Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2022

"Θύμα" του πολέμου και ο τουρισμός - Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ίσως δεν έρθουν στη χώρα μας


Απειλούνται να αφανιστούν τουλάχιστον τρεις σημαντικές αγορές από την Ελλάδα, φόβοι και για τους τουρίστες από ΗΠΑ.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες σημαντικοί επισκέπτες μπορεί να χαθούν από τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι θα ανατρέψει τις ροές τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία προς τη χώρα μας. Καμπανάκι χτυπά και για ακόμη μια κορυφαία αγορά, η οποία χρόνια μετά φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά ίσως οι πολίτες της αποφύγουν την Ευρώπη. Η Αμερικανική. 

Δραματική είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση του τουρισμού από τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αφού ειδικά οι δυο πρώτες, είναι χώρες που και υποδέχονται μεγάλο όγκο τουριστών από όλο τον κόσμο, αλλά και «εξάγουν» εκατομμύρια τουρίστες κυρίως σε όλη την Ευρώπη. Φόβοι εκφράζονται τις τελευταίες ώρες και για τους Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι ίσως αποφύγουν τελικά τα ταξίδια στην Ευρώπη για φέτος. Οι Αμερικανοί, επισκεπτόμενοι την Ευρώπη παραδοσιακά, πραγματοποιούν μεγάλες παραμονές και επισκέπτονται δύο ή και περισσότερες χώρες στο κάθε ταξίδι τους. Η Ελλάδα καταφέρνει μετά από πολλά χρόνια να υποδεχθεί 14 απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, για το φετινό καλοκαίρι, μια «αναβαθμισμένη συνέχεια» του πολύ καλού 2021, που οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν για διακοπές στη χώρα μας.  

Περίπου επτά μεγάλες εταιρείες, tour operators, φέρνουν στην Ελλάδα τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, με τις ενδείξεις για φέτος να ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Παρόλο που η Ρωσία δεν είχε ακόμα εγκρίνει το σχέδιο, που είχε υποβάλει η ελληνική πολιτική αεροπορία, για τις charter πτήσεις από τα αεροδρόμια της προς τα δικά μας και άγγιζαν τα επίπεδα του 2019, οι πρόβλεψη ήταν ότι θα εγκριθούν. Αυτό θα σήμαινε ότι θα ήμασταν σε θέση να υποδεχθούμε πάνω από μισό εκατομμύριο ρώσους τουρίστες φέτος, φτάνοντας κοντά στα προ πανδημίας νούμερα. Σημειώνεται ότι πέρυσι, περίπου 120.000 χιλιάδες ταξιδιώτες από Ρωσία επισκέφτηκαν τη χώρα μας, μια δραματική μείωση που οφείλονταν σε διάφορους πολιτικούς και γραφειοκρατικούς παράγοντες. Ο ρώσικος τουρισμός αυτός που γενικά ξοδεύει και εκτός ξενοδοχείου και επιλέγει να κάνει και εκδρομές, έλειψε τόσο από τα ελληνικά ξενοδοχεία, όσο και από τους πράκτορες και το εμπόριο.

Τα μηνύματα, ακόμα και ώρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα. Η TUI Ρωσίας δήλωνε ότι θα επιχειρήσει για γίνει ο μεγαλύτερος tour operator εισερχόμενου τουρισμού από Ρωσία για Ελλάδα, φέρνοντας πάνω από 120.000 φέτος. Την ίδια ώρα, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις πραγματοποιούσαν στη Μόσχα, μεγάλοι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι, παρουσιάζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους στο ρώσικο κοινό και κλείνοντας σημαντικά και μεγάλα συμβόλαια για το 2022.

Η εντυπωσιακή αύξηση των Ουκρανών τουριστών που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά τους λίγους μήνες που διήρκησε η καλοκαιρινή σεζόν του 2021, έδειξε τη δυναμική της πολλά υποσχόμενης τουριστικής αγοράς. Η τάση αυτή ξεκάθαρα θα συνεχίζονταν και φέτος, με την Κρήτη μόνο να αναμένει πάνω από 100.000 Ουκρανούς τουρίστες.

Οι δύο αυτές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή μοιάζει να έχουν χαθεί οριστικά, όμως καθώς κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, αν το κλίμα είναι αναστρέψιμο.

Η Αμερικανική αγορά παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό και δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των ταξιδιωτών της προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Αμερικανούς, είναι ουσιαστικά ένας ενιαίος προορισμός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο. 

 

Βίκη Βαμιεδάκη

===>> news247.gr

 


Αποφάσεις... - Η Ελλάδα έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

 

Η Ελλάδα έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

 

Να ενισχύσει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια αποφάσισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Αφού ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία, με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε., απέστειλε εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία αναχώρησαν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας απεστάλη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία συνόδευσαν υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης 'Αννα-Μαρία Μπούρα.

 

Νεότερες εξελίξεις από το tvxs.gr >> ΕΔΩ

 

 


 

 

Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2022

Κατασχεμένα στη Ρόδο ουκρανικά καλάσνικοφ στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια


 

Τα καλάσνικοφ από την Ουκρανία που κατασχέθηκαν το 2013 στη Ρόδο υπό την εποπτεία Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποστέλλονται ξανά στην «πατρίδα» τους ως στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας 

 

Περίπου 20.000 καλάσνικοφ φέρονται να περιλαμβάνονται στη στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία με σκοπό να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που εξασφάλισε και μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα, Λιάνα Σπυροπούλου και αφορά την προέλευση αυτών των όπλων.

Συγκεκριμένα, η Λιάνα Σπυροπούλου αναφέρει ότι τα 20.000 καλάσνικοφ δεν είναι άλλα από τον οπλισμό που είχε κατασχεθεί από το πλοίο Nour-M, τον Νοέμβριο του 2013 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το Nour-M είχε μάλιστα αποπλεύσει από λιμάνι της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή της η κ. Σπυροπούλου τονίζει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από ανώτατους αξιωματούχους της Ελλάδας, αυτά είναι τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία. Η ειρωνία: ιδιοκτήτρια του πλοίου ήταν η UKRINMASH Co»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τότε, το Nour-M είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Ουκρανίας, μεταφέροντας πάνω από 50 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό προς λιμάνι είτε της Λιβύης, είτε της Συρίας που τότε μαστιζόταν από τον εμφύλιο μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των ισλαμιστών ανταρτών του ISIS. Οι περισσότερες εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι ο τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Λιβύη, στην οποία από το 2011 είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων όπλων και καυσίμων.

Τον συντονισμό της κατάσχεσης του στρατιωτικού υλικού, είχε συντονίσει μάλιστα ο τότε υπ. Ναυτιλίας, Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μάλιστα είχε μεταβεί στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό. Σε δηλώσεις του εκείνες τις ημέρες είχε σημειώσει ότι το Nour-M «μεταφέρει οπλισμό και αφορά στις εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα παραστατικά, μεταφέρει όπλα στη Λιβύη. Κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος - που είναι αντιφατικές μεταξύ τους - το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία». «Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Λιβύη το πλοίο. Εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων», είχε πει ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναν μήνα μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, το Nour-M, το οποίο βρισκόταν ακόμη δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου, βούλιαξε. Σε άρθρο της Ναυτεμπορικής εκείνης της ημέρας αναφέρεται ότι «το πλοίο άρχισε να βυθίζεται εν μέσω θυελλωδών ανέμων, όταν έσπασαν οι κάβοι του και προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού».


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα «ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό», αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Τελευταία Νέα από το koutipandoras.gr ==>>  ΕΔΩ

 

 

 

 

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2022

Κλυδωνισμούς στον ελληνικό τουρισμό προκαλεί η ουκρανική κρίση


 

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της αγοράς, με τις πρώτες ακυρώσεις να έχουν ήδη καταγραφεί. Το επόμενο 15νθήμερο θα έχουν αποτυπωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό οι πρώτες επιπτώσεις.

 

Αναταράξεις στον ελληνικό τουρισμό έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να τηρούν στάση αναμονής, μετρώντας ήδη απώλειες.

Μπορεί οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης να μην έχουν αποτυπωθεί πλήρως σε επίπεδο προκρατήσεων, ωστόσο, οι πρώτες ακυρώσεις αποτελούν γεγονός, εξέλιξη που εγείρει έντονο προβληματισμό στους κόλπους της τουριστικής αγοράς.

