Σάββατο, Ιουνίου 29, 2024

Δεν έχει πλοίο για σε...


 

Πάνω από 100 νησιά στην Ελλάδα κατοικούνται και τουλάχιστον τα μισά είναι δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί για εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες. Αν υπάρχει ένας ορισμός για τη «νησιωτικότητα» και τη «νησιωτική χώρα» στην Ευρώπη, αυτός είναι «Ελλάδα». 

Αυτή η γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας θεωρείται η βάση ενός δεύτερου μοναδικού χαρακτηριστικού της, της μακρόχρονης ναυτοσύνης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της· κι αυτή με τη σειρά της είναι ο καμβάς του ελληνικού εφοπλιστικού «έπους», που κυριαρχεί στους ωκεανούς του πλανήτη. 

Το Αιγαίο και τα άλλα ελληνικά αρχιπελάγη είναι ένα απειροελάχιστο μέρος της παγκόσμιας θαλάσσιας επικράτειας του ελληνικού (ή με έδρα την Ελλάδα) εφοπλισμού. Κι όμως, σε αυτό το μικρό υδάτινο οικόπεδο ασκείται εδώ και χρόνια συστηματική, ληστρική εκμετάλλευση. Οι μαγικές λέξεις του φαινομένου είναι το ακτοπλοϊκό καρτέλ και το μονοπώλιο.

Δύο μόλις εταιρείες ελέγχουν τα δρομολόγια από τον Πειραιά και τα άλλα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας προς τα νησιά. Και μόλις μία ελέγχει τα δρομολόγια ανάμεσα στα δεκάδες νησιά της χώρας, που το καλοκαίρι των διακοπών απογειώνεται η ζήτησή τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποτιθέμενης απελευθέρωσης της ακτοπλοϊκής αγοράς που, αντί να φέρει περισσότερους παίκτες στον ανταγωνισμό, έδιωξε κι όσους είχαν απομείνει.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι να απορεί κανείς που οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται ερήμην των επιβατών και της εισοδηματικής ικανότητάς τους, αλλά ερήμην και των κρατικών αρχών που απλώς παρατηρούν τα πλοία να περνούν και τους ναύλους να απογειώνονται.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που ελέγχουν τα δρομολόγια προς τα νησιά, αλλά και ανάμεσα στα νησιά, παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος τους περιορίστηκε φέτος μετά μια διετία μεγάλης αύξησης, δρομολόγησαν πάλι ανατιμήσεις, προσβλέποντας στον ξένο τουρισμό, που αναμένεται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Αυτό το λες και αρπαχτή, αλλά ουδεμία έκπληξη.

Αλλά την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ονειρεύονται λίγες μέρες νησιωτικό παράδεισο το κόστος είναι απαγορευτικό. Πώς να διαθέσεις έναν πλήρη μισθό μόνο για το πήγαινε-έλα σε ένα νησί των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βόρειου Αιγαίου;

Πρακτικά, δεν έχει πλοίο για σε... Στην κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της είναι αποκλεισμένο από τα νησιά της.


efsyn.gr


Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2024

Ενας μισθός μόνο για τα ναύλα – Είδος πολυτελείας οι διακοπές - Ιδού η Ρόδος… ιδού και η ακρίβεια



 


Είδος πολυτελείας οι διακοπές, καθώς οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό - 

Ονειρο θερινής νυκτός καταλήγουν να είναι οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους που επιθυμούν να αποδράσουν σε κάποιο νησί καθώς υποχρεώνονται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται έναν ολόκληρο μισθό, ενώ για να καλύψει όλα τα έξοδα των διακοπών –κατάλυμα και φαγητό– θα απαιτηθούν έως και τρεις κατώτατοι μισθοί. 

Παρόλο που η μεσοσταθμική αύξηση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις καταγράφεται στο 3,6%, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών Vivanoda, σε συγκεκριμένα δρομολόγια οι αυξήσεις φτάνουν έως και 15 ευρώ στο ατομικό εισιτήριο. Από το 2022 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων και έκτοτε, αντί να μειωθούν, συνεχίζουν να ανεβαίνουν, παρότι οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν. Για την ακρίβεια έχουν εκτροχιαστεί και μάλιστα σε συνάρτηση με την υπάρχουσα ακρίβεια συμπαρασύρουν τιμές ναύλων και προϊόντων όχι μόνο για τους ταξιδιώτες αλλά και για την καθημερινότητα των νησιωτών. Αποκορύφωμα είναι η κυβερνητική απάθεια υπό το πρόσχημα της ελεύθερης αγοράς.

Καλοκαιρινές διακοπές…με το κιάλι

Οι διακοπές σε νησιωτικό προορισμό αποτελούν πολυτέλεια για λίγους. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Vivanoda, η Ελλάδα κατατάσσεται 11η στη λίστα των χωρών με τα πιο ακριβά εισιτήρια στην Ευρώπη. Μάλιστα ο δείκτης τιμών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023, ενώ ειδικά για τις καθημερινές αυξήθηκε κατά 11%. Παρόλο που οι αυξήσεις δεν φαίνονται μεγάλες, τοπικά και σε συγκεκριμένα δρομολόγια φτάνουν έως και το 15% μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Αλλο σημαντικό εύρημα είναι η διακύμανση των τιμών στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Ενδεικτικά το Πάρος – Σαντορίνη (44 ναυτικά μίλια απόσταση) κοστίζει 59,70 ευρώ για ένα άτομο χωρίς επιστροφή με ταχύπλοο και 32,50 ευρώ με συμβατικό πλοίο, ενώ η διαδρομή Πάρος – Μύκονος (24 ναυτικά μίλια) με ταχύπλοο κοστολογείται στην ίδια τιμή με το προηγούμενο, αν και εγγύτερη. Αντίστοιχα κυμαίνονται τα δρομολόγια Νάξος – Μύκονος στα 57,70 ευρώ, Σύρος – Νάξος στα 63,70 ευρώ, ενώ η διαδρομή Ιος – Κουφονήσια με ανταπόκριση είναι στα 122,70 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα από τα παραπάνω δρομολόγια δεν υπάρχει πρωινό δρομολόγιο με συμβατικό πλοίο, άρα και χαμηλότερη τιμή, ενώ σε αρκετά δεν δρομολογείται συμβατικό πλοίο.

Για του λόγου το αληθές συγκεντρώσαμε τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και το αποτέλεσμα όπως φαίνεται στον πίνακα είναι απογοητευτικό, αφού μια τετραμελής οικογένεια μόνο για τη μετακίνησή της από Πειραιά με αυτοκίνητο χρειάζεται ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό.

Εως και 15% αύξηση σε ένα χρόνο

Οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνουν τις διακοπές να φαντάζουν όνειρο απατηλό για τον εργαζόμενο καταναλωτή. Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μιλώντας στο Documento επισήμανε πως μέχρι στιγμής έχουμε δει «την πρώτη δόση των αυξήσεων, η οποία είναι έως 15% στα συμβατικά πλοία, γιατί στα ταχύπλοα είναι μεγαλύτερη. Περιμένουμε και δεύτερη αύξηση, όπως γίνεται κάθε χρόνο στο πικ της τουριστικής σεζόν, κοντά στα μέσα με τέλη Ιουλίου, όπως είθισται να συμβαίνει».

Η ένωση καταναλωτών σύγκρινε τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μεταξύ του 2023 και του 2024 για μια τετραμελή οικογένεια (δύο ενήλικες, δύο παιδιά που λαμβάνουν έκπτωση 50%) με αυτοκίνητο, που θα ταξιδέψει μετ’ επιστροφής με συμβατικό πλοίο από Πειραιά. Η αύξηση είναι 15,6% σε σχέση με πέρσι για το Ηράκλειο, 15,1% για την Πάρο, 14,7% για τη Σίφνο, ενώ για τη Ρόδο η αύξηση είναι 10,3%, με την τιμή να περιλαμβάνει τετράκλινη καμπίνα καθώς η συγκεκριμένη διαδρομή ξεπερνά τις 16 ώρες.

Στην πληθώρα καταγγελιών που δέχεται η ένωση ο Απ. Ραυτόπουλος επισημαίνει ότι αφορούν τις τιμές στο ρεύμα και μεταξύ άλλων τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και εν γένει τις ακριβές διακοπές, ενώ σημειώνει πως φέτος «οι καταναλωτές εργαζόμενοι προτιμούν την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς η νησιωτική είναι δυσβάσταχτη λόγω υψηλού κόστους». Μάλιστα «σήμερα μια οικογένεια για να κάνει διακοπές χρειάζεται τρεις κατώτατους μισθούς ώστε να καλύψει ακτοπλοϊκά, διαμονή και διατροφή. Φέτος ο κόσμος θα πάει λιγότερες μέρες διακοπές σε σχέση με πέρσι. Επίσης ενώ πέρσι πήγαν διακοπές πέντε στους δέκα, φέτος το νούμερο μειώθηκε σε τέσσερις στους δέκα» καταλήγει ο Απ. Ραυτόπουλος.

«Παράπονα από Ελληνες και από ξένους»

Πηγαίνοντας νοτιότερα, στην Κρήτη, ο Μιχάλης Βλαττάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού, εξηγεί ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πήραν μεγάλη αύξηση από το 2022, μετά και τη μεγάλη αύξηση στα καύσιμα, η οποία έχει μείνει μέχρι και σήμερα. Στην ερώτηση αν υπάρχουν αυξήσεις σε σχέση με τις περσινές τιμές μάς απαντά ότι «η αύξηση ναι μεν υπάρχει αλλά δεν είναι μεγάλη, κάτι που όμως δεν αφαιρεί την πεποίθηση πως τα ακτοπλοϊκά είναι ακριβά» και συνεχίζει παραδεχόμενος πως εν γένει «είναι ακριβά, παρόλο που τα καύσιμα έχουν μειωθεί, χωρίς να κρίνω τα λειτουργικά κόστη των εταιρειών».

