοτάκης, αντί για μια κουβέντα παρηγοριάς και μέτρα στήριξης, τους έριξε και τις ευθύνες από πάνω για τη «μη σωστή» κατασκευή των σπιτιών τους.

Η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και η διαρκής επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές, είναι πλέον εξοργιστική".

 

news247.gr 

 

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2021

Οι τουριστικοί προορισμοί που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία – Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος


 

Eλλάδα και Κύπρος είναι ανάμεσα στους 10 προορισμούς οι οποίοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό τους το 2020 από την πανδημία.

Τα δεδομένα αυτά, που προκύπτουν από την εταιρία προσφορών αεροπορικών πτήσεων Next Vacay, αποκαλύπτουν τους προορισμούς που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια για να ανακάμψουν σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως η τουριστική βιομηχανία τους, η τοπική οικονομία και οι θέσεις εργασίας.

Η Next Vacay δημιούργησε ένα βίντεο με τους προορισμούς αυτούς, καταγράφοντας το κάλεσμά τους σε βοήθεια.

Δείτε τους 10 προορισμούς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επισκέπτες...



 

Αλίμονο: Στο Προεδρικό Μέγαρο η κυρία Σακελλαροπούλου και η γάτα της έγιναν… μαξιλάρι! (Photos)


 

Δώρο θαυμαστή ή όχι, πρέπει να συνηθίσουμε πλέον πως η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδέχεται την κυβέρνηση, τους αξιωματούχους και τους υψηλούς ξένους επισκέπτες με ένα μαξιλάρι στο οποίο απεικονίζεται η ίδια με τη γάτα της, προϊόν όπως φαίνεται συγκεκριμένης χειροτεχνίας.


 

Κανένα πρόβλημα με την αγάπη της κυρίας Σακελλαροπούλου με τις γάτες. Εξ αρχής ήταν γνωστό σε αντίθεση με την όψιμη αγάπη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα αδέσποτα τετράποδα, ενδεχομένως μετά τις συμβουλές κάποιους επικοινωνιολόγου.

Μόνον που, όσο κι αν συμφωνούμε με την αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα, η όλη εικόνα παραπέμπει σε κάτι περισσότερο γραφικό παρά σοβαρό.

Αν στην όλη εικόνα δούμε και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη… πλάι στο μαξιλαράκι μάλλον θυμίζει σκηνή από τις «Οικογενειακές Ιστορίες».


 

Ας είμαστε όμως σοβαροί: Ο ρόλος της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ούτε η διακόσμηση, ούτε διακοσμητικός.

Ούτε χρειάζεται προβολή μέσω ενός μαξιλιαρού με το πρόσωπο και τη γάτα της.

Αναμένουμε ουσία από την πρόεδρο.

Αν θέλει τα προσωπικά της μαξιλαράκια μπορεί να τα αφήσει στους προσωπικούς της χώρους και όχι σε εκείνους που χρησιμοποιεί με το θεσμικό της ρόλο.

Αλλά μάλλον η κυρία Σακελλαροπούλου ζήλεψε τα συνεχή φάουλ και τις αστοχίες του Μεγάρου Μαξίμου…

 

Photos: Από την συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021.
(EUROKINISSI/ΓΙΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)  

 

documentonews.gr 

 

 

Καλπάζει η ανεργία των νέων στην Ελλάδα - Σταθερά σε διπλάσια ποσοστά από την Ε.Ε.


 

 

Στο 38,2% αναρριχήθηκε η ανεργία των νέων στην Ελλάδα κατά το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν είχε υπολογιστεί στο 36%, κατέγραψε αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων. Βέβαια, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι το α' τρίμηνο του 2021 ήταν στο 43,3% η ανεργία των νέων, γεγονός που θα υποδήλωνε μείωση.

Μόνο που ειδικά για φέτος, η συγκεκριμένη περίοδος είναι μάλλον δύσκολο να εκτιμηθεί σε σχέση με τη συνολική πορεία της αγοράς εργασίας, καθώς στο σύνολό της η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού lockdown. Συνεπώς, οι όποιες συγκρίσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, ειδικά για φέτος, κρύβουν το στοιχείο της επισφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων παραμένει δυσεπίλυτο. Άλλωστε, είναι χαοτική η διαφορά και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο μέσος όρος της ανεργίας σε αυτή την πολύ «ειδική» κατηγορία πολιτών ήταν 18,9% το α' τρίμηνο του 2021 στην Ε.Ε. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε καταγραφεί αύξηση, συγκριτικά με το 15,6% που είχε υπολογιστεί η ανεργία των νέων το α' τρίμηνο του 2020, εντούτοις η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει σχεδόν διπλάσια ποσοστά.

Ακόμα και αν επικεντρωθεί η ανάλυση που έγινε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στους νέους κάτω των 25 ετών, πάλι η ανεργία που τους μαστίζει είναι πολύ υψηλή. Τα επίσημα στοιχεία, όπως έχουν αντληθεί από τη μηνιαία απεικόνιση της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες ήταν 32,3% τον περασμένο Ιούλιο. Βέβαια, καταγράφεται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με το 35,8% του Ιουλίου του 2020. Όμως, πάλι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά και χρήζουν προσοχής. Όλα αυτά, ενώ η εικόνα για την απασχόληση στη χώρα φαίνεται ότι βελτιώνεται όσο περνούν οι μήνες. Ακριβέστερα, τον Ιούλιο, οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα έφτασαν τα 4.011.357 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 182.886 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 4,8%, στοιχείο που δείχνει ότι η εν λόγω αγορά, μετά την πίεση των διαδοχικών lockdowns, επιδιώκει να ανακάμψει. Παρ' όλ' αυτά, όμως, δεν διαφαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική απασχόλησης στις νέες ηλικίες, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εργασίας.