Ενδεχόμενη επέκταση, δε, των πρόσφατων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μόσχα και «απομόνωσή» της θα επηρεάσει περαιτέρω τις αφίξεις από τη Ρωσία, μια σημαντική δεξαμενή επισκεπτών για την Ελλάδα.

«Η ουκρανική κρίση αποτελεί τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των φορέων του τουρισμού. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ένας από τους τέσσερις πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν και τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Ξέρουμε ότι οι τέσσερις παράγοντες είναι τα μακροοικονομικά, η συνολικότερη κατάσταση της οικονομίας σε έναν προορισμό, τα γεωπολιτικά, η ελκυστικότητα του προορισμού και εάν ο προορισμός εντάσσεται στα στρατηγικά σχέδια αεροπορικής εταιρείας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ανησυχούμε βέβαια. Έχουν καταγραφεί οι πρώτες ακυρώσεις και πλέον όλα έχουν “παγώσει”. Πιο ευκρινής θα είναι η εικόνα μετά από 15 ημέρες», επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

«Ο χρόνος στον οποίο θα αποκατασταθεί η κανονικότητα, θα κρίνει και την εξέλιξη της σεζόν. Το γεγονός ότι είμαστε στον Φλεβάρη είναι θετικό, καθώς έχουμε περιθώριο ανάκαμψης μέχρι τον Μάιο», προσθέτουν, με τους πιο… απαισιόδοξους, πάντως, να υποστηρίζουν ότι «μπορούμε να ξεχάσουμε τον τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία για καιρό».

Εκτός από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε επίπεδο αφίξεων Ρώσων τουριστών, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, τα ξενοδοχεία θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, αφενός, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αφετέρου, εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε βασικά προϊόντα. Και μπορεί, όπως υποστηρίζουν, οι απώλειες από τη Ρωσία να μην πλήξουν συνολικά τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, δεδομένου ότι και πέρυσι οι Ρώσοι που ταξίδεψαν στη χώρα μας ήταν μόνο μερικές χιλιάδες, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και έχουν μεγάλη έκθεση στη συγκεκριμένη αγορά, εάν δεν καταφέρουν να καλύψουν το «κενό», θα υποστούν τεράστιες ζημιές, οι οποίες θα προστεθούν στα ήδη «πιεσμένα» οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων δύο ετών.

Μάλιστα, επιχειρηματίες σε κάποιους από τους ελληνικούς προορισμούς που επιλέγουν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι, είχαν ποντάρει φέτος στην αναθέρμανση του τουριστικού ρεύματος από τη Μόσχα, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για επίτευξη των μεγεθών του 2019 στη συγκεκριμένη αγορά, σε περίπτωση προσθήκης επιπλέον πτήσεων, τακτικών ή charter.

Εναέριες αναταράξεις

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς και στις αερομεταφορές, με τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο δρομολόγιο Αθήνα-Μόσχα να αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Aegean έχει καταθέσει νέο σχέδιο πτήσης των δρομολογίων της προς τη Μόσχα, αποφεύγοντας τον ουκρανικό εναέριο χώρο, και αναμένει έγκριση από τις ρωσικές Αρχές, προκειμένου να επανεκκινήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο τις τελευταίες ώρες δεν πραγματοποιείται.

Η εταιρεία, βέβαια, ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου είχε τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης των δρομολογίων της με προορισμό τη Μόσχα, με αποτέλεσμα οι πτήσεις της να διαρκούν 35-40 λεπτά περισσότερο. Πτήσεις με προορισμό τη Μόσχα πραγματοποιεί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Aeroflot, η οποία έχει τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης της, ενώ, λόγω της πανδημίας, δεν υπήρχαν τακτικά δρομολόγια το τελευταίο διάστημα από την Αθήνα προς το Κίεβο, με τη Wizz Air και τη Ryanair να είναι οι δύο αερομεταφορείς που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τη συγκεκριμένη γραμμή.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2019 από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας προς τη Μόσχα πετούσαν οι Aegean, Aeroflot και Ellinair, ενώ την Ελλάδα με την Ουκρανία συνέδεαν οι Ryanair, Wizz Air, Aegean, Ukraine International Airlines (UIA) και Jonika Airlines.

«Οι επιπτώσεις στις αερομεταφορές είναι όλο και περισσότερο εμφανείς, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Οσον αφορά τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα, ο εναέριος χώρος κλείνει με σαφείς συνέπειες για τους ταξιδιώτες, τις πτήσεις και τα αεροδρόμια. Αυτά τα αεροδρόμια στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης επηρεάζονται σημαντικά, καθώς οι λειτουργίες τους και το προσωπικό τους αντιμετωπίζουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (Airports Council International Europe-ACI) ο Ολιβιέ Γιάνκοβετς, γενικός διευθυντής του ACI.

Το προφίλ των Ρώσων τουριστών

Το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα 583 χιλ. Ρώσοι τουρίστες (σ.σ.: οι εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού έκαναν λόγο για περίπου 800 χιλ.), δαπανώντας 433 εκατ. ευρώ, με το 2013 να είναι έτος αναφοράς για τις ρωσικές αφίξεις στη χώρα μας, οι οποίες είχαν ανέλθει σε 1,3 εκατ. Το μερίδιο της ρωσικής αγοράς το 2019 ως προς τις αφίξεις ήταν 1,9%, ενώ ως προς τις εισπράξεις το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 διαμορφώθηκε σε 2,5%.

Το 2020, ο αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, με βάση την TτΕ, έφτασε τις 26 χιλ., ενώ το 2021 η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 365,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 119,5 χιλ. ταξιδιώτες (σ.σ.: οι εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κάνουν λόγο για περίπου 170 χιλ.). Το 2020 οι Ρώσοι ξόδεψαν 14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την TτΕ, ενώ το 2021 δαπάνησαν περί τα 115 εκατ. ευρώ.

Με βάση, δε, τα στοιχεία της Rosstat, τα ταξίδια των Ρώσων κατοίκων στο εξωτερικό το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 8%, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία την περίοδο 2017-2019 κατέγραψε μείωση κατά 1% (από 589 χιλ. το 2017 σε 583 χιλ. το 2019).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς του εξωτερικού για τους Ρώσους, ενώ το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία αποτελούν τους top προορισμούς της χώρας μας για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TτΕ.

Το προφίλ των Ουκρανών τουριστών

Αν και η ουκρανική αγορά δεν συγκαταλέγεται στις βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξή της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αεροπορικές εταιρείες -και συγκεκριμένα η ουκρανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους SkyUp, που έχει έδρα το Κίεβο, και η επίσης χαμηλού κόστους ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizz Air- επένδυσαν φέτος στην ενίσχυση των αφίξεων από τη συγκεκριμένη χώρα, προσθέτοντας για πρώτη φορά απευθείας δρομολόγια μεταξύ της ελληνικής πρωτεύουσας και της Οδησσού.

Ενδεικτικά το 2019, οι αφίξεις των Ουκρανών τουριστών σε 5 ελληνικά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα και Καλαμάτα) ξεπέρασαν τις 91 χιλ., με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται, με βάση τις εκτιμήσεις, σε 150 χιλ.

Εύα Δ. Οικονομάκη

Πηγή: euro2day.gr 

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό - Θα χαθούν οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας;

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αστάθεια. Αυτές οι τρεις λέξεις κυριαρχούν και πάλι και χαρακτηρίζουν τον τουρισμό στην Ευρώπη, που τις τελευταίες δέκα ημέρες λάμβανε μηνύματα για πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία και μέσα σε λίγες ώρες απέδειξε ξανά το πόσο ευαίσθητος κλάδος είναι.

Η εισβολή στην Ουκρανία, σήμανε καμπανάκι στους πράκτορες και τους ξενοδόχους σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για το φόβο ότι μπορεί να επηρεάσει τις κρατήσεις, αλλά και για το ενδεχόμενο το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων να εκτοξευτεί.

Πηγές της ελληνικής τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι είναι μεν πολύ νωρίς, όμως οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επηρεαστούν άμεσα. Σημειώνεται ότι η τουριστική αγορά της Ουκρανίας επέδειξε ιδιαίτερη δυναμική κατά τη σεζόν του 2021 προς τη χώρα μας, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση, τάση που έδειχνε ότι θα συνεχιζόταν και φέτος.

