Σάββατο, Μαΐου 31, 2014

Λεωνίδας Βασιλικόπουλος - Του Πιτσιρίκου


Πέθανε χτες σε ηλικία 82 ετών ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος., Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος είχε έντονη αντιστασιακή δράση στην διάρκεια της δικτατορίας, έκανε βομβιστικές επιθέσεις και το 1973 συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Χαρακτηριστικό της ζωής και της φιλοσοφίας του Λεωνίδα Βασιλικόπουλου είναι ότι το 1966 αποστρατεύτηκε από το τότε Βασιλικό Ναυτικό επειδή παντρεύτηκε την Νότα Ηλιοπούλου –κόρη πρώην βουλευτή της Αριστεράς-, την οποία είχε ερωτευτεί.

(Όταν ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ήταν αρχηγός ΓΕΝ, έκανα την θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι ναύτες τον αγαπούσαμε γιατί ήταν πολύ ωραίος μάγκας. Μια φορά, ανήμερα το Πάσχα -την έχω γράψει την πασχαλινή μου εμπειρία από το Ναυτικό αλλά με διαφορετικό τέλος-, ο Βασιλικόπουλος είχε έρθει στο στρατόπεδο που εμείς κάναμε τους υπηρέτες και τους σερβιτόρους σε πολιτικούς και αξιωματικούς. Είχε κάτσει μόνος του κάπως απόμερα, και πήγαμε κοντά του και πιάσαμε κουβέντα. Μπορεί να του κάναμε και τράκα τσιγάρο -κάπνιζε πολύ- ή να μας έδωσε ο ίδιος. Δεν ήταν καραβανάς, ήταν δημοκράτης. Μας ρωτούσε πώς τα περνάμε και τα σχετικά. Δεν είχε πρόβλημα να του πεις ό,τι ήθελες. Κάποια στιγμή, φωνάζει έναν αξιωματικό, κάτι του λέει και μετά γυρνάει και μας λέει με την βραχνή -από τα τσιγάρα- φωνή του: «Ναυτάρες, φύγατε! Σπίτια σας! Στις γκόμενες!». Καλό ταξίδι, ναύαρχε.)


pitsirikos 
31 Μάι, ’14

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More