Οι ευέλικτες μορφές και η αδήλωτη εργασία

Οι νέες ηλικίες μαστίζονται και από τις ευέλικτες μορφές εργασίας, που προσφέρουν αισθητά μειωμένες αποδοχές. Πάντως, ακόμα και έτσι, η Ελλάδα κρατάει σημαντική απόσταση, τόσο στη μερική όσο και στην προσωρινή απασχόληση, από τα αντίστοιχα, πολύ υψηλά ποσοστά που καταγράφονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ακριβέστερα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους η μερική απασχόληση διαμορφώθηκε στο 7,7% του συνόλου, μειωμένη κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με το 9,4%, που είχε καταγραφεί 12 μήνες νωρίτερα.

Το ποσοστό αυτό είναι όμως σχεδόν τρεις φορές μικρότερο σε σχέση με το 21,1% που υπολογίστηκε στις χώρες της Ευρωζώνης κατά το α' τρίμηνο του 2021. Ακόμα και η μείωση που εντοπίστηκε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 21,7% του α' τριμήνου του 2020, δείχνουν ότι η απόσταση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, όσο κι αν έχουν ταλαιπωρήσει συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών στη χώρα, όπως είναι οι νέοι, δεν έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν. Δείχνει όμως και ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αδήλωτης, δηλαδή «μαύρης» εργασίας, που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Ουσιαστικά, αυτό το ποσοστό καλύπτει τη διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στη μερική απασχόληση της Ελλάδας με εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης.

 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Πηγή: www.naftemporiki.gr



Νέα funds βάζουν στο στόχαστρο ελληνικά ξενοδοχεία - Η Ρόδος στις κομβικές περιοχές


 

Διεθνείς αλυσίδες και ξένα funds χωρίς έως σήμερα παρουσία στην Ελλάδα βολιδοσκοπούν την αγορά. Γιατί η στόχευση εστιάζει σε έτοιμες ξενοδοχειακές μονάδες. Ποιες περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

 

Στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων και ξένων funds έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα.

Οι επιδόσεις που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός και η ισχυροποίηση του brand «Ελλάδα» στον διεθνή τουριστικό χάρτη εν μέσω της πανδημίας φαίνεται ότι προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν στις δυνατότητες ενός από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, τον τουρισμό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών και στην ανάληψη της διαχείρισης υφιστάμενων ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδοχειακοί κολοσσοί όπως η Radisson Hotels, η Hilton Hotels and Resorts και o όμιλος Fosun Tourism, Γερμανοί επενδυτές, καθώς και ευρωπαϊκά επενδυτικά funds, που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσία στη χώρα μας, βολιδοσκοπούν την αγορά και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να τοποθετηθούν στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη ή και να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών, εκτός από την Αθήνα, βρίσκονται προορισμοί πρώτης γραμμής όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζουν την τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά, στοχεύοντας σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και όχι σε greenfield επενδύσεις για την αδειοδότηση των οποίων θα απαιτηθεί χρόνος. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι ισχυρών ξενοδοχειακών αλυσίδων εξετάζουν, εκτός από την εξαγορά κάποιων μονάδων, να προχωρήσουν είτε σε συμφωνίες για την ανάληψη του management κάποιων ξενοδοχείων είτε σε συμφωνίες franchise για να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Τα deals

Στο άνοιγμα τριών ακόμη νέων ξενοδοχείων της στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο έτος η Fosun Tourism. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022 έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου της Casa Cook στη Σάμο και μέσα στο 2022 αναμένεται να ανοίξουν το νέο Casa Cook στη Μύκονο όπως και το νέο Cook’s Club στην Ιαλυσό της Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή τουριστική σεζόν τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα τέσσερα ελληνικά ξενοδοχεία υπό τα brands Casa Cook και Cook’s Club της Fosun Tourism, σε Ρόδο, Κρήτη και Κω, με τους επικεφαλής της εταιρείας να στοχεύουν να αναπτύξουν στην Ελλάδα μία από τις κορυφαίες αλυσίδες ξενοδοχείων αναψυχής.

Mε το brand MGallery της γαλλικής Accor αναμένεται να λειτουργήσει το 2022 στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης το Niko Seaside Resort Crete. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Coral, το οποίο απέκτησε πέρυσι η Hines από τον όμιλο Μαμιδάκη και αναμένεται να λειτουργήσει ως παραθαλάσσιο πεντάστερο θέρετρο, δυναμικότητας 141 δωματίων.

Στην ομπρέλα της Accor αναμένεται να ενταχθεί και το Banyan Tree Varko Bay Resort, που θα αναπτυχθεί στην Αιτωλοακαρνανία. Το ύψος του project που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και πριν από λίγες ημέρες έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίησή του, ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ. Το Varko Bay Resort θα είναι το δεύτερο συγκρότημα που θα φέρει το brand Banyan Tree μετά από εκείνο που λειτούργησε φέτος στην Κέρκυρα.

Στις στρατηγικές επενδύσεις έχει ενταχθεί ένα ακόμη επενδυτικό project που θα φέρει brands της Accor, καθώς η εταιρεία White Mulberry Development ΙΚΕ, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά αλλά και ξένα κεφάλαια, δρομολογεί την ανάπτυξη ενός τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή Καλαφάτη στη Μύκονο, συνολικού προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ. Οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες του συγκροτήματος θα ενταχθούν στο portfolio του γαλλικού κολοσσού και θα φέρουν τα brands Raffles και Fairmont.

Την υπογραφή της αμερικανικής αλυσίδας 1 Hotels θα φέρει ένα από τα ξενοδοχεία που αναπτύσσει, μέσω της Mirum Hellas, ο Ρώσος μεγιστάνας Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα της Κρήτης. Το ξενοδοχείο εντάσσεται στο project Elounda Hills, ένα έργο ύψους 504 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Επί της ουσίας, η Mirum Hellas θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του ξενοδοχείου 1 Hotel & Homes Elounda Hills, με την 1 Hotels να αναλαμβάνει τη διαχείρισή του.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Mirum Hellas, η οποία πραγματοποιεί επαφές και με τη Fairmont Hotels and Resorts για την ανάληψη διαχείρισης ενός από τα υπόλοιπα 3 ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στο κύριο τμήμα του project, προχώρησε στην εξαγορά μίας ακόμη έκτασης 100 στρεμμάτων, όμορης με εκείνη των 840 στρεμμάτων όπου δημιουργείται το Elounda Hills, στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι το φιλόδοξο project που θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Κρήτης υλοποιείται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), έκτασης 840 στρεμμάτων.