Ιδιαίτερα αρνητική βλέπουν την κατάσταση και οι Ελληνες και οι τουρίστες, γεγονός που επιβεβαιώνει ο Μιχ. Βλαττάκης, ο οποίος παραδέχεται ότι «υπάρχουν παράπονα και από Ελληνες και από ξένους». Για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εξηγεί ότι «οι τιμές είναι δυσβάσταχτες, πολύ υψηλές. Οι Κυκλάδες είναι απλησίαστες ακόμη κι αν ο ταξιδιώτης ξεκινήσει από Κρήτη».

Ιδού η Ρόδος… ιδού και η ακρίβεια

Ταξιδεύοντας στα Δωδεκάνησα παρατηρούμε πως τα ναύλα αυξήθηκαν σε μικρό μεν ποσοστό, δυσχεραίνοντας δε την υπάρχουσα κατάσταση. Ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης έδωσε στοιχεία στο Documento και για τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα νησιά των Δωδεκανήσων. «Για να επισκεφτεί το νησί μας μια τετραμελής οικογένεια θέλει κοντά στα 1.300 ευρώ μαζί με καμπίνα. Πρέπει να υπολογίσουμε την απόσταση των 16 ωρών από τον Πειραιά που κάνει επιτακτική την ανάγκη της καμπίνας. Το ποσό είναι απαγορευτικό» σχολιάζει σχετικά με τις τιμές και υπενθυμίζει ότι «τα μεγάλα νησιά λειτουργούν ως πύλες εισόδου για άλλα μικρότερα».

Για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων «το θέμα της ακτοπλοΐας είναι θέμα καθημερινότητας και όχι τουρισμού. Στις δικές μας ακτοπλοϊκές γραμμές υπάρχει μονοπώλιο, άρα αυτό αποτυπώνεται και στην εφοδιαστική αλυσίδα, που με τη σειρά της αυξάνει και το καθημερινό κόστος. Τα υψηλά ακτοπλοϊκά εισιτήρια παρασύρουν τα πάντα. Οι νησιώτες το πληρώνουν στην καθημερινότητά τους» σχολιάζει ο Χρ. Μιχαλάκης.

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι προφανής, καθώς δεν δύνανται να δώσουν ουσιαστικές λύσεις παρά επικαλούνται τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά, αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν υφίστανται κρατικό έλεγχο.  Εδώ επέβαλε πρόστιμα προ ημερών επειδή οι ακτοπλοϊκές δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τις αρχές για τις αυξήσεις που αποφάσισαν.  Οι συστάσεις στις οποίες αρκούνται είναι για τα μάτια του κόσμου καθώς δεν είναι ικανές να διορθώσουν τις τσουχτερές τιμές στα εισιτήρια των πλοίων, που βαραίνουν ακόμη περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή. Σε πολλές περιπτώσεις που παρατηρούνται οριζόντιες αυξήσεις στα ναύλα, όπως συμβαίνει στις Σποράδες ή στα νησιά των Δωδεκανήσων, είναι το μονοπώλιο που ανεβάζει τις τιμές στα ύψη.

Προς το παρόν το υπουργείο έχει αρκεστεί στη σύσταση ενός παρατηρητηρίου τιμών, το οποίο όμως δεν είναι καν σε θέση να παρέχει πλήρη στοιχεία. Από την άλλη υπάρχουν και τα vouchers που προσφέρουν εκπτώσεις ή δωρεάν παροχές σε καταλύματα, μέτρο που φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό καθώς αφορά πολύ μικρό και συγκεκριμένο αριθμό καταναλωτών, ενώ τα συμβαλλόμενα καταλύματα είναι λιγοστά.


Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο => ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: Μετά το «σφυροκόπημα», damage control δια του Τύπου 

Βράζει η ΝΔ: «Οι βουλευτές δεν είναι εν αναμονή υπουργοί», απαντάει στους δυσαρεστημένους ο Μαρινάκης

Αυτό είναι το κείμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ


Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2024

Λέρος: Η λειψυδρία «χτύπησε» το νησί – Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε για έναν μήνα η Λέρος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «λόγω φαινομένων λειψυδρίας». 

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 25 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», αναφέρεται στη σχετική απόφαση. 

Ο δήμαρχος Λέρου, Τιμόθεος Κωττάκης, κατήγγειλε στη «Ροδιακή» σοβαρές παραλείψεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή όσον αφορά τη συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης. «Δεν υπήρχε πρόβλεψη τα προηγούμενα χρόνια για συντήρηση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για τη συντήρηση των μονάδων αφαλατώσεων», σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού.

«Την Παρασκευή έστειλα επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς. Και ο πιο αρμόδιος είναι ο κ. Κικίλιας, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να φέρουμε στο νησί νερό με υδροφόρες. Αυτό γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρωτίστως είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πολεμικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει νερό όπως κάνει σε νησιά που έχουν διαρκώς πρόβλημα», συμπλήρωσε.

=> documentonews.gr



Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024

Πού τα βρίσκετε τα λεφτά, μωρέ;


 

Το ελληνικό καλοκαίρι κινείται με μαύρο ή γκρίζο χρήμα και οι προνομιούχοι θυμώνουν όταν τους ζητήσεις εξηγήσεις. «Δεν φταίμε εμείς που είστε τεμπέλης, κύριε». 

Ο φίλος που αναζητούσε δωμάτιο σε νησί για το τετραήμερο του -αυτό μας μάρανε- Αγίου Πνεύματος βρισκόταν στα όρια της απελπισίας. Δεν έβρισκε κρεβάτι στους κοντινούς και δημοφιλείς προορισμούς ούτε για δείγμα και, όταν από κάποιο θαύμα εντόπιζε κάποιο, άκουγε τις τιμές και αισθανόταν ότι τον κοροϊδεύουν ψιλό γαζί. «Να κοιμηθώ για τρία βράδια θέλω, όχι να αγοράσω το ξενοδοχείο σας», ήταν η στερεότυπη απάντησή του. Τελικά έκλεισε για Κωνσταντινούπολη και ησύχασε. 

Το ίδιο μικροσκοπικό δωμάτιο στο αγαπημένο Αγκίστρι που Δευτέρα βράδυ κόστιζε -φιλική τιμή λόγω πολυετίας- 70 ευρώ νοικιάστηκε την Παρασκευή για 97, τιμή γνωριμίας και αυτή μη σας πω. Βέβαια σχεδόν όλοι οι ένοικοι ήταν ξένοι, αλλά και πάλι. Τα βαπόρια και τα δελφίνια έφευγαν από τον Πειραιά γεμάτα και επέστρεφαν εξίσου γεμάτα, με τις συνήθεις απώλειες, των απερίσκεπτων που έβγαιναν στο βουνό για πεζοπορία και κατέληγαν (αν ήταν τυχεροί) στο Κέντρο Υγείας με ηλίαση.

Στα διόδια, οι ουρές των αυτοκινήτων γέμιζαν το μάτι με λαμαρίνα και τη μύτη με καυσαέριο. Η πόλη άδειασε και όλη η χώρα ξεχύθηκε στις αμμουδιές και στα ρουμάνια. Και έμεινα πίσω εγώ ο αφελής, να αναρωτιέμαι. Πού ακριβώς βρίσκει ο νεοέλληνας τα χρήματα για να πάει διακοπές; Πώς τις αντέχει η τσέπη του; Ζει σε άλλη χώρα από αυτή του ατελείωτου αγκομαχητού και της απερίγραπτης ακρίβειας;

Δεν σας έρχεται μωρέ εσάς φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ; Στο σούπερ μάρκετ δεν πηγαίνετε; Φροντιστήρια δεν πληρώνετε; Ενοίκιο και κοινόχρηστα δεν έχετε κάθε μήνα; Βενζίνη δεν βάζετε στο αυτοκίνητο; Είστε όλοι γκόλντεν μπόις και γκόλντεν γκερλς;

Πώς ακριβώς σχεδιάζει δεκαήμερες διακοπές κάποιος που παίρνει μισθό ένα σκάρτο χιλιάρικο και το βλέπει να εξανεμίζεται πριν τις 20 του μήνα, κάθε μήνα ανελλιπώς, επί δώδεκα μήνες το χρόνο; Δοκίμασα να κλείσω ένα ψωριάρικο τετραήμερο στην Πάρο Μάιο μήνα και γονάτισα από το κόστος πριν ακόμη ξεκινήσω – που δεν ξεκίνησα καν. Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ελλάδα συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Προτίμησα τελικά ένα εκπτωτικό αεροπορικό για το Λανγκάουι μέσω Σινγκαπούρης. Πιο φτηνό μου βγήκε και πιο πολύ θα το χαρώ.

Στην επόμενη παράγραφο σκόπευα να αναρωτηθώ φωναχτά τι ακριβώς βρίσκετε στο Ελλαδιστάν και το προτιμάτε για τις διακοπές σας, όσοι πηγαίνετε, αλλά ας το αφήσουμε για άλλη μέρα αυτό, γιατί θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Εάν σας αρέσει η αισχροκέρδεια, η μίρλα, η ξαπλώστρα, η ρακέτα, το σκυλοτράπ του μπιτσόμπαρου, οι ματσωμένοι σκαφάτοι πυρπολητές, ο παλιόκαιρος και το πατείς με πατώ σε, εμένα δεν μου πέφτει λόγος, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Υπάρχει βεβαίως και ο τρόπος εκείνων που εξερευνούν τα ερημονήσια με αντίσκηνο, δίχως να μασάνε από κακουχίες, από φόβους και από κατσαρίδες. Αλλά αυτού του είδους η αναψυχή, γιασάν σε όσους μπορούν να την υποστηρίζουν από άποψη, δεν είναι για όλους και δεν είναι για όλες. Ούτε φυσικά μπορεί να αναδειχθεί σε εθνική πολιτική ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Όταν διατύπωσα τη σχετική απορία στο Twitter  («Συγγνώμη κιόλας, αλλά πού τα βρίσκετε τα λεφτά για διακοπές; Σε άλλη χώρα ζείτε εσείς;») ,έλαβα μεταξύ άλλων τις εξής απαντήσεις μαζί με καμιά 700αριά likes για γαρνιτούρα. Σταχυολογώ για τη δική σας απόλαυση:

«Ποια λεφτά; Παντόφλα, σακίδιο, ψωμί, τυρί, καμιά ντοματούλα, ωτοστόπ όπως παλιά».

