Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2023

Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2023

Ο Ζουπανιώτης εκθέτει τον Γεωργιάδη για το Ελληνικό-Αφάντου: «Πολιτικός απατεώνας ολκής»


Τα ψέματα του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με το φιάσκο του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό αποκαλύπτει ο γνωστός δημοσιογράφος και ανταποκριτής στις ΗΠΑ, Αποστόλης Ζουπανιώτης με ανάρτησή του στο Facebook. 

«Θυμάμαι τον Άδωνη Γεωργιάδη το Δεκέμβριο του 2019, στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, να υπόσχεται της Παναγιάς τα μάτια για το πρότζεκτ του Ελληνικού και την Αφάντου και να καταχειροκροτείται από τους αφελείς ομογενείς» τονίζει ο κ. Ζουπανιώτης και συμπληρώνει μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό ακόμη είναι χωράφι, χωρίς καν να έχουν γκρεμιστεί τα παλιά κτήρια, οι τράπεζες αποχώρησαν και η έκταση για την ώρα απλά κόβεται σε οικόπεδα. Ψέματα επί ψεμάτων. Αυτούς χειροκροτούσατε φίλοι ομογενείς επί 4 χρόνια, ανθρωπάκια που σας κοιτούσαν στα μάτια και σας εξαπατούσαν.  Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα και στις εκλογές θα τους μαυρίσω». 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Αποστόλη Ζουπανιώτη:

Θυμάμαι τον Άδωνι Γεωργιάδη το Δεκέμβριο του 2019, στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, να υπόσχεται της Παναγιάς τα μάτια για το πρότζεκτ του Ελληνικού και την Αφάντου και να καταχειροκροτειται από τους αφελείς ομογενείς.

Το Ελληνικό ακόμη είναι χωράφι, χωρίς καν να έχουν γκρεμιστεί τα παλιά κτήρια, οι τράπεζες αποχώρησαν και η έκταση για την ώρα απλά κόβεται σε οικόπεδα. Ψέματα επί ψεμάτων. Αυτούς χειροκροτούσατε φίλοι ομογενείς επί 4 χρόνια, ανθρωπάκια που σας κοιτούσαν στα μάτια και σας εξαπατούσαν.  Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα και στις εκλογές θα τους μαυρίσω.

Ούτε βέβαια το πρόβλημα της Αφάντου λύθηκε σε 3-4 μήνες που υποσχέθηκε. Πέρυσι η έκταση πουλήθηκε από τον Μάικ Αγγελιάδη στην εταιρεία Μήτση που αναμένει αδειοδότηση για 3 ξενοδοχεία. 

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του Άδωνι. Μια χαρά για τηλεπωλητής, κονφερανσιέ και γελωτοποιός, αλλά πολιτικός απατεώνας ολκής. Όσοι τον χειροκροτούσατε τότε, να τον χαίρεστε. 


Διαβάστε Νεότερα και περισσότερα 

από το documentonews.gr => ΕΔΩ 

Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2023

Εκλογές 2023: «Αποκλεισμός» χιλιάδων νέων από τις κάλπες - Η «σεζόν» στα νησιά και οι δυνατότητες ψήφου


Ενα από τη σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν αναφορικά με την διαδικασία των επερχόμενων εκλογών της 21ης Μαΐου -πολλώ δε μάλλον σε ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στις 2 Ιουλίου-, αφορά τον διαφαινόμενο «αποκλεισμό» από τις κάλπες δεκάδων χιλιάδων νέων -κατά κύριο λόγο- οι οποίοι θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο σε τουριστικές περιοχές για εργασία. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν όλων των πολιτικών αναλυτών, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ενώπιον της κάλπης αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης. 

Σημειώνεται πως ανέκαθεν η εν λόγω ηλικιακή ομάδα αποτελούσε πεδίο διερεύνησης για δημοσκόπους και αναλυτές ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, καθώς αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι -πιθανότατα τον βασικό κορμό- της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου». 

Γιατί είναι κρίσιμη η ψήφος των νέων (και) σε αυτές τις εκλογές 

Η εν λόγω κατάσταση φαίνεται να έχει ακόμη πιο ρευστή τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, η μεταβολή αυτή -όπως διαφαίνεται από τις μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα- δείχνει να έχει δύο βασικές πτυχές: 

  • *Η πρώτη αφορά την ακόμη μεγαλύτερη μετακίνηση ατόμων των ηλικιακών ομάδων 18-24 και 25-34 προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων 
  • *Η δεύτερη έχει να κάνει με την σαφή απόρριψη της κυβέρνησης και των πολιτικών της από την μεγάλη πλειοψηφία των νέων 

  • Με άλλα λόγια, η ΝΔ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο εκλογικό κοινό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως οι νέοι είχαν πρωταγωνιστήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, οι οποίες είχαν μάλιστα έντονο αντικυβερνητικό «χρώμα». 

Υπό αυτό το πρίσμα, η διαφαινόμενη αδυναμία δεκάδων χιλιάδων νέων, οι οποίοι θα βρεθούν στα νησιά για εργασία -ελέω τουριστικής περιόδου, η οποία θα έχει ήδη ξεκινήσει από το Πάσχα- να προσέλθουν στις κάλπες αλλάζει σε ένα βαθμό τους «όρους του παιχνιδιού». 

Οι δυνατότητες για ψήφο ως ετεροδημότες και τα βασικά «εμπόδια» 

Αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου οι εν λόγω νέοι να καταφέρουν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους ως ετεροδημότες, στελέχη με εμπειρία αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες σημειώνουν πως -εφόσον έχουν εικόνα για το πού θα βρίσκονται- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν αρκετά γρήγορα. 

Το πρώτο βήμα αφορά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) 

Εάν κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αίτηση ηλεκτρονικά μπορεί να απευθυνθεί είτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ είτε στον δήμο που διαμένει. 

Η αίτηση -όπως προαναφέρθηκε- πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα προκειμένου να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων κάθε δήμου. Με δεδομένο πως η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, η επόμενη υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου. Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα προκύψουν από αυτή την αναθεώρηση θα είναι πιθανότατα εκείνοι που θα ισχύσουν και στις κάλπες της 21ης Μαϊου. 

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι και το οποίο αφορά των ελάχιστο αριθμό των 40 ατόμων από την ίδια περιφέρεια, τα οποία θα πρέπει να εγγραφούν ως ετεροδημότες σε έναν δήμο προκειμένου να συγκροτήσει αυτός κατάλογο ετεροδημοτών από την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. 