Εύα Δ. Οικονομάκη

 

Πηγή: euro2day.gr 

 

Ρόδος: Παραδοσιακά κεράσματα για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού


 

Παραδοσιακό ροδίτικο μελεκούνι, δροσερό νερό και διαφημιστικούς σελιδοδείκτες, «κέρασαν» τους επισκέπτες του νησιού, εκπρόσωποι του Δήμου Ρόδου για να τιμήσουν την παγκόσμια ημέρα τουρισμού.

Φέτος, όπως και πέρσι, λόγω της πανδημίας δεν οργανώθηκαν εκδηλώσεις. Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Θανάσης Βυρίνης, με στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης, έδωσαν το «παρών» σε διάφορα σημεία, όπως το εμπορικό κέντρο, το τουριστικό λιμάνι, τη Μεσαιωνική Πόλη, το αεροδρόμιο, το Φαληράκι και τη Λίνδο, όπου προσέφεραν κεράσματα στους επισκέπτες και τους ευχαρίστησαν γιατί επέλεξαν τη Ρόδο για τις διακοπές τους.

«Η κίνηση πάει πάρα πολύ καλά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε επισκέπτες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρόδος έχει ήδη ξεπεράσει το 1,1 εκατομμύριο επισκέπτες, με τη Γερμανία να είναι η μεγαλύτερη αγορά και τη Βρετανία να σημειώνει αύξηση το τελευταίο διάστημα. Πολύ καλά εξελίσσονται επίσης οι αφίξεις και από Πολωνία, Γαλλία, Δανία και Ιταλία.

 

Πηγή: ertnews.gr

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 27, 2021

Κρήτη: Βαθιές πληγές αφήνει το πέρασμα του φονικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι - LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


 
 
Θλίψη για το χαμό ενός ανθρώπου και μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω του ο φονικός σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σπίτια και επαγγελματικοί χώροι στο Αρκαλοχώρι έχουν καταρρεύσει ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κλειστά θα είναι την Τρίτη και την Τετάρτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο σε εξωτερικό χώρο του χωριού με τους κατοίκους που έχουν μείνει άστεγοι ή τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές να καλούνται να κατευθυνθούν προς το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Ισχυρή σεισμική δόνηση (5,8R) σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:15 το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη. Ένας εργάτης ανασύρθηκε νεκρός στο Αρκαλοχώρι καθώς την ώρα της σεισμικής δόνησης εκτελούσε εργασίες σε εκκλησία μαζί με τον γιό του. Δώδεκα τραυματίες εκ των οποίων ένας πολυτραυματίας (ο γιος του άτυχου εργάτη).

Ζημιές έχουν αναφερθεί κυρίως σε παλαιά κτίρια, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στα χωριά Αγιές Παρασκιές, Πατσίδερο, Θραψανό ενώ κατολίσθηση έχει σημειωθεί στον Προφήτη Ηλία, κλείνοντας τον δρόμο προς το χωριό.


  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.
  • Σκηνές για 2.500 ανθρώπους στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου. 
  • Εκατοντάδες σπίτια υπέστησαν καταστροφές και αναμένεται να κριθούν με κατοικήσιμα. 
  • Κλειστά την Τρίτη και την Τετάρτη όλα τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
  • Στο νησί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
  • Μέριμνα για τη διαμονή και τη σίτιση των πληγέντων.
  • Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος». 
  •  
  • ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ λεπτό προς λεπτό. βίντεο και φωτογραφίες από την >>https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/312116_bathies-pliges-afinei-perasma-toy-fonikoy-seismoy-sto-arkalohori

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Αφιερωμένη στην ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς


 

 

 

Ο κόσμος λόγω της πανδημίας θέλει να ταξιδέψει πιο πολύ -

Στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη αλλά παράλληλα και ανάπτυξη του τουρισμού είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (Tourism for Inclusive Growth) η οποία γιορτάζεται σήμερα (Δευτέρα 27/9) με τον γενικό γραμματέα του UNWTO (Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού), Ζουράμπ Πολολικασβίλι, να αναφέρει στο μήνυμά του πως είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από τις στατιστικές του τουρισμού και να αναγνωρίσουμε ότι, πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα άτομο.

Ο UNWTO απευθύνει κάλεσμα στα κράτη μέλη του και όλους τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα να γιορτάσουν τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά και να κοιτάζει το μέλλον.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνεται, είναι η παγκόσμια ημέρα εορτασμού η οποία ευαισθητοποιεί την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.


 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, η Google υπογραμμίζει πως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να εκτιμήσουμε το πώς τα ταξίδια μας βοηθούν να ανανεωθούμε, αλλά και να αναπτύξουμε σημαντικές επαφές με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ειδικά εφέτος, μετά από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας, ο κόσμος θέλει να ταξιδεύει ακριβώς γι’ αυτή την ανθρώπινη επαφή και την επανένωση με τους αγαπημένους του. Σύμφωνα με έρευνα της Google και της Kantar, οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς αποτελούν εφέτος βασικό κίνητρο για τα ταξίδια. Αντίστοιχο κίνητρο είναι η επιθυμία της «απόδρασης» από τις οθόνες και την καθημερινότητα της ζωής μέσα στο σπίτι.

Ποιες ήταν οι κορυφαίες αναζητήσεις ευρωπαϊκών προορισμών

Από το ξεκίνημα του 2021 έχει αυξηθεί το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, με κορυφαίες αναζητήσεις ευρωπαϊκών προορισμών τον Πύργο του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, την περίφημη εκκλησία Sagrada Família στην Ισπανία, το Κολοσσαίο στην Ιταλία και, φυσικά, την Ακρόπολη των Αθηνών με το ομώνυμο Μουσείο της. Μάλιστα παρά το τεράστιο πλήγμα που επέφερε η πανδημία στον τουρισμό, διαφαίνονται αισιόδοξα σημάδια ότι ο κλάδος ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ForwardKeys, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, οι πτήσεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς αυξήθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 39,9% των προ πανδημίας επιπέδων.