Μόνο στην Κρήτη οι τουρίστες από την Ουκρανική χώρα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019. Οι Ρώσοι τουρίστες έλειψαν από την Ελλάδα πέρυσι, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τις λίγες αεροπορικές πτήσεις και την έκδοση βίζα. Οι Ρώσσοι τουρίστες θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μας για διακοπές με τα μηνύματα για τη σεζόν του 2022 να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, ενώ δεν έχει λυθεί το θέμα με τις πτήσεις charter. Μόλις χτες το βράδυ στο ενημερωτικό της δελτίο η Ρώσικη Ένωση των Tour Operators φιλοξένησε ρεπορτάζ που έλεγε ότι η TUI Ρωσίας σκοπεύει να στείλει περίπου 110.000 Ρώσους τουρίστες στα ελληνικά θέρετρα το 2022, καθιστώντας τη χώρα από τις πρώτες σε προτίμηση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός tour operator συνεργάζεται με νέα ελληνικά ξενοδοχεία και συνάπτει απευθείας συμβόλαια με κορυφαίες αλυσίδες, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τα προγράμματα πτήσεων του. Όπως αναφέρεται η TUI Ρωσίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει ένας από τους ηγέτες στην ελληνική αγορά, καλύπτοντας το κενό που άφησε πίσω της η πτώχευση του t.o. Μουζενίδης.

Μιλώντας στο NEWS 24/7 o κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στη χώρα μας, που φέρνει τουρίστες από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει και για τον τουρισμό, γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα φανερώνει ότι δεν θα έχουμε τουρίστες ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Ουκρανία», λέει και συνεχίζει, «Γιατί η Ουκρανία θα μετρά τις πληγές της από τον πόλεμο και δεν γνωρίζουμε που θα σταματήσει και τι εξέλιξη θα έχει.

Αναφορικά με την Ρωσική αγορά ο κ. Χαριτίδης τονίζει ότι «Στη Ρωσία μάλλον θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική και προφανώς θα είναι πολύ σκληρές, οπότε οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα swift και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά. Σίγουρα θα πληγεί ο τουρισμός. Κατά τη γνώμη μου τα ξενοδοχεία δεν θα θιγούν ιδιαίτερα, εάν και εφόσον παραμείνει η υψηλή ζήτηση από τη δυτική Ευρώπη, θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό. Ίσως όχι στο 100% αλλά στο μεγαλύτερο μέρος. Αυτοί που θα δεχθούν το πλήγμα είναι οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται στη Ρωσική αγορά, δηλαδή εταιρείες που υποδέχονται Ρώσους τουρίστες, εστιατόρια, εταιρείες που κάνουν εκδρομές, διότι Ρώσσοι και Ουκρανοί κάνουν πολλές εκδρομές». Ο κ. Χαριτίδης καταλήγει λέγοντας ότι «Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για το τι θα γίνει, σίγουρα όμως δεν περιμένουμε τίποτα καλό».

Οι πράκτορες σε όλη την Ευρώπη εμφανίζονται αμήχανοι για τις επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το TTG υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα αποτρέψει τους ταξιδιώτες από το να κάνουν κράτηση, παρά του ότι χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την Covid, εάν βλέπουν την κατάσταση να κλιμακώνεται - ιδιαίτερα για ταξίδια προς τα ανατολικά. Πράκτορες υποστηρίζουν ότι όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται γνωστός, τόσο ο κόσμος θα αρχίσει να κάνει ερωτήσεις. «Οι ταξιδιώτες θα βγάλουν τους χάρτες τους και θα δουν πόσο κοντά θα φτάσουν σε αυτόν».

Βίκη Βεμιεδάκη

Νεότερες ειδήσεις από το news247.gr ===>> ΕΔΩ

 


 

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 24, 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί, τραυματίες και χάος από τη ρώσικη εισβολή - Συνεχής ενημέρωση


Μουδιασμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου από τα ξημερώματα ακούγονται εκρήξεις σε τουλάχιστον τρεις πόλεις 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πλήττουν από τα ξημερώματα σήμερα ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του τα ξημερώματα.

Έκτοτε έχουν ακουστεί μεγάλες εκρήξεις στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας του.

 

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις εξελίξεις μέσα από το koutipandoras.gr >> ΕΔΩ

 

 

 

Τσικνοπέμπτη: Γιατί γιορτάζουμε την κρεατοφαγία – Πώς ξεκίνησε το έθιμο


 

Τι λένε οι ιστορικοί -

Η Τσικνοπέμπτη το 2022 πέφτει σήμερα, 24 Φεβρουαρίου -με την Καθαρά Δευτέρα που ακολουθεί να φέρνει το πρώτο τριήμερο της χρονιάς- και πρόκειται για μια γιορτή που φέρεται να χάνεται στα βάθη των αιώνων και να έχει αρχαίες αναφορές.

Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι η γιορτή της κρεατοφαγίας συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Αντιθέτως, μια άλλη μικρή μερίδα θεωρεί πως πρόκειται για αντίδραση των Ευρωπαίων παγανιστών στις αυστηρές νηστείες των Χριστιανών, ιδιαίτερα από τον Μεσαίωνα και μετά.

Παρόλα αυτά, καμία θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ αντίστοιχες γιορτές υπάρχουν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως στη Γερμανία με την Λιπαρή Πέμπτη (Schmutziger Donnerstag) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ με την Λιπαρή Τρίτη (Mardi Gras).

Στην Ελλάδα η Τσικνοπέμπτη είναι συνδεδεμένη την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. 


Σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

 

newsbeast.gr

 

 

 

 

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 23, 2022

Πάτμος: Με μια γιατρό έμεινε το Κέντρο Υγείας!!! - Ερώτηση στη Βουλή του Ν.Σαντορινιού


 

Το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Πάτμου έφερε στη Βουλή ο Νεκτάριος Σαντορινιός με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Η Πάτμος είναι ένα νησί με πάνω από 3.000 πληθυσμό και έντονη τουριστική κίνηση. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί και σαν εμβολιαστικό κέντρο, ενώ το νησί δεν έχει καμία ιδιωτική υποδομή ή υπηρεσία Υγείας (πχ. ιδιώτες γιατρούς, μικροβιολογικό εργαστήριο, κα), με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του επισκέπτονται το ΚΥ καθημερινά ζητώντας βοήθεια για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογραμμίζει, όμως, ότι η πραγματικότητα είναι ότι το Κέντρο Υγείας Πάτμου, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού είναι εξαντλημένοι από την αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης και τίθεται εν αμφιβόλω η περαιτέρω λειτουργία της βασικής και μοναδικής Δομής Υγείας του νησιού.

Η κυβερνητική έλλειψη πολιτικής στήριξης του ΕΣΥ έχει φτάσει το ΚΥ Πάτμου αυτή τη στιγμή να λειτουργεί μόνο με μια γιατρό ειδικότητας (Γενικής Ιατρικής), η οποία και καλείται να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών αλλά και τα έκτακτα περιστατικά, για όλο το 24ωρο. Οι μέχρι τώρα δυο υπηρετούντες Παθολόγοι στο ΚΥ έχουν ήδη- ή πρόκειται- να μετακινηθούν άμεσα σε άλλες Δομές, για να καλύψουν επιπλέοντα κενά, ενώ η μια αποσπασμένη γιατρός (Επιμελήτρια Ά Γενικής Ιατρός ΤΕΠ), η οποία και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου, ανακλήθηκε και επέστρεψε ήδη στην προηγούμενη υπηρεσία της.