«Δύο γενιές δούλεψαν καταναλώνοντας ελάχιστα. Ο κόπος τους, το λίπος μας».

«Ανοίξαμε Όνλι Φανς»

«Ασ’ το Νίκο… Κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα».

«Εμείς δουλεύουμε, κύριε. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι».

«Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται τα οικονομικά του βάσει των θέλω του, κάποιοι π.χ. δεν τρώνε απ’ έξω κ τα μαζεύουν για διακοπές γιατί αυτό τους ευχαριστεί. Κάποιοι δουλεύουν και τα έχουν, κάποιοι έχουν χωριά. Ας κάνει ο καθένας ότι θέλει φτάνει να μην το κάνει εις βάρος άλλων».

«Εμείς πάμε κάθε χρόνο στους παππούδες που μένουν κοντά στη θάλασσα να δουν εγγόνια να κάνουν κ κάνα μπάνιο, οπότε στέγη κ μεσημεριανό τουλάχιστον ειναι πληρωμένα».

«Προσπάθησα να αποταμιεύω κάθε μήνα 30-50 ευρώ κόβοντας αλλά μικροέξοδα κι έτσι θα καταφέρω να πάω μια βδομαδούλα Πήλιο».

«Δεν υπάρχει μία φίλε. Παλιά διακοπές. Last year».

«Με τόσο ακριβή φέτα και τα είδη πρώτης ανάγκης στα ύψη η φτώχεια έχει χτυπήσει κόκκινο».

«Φθηνό δωμάτιο, 40-50 ευρώ, κάπου κοντά χωρίς πλοία, για 2-3 μέρες με καλό πρωινό και πιτόγυρα το βράδυ. Να πούμε ότι κάναμε διακοπές».

«Αυτοί που κλαίγονται έχουν χρήματα για διακοπές, διασκέδαση. Νόμος».

«Από τα επιδόματα Νίκο γι’αυτό ψηφίζουν συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Όταν θα πέσει πείνα που σε λίγο έρχεται. Μαύρο δάκρυ θα βγάλουν».

«Και στις διακοπές με γκρίνια είναι. Πηγή: Είμαι ρεσεψιονίστ».

«Δουλεύουμε. Αν δεν φτάνουν, κάνουμε κι άλλη δουλειά».

«Ζούμε στη χώρα των απευθείας αναθέσεων του ταμείου ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ».

«Με 30 εκ τουρίστες και 3 εκ Έλληνες που μπορούν να πάνε διακοπές, δίνεται αυτή η εντύπωση, ότι λεφτά υπάρχουν».

«Οι Έλληνες δεν έχουν οικονομικό θέμα».

«Αυτές τις μαλακίες μόνο στα σόσιαλ τις διαβάζουμε».

«Όχι απλά μερικοί δεν ντρέπονται να πάνε για δουλειά. Πχ ντελίβερι στη Βολτ στην Πάτρα βγαζεις άνετα πάνω από 3 χιλιάρικα, αν δεν είσαι τεμπέλης»

«Μου έχουν ζητήσει δανικά για τάχα απλήρωτο ενοίκιο & μετά από 2 μέρες ανέβαζαν στόρι από νησί. Ο Έλληνας πάντα θα πιστεύει ότι είναι καλύτερος & πιο έξυπνος από τους άλλους & πάντα θα έχει λάθος προτεραιότητες. Πάνε με δανεικά & χρέη & μετά οταν επιστρέφουν αρχίζουν τη γκρίνια».

«Κάποιοι χρωστούν σε όποιον μιλάει ελληνικά. Δεν παίζει αλλιώς».

«Κινείται αρκετό κασέρι, κακά τα ψέματα».

«Κάνουμε το σκατό παξιμάδι όλο τον χειμώνα και πάμε κάπου χωρίς πλοίο, 50 ευρώ δωμάτιο, ομπρέλα ψυγείο καρεκλάκια και 2/3 ημερήσιας διατροφής από σούπερ μάρκετ».

«Σήκω και δούλεψε, κύριε τεμπέλη».

«Δουλεύουμε. Πολύ».

«Ζούμε στην Ελλάδα. Είμαστε σε διακοπές 365 μέρες το χρόνο».

«Το ίδιο αναρωτιέμαι και εγώ Εμείς τη βγάλαμε με θερινό σινεμαδάκι και hot dog».

«Δούλεψε να φας και κλέψε για να ζήσεις. Πολύ ΦΠΑ κυκλοφορεί το τριήμερο».

«Aν ψάξεις σε οποιαδήποτε σημείο της Ελλάδας δεν θα βρεις δωμάτιο κάτω από 100 €  αν είναι νησί όχι κάτω από 150 ευρώ».

«Διακοπές Κέρκυρα . Φιλοξενούμενοι, η παρέα , σε σπίτι . Αμάξι και βενζίνες δωρεάν από γνωστό. Αμοργό θα πάω Ιούλιο. Διαμονή, αμάξι δώρο από την αδερφή μου . Αν δεν υπήρχαν αυτές οι επιλογές θα πήγαινα στα δύο χωριά και ένα κάμπινγκ. Φαν φακτ. Άμα πληρώναμε διαμονή στη Κέρκυρα, θα μας έβγαινε πιο ακριβά απ’ ότι η Πορτογαλία που πήγαμε το Γενάρη».

«Είναι το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί κι η κυβέρνηση δεν θέλει να το βρει και να αποδώσει ευθύνες».

«Αν δεν πάμε διακοπές δεν θα βγει ο χειμώνας. Για αυτό βρίσκουμε όοοσο μπορούμε οικονομικά μέρη! Εμείς πάντως όλο το χρόνο μαζεύουμε ένα budget για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο καθένας κάνει τα κουμάντα του».

«Εμείς έχουμε χωριό παρακαλώ (και θάλασσα έχουμε). Μας το άφησαν τα γερόντια μας δηλαδή, που συν τα άλλα καλά που είχαν δεν ψήφισαν και ποτέ δεξιά. Ποτέ».

«Κάτι δεν κανείς καλά εσύ ή δουλεύεις για 300 ευρώ».

«Δεν φταίμε εμείς που είστε πτωχός».

«Εδώ στο οικοπεδάκι που έχουμε το σκεφτόμαστε πόσες μέρες μας παίρνει. Σε νησί με τον άντρα μου έχουμε να πάμε από το 2007. Σε φωτό πλέον».

«Μόλις θυμήθηκα μια παλιά φίλη, που επί μία ώρα κλαιγόταν ότι δεν έχει χρήματα, όταν είχαμε βγει, κ εγώ προσπαθούσα ν’αλλαξω τη συζήτηση κ κάποια στιγμή της λέω θα πας κάπου διακοπές; Και μου λέει “Ναι, στη Μύκονο” . Δεν περιγράφω άλλο».

«Ο τζίρος του τζόγου στην Ελλάδα ήταν 36 δις για το 2023, ο επίσημος. Δεν ξέρω αν απάντησα».

Ήταν κι ένας εθνικόφρων που μου σύστησε να ρωτήσω «την κόρη μου που έχει Only Fans» και «τον γιο μου που πουλάει κόκα» και «τους φίλους μου τους λαθροπιθήκους», αλλά δε βαριέσαι, στα νησιά και στα ρουμάνια έχει καλά πηγάδια. Αυτό του απάντησα και για κάποιο λόγο με μπλόκαρε…

Δηλαδή, τι, αγαπητέ αναγνώστη; Αυτοί που πάνε στη Σαντορίνη είναι εισοδηματίες που πλούτισαν με αποκλειστικό έσοδο τα κέρδη από το στοίχημα;  Να αρχίσω να παίζω και εγώ Οver/under και Cashout και πώς τους λένε αυτούς τους διαόλους; Μήπως πρόκειται για ξενιτεμένους Έλληνες του brain drain που παίρνουν παχυλούς μισθούς στη Σκανδιναβία και τα καλοκαίρια εκμεταλλεύονται τις (σχεδόν) χαμηλότερες τιμές της μαμάς πατρίδας; Να μετακομίσω στο ολόδροσο Όσλο για να τσεπώνω καλά λεφτά και να τα τρώω στον Καστό και στον Κάλαμο, που (αντίθετα με το Λανγκάουι) χρειάστηκα το Γκουγκλ για να τους εντοπίσω;

Τι άλλο να κάνω, δηλαδή; Να αναστήσω τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου για να με φιλοξενούν στο χωριό; Να ζητήσω δανεικά από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τώρα που τον έχουμε εύκαιρο; Να πιάσω και δεύτερη, τρίτη, τέταρτη δουλειά; Να ξεκινήσω κι εγώ Όνλυ Φανς; Δεν θα χρειαστεί να έχω φανς για να το κάνω αυτό;

Με το μαύρο χρήμα δεν είμαι φίλος ούτε έχω μπάρμπα δεξιό που ειδικεύεται στις απ’ ευθείας αναθέσεις. Πρόκειμαι προφανώς για τεμπέλη χαραμοφάη, όπως με κατηγόρησε κάποιος, άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Ή κάνω κάτι λάθος. Ή διάλεξα άκυρο επάγγελμα και ως εκ τούτου έμεινα στα 57 μου ταπεινός μεροκαματιάρης. Ή όλα τα ανωτέρω ταυτόχρονα.