 

 

Η Ελλάδα στο βάθρο του νικητή της φετινής σεζόν

H πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα και σημειώνει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα στο βάθρο του νικητή της φετινής σεζόν. Το ελληνικό ξενοδοχείο αποδείχθηκε η ήρεμη δύναμη μιας μεγάλης εθνικής επιτυχίας. Καταφέραμε να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους και πετύχαμε να έχουμε μια σεζόν που ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθιστώντας απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο για τουριστικά έσοδα στο 50% των αντίστοιχων του 2019. Ο τουρισμός και το ξενοδοχείο απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη μεγάλη θετική συνεισφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες».

«Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την ”επόμενη μέρα”. Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας των επόμενων χρόνων, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας, καινοτομίας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

 

Πηγή: www.newsbeast.gr

 

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26, 2021

Ψηφοφόρος της ΝΔ, ο αρνητής... «Τσολιάς» του Πύργου (Video)


 

Σε εμφάνιση του σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, ο  «Τσολιάς» του Πύργου που χθες οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, δήλωσε ότι είναι ψηφοφόρος της ΝΔ - 

Στη χρήση των υφασμάτινων μασκών εστιάζει την αντίθεσή του ο Αλέξανδρος Μαγκότσος, ο “Τσολιάς” του Πύργου που χθες οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, στα Δικαστήρια Πύργου.

Ο κ. Μαγκότσος μιλώντας ζωντανά στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο”  στην τηλεόραση του Alpha, εξήγησε τους λόγους της “διαμάχης” που υπάρχει υποστηρίζοντας πως σε προηγούμενο δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από άλλη μήνυση του διευθυντή του σχολείου που πηγαίνει η κόρη του, η Εισαγγελέας έδωσε εντολή να του χορηγούνται μάσκες τύπου FFP2 για να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. “Την Παρασκευή ο διευθυντής του σχολείου αρνήθηκε να δώσει τέτοια μάσκα στο παιδί μου” υποστήριξε ο κ. Μαγκότσος και ο παρουσιαστής με τους συνεργάτες του αναρωτήθηκαν γιατί δεν τις αγοράζει ο ίδιος με τον κ. Μαγκότσο να υποστηρίζει πως το εισόδημά του βασίζεται μόνο στο ΚΕΑ.

Ο “Τσολιάς” ανέφερε διάφορα επιχειρήματα για το θέμα των μασκών λέγοντας πως οι απλές ιατρικές και οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό, δήλωσε πως δεν είναι αρνητής του κορονοϊού και πως υπάρχει, ενώ για το εμβόλιο είπε πως θα το κάνει όταν αυτό λάβει την τελική έγκριση στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το Ηλεία Live κουβέντα ήλθε από τον κ. Μάνεση και σε πολιτικό επίπεδο, όπου ρώτησε τον κ. Μαγκότσο αν είναι οπαδός του Σώρρα και αν γνωρίζει τους αυτόχθονες ιθαγενείς. Ο “Τσολιάς” δήλωσε ψηφοφόρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική και έβαλε φωτιά στο διαδίκτυο. Ο “Τσολιάς” δήλωσε ψηφοφόρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στις επόμενες εκλογές είπε πως θα ψηφίσει τον “Τσολιά” τον Αλέξανδρο…


*

 

koutipandoras.gr 

 

 

Αναδρομικά: Λιγότεροι οι δικαιούχοι, χαμηλότερα τα ποσά που θα πάρουν


 

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε 130 χιλιάδες συνταξιούχους. Ποιες οι προϋποθέσεις.

Εβδομάδα πληρωμών των αναδρομικών πρόκειται να είναι η προσεχής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ο ΕΦΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε εμβόλιμη πληρωμή για πάνω από 130.000 συνταξιούχους.  

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο τελικός αριθμός των δικαιούχων όσο και τα ποσά που θα λάβουν είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες και τα όσα είχαν γραφτεί κατά καιρούς.

Και αυτό γιατί, με βάση τον νόμο 4670/2020, για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

- Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

- Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά του Μαΐου 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, πλην λίγων εξαιρέσεων, που θα πληρωθούν τέλος Οκτωβρίου).

- Τρίτον, να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις φαίνεται να τις καλύπτουν σωρευτικά μόλις 130.000 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016. Αυτοί είναι που πρόκειται να πληρωθούν αναδρομικά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει ωστόσο και ένα πλήθος 215.000 παλαιών συνταξιούχων όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία στο σύστημα. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.

Πού οφείλεται το χαμηλό ύψος των αναδρομικών

Πέρα από τον περιορισμένο αριθμό των τελικών δικαιούχων, τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι επίσης χαμηλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά, που θα λάβουν, υπολογίζονται κατά μέσο σε 200-250 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν θα ξεπεράσουν το 2-3%. Θα είναι κατά πολύ λιγότερα ακόμη και των αναδρομικών που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι τον περασμένο Ιούνιο, όπου ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου και 860 ευρώ του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος τόσο του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων όσο και των χαμηλών ποσών των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι η προσωπική διαφορά που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν. Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και η οποία «ροκανίζει» τα αναδρομικά και τις αυξήσεις. Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις τις υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης, μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30%.

Αναλυτικά, υπολογίζεται πως περίπου 740.000 είναι οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι 130.000 από αυτούς διατηρούσαν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά και γι' αυτό πρόκειται να πληρωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου. Τα περιορισμένα ποσά, που θα λάβουν, είναι ακριβώς, επειδή έπρεπε να καλυφθεί πρώτα η προσωπική διαφορά και ό,τι απέμεινε να τους πιστωθεί στους λογαριασμούς τους.