Επιπλέον, μείζον θέμα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου αποτελεί και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Οι μόνο τρεις νοσηλεύτριες που είναι αυτή τη στιγμή εργάζονται, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βάρδιες και τον όγκο των περιστατικών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη που έχει υποστεί το ΚΥ Πάτμου και τα νησιά, είναι παραπάνω από προφανείς, και ο φόβος να τεθούν στο άμεσο μέλλον σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές είναι πλέον ορατός. Μπορεί το Σύστημα Υγείας που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, μια μόνο γιατρός και τρεις νοσηλεύτριες να επαρκούν για να καλύψουν την Πάτμο, όμως τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας του νησιού έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης και οι κάτοικοι αμφισβητούν έντονα πια το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τόσο η ρήτρα Νησιωτικότητας, που επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει αποφάσεις συνυπολογίζοντας τις ανάγκες της νησιωτικής χώρας, όσο και ένα ορθολογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κενών στις νησιωτικές δομές Υγείας, απαιτούν η Κεντρική Διοίκηση να μεριμνά συνεχώς ώστε να μην μείνουν τα νησιά χωρίς την απαραίτητη ιατρονοσηλευτική κάλυψη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κατά την τετραετία 2015-2019, και χωρίς να συντρέχει η έντονη ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης, το ΚΥ Πάτμου λειτουργούσε με 2 γιατρούς Παθολόγους, 1 γιατρό Γεν. Ιατρικής, 1 Καρδιολόγο, 1 Παιδίατρο και 8 νοσηλεύτριες, ενώ ιδιαίτερες προσπάθειες έγιναν και για την συνολική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να απαντήσει άμεσα αν γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη Δομή υπολειτουργεί με μόνο μια γιατρό ειδικότητας να καλείται να εργάζεται καθ΄ όλο το 24ωρο, καθώς είναι υποχρεωμένη να είναι μονίμως σε εφημερία. Αν γνωρίζει για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες της Πάτμου, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην καθολική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που τους αναλογεί ως πολίτες αυτής της χώρας. Σε τι άμεσες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν ώστε να ενισχύσουν το προσωπικό του ΚΥ Πάτμου, με μόνιμες θέσεις νοσηλευτών και μόνιμους ιατρούς ειδικοτήτων και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει ότι η υποβάθμιση των Δομών Υγείας των νησιών από αυτήν την Κυβέρνηση, και μάλιστα στη διάρκεια της πιο δύσκολης υγειονομικά περιόδου που έχει βιώσει η χώρα, δεν έχει τέλος. Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, μέρα τη μέρα, αποψιλώνονται, αδειάζουν και αδυνατούν να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι και έχουν πια εδραιωμένο το αίσθημα της εγκατάλειψης. Μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα κεντρικά, για την νησιωτική χώρα, Γενικά Νοσοκομεία Κω, Καλύμνου και Ρόδου, σειρά στη λίστα με τις υποβαθμισμένες δομές Υγείας παίρνει το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο και βιώνει την πλήρη απαξίωση της Κεντρικής Διοίκησης.




Κυρώσεις... - Δέκα ημέρες «βγάζουν» τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα;


 

- Δέκα ημέρες «βγάζουν» τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα;


Στη διατήρηση των ήπιων θερμοκρασιών ποντάρει το εγχώριο ενεργειακό σύστημα, ώστε να αντέξει για δέκα ημέρες με τα αποθέματα φυσικού αερίου, στη θεωρητική περίπτωση που ξαφνικά κοπεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο μεσοδιάστημα από την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στις 14 Φεβρουαρίου, ενόψει της απειλής που συνεπαγόταν η κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων.

Έτσι, πριν από δύο ημέρες, στις 20 του μηνός, ήρθε στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ το προγραμματισμένο φορτίο της Mytilineos, που διαμορφώνει τα σημερινά αποθέματα σε 770.000 MWh ή 114.800 κ.μ. Από την ποσότητα αυτή, ωστόσο, ήδη ένα μέρος έχει αεριοποιηθεί και διοχετευθεί στην αγορά.

Δύο ακόμη προγραμματισμένα φορτία LNG, της ΔΕΗ και της Elpedison, που αναμένονται να εκφορτωθούν αύριο και μεθαύριο στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, θα ανεβάσουν τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα ανώτατα επίπεδα, ήτοι, περί τις 1.300.000 MWh ή 200.000 κ.μ., τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα επί ένα 10ήμερο. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 150-160.000 MWh, εξαιτίας της «ανάσας» που δίνουν στη ζήτηση οι κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Τα επόμενα προγραμματισμένα φορτία που αναμένονται στη Ρεβυθούσα είναι στις 7 Μαρτίου, υπολογίζονται συνολικά σε 1.000.000 MWh ή 145-146.000 κ.μ. και θα τα φέρουν οι Mytilineos και Elpedison.

Η εναλλακτική λύση που παραμένει στο τραπέζι είναι να γυρίσουν σε πετρελαϊκές τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, προσδοκάται και η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, εφόσον, βέβαια, το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες. Η προσφυγή ωστόσο σε άλλες, άμεσες, εναλλακτικές λύσεις, λένε πηγές της αγοράς, εμφανίζεται να παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι φορείς της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η χώρα μας μαζί με την Ευρώπη» και σε αυτή τη φάση προτάσσουν την ανάγκη «να περιμένουμε τις εξελίξεις».

 


 Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

 

===>> tvxs.gr 

Τρίτη, Φεβρουαρίου 22, 2022

Θα επηρεάσει τις τουριστικές ροές η κρίση στην Ουκρανία;

Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργού Τουρισμού για τον τουρισμό και την ενέργεια.
 

Για τις επιπτώσεις στις τουριστικές ροές και στον ενεργειακό τομέα από την κρίση στην Ουκρανία, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κίκίλιας 

Σε συνέντευξη του στο Real FM, ο υπουργός τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει δύο άξονες. «Ο ένας έχει να κάνει με τους επισκέπτες-ταξιδιώτες από τη Ρωσία και από την Ουκρανία. Υπενθυμίζω ότι προ πανδημίας οι δύο αυτές χώρες έφεραν κοντά στο μισό δις έσοδα. Και ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, τις οποίες έχω ζητήσει και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και από το Υπουργείο Οικονομικών να συνυπολογίσουν. Δηλαδή, τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, το αυξημένο κόστος ενέργειας για τα ξενοδοχεία και πώς θα επηρεάσει αυτό τις αλλαγές στις τιμές και τα πακέτα παγκοσμίως». ‘Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας αυτό είναι σημειακό. «Είναι η αποτύπωση της εικόνας του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν. Και θα ήθελα να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία», κατέληξε.  

 

www.news247.gr

 


Ο Πούτιν άναψε το φιτίλι στην πυριτιδαποθήκη της Ουκρανίας


Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε διαταγή για ανάπτυξη στρατευμάτων με «ειρηνευτικό» ρόλο σε Ντανιέτσκ και Λουχάνσκ - Δεν θα εκχωρήσουμε «ούτε σπιθαμή γης», διαμηνύει ο Ζελένσκι 

 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε χθες Δευτέρα ως ανεξάρτητα κράτη, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα σύρραξη.

Με δύο εκτελεστικά διατάγματα τα οποία υπέγραψε έπειτα από τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ και έδωσε διαταγή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές για να αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο. Δεν διευκρινίζεται ούτε το εύρος, ούτε η διάρκεια της ανάπτυξης του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.

Σε μακροσκελή ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Πούτιν αρκετές στιγμές φαινόταν να έχει καταληφθεί από οργή, απαίτησε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του εναντίον των αυτονομιστών προειδοποιώντας το πως θα έχει την αποκλειστική «ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας», όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάπου 150.000 στρατιωτικούς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Δύση, προκαλώντας ανησυχίες για εισβολή μεγάλης κλίμακας.

Δύο συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης που υπέγραψαν η Μόσχα και οι αυτονομιστές, διάρκειας έξι ετών, αναμένεται να επικυρωθούν από το ρωσικό κοινοβούλιο σήμερα. Προβλέπουν την ανάπτυξη «των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», για να εγγυηθούν «διαρκή ασφάλεια».

«Ούτε σπιθαμή»

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τις τελευταίες ρωσικές ενέργειες «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του κράτους μας», διαμηνύοντας πως το Κίεβο δεν «φοβάται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσει «ούτε σπιθαμή γης» της χώρας, ήταν η αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε ακόμη πως αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη.

«Έχω πάθει σοκ, έχω πολλούς συγγενείς στην ανατολική Ουκρανία, είμαι από το Ντανιέτσκ αλλά ζω στο Κίεβο εδώ και οκτώ χρόνια, κι αυτές οι ειδήσεις είναι οι πιο τρομακτικές των τελευταίων οκτώ ετών», είπε ο Αρτέμ Ιβασένκο, κάτοικος Κιέβου.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με γαλλογερμανική μεσολάβηση που, παρά τις συχνές παραβιάσεις της, επέτρεψε να σταματήσουν οι σφοδρές εχθροπραξίες στα μέτωπα όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποφασίσει ακόμη και να αποπειραθεί να καταλάβει με ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων σήμερα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».

