Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2016

ΟΗΕ υπέρ της Ελλάδας για το προσφυγικό: Στο «ναδίρ» η ΕΕ, έχει χαθεί η κοινή λογική

Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, με άρθρο του στον βρετανικό Observer, εξαπολύει επίθεση στην ΕΕ για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό σημειώνοντας πως «κινείται προς την διάλυση» μέσω ενός «αυτο-προκαλούμενου πανικού που έχει παραλύσει την κοινή λογική της».

Σχετικά με τις αναφορές ορισμένων ευρωπαίων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, σημειώνει πως με αυτές τις προτάσεις η συζήτηση για το προσφυγικό στην Ευρώπη έφτασε σε νέο «ναδίρ». Όπως υπογραμμίζει η ιδέα είναι απάνθρωπη και αποτελεί μεγάλη παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών. «Επίσης, η πρόταση αυτή είναι πολύ πιο δαπανηρή από την εναλλακτική της, δηλαδή μία πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίσει το χάος της περσινής χρονιάς», προσθέτει.

Το κόστος της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια από τη διάλυση της Σένγκεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο, οικονομικά αλλά και πολιτικά, από τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας Ασύλου. Τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να στείλουν στην Ελλάδα προσωπικό και πλοία και οι συνοριακοί έλεγχοι έρχονται ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τονίζει.

Ακόμη, ο Πίτερ Σάδερλαντ καταγγέλλει πως οι χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να προσφέρουν τη χρηματοδότηση που ζητούσε ο ΟΗΕ για τη φιλοξενία και την εκπαίδευση των προσφύγων, γεγονός που ανάγκασε χιλιάδες πρόσφυγες να δώσουν τις οικονομίες τους σε διακινητές σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. «Ακριβώς αυτό θα κάναμε όλοι αν ήμασταν στη θέση τους», επισημαίνει.

Ο Σάδερλαντ καλεί την ΕΕ να ελέγξει το χάος στη Μεσόγειο, αναφέροντας τρεις κινήσεις που πρέπει να γίνουν:
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες πρώτης γραμμής να ζουν, εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο σε αυτές. Να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας στη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους πολίτες των χωρών αυτών, μέσω επενδύσεων και εμπορίου.
  • Να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή μέσω ασφαλών οδών. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κοινότητες που θα μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Ο Σάδερλαντ σημειώνει ότι εάν αυτό δεν γίνει τότε θα αποξενωθούν οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής, Ακτοφυλακής και υπηρεσίας αιτημάτων Ασύλου, «αντί να επιστρέψει στην εποχή του Τείχους του Βερολίνου
Ο Πίτερ Σάδερλαντ καταλήγει: «Η ΕΕ κινείται προς την διάλυση, κάτι που δεν οφείλεται σε κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο ή σε μία εξωτερική δύναμη. Ενδίδει σε έναν αυτο-προκαλούμενο πανικό που έχει παραλύσει την κοινή λογική της. Είναι καιρός να σταματήσουμε τον εφιάλτη».

πηγή:  tvxs - Jan 31, 2016

Βρετανία: Προβάδισμα 4% για το Brexit


Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων εμφανίζεται να έχει σε δημοσκόπηση η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης του ινστιτούτου YouGov, σε δείγμα 1.735 ατόμων, το 42% των Βρετανών θα ψηφίσει υπέρ του Brexit, σε σύγκριση με το 38% των ερωτηθέντων που επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η διαφορά είναι η μεγαλύτερη υπέρ του Brexit που καταγράφεται σε δημοσκόπηση του YouGov από τον Οκτώβριο του 2014.

Η διαφορά δείχνει να διευρύνεται καθώς η υποστήριξη των Βρετανών στο ενδεχόμενο παραμονής μειώθηκε στο 38% από 41% τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξήθηκε κατά 3% κι ανέρχεται πλέον στο 18%.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. έως τα τέλη του 2017, αφού επιχειρήσει να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με ζητήματα όπως η κυριαρχία και η μετανάστευση.

πηγή:  naftemporiki - Jan 31, 2016

Η ντροπή των ισχυρών της γης: Αγνοούνται περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα


Περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα που ταξίδευαν ασυνόδευτα χάθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες, γνωστοποίησε η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol, διατυπώνοντας φόβους ότι πολλά εξ αυτών έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσίευσε στο Διαδίκτυο η βρετανική εφημερίδα The Observer, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο Τύπου της Europol.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντόναλντ, έναν αξιωματούχο της Europol τον οποίο επικαλέστηκε ο The Observer, ο αριθμός αυτός αφορά τα παιδιά των οποίων έχει χαθεί κάθε ίχνος αφού καταγράφθηκαν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Περίπου το 50% των παιδιών αυτών έχει χαθεί στην Ιταλία.

«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητάμε συνολικά περισσότερα από 10.000 παιδιά» εξήγησε ο Ντόναλντ.

«Ωστόσο όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης μόνο για εγκληματικούς σκοπούς, υπάρχουν και παιδιά που (ενδεχομένως) έσμιξαν και πάλι με τα μέλη των οικογενειών τους. Απλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τί κάνουν και με ποιον το κάνουν».

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Europol διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει κυρίως βάσει των πληροφοριών που έδωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες ή είναι διαθέσιμες δημοσίως, για παράδειγμα στο Διαδίκτυο.

Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη το 2015 στο πλαίσιο της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά η Europol, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το 27% αυτών των ανθρώπων είναι παιδιά.

«Δεν ήρθαν όλα χωρίς συνοδεία, όμως διαθέτουμε αποδείξεις ότι ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών θα μπορούσε να είναι» ασυνόδευτο, σύμφωνα με το Ντόναλντ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ένα πανευρωπαϊκό «εγκληματικό δίκτυο», πολύ καλα εξελιγμένο και με σύγχρονα μέσα, βάζει στο στόχαστρό του κυρίως τους μετανάστες με στόχο την εκμετάλλευσή τους για διάφορους σκοπούς. Στη Γερμανία και την Ουγγαρία, μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός εγκληματιών συνελήφθη ενώ εκμεταλλευόταν μετανάστες.

«Ένα ολόκληρο δίκτυο έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους 18 μήνες με στόχο την εκμετάλλευση των προσφυγικών ροών» επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της Europol.

«Υπάρχουν στη Γερμανία και την Ουγγαρία φυλακές όπου η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων έχει οδηγηθεί εκεί λόγω των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων που συνδέονται με την προσφυγική κρίση».

Εγκληματικές οργανώσεις εξάλλου που επιδίδονται στην εκμετάλλευση ανθρώπινων όντων έχουν ενεργοποιηθεί στα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους μετανάστες, υπογράμμισε ο Ντόναλντ, κάνοντας λόγο για δουλεία ή δραστηριότητες που συνδέονται με την εμπόριο λευκής σαρκός.


πηγές: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό - Τι αποφασίστηκε

Στην επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα, προχωρά η Κυβέρνηση η οποία αποφάσισε την ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής 'Αμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας αναλαμβάνει:

- να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά

- να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

- τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

- να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

πηγές:  ΑΜΠΕ, topontiki.gr, enikos.gr - Jan 31, 2016

Εναλλακτική για τη Γερμανία: Να πυροβολούμε τους πρόσφυγες στα σύνορα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου του ξενοφοβικού αντιευρωπαϊκού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι, η οποία πρότεινε οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να σταματήσουν τη ροή των προσφύγων προς τη χώρα, δίνοντας την «τελική λύση» για το προσφυγικό.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο και ο ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Μάρκους Πρέτσελ, ο οποίος είχε υποστηρίξει αναφερόμενος στον περιορισμό των προσφύγων πως «θεωρείται αυτονόητη η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων ακόμα και με την ισχύ των όπλων».

Τότε η δήλωσή του είχε παρουσιαστεί ως «ακραία και μεμονωμένη». Ωστόσο τη θέση αυτή επαναφέρει η ίδια η πρόεδρος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Μιλώντας στην εφημερίδα Mannheimer Morgen ανέφερε πως οι συνοριοφύλακες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους τους για να αποτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στη χώρα. «Κανένας αστυνομικός δεν θέλει να πυροβολήσει έναν πρόσφυγα. Αλλά η χρήση όπλου αποτελεί την έσχατη λύση», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι η πρόταση Πέτρι θυμίζει τη διαταγή του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας να πυροβολούνται πάραυτα όσοι προσπαθούν να διαφύγουν στη Δύση υπερπηδώντας το Τείχος. «Ο τελευταίος γερμανός πολιτικός που ήθελε να πυροβολήσει πρόσφυγες ήταν ο Έριχ Χόνεκερ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Όπερμαν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σε παρόμοιο ύφος το σχόλιο από τον πρώην πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε: «Η Πέτρι έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία και γνωρίζει πολύ καλά τί σημαίνουν οι πυροβολισμοί στα σύνορα». Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους, χαρακτηρίζοντας την πρόεδρο της Εναλλακτικής Γερμανίας ως «απάνθρωπη, πρωτόγονη, αντιδημοκρατική» και «πραγματικά επικίνδυνη».