Νίκος Παπαδογιάννης

www.koutipandoras.gr

Υπερτουρισμός: Τι φοβίζει τους Έλληνες σύμφωνα με τη Handelsblatt



Με μια περιγραφή των εικόνων συνωστισμού που καταγράφονται στη Σαντορίνη, όπου χιλιάδες τουρίστες  μαζεύονται για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναλύει το θέμα του υπερτουρισμού στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «χωρίς τους ξένους επισκέπτες το ελληνικό νησί θα ήταν απελπιστικά φτωχό». 

Το δημοσίευμα τονίζει ότι τουρισμός έδωσε ώθηση μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010. Πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας αυξήθηκε τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης . «Και όμως πολλοί ντόπιοι είναι πλέον ενοχλημένοι από τους επισκέπτες και γεμάτοι ανησυχία» αναφέρει: «Φοβούνται ότι η φύση της πατρίδας τους θα καταστραφεί. Hotspots όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος είναι απελπιστικά υπερπλήρη και ο υπερτουρισμός γίνεται βάρος για τους Έλληνες. Και φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ επισκεπτών. Η συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας θέλει πλέον να παρέμβει με ρυθμιστικό τρόπο και σχεδιάζει αυστηρά μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού».


Μέτρα κατά του υπερτουρισμού

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη «περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια σε ιδιαίτερα πολυσύχναστους νησιωτικούς προορισμούς », ενώ η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης «να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες», με στόχο να κάνει τη στέγαση και «πάλι οικονομικά προσιτή για τους ντόπιους».

Όπως αναφέρει η HB οι αποφάσεις στηρίζονται σε μελέτη του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία καταλήγει πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαντλήσει και να σπαταλήσει το τουριστικό της δυναμικό, διαφορετικά οι προορισμοί μας θα γίνουν λιγότερο ελκυστικοί με τον καιρό».

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «να περιορίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων και των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στις πόλεις σε 90 διανυκτερεύσεις τον χρόνο, ενώ «σε τουριστικά νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους σε 60 διανυκτερεύσεις τον χρόνο».


Πηγή: ot.gr

Ακρίβεια: Δυόμισι φορές πάνω από την αύξηση των μισθών οι ανατιμήσεις τροφίμων



Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30,5% από τις αρχές της ανόδου του πληθωρισμού μέχρι σήμερα, ενώ ο μέσος μισθός κατά 12% - 

Με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την πορεία του μέσου εισοδήματος τρέχουν από το 2021 μέχρι σήμερα οι τιμές των τροφίμων, αναγκάζοντας τα νοικοκυριά είτε να μειώσουν καταναλώσεις βασικών ειδών είτε να αυξήσουν το ποσοστό του εισοδήματός τους που διαθέτουν για τα είδη διατροφής, κόβοντας όμως από αλλού. 

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30,5% σε μέσο όρο από τις αρχές της ανόδου του πληθωρισμού μέχρι σήμερα. Η δυσαρέσκεια για τις τιμές των τροφίμων δεν οφείλεται μόνο στις ανατιμήσεις. Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αυτές οι ανατιμήσεις ήταν μεγαλύτερες αναλογικά με την πορεία του μέσου εισοδήματος. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από το 2021 μέχρι το τέλος του 2023 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα (και μάλιστα ο μέσος μεικτός μισθός, διότι ο καθαρός έχει ακόμη μικρότερη αύξηση λόγω κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) έχει αυξηθεί κατά 12% (από τα 1.117 ευρώ το 2021 στα 1.251 ευρώ το 2023 με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη). Κατά το ίδιο διάστημα, ο πληθωρισμός τροφίμων τρέχει με ρυθμό άνω του 30%. Το πρόβλημα γίνεται σαφώς μεγαλύτερο για τους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτό συμβαίνει διότι χρειάζεται να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους για να καλύψουν την ανάγκη σίτισης. Αν το 2021 ένα νοικοκυριό είχε χαμηλό εισόδημα 750 ευρώ, έπρεπε να διαθέσει το 20% του εισοδήματος μόνο για τρόφιμα. Με την αύξηση της δαπάνης των τροφίμων κατά 30% στο διάστημα 2021-2024 και με αντίστοιχη της τάξης του 12% στον μισθό, η αναλογία ανεβαίνει περίπου κοντά στο 25%.

Συνθήκες φτώχειας

Την ίδια ώρα, πρωταθλητισμό στη φτώχεια κάνει Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο 1 στους 4 ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για ακόμη μία αρνητική συνθήκη για τους πολίτες στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται από τη Eurostat, διαψεύδοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί καλυτέρευσης των συνθηκών, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες ευρωκάλπες.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα εμφανίζουν την Ελλάδα ως την 4η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, με το 26% του πληθυσμού (2,4 εκατομμύρια) να διαβιοί σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω κινδύνους: φτώχεια, ακραία υλική και κοινωνική αποστέρηση, και/ή διαβίωση σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας. Εκεί όμως που παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση είναι στα ποσοστά όσων ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, τα οποία αυξήθηκαν αισθητά στο 16,6% (από 15,6%). Ο δείκτης αυτός αντανακλά και τις οδυνηρές επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και της στεγαστικής κρίσης στις ζωές των πολιτών, και ιδίως των ασθενέστερων νοικοκυριών. Χαρακτηριστικά, το 2023 εκτοξεύθηκε στο 47,3% το ποσοστό των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς, από 29,1% το 2022. Στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό αυτό αγγίζει δυσθεώρητα ύψη, φτάνοντας σχεδόν στο 80%.

Επίσης, το 2023 αυξήθηκαν στο 44,3% εκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 438 ευρώ, ποσοστό που για τα φτωχά νοικοκυριά αγγίζει το 77,3%. Τέλος, αυξημένοι ήταν και οι δείκτες υλικής στέρησης που αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια, αφού το 10,9% του συνόλου του πληθυσμού (από 10% το 2022) αδυνατεί να πληρώσει για δαπάνες διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης διατροφικής αξίας, ποσοστό που για τους φτωχούς εκτοξεύεται.


Γιάννης Αγουρίδης

φωτο: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) - avgi.gr/


Τρίτη, Ιουνίου 25, 2024

Σάλος με τα «κοψίματα» στον Κοινωνικό Τουρισμό: Πώς άφησαν εκτός μητέρα 6 παιδιών...


 

Μπαράζ διαμαρτυριών τις τελευταίες ώρες για τα αποτελέσματα του «κοινωνικού τουρισμού» καθώς έπεσε μαζικό «τσεκούρι» σε αιτήσεις, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, «αδικαιολόγητο»! 

Το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, την παράμετρο των «προσαυξήσεων» ανά τέκνο και φυσικά στις κλίμακες.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα στοιχεία «φαίνεται» να μην έχουν αντληθεί σωστά από το σύστημα και ενώ είναι σε εξέλιξη η κατάθεση των νέων φορολογικών δηλώσεων και έχει παρέλθει η προθεσμία των ενστάσεων.

Ενδεικτική είναι όμως και η περίπτωση –καταγγελία που έλαβε η aftodioikisi.gr από εργαζόμενη Πολύτεκνη μητέρα 6 παιδιών, που κόπηκε από την παροχή για οικονομικές διακοπές και η οποία «έψαξε» το θέμα, τηλεφωνώντας στο 1555, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν… απογοητευτική! 

Δείτε παρακάτω όσα αναφέρει.

Η καταγγελία

«Είμαι μια πολύτεκνη μητέρα 6 παιδιών, εργαζόμενη ως αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Θέλοντας να υποβάλλω την αίτηση μου για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2024 – 2025, διαπίστωσα μια κατάφορη αδικία και ρατσισμό προς την απόκτηση παιδιών, στην σχετική ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ 33919/29.05.2024 (Β’ 3071/31.05.2024) αναφέρεται ότι:

«Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 € για τους άγαμους, τα 24.000 € για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο)…

Μετά από σχετικό ερώτημά μου στο 1555 της ΔΥΠΑ, ενημερώθηκα ότι αν εργάζονται και οι δύο γονείς πρέπει το οικογενειακό εισόδημα αν είναι μέχρι 30.000 ευρώ, ασχέτως πλήθους παιδιών……. !!!!!!!!  Αλλιώς η αίτηση ακυρώνεται. Δεν μοριοδοτείται καθόλου!!!!! (Όπως και έγινε με πολλές αιτήσεις).

Η προσαύξηση ισχύει μόνο στους μακροχρόνια ανέργους!

Επομένως

Α) αν σε μια πολύτεκνη οικογένεια με 4-5-6 παιδιά δουλεύουν και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000ευρώ. Ενώ μια οικογένεια με 3 παιδιά που δεν εργάζεται ο ένας γονέας μπορούν να έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000ευρώ.

Ποιος ζει πιο άνετα;;;;;;

Ποιος μπορεί να πάει  τα παιδιά του διακοπές;;;;;;

Δηλαδή τιμωρούνται οι γονείς που δουλεύουν για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους;;;;;;

 Β) Μια οικογένεια 2 ατόμων και μια οικογένεια 6-7-8 ατόμων (μαζί με παιδιά δηλαδή…) μπορούν να έχουν το ίδιο οικογενειακό εισόδημα, και ίδιες συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή να ζούνε με τα ίδια χρήματα και να μπορούν να πάνε εξίσου διακοπές;;;;;;

Άρα μιλάμε για ρατσιστική επίθεση εναντίον των παιδιών και των γονέων και ειδικά των πολυτέκνων που προσπαθούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς τους.

