Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2022

Τα στοιχεία Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ γκρεμίζουν το αφήγημα του Μαξίμου


«Μειώσαμε τις κοινωνικές ανισότητες» έλεγε προχθές ο πρωθυπουργός • Eurostat: Το μέσο εισόδημα στην Ε.Ε. αυξήθηκε μετά την πανδημία, στην Ελλάδα αυξήθηκε το ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια •Βαρύ φορτίο για τα νοικοκυριά καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ • Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.


Παρά τους διθυράμβους, παρά τα διαφημιστικά και αποθεωτικά δημοσιεύματα, αλλά και τις ομιλίες του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών, η οικονομική πραγματικότητα στη χώρα είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που θέλει να προβάλει και να επιβάλει το Μαξίμου.

Μόλις προχθές, στην φιέστα του ΕΛΚ στο Ηράκλειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριαμβολογούσε για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες.

Έρχεται, όμως σήμερα διπλό «χτύπημα» από τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση της ευρωπαϊκής αρχής καταγράφεται ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. στις οποίες το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021.

Αυτό, μάλιστα, έρχεται σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μέσο εισόδημα στην Ε.Ε. μετά την πανδημία παρουσιάζει αυξητική τάση.

Το μαρτυρούν τα στοιχεία, το βιώνουν οι πολίτες

Τα νέα αυτά στοιχεία δεν άφησε ασχολίαστα ο Αλέξης Χαρίτσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέδειξε με ανάρτησή του τη σχετική μελέτη, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στις κοινωνικές ανισότητες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία, το αποτυπώνουν οι δείκτες, το βιώνουν οι πολίτες».



Αναποτελεσματική και βαθιά άδικη πολιτική

Πυρά εκτόξευσε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον οικονομικό τομέα του κόμματος να εκδίδει ανακοίνωση σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία. Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη «ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων απέφεραν σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών όπου καταγράφεται αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην περίοδο 2019-2021.

«Σε αντίθεση με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ρουμανία που κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο φτώχειας, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, παρά τα 50 δισεκατομμύρια που δαπάνησε, να προστατέψει την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης συμπληρώνει ότι το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για την αύξηση των καταθέσεων που τροφοδοτήθηκε από τα οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά και για την ανάκτηση του χαμένου ΑΕΠ της πανδημίας που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση και την αύξηση των εισαγωγών.

«Επιβεβαιώνεται έτσι, η στοχευμένη κριτική που έχει ασκήσει έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης που εκτός από αναποτελεσματική, είναι και βαθιά άδικη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην ανακοίνωσή του.

Βαρύ το φορτίο για τα νοικοκυριά

Το «τσαλάκωμα» της επίπλαστης κυβερνητικής πραγματικότητας, όμως, συνεχίζεται και μέσω της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στην οποία καταγράφεται ότι οι πολίτες ξοδεύουν παραπάνω από το μισό τους εισόδημα μόνο για σίτιση και στέγαση.

Στην έρευνα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

  • Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% και σε σταθερές τιμές 1,4%, σε σχέση με το έτος 2020.
  • Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 18,9% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.
  • Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.
  • Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 19.687,92 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 12.236,64 ευρώ.
  • Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2021 εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,0% σε σύγκριση με το 2008.
  • Όλα αυτά σε μια ημέρα κατά την οποία είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εκθέσεις, από Moody's και UniCredit, που «βλέπουν» μικρότερη ανάπτυξη στη χώρα για το 2023. 
Διαβάστε αναλυτικά: => www.efsyn.gr

Ρόδος: Καταγγελία για θάνατο τουρίστα λόγω τραγικής υποστελέχωσης των δομών Υγείας


Την έλλειψη ασθενοφόρων και την υποστελέχωση των δομών Υγείας που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων της Νότιας Ρόδου, με αφορμή το συμβάν που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με το θάνατο ενός Γερμανού τουρίστα, που παραθέριζε σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Κιοτάρι, κατά τη διάρκεια της διακομιδής του στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για έναν 50χρονο Γερμανό που παραθέριζε σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Κιοτάρι, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, περιμένοντας μάταια το ΕΚΑΒ για να διακομισθεί σε υγειονομική δομή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Σάββατο λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, ο άτυχος τουρίστας λιποθύμησε στην πισίνα του ξενοδοχείου λόγω οξύ εμφράγματος: «Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ, ενώ εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και κατόρθωσαν να τον συνεφέρουν». Το ΕΚΑΒ έκανε 45 λεπτά να φθάσει στο Κιοτάρι, καθώς ξεκίνησε από την πόλη της Ρόδου, μιας που στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, δεν υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τελικά ο 50χρονος άντρας πέθανε κατά την διάρκεια της διακομιδής.
«Το τραγικό γεγονός αποδεικνύει ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν ικανοποιεί τα πάγια αιτήματα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου», σημειώνουν οι κάτοικοι που ζητούν μόνιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μόνιμα στη Νότια Ρόδο, την στελέχωση του Π.Ι. Γενναδίου με μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ώστε να εφημερεύει όλο το 24ώρο 365 ημέρες τον χρόνο με παρουσία ειδικευμένου γιατρού, νοσηλευτή και ΕΚΑΒ., μονιμοποίηση τριών νοσηλευτριών που λήγει η σύμβαση τους τον Δεκέμβριο, την πρόσληψη ακόμα τριών νοσηλευτών.