Με τόνο καθηγητή, ο ρώσος πρόεδρος παρέδωσε μάθημα – αναθεωρημένης – ιστορίας από το Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας την Ουκρανία σαν τεχνητή χώρα, αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν από το να περάσει στη δράση. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να επιτύχει αποκλιμάκωση και να πείσει να οργανωθεί σύνοδος κορυφής των κ.κ. Μπάιντεν και Πούτιν. Το Κρεμλίνο έβαλε όμως τέλος χθες το πρωί στις ελπίδες του.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκαναν λόγο για πάνω από 3.200 παραβιάσεις της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται. Χθες Δευτέρα, το Κίεβο έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, δύο στρατιώτες κι έναν άμαχο. Οι φιλορώσοι αντάρτες μίλησαν για τρεις άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 61.000 άμαχοι «εκκενώθηκαν» από τις περιοχές των αυτονομιστών, μεταφέρθηκαν στο δικό της έδαφος.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε άρματα μάχης χωρίς διακριτικά και άλλα στρατιωτικά οχήματα να κινούνται σε δρόμους της Ντανιέτσκ.

Τα διπλωματικά περιθώρια στενεύουν

Ο κ. Πούτιν κατηγορεί για την κρίση τις δυτικές χώρες, τούς προσάπτει ότι «χρησιμοποιούν την Ουκρανία» και εγείρουν «σοβαρή απειλή, πολύ μεγάλη για εμάς».

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την ουκρανική κρίση τις ενέργειες του ρώσου προέδρου, στις οποίες είδε το πρόσχημα για την «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία, όπως το έθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έσκισε τη συμφωνία του Μινσκ, την έκανε κομματάκια. Λέμε σαφώς πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει σε αυτό», είπε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ. Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας «θα είναι τρομερές, σε όλη την Ουκρανία, σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την υφήλιο», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρεσβευτής, ο Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά τα δυτικά κράτη «να το σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Στις διεθνείς αγορές, οι συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές. Η τιμή του πετρελαίου έφθασε σε υψηλό επταετίας, νομίσματα όπως το γεν, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κάνουν ράλι, το ρούβλι πέφτει – έφθασε ακόμη και σε ισοτιμία 80:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

Νεότερες ειδήσεις από το koutipandoras.gr ==>> ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2022

Το 1922 συνεχίζεται το 2022


Το 1922 δεν είναι επέτειος είναι ιστορία που συνεχίζεται. Και είτε θα ολοκληρωθεί η Καταστροφή είτε θα ανακάμψουμε.

 

Το «1922» «δουλεύει» στη σημερινή πραγματικότητα, συνεχίζεται στην Κύπρο και το Αιγαίο, απειλεί τη Θράκη και τα νησιά, καθορίζει τους προσανατολισμούς της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής, σφραγίζει καθοριστικά το μέλλον μας. Ή μήπως δεν αποτελεί εθνοκάθαρση και πολιτιστική γενοκτονία ο εξανδραποδισμός των 200.000 Ελλήνων της Βόρειας Κύπρου;

Και το αίτημα που μας θέτει η ιστορία δεν είναι η λήθη, δεν είναι η εγκατάλειψη των «χαμένων πατρίδων», όπως ισχυρίζονται οι ανιστόρητοι, αλλά η αναβίωσή τους σε μια εσωτερικότητα, απαραίτητη για να ολοκληρώσουμε την υπέρβαση της διχοτόμησης, αυτού του τραγικού διπόλου , ελληνισμού-μικροελλαδισμού που μας σακατεύει.

Μόνο εάν πραγματοποιήσουμε τον τετραγωνισμό του κύκλου, αν δηλαδή ενσωματώσουμε αυτή την Ελλάδα που μας λείπει –και η οποία μας άνοιγε σε έναν ευρύτερο κόσμο– στη σημερινή μας πραγματικότητα, αν μετασχηματίσουμε το εύρος του ελληνισμού σε βάθος, σε επίπεδο πνευματικής και υλικής αυτοδυναμίας και αυτονομίας, μόνον τότε θα έχουμε απαντήσει δημιουργικά στην πρόκληση της απώλειας που σηματοδότησε το 1922.

Το 2022 είναι η συνέχεια του 1922 και κατά συνέπεια η συζήτηση και ο προβληματισμός γι’ αυτό αφορά τη σημερινή πραγματικότητα. Όλοι εμείς γεννηθήκαμε το 1922 και πρέπει κάποτε να βάλουμε φραγμό στην ιστορική υποχώρηση του ελληνισμού που συνεχίζεται.

Γι’ αυτό και η επέτειος των εκατό χρόνων από το 1922 ίσως αποδειχθεί τουλάχιστον ισάξιας, αν όχι μεγαλύτερης σημασίας με κείνη των 200 χρόνων από το 1821. Συνοπτικά για τους εξής λόγους:

Α. Διότι η λογική της Καταστροφής – θέλαμε και τα πάθαμε– αποτελεί το βασικό ιδεολογικό όπλο του μικροελλαδισμού, που διοχετεύει το σύνδρομο της ήττας και τα φοβικά σύνδρομα σε όλη την πολιτική και κοινωνική ζωή για πάνω από εκατό χρόνια και τροφοδοτεί όλη την εσωστρέφεια και όλους τους εμφυλίους. Συνεπώς η ανάδειξη του γεγονότος ότι μπορούσαμε τότε να τα καταφέρουμε και το χάσαμε από την ευθύνη του μικροελλαδισμού είναι αποφασιστικής σημασίας για σήμερα.

Όποιος επιθυμεί τη λήθη της γενοκτονίας απεργάζεται –από ιδεολογική τύφλωση ή/και δουλοφροσύνη– την ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης! Αρχικώς την εκδίωξη των Κυπρίων, των Θρακιωτών και κάποιων Αιγαιοπελαγιτών και, διά της απειλής, τη μεταβολή του ελληνικού κράτους, σε κράτος υποτελές στο «σουλτανάτο της Άγκυρας» σε πρώτη φάση. Τελικώς, στο οριστικό ξερίζωμα του ελληνισμού μέσω της μετανάστευσης των Ελλήνων και της σταδιακής, αλλά ταχείας υποκατάστασής τους από μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Β. Διότι πάνω στη Μικρασιατική Καταστροφή έχουν θεμελιωθεί τα δύο κυρίαρχα ψεύδη του ελληνικού πολιτικού βίου και της ελληνικής πολιτικής ιδεολογίας. Εκείνο της βασιλικής Δεξιάς και αυτό της εθνομηδενιστικής Αριστεράς, δηλαδή των δύο δυνάμεων που υπονόμευσαν το καθένα ανάλογα με τα μεγέθη του τόσο το μικρασιατικό εγχείρημα, ενώ σφράγισαν ιδεολογικά την ελληνική πολιτική ζωή στη συνέχεια. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, τα δύο αφηγήματα ταυτίζονται: «Το ’22 δεν υπήρξε μια Καταστροφή με την έννοια της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης αλλά μια «Καταστροφή», συνέπεια του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων. Εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτήν.

Γ. Το 1922 συνεχίζεται σήμερα, καθώς η Τουρκία, μετά μία «ανακωχή» 50 χρόνων μέχρις ότου ανασυγκροτηθεί, ξεκινάει το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο, από εκεί που είχε μείνει στον Σαγγάριο. Η ήττα της Ελλάδας στη Μικρά Ασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την ολοκληρωτική κατοχή της Κύπρου, την ανακατάληψη των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την φινλανδοποίηση της Ελλάδας στο σύνολό της.

Το γεγονός ότι διατηρήσαμε το Αιγαίο δεν αρκεί για να αλλάζει ριζικά τα πράγματα. Το Αιγαίο αποτελούσε το επίκεντρο του ελληνικού κόσμου με την Ιωνία στα ανατολικά, την ελληνική χερσόνησο στα δυτικά, τη Θράκη και τη Μαύρη Θάλασσα στον βορρά. Η αποκοπή της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης –οριστική, αμετάκλητη– κατέστρεψε αυτή την Αιγαιακή μεσότητα, κατέστρεψε την ίδια τη γεωπολιτική σύσταση του ελληνισμού. Το Αιγαίο, από κέντρο του ελληνισμού, μεταβάλλεται σε «σύνορο» του ελλαδισμού.

Σε αυτό το επίπεδο, διαπιστώσεις όπως εκείνες του Παναγιώτη Κονδύλη είναι αδιαμφισβήτητες. Οι συσχετισμοί δύναμης είναι αρνητικοί. Από γέφυρα πολιτισμού μεταβληθήκαμε σε ένα έθνος μεταπρατικό, ένα παράσιτο. Από εκεί πηγάζουν και όλα τα χαρακτηριστικά μας, ο επαρχιωτισμός και η ταυτόχρονη ξενομανία μας, ο μεταπρατισμός, η μετανάστευσή μας, η λειτουργία μας έξω από την παραγωγή προϊόντων και ιδεών, πάντα στην εμπορία προϊόντων και ιδεών. Γι’ αυτό, «όπου και να ταξιδέψεις η Ελλάδα σε πληγώνει».