Από την άλλη, από το πλήθος των 750.000, οι περίπου 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και γι' αυτό δεν έλαβαν αναδρομικά. Παρόλα αυτά, και αυτή η κατηγορία βγαίνει μεσοπρόθεσμα ωφελημένη από τον επανυπολογισμό, καθώς με αυτόν καλύφθηκε μεγάλο μέρος της προσωπικής τους διαφοράς και μελλοντικά θα δουν πιο σύντομα αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Τέλος, οι υπόλοιποι 90.000, που υπολείπονται, εντάσσονται στο πλήθος εκείνων των 215.000 συνταξιούχων, που προαναφέρθηκε, όπου ο επανυπολογισμός τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και που πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Υπολογίζεται πως μόλις 20.000-30.000 από αυτούς θα πληρωθούν στο τέλος αναδρομικά και αυξήσεις.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ -  news247.gr 

 

 

Συγγνώμη από τους γονείς του γυναικοκτόνου δράστη στην οικογένεια της Δώρας


 

 

Οι γονείς του δράστη της γυναικοκτονίας στη Ρόδο, ζητούν συγγνώμη από τους συγγενείς της άτυχης Δώρας, ενώ, παράλληλα, επικρίνουν τις δηλώσεις  του θείου του 40χρονου στα τηλεοπτικά κανάλια. 

Η ανακοίνωση που μεταφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με την από 22.09.21 τραγωδία που έλαβε χώρα στην Ρόδο με αρνητικό πρωταγωνιστή το μέλος της οικογένειας μας Κωνσταντίνο Μοίρα:

1.- εκφράζουμε με αίσθημα βαθιάς οδύνης και ενσυναίσθησης τα θερμότερα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της αδικοχαμένης Δώρας Ζαχαριά.

2.-Ζητούμε από την οικογένεια της Δώρας και τους οικείους της ειλικρινή συγνώμη για την πράξη του γιου μας, την οποία καταδικάζουμε, απερίφραστα, αναλογιζόμενοι την ηθική μας ευθύνη.

3.-Αποδοκιμάζουμε πλήρως τις διαδοχικές δηλώσεις/παραλήρημα του περίφημου «θείου» στα τηλεοπτικά κανάλια ΑΝΤ1 και STAR, ο οποίος λειτούργησε χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να λάβει την έγκριση μας, εκφράζοντας απόψεις που φυσικά δεν ενστερνιζόμαστε, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις αντιλήψεις της οικογένειας μας.

4.-Ζητούμε κατανόηση για τις κενές περιεχομένου, ημιτελείς και αφιλτράριστες «δηλώσεις» μελών της οικογένειας μας, οι οποίες ελήφθησαν με παραπλανητικό τρόπο την πρώτη μέρα μετά το περιστατικό και δεν είχαν κανένα σκοπό να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα.

5.- Η αλήθεια είναι ότι δεν αναζητούμε δικαιολογίες, οι οποίες άλλωστε δεν υπάρχουν, αλλά χώρο και χρόνο ώστε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί, να πενθήσουμε την Δώρα και τον Κώστα και να ανέβουμε τον Γολγοθά που έχουμε μπροστά μας. Όμως, ως γονείς συνεχίζουμε να αγαπάμε τον Κώστα μας με βάση και τα σαράντα χρόνια της ζωής του χωρίς να τον κρίνουμε μόνο από την εν λόγω, σαφώς κατακριτέα και αδιανόητη, πράξη του».

Οι προκλητικές δηλώσεις του θείου του δράστη

Ο θείος του δράστη είπε στον ΑΝΤ1 ότι ο 40χρονος «δεν ήταν τέρας και πως πολλές φορές οι γυναίκες δεν είναι τα θύματα».

«Ήταν ένας άνθρωπος, ερωτευμένος, παθιασμένος με την κοπέλα του, όπως είναι ο καθένας μας και καλά κάνει γιατί έτσι πρέπει να είσαι και από εκεί κει πέρα η καθεμία από εσάς θα πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας μας είναι σε θέση να προσφέρει. Όχι μέχρι να μας ρίξετε και μόλις σας φτιάξουμε τα σπίτια ξαφνικά θέλετε την ελευθερία σας», υποστήριξε.

Όπως είπε στο «Πρωινό», ορισμένες συμπεριφορές γυναικών φτάνουν τους συντρόφους τους στα άκρα και πως «ο καθένας από εμάς θα ζήλευε».

 

Πηγή: libre.gr

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2021

Στα «κάγκελα» και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές με το ξεπούλημα της ΔΕΗ


 

Σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να χάσει ένα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο εκχωρώντας στους ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μέρος της ΔΕΗ.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου οδηγεί το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο από το 51% στο 33% με τη ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να καλεί σε αγώνα «για να σώσουμε για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρα της επιχείρησης του ελληνικού λαού, που χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα από τις προηγούμενες γενιές».

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επικρίνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ξεπούλημα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά».

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια» θα γίνει «μπροστάρης στους αγώνες (...)» σημειώνει μεταξύ άλλων η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη που θεωρεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή και την ελληνική οικονομία».

Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» δεδομένο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κίνηση αυτή δίνει σημαντική «ανάσα» στους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν να κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά πτέρυγα.


► Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα», την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

► Στο δικό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό.

► Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».

 

efsyn.gr 

 

 

Φωτιά στην Κάρπαθο: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα - Ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής (Photos)


 

Στη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Κάρπαθο στην περιοχή Αγριόλακκος και στην περιοχή Σταυρίς  ρίχτηκαν με το πρώτο φως της ημέρα επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα επιχειρούν επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 Ε/Π και 2 Α/Φ.

Επίσης με Ε/Π του Π.Σ. θα μεταβεί μια (1) ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ καθώς και ακτοπλοϊκώς 13 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα από τη Κρήτη καθώς και 10 πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα από τη Ρόδο.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες ΟΤΑ.


 

 

ΩΡΑ 16:02

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κάρπαθο.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ συνολικά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν ομάδες του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες του δήμου Καρπάθου. Επίσης, θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από τη Ρόδο, 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. έχει μεταβεί στο νησί για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αγριόλακκος και Σταυρί Καρπάθου.