«Αν η κυβέρνηση είχε ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα που διεκδικούμε εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι και οι φορείς της Νότιας Ρόδου, τότε δεν θα χάναμε συνανθρώπους μας, από περιστατικά ρουτίνας για την ιατρική επιστήμη […] Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει μόνο με την συλλογική δράση και τους αγώνες, για αυτό καλούμε όλους τους συντοπίτες μας να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η επιτροπή κατοίκων το επόμενο διάστημα», καταλήγει η Επιτροπή.


Τελευταίες Ειδήσεις => www.documentonews.gr

Ποια είναι η καλύτερη χώρα για να γεράσεις, η θέση της Ελλάδας


Ερευνα της επενδυτικής τράπεζας Natixis κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Ποιοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία είναι οι τρεις χώρες που αξίζει κάποιος να γεράσει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης της επενδυτικής τράπεζας Natixis, που αξιολόγησε 44 χώρες και εξέτασε παράγοντες όπως η υγεία (προσδόκιμο ζωής, κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας), τη σύνταξη (πληθωρισμός, επιτόκια, φορολογικές πιέσεις, διακυβέρνηση), την ποιότητα ζωής (ευτυχία, ποιότητα αέρα, νερό, βιοποικιλότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες) και την υλική ευημερία (κατά κεφαλήν εισόδημα) στην τρίτη ηλικία.

Με βάση αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα πριν από το τέλος στην 40ή θέση, μπροστά από την Τουρκία, την Κολομβία, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία, Μεξικό, Χιλή, Λιθουανία, Ουγγαρία, κ.ά., με όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα. Παραδείγματος χάριν η Μάλτα βρίσκεται στην 23η θέση -πάνω από τη Γαλλία-, η Πορτογαλία στην 28η θέση, η Κύπρος στην 29η, η Ιταλία στην 31η και η Ισπανία στην 38η.

Αν και οι επιδόσεις της χώρας για την τρίτη ηλικία είναι απογοητευτικές, σε επιμέρους δείκτες όπως είναι η υγεία και ποιότητα ζωής βαθμολογείται με 72% και 63% αντίστοιχα. Με τη χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στον δείκτη ευημερίας 15%.

Σήμερα το 23% του πληθυσμού της χώρας είναι άνω των 65 ετών, όταν το 1962 μόλις το 8%, ενώ την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλιάδες (-4%). Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατομμύρια έως το 2100 -μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021.

Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.


www.euro2day.gr/


Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2022

Τι σημαίνει "είμαστε έτοιμοι", αν η Τουρκία χτυπήσει: Τα δύο απαραίτητα όπλα


Αν και εφόσον έρθει η ώρα που θα μιλήσουν τα όπλα στις διαφορές με την Τουρκία, η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους και θέση.

Στη διαρκή κρίση με την Τουρκία, που η Ελλάδα βιώνει έντονα τα τελευταία χρόνια, ένα πράγμα απαγορεύεται: τα λάθη. Κι επειδή ο Ερντογάν φαίνεται ότι κάνει απανωτά λάθη, εκνευρίζοντας όλη τη δυτική συμμαχία(Αμερικανούς, ΝΑΤΟ, Ευρώπη), θα ήταν θανάσιμο δικό μας λάθος να πιστέψουμε ότι αυτομάτως έχουμε πλεονέκτημα.

Το ότι όλη η τουρκική πολιτική τάξη κινείται στο ίδιο-ακραία επιθετικό φραστικά- μήκος κύματος φαινομενικά είναι θετικό για την Ελλάδα. Διότι οι δυτικοί σύμμαχοι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά η Τουρκία αποτελεί πραγματική απειλή. Και αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή ενδέχεται αν βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια πολεμική περιπέτεια, από ένα «θερμό επεισόδιο» μέχρι κάτι σοβαρότερο.

Επομένως, είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν «αυξημένη την προσοχή τους» στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Το αρνητικό είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ρωσικές πυρηνικές απειλές στρέφουν αλλού το βασικό ενδιαφέρον.

Γι’ αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη της δικής μας κυβέρνησης να έχει προειδοποιήσει στο μέγιστο βαθμό γι’ αυτό που γίνεται και γι’ αυτό που φοβάται. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η φράση «είμαστε έτοιμοι», την οποία ακούμε συχνά από πολιτικά και στρατιωτικά χείλη, να αντανακλά την πραγματικότητα. Και αυτό σημαίνει δύο τινά:

Πρώτον, την κρίσιμη ώρα, δηλαδή αν οι φραστικές απειλές όλων των Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων γίνουν πράξη, το «είμαστε έτοιμοι» πρέπει να αποδειχθεί μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Είναι το κρίσιμο διάστημα που η χώρα πρέπει να αμυνθεί μόνη της, μέχρι να λειτουργήσουν τα διπλωματικά και(ποιος ξέρει;) στρατιωτικά στηρίγματα από «φίλους και συμμάχους». Η όποια τουρκική επιθετική ενέργεια θα αποτύχει, αν η ελληνική απάντηση καταφέρει να την ανακόψει και να δώσει χρόνο στη διπλωματία να δράσει.