Για να το θέσουμε πιο απλά, προκειμένου να δημιουργηθεί για παράδειγμα κατάλογος ετεροδημοτών από την Μαγνησία στην Σαντορίνη, θα πρέπει να βρεθούν 40 άτομα από την συγκεκριμένη περιφέρεια που να έχουν καταθέσει σχετική αίτηση στον δήμο Σαντορίνης.  

Αλέξανδρος Ζέρβας 

=> https://tvxs.gr/news/ 

Τρίτη, Μαρτίου 28, 2023

Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν τον λογαριασμό



Την υπόσχεση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στις 22 Μαΐου επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι στις 21 Μαΐου, ημέρα εκλογών όπως ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πολίτες θα επιστρέψουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από τη Λειβαδιά, όπου κάνει περιοδεία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός».

Και πρόσθεσε: 

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο. Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται».

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 


National Geographic: Τα 25 καλύτερα Ελληνικά νησιά για διακοπές το 2023 - Τα 4 στα Δωδεκάνησα


Τα 25 καλύτερα Ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για διακοπές το 2023, αναδεικνύει το περιοδικό National Geographic Traveller Ην. Βασιλείου σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του 2023. 

Τα πολυάριθμα ελληνικά νησιά είναι γνωστά για τις ειδυλλιακές παραλίες τους, τις ταβέρνες τους επάνω στο κύμα και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Όμως όσοι επιθυμούν να τα εξερευνήσουν λίγο περισσότερο, θα βρεθούν μπροστά σε ορεινά χωριά, τοπικές αγορές γεμάτες βότανα και μυστικές αμμουδιές.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τα ελληνικά νησιά είναι από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Η μέση  θερμοκρασία τον Αύγουστο φτάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, όμως συχνά ανεβαίνει περαιτέρω. Τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, ορισμένες επιχειρήσεις λειτουργούν λιγότερες ώρες ή παραμένουν κλειστές.

Το περιοδικό αναφέρει ότι η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Σκιάθος διαθέτουν τακτικά δρομολόγια απευθείας πτήσεων από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι. Οι αεροπορικές εταιρίες που τα εξυπηρετούν περιλαμβάνουν τις British Airways, EasyJet, Ryanair και TUI.

Όλα τα νησιά, με εξαίρεση εκείνα που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο (Αγκίστρι, Ελαφόνησος, Ύδρα, Ίος και Σπέτσες), συνδέονται με την Αθήνα με τακτικές πτήσεις της Aegean Airlines, της Olympic Airlines και άλλων ελληνικών αερομεταφορέων όπως η Sky Airlines.

Όλα τα νησιά επίσης, συνδέονται με τακτικά δρομολόγια φέρι την υψηλή σεζόν του Ιουλίου και του Αυγούστου και μερικά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι κόμβοι φέρι με δρομολόγια που εξυπηρετούν πολλά άλλα νησιά.

Δείτε τα καλύτερα Ελληνικά νησιά για το 2023 που προσφέρουν τις παραπάνω εμπειρίες...

1. Κρήτη | Πάρτε αυτή την κατεύθυνση

2. Κεφαλονιά | Η χώρα του κρασιού του Ιονίου

3. Σπέτσες | Island-hopping

4. Σαντορίνη | Περιήγηση στο ηφαίστειο

5. Μήλος | Θαλάσσιο καγιάκ

6. Ύδρα | Καλλιτεχνική κατοικία

7. Καστελόριζο | Πολιτιστική πινελιά

8. Μύκονος | Πέρα από τη νυχτερινή ζωή

9. Κάρπαθος | Παράδοση

10. Κύθηρα | Παλιά Ελλάδα

11. Ελαφόνησος | Απλές απολαύσεις

12. Αγκίστρι | Γρήγορη απόδραση

13. Σκιάθος | Ντιζάιν ξενοδοχεία

14. Ρόδος | Φιλική προς την οικογένεια

15. Ικαρία | Νησί των αθανάτων

16. Σκύρος | Η καρδιά της βιοτεχνίας της Ελλάδας

17. Κως | Μυστικές παραλίες

18. Ιθάκη | Ομήρου Οδύσσεια

19. Εύβοια | Ειδυλλιακή απόδραση

20. Μεγανήσι | Ταξίδι στη θάλασσα

21. Ίος | Αυθεντική

22. Αλόννησος | Υποβρύχιο μουσείο

23. Κέρκυρα | Ένα νησί που ξαναγεννιέται

24. Χίος | Ελληνικά μοχίτο

25. Νάξος | Για τους λάτρεις του φαγητού


Χριστίνα Λαΐνοπούλου 

Με πληροφορίες από το www.tornosnews.gr



Στις 21 Μαΐου οι εκλογές – Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη



Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. 


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία των εθνικών εκλογών αναφέροντας αναλυτικά:

«Συμπληρώνουμε κύκλο 50 υπουργικών συμβουλίων. Το έργο αποτυπώνεται σε 400 νόμους που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Πήγαμε τον κατώτατο από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Διαχειριστήκαμε διαδοχικές κρίσεις. Την απόπειρα μεταναστευτικές εισβολής, την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές, εξελίξεις στις οποίες η Πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει αναχώματα. Οι έκτακτες ενισχύσεις θα συνεχιστούν όσο καιρό υπάρχει απειλή της διεθνούς ακρίβειας.

ADVERTISEMENT

Τα Τέμπη ανέδειξαν ελλείψεις του κράτους μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στην πρόοδο. Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες. Σε πείσμα όσων διέδιδαν σενάρια οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα διεξαχθεί «το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου». 

Τελευταία Νέα> ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

από το www.koutipandoras.gr => ΕΔΩ

Τι έχει που δεν έχουμε εμείς η χώρα που παραδίδει masterclass ευτυχίας στον πλανήτη



Η χώρα που έχει κατώτατο μισθό τα 1.500 ευρώ και ειδική λέξη για όσους μεθούν μόνοι, φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους, είναι η 'πιο ευτυχισμένη χώρα' για έκτη διαδοχική χρονιά. Ναι, είναι η Φινλανδία. 


Έχει περάσει μια ντουζίνα χρόνια από την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε η World Happiness Report. Πρόκειται για δημοσίευση του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας λοιπόν, περιέχει άρθρα και ταξινομήσεις για τους λόγους που ‘χουν οι πολίτες κάθε κράτους να είναι ευτυχισμένοι και αν όντως είναι. 