 Πηγή: www.ant1news.gr

 

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

Τουρ οπερέιτορ: «Αποκλείονται» σταδιακά από τα ταξίδια οι ανεμβολίαστοι – Πολιτική 2 κριτηρίων για κράτηση


 

Όλο και περισσότεροι τουρ οπερέιτορ ανακοινώνουν ότι θα δέχονται κρατήσεις αποκλειστικά από άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, είτε έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, στη βάση της πολιτικής 2 κριτηρίων που αποκαλείται 2-G.

Μετά τον γερμανό Alltours, άλλοι τρεις τουρ οπερέιτορ ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν αυστηρά αυτή την τακτική στα ταξίδια. Ο πιο πρόσφατος τουρ οπερείτορ που ανακοίνωσε τη νέα αυτή πολιτική στις κρατήσεις από την 1η Νοεμβρίου, είναι ο Lernidee Erlebnisreisen, με έδρα στο Βερολίνο. Ο τουρ οπερέιτορ θα δέχεται κρατήσεις μόνο από πλήρως εμβολιασμένους και ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό για τα ταξίδια τρένου, κρουαζιέρας και περιπέτειας.

Το σκεπτικό της απόφασης αυτής είναι ότι για τον προγραμματισμό και υλοποίηση των ταξιδιών είναι απαραίτητο τα οργανωμένα γκρουπ να ταξιδεύουν με ενιαίο καθεστώς ανοσίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του τουρ οπερέιτορ, Nurlan Mukash.

Παράλληλα, το καθεστώς ελευθερίας μετακινήσεων για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες έχει αυστηροποιηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες.

Στον Studiosus, ο προηγούμενος κανονισμός προέβλεπε ταξίδια για εμβολιασμένους, ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει ή όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ (πολιτική 3-G), όμως από την 1η Οκτωβρίου αυτή αντικαθίσταται από την πολιτική 2-G.

Ο λόγος για τον οποίο όπως αναφέρει ο τουρ οπερέιτορ έλαβε την απόφαση αυτή, είναι ότι οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες που κάνουν τεστ αντιμετωπίζουν σημαντικά αυστηρότερους κανονισμούς. Προς το παρόν, πολλές χώρες εκ των οποίων και μερικές της ΕΕ και Σένγκεν, επιτρέπουν την είσοδο αποκλειστικά σε εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει από τον ιό χωρίς απαίτηση καραντίνας. Αναμένεται δε ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Studiosus, πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και πολλές χώρες, ήδη προγραμματίζουν τη σταδιακή μετάβασή τους από τους κανονισμούς τριπλού (εμβόλιο ή ανάρρωση ή τεστ) σε κανονισμούς διπλού κριτηρίου (εμβόλιο ή ανάρρωση).

Ο Leitner Reisen είναι άλλος ένας τουρ οπερέιτορ που θα εφαρμόσει το μοντέλο 2 κριτηρίων και απλώς ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού δεν θα αρκεί για την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Σύμφωνα με τον τουρ οπερέιτορ, η απόφαση αυτή ισχύει για όλα τα ταξίδια με επιστροφή, τα ομάδικά με λεωφορεία, σκάφη ή αεροσκάφη και για όλους τους επιβάτες άνω των 18 ετών, με εξαίρεση όσους ταξιδεύουν μόνοι.

Εξαιρούνταοιο οι ανεμβολίαστοι και άνθρωποι που δεν έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό οι οποίοι αναχωρούν για ταξίδια έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Στοπ» και στα ξενοδοχεία για τους ανεμβολίαστους

Ο Alltours ήταν ο πρώτος Γερμανός τουρ οπερέιτορ που είχε ανακοινώσει ήδη από τις αρχές του 2021 ότι από τις 31 Οκτωβρίου θα φιλοξενεί ταξιδιώτες του σε ξενοδοχεία εφόσον έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή εφόσον έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα ξενοδοχεία των brand του Alltours, μεταξύ άλλων, στα Allsun στη Μαγιόρκα, στην Κρήτη και την Κέρκυρα. Το τεστ θα αρκεί μόνο για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας από 2 έως 17 ετών. Από το τεστ εξαιρούνται τα παιδιά έως 2 ετών.

Παράλληλα, λόγω της επίσημων απαιτήσεων εμβολιασμού στη Νορβηγία, η TUI Cruises και η Aida Cruises, μεταξύ άλλων, εξαιρούν επίσης τους ανεμβολίαστους από τα ταξίδια κρουαζιέρας τους. Η Σκανδιναβική χώρα απαιτεί τον πλήρη εμβολιασμό όλων των ενήλικων επιβατών και μελών πληρώματος κρουαζιέρας.

 


 

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Συνθήκες ιδιοκτησιακής «ασφυξίας» περιγράφει η οικογένεια της Δώρας


 

 

Η κυρίαρχη ιδιοκτησιακή κουλτούρα αναδύεται ως βασική αιτία της νέας γυναικοκτονίας. Ένας άνδρας 40 ετών δολοφόνησε στην Ρόδο την 31χρονη Δώρα, εκπαιδευτικό, πρώην σύντροφό του. Στη συνέχεια ο θύτης αυτοκτόνησε.

Γνωρίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά από λίγους μήνες άρχισαν να μένουν μαζί, αλλά η κοπέλα κατάλαβε πολύ γρήγορα περί τίνος επρόκειτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η εκπαιδευτικός μίλησε με την φίλη της στο τηλέφωνο το βράδυ της Τρίτης και ήταν πολύ χαρούμενη ανακοινώνοντας πως χώρισε. «Γλίτωσα από αυτόν τον εφιάλτη που βίωνα. Γλίτωσα από ένα μαρτύριο. Ευτυχώς, χώρισα», φέρεται να της είπε. 

«Της έλεγε δεν θα βγεις έξω, όταν θα βγαίνεις έξω, το κλειδί ήταν πάντα στην πόρτα για να ξέρει τι ώρα γυρίζει» είπαν οι γονείς του θύματος στο Mega το πρωί της Πέμπτης. «Αυτός έκανε σκηνές ζηλοτυπίας» πρόσθεσαν.