«Κανείς γερμανός αστυνομικός δεν πρόκειται να πυροβολήσει πρόσφυγες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του σωματείου αστυνομικών Γιεργκ Ράντεκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δηλώσεις Πέτρι δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα, καθώς «σε κανένα σημείο του νόμου δεν πρβοβλέπεται ότι η εισδοχή προσφύγων αποτρέπεται με τη χρήση όπλου». Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων υποστηρίζει μάλιστα ότι «όποιος προτείνει έναν τόσο ακραίο τρόπο αντίδρασης, προφανώς θέλει να υποσκάψει το κράτος δικαίου και να καταστήσει την αστυνομία όργανο των επιδιώξεών του. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί παλαιότερα στην ιστορία της Γερμανία και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί ποτέ πια».

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Όπως είπε ο αντικαγκελάριος δεν θα πρέπει να παραχωρείτε τηλεοπτικός χρόνος στο κόμμα από τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

πηγή:  tvxs - Jan 31, 2016

Τουρισμός: Η «απειλή» Σένγκεν και τα πρώτα σύννεφα

Δυσμενής εξέλιξη για τον τουρισμό το «καμπανάκι» της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Ο κίνδυνος να δεχθούν πλήγμα οι κρατήσεις. Κλειδί οι fast track κινήσεις της κυβέρνησης. Σε κακό «φεγγάρι» η ταξιδιωτική αγορά της Γερμανίας. 
 
Ένα «φάντασμα» πλανιέται, ήδη, πάνω από τον ελληνικό τουρισμό: η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Το καμπανάκι της Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό και η τρίμηνη περίοδος που δόθηκε στη χώρα μας προκειμένου να πράξει τα δέοντα (κατά το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε.) ήταν, ίσως, η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό. Κυρίως για τη χρονική συγκυρία στην οποία συνέβη.

Για το χώρο του τουρισμού το τρίμηνο που ακολουθεί και στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις ενδέχεται να αποτελέσει δυσμενής εξέλιξη. Κυρίως επειδή απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα διεθνώς, με ορατό τον κίνδυνο να επηρεαστεί η εικόνα της ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Πολύ περισσότερο καθώς η τρίμηνη προθεσμία των Βρυξελλών προς την Ελλάδα συμπίπτει με τη... «Μητέρα των μαχών» για τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή με το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου κρατήσεων.

Έτσι, σε μια χρονιά όπου η ασφάλεια (και όχι η ελκυστικότητα ενός προορισμού) αποτελεί το πρωταρχικό έως και μοναδικό κριτήριο επιλογής του τόπου διακοπών για τους ευρωπαίους τουρίστες, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να δώσουν τη μάχη των κρατήσεων σε συνθήκες κινούμενης άμμου και με αιωρούμενη την απειλή έξωσης της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Κι όπως εξομολογούνταν στο Euro2day.gr παράγοντες του τουρισμού με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, ο μόνος δρόμος που έχει η κυβέρνηση είναι «να κλείσει το θέμα το ταχύτερο δυνατόν».

Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα αλλά και τους ισχυρούς τουρ οπερέϊτορς της Ευρώπης. Κι αυτό καθώς «η ζήτηση για διακοπές ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα δωμάτια σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς», όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου εξηγούν πως αυτήν τη στιγμή το απόλυτο πλεονέκτημα εμφανίζεται να έχει η Ισπανία με τα Κανάρια νησιά, που θεωρείται «απόλυτα ασφαλής προορισμός», ενώ η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «σχετικά ασφαλής προορισμός».

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα σύννεφα για τον ελληνικό τουρισμό από τις κρίσιμες αγορές Γερμανίας και Ρωσίας.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους επιχειρηματίες του τουρισμού πρόσφατα στοιχεία από τη Γερμανία η οποία αποτελεί την κυριότερη «δεξαμενή» άντλησης τουριστών για τη χώρα μας. Στοιχεία που εμφανίζουν την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σε μια ομάδα χωρών που καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά κρατήσεων το Δεκέμβριο μετέφερε η έγκυρη έκδοση FVW, εξειδικευμένη σε θέματα της ταξιδιωτικής αγοράς της Γερμανίας. Επικαλούμενη στοιχεία από την επαναλαμβανόμενη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί στα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία η εταιρία ερευνών Gfk, αναφέρει πως κατέγραψαν μείωση οι κρατήσεις για διακοπές σε Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Τυνησία.

Σημειώνοντας, μάλιστα, πως οι απώλειες κρατήσεων των γραφείων ταξιδίων ήταν τέτοιες που δεν ήταν δυνατόν να ισοσταθμιστούν από την αύξηση άνω του 20% που εμφάνισαν οι κρατήσεις για τα Κανάρια νησιά της Ισπανίας, την Πορτογαλία αλλά και για προορισμούς εντός Γερμανίας.

Η ταξιδιωτική αγορά της Γερμανίας δέχθηκε ισχυρή πίεση τον περασμένο μήνα (Δεκέμβριος) στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι. Σύμφωνα με την Gfk, η πτώση των κρατήσεων τον Δεκέμβριο στο σύνολο της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς έφθασε το 8%. Η πτώση μεταφράζεται σε 83 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα για τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Οι κραδασμοί στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά από την πτώση του Δεκεμβρίου φθάνει μέχρι το καλοκαίρι, καθώς το 65% των πωλήσεων αφορούσε ταξίδια αυτής της περιόδου. Έτσι, σύμφωνα με την Gfk, η συνολική πτώση πωλήσεων των ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας για το φετινό καλοκαίρι έφθανε το 6% με την ολοκλήρωση του 2015.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι πωλήσεις «πακέτων» που γίνονται μέσω των τουρ οπερέϊτορς, ενώ οι πωλήσεις προγραμμάτων κρουαζιέρας κατέγραψαν μικρή άνοδο 4%.

Η μεγαλύτερη μείωση κρατήσεων (το Δεκέμβριο πάντα) για το φετινό καλοκαίρι αφορούσε τον Αύγουστο καθώς το «μακροβούτι» σταμάτησε στα επίπεδα του -19%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μεγάλη πτώση 14% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο και οι πωλήσεις ταξιδιών για τον Οκτώβριο του 2016. Στα περυσινά επίπεδα, αντίθετα, κινήθηκαν οι πωλήσεις ταξιδιών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι εξελίξεις στην οικονομία της Ρωσίας, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) καθιστά αυτομάτως ακριβότερα τα ταξίδια προς την Ελλάδα και τους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς της ζώνης του ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κινείται με αργούς, σε σχέση με τις απαιτήσεις της στιγμής, ρυθμούς στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις διαδικασίες έκδοσης της νέας βίζας με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες του χώρου να χαμηλώνουν, ήδη, τον πήχη των προσδοκιών για τη ρωσική αγορά. Υψηλές προσδοκίες οι οποίες είχαν βασιστεί στο ντε φάκτο κλείσιμο των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου που απορροφούσαν περισσότερα από 3 εκατ. Ρώσους τουρίστες.

Με την εικόνα από τη ρωσική αγορά να παραμένει θολή, παράγοντες της ελληνικής αγοράς που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο να κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα ο αριθμός των Ρώσων που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα. Μη αποκλείοντας, ωστόσο, μικρή αύξηση.

Παναγιώτης Δ.Υφαντής
πηγή:  euro2day - Jan 31, 2016

Η Αστυνομία της Σκέψης - Του Βαγγέλη Παυλίδη


Στο “1984”, ο Όργουελ περιγράφει την Αστυνομία της Σκέψης, την Thinkpol. Η ιδέα, λέει, του ήρθε από την δικιά του εμπειρία να κριτικάρει τις επικρατούσες αντιλήψεις της κοινωνίας- κάτι που συχνά τον έφερε σε αντιπαράθεση με άλλους και τις “δύσοσμες μικρο-ορθοδοξίες τους”.

Είναι φυσικό αυτή η Αστυνομία να διώκει κάθε τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσης της αντίθετης σκέψης: την τέχνη γενικά και τον λόγο. Έτσι, έχουμε αυτό που ονομάζουμε με τον γενικό όρο λογοκρισία.

Αφορμή γι αυτά μου δίνει η επίθεση που δέχτηκε από “έγκριτες” πολιτικές και δημοσιογραφικές φωνές το θεατρικό έργο “Ισορροπία του Νας”, με αποτέλεσμα το κατέβασμά του απο την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με απόφαση του Δ/ντή Στάθη Λιβαθινού.

Αιτία των αντιδράσεων το ότι το έργο χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμί καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού κι από τα πρακτικά της δίκης της 17Ν.

Το έργο δεν το είδα, ούτε και ξέρω τι ακριβώς πραγματεύεται και πώς.