Η αξιολόγηση της ζωής τους γίνεται μέσω των απαντήσεων που δίνουν σε ερωτηματολόγιο, σε συνδυασμό με διάφορους άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής.

Όπως; Κοινωνική υποστήριξηεισόδημαπαροχή υπηρεσιών υγείαςπροσδόκιμο υγιούς ζωήςελευθερία στις βασικές αποφάσεις ζωήςγενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Βαθμολογούν κάθε κατηγορία από το 0 έως το 10.

Στο σχόλιο που είχε να κάνει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων ο Jeffrey Sacks, Αμερικανό οικονομολόγο, ακαδημαϊκό και αναλυτή δημοσίων πολιτικών -γνωστό για τη δουλειά του στην βιώσιμη και την οικονομική ανάπτυξη και τον αγώνα για να τελειώσει τη φτώχεια- “ο απώτερος στόχο όλων των πολιτικών και των ηθικών είναι η ευημερία των ανθρώπων.

Δεν πρόκειται για ασαφή ιδέα, αλλά εστιάζει σε τομείς της ζωής που έχουν τεράστια σημασία (υλικές συνθήκες, ψυχικός και σωματικός πλούτος, καλή ιδιότητα του πολίτη κλπ).

Πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν τη σοφία σε πρακτικά αποτελέσματα, για να επιτύχουμε περισσότερη ειρήνηευημερίαεμπιστοσύνηευγένεια -και ναι, ευτυχία- στις κοινωνίες μας”.

Καλή τύχη με αυτό.

Γενικά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μοντέλο της Φινλανδίας που για έκτη διαδοχική χρονιά βρέθηκε στο Νο1 της λίστας με τα πιο ευτυχισμένα έθνη.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν πως στο εξής θα ήταν χρήσιμο να ονομαστεί η λίστα ως “οι χώρες με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους”, ώστε να αποφεύγονται τα διαρκή debates για το τι είναι ευτυχία.

Η Guardian ανέφερε χαρακτηριστικά πως ‘η Φινλανδία παραδίδει masterclass ευτυχίας και έχει μια ξεχωριστή λέξη για όσους μεθούν μόνοι, φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους’ (kalsarikännit)'.

Παρεμπιπτόντως, ο μέσος μισθός αυξήθηκε 2.850 ευρώ (καθαρά) στο τελευταίο τετρράμηνο του 2022. Ο κατώτατος είναι στα 1.500 ευρώ και δεν έχει προσδιοριστεί με νόμο. Διαφέρει ωστόσο, ανάμεσα στις περιφέρειες (ανάλογα με το πόσο πλούσιες -ή όχι πλούσιες- είναι).

Τι κάνει και διατηρεί τους Φινλανδούς (η βαθμολογία τους ήταν 7.80) ως τους πιο ευτυχισμένους;


Καλά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη, λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες χάρη στην προοδευτική φορολογία, μια σχετικά ισότιμη κοινωνία με χαμηλά ποσοστά απωλειών και εγκληματικότητας, παρθένα φυσική ομορφιά που είναι προσβάσιμη σε όλους.

Σύμφωνα με καθηγητή κοινωνιολογίας της χώρας, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως οι Φινλανδοί έχουν χαμηλές προσδοκίες, καθώς “ένας πολιτισμικός προσανατολισμός τους ωθεί να θέσουν ρεαλιστικά όρια στις προσδοκίες για μια καλή ζωή”.

Μάλλον κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στη Δανία (7.59) που είναι στο Νο2 και την Ισλανδία (7.53) που είναι στο Νο3. Αυτή ήταν η κατάταξη και πέρυσι.

Ακολουθούν το Ισραήλ (πήρε την τρίτη θέση από την Ελβετία), η Ολλανδία, η Σουηδία (πήρε τη θέση του Λουξεμβούργου), η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, με τη Νέα Ζηλανδία να κλείνει το ΤΟΡ10.

Πού είναι η Ελλάδα

Η Ελλάδα έμεινε στο Νο58 της λίστας με τα 156 μέλη. Εκεί είχε βρεθεί πέρυσι -στην προπέρσινη λίστα ήμασταν στο Νο77-, με χώρες όπως τη Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βραζιλία να είναι πιο χαρούμενες.

Η χώρα μας συγκέντρωσε 5.931 βαθμούς, που έχουν μια κάποια διαφορά από τους 7.804 των Φιλανδών.

Προφανώς υπάρχουν και χειρότερα: το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν (1.86) και ο Λίβανος (2.39) παραμένουν οι δύο πιο δυστυχισμένες χώρες στην έρευνα. Τους κάνουν παρέα η Σιέρα Λεόνε (3.14) και η Ζιμπάμπουε (3.20).

Όπως έγραψαν οι ερευνητές, “οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα θεωρούνταν οι πιο ευτυχισμένες εάν ο δείκτης βασιζόταν στην ποσότητα των θετικών συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι και όχι στο ΑΕΠ και άλλους παράγοντες”.

Τι έχει να πει Φιλανδός ψυχολόγος για όλα αυτά

Ο Frank Martela είναι ψυχολόγος. Δηλώνει πως είναι και φιλόσοφος. Σίγουρα είναι λέκτορας πανεπιστημίου. Έγραψε στο blog του τους λόγους της πρωτιάς της χώρας του. Ιδού τι τόνισε.

  1. "Δεν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους γείτονες μας. Και δεν καυχιόμαστε για τη χαρά μας. Όπως και δεν επιδεικνύουμε τον πλούτο μας".
  2. "Δεν παραβλέπουμε τα οφέλη της φύσης (το 87% των πολιτών νιώθει πως είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει ηρεμία μυαλού, ενέργεια και χαλάρωση)".
  3. "Δεν ‘σπάμε’ τον κύκλο της εμπιστοσύνης που έχουν οι κοινότητες μας (πείραμα που ονομάστηκε ‘χαμένο πορτοφόλι’ και έγινε σε 16 πόλεις, έδειξε πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το πορτοφόλι επέστρεφε στον ιδιοκτήτη του)". 

Νίκη Μπάκουλη

Πηγή: www.news247.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2023

ΛΕΡΟΣ: Χωρίς αναισθησιολόγο το Νοσοκομείο- Παρεμβάσεις από τους βουλευτές Δ. Γάκη και Μ. Κόνσολα


Την κινητοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Γάκη και της Νέας Δημοκρατίας, Μάνου Κόνσολα, προκάλεσε η διαμαρτυρία του δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλλια για το γεγονός, ότι το Νοσοκομείο του νησιού έμεινε χωρίς αναισθησιολόγο.