Κατά συνέπεια, στις σημερινές συνθήκες, το σωστό, το αρμόζον, είναι μάλλον το γκραμσιανό, «απαισιοδοξία της λογικής και αισιοδοξία της βούλησης». Ακριβώς γιατί γνωρίζουμε τα αδιέξοδα, μπορούμε να προσδοκούμε πως τίποτε δεν έχει χαθεί. Μπορεί όντως η ζυγαριά να φαίνεται πως γέρνει εις βάρος μας, ωστόσο υπάρχουν και οι αντίρροπες δυνάμεις˙ θα αρκούσε ίσως το βάρος της βούλησης ενός λαού, για να αλλάξει κατεύθυνση;!

Και γι’ αυτό είναι ανάγκη να επιχειρήσουμε μια υπέρβαση του ιδεολογικού κατακερματισμού και της μονοθεματικότητας που χαρακτηρίζει τα ελληνικά ιδεολογικά ρεύματα. Η σύνθεση της εθνικής, κοινωνικής και οικολογικής διάστασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί αίτημα ζωής ή θανάτου για την Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατή μία μεταβολή σε οποιοδήποτε τομέα της κοινωνικής και πολιτιστικής μας ζωής χωρίς καθολικές, επαναστατικού χαρακτήρα, μετατροπές της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι δυνατό να υπερασπίσεις την εθνική ανεξαρτησία χωρίς μια οικονομία παραγωγική και όχι παρασιτική. Παράλληλα η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι αυτόνομη μόνο σε συνθήκες περιορισμού της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης. Το ίδιο ισχύει με την ανάπτυξη της ιδιοπροσωπίας μας: απέναντι στους εθνομηδενιστές δεν αρκεί απλώς το αγκίστρωμα στην παράδοση, χρειάζεται πρόταση για το μέλλον – βασισμένη σε αυτή την παράδοση άλλα και σύγχρονη ταυτόχρονα.

Αυτό το άλμα στο μέλλον μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με το κλείσιμο σε έναν χώρο 130 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε έναν συρρικνούμενο πληθυσμό 11 εκατομμυρίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Για να ξεπεράσουμε τη μιζέρια πρέπει να αντισταθούμε κατ’ αρχάς και να ανοιχτούμε σε ευρύτερα σύνολα. Ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση της άμυνας, της σκέψης και του πολιτισμού της Ευρώπης, που σήμερα χρειάζεται την Ελλάδα, όπως δείχνουν να το έχουν κατανοήσει οι Γάλλοι, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά και τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς.

Το 2022 δεν φαίνεται να ετοιμάζεται κάποιος επίσημος εορτασμός για τη γενοκτονία του ελληνισμού και όλα θέλουν να τα περιορίσουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γι’ αυτό και αντί να τον αναθέσουν σε μια επιτροπή που θα συμπεριελάμβανε και το… υπουργείο Άμυνας μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού, το ανέθεσαν αποκλειστικά στην κυρία Μενδώνη για να ασχοληθούμε μόνο με μικρασιατικούς και ποντιακούς χορούς.

Η μόνη λύση είναι να πρωτοστατήσει η «κοινωνία των πολιτών», με επικεφαλής τους Μικρασιάτες και τους Πόντιους. Και ρόλος όλων μπορεί να είναι καθοριστικός εάν κινητοποιηθούμε άμεσα και ικανοποιητικά. Το 1922 δεν είναι επέτειος είναι ιστορία που συνεχίζεται. Και είτε θα ολοκληρωθεί η Καταστροφή είτε θα ανακάμψουμε.

 

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail στο huffingtonpost.gr

 

huffingtonpost.gr

"Καλπάζουν" οι κρατήσεις για το καλοκαίρι σε Ρόδο και Κρήτη


 

 

Χαράς ευαγγέλια για τον ελληνικό τουρισμό φέρνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το NEWS 24/7 και αφορούν πραγματικές κρατήσεις και όχι εκτιμήσεις, για την πορεία της καλοκαιρινής σεζόν που αναμένουμε φέτος.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία καταγράφουν τα ποσοστά αύξησης των κρατήσεων που έγιναν κατά το μήνα Ιανουάριο του 2022 - ανεξάρτητα από την ημερομηνία διαμονής - που παραδοσιακά αποτελεί μήνα «βαρόμετρο» και συγκρίνονται με αυτά του Ιανουαρίου του 2019, που θεωρείται χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και χρονιά αναφορά για τα ξενοδοχεία της χώρας μας. Τα μέχρις στιγμής στοιχεία για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η αυξητική τάση συνεχίζεται.

Τα στοιχεία ανήκουν στην primalRES, την εταιρεία που φροντίζει για την online διανομή των ξενοδοχειακών δωματίων, στα διάφορα κανάλια πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των απευθείας κρατήσεων, των ηλεκτρονικών και παραδοσιακών tour operators (π.χ. booking.com, expedia, TUI, κ.α.). Στο πελατολόγιο της έχει πάνω από 4.700 ξενοδοχεία σε 25 χώρες ενώ στην Ελλάδα έχει ηγετική θέση στην αγορά και συνδέει τα ελληνικά ξενοδοχεία και καταλύματα με περισσότερα από 70 κανάλια πώλησης.

Αν και μόλις πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ταξιδίων (ETC) ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για τη σεζόν του 2022 για την Ευρώπη, που κάνουν λόγο για μείωση της κίνησης φέτος κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και πλήρη ανάκαμψη το 2024, η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί τη δική της ανοδική πορεία.

Η ανάγνωση των στοιχείων πρέπει να γίνει προσεκτικά και να υπολογισθεί ότι ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας που μέχρι και τα μισά του περίπου «χτυπήθηκε» από την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έφερε απόλυτο πάγωμα των κρατήσεων. Όταν η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι από τους Βρετανούς κατέγραψαν ακαριαία έκρηξη, με τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας να δηλώνουν ότι στα μέσα Ιανουαρίου είχαν περισσότερες προ-κρατήσεις που αναχωρούν το 2022, από ό,τι είχαν σε πραγματικές αναχωρήσεις για ολόκληρο το 2021.

Επιπλέον πρέπει στα στοιχεία πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι προέρχονται από κρατήσεις μέσω διαδικτύου, πολλές από αυτές απευθείας στα sites των ξενοδοχείων, αλλά και μεμονωμένες, που αποτελούν ένα ποιοτικό κριτήριο.

Σε δήλωση του στο NEWS 24/7 ο διευθύνων σύμβουλος της primalRES κ. Παναγιώτης Κοντοζαμάνης τονίζει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και αναφορικά με τις κρατήσεις μέσω διαδικτύου, το 2022 δείχνει πως θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. «Οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη φυσιολογική συμπεριφορά του να κλείνουν τις διακοπές τους από νωρίς, μέσα στον χειμώνα, και όχι τελευταία στιγμή όπως ήταν η πραγματικότητα για το 2020 και το 2021 λόγω COVID19». Όπως αποκαλύπτει ο κ. Κοντοζαμάνης, οι κρατήσεις είναι αυξημένες στο σύνολο της χώρας «αλλά και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και τα μέχρι τώρα νούμερα είναι αυξημένα σε σχέση και με το 2019 που είναι η χρονιά αναφοράς για τους ξενοδόχους. Ευχόμαστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά και να μην υπάρχουν απρόοπτα».

Τι δείχνουν τα στοιχεία της primalRES για την Ελλάδα

Η αύξηση που καταγράφεται στις κρατήσεις του Ιανουαρίου για το σύνολο της χώρας ξεπερνά το 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σημειώνεται ότι στο δείγμα περιλαμβάνονται και τα ξενοδοχεία πόλης, που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερα κανάλια κρατήσεων από ότι τα καλοκαιρινά καταλύματα. Η Αθήνα σημειώνει αύξηση στις κρατήσεις κατά 7,38% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό και αισιόδοξο, αφού ο τουρισμός της πρωτεύουσας της χώρας, όπως και στις άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ανάκαμψης.

Boom κρατήσεων για την Κρήτη

Την μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις για τη σεζόν που ακολουθεί την καταγράφει η Κρήτη, σε ποσοστό 45,5%, νούμερο που επιβεβαιώνει το γενικό καλό κλίμα που επικρατεί, από τα μηνύματα που μας έρχονται από τις βασικές αγορές εισερχόμενων τουριστών.

