Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024

Η Χρύσα Καραγιάννη για το ζήτημα με τα ελάφια και τον Αιγιαλό


Την μη ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα των δύο συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε με δηλώσεις της προς την ‘δ’ η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο) κα Χρύσα Καραγιάννη. 

«Ο θεσμός της ειδικής συνεδρίασης της ‘λογοδοσίας’ μπορεί να έχει μια δημοκρατική βάση, παρ’ όλα αυτά, φάνηκε πως δεν είναι μια διαδικασία την οποία… απολαμβάνει η περιφερειακή αρχή. Πριν την τοποθέτησή μου, ένιωσα την ανάγκη να ρωτήσω εάν πράγματι ο σκοπός της, είναι η ενημέρωση και η κοινή συμπόρευση σε κάποια θέματα. Στην δική μου περίπτωση και στις δικές μου απαντήσεις, μπορώ να πω ότι οι απαντήσεις που έλαβα ήταν παραπλανητικές. 

Η δική μου ερώτηση για το ζήτημα με τα ελάφια που απασχολεί τους αγρότες και όχι μόνον, αφορούσε στις λύσεις που πρέπει να βρεθούν. Γνωρίζουμε όλοι ότι προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες εδώ και πολλά χρόνια, ότι είχε δοκιμαστεί η περίφραξη (ως πιλοτική δράση αλλά χωρίς αποτέλεσμα) και τώρα, είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, πώς το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο, έλαβε ομόφωνη απόφαση να φτιάξει ένα ‘πάρκο’ κοντά στο Φράγμα Γαδουρά και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα 18 ημερών; Έχουμε φτάσει Φεβρουάριο και δεν έχουμε δει τίποτε. Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την ΠΝΑι κατέληξαν σε άλλη απόφαση, να φτιάξουν πέντε πάρκα. Για εμάς, το σχήμα είναι… οξύμωρο. 

Η απάντηση της Π.Α. ήταν ότι το χρονικό όριο 15-18 ημερών δεν ήταν μέτρο άμεσης αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των ελαφιών, αλλά θα ήταν μέτρο που θα εφαρμοζόταν από την ημέρα που θα δινόταν η άδεια κατασκευής του πάρκου. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε; Εν τέλει, ποιος έχει την αρμοδιότητα για τις αποφάσεις; Όπου μας συμφέρει είμαστε αρμόδιοι, και όπου δεν μας συμφέρει, ξεπερνάμε τα όρια των αρμοδιοτήτων;

Προσωπικά, δεν έχω καλυφθεί από τις απαντήσεις που έλαβα από την περιφερειακή αρχή.

Η απόφαση του Π.Σ. να μειωθεί ο πληθυσμός των ελαφιών δεν καλύπτει το πραγματικό πρόβλημα που αφορά στην μείωση του υπερπληθυσμού. Τελικά δεν το εισήγαγαν όπως έπρεπε.

Ο λόγος που ψηφίσαμε θετικά, ήταν επειδή η ΠΝΑι θα αναλάβει την εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης με 300.000 ευρώ από έναν επίσημο, έγκριτο φορέα.

Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο στειρώσεων, το ενδεχόμενο μεταφοράς ελαφιών σε άλλα μέρη κ.λπ. Όλα αυτά όμως δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει πρόταση για οριστική λύση» - όπως τόνισε.

Σχετικά με το 2ο θέμα, της τακτικής συνεδρίασης ‘Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση εναρμόνισης με την υπόλοιπη Ελλάδα της διαδικασίας χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας στη Δωδεκάνησο’ η κα Καραγιάννη, είπε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για να συζητηθεί στο Π.Σ. και να ληφθεί απόφαση, αφού ήδη έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση. 

«Νομίζω πως ο νόμος πλέον, δεν καλύπτει ούτε το Δημόσιο ούτε τους ιδιώτες. Δεν το ψηφίσαμε γιατί είναι ευαίσθητα θέματα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τα συμφέροντα…» -κατέληξε η κ. Καραγιάννη.


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More