Συγκεκριμένα:

Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Λέρου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης.

Η αναφορά στηρίζεται στην επιστολή του δημάρχου, Μιχάλη Κόλλια στην οποία σημειώνει την έλλειψη αναισθησιολόγου το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου  στο νοσοκομείο Λέρου, το οποίο εξυπηρετεί και τα γειτονικά νησιά Πάτμος, Λειψοί και Αγαθονήσι.

Στην ίδια επιστολή, ο δήμαρχος Λέρου κατονομάζει μια προς μία τις ελλείψεις και τις ανάγκες σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Λέρου χρειάζεται άμεσα, μεταξύ άλλων, ιατρούς των κάτωθι ειδικοτήτων: νευρολόγο, οδοντίατρο, αναισθησιολόγο και ψυχίατρο, τη στιγμή μάλιστα που το ΚΘΛ αποτελεί μια σημαντική μονάδα ψυχικής Υγείας στη χώρα.

Παρέμβαση για το Νοσοκομείο Λέρου έκανε και ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας.

Αναφέρει, ότι στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν προβλεφθεί  δύο θέσεις ψυχιάτρων και μία θέση αναισθησιολόγου. Μάλιστα, η κάλυψη της θέσης του αναισθησιολόγου είναι μείζονος σημασίας, αφού πρέπει να αναπληρώνει τη μοναδική ιατρό-αναισθησιολόγο, που υπηρετεί στο Νοσοκομείο της Λέρου.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Κόνσολας θεωρεί, ότι είναι επιτακτική ανάγκη σε επόμενη προκήρυξη να συμπεριληφθεί η κάλυψη κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Λέρου και αναφέρεται συγκεκριμένα στις θέσεις νευρολόγου, νεφρολόγου και παιδιάτρου. 

Φωτο από newbeast

ΣύνταξηΜαριέττα Γαβριλιώτη

www.ertnews.gr

Κυριακή, Μαρτίου 26, 2023

Αποκάλυψη documento: Για χρέος 2,065 εκατ. ευρώ, ο Παπαθανάσης πλήρωσε 50.000 στη Eurobank



Καταρχάς η συνταρακτική είδηση: Ο Νικόλαος Παπαθανάσης, ο δόλιος υπουργός του Κ. Μητσοτάκη, κατάφερε και πέτυχε κούρεμα των οφειλών του προς την Eurobank κατά 96,5%. Σε απόλυτα νούμερα από τα 1.458.548,29 € που όφειλε το 2015 από τη σύμβαση ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε υπογράψει ως εγγυητής, και με τους τόκους υπερημερίας να έχουν ανεβάσει την οφειλή σε 2,065 εκατ. ευρώ διακανόνισε (μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που τον καταδίκασε για καταδολίευση δανειστών) ώστε να πληρώσει 50.000 ευρώ! Το ποσοστό του κουρέματος αυξάνεται όμως σε 97,53% αν προστεθούν οι τόκοι υπερημερίας από το 2015 έως το 2020 που εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση.


Άραγε το έχουν πετύχει πολλοί από τους κόκκινους δανειολήπτες που αγωνιούν για το πότε ο δικαστικός επιμελητής θα μπουκάρει με συνοδεία αστυνομίας στο σπίτι τους; Άραγε όσοι έχουν ήδη χάσει το σπίτι τους μέσα από την άγρια διαδικασία του πλειστηριασμού παρότι προσπάθησαν να το σώσουν ζητώντας τίμιο διακανονισμό και κούρεμα πως αισθάνονται για τη γενναιοδωρία της Eurobank;

Οι δύο Ελλάδες

Η Ελλάδα στενάζει κάτω από την μπότα των funds με έδρα την Ιρλανδία και κεφάλαιο 100 ευρώ που άνθισαν από το 2019 που κυβερνά ο Κ. Μητσοτάκης. Οι κόκκινοι δανειολήπτες βλέπουν τα σπίτια τους να χάνονται σε πλειστηριασμούς εξαιτίας της κατάργησης της προστασίας πρώτης κατοικίας από τον Κ. Μητσοτάκη. Τράπεζες, funds και servicers, έχουν σφίξει το βρόχο και «πίνουν το αίμα» σε ανθρώπους με μικρά εισοδήματα στη λογική «αν σου αρέσει και δεν θες να χάσεις το σπίτι σου»… Όμως αυτά δεν ισχύουν για όλους… Υπάρχουν στην Ελλάδα τα «παιδιά ενός ανώτερου θεού»… Είναι ο Κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και οι πρωθυπουργικού φίλοι, όπως ο Κ. Πηλαδάκης. Αυτοί μπορούν να χρωστούν εκατομμύρια στις τράπεζες αλλά εκείνες ανοίγουν την «στοργική αγκαλιά» και κουρεύουν, κουρεύουν ασύστολα, κουρεύουν προκλητικά. Από την μία η ελληνική κοινωνία στενάζει από τις τράπεζες και από την άλλη ο περίγυρος Μητσοτάκη που ζει πλούσια μεταφέροντας τα «οφειλές» στην κοινωνία.

Τέτοιος είναι και ο δόλιος και μπαταχτσής υπουργός και μπιστικός, σαν πιστό σκυλί στην Αγία Οικογένεια, Νικόλαος Παπαθανάσης. Το Documento αποκάλυψε ότι έχει στην αστική δικαιοσύνη καταδικαστεί πρωτοδίκως για καταδολίευση δανειστών από την Τράπεζα Eurobank… Τα χρέη του δεν αφορούν μόνο τις οφειλές στην Eurobank. Αλλά εκείνος επιμένει, με τη βοήθεια πρόθυμων δημοσιογράφων που πουλάνε αξιοπιστία αλλά λειτουργούν με βολικές ερωτήσεις ως «πλύστρες» Παπαθανάση να αλλοιώνει την πραγματικότητα. Επιμένει να μας αποκαλεί ψεύτες ενώ παρουσιάζουμε αδιάσειστες αποδείξεις… Όμως βροντοφωνάζει και ότι έχει διακανονίσει με τη Eurobank. Από την Παρασκευή το Documento ζητά να αναφέρει το ποσό και τον τρόπο διακανονισμού. Σιωπά αλλά γαυγίζει σαν σκυλί ότι λέμε ψέματα. Τώρα αποκαλύπτουμε το ποσό. Για 1,45 εκ ευρώ (που έγιναν το 2020, 2,065 εκ ευρώ λόγω των τόκων υπερημερίας) ο κος Παπαθανάσης θα καταβάλει μόλις 50.000 ευρώ.