Αυτό, ολίγο με ενδιαφέρει όμως, κακά έργα -αν είναι κακό- υπάρχουν δεκάδες.

Αυτό που με ενδιαφέρει και με αφορά είναι πως κάποιοι μπορούν να μου βουλώσουν το στόμα επειδή δεν τους αρέσουν αυτά που λέω.

Μα δεν είναι άραγε η αντίληψη αυτή -βουλώνουμε όποιο στόμα δεν μας αρέσει- που σε μιά άλλη, ακραία της διάσταση, έφερε την επίθεση στο Charlie Hebdo;

Την κατάσταση σώζει, όσο γίνεται, το Δ.Σ του Εθνικού Θεάτρου που διαφωνεί με το κατέβασμα του έργου και που ανάμεσα στα άλλα λέει πως αν έτσι σκεφτόμαστε τότε ούτε Αισχύλο, ούτε Σαίξπηρ θα ανεβάζαμε και υπογραμμίζει πως «πιο πολύ απ’ όλα θέλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την αγωνία μας γι’ αυτή την αδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας».

Παράλληλα, «Θλιβερό και ανησυχητικό για την πολιτιστική ζωή της χώρας» χαρακτήρισε ο Αριστείδης Μπαλτάς το γεγονός ότι το Εθνικό Θέατρο «στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

Λογοκρισία, έμεση έστω, εν πλήρει δημοκρατία.

Ενώ η δημοκρατία αυτή ανέχεται τους άναρθρους αλλαλαγμούς της φασιστικής δεξιάς, και ενώ στην Γερμανία, χωρίς “δύσοσμες μικρο-ορθοδοξίες”, επιτράπηκε η έκδοση του Mein Kampf… του Αδόλφου Χίτλερ, αν δεν το γνωρίζετε.


pavlidiscartoons.com - Jan 31, 2016 

Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2016

Κίνδυνος υποβάθμισης της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο - Προβληματισμός


Πολιτικές αναταράξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, προσφυγικό μπορούν να πλήξουν τον κλάδο

«Στη ζώνη υψηλού κινδύνου» για την κρουαζιέρα κινδυνεύει να μπει η Ανατολική Μεσόγειος, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη χώρα μας. Οι πολιτικές αναταραχές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και το προσφυγικό, ίσως σε μικρότερο βαθμό, ενδέχεται να οδηγήσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον κίνδυνο ανατροπής του σκηνικού έκρουσε στο δεύτερο ναυτιλιακό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θόδωρος Κόντες, ο οποίος αποδέχτηκε ότι βραχυπρόθεσμα η χώρα μας ευνοείται, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα επηρεαστεί αρνητικά.


Οπως σημειώνει στη «Ν» περιστασιακά οι εξελίξεις φαίνεται ότι ευνοούν την Ελλάδα, αφού τα κρουαζιερόπλοια φεύγουν από την Τουρκία, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων, και αναζητούν νέους προορισμούς στα ελληνικά νησιά. Ηδη εταιρείες όπως η MSC κυρίως, αλλά και οι Global, Celebrity, Costa ενισχύουν φέτος τη θέση τους στην Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η κίνηση κρουαζιέρας φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη στη χώρα μας σε σχέση με το 2015. Αλλά και πέρυσι η χρονιά έκλεισε θετικά, αφού μετά τον Αύγουστο τα περισσότερα πλοία που έκαναν κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο εστίασαν στους ελληνικούς προορισμούς, λόγω των αναταραχών στις άλλες χώρες.

Ειδικότερα, το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος έκλεισε με άνοδο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας (από 3.826 το 2014 σε 4.279 το 2015).

Οι αρνητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όμως έχουν ανησυχήσει τους ανθρώπους του κλάδου στην Ελλάδα που βλέπουν ότι μακροπρόθεσμα η περιοχή ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας Θόδωρος Κόντες κατά τη διάρκεια του δεύτερου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής».

Οπως εξήγησε στη «Ν» ο κ. Κόντες, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές διότι οι συνεχόμενες τα τελευταία χρόνια αναταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο στο τέλος θα αναγκάσουν τις εταιρείες να αποσύρουν τα πλοία τους και η κρουαζιέρα στην περιοχή θα αποδυναμωθεί.

«Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση οι εταιρείες κρουαζιέρας θα αναγκαστούν να ενισχύσουν άλλες αγορές. Αλλωστε είμαστε σε μια περίοδο που οι μεγάλοι όμιλοι πραγματοποιούν δυναμικό άνοιγμα στην Ασία και ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους τόσο στην Κίνα όσο και στην Αυστραλία», σημείωσε ο κ. Κόντες.

Υπάρχουν όμως και πρακτικά προβλήματα, όπως η επιβολή ΦΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κόντες, οι εταιρείες κρουαζιέρας που κάνουν πλέον ενδοκοινοτικές κρουαζιέρες θα κληθούν να πληρώσουν ΦΠΑ στην Ελλάδα. Η μέχρι πρόσφατα προσέγγιση τρίτης χώρας εκτός Ε.Ε. (Τουρκία) απάλλασσε τα κρουαζιερόπλοια από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ στη χώρα.

Πρόκειται για κατακόρυφη αύξηση του κόστους, που είναι σχεδόν αδύνατον να καλύψουν οι εταιρείες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται. Οι εταιρείες κρουαζιέρας εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, αφού είναι αδύνατον να απορροφήσουν τη διαφορά, για συμβόλαια που είναι κλεισμένα από το 2015.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ, τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας, όμως οι αφίξεις - επισκέψεις των επιβατών κρουαζιέρας σταθεροποιήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2014 (4,95 εκατ. πέρσι και 4,93 εκατ. το 2014).

Παρατηρείται, τέλος, ότι η πρώτη δεκάδα προορισμών (Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Κεφαλληνία -Ιθάκη, Πάτμος και Σούδα-Χανιά) παραμένει αμετακίνητη στην κορυφή των προτιμήσεων της αγοράς.



Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής - naftemporiki.gr  - Jan 30, 2016

Ντρέπομαι για τη Γερμανία!

Του Jose Manuel Lamarque -

Ντρέπομαι για αυτόν τον λεγόμενο εταίρο της Γαλλίας, ο οποίος δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από ό, τι οι πετρελαϊκές μοναρχίες. Ντρέπομαι που αυτή η δήθεν χώρα δεν κατάφερε ακόμα να κάνει το "mea culpa" που έπρεπε και δεν θα το κάνει ποτέ.
 
Ντρέπομαι για αυτό το λαό που πάντα νομίζει ότι είναι πανίσχυρος και υπεράνω όλων. Ο μοναδικός ευρωπαϊκός λάος γενοκτονός, που δεν παύει ποτέ να βλάπτει αυτή την ήπειρο εδώ και έναν αιώνα.

Ντρέπομαι για αυτή τη χώρα, τυφλή όταν είναι ισχυρή, και άβουλη όταν είναι αδύναμη, έτοιμη να κλέψει την ιδιοκτησία των άλλων, όπως το έχει κάνει ήδη.

Ντρέπομαι για αυτή τη χώρα όπου λίγες είναι οι φωνές που προσπαθούν να διαμαρτυριθούν ενώ η κυβερνώσα κάστα της φιμώνει τους πάντες προς όφελος του κέρδους.

Ντρέπομαι που αυτή η χώρα και αυτός ο λαός δεν τίμουσαν ποτέ τους δημοκρατές τους, προτιμώντας τους επιχειρηματίες και τους καπετάνιους της βιομηχανίας, ακόμη και τους συνένοχους γενοκτονίας.

Ντρέπομαι γι' αυτό τον λαό που δεν σταματά ποτέ να θέλει να επιβληθεί όπου βρίσκεται, ενώ βγάζει περισσότερη χυδαιότητα από λεπτότητα.

Ντρέπομαι για αυτή τη χώρα που γονάτισε δύο φορές την Ελλάδα, και συνεχίζει να βλάπτει τη χώρα αυτή, που είναι η ρίζα του πολιτισμού μας.

Ντρέπομαι αυτό το λαό και αυτή την χώρα, τυφλωμένοι από μια πλασματική εμπορική και οικονομική δύναμη και που ακόμα δεν ξέρει ότι έβαλε το σκουλίκι στον καρπό, και ότι αν δεν αντιδράσει γρήγορα, αυτό το σκουλίκι θα καταβροχθίσει και τη χώρα και τον λαό της πρώτα, και έπειτα θα επιτεθεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ντρέπομαι για αυτή τη χώρα και για αυτό το λαό, παρά τους λίγους ειλικρινές άνδρες και γυναίκες της χώρας που δεν έχουν πια φωνή.

Ντρέπομαι για τη Γερμανία!


*O Jose Manuel Lamarque είναι Γάλλος δημοσιογράφος και δημιουργός του μπλογκ: helpthegreekpeople.blogspot.gr


πηγή: tvxs - Jan 30, 2016

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων την Κυριακή - Νέα 48ωρη στις 4 και 5 Φεβρουαρίου.