Ακολουθεί η Ρόδος με αύξηση κρατήσεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, κατά 37,7%.

Πολύ καλή και η εικόνα της Σαντορίνης με την αύξηση των κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι να είναι σήμερα στο 21%, ενώ ακολουθείται από τη Μύκονο που τα στοιχεία δείχνουν άνοδο που πλησιάζει το 14%.

 

Βίκη Βεμιαδάκη

==>> news247.gr 

 

 

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18, 2022

Golden boys... - Καταπληκτική ποιότητα ζωής από τα Lidl


Καταπληκτική ποιότητα ζωής από τα Lidl


 

Η είδηση προκάλεσε σοκ: Μια ηλικιωμένη γυναίκα έκλεψε τυρί και κρέας από σούπερ μάρκετ, εντοπίστηκε και, παρόλο που άλλοι πελάτες προσφέρθηκαν να καλύψουν το κόστος των 30 ευρώ, η εταιρεία επέμενε να την οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Μετά ήρθε το hashtag #cancel_LIDL και η φτωχή γιαγιά αφέθηκε στην ησυχία της και στην τύχη της. Γιατί το πρόβλημά της, η ανέχεια που την οδήγησε σε αυτή την πράξη απελπισίας, θα συνεχιστεί.

Tην ίδια ώρα στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας παρουσίαζε τους αριθμούς της ντροπής:

► Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης έχει ετήσιες αποδοχές 360.000 ευρώ.

► Η ΔΕΗ από 27 διευθυντές το 2019, σήμερα έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την "αγορά". Από 60 βοηθούς διευθυντές σήμερα έχει 250!

► Αύξηση των αμοιβών για τους διευθυντές και γενικούς διευθυντές που υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα.

► Έντεκα νέες θέσεις διευθυντών στον ΔΕΔΔΗΕ για πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης.

 

► Πάνω από 8.000 ευρώ οι μισθοί των golden boys στον ΕΦΚΑ.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα flash της Prorata στο Tvxs.gr: Είναι πράγματι η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα «καταπληκτική»;

Ξέραμε ήδη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε το ρεκόρ δεκαετίας προσλαμβάνοντας 2.965 μετακλητούς υπαλλήλους.

Για όλους αυτούς στην Ελλάδα υπάρχει πράγματι μια καταπληκτική ποιότητα ζωής, όπως έχει διαλαλήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Για τη γιαγιά που δεν είχε να πληρώσει για να φάει, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Γιάννης Αγιάννης το 1815 φυλακίστηκε γιατί έκλεψε ψωμί. Ο Ιαβέρης που τον αναζητούσε μετά την αποφυλάκισή του έπεσε κάποια στιγμή στα χέρια του και μετά αυτοκτόνησε στον Σηκουάνα επειδή δεν άντεξε τη μεγαλοψυχία του, που, ενώ μπορούσε, δεν τον σκότωσε. Σήμερα δεν υπάρχει Ουγκώ αλλά υπάρχουν Άθλιοι. Και δεν υπάρχουν Ιαβέρηδες, από την άποψη της ευθιξίας τουλάχιστον, αλλά υπάρχουν Αγιάννηδες.

 

( Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου )

==>> tvxs.gr

 

Ιταλικοί «ύμνοι» για τους Λειψούς: Στους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου


 

Στους δέκα καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου κατατάσσονται οι Λειψοί, σύμφωνα με το Girovagate.com, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά blog της Ιταλίας.

Η λίστα είναι η πρώτη που ανακοινώθηκε φέτος με προτάσεις για όλες τις εποχές του χρόνου με σκοπό την επιστροφή των Ιταλών στα ταξίδια μετά από δύο έτη αυστηρών περιορισμών.

«Λειψοί σημαίνει αυθεντική Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του αφιερώματος και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιταλών bloggers, Alessandro Bertini, που είχε φιλοξενηθεί παλιότερα από τον δήμο. Όπως σημειώνει, «στο νησί της Καλυψούς, οι παραλίες, η τοπική κουζίνα, οι δραστηριότητες και οι θαλάσσιες εκδρομές αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη».

Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη προορισμούς όπως η Λαπωνία, η ιστορική Σεβίλλη, η ρομαντική Πάρμα, η Νότια Ολλανδία, οι Άλπεις, η περιπετειώδη Άγρια Δύση, η παραμυθένια Τοσκάνη, τα κάστρα της Τρανσυλβανίας και η Ανκόνα.

«Οι Λειψοί διατήρησαν τις δυνάμεις τους το προηγούμενο καλοκαίρι, ξεπερνώντας το 90% των αφίξεων του 2019 στην περίοδο αιχμής, όχι μόνο με Έλληνες αλλά και με ταξιδιώτες του εξωτερικού. Ειδικά οι Ιταλοί ανέκαθεν μας τοποθετούσαν στην κορυφή των προτιμήσεων τους, χάρη στη στοχευμένη στρατηγική μας», δηλώνει ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / naftemporiki.gr


 

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2022

Μόλις 20% κάτω ο τουρισμός στην Ευρώπη το 2022 - Στην Ελλάδα έμειναν περισσότερες μέρες οι τουρίστες το 2021

 

Τα ταξίδια στο εσωτερικό αλλά και μέσα στην Ευρώπη θα επανέλθουν στα προ-πανδημίας επίπεδα, όμως τα μακρινά ταξίδια αργούν να ανακάμψουν.

 

H Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 στον τομέα του τουρισμού, ανακάμπτοντας μάλιστα νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της κίνησης το 2022 κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και πλήρη ανάκαμψη το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ταξιδίων (ETC), η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 62% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2021 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με την Όμικρον να φρενάρει την ανάκαμψη στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον επηρέασε αρνητικά τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Ευρώπης στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2021, φρενάροντας τις προοπτικές ανάκαμψής του και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η αισιοδοξία παραμένει καθώς το ETC προβλέπει ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι μόλις 20% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, φέτος, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

Η χώρα μας κατάφερε να ξεχωρίσει σε ένα σημαντικό δείκτη το 2021, παρόλο που η πτώση των αφίξεων ήταν μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα σημείωσε μείωση των αφίξεων κατά 66,6%, αλλά κατάφερε να κάνει αυτούς τους επισκέπτες να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την πρώτη, με την καλύτερη συνολική απόδοση όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις από όλες τις χώρες. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια διαμονές οφείλονταν εν μέρει στα πιο επιεική μέτρα που επέβαλε για την καραντίνα, τα οποία μπορεί να ενθάρρυναν πολλούς ταξιδιώτες να έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και να μείνουν εκεί σε καραντίνα πριν ταξιδέψουν στη συνέχεια κάπου αλλού. Η Σερβία επίσης είναι προφανές ότι ωφελήθηκε από παρόμοια πολιτική που ακολούθησε.

Η Όμικρον ανέκοψε την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα το 4ο τρίμηνο του 2021

Το 2021, η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την τουριστική ανάκαμψη. Ωστόσο, η εμφάνιση της Όμικρον στο τέλος του έτους εμπόδισε αυτή την ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επανήλθαν σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι μολύνσεις που έσπασαν ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες εμπορικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω έλλειψης προσωπικού. Μπορεί το πλήγμα για την αεροπορική βιομηχανία να μην ήταν τόσο ισχυρό, όσο το 2020, ωστόσο, οι απώλειες αεροπορικών εταιρειών ανήλθαν συνολικά στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, με αποτέλεσμα 1,4-1,5 δισεκατομμύρια λιγότερους επιβάτες από το 2019.

Η ETC σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) σημείωσαν τις μικρότερες μειώσεις με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο, λόγω της ζήτησης από γειτονικές και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εισερχόμενων τουριστών. Ταυτόχρονα, σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-80%) και σε κεντρικούς/ανατολικούς προορισμούς: Τσεχία (-81%), Λετονία (-78%), Εσθονία (-77%), Σλοβακία (-76%) και της Λιθουανίας (-74%).

Θετικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά ταξίδια το 2022

Ενώ η Όμικρον αναμένεται να σταματήσει την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι προοπτικές όμως συνολικά παραμένουν θετικές. Πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν, μετά την συνειδητοποίηση ότι η Όμικρον, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, απέχει πολύ από επικινδυνότητα που της είχε αρχικά αποδοθεί.