Εκτεθειμένη η διοίκηση της Eurobank

Ήδη από την Παρασκευή που δημοσιοποιήθηκε η δολιότητα Παπαθανάση η διοίκηση της Eurobank είναι με την πλάτη στον τοίχο. Το ερώτημα που έρχεται και χρήζει απάντησης είναι «πως κάνει τέτοια κουρέματα στον εξωκοινοβουλευτικό αν. υπουργό Ανάπτυξης, όταν εμφανίζεται ιδιαίτερα άκαμπτη στις διαπραγματεύσεις και προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με τους κόκκινους δανειολήπτες που αγωνιούν να σώσουν την πρώτη κατοικία τους». Όπως μαθαίνουμε υποστηρίζουν ότι κούρεψαν το χρέος Παπαθανάση στα όρια που κοστίζει η κατοικία του ώστε να «πάρουν κάτι από τον υπέρογκο δανεισμό»… Η νομιμότητα που έχτισε για τα τραπεζικά στελέχη ο Κ. Μητσοτάκης σε όλο της το μεγαλείο. Όμως οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο λέει το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Είναι η κακιά η (χ)ώρα

Ετσι ο κος Παπαθανάσης εισέρχεται στα παιδιά ενός ανώτερου θεού» που με τη δύναμη του «φεουδάρχη» Μητσοτάκη μεταφέρουν το λογαριασμό των χρεών τους στον κοινωνία. Τα ίδια έκανε άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης με τον Κήρυκα Χανιών, τα ίδια κάνει ο πρωθυπουργικός φίλος Κ. Πηλαδάκης (κούρεμα 146 εκ ευρώ σε δάνεια ύψους 165 εκατ. ευρώ). Τα ίδια γίνονται στα 400 εκ ευρώ που χρωστά η ΝΔ και διαρκώς αυγατίζουν.

Μετά τον ορυμαγδό «τηλεοπτικών ξεπλυμάτων» Παπαθανάση, όπου ο δόλιος μπαταχτσής και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, ψευδολογεί ασύστολα και απροκάλυπτα, θα πρέπει εκείνος να δημοσιοποιήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης για καταδολίευση του 2020), με τη Eurobank που περιλαμβάνει το κούρεμα από 1.45 εκατ. ευρώ (με τους τόκους 2,065 εκ) σε 50.000 ευρώ 

Ο ίδιος ο μπαταχτσής πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει (χρησιμοποιώντας έστω ένα από τα δημοσιογραφικά πλυντήρια που κατά καιρούς επιστρατεύει για να ξεπλύνει τις εγκληματικές του επιλογές) αν οι νόμοι ισχύουν για όλους τους πολίτες, αν το εξωδικαστικός διακανονισμός με κούρεμα της τάξης του 97,5% Παπαθανάση είναι νόμιμο και ηθικό και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους έλληνες πολίτες που οφείλουν και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους 


Τζώρτζης Ρούσσος

Διαβάστε περισσότερα και Τελευταίες Ειδήσεις 

από το www.documentonews.gr => ΕΔΩ 






Σάββατο, Μαρτίου 25, 2023

Τσίπρας από Τήλο: Μπορούμε να έχουμε τη σύγχρονη, ελεύθερη Ελλάδα που μας αξίζει (Φωτορεπορτάζ)




Από την Τήλο όπου βρέθηκε προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασηςαναφέροντας πως σήμερα είναι μία μέρα περηφάνιας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και μία μέρα περισυλλογής "για το τι έχουμε και τι μας πρέπει, για το τι θέλουμε και τι μας αξίζει". 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε πως "δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα, όπου θα ανθίζει η δημοκρατία και η ισότητα, η αλήθεια και η δικαιοσύνη" υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως "οι λαοί που παύουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό".

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπου γης.

Είμαστε περήφανοι για τα Δερβενάκια και την Τριπολιτσά, για τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, για τους ξυπόλυτους που ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας.

Για όσους έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη.

Σήμερα είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής.

Για το τι έχουμε και τι μας πρέπει.

Τι θέλουμε και τι μας αξίζει.

Γιατί οι λαοί που παύουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό.

Δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα.

Και μπορούμε να την αποκτήσουμε.

Μια πατρίδα που τα παιδιά της δεν θα χάνονται στα Τέμπη.

Δεν θα ξενιτεύονται.

Δεν θα είναι καταδικασμένα να φυτοζωούν ανάμεσα στην ανεργία και την απλήρωτη εργασία.

Θα έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, την Υγεία, τον Πολιτισμό.

Θα αισθάνονται και θα είναι όλοι ασφαλείς.

Μια πατρίδα στην οποία θα ανθίζει η δημοκρατία και η ισότητα.

Η αλήθεια και η δικαιοσύνη.

Δεν θα γίνονται οι πολίτες «στόχοι» παρακρατικών μηχανισμών.

Δεν θα αντιμετωπίζεται το κράτος ως λάφυρο και δεν θα ιδιοποιούνται οι λίγοι το μόχθο των πολλών.

Δεν θα τη δυναστεύουν ο κομματισμός, το ρουσφέτι, τα συμφέροντα, αλλά ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος θα στέκεται πλάι και όχι απέναντι στους ανθρώπους.

Αυτά έχουμε δικαίωμα και να θέλουμε και να διεκδικούμε.

Κι αν μας φαίνονται δύσκολα, ακόμα και αδύνατα, ας θυμηθούμε ότι αν ο λαός τότε, δεν μεθούσε «με το αθάνατο κρασί του '21» και άκουγε τους «φρόνιμους» της εποχής, δεν θα είχαμε σήμερα ελεύθερη πατρίδα.

Μπορούμε να έχουμε τη σύγχρονη, ελεύθερη Ελλάδα της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, που μας αξίζει.

Και θα την έχουμε με τη θέληση και τον αγώνα μας.






Τσίπρας από Τήλο: "Περήφανοι για τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων που προασπίζουν την ελευθερία μας"


Στην ακριτική Τήλο βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 202 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Τσίπρας πριν την έναρξη των εκδηλώσεων είχε την ευκαιρία να συνομίλησε με κατοίκους του νησιού και στη συνέχεια παρέστη στις εκδηλώσεις, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση.