Για να το πούμε πρακτικά, αν η Τουρκία επιχειρήσει να καταλάβει κάποια ελληνική βραχονησίδα (νησί δεν μπορεί), να αποτύχει. Ή, αν επιχειρήσει να βάλει σε εφαρμογή σχέδιο αποκλεισμού κάποιων ελληνικών νησιών (σενάριο που είδαμε μετά τις τουρκικές κατηγορίες για μεταφορά αρμάτων), οι ελληνικές δυνάμεις να είναι σε θέση να σπάσουν στον αποκλεισμό.

Δεύτερον, καλό είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία να έχει καλλιεργήσει ήδη το έδαφος για άμεση παρέμβαση τρίτων, ώστε η αρχική τουρκική επιθετική ενέργεια να μην πάρει άλλη έκταση. Και για να μην έχουμε αυταπάτες, στη δύσκολή ώρα αυτοί που μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο είναι μόνο οι Αμερικανοί. Γι’ αυτό καλές είναι οι προσδοκίες ότι θα μας στηρίξει η «συμμαχία του Νότου», αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι για το αν κάποια από αυτές τις χώρες θα θέλει και θα μπορεί να μας παράσχει ουσιαστική βοήθεια. Βεβαίως, υπάρχει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά αυτή θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ευρείας πολεμικής σύγκρουσης και καλύτερα είναι να μην περιμένουμε να οδηγηθούμε εκεί.

Αυτό που πρέπει να γίνει σε περίπτωση κάποιας τουρκικής επιθετικής ενέργειας είναι να σταματήσει γρήγορα με αποφασιστική παρέμβαση τρίτων. Και αυτό, κακά τα ψέματα, μόνο οι Αμερικανοί μπορούν να το κάνουν. Θυμάμαι ότι τη βραδιά της κρίσης των Ιμίων (1996) οι Έλληνες αξιωματούχοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη κοιμόταν» και, πάντως, δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι αποφασιστικό. Αυτοί που δεν είχαν πάει για ύπνο (και όχι μόνο λόγω διαφοράς της ώρας…) ήταν οι Αμερικανοί.

Προφανώς, ο Μητσοτάκης, ο Δένδιας (Εξωτερικών) και ο Παναγιωτόπουλος (Άμυνας) έχουν πρόχειρα τα τηλέφωνα των Αμερικανών ομολόγων τους, αν χρειαστεί κάποια νύχτα να τους πουν τι (θα) συμβαίνει στο Αιγαίο, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν άμεση παρέμβαση.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα δύο πιο σημαντικά «όπλα» που έχει η Ελλάδα, αν ο Ερντογάν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Το καλό, τρόπος του λέγειν, είναι ότι έχει προειδοποιήσει με απανωτές και ακραίες προκλήσεις.

Επομένως, η δικαιολογία του αιφνιδιασμού δεν υφίσταται για την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ένας από τους μεγαλύτερους πολέμαρχους της Ιστορίας, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, το έχει πει έτσι: «Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο. Το να αιφνιδιασθείς, ποτέ»…

Γιώργος Καρελιάς

=> news247.gr

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2022

Έκθετο το Μαξίμου απ' τη μελέτη Λύτρα, «υγειονομικό έγκλημα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Μπορεί η κυβέρνηση να σφύριξε πρόωρα λήξη της πανδημίας στη χώρα, όμως δεν μπορεί να δραπετεύσει εύκολα απ' τις ευθύνες της για την τραγική διαχείριση της κατάστασης με πάνω από 33.000 νεκρούς. Το δεύτερο μέρος της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα είναι καταπέλτης και εκθέτει βαριά το Μαξίμου.


Φυσικά, η αξιωματική αντιπολίτευση που απ' την αρχή ασκεί δριμεία κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν άφησε ασχολίαστα τα νέα στοιχεία και κατηγορεί την κυβέρνηση για «υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη».

«Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας πίνακα του «Our world in Data» για τους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και καταλήγει: «Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη».



Τα νέα 

Σοκαριστικά στοιχεία για θανάτους εκτός ΜΕΘ

Τα νέα στοιχεία στοιχεία απ' τη μελέτη του κ. Λύτρα, για το διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022 δείχνουν συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ και έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που είχε ήδη επισημανθεί απ' τη πρώτη μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Σωτήρη Τσιόδρα, προκαλώντας μεγάλο «πονοκέφαλο» και φυσικά εκνευρισμό στην κυβέρνηση.  Σε βαθμό μάλιστα που κυβερνητικά στελέχη έφτασαν στο σημείο να απαξιώνουν τους καθηγητές και να κάνουν ότι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της μελέτης.

Τρομακτικό είναι το στοιχείο για τους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς σχεδόν όλοι τους πέθαναν. Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%. 