Παρακαλώ να μεριμνήσετε για ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και των υπευθύνων.

Θα μπορούσε π.χ να δοθεί προσαύξηση οικογενειακού εισοδήματος και στους εργαζόμενους γονείς αν όχι ίσης αξίας (που είναι το λογικό….) τουλάχιστον μικρότερης αξίας»


Δημήτρης Κασιμάτης

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Σύμη - Ρόδος: Νέες αφίξεις αλλοδαπών και συλλήψεις


Συνεχείς είναι οι αφίξεις αλλοδαπών από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια, στα νησιά μας. Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, με πορεία προς τις ανατολικές ακτές της Σύμης. 

Το περιπολικό πλοίο προέβη στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε και προσέγγισε την παραλία του όρμου «Νανού» της Σύμης, όπου αποβίβασε τους επιβάτες του. Στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να διαφύγει προς τις τουρκικές ακτές, το ταχύπλοο σκάφος ακινητοποιήθηκε από το περιπολικό πλοίο καθώς και από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, τα οποία έσπευσαν στο σημείο για την παροχή συνδρομής. Από τα πληρώματα των σκαφών εντοπίστηκαν εννέα αλλοδαποί στην ακτή, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με το περιπολικό πλοίο στο λιμάνι της Σύμης. 

4.500 ευρώ η «ταρίφα»

Ακολούθως, εντοπίστηκαν επιπλέον δέκα αλλοδαποί στην ευρύτερη περιοχή νότια του νησιού. Οι αλλοδαποί δήλωσαν πως είχαν ξεκινήσει από την περιοχή «ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΛΕ» της Τουρκίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ένας 27χρονος αλλοδαπός, ο οποίος υποδείχτηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής τους, ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

Συλλήψεις και στη Ρόδο

Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και ακινητοποίησε πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος, το οποίο κινούνταν προς τη Ρόδο. Επί του σκάφους επέβαιναν τέσσερις αλλοδαποί άντρες, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων και μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όπου συνελήφθησαν. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή της Ρόδου, ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε. 


Με πληροφορίες από ertnews.gr

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024

Ρόδος: Περιπέτεια για 109 επιβάτες πλοίου – Προσέκρουσε στο λιμάνι


Περιπέτεια για τους 109 επιβάτες πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Μαρμαρίδας στην Τουρκία για Ρόδο και προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού του νησιού. 

Προκλήθηκαν μικρές ζημιές στο πλοίο, ενώ δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. 

Το περιστατικό συνέβη κατά τους χειρισμούς πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν σώοι στο λιμάνι της Ρόδου. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι την αποκατάστασή του και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί. 

enikos.gr


Σάββατο, Ιουνίου 22, 2024

H Βαρκελώνη καταργεί τα τουριστικά καταλύματα - UPD

Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης θα καταργήσει όλα τα τουριστικά καταλύματα στην πόλη. Ο ίδιος ο δήμαρχος, ο σοσιαλιστής Jaume Collboni, ανακοίνωσε σήμερα ότι, δυνάμει του νέου διατάγματος της Generalitat, το δημοτικό συμβούλιο θα αφαιρέσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2028 τις 10.101 άδειες που λειτουργούν σήμερα στην πόλη. 


Ο δήμαρχος Collboni υποστήριξε ότι η τιμή των ενοικίων για στέγη στην πόλη έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% τα τελευταία δέκα χρόνια και τα ενοίκια εμπορικών καταστημάτων κατά περίπου 40%, δεδομένα που αναγκάζουν το δημοτικό συμβούλιο να λάβει δραστικά μέτρα για να εγγυηθεί την διαβίωση στην πόλη. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πλειοψηφία των νέων που θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους να αναγκαστούν να φύγουν από τη Βαρκελώνη», πρόσθεσε ο δήμαρχος. Αυτό το μέτρο δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε μια καμπή», σχολίασε. 

Μαρία Ψαρά

-----------------------------

Η Βαρκελώνη δείχνει τον δρόμο με το «απαγορευτικό» στα τουριστικά καταλύματα



Στόχος είναι να περιοριστεί το ραγδαία αυξανόμενο κόστος στέγασης στην πόλη. 

Πρώτα οι κάτοικοι, λέει ο δήμος της Βαρκελώνης ο οποίος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028. Πρόκειται για μια απροσδόκητα δραστική κίνηση που στόχο έχει να περιορίσει το ραγδαία αυξανόμενο κόστος στέγασης τα τελευταία χρόνια που έχει κάνει την πόλη μη οικονομικά βιώσιμη για πολλούς κατοίκους της. Είναι μια κίνηση που ενδεχομένως βρει μιμητές και σε άλλες πόλεις, όπου η μεγάλη προσέλευση τουριστών έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος στέγασης.

Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Ζάουμε Κολμπόνι δήλωσε ότι η δημοτική αρχή δεν θα ανανεώσει τις άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε 10.101 διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση, άδειες που λήγουν τον Νοέμβριο του 2028. «Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», τόνισε ο Κολμπόνι σε μια εκδήλωση της δημοτικής αρχής της πόλης.

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων

Η αλματώδης αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη, την ισπανική πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων, μια αύξηση τιμών ενοικίων συγκεκριμένα 68% τα τελευταία 10 χρόνια και στο κόστος αγοράς ακινήτων 38%, ανέφερε ο Κολμπόνι. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος στέγασης. Η πρόσβαση στη στέγαση έχει μετατραπεί σε οδηγό ανισότητας, ιδιαίτερα για τους νέους, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού (η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο), αλλά τα οφέλη αυτά κάνουν οικονομικά μη προσιτή τη στέγαση για κατοίκους ορισμένων δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Η αναβάθμιση αστικών περιοχών και η προτίμηση ιδιοκτητών ακινήτων για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις έχει αρχίσει να αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητημάτα σε όλη την Ευρώπη.

Τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει την τελευταία δεκαετία περιορισμούς σε βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, τη Λισαβόνα και το Βερολίνο. 

Οι έλεγχοι και τα ξενοδοχεία

Η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του δήμου της Βαρκελώνης. «Το μέτρο έχει να κάνει με το να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση», τόνισε η Ροντρίγκες στο X. «Ο Κολμπόνι κάνει ένα λάθος που θα οδηγήσει σε (υψηλότερη) φτώχεια και ανεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση τουριστικών διαμερισμάτων της Βαρκελώνης, APARTUR, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων.

Τα ξενοδοχεία αναμένεται να επωφεληθούν από το μέτρο. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης έχει απαγορευτεί από το 2015, αλλά ο Κολμπόνι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τον περιορισμό αυτό.

«Αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση», δήλωσε ο δήμαρχος, αναφορικά με το μέτρο.

Η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει το «ισχυρό» καθεστώς ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Οι κινητοποιήσεις

Η Βαρκελώνη είχε αναστείλει την έκδοση νέων αδειών για ενοικιάσεις διαμερισμάτων υπό την ηγεσία της πρώην δημάρχου Άδα Κολάου (2015-2023), υποστηρίκτριας των δικαιωμάτων στη στέγασης, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την τουριστική επέκταση της πόλης. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού να συνεχίσουν να γίνονται αισθητές στη στέγαση, ιδιαίτερα μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Για να διαμαρτυρηθούν για αυτή την κατάσταση, πολλοί τοπικοί σύλλογοι έχουν καλέσει σε διαδήλωση στην πόλη στις 6 Ιουλίου με κεντρικό σύνθημα: «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό!».

Αυτή η διαδήλωση ακολουθεί άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που έχουν ήδη διοργανωθεί τους τελευταίους μήνες σε άλλους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας, όπως τα Κανάρια Νησιά και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

efsyn.gr

Υπάλληλοι Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου κατά Χατζημάρκου: Συμπεριφέρεται σαν να είμαστε Περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας...

Σφοδρή κριτική ασκούν στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο, οι υπάλληλοι του Επαρχείου Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, με αφορμή την «τροποποίηση του οργανισμού»  που προωθεί, σημειώνοντας ότι «υποβαθμίζει – εξαθλιώνει τα Επαρχεία μας» και «συμπεριφέρεται σαν να είμαστε Περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας». 



Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των υπαλλήλων του Επαρχείου Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου: 

Σύσσωμοι οι υπάλληλοι του Επαρχείου Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου συμμετείχαν  στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου –Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου, η οποία είχε κηρυχτεί από το ΔΣ του Συλλόγου  με μοναδικό θέμα : « τροποποίηση του ΟΕΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»,  στις 20 Ιουνίου 2024 μέσω ΖΟΟΜ. 

Η τροποποίηση  αυτή, κατά ομολογία όλων, ουσιαστικά υποβαθμίζει –εξαθλιώνει τα Επαρχεία μας . Δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση πολιτών με την κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων  και ακυρώνεται ο αποκεντρωτικός ρόλος  των Επαρχείων.  Συγκεκριμένα στο Επαρχείο Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου καταργούνται 6 από τα 9 τμήματα  και προστίθεται ένα νέο. Υποβαθμίζονται νευραλγικές υπηρεσίες όπως αγροτικής οικονομίας , ανάπτυξης, κτηνιατρικής  και υγείας, αντί να στελεχωθούν.  Απαξιώνουν τους υπαλλήλους,  το ήθος τους , την προσωπικότητά  τους και  τα πτυχία τους, τους ίδιους    υπαλλήλους  οι οποίοι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 έχουν βάλει «πλάτη» και   έχουν ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της υπηρεσίας παρόλο που το δυναμικό του Επαρχείου έχει μειωθεί από 22 υπαλλήλους σε 9.