«Κάποια στιγμή μου λέει “μαμά θα μείνουμε μαζί, δεν θέλω να μπλέξουμε οικογένειες”. Μου έλεγε “έχω το μεταπτυχιακό, δεν θέλω επισκέπτες, θέλω να έχω το γραφείο μου”. Tην ζήλευε. Έμειναν μαζί από τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο πήγαν διακοπές 2-3 εβδομάδες. Εκεί κάτι έγινε στην Κάλυμνο, και έδειξε άλλον εαυτό» είπε η μητέρα της Δώρας, η κυρία Κατερίνα.

Η συμπεριφορά του δράστη ήταν χαρακτηριστική. Μεταξύ άλλων έλεγε στο θύμα «δεν θέλω να βλέπεις τηλεόραση μόνη σου. Θέλω όταν πάω για ύπνο, να κοιμάσαι». Όπως ανέφερε η μητέρα της, η κόρη της της εκμυστηρεύτηκε μετά τις διακοπές ότι σκοπεύει να χωρίσει. «”Μαμά αποφάσισα να χωρίσω”. Της λέω “το κρεβάτι σου είναι εδώ, σε περιμένει”».

«Μια μέρα» συνέχισε η μητέρα του θύματος, «με πήρε 4 η ώρα τα ξημερώματα η κόρη μου και μου λέει “μαμά είναι τρελός αυτός ο άνθρωπος έχει πρόβλημα. Θέλω να χωρίσω”. Και μετά του λέει “τα είπα και στην μάνα μου. Μη νομίζεις ότι δεν μιλάω”». «Εγώ δεν θέλω να βγαίνεις, δεν θέλω να πηγαίνεις εκεί» έλεγε ο θύτης στο θύμα. «Την παρακολουθούσε. Ήξερε τι ώρα σχολάει και την περίμενε έξω από το σπίτι της φίλης της. Της είχε στήσει καρτέρι. Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ» συνεχίζει η μητέρα της.

«Δεν πήγαινε το μυαλό μου εκεί. Αλλά φοβόμουνα για το κορίτσι μου» σημείωσε ο πατέρας της Δώρας, ο κ Τριαντάφυλλος. Η αδερφή του θύματος, η Έφη, είχε κακό προαίσθημα. «Δώρα πρόσεχε, δεν έχω καλό προαίσθημα» συμβούλευσε την αδερφή της μια μέρα πριν την δολοφονία.

Στην ερώτηση αν περίμεναν τέτοια τραγική εξέλιξη για τη σχέση της κόρης τους ο πατέρας της απάντησε ότι «φοβόμουν λίγο αλλά δεν είχε πάει το μυαλό μας σε κάτι τέτοιο». «Είχε θέμα ο άνθρωπος. Ήρθε και μας βρήκε και μας είπε ότι εσείς δεν βοηθάτε» περιέγραψε ο πατέρας της μιλώντας για μια ξαφνική επίσκεψη του 40χρονου στο πατρικό της κοπέλας.

Το κακοποιητικό παρελθόν του δράστη – Τι αποκαλύπτει η πρώην σύζυγος

Το βίαιο και κακοποιητικό παρελθόν του 40χρονου δολοφόνου και αυτόχειρα αποκαλύπτουν δύο ακόμα γυναίκες που είχαν δεσμό μαζί του και υπέφεραν, ενώ κατέφυγαν στις δικαστικές αρχές προκειμένου να γλιτώσουν από τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχτηκαν όταν του ζήτησαν να χωρίσουν. 

Εναντίον του κατατέθηκαν δύο μηνύσεις, ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για άσκηση σωματικής βίας και εκβίαση.

Μια πρώην συμμαθήτρια του, ήταν μεταξύ των γυναικών που βίωσε εφιαλτικές στιγμές. Η 41χρονη σήμερα γυναίκα που είναι και μητέρα τριών παιδιών μετά το διαζύγιο με τον πρώην σύζυγο της, έκανε σχέση με τον 40χρονο άνδρα.

Ο καιρός περνούσε και τα πράγματα έπαιρναν μια τροπή η οποία δεν ήταν διαχειρίσιμη. Η γυναίκα του ζήτησε να χωρίσουν. Κι έτσι έγινε. Μετά τις αλλεπάλληλες ενοχλήσεις του 40χρονου, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, ωστόσο γρήγορα επήλθε ο τελικός χωρισμός.   

Μάλιστα η γυναίκα απευθύνθηκε σε δικηγόρο και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

«Ο 40χρονος είχε υποκλέψει φωτογραφίες από το κινητό τηλέφωνο της πελάτισσας μου στις οποίες αποτυπώνονταν προσωπικές τους στιγμές. Στη συνέχεια το έσπασε σκόπιμα για να μην το καταλάβει η πελάτισσα μου και της αγόρασε καινούργιο. Μάλιστα ήταν και συμμαθητές στο σχολείο»,  λέει στο newsit.gr, o δικηγόρος της 41χρονης, Βασίλης Μπέης και συνεχίζοντας προσθέτει: «Όταν χώρισαν ξεκίνησε τους εκβιασμούς. Την απειλούσε ότι εάν δεν τα ξαναβρούν θα δείξει τις φωτογραφίες στα τρία παιδία της. Εκτός από αυτό την είχε επισκεφτεί στη δουλειά της μαζί με μπράβο, ενώ είχε ρίξει στο ρεζερβουάρ της βενζίνης του αυτοκινήτου της ζάχαρη. Παράλληλα η πελάτισσα μου υποψιάζεται ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα με την οποία παρακολουθούσε κάθε κίνηση της». 

Το 2011, ο 30χρονος τότε δολοφόνος και αυτόχειρας είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο μια γυναίκα η οποία ήταν μικρότερη του κατά δέκα χρόνια. Ο δράστης κατά τη διάρκεια κυνηγιού τραυματίστηκε στο μάτι του, με αποτέλεσμα να χάσει το 60- 70% της όρασης του.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα όπως αναφέρουν άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος άρχισε να εμφανίζει μια επιθετική συμπεριφορά. Η γυναίκα αποφάσισε να τον χωρίσει, με τον ίδιο να την απειλεί με όπλο.