Παράλληλα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση όμως ότι ο συγκεκριμένος συσχετισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή, καθώς πολλοί από τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η νέα έκδοση της μελέτης «επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής μελέτης σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών Covid-19 (14.011 έναντι 6.282)», εξηγεί ο Θεόδωρος Λύτρας σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων, ενώ υπεισέρχεται και η γεωγραφική ανισομέρεια.

Τι έλεγαν τότε απ' την κυβέρνηση

Αρκεί, απλώς, να θυμηθούμε το αποκορύφωμα υποκρισίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, όταν υποστήριζε ότι «υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!».

Μετά από την δημοσιοποίηση της πρώτης μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε σε κανέναν συνεργάτη του».

Στο ίδιο πνεύμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έλεγε στη Βουλή: «Στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει καμία μελέτη, στο υπουργείο Υγείας δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη, αναζήτησα το πρωτόκολλο».

Για επιστημονικό άρθρο με «αδυναμίες», που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικό δείγμα, έκανε λόγο τον περασμένο Δεκέμβριο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

*

=> efsyn.gr


Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2022

Διπλή παρέμβαση Ν. Σαντορινιού για εποχικούς εργαζόμενους και επαγγελματίες τουριστικών λεωφορείων



Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικά εργαζόμενοι και την ανάγκη να παραταθεί το επίδομα ανεργίας τους, φέρνει για ακόμα μία φορά στη Βουλή, Νεκτάριος Σαντορινιός, καταθέτοντας Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας.

Επιπλέον, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με ακόμα 21 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατέθεσαν Ερώτηση  προς τον Υπουργό Τουρισμού αναφορικά με νέα προβλήματα που προστίθενται στις πλάτες των ιδιοκτητών και εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία εξαιτίας της κυβερνητικής προσπάθειας να καταργηθεί κάθε διάκριση στις άδειες των λεωφορείων.

Ανάγκη για επιμήκυνση της διάρκειας επιδότησης ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους

Στην Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζει την ανάγκη η επιδότηση ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους να διαρκέσει μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου ή τουλάχιστον να είναι πεντάμηνης διάρκειας. 

Βάσει και της επιστολής του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ» (15/9/22), αν και ο Τουρισμός κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, η τρίμηνη επιδότηση ανεργίας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών και των εποχικά εργαζομένων δεδομένης της ακρίβειας σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια και της στασιμότητας των μισθών.     

Ο Ν. Σαντορινιός ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό τονίζοντας ότι οι άνθρωποι του ελληνικού Τουρισμού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και δεν έχουν λάβει επαρκή στήριξη ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του ερχόμενου σκληρού  χειμώνα.

Χωρίς τέλος τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα τουριστικά  λεωφορεία

Εντωμεταξύ, σε νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, εξαιτίας της πανδημίας και της κυβερνητικής αδράνειας, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα επιπλέον πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας εγγράφου-επιστολής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επιτρέπεται η μίσθωση λεωφορείων Δημοσίας Χρήσεως των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ από τουριστικά γραφεία, για την εκτέλεση προγράμματος εκδρομών και περιηγήσεων εντός και εκτός χώρας, εφόσον το ΛΔΧ πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές για την ένταξή του στο έργο.  

Όμως, ο Νόμος 711/1977 περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων, όπως ισχύει, καθώς και η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 44 του Ν. 4549/2018 (στην οποία ουσιαστικά βασίζεται το αμφιλεγόμενο έγγραφο, προβλέπουν ρητά το έργο των τουριστικών λεωφορείων, τα οποία είναι τα μόνα  Δ.Χ. λεωφορεία που μπορούν να πραγματοποιούν τουριστικό έργο (εκδρομές και περιηγήσεις) για λογαριασμό των τουριστικών γραφείων.

Το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείο Μεταφορών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στον κλάδο, με τους εκπροσώπους του να καταγγέλλουν πρόθεση προσπορισμού οφέλους στα ΚΤΕΛ εις βάρος των  τουριστικών γραφείων εφόσον είναι προφανές ότι  επιχειρείται η κατάργηση κάθε διάκρισης στις άδειες των λεωφορείων.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε ότι με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, την ενέργεια να καλπάζει και τα έξοδα να τρέχουν, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με νέο πρόβλημα, λόγω της αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απευθύνονται στον Υπουργό Τουρισμού ρωτώντας τον αν γνωρίζει  την ύπαρξη και το περιεχόμενο του ανωτέρω εγγράφου και αν υπήρξε σχετική ενημέρωση και επικοινωνία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών προς το Υπουργείο Τουρισμού.

Ζητούν επίσης από τον Υπουργό, να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αφενός να ανακληθεί άμεσα και οριστικά το σχετικό έγγραφο και να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη μη ισχύ του και, αφετέρου, να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση το έργο των τουριστικών λεωφορείων και να σταματήσουν οι προσπάθειες υφαρπαγής του έργου τους.


Η Ε.Ξ. Ρόδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με μια μεγάλη επετειακή – ιστορική έκδοση


Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η 27η Σεπτεμβρίου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για φέτος τιμά τη σημερινή ημέρα με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν, ώστε ο τόπος μας να βιώνει στο Σήμερα το πανθομολογούμενο, τουριστικό θαύμα. 