Το ενδιαφέρον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κίνησε ένας μαθητής με έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, ο οποίος είπε στον κ. Τσίπρα ότι “στην ιστορία της χώρας μας, η χώρα προόδευσε όταν στηρίζονταν οι αδύναμοι και οι φτωχοί, με αποτέλεσμα να ανθίζει το εμπόριο και η γεωργία” και μάλιστα ρώτησε τον κ. Τσίπρα για τον πληθωρισμό με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να του εξηγεί ότι “όταν οι τιμές στο ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, στην βενζίνη ανεβαίνουν και οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ή αυξάνονται λιγότερο από τις τιμές υπάρχει πρόβλημα” προσθέτοντας “και άρα τι πρέπει να κάνουμε; Το είπες μόνος σου. Να στηρίξουμε τους αδύναμους”.



Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο στρατόπεδο της Τήλου, χαιρέτησε τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο νησί, μόνιμους και στρατεύσιμους, συνομίλησε μαζί τους και ευχήθηκε χρόνια πολλά. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “είμαστε πολύ περήφανοι που είστε εδώ, αφοσιωμένοι στην πατρίδα. Σε μια ακριτική περιοχή, όπως σε κάθε ακριτική περιοχή της χώρας” και πρόσθεσε ότι “οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν, είτε μόνιμοι είτε στρατεύσιμοι, είναι αυτοί που προασπίζουν το πιο σημαντικό ιδανικό, την ελευθερία μας, την ακεραιότητα της πατρίδας μας”.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν στρατιώτη με καταγωγή από την Ινδία όπου του είπε: “Είναι τιμή μας που υπηρετείς την πατρίδα μας”. Απευθυνόμενος στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας στο μόνιμο προσωπικό υπογράμμισε ότι “η Πολιτεία πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα, προκειμένου να φροντίσει, ώστε και οι συνθήκες δουλειάς και αφοσίωσης σας στην πατρίδα να είναι οι καλύτερες δυνατές και οι δυνατότητες όσον αφορά την μέριμνα για το προσωπικό να είναι ακόμη περισσότερες, καθώς το πιο σημαντικό όπλο είναι το ανθρώπινο δυναμικό”.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας Τήλου και να ενημερωθεί αναλυτικά για όλη τη διαδικασία που ακολουθείται και τις εργασίες που γίνονται βήμα προς βήμα και έχουν οδηγήσει την Τήλο να είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση και στην επίτευξη του στόχου για μηδενικά απόβλητα.


Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο από το www.news247.gr=> ΕΔΩ




Δωδεκάνησα: Η συμμετοχή των νησιών μας στην Επανάσταση του 1821



Η Ρόδος, επαρχία του Οθωμανικού κράτους, πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος, έδρα του Τούρκου διοικητή (βαλή) και βάση στρατευμάτων, με οθωμανικό πληθυσμό να κατοικεί μέσα στο Κάστρο, δεν θα μπορέσει να πάρει ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Συμβάλλει, όμως, στον αγώνα για την ανεξαρτησία του υπόδουλου Έθνους. Επίλεκτα μέλη της, μυούνται στη Φιλική Εταιρεία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αγάπιο. Όμως, το κίνημα που δημιουργήθηκε, προδόθηκε και οι μυημένοι σ' αυτό συλλαμβάνονται, βασανίζονται και φυλακίζονται. 

Ροδίτες, σπουδαστές στην Ευρώπη, έμποροι της Αιγύπτου και όσοι έφυγαν από τη Ρόδο στην επαναστατημένη Ελλάδα, παίρνουν μέρος στην Επανάσταση ή βοηθούν οικονομικά τον Αγώνα.
Πάτμιος είναι ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένας από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, όπως επίσης Πάτμιος είναι και ο φλογερός απόστολος και αγωνιστής Δημήτριος Θέμελης, ο οποίος επισκέπτεται τα περισσότερα νησιά και μυεί όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα στη Φιλική Εταιρεία, προετοιμάζοντας τον γενικό ξεσηκωμό.
<<  Δημήτριος Θέμελης


Διοικητής της Ρόδου τα χρόνια της επανάστασης, (1822-1835), ήταν ο διαβόητος Μεχμέτ Σουκιούρμπεης, μπέης μουτεσαρίφης του σαντζακίου της Ρόδου, που η παράδοση περιγράφει ως τρομερό χριστιανομάχο, ανάλγητο και τυραννικό. Είχε αντικαταστήσει τον φιλέλληνα Γιουσούφ Βέη, που μετατέθηκε στη Χίο με τον τίτλο του πασά. Λέγεται ότι ο Σουκιούρμπεης καταγόταν από τη Μάνη, γόνος της αρχοντικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων και αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στη Ρόδο, διέμενε στη συνοικία του Νιοχωριού, στου «Μουσταφά Καπιτάνου το Σαράι», κοντά στη σχολή των «Φρέρηδων». Μικρό παιδί το πήραν οι Τούρκοι και τούρκεψε. Κι όπως ήταν έξυπνος ανέβηκε γρήγορα στα αξιώματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ως ναύαρχος, επισκέφθηκε τη Μάνη, την πατρίδα του και τον υποδέχθηκε εθιμοτυπικά ο ίδιος ο αδελφός του ο Πετρόμπεης. Ζήτησε να δει τη γρια αρχόντισσα, τη Μαυρομιχάλαινα κι όταν βρέθηκε μπροστά της γονάτισε, της φίλησε το χέρι και της είπε ότι είναι ο χαμένος της γιος. Κι εκείνη, αγέρωχη αρχόντισσα του δήλωσε πως δεν μπορεί να έχει Τούρκο γιο και τον έδιωξε ασυγκίνητη. 

Αλλά αν η Ρόδος δεν μπόρεσε να επαναστατήσει, τα άλλα μας νησιά ξεσηκώνονται και στέκονται αλληλέγγυα στο μαχόμενο Έθνος.

Πρώτη η Πάτμος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης με υποκίνηση του Πάτμιου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλου, ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος για τη δράση υπέρ του αγώνα.
Τον Απρίλη του 1821 ξεσηκώνεται η Κάσος και θέτει στη διάθεση του αγώνα τη ναυτική της αρμάδα. Τα μέχρι τότε εμπορικά καράβια οπλίζονται με κανόνια κι αρχίζουν την πολεμική τους δράση. Τα κασιώτικα καράβια πλέουν προς τη Ρόδο με ξεδιπλωμένες τις επαναστατικές τους σημαίες και αρχίζουν τον κανονιοβολισμό του φρουρίου της, προκαλώντας πανικό στους Οθωμανούς του νησιού.