Κανονικά θα εκτελούνται μετά τις 06.00 τα δρομολόγια των πλοίων μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις της. Η ΠΝΟ προκήρυξε νέα απεργία για την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 4 και 5 Φεβρουαρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολόγιων λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ, η οποία ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης» ενώ από την περασμένη εβδομάδα είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του κλάδου των ναυτικών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την προσεχή Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα έχει προειδοποιήσει με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή.

πηγή:  naftemporiki - Jan 30, 2016

Κατακόρυφη αύξηση 160,4% των Ελλήνων, στα όρια της φτώχειας


Σοκ και δέος από τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 

Κατακόρυφη αύξηση κατά 160,4% παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, στη χώρα μας! Σε απόλυτους αριθμούς, 3.885.000 άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται υλικών αγαθών ή ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας. Ποσοστό 39,5%  του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς ενώ κάνει «εκπτώσεις» ακόμη και στη διατροφή!

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στη νέα και αναθεωρημένη έκθεση -με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2015- της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα. Στην έκθεση περιέχονται στοιχεία που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων (εργασία, υγεία,  εκπαίδευση, τεχνολογία κλπ.) που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς, επίσης, και στοιχεία για την ποιότητα ζωής, όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Ποσοστό 42,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας με το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας. Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 16,4% οπότε και άρχισε να αυξάνεται σταδιακά.

Το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας βασικά αγαθά (φαγητό, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών κ.α.) ανέρχεται στο 39,5% του πληθυσμού έναντι 23% το 2009.

Δημογραφικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2014 καταγράφηκαν 92.148 γεννήσεις όταν στην έναρξη της κρίσης το 2009 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 117.933. την ίδια στιγμή, μικρή αύξηση παρουσιάζει η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση, με τις ελληνίδες να αποκτούν το πρώτο πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 31 ετών, ενώ ο δείκτης ολικής γονιμότητας (ο μέσος όρος παιδιών που θα γεννήσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) στο 1,3.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός του γεροντικού πληθυσμού στην Ελλάδα, με τον δείκτη γήρανσης το 2014 να ανήλθε στο 141,8 (η αναλογία του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον ηλικιακά νεότερο: έως 14 ετών).Αύξηση παρουσιάζει και ο δείκτης θνησιμότητας στο 10,4 (οι θάνατοι ανά πληθυσμό 1.000 κατοίκων).

Υγεία

Μειώνεται χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός της χώρας με «πολύ καλή» κατάσταση υγείας ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά το 2014, «πολύ καλή» υγεία είχε ποσοστό 44,8% έναντι 51,3% το 2009, «καλή» το 28,8% έναντι 24,2% το 2009, «κακή» και «πολύ κακή» 10,7% έναντι 9,7%.

Την ίδια περίοδο, χρόνια προβλήματα υγείας παρουσιάζει ποσοστό 23,9% του πληθυσμού έναντι 22% το 2009. Μάλιστα ποσοστό 23,9% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «πολύ μεγάλο» ή «μεγάλο» περιορισμό των συνήθων δραστηριοτήτων λόγω υγείας έναντι 18,7% το 2009.
Ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της έκθεσης αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων με ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες για διάφορους λόγους (οικονομική δυνατότητα, λίστες αναμονής, μεγάλη απόσταση κλπ). Ειδικότερα, το 2014 ποσοστό 12,7% του πληθυσμού της χώρας έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έναντι ποσοστού 4,1% το 2009.

πηγή: healthview.gr - Jan 30, 2016

Επανέρχονται στην ατζέντα οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Από το capital.gr - Σάββατο, 30 Ιαν-2016 -

Οι δανειστές επαναφέρουν τις πιέσεις για παραπέρα περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες. "Οδηγός" για τις πείσεις αυτές είναι μελέτη που εξέδωσαν εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, υπό την εποπτεία του γνωστού μας κ. Poul Thomsen τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που είχε αποκαλύψει το Capital.gr, πρέπει να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση -μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Η εν λόγω μελέτη των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου είχε δημοσιευτείς στις 17 του περασμένου Νοεμβρίου.  

Η μείωση αυτή στους μισθούς στις 4 χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στην Ιρλανδία, μάλιστα, προσδιοριζόταν στο 2%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, πρέπει να μετριαστούν και άλλο οι μισθοί κατονομάζονται και δεν είναι άλλες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι οποίες και πλήττονται από τον "ιαπωνικό ιό" της δεκαετίας του ΄90, δηλαδή από πολυετή "παγίδα ρευστότητας". 

Η μελέτη αυτή αν και δεν "χρεώνεται" επισήμως στο ΔΝΤ, έγινε -παρ όλα αυτά- όπως αναφέρεται υπό την επίβλεψη του κ. Poul Thomsen, δηλαδή του πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο των δανειστών στην Ελλάδα και νυν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Μάλιστα το εν λόγω ντοκουμέντο ήρθε την ώρα που οι θεσμοί στην Αθήνα εξέταζαν το επόμενο "πακέτο" μέτρων που θα περιλάμβανε το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο αλλά και την έναρξη του διαλόγου για το νέο Εργασιακό. 

Πιο συγκεκριμένα οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτίμησαν ότι "η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ -κρίσης επίπεδα στις περισσότερες από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση".

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης "ο μετριασμός των μισθών είναι απαραίτητος σε αυτές τις οικονομίες σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και να αποφευχθεί η επιστροφή των γιγάντιων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών".

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υποστήριξαν πως "ο μετριασμός των μισθών στις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση αυξάνει την παραγωγή τους, αλλά η νομισματική πολιτική έχει ένα κρίσιμο ρόλο να παίξει στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών αυτού του μετριασμού στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης".

Πάντως οι συντάκτες της μελέτης επισήμαναν πως "οι συμβουλές του ΔΝΤ στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε πρόγραμμα έχουν δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από την άποψη της μείωσης της ανεργίας ή της αύξησης της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Αυτό το οποίο δεν έχει αποτελέσει μέρος οποιουδήποτε προγράμματος είναι το εξής: μία ρητή εισοδηματική πολιτική που θα φέρνει εσωτερική υποτίμηση". 

Οι εμπειρογνώμονες συμπλήρωσαν πως η εισοδηματική πολιτική θα φέρει μία "συντονισμένη εξωγενή μείωση 2% στο πληθωρισμό των μισθών".

Παραδέχτηκαν παράλληλα ότι "ένας τέτοιος μετριασμός, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί σε μία μόνη χώρα, θα οδηγήσει στην έκρηξη της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα στην παραγωγή βραχυπρόθεσμα είναι προς συζήτηση. Και αυτό γιατί η μείωση των ονομαστικών μισθών και ο χαμηλότερος πληθωρισμός ή ακόμα και αποπληθωρισμός μπορεί να μειώσει την εσωτερική ζήτηση και να αυξήσει το πραγματικό βάρος του χρέους" και, άρα, να φέρει τα αποτελέσματα στην "αντίθετη κατεύθυνση". 

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ ανέφεραν πως "αν μία μόνη χώρα της ευρωζώνης η οποία έχει χτυπηθεί από την κρίση προβεί σε μετριασμό των μισθών, το καθαρό αποτέλεσμα είναι θετικό τόσο για την ίδια, όσο και για όλη την ευρωζώνη".

Εξάλλου, "αν όλες μαζί οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση (οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) προβούν σε μετριασμό των μισθών από κοινού, η παραγωγή τους θα επεκταθεί βραχυπρόθεσμα αλλά σε χαμηλότερο βαθμό".

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το Εργασιακό -Δημόσιο

Εξάλλου, αναφορές στο εργασιακό υπάρχουν και στο νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι "έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. 

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης".

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το δημόσιο, το νέο Μνημόνιο προβλέπει "Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα καθορίσουν, εντός της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΔΣτρ), ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019"

Ίμια 1996-2016

«Σηκωθείτε παιδιά, μας πήραν το νησί». Ίμια 1996-2016: Ποιοι φέρουν την ευθύνη

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την κρίση των Ιμίων (Λιμνίων) και τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος τριών μελών των Πολεμικού Ναυτικού, του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστού Έκτορος Γιαλοψού . Το αποτέλεσμα της κρίσεως εκτός από το βάρος των νεκρών μελών των ενόπλων δυνάμεων, είναι οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», περιοχές στο Αιγαίο καθ' όλα Ελληνικής κυριαρχίας που τελούν από τότε σε κατάσταση «αμφισβητούμενης» κυριαρχίας με τη σιωπηρή αποδοχή των ελληνικών κυβερνήσεων που εμποδίζουν ιδιώτες να προσεγγίσουν στην περιοχή των Ιμίων, ενώ παρατηρείται αμέσως δυναμική αντίδραση των Τουρκικών αρχών, αν κάποιος με κάποιο τρόπο παρακάμψει τις ελληνικές αρχές και φτάσει στα Ίμια.Δεν είμαι στρατιωτικός και έτσι η άποψή μου ως προς τα στρατιωτικά της κρίσεως ελέγχεται ανεξάρτητα από το αν βασίζεται σε πηγές και μαρτυρίες στρατιωτικών. Το θέμα ήταν και είναι πρωτίστως πολιτικό.