Κι αυτή η γυναίκα κατέφυγε στη δικαιοσύνη. Ο 40χρονος δικάστηκε με το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας και τελικά του απαγορεύτηκε να πλησιάζει τη γυναίκα. Παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων περάσαν σχεδόν δύο χρόνια έως ότου πάψει να την ενοχλεί.  


Δείτε το Video από το Mega >> ΕΔΩ

 


 

 

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον "θάνατο του εμποράκου" (Video)


 

"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν λουκέτο". Το δόγμα που διατύπωσε με τον πιο σαφή τρόπο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλεί ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις.

 

Με τον πλέον κυνικό τρόπο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνις Γεωργιάδης, περιέγραψε την επόμενη μέρα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, μιλώντας στο Kontra24. 

"Επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν". Με τις δηλώσεις αυτές ο αρμόδιος υπουργός προοικονομεί πως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο στην περίπτωση που αυτές συγχωνεύονται, κάτι που φυσικά ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Όπως είπε αναλυτικότερα, "μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα με φοροαπαλλαγές", τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως "μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας". Κοινώς, οι μικρομεσαίοι θα μεγαλουργήσουν αν εξαγοραστούν, αλλιώς θα κλείσουν.

Η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στην Αναστασία Γιάμαλη.


 

 

Σημειώνεται άλλωστε πως στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα οποία περιλαμβάνουν:

• Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

• Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

• Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

• Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

"Καμία πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης για τις χρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση σε αυτό θα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα τις εξαγοράσουν. Και κάπως έτσι τελειώνει το παραμύθι της ΝΔ, που τελικά έχει δράκο", έγραψε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε αντίδραση και του Μιχάλη Κατρίνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος τόνισε πως οι μικρές επιχειρήσεις είναι "εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης".

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κατρίνης:

"Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την ‘’ανοχή’’  του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων.

Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί".

 

news247.gr 

 

 

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2021

Ρόδος: Σκότωσε 30χρονη εκπαιδευτικό και αυτοκτόνησε


Το θύμα πυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα δύο φορές. 

Έγκλημα σημειώθηκε στο νησί της Ρόδου το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε γυναίκα στη μέση του δρόμου στην οδό Μόσχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας rodiak.gr, άγνωστος πυροβόλησε δύο φορές και σκότωσε γυναίκα 30 περίπου ετών, η οποία εκείνη την ώρα επιχειρούσε να βγει από το αυτοκίνητό της στην περιοχή του Ροδινιού.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Κρεμαστή, όπου ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του.

Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι ο δολοφόνος της, της αφαίρεσε τη ζωή, ενώ εκείνη προσπαθούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό της!

Το θύμα πυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα δύο φορές. 

 Οι αξιωματικοί της ασφάλειας Ρόδου που βρίσκονται στο σημείο συνέλεξαν δύο κάλυκες από το κυνηγετικό όπλο με το οποίο τελέσθηκε το φονικό.

Κάτοικοι της περιοχής επισήμαναν ότι η άτυχη κοπέλα διέμενε στην παράλληλη οδό και ότι σήμερα είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο στην οδό Μόσχας. 

Από τις πρώτες μαρτυρίες, φαίνεται ότι ένα άγνωστο αυτοκίνητο με δύο άτομα μέσα, περίμενε λίγα μέτρα παραπέρα από το δικό της που ήταν σταθμευμένο και όταν η κοπέλα πλησίασε, την ώρα που προσπάθησε να μπει στο αυτοκίνητο, την εκτέλεσαν με δύο σφαίρες.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενός ή δύο ατόμων.

 

Πηγή νεότερα και περισσότερα: rodiaki.gr / koutipandoras.gr

 

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2021

Δυόμιση μίλια από το Κάβο Σίδερο της Κρήτης έφτασαν οι Τούρκοι – Σιγή ιχθύος από Κυβέρνηση και ΜΜΕ


 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις τουρκικές προκλήσεις βορειοανατολικά της Κρήτης σε μια περίοδο μάλιστα που το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προχωρήσει σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα τόσο για το εν λόγω θέμα όσο και για τα τουρκικά αλιευτικά που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στο Αιγαίο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και δίπλα στις ακτές των νησιών μας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικό πολεμικό σκάφος φέρεται να παραβίασε τις τελευταίες ώρες τα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της βορειοανατολικής Κρήτης, στο Κάβο Σίδερο, κοντά στη Ναυτική μας βάση στο Κυριαμάδι παρενοχλώντας το γαλλικό ερευνητικό υπό σημαία Μάλτας που έχει ναυλώσει η χώρα μας για έρευνες για τον αγωγό East Med.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Αξιωματικής Αντιπολίτευση εκφράζοντας την ελπίδα οι πληροφορίες αυτές «να μην ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα» και καλώντας την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και να απαντήσει επισήμως: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα παραπάνω δημοσιεύματα; Τι ακριβώς συνέβη στη περιοχή; Ποια ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;».

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι τόσο το έλλειμμα ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και η στάση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ τα οποία εξαφάνισαν την κυριολεξία το θέμα ξεχνώντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Όρουτς Ρέις βρισκόταν ανοιχτά του Καστελόριζου συνοδεία σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας, ήταν εκείνος που απάντησε επί λέξει ότι «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια». Με απλά Ελληνικά ήταν εκείνος που άναψε το πράσινο φως για τις ενέργειες των Τούρκων ΒΑ της Κρήτης. Κι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η Κυβέρνηση, πάλι δια στόματος Γεραπετρίτη, δεν έχει κανέναν πρόβλημα να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, πιθανότατα αύριο στο αεροδρόμιο της ΝΥ (αν και εφόσον) μετά από αίτημα του Τούρκου προέδρου.

 

documentonews.gr 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More