Η μεγάλη δυναμική των εγχώριων και των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, αναμένεται να οδηγήσει τη συνολική ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται στο 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022. Ενώ τα εσωτερικά ταξίδια αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμούς το 2019, τα διεθνή ταξίδια θα καθυστερήσουν και είναι πιθανό να ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν η επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, και πιθανότατα θα συμβάλει στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2022.

Η ETC αναμένει ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταξιδιών από τις ΗΠΑ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ της πανδημίας σχετικά γρήγορα και μπροστά από τη ζήτηση από άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ασία-Ειρηνικός. Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με την αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η παρατεταμένη στάση της Κίνας για «Μηδενικό Covid» προκαλεί αβεβαιότητα και μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια όλο το 2022.

Βίκη Βαμιεδάκη

==>> news247.gr 

 

 

 

Η πατριαρχία σκοτώνει και άνδρες στην Κάρπαθο και παντού - Tης Φωτεινής Λαμπρίδη


 

Δεν ξέρω τι άκουσε στο καφενείο ο Καρπάθιος πατέρας που αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε τη χλεύη της κοινότητας, μετά τη διαρροή ερωτικού βίντεο του γιου του με έναν άλλον άνδρα. Ακόμα κι αν δεν τα άκουγε καν ο ίδιος τα σχόλια, ακόμα κι αν τα μετέφεραν οι οικείοι του.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έφταναν ποτέ στ’αυτιά του,  θα ένιωσε την κατακραυγή στα βλέμματα και στην ατμόσφαιρα πένθους που θα έπεσε στο σπίτι του μετά το γεγονός.

Η Κάρπαθος, είναι η πατρίδα μου. Γνωρίζω τους κώδικες, τους άγραφους νόμους, το εθιμικό δίκαιο και τους λόγους που μπορεί να περιθωριοποιηθεί κανείς.

Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη κλειστή κοινότητα της χώρας, τόσο κλειστή και τόσο απομακρυσμένη, που για να ταξιδέψεις εκεί με πλοίο χρειάζεσαι 24 ώρες αφού κανέναν πλοιοκτήτη δεν συμφέρει μια απευθείας σύνδεση με το νησί και καμία κυβέρνηση δεν διευκόλυνε την πρόσβαση, αντιθέτως το μοναδικό καράβι που πηγαινοέρχεται το φωνάζουν σκυλοπνίχτη γιατί κάθε λίγο μπατάρει σε κάποιο λιμάνι.

Αν θέλεις να ακούσεις ραδιόφωνο, πιάνεις πιο εύκολα Τουρκία. Αν θέλεις να πας κινηματογράφο, δεν πας, δεν υπάρχει ούτε ένας, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για το τρίτο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου, πανέμορφο, τουριστικό, αλλά ακόμα ξεχασμένο από την πολιτεία.

Το τι σημαίνει αποκλεισμένος-η-ο στην Ακριτική Ελλάδα, το γνωρίζουν όσοι-ες-α το ζουν. Όχι, δεν είναι όλοι -ες ομοφοβικοί στο νησί. Πείτε μου όμως, σε ποια τόσο κλειστή κοινωνία άντεξε να μείνει νέο παιδί που κάποια στιγμή ανακάλυψε πως ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα; Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, έφυγαν άρον άρον από τα χωριά τους για να χαθούν στην ανωνυμία των μητροπολιτικών κέντρων. Εδώ το κάναμε όσες δεν μπορέσαμε να αναπνεύσουμε κάτω από τον στενό κορσέ του καφενείου κι ας μην ανήκουμε στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το τι συμβαίνει στην επαρχία,είναι κοινό μυστικό.

Κι όσο πιο μακριά από ένα πολυπολιτισμικό, μητροπολιτικό περιβάλλον βρίσκεσαι, τόσο πιο βαριά η σκιά της πατριαρχίας. Όχι γιατί οι μητροπόλεις σφύζουν από ανεκτικότητα κι ελευθερία (η Ζάκι εξάλλου εδώ δολοφονήθηκε), αλλά γιατί προσφέρουν ακόμα νησίδες ελευθερίας και πολιτισμού.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το πως απλώνεται το πέπλο της πατριαρχίας σε ένα νησί που έχει μητριαρχική παράδοση σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους. Για το πως αυτή η μητριαρχία εκδηλώθηκε με χαρακτηριστικά βαθιάς πατριαρχίας. Για το πως πάντρευαν σε ένα βράδυ τις 14χρονες φίλες μου τα καλοκαίρια. Πως μεταμορφωνόταν ένα παιδάκι σε νύφη εν μία νυκτί, κι έφευγε την επόμενη με έναν άγνωστο για την Αμερική, ή έμενε στο χωριό κάτω από την εξουσία της πεθεράς.

 

Για το πόση θλίψη έχω δει στα μάτια νέων ανθρώπων γιατί δεν ενέκριναν οι οικογένειες τους το ταίρι τους επειδή δεν είχε το επιθυμητό status, για το ποιος θεωρείται «καλός γαμπρός», ποια «καλή νύφη», για το πως αυτά προσδιορίζονται από την κουλτούρα του χρήματος με την οποία διαποτίστηκε ένα νησί που είχε τρία κύματα μετανάστευσης, για το πως μαθαίνουν τα παιδιά τον ορισμό της ευτυχίας που δεν είναι άλλος από έναν «καλό» γάμο και απογόνους που θα φέρουν τα ονόματα των προγόνων τους.

Αν ακόμα σε κάποια χωριά είναι δύσκολο να διεκδικήσει ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι την ελευθερία του λοιπόν, ή ένας άνθρωπος το δικαίωμα να μην κάνει παιδιά, φανταστείτε τι γολγοθά έχει μπροστά του ένα ομόφυλο ζευγάρι, φανταστείτε την εσωτερική κόλαση ενός τρανς ατόμου, όχι στην Κάρπαθο μόνο, αλλά σε όλη την ελληνική επαρχία. Δεν θέλω να σκέφτομαι την οδύνη αυτού του αγοριού, που θα ζήσει μια ζωή με το τραύμα ότι ο πατέρας του αυτοκτόνησε γιατί στα μάτια του χωριού, δεν ήταν άξιος να τον κάνει άνδρα.

Όμως δεν πρόκειται για έναν πατέρα που αυτοκτόνησε από ντροπή, μιλάμε για μια καραμπίνα οπλισμένη από την ίδια την πατριαρχία και την ανοχή μας σε όλους τους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται. Είτε πρόκειται για την ανοχή μας στην ομοφοβία και την τρανσφοβία, είτε πρόκειται για την ανοχή μας στην κατακραυγή της σεξουαλικής έκφρασης και ελευθερίας κάθε γυναίκας, κάθε ΛΟΑΤΚΙ ατόμου. Οι άνθρωποι του χωριού που οδήγησαν τον άνθρωπο αυτόν στην αυτοκτονία, θα πάνε να ανάψουν το κεράκι τους στην εκκλησία, αγνοώντας ποιον διάβολο υπηρετούν. Η ίδια η πατριαρχία τους καθοδηγεί, που εμπεριέχει φθόνο άφθονο.

Όμως μέχρι η χλεύη να στραφεί σε αυτούς που δημοσιοποίησαν το βίντεο, μέχρι να φτάσει η μέρα που κανένας γονιός δεν θα ντρέπεται, κανένας χωριανός δεν θα επιτίθεται, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μακάρι η τραγική ιστορία της Καρπάθου, να πείσει την πολιτεία, να μπει στα σχολεία μάθημα συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και να σκύψει ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και οι συγγενείς τους στιγματίζονται μέχρι θανάτου, όπως είδαμε.

Ας συστήσουν στα ιδιωτικά κανάλια, που έχουν τροφοδοτηθεί με μπόλικο δημόσιο χρήμα, ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές με έμφαση στη διαφορετικότητα και την συμπεριληπτικότητα. Μακάρι να πειστούν όλοι-ες-α πλέον πως η πατριαρχία, δολοφονεί και άνδρες.

Γιατί δεν είναι όλα τα σχολεία, σαν το μουσικό γυμνάσιο στο Ίλιον. Δεν έχει η κάθε κοινότητα ούτε την παιδεία ούτε τα αντανακλαστικά να αντιδράσει υγιώς. Και στις μικρές κοινότητες σιγοβράζει η βία και αργοσβήνουν ζωές. Ας μη χαθεί άλλη, ούτε στην Κάρπαθο ούτε πουθενά. 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr

Από το tvxs.gr

 

 

 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More