Από τότε έχουν γραφεί πολλά, έχουν εκδοθεί βιβλία σχετικά με το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο, τόσο από Ελληνικές και Τουρκικές όσο και από άλλες πηγές. Σημαντικές πληροφορίες ήλθαν στο φως από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Βαριοπούλα» (Βalyoz) όπου καταγράφηκε πως τα καύσιμα για τις λέμβους των Τούρκων βατραχανθρώπων πληρώθηκαν από την πιστωτική κάρτα ενός αξιωματικού της ειδικής μονάδος βατραχανθρώπων SAT, ο οποίος τα προμηθεύθηκε επί τόπου από παραλιακό πρατήριο καυσίμων της περιοχής πριν την επιχείρηση, δείγμα της «προχειρότητος» της άλλης πλευράς. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών στον Έβρο καθιστώντας αδύναμο και μη αξιοποιήσιμο το Τουρκικό αρματικό δυναμικό. Όλα αυτά ασφαλώς πρέπει να μελετηθούν εκ των υστέρων, δεν μπορούν όμως να ανατρέψουν ή να αμβλύνουν τετελεσμένα εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας γεγονότα.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, αυτός που τον κάλεσε για να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ντεμιρέλ. Και αυτό ενεφανίσθη από την ελληνική πλευρά δια μέσου κομματικών κονδυλοφόρων ως δειλία από την Τουρκία να προχωρήσει σε πλήρη εμπλοκή. Είναι όμως έτσι, ή μήπως ο πρόεδρος Ντεμιρέλ απλώς επέλεξε να σταματήσει την κρίση όταν είχε εξασφαλίσει την διπλωματική και δυστυχώς εδαφική νίκη με την τακτική δύο βήματα εμπρός , ένα πίσω, κερδίσαμε ένα βήμα εμπρός;

Επίσης στα πλαίσια εσωτερικού πολιτικού ξεκαθαρίσματος ανεδείχθη ως «εγκέφαλος» της σύγκρουσης ο βετεράνος πολιτικός Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος αν και είχε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το νομικό καθεστώς των Ιμίων ως περιοχή αναμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας, απέκρυψε την πληροφόρησή του από Τούρκους διπλωμάτες υπηρετούντες στην Ιταλία και δεν ανέφερε τα σχετικά στην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ. Και αυτά αξιολογούνται, αρκετά με την Τουρκική πλευρά. Τι γίνεται όμως με την Ελληνική;

Bασικoί λόγοι της αποτυχίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Τουρκική επιθετικότητα ήταν η μεταπολιτευτική κομματικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων αφενός, και αφετέρου η διαχρονική ηττοπάθεια και η χρόνια απουσία σοβαρής πολιτικής εξοπλισμών με την ισχυρή αποτροπή που θα συνεπάγετο ένα αξιόλογο εξοπλιστικό πλαίσιο με ενίσχυση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Το χειρότερο, η κρίση αξιοποιήθηκε ως χρυσή ευκαιρία για τα κοράκια των εξοπλισμών, ως άλλοθι για ένα πανάκριβο εξοπλιστικό με ορισμένα αμφισβητούμενης χρησιμότητος συστήματα και με κραυγαλέες αποκλείσεις εκατομμυρίων ευρώ με ανάλογες αγορές των ίδιων συστημάτων από άλλες χώρες.

Κατά δεύτερον, τεράστια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Σημίτη και ειδικά ο ίδιος ο κ. Σημίτης και ο κ. Πάγκαλος οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης αντί να εφαρμόσουν τα υφιστάμενα σχέδια περί συγκέντρωσης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων), ευρίσκοντο ο μεν κ. Πάγκαλος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο δε κ. Σημίτης στο γραφείο του στην Βουλή αρνούμενος να δεχθεί τον διοικητή της ΕΥΠ ναύαρχο Βασιλικόπουλο ο οποίος ήθελε επειγόντως να τον πληροφορήσει για την τρέχουσα κατάσταση. Ο κ. Σημίτης ρωτούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη αν είναι σημαντική η ύπαρξη στρατιωτικής σημαίας στο έδαφος (είναι να απορείς με την αφασία των ανθρώπων), ο κ. Πάγκαλος το τερμάτισε με το περίφημο «να την πάρει ο άνεμος τη σημαία». Χρόνια μετά σε μία δημοσιογραφική εκπομπή είπε (ο κ. Πάγκαλος) ότι χαίρεται που δεν έκανε πόλεμο επειδή είναι υπέρ της ειρήνης και επειδή θα πέθαιναν χιλιάδες άνθρωποι. Είναι νέο δόγμα, δεν κάνουμε πόλεμο ακόμα αν μας καταλαμβάνουν εδάφη διότι θα έχουμε...απώλειες.

Πολλά τα ερωτηματικά για την τότε στρατιωτική ηγεσία που έδωσε διαταγή να υποσταλεί η ελληνική σημαία από ελληνικό κυρίαρχο έδαφος. Ως αξιωματικοί ορκίστηκαν υπακοή στο Σύνταγμα και το Σύνταγμα στο άρθρο 27 ορίζει ότι: «Χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική επικράτεια, ξένη, στρατιωτική δύναμη,ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Ο δε Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας ορίζει στο άρθρο 96 ότι «Τιμωρείται με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη: α) Διοικητής ή κυβερνήτης ο οποίος σε ναυμαχία υποστέλλει τη σημαία χωρίς να εξαντλήσει όλα τα μέσα άμυνας»...Δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές για την αποστολή δυνάμεων προς αναγνώριση της περιοχής των Ιμίων και επελέγη να αποσταλεί το ελικόπτερο ΠΝ21 το οποίο πετούσε χωρίς οπλισμό αυτοπροστασίας σε περιοχή με πιθανή έως βεβαία εχθρική παρουσία και μέσα σε συνθήκες κακοκαιρίας που καθιστούσε ακόμη δυσχερέστερη την αποστολή; Θα εκτελούσε ατομικώς εις της στρατιωτικής ηγεσίας την αποστολή που δέχθηκαν να εκτελέσουν οι τρεις ήρωες των Ιμίων;

Kατά δεύτερον, αληθεύει ότι υπήρχαν σχέδια επέμβασης και φύλαξης των Ιμίων από τις δυνάμεις αμφιβίων καταδρομών της ΑΣΔΕΝ που ήταν και στον χώρο ευθύνης τους; Αν υπήρχαν γιατί δεν εφαρμόσθηκαν και επελέγη η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών; H ΜΥΚ είναι η πιο επίλεκτη μονάδα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο; Δεν σημαίνει βέβαια ότι δε μπορούσε να εκτελέσει την αποστολή. Τι θα γινόταν επί παραδείγματι αν η στρατιωτική ηγεσία έδιδε εντολή στην ΜΥΚ προς σύλληψη μέλους ή μελών του πληρώματος της παραπλέουσας Τουρκικής φραγάτας Yavuz, μία κλασική αποστολή της ΜΥΚ; Τελικά η στρατιωτική ηγεσία διέταξε τους βατραχανθρώπους να υποστείλουν τη σημαία και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ήσαν υποχρεωμένοι να το κάνουν διότι δεν εγνώριζαν τη μεγάλη εικόνα, δεν ήξεραν δηλαδή αν τους αποσύρουν για να πλήξουν οι φίλιες δυνάμεις με άλλα πυρά την περιοχή ή έχουν άλλο σχεδιασμό.

Ένας άλλος τέως ΓΕΕΘΑ που έγραψε και βιβλίο για τα Ελληνοτουρκικά, γράφει ως τελευταία φράση-επίλογο στο βιβλίο του «δυστυχώς έχουμε κακούς γείτονες». Άλλη μία γενίκευση που δεν λαμβάνει υπόψιν την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας και κυρίως κάνει λάθος και συμπεριλαμβάνει στον ανθελληνισμό του τουρκικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου τον απλό τουρκικό λαό και τις πλείστες πληθυσμιακές μειονότητες της σημερινής Τουρκίας, οι οποίες θα εγένοντο θετικός παράγοντας βελτίωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν κάποτε στην Τουρκία ερχόταν πραγματική δημοκρατία. Αλήθεια, πόσοι άξιοι στρατιωτικοί με σοβαρές γνώσεις περί Τουρκίας εν προκειμένω, απλώς παρακάμφθηκαν από άλλους που δεν είχαν την επάρκεια αλλά είχαν κομματικές περγαμηνές;

Αφού εκφράσω την συμπάθεια και εκτίμησή μου στις οικογένειες των πεσόντων ηρώων των Ιμίων που θα ξαναζήσουν δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια των τελετών που ακολουθούν, θα προτείνω κάτι για το μέλλον. Να κηρυχθεί ως εθνική εορτή-αργία η 31η Ιανουαρίου για να μαθαίνουν όλα τα Ελληνόπουλα ποιοι είναι οι ήρωες και ποιοι υπέστειλαν τις σημαίες. Και αν ψάχνετε για πλακάτ με ρητά που θα στολίσουν τις σχολικές αίθουσες για την εορτή, δεν χρειάζονται πομπώδεις ηρωικές επικλήσεις και υπερβολές. Αρκεί μία φράση:

«Σηκωθείτε παιδιά, μας πήραν το νησί».


