Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2021

Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν 375 από τους διασωθέντες μετανάστες στο Αιγαίο


 

Οι 375 μετανάστες μετά από τέσσερις μέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη μεταφέρονται προσωρινά στο ΚΥΤ της Κω. 

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω μεταφέρθηκαν τελικά οι 375 επιβαίνοντες του πλοίου με τουρκική σημαία που έπλεε σε διεθνή ύδατα έξω από την Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ της Κω έχουν τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής αιτημάτων ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, «καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες παρέμειναν αβοήθητοι επί δύο 24ωρα καταμεσής της θάλασσας χωρίς τροφή, ενώ Αθήνα - Άγκυρα επιδίδονταν σε ένα "πινγκ πονγκ" ευθυνών για το ποια πρέπει να επιχειρήσει για τη διάσωσή τους. Κατά την κωλλυσιεργεία αυτή, στο ακυβέρνητο σκάφος μερικοί πρόσφυγες λιποθύμησαν από την εξουθένωση. 

Μηταράκης: "Είναι καιρός η ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία"

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πέταξε εκ νέου το μπαλάκι των ευθυνών στην Τουρκία, αναφέροντας τα εξής: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές».

Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Το χρονικό

Το πλοίο, με την τουρκική σημαία, εντοπίστηκε λόγω καιρού ανοιχτά της Καρπάθου το βράδυ της Παρασκευής. Η Αθήνα επικοινώνησε άμεσα με τις τουρκικές αρχές αλλά και την ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος, παρ'όλα αυτά η Άγκυρα αρνήθηκε να επιστρέψει το πλοίο με τους 375 μετανάστες στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε.

Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήταν πως το πλοίο θα πρέπει να πάει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο λιμάνι και αυτό, όπως απάντησαν χαρακτηριστικά, είναι στην ελληνική επικράτεια.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε να δώσει στίγμα πάνω από μια δεκαετία ενώ προβληματισμό προκάλεσε το πώς κατάφερε να αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουρκίας κι αν έγινε κάτω από τη μύτη ή με την βοήθειά της.

Το Aegean Boat Report κατήγγειλε πως οι επιβαίνοντες βρίσκονταν στο σκάφος τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη ενώ το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε και ένα λιποθυμικό επεισόδιο.

Καταγγέλθηκε η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς καθώς και η απουσία σχεδίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής. "Η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμουλκούσε το πλοίο πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες, φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους"

Σωσίβια μεταναστών σε κάποια ακτή του Αιγαίου (φωτογραφία αρχείου) AP

 

Διαβάστε νεότερες και περισσότερες ειδήσεις>> news247.gr

 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More