Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2024

Ρόδος: 80 χρόνια από την εκτέλεση του Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη - Ανακοίνωση του δημάρχου


 

Έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία των νησιών μας - 

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση από τους Γερμανούς των δύο Δωδεκανησίων πατριωτών Γιώργου Κωσταρίδη και Μιχάλη Βρούχου, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. 

Οι οικογένειές τους τέλεσαν σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου, τρισάγιο στον τάφο των δύο ηρώων. 

Σημειώνεται ότι, συνήθως το τρισάγιο γινόταν στο ηρώο που βρίσκεται στο ύψωμα του Μπελ Πάσο στο σημείο ακριβώς όπου εκτελέστηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 οι δύο πατριώτες, αλλά τα τελευταία χρόνια αποφασίστηκε να γίνει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, όπου έχουν ταφεί σε κοινό τάφο ο Γιώργος Κωσταρίδης και ο Μιχάλης Βρούχος.

«Η εκτέλεση των δύο Ροδιτών έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1944, αφού προηγήθηκε μια δίκη με συνοπτικές διαδικασίες δύο μέρες νωρίτερα, από το Στρατοδικείο της Μεραρχίας Εφόδου «Ρόδος» που καταδίκασε σε θάνατο τον Βρούχο και τον Κωσταρίδη (μαζί με τρεις Ιταλούς) «εν ονόματι του γερμανικού λαού» με την κατηγορία «της συνδρομής προς την υπηρεσία πληροφοριών του εχθρού».

Οι δύο Ροδίτες είχαν ενταχθεί στις υπηρεσίες του κατασκοπευτικού κλιμακίου της Ρόδου που μετέφερε πληροφορίες στις συμμαχικές δυνάμεις για τις κινήσεις των Γερμανών και των Ιταλών στη Ρόδο και τα άλλα νησιά.

Οι δύο Ροδίτες σε συνεργασία και με πολλούς άλλους συμπολίτες μας συγκέντρωναν πάντοτε πολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών, ο δε Βρούχος που ήταν άριστος ραδιοτεχνίτης δεν δίσταζε να πηγαίνει ακόμη και στο Λημέρι της Μονολίθου για να επισκευάσει τον ασύρματο του κατασκοπευτικού κλιμακίου όταν πάθαινε βλάβη, η δε σύλληψή του από τους Γερμανούς έγινε όταν επέστρεφε από μια τέτοια αποστολή !..

Ο Βρούχος και ο Κωσταρίδης είχαν αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφοριοδοτών μέσα στις εχθρικές γραμμές και με μεγάλο κίνδυνο της ζωής τους κατόρθωναν να ενημερώνουν το κατασκοπευτικό κλιμάκιο που βρισκόταν στο Λημέρι της Μονολίθου.

Η δράση των δύο Ροδιτών ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη για τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά οι Γερμανοί –φυσικά με τη συνδρομή καταδοτών- κατόρθωσαν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Στις πολύωρες ανακρίσεις τους, σε καμιά περίπτωση δεν λύγισαν, ούτε κατέδωσαν τους συνεργάτες τους. Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι στους δύο πατριώτες, όταν το κατασκοπευτικό κλιμάκιο αντιλήφθηκε ότι στένευε γύρω τους ο γερμανικός κλοιός, τους πρότεινε να τους φυγαδεύσει στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.


Ανακοίνωση του δημάρχου Ρόδου για την επέτειο 80 χρόνων από την εκτέλεση των ηρώων Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, για την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από την εκτέλεση των ηρώων Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής με αφορμή και το τρισάγιο που πραγματοποιείται σήμερα στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Σήμερα, με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη των ηρώων μας, Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη, που πριν από 80 χρόνια εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, πληρώνοντας με τη ζωή τους την πίστη τους στην ελευθερία και την πατρίδα.

Η Ρόδος δεν ξεχνά τους ήρωες της. Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στις καρδιές μας και αποτελεί φάρο θάρρους και αφοσίωσης για τις επόμενες γενιές.

Οι δυο αυτοί πατριώτες, μέσα από την αντιστασιακή τους δράση, απέδειξαν ότι το θάρρος και η αυταπάρνηση είναι ιδανικά άφθαρτα, που καθοδηγούν τους ανθρώπους σε στιγμές κρίσιμες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μνήμη τους μάς καλεί να σταθούμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία.”

(Με πληροφορίες από τη Ροδιακή)



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More