Νίκος Γαλάρας
Δικηγόρος
πηγή: huffingtonpost.gr - Jan 30, 2016

Σύγκρουση με το ΔΝΤ

Ανάλυση του Tvxs - 30 Ιανουαρίου 2016 - 

Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Είναι ήδη γνωστό ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις εκκρεμότητες γύρω από το ασφαλιστικό.

Χάσμα υπάρχει στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018, με το ΔΝΤ να ζητά μέτρα ύψους πάνω από 1,5 δισ μόνο για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ επαναφέρει την απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ζητά να αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Βαθύ παρασκήνιο

Στην κουίντα τα νήματα κινεί ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος ως μέλος της τρόικας παλαιότερα έχει ταυτιστεί με την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Οπως όλα δείχνουν, έχει “κολλήσει” με τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρεμβαίνει διαρκώς, συμμετέχει σε όσο περισσότερες κρίσιμες συναντήσεις μπορεί και κάνει όλο και πιο ακραίες προτάσεις. Το τελευταίο του έργο είναι η διαρροή της αποδοκιμασίας του για την πρόταση Κατρούγκαλου και της αντιπρότασής του για μειώσεις κύριων συντάξεων από 6% έως και 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητά του έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο πολιτικής και λιγότερο λογιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν, δείχνει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω των κινητοποιήσεων και του μετώπου της αντιπολίτευσης εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Φαίνεται μάλιστα πως η δυσφορία αυτή έχει μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χωρίς όμως να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ακόμη και η στήριξη της Κρ. Λαγκάρντ ώστε να παραμείνει για δεύτερη θητεία επικεφαλής του ΔΝΤ έχει μπει στο τραπέζι των παρασκηνιακών συζητήσεων.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, εξάλλου, εκφράζονται ακόμη επιφυλάξεις ως προς τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο δεν αναλαμβάνεται κάποια δέσμευση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Νευρική αναμονή

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πιθανά όλα τα σενάρια: Και να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου και να σπάσει το σκοινί που τεντώνεται επικίνδυνα λόγω της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης αποκλείεται, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο πρωθυπουργός επιμένει στο διάλογο με τους αγρότες, υποστηρίζει τις διορθώσεις που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων και καλεί σταθερά τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ωστόσο, τα βήματα προς τα πίσω που μπορεί να κάνει εξαντλούνται, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα να είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.

πηγή:  tvxs 

Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη

Επίθεση με μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι λίγο μετά τα μεσάνυχτα κατά της οικίας του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην περιοχή των Εξαρχείων. Κατά την εκδήλωση της επίθεσης ο υπουργός ήταν εντός της οικείας του, σύμφωνα με πληροφορίες δεν διέτρεξε κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι άγνωστοι έριξαν περίπου δέκα μολότοφ, ενώ δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του υπουργού υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά που προκλήθηκε.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομοκρατείται

"Πράξεις όπως η σημερινή δολοφονική επίθεση στην οικία του Α. Φλαμπουράρη δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επίθεση στην οικία του υπουργού Επικρατείας.

Και σημειώνει: "Να γνωρίζουν καλά οι αυτόκλητοι "επαναστάτες" ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομοκρατείται και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της απέναντι στη διαπλοκή, τα συμφέροντα και τον υπόκοσμο".

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, ούτε υποχωρεί

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει αποφασιστικά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Οι αυτουργοί τέτοιου είδους "αυθόρμητων" και "επαναστατικών" ενεργειών αλλά και όλοι αυτοί που τις τελευταίες εβδομάδες πασχίζουν με κάθε τρόπο να δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα, ας ξέρουν ότι τα σχέδιά τους πέφτουν στο κενό. Η δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση του τόπου, ούτε εκβιάζεται ούτε εκφοβίζεται, ούτε υποχωρεί.»

πηγή:  euro2day - Jan 30, 2016 - φωτο από enikos.gr

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2016

Βουλή: Εγκρίθηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΝΔ και Δημοκρατική
Συμπαράταξη, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συνολικά ψήφισαν 256 βουλευτές εκ των οποίων 153 είπαν «ναι«, 101 «όχι» 101 και 2 «παρών».


Σύμφωνα με την νέα διάταξη, ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό, ενώ η Βουλή θα καλείται να τον εγκρίνει.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν όλα τα κόμματα τη αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρόντες στην ψηφοφορία και ψήφισαν.

Ειδικότερα, από την ψηφοφορία απουσίαζαν:


- Από τη ΝΔ οι Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Όλγα Κεφαλογιάνη, Κατερίνα Παπακώστα, Μάριος Σαλμάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Κωνσταντίνος Κοντογιώργης, Βασίλης Γιόγιακας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Βασίλης Οικονόμου και Γιώργος Βαγιωνάς.

- Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι Φώφη Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μιχάλης Τσελέπης.

- Από τη Χρυσή Αυγή οι Ηλίας Κασιδιάρης, Νικόλαος Μίχος, Χρήστος Χατζησάββας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Λαγός.

- Από το ΚΚΕ οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλη, Νικόλαος Μωραίτης, Γιάννης Γκιόκας, Μανώλης Συντυχάκης, Ιωάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσου, Κωνσταντίνος Στεργίου, Διαμάντω Μανωλάκου.

- Από το Ποτάμι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Κωνσταντίνος Μπαργιωτάς.

- Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές ο Στάθης Παναγούλης.

- Από τους ΑΝΕΛ ο Κώστας Ζουράρις.

- Από την Ένωση Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα κυβερνητικά στελέχη να υπεραμύνονται της αναγκαιότητας της ρύθμισης, ώστε όπως υποστήριξαν, να μπουν κανόνες διαφάνειας αλλά και ένα τέλος στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, να βάλει τάξη σε αυτό το καθεστώς ντροπής που δεν τιμά κανένα και να επιβάλει κανόνες απόλυτης διαφάνειας για την λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών», υπογράμμισε νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς υπεραμυνόμενος της τροπολογίας.

Παράλληλα, μίλησε για ακρότητες και χυδαιότητες που ακούσθηκαν στην αίθουσα, όπως οι αναφορές περί «χουντικής ρύθμισης» ή «διάταξη που θα γίνει ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης».

«Κάποιοι, δεν θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός. Θα γίνει, όμως... Αυτή η κυβέρνηση, είναι απολύτως αποφασισμένη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ποτέ δεν ήθελαν την διαφάνεια για αυτό και ποτέ δεν προχώρησαν σε διαγωνισμό, ενώ διαχώρισε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «κάτι προσπάθησε να κάνει».

«Εσείς που ψηφίζατε τις περικοπές και το πετσόκομμα των συντάξεων με την ηρεμία του Βούδα, τώρα εξεγείρεστε με το πάθος του φανατικού επειδή είπαμε θα κάνουμε διαγωνισμό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τέλος όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία, και αν όχι όπως είπε, θα πρέπει να κάνουν κάτι, ώστε σύντομα, να προχωρήσει η συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτρευσης

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, με την οποία όλες οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες μεταφέρονται στο ΕΣΡ.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να αφήσει τον υπουργό ή την κυβέρνηση να εκβιάσει την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας πυροτέχνημα την απόφαση του υπουργού Επικρατείας να ψηφίζει η Βουλή μετά από δική του εισήγηση, για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Τα μικρά κόμματα

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για «κενή λευκή νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ότι ο νόμος ελέγχεται δικαστικά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο που η ίδια άνοιξε.
«Η διαδικασία των δήθεν αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωση της αυτό θα είναι ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης σας», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Στόχος της προσπάθειας μας είναι να υπάρξει στο ανώτατο επίπεδο διαφάνεια», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι υπερασπίζονται ένα καθεστώς ανομίας, αλλά και τους συνεργάτες καναλάρχες τους, αυτούς, όπως είπε, «που επί 20 χρόνια προσπαθούσαν να ελέγξουν».