Με εκκίνηση το έτος 1949, σε μια Ελλάδα που ζούσε τις τελευταίες ημέρες του εμφυλίου πολέμου και μια Ρόδο που εξαιτίας της ανεργίας έβλεπε τους νέους της να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, ιδρύθηκε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου από μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών, με σκοπό να οργανώσει το τουριστικό προϊόν του τόπου και να δώσει ελπίδα ανάπτυξης στο νησί. 

Στις δεκαετίες που κύλησαν η Ρόδος στάθηκε στα πόδια της, έγινε το κέντρο παραθερισμού για όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια για ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η κοινωνία του νησιού βίωσε και συνέβαλε στη μετάλλαξη μιας επαρχιακής πόλης σε κέντρο τουρισμού, παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Οι Ρόδιοι και γενικότερα οι Δωδεκανήσιοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους, επέστρεψαν, βρήκαν δουλειές στον τόπο τους, έστησαν ξανά τις ζωές τους σε υγιείς βάσεις και δημιούργησαν οικογένειες διασφαλίζοντας το μέλλον τους. 

Εκείνη η πρώτη μικρή Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου της χρονιάς του 1949 μετεξελίχθηκε στην πιο ισχυρή Ένωση Ξενοδόχων σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους εθνικούς εταίρους, με άποψη και πολιτική υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης, της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και της ανάγκης που αναγνωρίζεται ως: Βιωσιμότητα στον πλανήτη. 

 Η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου τιμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ταυτόχρονα με την απόδοση τιμής σε όλους εκείνους τους επώνυμους και τους ανώνυμους που αφιέρωσαν τη ζωή τους ολόκληρη για μπορούν σήμερα τα νησιά μας να απολαμβάνουν τους καρπούς μιας υγιούς οικονομίας. Η απόδοση της τιμής αυτής δεν είναι μόνο προφορική, αλλά πρωτίστως έγγραφη.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε σήμερα ότι η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ολοκλήρωσε την σύνταξη και τη δημιουργία ενός επετειακού τόμου, που αποτυπώνει όλα τα βήματα που οδήγησαν στο χτίσιμο του τουριστικού θαύματος του νησιού. Με τον τίτλο «Το χτίσιμο του θαύματος», η επετειακή έκδοση αποτυπώνει τους κύριους σταθμούς της τουριστικής βιομηχανίας της Ρόδου, τις μεταβολές στην αρχιτεκτονική αισθητική, τη γέννηση της ανάγκης για έργα υποδομής, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις σπουδαίες στιγμές του ροδιακού τουρισμού. 

Η ομάδα υλοποίησης του έργου αυτού εργάσθηκε επί ενάμιση χρόνο, συνέλεξε πληροφορίες μέσα από συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών εκείνων των δεκαετιών, μελέτησε τις σχετικές αναφορές σε μακροσκελή λίστα τίτλων βιβλιογραφίας, τα αρχεία οργανισμών και οργανώσεων, άρθρα εφημερίδων της εκάστοτε περιόδου και κάθε άλλη πηγή ικανή να δώσει πληροφορίες για τα όσα επηρέασαν – διαμόρφωσαν την πορεία του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Τα κείμενα συνοδεύονται από ιστορικές φωτογραφίες, στην πλειονότητά τους αδημοσιεύτες και σπάνιες. 

Η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – τιμής στην ιστορία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου θα γίνει στις 02 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Rodos Palace. 


tornosnews.gr

Αθωότητα...


 

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr/news/

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022

Απόφαση – πρόκληση για το σκάνδαλο Siemens: Τους αθώωσαν όλους και τον πρωθυπουργικό «γείτονα» Χριστοφοράκο


Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σχετικά με το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens που εδώ και πάνω από 15 χρόνια έχει απασχολήσει τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και την ελληνική Βουλή. Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο αθώωσε τους 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών τον «γείτονα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο, Μιχάλη Χριστοφοράκο ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό το 2009 επί κυβέρνησης ΝΔ ενώ ήταν καταζητούμενος για το πολύκροτο σκάνδαλο, ενώ για κάποιους άλλους έκρινε ότι η κατηγορία έπρεπε να παύσει λόγω παραγραφής. Με απλά λόγια για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι όλοι εμπλεκόμενοι είναι αθώοι στέλνοντας για ακόμη μια φορά αρνητικά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά την ποινική μεταχείριση μεγαλόσχημων. Είναι εντυπωσιακό ότι μια υπόθεση που έφτασε στη Δικαιοσύνη πριν από 15 και πλέον χρόνια τελεσίδικησε μετά από τόσο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα για αρκετούς από τους εμπλεκόμενους να έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.

Πιο αναλυτικά για τον Χρήστο Καραβέλα που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να φυγοδικεί, ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ποινή κάθειρξης 15 ετών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δεν εξετάστηκε η ποινική του μεταχείριση καθώς δεν ασκήθηκε από την πλευρά του έφεση. Επίσης, απόφαση δεν εκφωνήθηκε ούτε για τον Δημ. Γυφτόπουλο, καθώς έχει αποβιώσει.