Το πιο βασικό όμως, είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη  η νησιωτικότητα  και οι ιδιαιτερότητες που πηγάζουν από αυτή, ιδιαίτερα σε ένα απομακρυσμένο Επαρχείο, όπως το δικό μας.  Η ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμπεριφέρεται σαν να είμαστε Περιφέρεια  της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τέλος σημειώνουμε ότι τα Επαρχεία  είναι θεσμός αυτοδιοίκησης που έχει τις ρίζες του από το μεσαίωνα μέχρι  σήμερα. Ο θεσμός αυτός επανήλθε μεταπολιτευτικά για να υπηρετεί  ως αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα τις ακριτικές  περιοχές  κυρίως τις νησιωτικές.  Με τη δημιουργία της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης  ο θεσμός αναβαθμίστηκε με τη λειτουργία του επαρχιακού συμβουλίου εξασφαλίζοντας στο θεσμό μια διοικητική αυτοτέλεια .  Παράλληλα ενισχύθηκαν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες με τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου και με την εφαρμογή των νέων διοικητικών μεταρρυθμίσεων (Καλλικράτης ,Κλεισθένης  κ.α ) ο θεσμός αυτός άρχισε να φθίνει μέχρι σημείου να καταργηθεί και ο νομικός όρος του Έπαρχου/Επαρχείων,  αλλά ευτυχώς με ενέργειες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιρετών Επάρχων και με τη συνδρομή του αειμνήστου Δρ. Δημήτρη Θ.Κρεμαστινού  αυτοί οι όροι επανήλθαν  τον Απρίλιο του 2014.

Ως αποκορύφωμα όλων έρχεται η αποψίλωση , η συγχώνευση και η μείωση των υπηρεσιών ζωτικής σημασίας ,δημιουργώντας προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών των απομακρυσμένων μας Επαρχείων.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια άσκοπη συγκέντρωση υπηρεσιών κεντρικά, ενώ παράλληλα δεν γίνεται καμία  ουσιαστική οικονομική μείωση δαπανών .

Ζητάμε λοιπόν την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος ενισχύοντας παράλληλα με πρόσθετο προσωπικό που θα στελεχώσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες αλλά και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων  των υπηρεσιών των  Επαρχείων γενικότερα .

Επιφυλασσόμαστε δε για άσκηση κάθε πρόσφορου μέσου σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα δίκαια αιτήματά μας.  


Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Πηγή: aftodioikisi.gr


Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2024

Δωδεκάνησα: «Πάγος» στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων...

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι πρωτόκολλα κατεδάφισης στα Δωδεκάνησα θα πρέπει να επανεξεταστούν με νέες αυτοψίες πριν εκτελεστούν - 


«Στον αέρα» τινάσσονται και επισήμως οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις ακτές των Δωδεκανήσων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι, μετά την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας με την οποία τα Δωδεκάνησα έχασαν για λόγους ισονομίας το προνόμιο να έχουν μεγαλύτερους αιγιαλούς και παραλίες από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα εκατοντάδες (400 μόνο στη Ρόδο) πρωτόκολλα κατεδάφισης θα πρέπει να επανεξεταστούν με νέες αυτοψίες πριν εκτελεστούν. Με δεδομένη την υποστελέχωση των κτηματικών υπηρεσιών, η απόφαση αυτή δίνει «το φιλί της ζωής» για τουλάχιστον μία διετία σε όσους καταπάτησαν ή/και έχτισαν αυθαίρετα στις ακτές των νησιών. 

Η γνωμοδότηση του Γ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (60/2024) έρχεται σε απάντηση ερωτημάτων που κατέθεσε η (αρμόδια για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Τα ερωτήματα είχαν ως βάση την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας (ν. 5092/2024) με την οποία παύει να ισχύει το ειδικό προστατευτικό καθεστώς που ίσχυε από τον ιταλικό κτηματολογικό κανονισμό για τις ακτές των Δωδεκανήσων. Αντίθετα με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η γραμμή του αιγιαλού υπολογίζεται στη βάση του χειμέριου κύματος και η παραλία σε απόσταση έως 50 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, στα Δωδεκάνησα η γραμμή του αιγιαλού τοποθετούνταν 12 μέτρα από τη γραμμή του χειμέριου κύματος και το όριο της παραλίας έφθανε μέχρι το όριο του πρώτου, δημόσιου ή ιδιωτικού, ακινήτου.

«Eνεκα της θεμελιώδους αλλαγής του νομοθετικού καθεστώτος για τον αιγιαλό και την παραλία στα Δωδεκάνησα, επιβάλλεται νέος καθορισμός της οριογραμμής του αιγιαλού και της παραλίας», αναφέρει η γνωμοδότηση. Και παρότι η νομιμότητα μιας διοικητικής πράξης (όπως η αμετάκλητη απόφαση κατεδάφισης) κρίνεται με βάση το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσής της, το ΝΣΚ καταλήγει ότι σε αυτόν τον κανόνα υπάρχει εξαίρεση, όταν μια διοικητική πράξη γίνεται ασυμβίβαστη με το νέο νομικό καθεστώς, αναφέροντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο ένα αυθαίρετο κτίσμα να βρεθεί εκτός αιγιαλού ή παραλίας μετά τη μείωση των ορίων τους (αγνοώντας βέβαια το προφανές, ότι παραμένει αυθαίρετο, καθώς θα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα σε δημόσια έκταση).

«Εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαιρέτου κτίσματος δύναται να πραγματοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μόνο εφόσον το πρωτόκολλο συνοδεύεται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το αυθαίρετο ακίνητο εμπίπτει εντός ζώνης αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται πλέον σύμφωνα με τον ν. 5092/24», καταλήγει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η γνωμοδότηση έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και έτσι οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς αναστέλλονται. Περαιτέρω, η απόφαση στέλνει στις ελληνικές καλένδες εκατοντάδες πρωτόκολλα αυθαιρέτων που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα. Με δεδομένη την υποστελέχωση των κτηματικών υπηρεσιών, η επανεξέταση μέσω αυτοψίας εκατοντάδων υποθέσεων θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, στα οποία οι παρανομούντες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανενόχλητοι. Η νομοθετική ρύθμιση έχει και μια άλλη συνέπεια: οι Δωδεκανήσιοι θα απολέσουν χιλιάδες στρέμματα κοινόχρηστων εκτάσεων, που μεταφέρονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου προς πώληση ή μίσθωση. Να σημειωθεί ότι υπέρ της μεταβολής αυτής πίεζαν τα τελευταία χρόνια με θέρμη οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές.

Σφράγιση καταστήματος

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι χθες σφραγίστηκε στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου το μπιτς μπαρ Santa Marina, το οποίο λειτουργούσε παράνομα εδώ και χρόνια (όπως έχει καταδείξει η «Κ» με σειρά ρεπορτάζ της από το 2023).

Στο κατάστημα είχε δοθεί διορία δύο εβδομάδων από τη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου (αρμόδια για την ανάκληση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη σφράγισή τους) προκειμένου να επιλύσει πάμπολλα ζητήματα νομιμότητας: όπως έχει εδώ και χρόνια διαπιστωθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, το κατάστημα είχε διάφορες πολεοδομικές παρανομίες. Επιπλέον δεν είχε λάβει άδεια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, κάτι απαραίτητο καθώς βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. Η δε Εφορεία είχε πρόσφατα αποκλείσει το ενδεχόμενο συναίνεσης στην αδειοδότηση, ακριβώς λόγω των πολεοδομικών παρανομιών του. Το ερώτημα τώρα είναι αν η απόφαση σφράγισης μπορεί να προσβληθεί δικαστικά υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων.

Το μπιτς μπαρ Santa Marina στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου, μετά τη σφράγιση από τις Αρχές λόγω πολεοδομικών παραβάσεων.


Γιώργος Λιάλιος
Πηγή: kathimerini.gr




 

Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Τουρισμός: Δυναμική κινητοποίηση απέναντι στο νομοσχέδιο Κεφαλογιάννη που βαφτίζει απλούς συνοδούς ως… «ξεναγούς»


 

Στους δρόμους και οι ξεναγοί απέναντι στην διάλυση του επαγγέλματός τους που πραγματοποιεί το νέο νομοσχέδιο της Όλγας Κεφαλογιάννη. Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε σήμερα στη 13:00 μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης η Πανελληνία Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ). Ξεναγοί όλων των ηλικιών ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στην κατάργηση του νόμου 710/1977 που επιχειρεί με αόριστες διατάξεις να καταργήσει η Υπουργός Τουρισμού. Αξίζει να τονιστεί ότι στις παγκόσμιες αξιολογήσεις από τους πελάτες των τουριστικών πρακτορείων και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξεναγών κατατάσσει την ποιότητα των ξεναγήσεων στην πρώτη θέση παγκοσμίως. 

Αντίστοιχες δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα στην Θεσσαλονίκη (έξω από το Μνημείο του Λευκού Πύργου) και τη Σαντορίνη (έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου), ενώ σε Συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι ξεναγοί στην Κρήτη.

Ξεναγοί του Google search με σφραγίδα Κεφαλογιάννη

Επί της ουσίας η Όλγα Κεφαλογιάννη επιχειρεί να βαφτίσει τον εκατόστε οδηγό-συνοδό ενός τουριστικού group ως “ξεναγό” εξοβελίζοντας τους διπλωματούχους ξεναγούς που πρεσβεύουν τον ελληνικό Πολιτισμό και υποδέχονται τους επισκέπτες της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτόν πετάει στον κάλαθο των αχρήστων 2 έτη σπουδών, την παρακολούθηση μαθημάτων και τα αμέτρητα χιλιόμετρα που κάνουν οι Έλληνες ξεναγοί.