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να αναβληθεί η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Τρεις μήνες περιμένει και η κυβέρνηση και η Βουλή και οι αρμόδιες αρχές για να εφαρμοστεί ο νόμος. Αρκετά η καθυστέρηση», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

«Δεν μπορεί να χωρέσει διψήφιος αριθμός αδειών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πιστοποιείται η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να στερεωθεί με απόλυτη διαφάνεια και πάνω σε άλλες βάσεις και θεμέλια το τηλεοπτικό τοπίο.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς για να βρεθεί συναινετική λύση, προαναγγέλλοντας ότι την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων θα ανοίξει ο ίδιος το θέμα, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε όπως είπε, «να αποδείξουμε ότι η Βουλή δεν πρέπει να είναι σε εθελούσια ομηρία των ΜΜΕ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, επιμένει να μην θέλει να αποφασίσει το ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά η κυβέρνηση και, πρόσθεσε ότι, αυτό είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι μόνο σε καθεστώτα ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην ενημέρωση.
Το Ποτάμι, που δεν συντάχθηκε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ, καταψήφισε την τροπολογία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χάρη Θεοχάρη, να υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και των υπερεξουσιών του υπουργού.
«Η αδειοδότηση αποτελεί μία από τις μορφές ελέγχου. Έχουμε παράκαμψη του ΕΣΡ.
Τι θα γίνει αν οι άδειες αυτές ακυρωθούν από το ΣτΕ; Ποιός σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει χρήματα για μία άδεια που θα ακυρωθεί αύριο, μεθαύριο; Μήπως επιθυμείτε, να δημιουργήσετε κανάλια ομήρους ακυρωμένων αδειών(;), ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Θεοχάρης.
«Για ατέλειωτο πολιτικό και οικονομικό αλισβερίσι που γινόταν και συνεχίζεται και σήμερα», αλλά και για υποκρισία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει παρών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μίλησε για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης η οποία, επιχειρεί όπως είπε, να αντικαταστήσει το υπάρχων καθεστώς «νταβατζήδων» των μέσων ενημέρωσης, με τους δικούς της.

Θετική η τροπολογία για τους ΑΝΕΛ

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Καμμένο να υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο που μέχρι σήμερα λειτουργεί άναρχα.


πηγή: huffingtonpost.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ) - Jan 29, 2016

Λέσι: Συγγνώμη, δεν θυμόμουν ότι σκότωσα την πρώην σύζυγό μου

Συγγνώμη από τα δύο του παιδιά, την οικογένεια της πρώην συζύγου του, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, ζήτησε ο 33χρονος Αλβανός κατηγορούμενος ως συζυγοκτόνος της Ορμύλιας Χαλκιδικής, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά την απολογία του στον ανακριτή Πολυγύρου κι αφού του γνωστοποιήθηκε η απόφαση της προσωρινής του κράτησης.

Ο Τζέιμς Κλοντ Λέσι εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις πράξεις που του αποδίδονται, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει με τους ισχυρισμούς του ανακριτή και εισαγγελέα, που ομοφώνως του «έδειξαν» το δρόμο για τις φυλακές.

Νωρίτερα, ο φερόμενος ως δράστης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στον ανακριτή για το βαρύτατο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα μ' αυτό, ο 33χρονος δολοφόνησε με μαχαίρι, ανήμερα των Θεοφανίων, την 41χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και στη συνέχεια άρπαξε το 4χρονο παιδί τους, με το οποίο περιπλανιόταν επί 18 ημέρες, σε μία προσπάθεια να διαφύγει τη σύλληψή του, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή του ανηλίκου.

Κατά πληροφορίες -απολογούμενος- εμφανίστηκε μετανιωμένος, ενώ στην επίμονη ερώτηση του ανακριτή γιατί σκότωσε τη γυναίκα του, είπε ότι ήταν θολωμένος. Κληθείς δε να περιγράψει τον τρόπο δολοφονίας, επικαλέστηκε κενά μνήμης. «Δεν είχα δει τα παιδιά μου τα Χριστούγεννα και γι' αυτό της ζήτησα να πάρω τον μικρό μας γιο για δύο μέρες ενόψει των Θεοφανίων, πράγμα με το οποίο εκείνη συμφώνησε. Την ημέρα των Φώτων -όμως- κι ενώ το παιδί ήταν μόλις μία μέρα μαζί μου, τον πήρε πάλι επειδή, όπως είπε, ήταν του Σταυρού. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας επικοινωνήσαμε για να πάρω πάλι το παιδί. Τότε εκείνη μου είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναδώ τα παιδιά κι ότι πήρε τους καλύτερους δικηγόρους. Θόλωσα, το μυαλό μου έπαθε εμπλοκή. Πήγα σπίτι, αλλά από ‘κεί και μετά δεν θυμάμαι τίποτα», φέρεται να απάντησε.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι η μνήμη του άρχισε να επανέρχεται αργότερα, όταν άρπαξε τον 4χρονο Φοίβο κι έφυγε μαζί του με μηχανάκι. «Σταμάτησα σε χωματόδρομο διότι είχε χαλάσει το φανάρι του δικύκλου. Είδα στα χέρια μου αίματα. Αφού συνειδητοποίησα ότι είμαι υγιείς, έψαξα το παιδί, αλλά κι αυτό ήταν καλά. Τότε κατάλαβα ότι κάτι κακό πρέπει να είχε συμβεί, όχι όμως ότι σκότωσα τη γυναίκα μου», σημείωσε.

Για το διάστημα των 18 ημερών που ήταν φυγάς και την κινητοποίηση των αρχών, ο 33χρονος φαίνεται να απολογήθηκε πως θεωρούσε ότι η Αστυνομία τον κυνηγάει επειδή άρπαξε τον 4χρονο. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι έκανα κάτι κακό. Σκέφτηκα να πάω σε κάποιο αστυνομικό τμήμα να παραδώσω το παιδί. Δεν το έκανα όμως επειδή πίστευα ότι θα με κακοποιούσαν κατά τη σύλληψη και δεν ήθελα να αποτυπωθεί αυτήν η εικόνα στη μνήμη του παιδιού».

Ο 33χρονος επρόκειτο να μεταχθεί στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει κρατούμενος έως τη δίκη του.


πηγή: news247 - (Με πληροφορίες από ΑΠΕ) - Jan 29, 2016

Συγκλονιστική κίνηση ποδοσφαιριστών για τις χαμένες ψυχές του Αιγαίου - video






 Η βουβή καθιστική διαμαρτυρία των παικτών της ΑΕΛ και του Αχαρναϊκού

Παραδίδοντας μαθήματα ήθους και ανθρωπιάς οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ και του Αχαρναϊκού πραγματοποίησαν μία διαφορετική και συγκλονιστική συνάμα διαμαρτυρία πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα στο AEK FC ARENA το απόγευμα της Παρασκευής.

Με το που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής, γράφει το onlarissa.gr, οι 22 ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων κάθισαν στο χορτάρι για περίπου δυο λεπτά και διαμαρτυρήθηκαν βουβά για τις εκατοντάδες ψυχές που χάνονται καθημερινά στα παγωμένα νερά του Αιγαίου πελάγους.

Είχε προηγηθεί από το μεσημέρι ανακοίνωση της ΠΑΕ Α.Ε.Λ. στην οποία αναφέρονται τα εξής: «H διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΛ, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές θα τηρήσουμε 2 λεπτών σιγή αμέσως μετά την έναρξη του αγώνα ΑΕΛ – Αχαρναϊκός στη μνήμη των εκατοντάδων παιδιών που χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους από τη στυγερή αδιαφορία της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΑΕΛ σε αυτά τα δύο λεπτά θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία προσπαθώντας με αυτή την κίνησή τους να κινητοποιήσουν όλους όσοι δήθεν ευαισθητοποιούνται γι’ αυτό το στυγερό έγκλημα το οποίο διαπράττεται στο Αιγαίο».


πηγή: newsbeast - Jan 29, 2016

Λύση για αποζημίωση σε ασφαλισμένους της Ασπίς

Δικαίωμα για την διεκδίκηση αποζημίωσης αποκτούν περίπου 150 χιλιάδες ασφαλισμένοι της Ασπίς που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα που είχε ήδη καταρτίσει ο εκκαθαριστής, όπως ανακοίνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ύστερα από συναντήσεις του προέδρου του Ι. Χατζηθεοδοσίου με τους θεσμικούς φορείς (επόπτη, εκκαθαριστή, ΤτΕ, και άλλους αρμοδίους).

Το Ε.Ε.Α. καλεί όσους ασφαλισμένους δεν βρίσκονται σήμερα στον πίνακα να έλθουν σε επαφή με τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς (τηλ. 210-6928655) και να ακολουθήσουν συλλογικά όπως τους υποδειχθεί τις διαδικασίες διεκδίκησης αποζημίωσης και ένταξης στην λίστα.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη εξέφρασε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι αυτή αποκαθιστά χιλιάδες ανθρώπους που εκ παραδρομής μπορεί να βρέθηκαν εκτός λίστας και ταυτόχρονα στηρίζει την υπόσταση του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και των συντελεστών της».