Αναλυτικά η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, έχει ως εξής:

Μιχαήλ Χριστοφοράκος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Πρόδρομος Μαυρίδης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Thomas GANSWINDT: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Jörg Michael KUTSCHENREUTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Reinhard Herbert SIEKACZEK: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Franz Joseph RICHTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Γιώργος Σκαρπέλης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Γιώργος Αργυρόπουλος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Δημήτριος Κουβάτσος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Παναγιώτη Νικάκη: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Γιώργος Καλδής: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Αλέξανδρος Λέτσας: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Φάνης Λυγινός: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Jean Claude OSWALD: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα


=> documentonews.gr

Φρίκη με μεταξωτές κορδέλες... - Ιταλία: η νίκη της «σοβαρής Χρυσής Αυγής»


Αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος προφήτευε ότι η ακροδεξιά, με επικεφαλής μια πρώην θαυμάστρια του Μουσολίνι, θα σχημάτιζε κυβέρνηση στην Ιταλία, θα τον έπαιρναν για γραφικό. Και όμως έγινε και αυτό: τα exit poll από τις χθεσινές εκλογές φέρνουν την Τζόρτζια Μελόνι και τους συμμάχους της, τον ακροδεξιό Σαλβίνι και τον «κεντροδεξιό» Μπερλουσκόνι να συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 40%, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.

Η Μελόνι - εκτός απροόπτου - θα ανακηρυχθεί πρωθυπουργός της Ιταλίας και η χώρα θα έχει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία της. Εκατό χρόνια μετά την πορεία των φασιστών προς τη Ρώμη που έφερε τον Μουσολίνι στην εξουσία, να μια αυθεντική τερατογένεση!

Το ποσοστό των «Αδελφών Ιταλίας» ανάμεσα στα 22 και το 26%, δεν σημαίνει ότι το ένα τέταρτο των Ιταλών έγιναν ξαφνικά φασίστες. Η Μελόνι κατάφερε να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που παρέμεινε στην αντιπολίτευση, αντίθετα με τους συμμάχους της που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση και έχασαν σημαντικό έδαφος, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.

Για να καταλάβει την πρώτη θέση και να εκτοξευθεί από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια στο 25% χθες, αξιοποίησε την αυξανόμενη δυσφορία των πολιτών από την ακρίβεια, την καθοδική πορεία της χώρας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, το μεταναστευτικό πρόβλημα και την άνοδο της εγκληματικότητας καθώς και τη μόνιμη κρίση του ιταλικού πολιτικού συστήματος: μεταξύ των διεκδικητών της πρωθυπουργίας ήταν η μόνη που δεν είχε κυβερνήσει. Μέσα στον γενικό μαρασμό πολλοί ψηφοφόροι επέλεξαν να τής δώσουν μια ευκαιρία.

Η νικήτρια των εκλογών είχε επίσης την ευφυία να πάρει αποστάσεις από το μουσολινικό παρελθόν της. Το τρίχρωμο έμβλημα του κόμματος θυμίζει βέβαια τον τάφο του Μουσολίνι, κλείνοντας το μάτι στο εκλογικό σώμα της ακροδεξιάς και πολλά από τα βίντεο και τα συνθήματα της προεκλογικής της εκστρατείας περιείχαν παραπομπές στο φασιστικό παρελθόν της χώρας.

Το σύνθημα "Il domani belongene a noi" («Το αύριο μας ανήκει»), που προεκλογικά προβλήθηκε σε αφίσες και  στα κοινωνικά δίκτυα, προέρχεται από το τραγούδι ενός νεαρού άνδρα με Άρια χαρακτηριστικά και με στολή νεολαίας  του Χίτλερ,  σε μια σκηνή από την ταινία Καμπαρέ (1972).

Αυτές οι έμμεσες αναφορές θυμίζουν τις αντίστοιχες της Χρυσής Αυγής, πριν έρθουν στο φως οι φωτογραφίες με τους αγκυλωτούς σταυρούς. «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», φώναζαν οι Χρυσαυγίτες (κάποια εποχή και ο Αδωνις Γεωργιάδης) παραπέμποντας στον Γκέμπελς, για τους μυημένους.

Αλλά η κυρία Μελόνι δεν καλεί στη βία όπως η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και οι παλιές ιταλικές νεοφασιστικές γκρούπες. Και αντίθετα για να πλησιάσει το μετριοπαθές ακροατήριο, τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκε ως απλή «συντηρητική», οπαδός μιας γνωστής και στην Ελλάδα διαβόητης συνταγής: «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Είναι η «σοβαρή Χρυσή Αυγή»!

Βέβαια στο κόμμα της ορισμένοι ανυπόμονοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Ενας από τους ηγέτες του κόμματος χαιρέτισε φασιστικά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ένας άλλος υποψήφιος συνέκρινε εγκωμιαστικά τη Μελόνι με τον Χίτλερ. Άλλα στελέχη είχαν οργανώσει δείπνο για να τιμήσουν την πορεία προς τη Ρώμη.