Την Κάσο ακολουθεί η Κάρπαθος, η Χάλκη, η Νίσυρος,  η Σύμη, η Τήλος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Κως, το Καστελλόριζο, η Αστυπάλαια, όλα τα Δωδεκάνησα σηκώνουν τη σημαία της λευτεριάς και διώχνουν τις τουρκικές φρουρές.

Στην Κω, στίφη φανατισμένων μουσουλμάνων ξεχύνονται στο νησί, σφάζουν, λεηλατούν και εξανδραποδίζουν. Τα νησιά φοβούνται αντίποινα. Και τότε, δυο κασιώτικα πολεμικά καράβια αναλαμβάνουν να περιπολούν νύχτα και μέρα το στενό της Ρόδου, άγρυπνοι φύλακες της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου και της Νισύρου.

Αλλά η κασιώτικη αρμάδα προσπαθεί να βοηθήσει και την Κρήτη, παίρνοντας τροφές, όπλα, εφόδια στο επαναστατημένο νησί και μεταφέροντας Κρητικούς πρόσφυγες στην Κάσο και την Κάρπαθο. Σ' εκείνες τις πολεμικές επιχειρήσεις θα σκοτωθεί, πολεμώντας ηρωικά, ο καπετάν Θεόδωρος Κανταριτζής, ένας από τους πιο δοξασμένους καπετάνιους της Κάσου.

Κι οι ναυτικές επιχειρήσεις των Κασιωτών γίνονται ολοένα και πιο παράτολμες. Καταστρέφουν τουρκικά πλοία μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, επιχειρούν ριψοκίνδυνες επιδρομές στο Καστελλόριζο και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Δαμιέττης της Αιγύπτου, με τον καπετάν Χατζη-Νικόλα Μακρή. Αιχμαλωτίζουν 36 πλοία γεμάτα τροφές, που τις μετέφεραν στη λιμοκτονούσα Κάσο, τα δε καράβια τα παρέδωσαν στην επαναστατική κυβέρνηση για να τα μετατρέψει σε πυρπολικά.

Το 1824, η αρμάδα του Μεχμέτ Αλή, μεταφέροντας χιλιάδες στρατιωτών, ανεβαίνει στο Αιγαίο. Οι Κασιώτες αντιλαμβάνονται ότι θα είναι ο πρώτος της στόχος, αλλά δεν πτοούνται. Οχυρώνουν το νησί σε όλα τα σημεία μιας πιθανής απόβασης των Τουρκοαιγυπτίων και εξοπλίζουν όλους, όσοι μπορούν να κρατήσουν όπλα, υπερήφανοι και αποφασισμένοι για τον έσχατο αγώνα και την αναπόφευκτη υπέρτατη θυσία. Η Κρήτη ήδη είχε πέσει και η επανάστασή της είχε καταπνιγεί στο αίμα.

Αρχές Μαϊου του 1824 κι ο εχθρικός στόλος ζώνει την Κάσο (εικόνα). Οι Τούρκοι προσπαθούν να βγουν και το ηρωικό νησί απαντά με τα κανόνια του.

Μα πόσο θα μπορέσει να αντέξει; Γράφουν στην κυβέρνηση και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είναι η περίοδος του εμφύλιου σπαραγμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, το δάνειο δεν έρχεται, οι ιδιωτικοί πόροι είναι πενιχροί και δεν επαρκούν ούτε για τις δικές τους ανάγκες. Η Κάσος θα μείνει μόνη.

Η εχθρική αρμάδα αφού ανασυντάχθηκε, ενισχυμένη από 35 ακόμα πλοία, αρχίζει την ασφυκτική της πολιορκία, από τη θάλασσα, με επικεφαλής τον Χουσεϊν μπέη. Είναι 27 Μαϊου του 1824, ημέρα Σάββατο. Η ώρα της θυσίας πλησιάζει.

Ακολουθούν φονικές μάχες και οι Τουρκοαιγύπτιοι αποβιβάζουν 200 άνδρες σε ερημική τοποθεσία του νησιού για να κυκλώσουν τους ηρωικούς μαχητές. Ο ίδιος ο Χουσεϊν βγήκε στη ξηρά με 2.000 στρατό.

Οι Κασιώτες πολεμιστές, με τους αρχηγούς τους, Ιωάννη Γρηγοριάδη και Μάρκο Μαλλιαράκη, μετά από σφοδρή και άνιση μάχη, με πολλούς νεκρούς, υποχωρούν στα βουνά αφήνοντας τα χωριά στα χέρια των εχθρών. Οι Τουρκοαιγύπτιοι ρίχτηκαν στη σφαγή, την αρπαγή, τη λεηλασία και σε κάθε είδους κτηνωδία. 2.000 γυναικόπαιδα εξανδραποδίστηκαν και μεταφέρθηκαν για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής και της Αφρικής.

Ο καπετάν Μάρκος Μαλλιαράκης, που, με λίγους πολεμιστές, αντιστάθηκαν σθεναρά στα βουνά απέναντι σε 2.000 αιμοχαρείς τουρκοαιγύπτιους, πιάστηκε ζωντανός και οδηγήθηκε μπροστά στον πασά. Κατάφερε να λυθεί και να σκοτώσει τρεις Τούρκους. Μέχρι που χίμηξαν όλοι οι άλλοι πάνω του και με τις σπάθες τους τον κομμάτιασαν. Έτσι πέθανε ο Μάρκος, έτσι πατήθηκε η Κάσος. Η καταστροφή της θα συγκλονίσει την Ελλάδα.

Η κασιώτικη δημοτική μούσα θα τραγουδήσει εκείνο το χαλασμό, με το τραγούδι:

Μαύρο πουλάκι κάθεται στης Κάσου τ' αγριοβούνι,
βγάλλει φωνίτσα θλιερή και μαύρο μοιρολόι.
Μάνα, κλαμός και βουγκητός εις το νησί της Κάσου!
Η μάνα κλαίει το παιδί και το παιδί τη μάνα
κι ο αερφός την αερφή κι άουρος τηκ καλήτ του.
Μπας και πανούκλα πλάκωσε, μπας και σεισμός εϊνη;
Μηδέ πανούκλα πλάκωσε, μητέ σεισμός εϊνη,
Χουσεϊν πασιάς επλάκωσεν από την Αλεξάντρα.
Γίνονται στίβες τα κορμιά, τα αίματα ποτάμια.
Σφάζουν τους γέρους και τις γριές κι όλα τα παλικάρια
τις κοπελιές και τα μωρά στη φλότα τους μπαρκάρουν
σκλάβους να τους πουλήσουσι στης Μπαρμπαριάς τα μέρη.
Και μια απ' τις σκλάβες ήλεγε με θλιερή φωνίτσα.
Χίλια κι αν κάμεις, Χουσεϊν, χίλια κι αν μας πουλήσεις,
εμείς του Τούρκου το σπαθί 'εθ θα το φοηθούμε
για θα μας κόψεις ούλους μας, για λευτεριά θα 'ούμε.