πηγή: topontiki - Jan 29, 2016

Σύσφιξη τουριστικών σχέσεων Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ


Η σύσφιξη των τουριστικών σχέσεων της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ, στο επίκεντρο των συναντήσεων της Αν. Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά με τους Ομολόγους της.

Με την ευκαιρία της διμερούς σύγκλισης του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όπου συμμετείχε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά και ο Ισραηλινός Ομόλογός της, κ. Yariv Levin υπέγραψαν Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού.

Η κυρία Κουντουρά και ο κ. Levin επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την εμβάθυνση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ. Εξέφρασαν την βούλησή τους να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών και την άντληση μεγαλύτερου μεριδίου από τη διεθνή αγορά.

Ειδικότερα εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και πακέτων κρουαζιέρας, που θα απευθύνονται σε υπερπόντιες αγορές.

Στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στη Λευκωσία, η κυρία Κουντουρά συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η υπουργός αναφέρθηκε στη στενή, αδελφική και αδιαπραγμάτευτη σε όλους τους τομείς σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο και με αφορμή τις προοπτικές διευρυμένης συνεργασίας στον τουρισμό στην Αν. Μεσόγειο τόνισε ότι : «Εστιάζοντας στους κοινούς στόχους και τις προκλήσεις, μία περιφερειακή προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων χωρών και επομένως να συμβάλλει στο αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, στην σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com

Απώλειες 26 δισ. ευρώ για τους μισθωτούς την περίοδο 2009 - 2014


Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι στην περίοδο 2009 - 2014 συνολικά 26 δισ. ευρώ σε αποδοχές και το ΙΚΑ 13 δισ. ευρώ από  εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων του ΙΚΑ και προέρχονται από μελέτη του οργανισμού για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.  Σε ανακοίνωση της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, ενοποίηση σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση των ανομοιογενών και ήδη προβληματικών Ταμείων ως προς τη βεβαίωση και  είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από  το διοικητικό χάος και τις άλλες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει, θα απειλήσει τα ήδη μειωμένα  έσοδα και κατ' επέκταση τις παροχές για όλους τους ασφαλισμένους».

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ από τη μελέτη του ΙΚΑ για τη συγκεκριμένη  περίοδο προκύπτει ότι:
  • Ο αριθμός των ασφαλισμένων (εργαζόμενοι έστω και μία ημέρα κατ’ έτος) μειώθηκε έως το 2012 κατά 19,5% (-489.702 άτομα) και μεταξύ 2009-2014  κατά 11,54% (-288.793 άτομα), ενώ  στις οικοδομικοτεχνικές επιχειρήσεις κατά 70,90%. Συμπερασματικά από τα στοιχεία η μεγαλύτερη μείωση προκύπτει στους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις.
  •  Οι «ασφαλιζόμενες» αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 31,53%, στα 22,854 δις ευρώ από 33,379 δις ευρώ. Οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 22,60% (στις 10.320 ευρώ το χρόνο, από 13.334 ευρώ που ήταν). Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες (έως 32,50%) για όλους τους «νέους» που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των «παλαιότερων». Ειδικότερα για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση άγγιξε το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους που παρατηρήθηκε μείωση 15,38%.
  • Τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 34,34% (στα 9,479 δις ευρώ από 14,437 δις ευρώ) παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων που καταγράφεται από το 2012 και μετά (οι περισσότεροι είναι με μερική απασχόληση και μισό μισθό).
  • Από την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται η καθολική μείωση των εργαζομένων σε ηλικίες από 55 έως 65 ετών.
  • Η κατάσταση με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και «εκ περιτροπής» εργασία (326.967)
πηγή:  naftemporiki - Jan 29, 2016

ΕΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο δείχνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator) αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 91,6 μονάδες από 87,6 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 105 μονάδες από 106,7.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα συνέχισε την άνοδο που σημειώνει από τον Σεπτέμβριο, μετά τη μεγάλη υποχώρηση που σημείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τον περασμένο Μάιο, ο δείκτης ανερχόταν στις 92 μονάδες και τον Ιούνιο στις 91,2, ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε στις 82,1 και περαιτέρω τον Αύγουστο στις 76,1 μονάδες.

Στην αύξηση του δείκτη τον Ιανουάριο συνέβαλαν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα οι κλάδοι υπηρεσιών και κατασκευών, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που διαμορφώθηκε στο -63,9 από -61,1 τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο -5,1 από -16,6 τον Δεκέμβριο, για τον κατασκευαστικό τομέα στο -37,9 από -49,1, για τον μεταποιητικό τομέα στο -10,1 από -13,6 και για το λιανικό εμπόριο στο -3,4 από -5,3.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / capital.gr - Jan 29, 2016

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί

Διευκολύνσεις προς τους οινοπαραγωγούς σε σχέση με την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί παρέχει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση όλοι οι οινοπαραγωγοί οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης θα πρέπει έως 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία, έως 29/02/2016 να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή στα αρμόδια τελωνεία μόνο με την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας του οινοποιείου. Με την υποβολή της αίτησης χορηγούνται άμεσα οι άδειες φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή.

Επίσης έως 30/04/2016 θα πρέπει να προσκομίσουν τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αυτοψία από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, θα ολοκληρωθούν σταδιακά εκ των υστέρων. Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ελέγχων, διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών, οι χορηγηθείσες άδειες θα ανακληθούν και θα καταστούν άμεσα απαιτητές οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που αναλογούν στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους μικρούς οινοπαραγωγούς του άρθρου 71 του ν. 2960/01 που θα επιλέξουν να ενταχθούν στις φορολογικές αποθήκες .

Οι μικροί οινοπαραγωγοί που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της φορολογικής αποθήκης θα πρέπει έως την 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία, έως 29/04/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το ένα τέταρτο των αποθεμάτων, έως 30/06/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ένα τέταρτο των αποθεμάτων, έως 31/08/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ένα τέταρτο των αποθεμάτων και έως 31/10/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το εναπομείναν ένα τέταρτο των αποθεμάτων.

Οι παραπάνω μικροί οινοπαραγωγοί θα μπορούν να διενεργούν πωλήσεις, εφόσον προηγουμένως υποβάλουν τη δήλωση αποθεμάτων, ενημερώνοντας σχετικά το αρμόδιο τελωνείο, με συγκεντρωτική κατάσταση, κατά τις ημερομηνίες υποβολής των Δηλώσεων ΕΦΚ.

Οι ρυθμίσεις αυτές όπως διευκρινίζεται στην απόφαση θα ισχύσουν αποκλειστικά και μόνο για τη φετινή χρονιά, καθώς αποτελεί μεταβατικό στάδιο επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την προσαρμογή των οινοπαραγωγών, αλλά και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εμπορικών δραστηριοτήτων του οίνου στη χώρα μας.

πηγή: huffingtonpost.gr (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ) -Jan 29, 2016

Αθήνα: Ιδιαίτερης σημασίας η συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2016 -
 
Ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας, χαρακτηρίζεται, από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί καρπό των ολοένα και συχνότερων επαφών του τελευταίου χρόνου, είναι η δεύτερη, μετά την τριμερή συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, ενισχύονται οι επωφελείς συνεργασίες και διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς. Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπως και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνεται από τις κυβερνητικές πηγές.

Ιδιαίτερα σημαντικός από τους τομείς της συνεργασίας είναι αυτός της ενέργειας, καθώς η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

  • Eπανεκκινεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα συνδέσει απ' ευθείας τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια,
  • Προωθούνται ταυτόχρονα στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects όπως το "EuroAsia Interconnector" που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.
  • Διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
  • Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα ην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος θα εργαστούν και ως μέλη της ΕΕ, για την διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων στον τομέα της ενέργειας. Για την επιτάχυνση της συνεργασίας, συστάθηκε Κοινή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων Υπουργείων των τριών χωρών» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η συνεργασία εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διαχείριση των υδάτων, η τεχνολογία της αφαλάτωσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start ups).

Παράλληλα με τα θέματα της συμφωνίας, υπήρξε συζήτηση και διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας. «Η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ. Αναλαμβάνουν επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση του ρόλου της ΕΕ, για την επανέναρξη ουσιαστικών και αξιόπιστων συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

«Είναι σαφές ότι η ενίσχυση, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, δεν επηρεάζει την ιστορική θέση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος σε τέτοια κατεύθυνση, είχε την ευκαιρία να σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μπ. Νετανιάχου την πρώτη μέρα του ταξιδιού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική των εποικισμών που ασκεί το Ισραήλ, αποδυναμώνει την προοπτική για επανέναρξη του ισραηλινο - παλαιστινιακού διαλόγου.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο του ταξιδιού του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας μετέβη στην Παλαιστίνη  κι συνομίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της ελληνο - παλαιστινιακής συνεργασίας».

Στην τριμερή συμφωνία, εκφράζεται και η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το νησί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος μελετούν την διεύρυνση των δικτύων οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την σύναψη τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Βουλγαρία, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.


πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More