Αυτά είναι «νοσταλγικά στοιχεία», απάντησε η Τζόρτζια, δίνοντας όρκους πίστης στο Σύνταγμα, ενώ οι αναφορές στο παρελθόν της είναι «σκουπίδια» που τα θυμάται η αριστερά πριν από τις εκλογές και δεν ενδιαφέρουν κανένα. Το θέμα είναι για την ίδια οι τεχνοκράτες που έχουν απαγάγει τη δημοκρατία και τα διεθνή οικονομικά κέντρα που συνωμοτούν σε βάρος των Ιταλών εργαζόμενων και χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ, που ασχολούνται με το προσφυγικό (αν σας θυμίζει τίποτα).

Κανονικά, η νίκη της Μελόνι θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες, αν και η μέλλουσα πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας έχει διακηρύξει την πλήρη υποστήριξη της στην πολιτική της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, αντίθετα με τον σύμμαχο της Σαλβίνι και τις φιλορωσικές διακηρύξεις του.

Επιπλέον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές με την αντίπαλο του αλλά τη σέβεται και την εκτιμά, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα πρόκειται για το τέλος του κόσμου, αν η Μελόνι σχηματίσει κυβέρνηση. Το ισχυρότατο οικονομικό κατεστημένο δείχνει καθησυχασμένο, ενώ κυκλοφορούσαν και φήμες ότι θα διατηρήσει τον ίδιο υπουργό Οικονομικών του Ντράγκι.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο «σούπερ Μάριο» κάνει λάθος, όπως άλλωστε δείχνει και η εκρηκτική άνοδος της Μελόνι επί πρωθυπουργίας του. Δεκαπέντε μέρες μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στη Σουηδία, οι ιταλικές εκλογές φέρνουν στην εξουσία έναν ακόμη Ορμπαν αλλά σε μια μεγάλη χώρα, αλλάζοντας τις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

Οσο για την αριστερά σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσει σοβαρά γιατί δεν καρπώνεται η ίδια αλλά η ακροδεξιά μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση, που θα έπρεπε να την είχε ενισχύσει. 

Στέλιος Κούλογλου

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

=> tvxs.gr/news/




Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2022

«Θα πληρώσει κάποιος για τα εγκλήματα που γίνονται στη δημόσια Υγεία»; Π..Παπανικολάου αποκαλυπτικός (Video)


Ο κ.Παναγιώτης Παπανικολάου ,ιατρός πρώτης γραμμής σε δημόσιο νοσοκομείο (Γενικό Κρατικό Νίκαιας» και συνδικαλιστής (γγ ΟΕΝΓΕ) μιλά στο militaire.gr και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα όσα περιγράφει δεν είναι μόνο δραματικά…Είναι δυστυχώς πραγματικά στο 100% και αυτό θα ΄ πρεπε όλους να μας κάνει ανήσυχους αλλά και να μας ενεργοποιήσει. Όπως σωστά επισημαίνει στη συνέντευξη του, μόνο οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν πλέον να σταματήσουν τον κατήφορο στον οποίο σπρώχνουν τη δημόσια υγεία για να κερδίσει η ιδιωτική…

Δεν πρόκειται μόνο για ιδεοληψίες. Όπως λέει ο κ.Παπανικολάου, πρέπει να «ακολουθήσουμε το χρήμα» για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Είναι …μπίζνες χρυσοφόρες.

Ο κ.Παπανικολάου μιλά για τη δημόσια υγεία που ήταν αβοήθητη και πριν από τον κορονοϊό, κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει χωρίς όπλα, τα κατάφερε αλλά φαίνεται ότι η «εκτέλεση» της υπέρ των ιδιωτών δεν ματαιώθηκε. Απλά αναβλήθηκε…

Μιλά για τους νεκρούς του κορονοϊού αλλά και τους πολλούς, πάρα πολλούς συμπολίτες μας που έφυγαν άδικα, γιατί δεν μπόρεσαν να έχουν τη περίθαλψη που τους άξιζε, εξαιτίας ανόητων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση επικαλούμενη τον κορονοϊό.

Μιλά για τα νοσοκομεία Παίδων που τα απαξιώνουν κάθε μέρα. Όχι τυχαία προφανώς.

Ο κ. Παπανικολάου δε μασά τα λόγια του. Τα λέει όλα και αξίζει να τα ακούσουμε, μήπως και τελικά αντιδράσουμε.

*

Πηγή: www.militaire.gr

https://www.militaire.gr/esy-dimosia-ygeia-papanikolaou/

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Από πειθαρχικό έλεγχο περνά η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου - Διερευνάται ακόμα και δόλος


Διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου. Διερευνάται ακόμα και αν έδρασε από αμέλεια ή δόλο στην υπόθεση σκανδάλου των υποκλοπών.