“Το Υπουργείο Τουρισμού ζητάει να περιοριστούμε σε περίκλειστα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Γιατί να περιοριστούμε σε έναν κλειστό χώρο;” δήλωσε μεταξύ άλλων στο documentonews.gr, η Κωνσταντίνα Δρίβα, διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του ΔΣ της ΠΟΞΕΝ.

“Οι πόρτες είναι κλειστές από την Υπουργό και στην πρώτη θητεία που κατήργησε την ποινική δίωξη των παράνομων ξεναγών και τώρα στην δεύτερη θητεία δεν δέχεται να μας δεχτεί. Μας εστάλη ένα email τον Απρίλιο για να καταθέσουμε προτάσεις για τον “εκσυγχρονισμό” του επαγγέλματος και τώρα εντός 6 ημερών μας προτείνει την κατάργηση του επαγγέλματός μας” δήλωσε στο documentonews.gr η Τζέμμα Οικονομοπούλου, Αντιπρόεδρος της ΠΟΞΕΝ.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο θα παραμείνει στην δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 25 Ιουνίου. Διόλου τυχαία η περίοδος που κατατέθηκε αφού είναι μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου όπου οι ξεναγοί εργάζονται. Το ίδιο μοτίβο έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε αλλά ζητήματα όταν καταθέτει νόμους προς διαβούλευση ή ψήφιση (πχ τα νομοσχέδια που αφορούν τους φοιτητές και τα ΑΕΙ κατατίθενται σε περιόδους εξετάσεων ή καλοκαιριού). Άγνωστο παραμένει το αν θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι ή μετά το ανοίγμα των εργασιών της.


Και δεν πρόκειται μόνο για Έλληνες ξεναγούς, αλλά και ανθρώπους που αγαπούν την χώρα μας και έχουν επιλέξει να ασκήσουν το λειτούργημα του ξεναγού στην Ελλάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Σίλβια Μπετινέλι, ξεναγός με καταγωγή από την Ιταλία. Δείχνοντας την γαλάζια ταυτότητα ξεναγού με το όνομά της δηλώνει στο documentonews.gr: “Δουλεύω εδώ στην Ελλάδα ως ξεναγός με την άδεια ξεναγού που πήρα νόμιμα και όχι ως δήθεν συνοδός. Έχω κάνει διδακτορικό στην Αρχαία Ιστορία, έχω σπουδάσει και έχω ακολουθήσει όλους τους κανόνες για να γίνω ξεναγός. Δεν έψαξα κανένα shortcut για να μπορέσω να δουλέψω κάπου που δεν είχα ιδέα. Ήθελα να είμαι και είμαι νόμιμη και σωστή απέναντι και στους Έλληνες συναδέλφους μου, τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους επισκέπτες. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εμφανιστεί και να κάνει έτσι απλά μια ξενάγηση. Υπάρχουν κανόνες και σπουδές για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να τους τηρούμε. Θέλει χρόνο και κόπο”.

Ανεξάρτητα της τουριστικής σεζόν θα υπάρξει σίγουρη συνέχεια των κινητοποιήσεων από τους ξεναγούς με την ΠΟΞΕΝ να προετοιμάζει τα επόμενα βήμα της απέναντι στην άλωση του κλάδου και της υποτίμησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Βαγγέλης Βαλαβάνης

Διαβάστε επίσης από το documentonews.gr: => ΕΔΩ


Aπόστολος Λύτρας: Στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών – Αντιμέτωπος με προφυλάκιση

Σκάνδαλο μεγατόνων: Σε ρόλο εισαγγελέα η… ΤτΕ – Νέα ασπίδα προστασίας στους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων»

Ανεβάζει τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ ο ΣΥΡΙΖΑ – Στήνει στον τοίχο τη ΝΔ με αλλεπάλληλες φιλολαϊκές προτάσεις νόμου

Χάρης Δούκας: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα – Εχει αποφασίσει να έχει ηγετικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

Τέλος το προκλητικό ακαταδίωκτο των τραπεζιτών – Πώς η κυβέρνηση το επαναφέρει βάζοντας σε ρόλο Εισαγγελέα την ΤτΕ

Ολες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογές για νέα ηγεσία – Το «δρομολόγιο» προς τις κάλπες στα χέρια Ανδρουλάκη

Ρόδος: Έκλεισε το μπιτς μπαρ Santa Marina με τους «σερβιτόρους – κολυμβητές» (Photo)


Το κατάστημα, που έγινε γνωστό από τα - παράνομα - θαλάσσια κρεβάτια του και είχε ξεσηκώσει σάλο πέρσι όταν είχαν κυκλοφορήσει βίντεο με υπάλληλο να σερβίρει μέσα στη θάλασσα, σφραγίστηκε, σήμερα το πρωί, καθώς έληξε η προθεσμία για την υποβολή των εγγράφων που θα αποδείκνυαν ότι η λειτουργία του είναι νόμιμη. 

Το κατάστημα σφραγίστηκε σήμερα το πρωί από την αστυνομία, καθώς έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από τον δήμο Ρόδου για την υποβολή των εγγράφων που θα αποδείκνυαν ότι η λειτουργία του καταστήματος είναι νόμιμη. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε σφραγιστεί ο χώρος της παραλίας, λόγω παράνομης κατάληψης αιγιαλού. 

Κλιμάκιο της αστυνομίας, συγκεκριμένα της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και του δήμου Ρόδου προχώρησε σήμερα το πρωί στη σφράγιση του παραλιακού καταστήματος.

Στο κατάστημα είχε δοθεί διορία δύο εβδομάδων από τη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου (αρμόδια για την ανάκληση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη σφράγισή τους) προκειμένου να λύσει πλήθος ζητημάτων νομιμότητας: όπως έχει εδώ και χρόνια διαπιστωθεί από τις κρατικές υπηρεσίες, το κατάστημα είχε διάφορες πολεοδομικές παρανομίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, δεν είχε λάβει άδεια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, κάτι απαραίτητο καθώς βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. Επομένως η λειτουργία του ήταν παράνομη.

Στην κατεύθυνση της σφράγισής του άσκησε πίεση και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η οποία μια εβδομάδα νωρίτερα είχε σφραγίσει την ακτή μπροστά από το κατάστημα την οποία το Santa Μarina εκμεταλλευόταν παράνομα (δεν είχε νόμιμη μίσθωση του χώρου).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν προσέφυγε δικαστικά για να ανακόψει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Ρόδου, αλλά ούτε και την απόφαση σφράγισης της παραλίας (κάτι που θα ήταν μάταιο καθώς με την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας, σε περίπτωση προσφυγής απαγορεύεται να «παγώσει» η σφράγιση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο).

thepressproject.gr




 

Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2024

Προβλήματα με την έκδοση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες στη Ρόδο

Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στη Ρόδο με τη διαδικασία έκδοσης της βίζας με την άφιξή τους, δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο νησί λόγω υπερκάλυψης της ποσόστωσης βίζας. 


Η έκδοση βίζας με την άφιξη στον προορισμό λανσαρίστηκε πρόσφατα από την Ελλάδα, και δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες να εκδίδουν βίζα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση εκ των προτέρων, με στόχο να απλοποιηθούν τα ταξίδια των Τούρκων σε 10 Ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών Eid al-Adha, πολυάριθμοι Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν Ελληνικά στα νησιά, όμως κάποιοι από αυτούς που είχαν προορισμό τη Ρόδο αντιμετώπισαν μια σειρά από προβλήματα καθώς δεν τους επιτράπηκε η έκδοση βίζα στον προορισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου έκδοσης βίζας για τη Λέσβο κ. Άρη Λαζαρη στην Χουριέτ, προβλήματα προέκυψαν μόνο στη Ρόδο και όχι σε άλλα Ελληνικά νησιά. Όπως είπε, υπάρχει ποσόστωση για βίζες που εκδίδονται στα λιμάνια για επιβάτες πορθμείων και τα τουριστικά γραφεία προσπαθούν να διακινήσουν περισσότερους τουρίστες χωρίς να συνεργάζονται με τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα. Αυτή η ποσόστωση, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρη, δεν ξεπερνά τα 300 διαβατήρια για τη Ρόδο, και οι αιτήσεις από Τούρκους επισκέπτες έφταναν τις 650, με αποτέλεσμα η τοπική Αστυνομία να μη μπορεί να διαχειριστεί έναν τέτοιο αριθμό.

Ο κ. Λαζαρης τονίζει ότι οι Τουρκικές εταιρίες προσπάθησαν να αυξήσουν τις πωλήσεις εισιτηρίων, και ότι υπεύθυνοι είναι οι φορείς εκμετάλλευσης πρακτορείων στη Μαρμαρίδα και το Μπόντρουμ που συλλέγουν έγγραφα βίζας από τους πολίτες. Εάν ξεπεραστεί η ποσόστωση, θα πρέπει να δίνονται άδειες από την Αστυνομία και τα τουριστικά γραφεία δεν θα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας επιρρίπτει την ευθύνη στην ελλειπή ετοιμότητα των Ελληνικών αρχών να διαχειριστούν την αύξηση του αριθμού επισκεπτών.

Το τελωνείο στη Ρόδο πιάστηκε απροετοίμαστο για την περίοδο διακοπών της Τουρκίας, τόνισε και πρόσθεσε «εάν η ελληνική κυβέρνηση μας έδινε βίζα μακράς διάρκειας, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το ζήτημα». Μάλιστα, όπως είπε, ο αριθμός των Τούρκων που επισκέπτονται κατά την εορταστική περίοδο τα Ελληνικά νησιά ανήλθε πέρυσι σε 20.000, ενώ φέτος μπορεί να φτάσει τις 50.000.