Την κατάληψη της Κάσου ακολούθησε η κατάληψη της Καρπάθου, της Χάλκης, της Σύμης και των άλλων επαναστατημένων νησιών.

Τα πράγματα προχωρούν με γοργό ρυθμό. Ο αιγυπτιακός στόλος από 245 πλοία σε τρεις μοίρες, ξεκίνησε από την Αίγυπτο και φθάνει στην Ελλάδα. Η πρώτη μοίρα φθάνει στη Ρόδο, λίγο μετά και οι άλλες δύο, με τον Ιμπραήμ. Πολλά ξένα μεταγωγικά που συμμετέχουν έχουν διάφορες ευρωπαϊκές σημαίες. Η Ρόδος και η Μάκρη, απέναντι, είναι τα κέντρα όπου συγκεντρώνονται.

Πολλά θλιβερά επεισόδια διηγούνται για την έξοδο των πληρωμάτων στην πόλη. Οι κάτοικοι, κυρίως οι γυναίκες, κλείνονταν στα σπίτια, για να αποφύγουν τους βανδαλισμούς. Είναι οι λεγόμενοι «γαλουντζήδες» που μεθούσαν κι άρχιζαν τις βιαιότητες στις συνοικίες έως τα Τριάντα. Σκότωσαν τον πλοίαρχο Μάκρα με τρεις ναύτες και διαρπάσαν το καράβι του στο Μανδράκι. 


Ο ελληνικός στόλος θα εκδικηθεί για την Κάσο και τα Ψαρά, που κι αυτά είχαν το ίδιο φρικτό τέλος, όταν, στις 29 Αυγούστου του 1824,  στον μικρασιατικό κόλπο του Γέροντα, απέναντι από την Κάλυμνο, θα δώσει τη μεγαλύτερη ναυμαχία της Επανάστασης.  Ο ναύαρχος Μιαούλης, παρά την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, θα κάψει τα πλοία τους και θα πετύχει πρωτοφανή νίκη, προκαλώντας παραλήρημα χαράς στο λαό της Καλύμνου που υποδέχθηκε τους δοξασμένους ναυμάχους, όταν τα καράβια αγκυροβόλησαν, μετά τη ναυμαχία, στο νησί τους. 



Απόσπασμα από δημοτικό τραγούδι της Κω, για το πώς έζησαν οι Κώοι τη ναυμαχία του Γέροντα. (Από τη συλλογή του Άγγλου νεοελληνιστή, R.M. Dawkins, Τραγούδια της Δωδεκανήσου, που κατέγραψε ο Κώος ιστοριοδίφης και συλλέκτης λαογραφικού υλικού, Ιάκωβος Ζαρράφτης)

...................
Δευτέρας το ξημέρωμα, κοντά το μεσημέρι,
οι Τούρκοι πέσαν άξαφνα βαριά αρματωμένοι,
να κατασφάξουν τορ ραγιάν, κανένας να μη μένη.
Άλλοι επέφτα στο γιαλό, και άλλοι στα πηγάδια
και άλλοι ξεκόφτα σαλ λαγοί στους βάτους, στα λιβάδια,
και άλλοι κόφτα στα βουνά, όσ' ήσαμ παλληκάρια,
όσ' είχαν δυνατήγ καρδιά κι ακούραστα ποδάρια
Κι εκεί που φεύγαν έλεγαν με μμάτια δακρυσμένα,
με χείλη στο παράπονον της πίκρας βουτισμένα.
Χριστέ, ας είχαμεγ κ' εμείς άρματα σαγ κ' εκείνους,
να πολεμούσαμεγ κ' εμείς μ΄ αυτούς τους Σαρακήνους!
Χριστέ, κι ας είχαμε σπαθιά, τουφέκια και κοντάρια,
να πολεμούσαμε κ' εμείς σαγ κι άλλα παλληκάρια.
Χριστέ, κι ας ήτο βολλετόν κι εμείς ν' αρματωθούμεν,
να δούσι οι Σαρακηνοί κ' εμείς πώς πολεμούμεν.
Μα τώρα οι Αγαρηνοί μας σφάζαν σαν θρεφτάρια,
παιδιά με μάνες και κυρούς, κόρες και παλληκάρια.
Τες πόρτες σπούσι καθενός, τα έχει μας μάς παίρνουν,
τες εκκλησιές μας γδύνουσι, και τους παπάδες γδέρνουν,
κοιλιές μανάδων σχίζουσι και τα μωρά σκοτώνουν,
τους γέρους καίουν ζωντανούς και τους τρυποσουβλώνουν.
Τα παλληκάρια ξέγκωνα, εκεί που θα τα βρούνε,
εις τα παλούκια ζωντανά απάνω τα περνούνε.
Τες όμορφες, τες ακριβές, που δεν τες είδε μμάτι,
πο τα μαλλιά τες σέρνουνε για ένα μας γινάτι.
...................

Το τελειωτικό κτύπημα στους τουρκοαιγύπτιους, δόθηκε, όταν ο ενωμένος στόλος της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας έστειλε τα πλοία τους στο βυθό του κόλπου του Ναβαρίνου και αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων που, μετά τους εμφυλίους πολέμους, βρέθηκε με την επανάσταση στο χείλος της καταστροφής.

Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 επικύρωσε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, που η Ελλάδα είχε κερδίσει, με το αίμα των ηρωικών αγωνιστών της στα πεδία των μαχών αλλά που πέρασε από τις συμπληγάδες πέτρες του διπλωματικού παρασκηνίου και της «μάχης», για πολιτική επικράτηση, των λεγόμενων «προστάτιδων δυνάμεων» επί του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Επιμέλεια: Νίκος Νικολάου - Αντώνης Αγγελής
  

Με πληροφορίες από  rhodeslibrary.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More