Από πειθαρχικό έλεγχο θα περάσει η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου μετά από εντολή που έδωσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης Χρήστος Τζανερρίκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η κ. Βλάχου θα κληθεί από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εξηγήσεις, όχι μόνο για τις υποκλοπές των τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και γενικότερα. Δηλαδή, θα κληθεί να αιτιολογήσει με ποιο σκεπτικό υπογράφει σωρεία διατάξεων για «νόμιμες επισυνδέσεις» και αν και πότε ελέγχει επί της ουσίας τα αιτήματα της ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί τρομακτικά οι φερόμενες ως νόμιμες επισυνδέσεις, θα διερευνηθεί κατά πόσο η εισαγγελέας, η οποία υποχρεούται να ελέγχει τη νομιμότητα, αν συντρέχουν πραγματικά οι φερόμενοι λόγοι εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η κ. Βλάχου έχει υποστηρίξει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν κλήθηκε να καταθέσει για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις που προκάλεσαν διεθνή σκάνδαλο, ότι έχει κάνει ουσιαστικό έλεγχο.

Τώρα η κ. Βλάχου θα πρέπει με τις εξηγήσεις που θα δώσει να καταδείξει αν όντως ήλεγχε επί της ουσίας τα επίμαχα αιτήματα, αν στην κρίση της υπερέβη τα ακραία όρια της λογικής ή ακόμα χειρότερα αν η ουσιαστική της κρίση υπήρξε προϊόν δόλου ή αμέλειας που συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα όπως ορίζει στην υπ’αριθμόν 18/93 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι σχετικά με τις τυχόν ευθύνες της εισαγγελέως της ΕΥΠ και παρά τον τεράστιο θόρυβο που δημιουργήθηκε αλλά και τα σχετικά αιτήματα ακόμα και της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, δεν παρενέβη ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος έχει με βάση τον νέο Κώδικα έχει πειθαρχική δικαιοδοσία. Και χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός και να παρέμβει ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερρίκος.

Πηγή: => Documentonews 

Τελευταία Νέα >ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ => koutipandoras.gr 

Μητσοτάκης: "Θέλω να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό - Δεν είμαστε εχθροί σας"


Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ εξαπέλυσε "επίθεση φιλίας" στο λαό της Τουρκίας, καταγγέλοντας ταυτόχρονα τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας.


“Επίθεση φιλίας” στο λαό της Τουρκίας εξαπέλυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλοντας ταυτόχρονα τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας και θέτοντας το ερώτημα προς τους συμμάχους: “Είναι αυτή συμπεριφορά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ;” 

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επίσης στις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “στο κάτω κάτω τα πλοία με τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος φεύγουν από τις τουρκικές ακτές με το φως της ημέρας”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά υπενθύμισε στα κράτη μέλη του ΟΗΕ ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που έχει δεχθεί στρατιωτική επίθεση μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι διχοτομημένη επί 50 χρόνια και κατήγγειλε ότι η Άγκυρα επιμένει στις απαράδεκτες απαιτήσεις της και αρνείται τις συζητήσεις με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοεί τις τουρκικές προσπάθειες να εφαρμοστεί ένα νέο status quo στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας τα Βαρώσια.

Κατήγγειλε στη συνέχεια την επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Δήλωσε ότι ο ίδιος παραμένει πάντα ανοιχτός στο διάλογο, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που μπρορεί να είναι σύμμαχος της ΕΕ και της Ελλάδας αν το διαλέξει. 

Ο κ. Μητσοτάκης όμως υπογράμμισε ότι η Τουρκία παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο. Επισήμανε ότι είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σχολιασε ότι “η τουρκική ηγεσία έχει εμμονή με τη χώρα μας” και ενημέρωσε τα μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ ότι η Αγκυρα απειλεί ότι “θα έρθει νύχτα” στην Ελλάδα. 

Αυτή είναι γλώσσα ενός επιτιθέμενου, όχι ενός ειρηνοποιού” επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο διαχρονικά, έχοντας χτίσει ένα αφήγημα ψευδών διεκδικήσεων από τα Ίμια και μετά, αλλά και ότι απειλεί με casus belli εάν η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, καθώς και ότι αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών που ανήκουν στην Ελλάδα με συνθήκες 100 χρόνων. 

Ρωτώ: Είναι αυτή συμπεριφορά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ;” διερωτήθηκε ρητορικά ο κ.Μητσοτάκης. 

“Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε του λέω το εξής: Οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν έχουν βάση και είναι απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ξεπερνά την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 

Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα κάνω κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μπούλινγκ από κανέναν”. 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί όχι στην τουρκική ηγεσία, αλλά στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: “Δεν σας απειλούμε. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Δίνουμε αξία στη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Ας προχωρήσουμε μπροστά με αμοιβαίο σεβασμό και με βάση το διεθνές δίκαιο”. 

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό από το Μάρτιο του 2020 για να πιέσει την ΕΕ. 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Ελλάδα θα προστατέψει τα σύνορα της, σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Επικαλέστηκε ότι το ελληνικό Λιμενικό μόλις χθες έσωσε και πάλι ανθρώπους στη θάλασσα. Κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο μεταναστευτικό και σχολίασε με νόημα: “Στο κάτω κάτω τα πλοία που μεταφέρουν τους απελπισμκένους, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας.” 

=> news247.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More