Οι Τουρκικές αρχές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω της διπλωματικής οδού και ξεκίνησαν συνομιλίες με τις Ελληνικές αρχές για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών το επόμενο διάστημα. Η Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα παρενέβη σε Έλληνες αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να διευθετηθεί η μετακίνηση 300 Τούρκων τουριστών στη Ρόδο στις 18 Ιουνίου. 


tornosnews.gr

Τρίτη, Ιουνίου 18, 2024

Ρόδος: Ανέλαβε καθήκοντα η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης


 

Ανέλαβε τα καθήκοντά της στον Δήμο Ρόδου η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Σμαράγδα Λογοθέτη, μετά τη διαδικασία επιλογής που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. 

Η κ. Λογοθέτη πτυχιούχος της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών είναι δικηγόρος Ρόδου από το 1996 και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, νομική σύμβουλος της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ και του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΡΟΔΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΠΡΟΤΟΥΡ) από το έτος 1996 μέχρι το έτος 2012, νομική σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ από το έτος 2000 μέχρι το έτος 2021, και νομική σύμβουλος πολλών μεγάλων εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και ιδιωτών στην περιοχή της Ρόδου και της Μεγίστης. 

Οι πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με τη Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης μπορούν να αποστείλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση : symparastatis@rhodes.gr

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.


Σύνταξη: Αριστείδης Μιαούλης

Πηγή: ertnews.gr

Βρήκε λόγο να πανηγυρίζει


 

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς ∆ηµήτρης Γάκης πανηγύριζε στο Facebook επειδή στο χωριό του, τον Πολύλακκο Κοζάνης, η Νέα Αριστερά πήρε 15%. ∆ικαίως, θα πει κάποιος, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα µεγάλο ποσοστό σε σχέση µε το πανελλαδικό 2,4%. «Μπράβο, συγχωριανοί µου, σας ευχαριστώ πολύ» έγραψε µεταξύ άλλων πανηγυρικών στην ανάρτησή του. 

Με µια προσεκτικότερη µατιά όµως βλέπουµε ότι στο συγκεκριµένο χωριό προσήλθαν 33 ψηφοφόροι και το 15% µεταφράζεται σε πέντε ψήφους. Αξίζει άραγε τόσος ενθουσιασµός επειδή µια οικογένεια σε ένα χωριό της Κοζάνης ψήφισε Νέα Αριστερά; Ο καθένας βγάζει τα συµπεράσµατά του. Χ.Κ.


Διαβάστε επίσης από το documentonews.gr:=> ΕΔΩ


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απ. Λύτρας: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ομολογία (Video)

Ο Μαρινάκης αδειάζει τον Κακλαμάνη για τη λαϊκή δεξιά: «Οι πολίτες μας είπαν τρέξτε πιο γρήγορα, όχι γυρίστε πίσω»

ΣΥΡΙΖΑ για άδειασμα Μαρινάκη σε Άδωνη: «Η βρόμικη δουλειά ανταμείβεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Greek Mafia: Τα μηνύματα που καίνε τον Θεοδωρικάκο και το Μαξίμου

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απ. Λύτρας: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ομολογία (Video)

Greek Mafia: Βόμβες για Θεοδωρικάκο, Μητσοτάκη

Το πειρατικό του κάπτεν Νίκου…

Όταν η ΔΑΠ καλούσε τον Απόστολο Λύτρα να μιλήσει για το ρατσιστικό έγκλημα και την έμφυλη βία

Euro 2024: Ηχηρό μήνυμα από τον Εμπαπέ κατά της ακροδεξιάς και του διχασμού (Video)

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας

Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

Συνήγορος του Πολίτη: Οι 7 απειλές για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στον τουρισμό


 

Αποκαλυπτική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» - 

Η βιωσιμότητα του τουριστικού κεφαλαίου προϋποθέτει τη διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος που για την Ελλάδα δεν είναι άλλο από το φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον. Για την προστασία ωστόσο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεγάλη «βιομηχανία» της χώρας απαιτείται χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. 

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη στην πρώτη του εκτενή έκθεση των 168 σελίδων για τη «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη», μόνο με σαφείς κανόνες θα προωθηθούν με όρους ασφάλειας δικαίου οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και θα περιοριστούν οι κίνδυνοι υποβάθμισης προστατευόμενων ή οικολογικά ευαίσθητων περιοχών.

Οι επτά απειλές

Η χωροθέτηση, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, λόγω του ελλειμματικού χωροταξικού πλαισίου, στο οποίο προσκρούουν οι επιχειρήσεις κατά την αδειοδότησή τους.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος, μεταξύ πολλών προβλημάτων, εντοπίζει επτά βασικά «αγκάθια» για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τα οποία είναι τα εξής:

– Η ασάφεια των χρήσεων γης, η οποία καθίσταται εντονότερη στις εκτός σχεδίου περιοχές, στις οποίες κατευθύνεται σημαντικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης. Αποτέλεσμα; Η υπερσυγκέντρωση τουριστικών μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και η φέρουσα ικανότητά τους. Επίσης, η ασάφεια των χρήσεων γης οδηγεί στην εγκατάσταση ανταγωνιστικών χρήσεων (π.χ. συνύπαρξη κατοικίας και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος).

– Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό ακυρώθηκε από το ΣτΕ, αλλά η σύνταξη και έγκριση ενός νέου αναμένεται εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια. Έτσι, η οργάνωση των τουριστικών επενδύσεων, όλα αυτά τα χρόνια ρυθμίζεται βάσει των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, εκ των οποίων πολλά είναι πλέον παρωχημένα, καθώς δεν έχουν αναθεωρηθεί, όπως προβλέπεται, (π.χ. του Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει και τα νησιά των Κυκλάδων). Κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνουν σύγχρονα πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα, περισσότερο από το 70% της ελληνικής επικράτειας στερείται πολεοδομικού σχεδιασμού _ εκκρεμεί η εκπόνηση 260 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ενώ με τον …αραμπά εκπονούνται εδώ και χρόνια τα ειδικά χωρικά πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό κ.ά. Σύμφωνα με τον Συνήγορο, για έναν ορθό χωροταξικό σχεδιασμό, όλα αυτά τα σχέδια θα πρέπει να συνδυαστούν, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.

– Δεν υπάρχουν μελέτες εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας, κάθε περιοχής. Ειδικά για τα ιστορικά αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνας, Θεσσαλονίκης), ή στις περιοχές όπου υφίστανται χρήσεις γης (π.χ. επιτρέπεται η ανάπτυξη εστιατορίων, καφέ κλπ.) παρατηρείται κατάχρηση της φέρουσας ικανότητας, με τον υπερβολικό αριθμό συγκεκριμένων τουριστικών δραστηριοτήτων.

– Ελλείψει χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, συνεχίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση που, κατά πολύ, εξυπηρετεί την τουριστική δραστηριότητα (καταλύματα και παραθεριστική κατοικία) δίχως ωστόσο να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες (π.χ. πρόσωπο σε δρόμο, όροι δόμησης, κ.λπ.) με συνέπεια άναρχη πυκνή δόμηση, καταπάτηση ρεμάτων, δασών, πλημμελή διαχείριση των αποβλήτων και γενικότερα υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

– Συνεχίζεται η θέσπιση κατά παρέκκλιση διατάξεων που ευνοούν μεν την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά, επιβαρύνουν τον οικιστικό χώρο και εντείνουν άλλα υπάρχοντα προβλήματα (π.χ. καθαριότητα, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων κ.ά.).

– Εντός ζώνης αιγιαλού, στις κατασκευές που παραδοσιακά προβλέπονταν η εγκατάστασή τους, προστέθηκαν και εκείνες που εξυπηρετούν τουριστικές υποδομές. Παράλληλα, ανεγείρεται πλήθος αυθαίρετων κατασκευών, η κατεδάφιση των οποίων προσκρούει διαχρονικά στην έλλειψη υλικών και ανθρώπινων πόρων, αλλά και στην αλληλοεπικαλυπτόμενη αρμοδιότητα Δήμων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

– Μείζον είναι το πρόβλημα της χρήσης παράκτιας ζώνης χωρίς αδειοδότηση ή καθ’ υπέρβαση της σχετικής αδειοδότησης. Πέρα από την υπέρμετρη ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, παρατηρείται και παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό από τις παρακείμενες επιχειρήσεις. Το θέμα, όπως σχολιάζει ο Συνήγορος, αποκτά τεράστιες διαστάσεις, λόγω της αδυναμίας ελέγχου από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, εξαιτίας του όγκου των καταγγελιών και της υποστελέχωσής τους.

Έλλειψη οράματος και στρατηγικής

«Ο τουρισμός αποτελεί ένα πεδίο, όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση», επισημαίνει με έμφαση ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως τονίζει, η άσκηση μιας σαφούς τουριστικής διακυβέρνησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη της πολιτείας, με απαραίτητη τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να συναποφασιστούν οι μελλοντικές πολιτικές, αφού ληφθεί υπόψη το πραγματικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, η βιωσιμότητα του μοντέλου που θα επιλεγεί και η φέρουσα ικανότητα των προορισμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι δεδομένο ότι μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα θα πιέζουν, από τη μεριά τους, για τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου που τα ευνοεί. Και καταλήγει: «Υποχρέωση της πολιτείας είναι η επιλογή του πλαισίου, που εκείνη προτάσσει ως πλέον πρόσφορο και η συνεπής υποστήριξή του, με ξεκάθαρους κανόνες και αυστηρούς ελέγχους».

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, καθώς η συνεισφορά του αντιστοιχεί στο 11,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας, ενώ, αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του κυμαίνεται μεταξύ 25,3% και 30,5%. Ο κλάδος απασχολεί άμεσα 800.000 άτομα, αλλά από αυτόν αντλούν εισόδημα 1,5 με 2 εκατομμύρια του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. 


Ρεπορτάζ: Μάχη Τράτσα - 

Πηγή: ot.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More